Hoe Leer Je Hond Zitten?

Hoe Leer Je Hond Zitten
Leer je hond om te rollen – Na genoeg oefening en beloning zal hij leren alleen op je commando om te rollen. Door je hond op commando te leren te gaan zitten, heb je hem in de bijna iedere situatie in de hand. Een zittende hond kan geen kattenkwaad uithalen en als ze onzeker of bang zijn in een bepaalde situatie kan het “zit” commando ze kalmeren. “Zit” leren is ook niet zo moeilijk.

 1. Neem wat lekkere dingen mee die je hond echt lekker vindt – het moet iets zijn dat hij snel kan eten zodat je er het oefenen niet voor hoeft te onderbreken! Als je een puppy traint, zorg dan dat het zacht genoeg is voor zijn jonge gebit – bijvoorbeeld PEDIGREE® Smackos Meaty Sticks. Hoe kleiner je puppy, hoe kleiner de brokjes moeten zijn.
 2. Neem een brokje tussen duim en wijsvinger en vouw de rest van je vingers tegen je handpalm. Houd het brokje dicht bij de neus van je hond, niet meer dan een centimeter weg. Nu zou je zijn aandacht moeten hebben. Als je hond eenmaal op jou geconcentreerd is (en op de behandeling), ga je verder met de volgende stap.
 3. Beweeg het brokje langzaam omhoog tot boven zijn kop en houd het daar. Als je hond zijn kop optilt om aan het brokje te knabbelen, gaat het achterwerk vanzelf naar beneden. Zeg “zit” zodra je ziet dat zijn achterwerk naar beneden gaat. (Zo leert hij de zitbeweging bij het woord. Later als hij het eenmaal begrijpt kun je het wel even ervoor al zeggen.

Hoe leer je een hond lig?

Hoe leer je het commando zit?

Beweeg het brokje of speeltje langzaam richting de schouder en je merkt dat je hond gaat zitten. Beloon je hond en geef het brokje of het speeltje wanneer je hond gaat zitten. Doe dit een paar keer, en roep het commando ‘ zit ‘ wanneer je ziet dat je hond de neiging heeft om te zitten.

Hoe een hond iets verbieden?

Het stoppen van ongewenst gedrag – Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen. Een correctie toedienen lijkt eenvoudig, maar er zitten meer addertjes onder het gras dan je zou denken.

 • Zo moet er bijvoorbeeld een duidelijke link bestaan tussen het ongewenste gedrag en de straf;
 • Als je bij thuiskomst je hond straft voor het slopen van je pantoffels 4 uur geleden, dan zal je hond die link nooit leggen;

Ook moet je altijd consequent zijn en op tijd corrigeren zodra het gedrag zich voordoet. We zijn er niet altijd bij als een hond ongewenst gedrag vertoond; denk aan blaffen of slopen als je van huis bent of het stelen van eten. Er zijn nog veel meer obstakels die het toedienen van straf ineffectief maken.

Hoe leer je een hond naast je te lopen?

Hoe leer je dit aan – Een makkelijke manier om hem te leren om naast je been mee te lopen is door hem te belonen als hij toevallig in de juiste positie loopt. Een voordeel van het op een positieve manier trainen is dat je hond het straks leuk vindt om netjes mee te lopen.

 1. Hierdoor loop je dus een kleinere kans dat hij aangelijnd worden als een straf gaat ervaren, met alle bijbehorende ‘pak me dan als je kan’ spelletjes;
 2. Daarnaast zijn er heel veel dingen die je liever niet wilt, bijvoorbeeld voor je, achter je of tussen je benen, en maar één ding dat je wel wilt, namelijk naast je been;
See also:  Waarom Likt Mijn Hond Zoveel Aan Zijn Poten?

Communiceren wat goed is, is in dit geval dus de duidelijkste optie. TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over.

Hoe richt ik mijn hond af?

Tip 2: Werk vanuit rust! – Wanneer je gaat werken vanuit rust ga je daar zoveel meer voor terug krijgen. Je kunt moeilijk van je hond verwachten dat hij buiten op jou en je zak met beloningen gefocust moet zijn als je hem voor dat je weg ging helemaal hebt opgefokt.

Ga werken vanuit rust en houd de opwinding zo laag mogelijk. Op die manier schiet de hond minder snel omhoog, is er minder stress in het spel en kan je hond veel beter nadenken. Dat is bij ons mensen niet anders, toch? Er zijn honden die je soms wat moet oppeppen, daar kun je natuurlijk echt wel wat uitbundiger doen.

Maar wees je er van bewust wat de opwinding kan doen met je hond en observeer hoe gevoelig jouw hond voor opwinding is. Rust kun je creëren door bijvoorbeeld:

 • te wachten totdat je hond gaat ontspannen, rustig wordt
 • je hond kalmeren door hem even te masseren, rustig te laten worden

Hoe leer je een hond op het erf te blijven?

– Geplaatst: 27-03-12 19:33 Kuggur schreef: Doriine schreef: stroomdraad met zon stroomhalsband. als die over dat draadje gaat dan krijgt die een schokje. ze leren het gauw zat Heb je zelf eens zo´n ding uitgeprobeerd. ? Jep, werkt geweldig goed net als de kat maak ik ook dat ik het geen 2x voel Mijn kat is gelukkig en kan lekker de tuin in en een behoorlijk stuk tuin in (150 meter draad gebruikt dat rondom het huis ligt). Poes kan dus altijd in en uit het huis zonder problene. Ze kan bij ons op het terras liggen zonder problemen en vogels en muizen vangen zoveel ze wil. Echter op de rijksweg achter ons huis kan ze niet komen en dus ook niet doodgereden worden. Ze weet prefect hoe ver ze kan gaan omdat ze heel goed geleerd heeft dan de piep die het bandje geeft betekend dat ze om moet draaien. Toen ging ze in het schok gebied lekker zitten krauwen omdat ze jeuk had (ik vond het toen ook alleen kietelen) daarna 1 standje hoger gezet en dat was wel duidelijk. Een oudere hond is zeker te leren op terrein te blijven. Maak misschien eerst duidelijk met een touwtje of lint op de grond dat hij tot daar mag lopen en niet verder. Lok het gedrag uit dus laat hem blijven met commando en belonen als hij dat doet. Ga zelf aan de andere kant wat doen en als je zie dat hij over het lijntje wil dan geef je een brul zodat hij terug schrikt.

Doet ze dat binnen 1 meter niet dan krijgt ze een schok. Had hem eerst te laag gezet. Dan belonen dat hij blijft. Soms wil dat helpen. Sommige honden hebben totaal niet de neiging om buiten het terrein te lopen uit zichzelf.

En andere honden leren het nooit. Een appenzeller is een vrij erfvaste hond over het algemeen genomen. Waarschijnlijk is het dus goed aan te leren. Maar het ligt eraan hoe het karakter is en hoe erg het is mocht hij van het terrein af gaan. Komt hij dan op een drukke weg? Of durft hij kinderen/fietsers/auto’s/volwassenen aan te vallen? Durft hij honden aan te vallen? Dat soort dingen spelen allemaal mee.

Hier dus het terrein voor de hodnen gewoon omheind en geleerd dat ze via de poort absoluut NIET zonder commando mogen vertrekken. Echter als de verleiding groot is vrees ik dat ze niet op het terrein blijven maar de poort is ook nooit open als wij er niet doorheen moeten.

Expres extra slot op zodat hij niet zomaar open kan gaan.

See also:  Mijn Hond Heeft Roos Wat Kan Ik Daar Aan Doen?

Hoe leer je een hond zwaaien?

Hoe straf je je hond het beste?

Belonen en straffen zijn belangrijk bij de opvoeding van uw hond. Helaas kunnen hier makkelijk fouten in gemaakt worden, waardoor niet het gewenste gedrag wordt bereikt. Vaak begrijpen eigenaar en hond elkaar dan niet goed. Hier worden u enkele tips aangeboden voor het beleren van uw dier.

Belonen Een beloning moet altijd direct na (binnen 1 seconde) of tijdens het gewenste gedrag gegeven worden, omdat de hond de beloning koppelt aan het gedrag dat hij/zij op dat moment uitvoert. Honden hebben niet, zoals wij mensen, de capaciteit om bepaalde gebeurtenissen in de tijd aan elkaar te koppelen.

Timing is dus erg belangrijk. Een beloning kan op de volgende manier gegeven worden:

 • Het geven van iets aangenaams (bijvoorbeeld een brokje, een aai, “braaf” zeggen of een speeltje geven);
 • Het wegnemen van iets onaangenaams (bijvoorbeeld wanneer de hond bang is voor kinderen, dan worden de kinderen weggestuurd).

Helaas worden er veel fouten gemaakt bij het aanleren van gewenste gedragingen. Voorbeelden zijn het inconsequent belonen (soms wel, soms niet of soms zelfs straffen) en een verkeerde timing. Straffen Ook voor straffen geldt dat deze direct na (dus binnen 1 seconde) of tijdens het ongewenste gedrag gegeven moet worden, omdat de hond de straf koppelt aan het gedrag dat hij/zij op dat moment uitvoert. Een straf kan op de volgende manieren gegeven worden:

 • Het geven van iets onaangenaams (bijvoorbeeld “foei” zeggen);
 • Het wegnemen van iets aangenaams (bijvoorbeeld het wegnemen van een kluif of speeltje).

Als een hond direct na een straf gewenst gedrag vertoont, mag hier geen beloning op volgen. De hond moet eerst genegeerd worden, dit is namelijk een non-verbale straf. Als na de straf direct de beloning volgt, dan zal de straf een aankondiging van de beloning worden. Ook bij straffen worden er veel fouten gemaakt, o. inconsequent handelen en een verkeerde timing. Andere veel voorkomende fouten zijn:

 • Te hard straffen (bijvoorbeeld schoppen, slaan, schreeuwen);
 • Te vaak en/of te zacht straffen;
 • Op een verkeerde manier straffen;
 • Altijd dezelfde persoon laten straffen;
 • Alleen straffen op een bepaalde plek (bijvoorbeeld in de schuur).

Straffen heeft veel nadelen. Te hard straffen kan leiden tot angstig en/of agressief gedrag. Voor sommige mensen werkt straffen verslavend, zij zullen vergeten om de hond te belonen, waardoor de hond angstig en onzeker kan worden en uiteindelijk vaak ook angstagressie zal gaan vertonen.

Bij het straffen geldt ook weer dat de timing heel erg belangrijk is. Het heeft dus totaal geen zin om een hond te straffen, die alleen thuis is geweest en die in deze tijd de kamer heeft verbouwd. Als de eigenaar thuiskomt weet de hond allang niet meer dat hij/zij dat gedaan heeft en zal de hond de straf koppelen aan het begroeten van de baas.

Dit laatste zal vooral voorkomen richting de persoon die hem straft. Bij het afleren van het ongewenste gedrag is het de bedoeling dat het gedrag na de straf/correctie niet meer voorkomt, of in ieder geval minder voorkomt. Blijft het gedrag gewoon voorkomen dan houdt het dus in dat de straf niet werkt! Om een straf effectief te laten werken moet de intensiteit van de straf goed zijn en het ongewenste gedrag moet iedere keer gecorrigeerd worden. Het is dus veel beter om de hond te belonen, en het ongewenste gedrag:

 • Te negeren, vaak dooft het gedrag dan uit;
 • Nog beter is het om de hond een alternatief te bieden, dit alternatief kan dan worden beloond. Bijvoorbeeld wanneer een hond steeds op de tafelpoot bijt, bij aanwezigheid van de eigenaar biedt men de hond dan een kauwbot aan, bij afwezigheid van de eigenaar moet de hond in de bench, zodat hij/zij niet bij de tafelpoot kan komen.
See also:  Waarom Eet Een Hond Takjes?

Hoe snel vergeet een hond zijn baas?

Uur – Pas als hun baasje “doe het” riep, imiteerden de dieren de handeling. Soms kregen ze het commando na een minuut, soms pas na een uur. Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren.

Hoe zeg je nee tegen een hond?

Hoe zorg je ervoor dat je niet het gewenste gedrag afstraft? Het woord ‘ nee ‘ geeft geen duidelijke informatie aan de hond wat hij wel moet doen. In plaats van ‘ nee ‘ te gebruiken kun je beter je hond leren wat voor gedrag hij in die situatie moet laten zien.

Wat is de beste riem voor een hond die trekt?

Zorg voor een goed hondentuig – Allereerst is het belangrijk om het juiste materiaal te hebben voor je de hond correct aan de lijn leert lopen. Veel mensen weten niet dat een halsband een veroorzaken is van nekletsel bij honden. Daarbij zorgt een halsband er ook voor dat een hond ongewenst gedrag gaat vertonen, zoals het trekken aan de lijn.

Waarom trekt hond aan de lijn?

Er schuilt een groter probleem – Over het algemeen kun je stellen dat het trekken aan de lijn een groter probleem maskeert, namelijk: zonder lijn ben jij waarschijnlijk je hond kwijt. Het is eigenlijk wel een ontnuchterende gedachte om te bedenken dat de meeste honden er veel liever vandoor gaan om aan het gras of het achterste van een andere hond te snuffelen dan naast hun eigenaar te lopen. Sommige honden willen simpelweg niet naast hun baasje lopen die continue aan de lijn loopt te rukken. .

Waarom moet de hond links lopen?

Optimale controle over de hond – De voornaamste reden waarom we de hond links laten lopen of laten volgen, is om de controle over de hond te hebben. Enerzijds doe je dat om de volledige controle over je hond te hebben en omdat het aangenamer is om met een hond te wandelen die je netjes volgt.

Natuurlijk mag hij eens loslopen op de hondenlosloopweide, maar in drukke straten is het gewoon beter om je hond dicht bij je te hebben. Zo voorkom je dat hij wordt omvergereden door een fietser of dat hij een kindje bijt.

Natuurlijk heb je je hond goed opgevoed, maar een hond is een dier en dieren blijven altijd onvoorspelbaar. Daar houdt men ook in het aansprakelijkheidsrecht rekening mee. Op baasjes rust er een grote verantwoordelijkheid en ze moeten ervoor zorgen dat ze altijd de controle hebben over hun hond.

Hoe leer je een hond wachten?

Genoeg of wachten? – Er bestaat nog een ander commando, namelijk “genoeg”. Genoeg houdt in dat de hond met een activiteit moet stoppen (spelen, eten,…) en heeft een hele andere waarde dan wachten. De hond mag namelijk niet meer verdergaan met de activiteit.

Je kan het bevel “wacht” gebruiken als de hond wil eten. Zet het eten klaar, zeg de hond even te wachten en geef daarna een teken waardoor de hond begrijpt dat hij mag eten. Denk daarbij aan een hoofdknik (wel duidelijk genoeg aangeven dan) of zeg “doe maar”.

Meer en goede informatie kan je o. vinden in het boek ” Je Hond Opvoeden ” van Benny Brandt Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox.

 1. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven;
 2. function validate(e) );
 3. then(function(token) ); } document;
 4. getElementById(‘replySubmit’);
 5. onclick = validate; Wij gebruiken cookies om uw surfervaring makkelijker te maken;

Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees meer.