Hoe Leer Je Een Hond Zitten?

Hoe Leer Je Een Hond Zitten

Leer je hond om te rollen – Na genoeg oefening en beloning zal hij leren alleen op je commando om te rollen. Door je hond op commando te leren te gaan zitten, heb je hem in de bijna iedere situatie in de hand. Een zittende hond kan geen kattenkwaad uithalen en als ze onzeker of bang zijn in een bepaalde situatie kan het “zit” commando ze kalmeren. “Zit” leren is ook niet zo moeilijk.

 1. Neem wat lekkere dingen mee die je hond echt lekker vindt – het moet iets zijn dat hij snel kan eten zodat je er het oefenen niet voor hoeft te onderbreken! Als je een puppy traint, zorg dan dat het zacht genoeg is voor zijn jonge gebit – bijvoorbeeld PEDIGREE® Smackos Meaty Sticks. Hoe kleiner je puppy, hoe kleiner de brokjes moeten zijn.
 2. Neem een brokje tussen duim en wijsvinger en vouw de rest van je vingers tegen je handpalm. Houd het brokje dicht bij de neus van je hond, niet meer dan een centimeter weg. Nu zou je zijn aandacht moeten hebben. Als je hond eenmaal op jou geconcentreerd is (en op de behandeling), ga je verder met de volgende stap.
 3. Beweeg het brokje langzaam omhoog tot boven zijn kop en houd het daar. Als je hond zijn kop optilt om aan het brokje te knabbelen, gaat het achterwerk vanzelf naar beneden. Zeg “zit” zodra je ziet dat zijn achterwerk naar beneden gaat. (Zo leert hij de zitbeweging bij het woord. Later als hij het eenmaal begrijpt kun je het wel even ervoor al zeggen.

Hoe leer je het commando zit?

Beweeg het brokje of speeltje langzaam richting de schouder en je merkt dat je hond gaat zitten. Beloon je hond en geef het brokje of het speeltje wanneer je hond gaat zitten. Doe dit een paar keer, en roep het commando ‘ zit ‘ wanneer je ziet dat je hond de neiging heeft om te zitten.

Hoe leer je een hond lig?

Hoe leer je je hond te komen?

Eerst binnen… –

 • Roep je hond in de kamer bij je en geef hem wat lekkers op het moment dat hij vlak bij je is. Zorg dat je beloning afwisselend en onvoorspelbaar is.
 • In het begin beloon je ook trage reacties, maar uiteindelijk alleen de snelste! Voer het tempo waarop je hond komt langzaam op door alleen zijn snelste reactie te belonen.
 • Roep de hond tussen verschillende mensen heen en weer, waarbij iedereen om de beurt de hond beloont.
 • Verstop jezelf ergens in huis en laat de hond je zoeken. Beloon hem met vreugdekreten en lekkers als hij je vindt.
 • Roep de hond als hij rustig op zijn plek ligt.
 • Roep de hond terwijl iemand in huis hem zomaar om niets aait, en de hond dus niet met een bepaalde oefening bezig is.
 • Roep de hond als hij met een speeltje bezig is en gooi als beloning een ander speeltje voor hem weg, of doe een spelletje. Jouw beloning moet waardevol zijn en opwegen tegen de bezigheid die de hond op dat moment verlaat! Gebruik gewoon afwisselend alles wat de hond echt waardeert als beloning voor het komen als hij geroepen is.

Hoe leer je een hond zwaaien?

Hoe leer je een hond op het erf te blijven?

– Geplaatst: 27-03-12 19:33 Kuggur schreef: Doriine schreef: stroomdraad met zon stroomhalsband. als die over dat draadje gaat dan krijgt die een schokje. ze leren het gauw zat Heb je zelf eens zo´n ding uitgeprobeerd. ? Jep, werkt geweldig goed net als de kat maak ik ook dat ik het geen 2x voel Mijn kat is gelukkig en kan lekker de tuin in en een behoorlijk stuk tuin in (150 meter draad gebruikt dat rondom het huis ligt). Poes kan dus altijd in en uit het huis zonder problene. Ze kan bij ons op het terras liggen zonder problemen en vogels en muizen vangen zoveel ze wil. Echter op de rijksweg achter ons huis kan ze niet komen en dus ook niet doodgereden worden. Ze weet prefect hoe ver ze kan gaan omdat ze heel goed geleerd heeft dan de piep die het bandje geeft betekend dat ze om moet draaien. Toen ging ze in het schok gebied lekker zitten krauwen omdat ze jeuk had (ik vond het toen ook alleen kietelen) daarna 1 standje hoger gezet en dat was wel duidelijk. Een oudere hond is zeker te leren op terrein te blijven. Maak misschien eerst duidelijk met een touwtje of lint op de grond dat hij tot daar mag lopen en niet verder. Lok het gedrag uit dus laat hem blijven met commando en belonen als hij dat doet. Ga zelf aan de andere kant wat doen en als je zie dat hij over het lijntje wil dan geef je een brul zodat hij terug schrikt.

Doet ze dat binnen 1 meter niet dan krijgt ze een schok. Had hem eerst te laag gezet. Dan belonen dat hij blijft. Soms wil dat helpen. Sommige honden hebben totaal niet de neiging om buiten het terrein te lopen uit zichzelf.

En andere honden leren het nooit. Een appenzeller is een vrij erfvaste hond over het algemeen genomen. Waarschijnlijk is het dus goed aan te leren. Maar het ligt eraan hoe het karakter is en hoe erg het is mocht hij van het terrein af gaan. Komt hij dan op een drukke weg? Of durft hij kinderen/fietsers/auto’s/volwassenen aan te vallen? Durft hij honden aan te vallen? Dat soort dingen spelen allemaal mee.

 • Hier dus het terrein voor de hodnen gewoon omheind en geleerd dat ze via de poort absoluut NIET zonder commando mogen vertrekken;
 • Echter als de verleiding groot is vrees ik dat ze niet op het terrein blijven maar de poort is ook nooit open als wij er niet doorheen moeten;
See also:  Wat Te Doen Als Hond Te Warm Heeft?

Expres extra slot op zodat hij niet zomaar open kan gaan.

Hoe leer je een hond naast je te lopen?

Hoe leer je dit aan – Een makkelijke manier om hem te leren om naast je been mee te lopen is door hem te belonen als hij toevallig in de juiste positie loopt. Een voordeel van het op een positieve manier trainen is dat je hond het straks leuk vindt om netjes mee te lopen.

Hierdoor loop je dus een kleinere kans dat hij aangelijnd worden als een straf gaat ervaren, met alle bijbehorende ‘pak me dan als je kan’ spelletjes. Daarnaast zijn er heel veel dingen die je liever niet wilt, bijvoorbeeld voor je, achter je of tussen je benen, en maar één ding dat je wel wilt, namelijk naast je been.

Communiceren wat goed is, is in dit geval dus de duidelijkste optie. TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over.

Hoe richt ik mijn hond af?

Tip 2: Werk vanuit rust! – Wanneer je gaat werken vanuit rust ga je daar zoveel meer voor terug krijgen. Je kunt moeilijk van je hond verwachten dat hij buiten op jou en je zak met beloningen gefocust moet zijn als je hem voor dat je weg ging helemaal hebt opgefokt.

Ga werken vanuit rust en houd de opwinding zo laag mogelijk. Op die manier schiet de hond minder snel omhoog, is er minder stress in het spel en kan je hond veel beter nadenken. Dat is bij ons mensen niet anders, toch? Er zijn honden die je soms wat moet oppeppen, daar kun je natuurlijk echt wel wat uitbundiger doen.

Maar wees je er van bewust wat de opwinding kan doen met je hond en observeer hoe gevoelig jouw hond voor opwinding is. Rust kun je creëren door bijvoorbeeld:

 • te wachten totdat je hond gaat ontspannen, rustig wordt
 • je hond kalmeren door hem even te masseren, rustig te laten worden

Wat moet je niet doen bij een puppy?

Socialisatie van uw pup – Socialiseren wil eigenlijk niets anders zeggen dan dat een pup de kenmerken en eigenschappen van andere levende wezens waarmee hij wellicht een sociale band opbouwt moet gaan leren kennen. Zo moet hij bijvoorbeeld leren dat als een andere hond zijn tanden laat zien dit een waarschuwing kan zijn maar dat dat bij mensen juist betekent dat het vriendelijk is.

 1. Hiervoor is fysiek contact noodzakelijk;
 2. Daarnaast moet de pup wennen aan allerlei dagelijkse dingen die hij in en buiten het huis kan tegenkomen;
 3. Stofzuigers, muziekinstallaties, vrachtwagens brommers enz;

Hier kunnen ook andere levende wezens bij horen. Als uw hond geen sociale binding heeft met paarden hoeft hij er niet naartoe maar hij moet ze wel met rust gaan laten. Tenslotte hoort bij het hele proces dat puppy’s in best wel stressvolle situaties terecht moeten komen om daarmee te leren omgaan. Gedrag verandert Vanaf de leeftijd van 3 weken tot de 7e week overheerst de nieuwsgierigheid bij pups, alles is in deze periode leuk en interessant. Vanaf 7 weken begint heel langzaam de aanleg om op nieuwe dingen terughoudend en ontwijkend te reageren. De nieuwsgierigheid begint langzamerhand te verdwijnen. Op de leeftijd van 12 weken is deze helemaal verdwenen. Tenzij de hond hiervoor al allemaal leuke en prettige ervaringen heeft opgedaan met alles wat er te koop is in de wereld.

 1. U speelt hierin een belangrijke rol;
 2. De manier die ze gaan aanleren kan ook een manier zijn die u wellicht niet zo leuk vindt;
 3. Dan moet u ingrijpen;
 4. Op een goede puppycursus leren ze u dat;
 5. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat 1 op de 5 honden een gedragsprobleem heeft dat voorkomen had kunnen worden door een betere socialisatie op jongere leeftijd;

Dan zijn die dingen namelijk niet meer nieuw en kan hij gewoon blijven naderen. Daarom is de socialisatieperiode tussen de 7e en de 12e week zo belangrijk. Socialiseren dus! Want u wilt immers niet dat uw hond;

 • Agressief gedrag gaat vertonen tegenover vreemde mensen, naar auto’s en naar skaters.
 • Vlucht voor brommers, andere honden en voor visite.
 • Gaat jagen op fietsers, eendjes, paarden en schapen.
 • Niet alleen thuis kan zijn.

Socialisatie Om de pup te wennen aan alledaagse zaken is het goed de kleine overal mee naartoe te nemen om te wennen (stad, draaideuren, liften, steigers, andere mensen, etc. , etc. etc. Daarnaast moet bij angstgedrag juist handelen om het angstgedrag niet onbedoeld te belonen. Download hier de socialisatiekaart voor uw pup Voorbeeld: Stel, u loopt met uw pup over straat. Er komt een voorbijganger aan die uw pup graag even wil aaien. De pup vindt dit eng en begint te blaffen en misschien wel te bijten. De voorbijganger trekt zijn handen terug en loopt verder. De pup heeft nu door; “Hé, als ik iets eng vind, gaat het weg doordat ik blaf en bijt!”.

De positieve ervaring is in dit geval het weggaan van de ‘ enge vreemde’. Uiteraard hoeft niet uitgelegd te worden wat voor consequenties dit gedrag kan hebben! Het beste kunt u de pup oppakken in een nieuwe situatie.

Dit voorkomt vluchtgedrag, jachtgedrag en aanvallen en dus ook de positieve ervaring die de pup kan opdoen. Zoals in het voorbeeld, is het ook verstandig de voorbijganger uit te leggen dat de pup nog moet leren. Til de pup op (de vreemde is nu ook zo groot niet meer!) en vraag de passant of hij een snoepje in de buurt van de puppy wil houden.

See also:  Hoe Meet Je Ruglengte Hond?

Laat vervolgens de puppy beslissen of hij dit wil aanpakken. Als dit zo is kan er na een paar keer vaak wel voorzichtig geaaid worden. Maar dan wel onder het kinnetje of op het borstje. Zo merkt het dier dat ook vreemde mensen heel plezierig kunnen zijn.

Het is aan te raden met uw pup naar een puppycursus te gaan. Ze worden in elke plaats wel gegeven. U zult merken dat uw pup dit fantastisch vindt. Het is een uitstekende manier om uw pup te socialiseren en meer over het gedrag van uw geliefde viervoeter te leren.

Wat mag een pup als tussendoortje?

Wat mag een pup als tussendoortje? – Tussendoortjes: Het ligt aan de grootte van de pup hoe lang hij ermee doet, maar veel snacks kun je kleiner breken/snijden: Konijnenoren; rundvleesplaatjes; runderlong; lamslong; pensstaafjes; zalmhuid; sprotjes; haring; gedroogde worstjes; runderspaghetti; slokdarm schapenvet; kabeljauwhuid.

Hoe een hond iets verbieden?

Het stoppen van ongewenst gedrag – Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen. Een correctie toedienen lijkt eenvoudig, maar er zitten meer addertjes onder het gras dan je zou denken.

 1. Zo moet er bijvoorbeeld een duidelijke link bestaan tussen het ongewenste gedrag en de straf;
 2. Als je bij thuiskomst je hond straft voor het slopen van je pantoffels 4 uur geleden, dan zal je hond die link nooit leggen;

Ook moet je altijd consequent zijn en op tijd corrigeren zodra het gedrag zich voordoet. We zijn er niet altijd bij als een hond ongewenst gedrag vertoond; denk aan blaffen of slopen als je van huis bent of het stelen van eten. Er zijn nog veel meer obstakels die het toedienen van straf ineffectief maken.

Wat te doen als hond niet luistert?

De meest voorkomende redenen voor ongehoorzaamheid bij honden – Om fouten in de opvoeding te vermijden, is het belangrijk om te weten waar het in het verleden mis ging. De meest voorkomende reden waarom honden niet naar hun baasje luisteren is dat de hond de commando’s niet begrijpt – dat komt niet omdat hij dom of doof is, maar omdat hij ze niet als commando opvat.

Onduidelijke of tegenstrijdige commando’s moet je absoluut vermijden – ook als jouw lichaamstaal niet overeen komt met je toon. Honden zijn kampioen in het lezen van gezichtsuitdrukkingen en kunnen razendsnel herkennen in wat voor stemming u bent.

Je kunt heel vriendelijk „volg” roepen, maar als hij merkt dat je woedend bent omdat je bijvoorbeeld ongeduldig met je voet stampt of aan de lijn trekt, zal de hond niet naar jou toe te durven komen. Niemand krijgt tenslotte graag op zijn kop.

Hoe kan je een hond naar je toe laten komen?

Hoe Leer Je Een Hond ZittenBijna iedere hondeneigenaar probeert het zijn hond te leren, sommigen succesvoller dan anderen; het komen op commando. Wil je voorkomen dat je het gevoel hebt dat je hond bananen in zijn oren gestopt heeft? Dat jij op je hardst staat te roepen met als enige effect dat je achter je rug om uitgelachen wordt door mensen die toevallig langs komen lopen? Lees dan voordat je heel hard gaat oefenen even deze tips door.

Bedenk van te voren wat je wilt Bedenk van te voren wat je precies wilt dat je hond leert. Dit klinkt voor de hand liggend, maar is eigenlijk best lastig. Je kunt je hond bijvoorbeeld leren om recht voor je te gaan zitten, zoals in bepaalde hondensporten gewenst is.

Een andere optie is om je hond zo dichtbij te laten komen dat je hem kunt aanraken. Of om je hond naar je toe te laten komen, maar hij mag best in de buurt gaan snuffelen. Als je hem in het laatste geval aan wilt lijnen kun je daar nog een los commando voor aanleren. TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over. Hond belonen als hij komt en niet straffen Ook dit punt klinkt heel logisch maar wordt toch soms onderschat. Als je al een tijdje een hond hebt is de kans groot dat je het volgende wel eens hebt gezien.

 • Al deze opties kunnen prima werken, het is maar net afhankelijk van wat jij belangrijk vindt;
 • Zodra je bedacht hebt wat je wilt kun je bedenken hoe je dat gaat belonen;
 • Na lange tijd proberen krijgt de eigenaar eindelijk zijn hond te pakken, en op dat moment wordt hij heel boos op zijn hond en ‘maakt hem duidelijk´ niet van zijn gedrag gediend te zijn;

Bijvoorbeeld nadat zijn hond naar had gedaan tegen andere honden, of omdat de hond ‘pak me dan als je kan’ had gespeeld. Wat mensen vaak niet beseffen is dat ze dan straffen wat er op dat moment gebeurt, in dit geval, omdat je hond bij je is, het bij je komen.

See also:  Waarom Legt Hond Poot Op Je Arm?

Terwijl dat juist het enige is wat je wel wilt belonen! Natuurlijk zul je momenten hebben waarop je je hond het liefst achter het behang wilt plakken. Maar haal dan diep adem, tel tot drie en probeer te bedenken waarom het fout ging.

Dan kun je die punten nog eens extra oefenen zodat het hopelijk de volgende keer wel goed gaat. Ook roepen als je niet van plan bent aan te lijnen Sommige eigenaren ´straffen´ hun honden onbewust door ze iedere keer als ze komen aan te lijnen. Tot die tijd kon je hond lekker spelen, snuffelen, of andere dingen doen waar hij zelf zin in had.

Maar zodra hij geroepen wordt is het afgelopen met de pret en moet hij mee naar huis. Logisch dat je dan als hond geen zin hebt om te komen. Om te voorkomen dat je hond komen als iets vervelends gaat zien kun je hem dus ook bij je roepen als je niet van plan bent verder te gaan.

Roep hem dan bij je, beloon hem als hij luistert en laat hem vervolgens weer verder gaan met waar hij mee bezig was. Roep je hond op dezelfde manier als je traint en in het echt Als je met je hond oefent roep je hem waarschijnlijk op een rustige manier met zacht volume. Buiten hoor je geregeld dat er geïriteerd naar een hond geschreeuwd wordt, zeker als hij de eerste keer niet luistert. Dit maakt het voor een hond echter alleen maar moeilijker om te luisteren. Hij herkent het commando dan namelijk niet meer. Vergelijk het met engels voor ons.

Het is veel moeilijker om te verstaan wat er in een liedje gezongen wordt dan wat iemand duidelijk en rustig tegen je zegt. Verwacht niet te veel Bepaal van te voren of er een reële kans is dat je hond komt als je hem roept.

Als die er niet is kun je hem beter mee lokken door bijvoorbeeld een koekje voor zijn neus te houden en trainen op een niveau dat wel haalbaar is. Zo is het bijvoorbeeld in de meeste gevallen niet realistisch om van een jonge hond te verwachten dat hij komt als je roept terwijl hij net naar een groep honden toe rent of aan het spelen is.

Als je je hond roept en vervolgens kan belonen gaat hij komen alleen maar leuker vinden, waardoor hij uit steeds moeilijkere situaties zal komen. Oefenen, oefenen, oefenen… En tenslotte een van de belangrijkste punten, hoe meer je traint, hoe beter het gedrag wordt.

Zorg er bijvoorbeeld voor dat je altijd beloningen mee hebt als je gaat wandelen, zodat je je hond ook dan kunt belonen als hij heel goed luistert. Maak er een spelletje van en roep hem op onverwachte momenten. Als bereid bent er genoeg tijd in te investeren kun je je hond uit iedere situatie leren komen. Ik heb jarenlang training ‘op het veld’ gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter! Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod! TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!.

Wat kan je niet doen met een hond?

Wat betekent af hond?

Je hond leren liggen en blijven Vorige week hebben we de hond leren zitten (Zit en blijf) wat een relatief eenvoudige oefening was. Deze week gaan we de hond het commando af leren en dat niet alleen, we leren de hond ook om te blijven liggen. De oefening om je hond te leren liggen is een moeilijkere oefening dan de zit oefening.

 1. (Om deze online cursus goed te begrijpen, is het verstandig om eerst de online clickertraining cursus deel 1, 2 en 3 te volgen én de hond leren zitten op commando !) Er zijn vele manieren om de af oefening aan te leren, echter zitten daar goede en (hele) slechte tussen;

Ik leer mijn honden het commando af altijd op een positieve manier aan met de clicker. Dit omdat ik dan de meeste kans heb dat mijn honden razendsnel en met heel veel plezier af gaan (gaan liggen). Ik heb vele examens en wedstrijden gezien waar je de hond ineen zag duiken met de oren in de nek, bang voor wat er zou volgen als hij niet razendsnel zou gaan liggen.

Wat kan je een labrador leren?

Wat zijn de basis commando’s die een puppy moet leren? – Als allereerste: niks moet natuurlijk. Maar er zijn wel basisoefeningen die heel handig zijn, zeker wanneer je labrador puppy volwassen is. Deze oefeniningen zijn onder andere: ” zitten”, “liggen blijven” en “hierkomen”.

Ook loslaten kan je een puppy goed leren en dit zal als de pup groter is goed van pas komen. Wanneer de pup iets ouder is en alle simpele dingen zoals zitten, liggen en hierkomen onder de knie heeft kan je wat moeilijker dingen gaan vragen.

Hieronder vallen bijvoorbeeld ‘terug’, ‘op je plek’ of  ‘blijf’. Leer ook dit aan in kleine stapjes en houd de training kort. Hoe Leer Je Een Hond Zitten.