Hoe Leer Je Je Hond Rollen?

Hoe Leer Je Je Hond Rollen
Pdf downloaden Pdf downloaden Dus je hebt je hond geleerd hoe hij moet zitten, blijven en liggen, en denkt dat het tijd is voor een nieuw commando: omrollen. Deze truc ziet er indrukwekkend uit, en is vrij makkelijk aan te leren. Leer je hond om te rollen aan de hand van deze beloningstechniek.

 1. 1 Zorg ervoor dat je hond weet hoe hij moet liggen. Deze eerste stap is essentieel als je je hond om wilt leer rollen. De hond moet immers liggen om de truc te kunnen uitvoeren. Als je hond niet reageert op “ga liggen” commando, leer hem dat dan eerst aan.
 2. 2 Houd wat snoepjes bij de hand. Honden staan altijd te popelen om hun best te doen, en zullen trucjes uitvoeren als ze daar een beloning voor krijgen. Je kunt snoepjes uit de winkel kopen, pinda’s geven, stukjes ham of bacon, of wat je hond ook lekker vindt. Zorg ervoor dat je meerdere snoepjes bij de hand hebt, aangezien het even zal duren voor je hond deze truc onder de knie heeft.
  • Als je je hond liever geen snoepjes geeft, maak dan gebruik van een klikker. Klikkers worden vaak gebruikt om honden mee te trainen. Ze maken een klikkend geluid dat een reactie uitlokt, die als vervanging voor een snoepje kan dienen.
  • Als je geen klikker hebt, kies dan voor een ballpointpen die klikt. Het gebruik van een klikker en een snoepje versterkt de associatie met een beloning. Na verloop van de tijd kun je de hond laten ontwennen van de snoepjes, en de klikker als beloning op zich gebruiken.
 3. 3 Ga naar een ruimte waar je kunt oefenen. Als je de hond gaat trainen, doe dat dan op een plek waar niet te veel afleidingen zijn. Als je hond het trucje leer in huis, dan zal hij dat later ook buiten in het openbaar kunnen doen.
  • Kies een plek waar genoeg vloerruimte is, aangezien de hond redelijk wat zal rond bewegen.
  • Laat de andere mensen in huis weten wat je aan het doen bent, zodat ze jou en de hond niet zullen afleiden tijdens de training.

  Advertentie

 1. 1 Geef je hond het commando om te gaan liggen. Je hond moet op zijn buik gaan liggen, met zijn poten voor zich uit, en zijn hoofd iets omhoog. Vanuit deze positie zal hij makkelijk om kunnen rollen zonder zichzelf te bezeren. [1]
 2. 2 Houd het snoepje vlakbij zijn gezicht. Ga op je hurken zitten, en houd het snoepje voor hem zodat hij het kan zien en ruiken. Sluit je vingers om het snoepje heen, zodat hij het niet uit je hand kan pakken.
 3. 3 Zeg op vriendelijke, duidelijke toon “omrollen. ” Maak een boog van de bovenkant van zijn hoofd richting de vloer, zodat hij zijn hoofd, en hopelijk ook zijn lichaam zal “rollen” in de richting van het snoepje. Dit is een vrij lastig trucje, en het kan even duren voor het je hond lukt. Het is de bedoeling dat je de hond aanleert de associatie te maken tussen het omrollen, en het commando “omrollen”. [2]
  • Gebruik je vrije hand om de hond te helpen om te rollen als het hem zelf niet helemaal lukt.
  • Ga voorzichtig met je hond om, en dwing hem niet om te rollen als hij dat echt niet wil. Sommige honden vinden het niet fijn om hun buik bloot te geven. Probeer een ander trucje als je hond het niet leuk vindt om te rollen.
  • Verhef je stem nooit, en sla je hond ook nooit. Honden reageren niet goed op negatieve bekrachtiging. Je zult hem hier dan ook niet mee leren om te rollen; je zult hem leren bang te zijn voor je.
 4. 4 Beloon de hond als hij de rol voltooit. Zelfs als je hem een handje geholpen hebt verdient hij de beloning voor zijn eerste rol. Zeg “goed zo” en aai hem over zijn bol.
 5. 5 Blijf oefenen tot hij het trucje zonder jouw hulp kan uitvoeren. Na de eerste paar pogingen zou de hond zonder jouw hulp om moeten kunnen rollen. Je hoeft het snoepje ook niet meer in een boog langs zijn hoofd te bewegen om ervoor te zorgen dat hij zijn lichaam omrolt. Ga staan, en commandeer hem om om te rollen. Als hij het uit zichzelf doet, beloon hem dan met een snoepje en een knuffel. Advertentie
 1. 1 Oefen hiermee tot hij geen snoepjes meer nodig heeft. De meest gehoorzame honden zijn bereid om te gaan rollen zonder daar een snoepje voor te hoeven; de beloning van jouw aanmoedigende woorden en een aai over de bol zijn al genoeg. Laat je hond een paar trucjes achter elkaar doen, en eindig met “omrollen”—misschien wel de schattigste truc van allemaal.
 2. 2 Oefen op drukkere plekken. Dus je hond kan nu in de woonkamer omrollen, maar kan hij dat buiten ook? Er zijn immers veel meer afleidingen buiten. Als hij het trucje binnen onder de knie heeft kun je buiten gaan oefenen. Doe dat eerst met een snoepje, en daarna zonder. Oefen ook waar andere mensen bij zijn.
  • Neem de hond mee naar het park, en oefen daar. Veel meer afleiding dan daar zul je niet gauw vinden.
  • Pronk met je hond door ten overstaan van andere mensen te oefenen. Door de extra lof die hij toegezwaaid zal krijgen zal hij het trucje maar wat graag uitvoeren.
 3. 3 Laat andere mensen hem het “omrollen”-commando geven. Als je hond zich het trucje echt meester gemaakt heeft, dan zal hij ook omrollen als iemand anders hem daartoe commandeert. Laat het je familieleden eens een keer proberen. Advertentie
 • Oefen niet langer dan een kwartier per keer. Op een gegeven moment zal de hond zich gaan vervelen, en pauze nodig hebben. Je kunt wel meerdere keren per dag trainen. Wissel een beetje af tussen trainen en spelen, om het leuk te houden voor je hond. Als je te veel snoepjes geeft kan de hond bovendien het idee krijgen dat hij altijd snoepjes zal krijgen als hij een commando uitvoert.
 • Het is belangrijk om het commando vanuit verschillende beginposities te oefenen. Je zou ook om moeten kunnen rollen als hij zit, staat, of ligt.
 • Het kan even duren voor je hond deze truc onder de knie heeft, maar het zal je gasten jarenlang vermaken en imponeren! Geef niet op! Je hond is een stuk slimmer dan jij je voor kunt stellen!

Advertentie.

Hoe leer je een hond een trucje?

Hoe leer je je hond een high five geven?

Wil je deze vakantie je hond een cool kunstje leren? Ga aan de slag met een High-Five! – Eerst moet de hond een poot kunnen geven voordat er begonnen kan worden met een high-five. Hoe leer ik mijn hond een poot te geven Laat de hond voor je zitten en til zijn voorpoot op, leg de voorpoot in je hand.

Beloon wat de hond op dat moment doet: goed zo, dát is ‘poot’. Als je de hond in deze houding een aantal malen beloont, is de kans groot dat hij al snel uit eigen beweging zijn poot op je hand gaat leggen.

Gebruik wel altijd consequent hetzelfde commando. Nu de hond een poot kan geven, kun je gaan oefenen met een High-five Zorg ervoor dat de hond eerst een poot geeft. Zodra de hond de poot op je hand heeft gelegd, draai je je hand zo om, dat de poot van de hond tegen je hand aan staat.

Hij geeft je dus eigenlijk een high-five. Laat de hond weer recht voor je zitten. Houd je handpalm vlak naar voren gericht. Til met je andere hand de voorpoot van de hond op en zet deze tegen je hand aan en geef tegelijk het commando “high-five”! Beloon wat de hond op dat moment doet: goed zo, dát is ‘high-five’.

Als je de hond in deze houding een aantal malen beloont, is de kans groot dat hij al snel uit eigen beweging zijn poot op je hand gaat leggen. Hoe Leer Je Je Hond Rollen Wil je iets meer uitdaging : Kan jouw hond op verzoek met zijn rechterpoot jouw linkerhand en met zijn linkerpoot jouw rechterhand aantikken? Super! Je hond kan nu een poot en high-five geven! Belangrijk Bij het aanleren van iets nieuws zijn een paar dingen belangrijk: in kleine stapjes en korte sessies trainen, de hond altijd belonen op het moment dat hij doet wat de bedoeling is. Vergeet je niet een leuke foto te posten op onze Facebookpagina en Instagram #sportenspelvoordieren? Wist je dat je ook konijnen een High-five kunt aanleren Heb je een konijn en wil je dit toffe kunstje aan je konijn leren   klik dan hier   voor het lesplan, geschreven door Bernice Muntz. Hoe cool is het, als je konijn en hond, je tegelijk een high-five kunnen geven! Hoe Leer Je Je Hond Rollen.

Waarom loopt een hond door je benen?

De hond is de beste vriend van de mens. Hij is trouw, houdt onvoorwaardelijk van je en luistert bij een goede relatie graag. Maar soms wil een hond wel eens dat zijn mens naar hém luistert. Maar zijn mens begrijpt hem niet altijd. Hieronder twaalf dingen die je hond doet, als hij je iets wil vertellen. Hoe Leer Je Je Hond Rollen Foto: ArTeTeTrA / Foter. com / CC BY-NC-ND

 1. Constant oogcontact

Het ligt er heel erg aan hoe je hond naar je kijkt, maar als zijn uitdrukking normaal is en hij staart je in de ogen, is dit een manier om zijn affectie te tonen. Een goep Japanse wetenschappers vond een link tussen dit soort oogcontact en een verhoogd niveau oxytocine, een hormoon dat invloed heeft op hoe we verbondenheid en verzorgende kwaliteiten tonen. Maar wees altijd voorzichtig met kinderen en leer hen een hond nooit recht in de ogen te kijken. Hoe Leer Je Je Hond Rollen Foto: gfred / Foter. com / CC BY-NC-ND

 1. Dingen naar je toe brengen

Je denk misschien dat je hond een spelletje speelt, zeker als hij je een speeltje brengt. Maar wat je hond eigenlijk doet is je een cadeautje brengen. Het blijkt een van de overgebleven jachtinstincten te zijn, alleen brengt hij je wat hij zelf leuk vindt of waarvan hij denkt dat jij het leuk vindt of nodig hebt, in plaats van een dode prooi.

 1. Een poot opsteken

Als je hond een pootje in de lucht steekt en hij kijkt ergens naar met zijn hoofd naar beneden, dan kan je maar beter uitkijken. Dit betekent namelijk dat hij ergens naar op jacht is en klaar is om op zijn prooi af te springen. In de opvoeding is het echter beter om dit gedrag te herkennen en te stoppen. Zowel voor de veiligheid van de hond als het onnodig verstoren van wilde dieren.

 1. Voorover bukken en zichzelf klein maken

Dit betekent dat je hond bang is. Als je een hond ziet die dit gedrag vertoont, zonder dat er direct gevaar is, betekent dit dat je hond een angststoornis heeft. Dit kan zijn omdat hij in het verleden is mishandeld, maar de kans is groter dat het een dier is met geen of slechte socialisatie, het zogenaamde kennelsyndroom.

 1. Op meubels knagen

Knagen is normaal gedrag voor puppies. Van oorsprong ontdekken zij de wereld met hun mond. Maar als dit gedrag niet op tijd wordt afgeleerd, kan het erg vervelend worden wanneer je hond groter wordt. Wanneer volwassen honden knagen aan meubels, duidt dit vaak op verveling. Zorg voor voldoende speeltjes en breng genoeg tijd door met je hond.

 1. Op je voeten zitten

Er zijn verschillende redenen waarom je hond dit zou kunnen doen. Als je hond veel dominante trekjes heeft, kan hij dit doen om zich te doen gelden. Als hij last heeft van verlatingsangst , is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn. Als je hond jaloers is, kan dit een manier zijn om andere mensen en dieren te laten zien dat je van hem bent.

 • Deze honden vertonen hetzelfde gedrag als een wild dier wat gevangen is;
 • De kans op herstel is minimaal tot niet aanwezig;
 • En leer je hond van jongs af aan dat het huis een veilige plek is en dat wachten onderdeel van het leven is;

Als geen van de bovenstaande situaties betrekking hebben op jouw hond, wil hij waarschijnlijk gewoon graag bij je zijn. Tijdens trainingsmomenten kan de hond dit ook gebruiken om contact te houden. Tast is een manier om alert te blijven op de ander, terwijl de andere zintuigen, geur, zicht en gehoor gebruikt worden voor de omgeving. Hoe Leer Je Je Hond Rollen Foto: NiteLynx / Foter. com / CC BY-NC-SA

 1. Gapen

Honden gapen niet alleen wanneer ze moe zijn. Gapen kan ook een teken van angst of stress zijn. Als je hond veel gaapt in het bijzijn van iemand die hij niet goed kent, is dat een teken dat hij er nog niet klaar voor is om die persoon te ontmoeten. Indien daar tijd voor is geef de hond dan de ruimte om zelf het contact te maken.

 1. Relaxt gapen

Om het even lekker ingewikkeld te maken, gapen honden ook wanneer ze zich prettig bij je voelen. In dit geval gaapt je hond vaak wanneer jij dat ook doet, uit solidariteit. Dus als jij gaapt en je hond doet dat ook, is dat dus helemaal zo slecht nog niet. Als je gaapt en een hond die je niet kent gaapt ook, dan heb je misschien een probleem…

 1. Tegen je aanleunen

Dit betekent dat je hond met je aan het knuffelen is. Honden willen je affectie en aandacht als ze tegen je aan leunen. Het helpt ze ook om zich veiliger te voelen. Het ontstaat uit de behoefte tot veiligheid en bescherming. Bijvoorbeeld bescherming tegen weersomstandigheden/temperatuur.

 1. Tong uitsteken en weer intrekken

Wanneer een hond zijn tong uitsteekt en weer naar binnen trekt, betekent dit meestal dat hij zich ongemakkelijk voelt. Dit kan komen doordat hij wordt geconfronteert met een persoon die hij niet kent of een ongewild contact, wat hem nerveus maakt. Als je hond merkbaar onderdanig is, kan dit ook een manier zijn om een meer dominante houding aan te nemen. Het is een duidelijke uiting van stress, die afhankelijk van de situatie kan resulteren in een bijtincident.

Een dierenarts bijvoorbeeld heeft die luxe niet altijd. Dominantie is niet juist in deze stelling. De stress kan bij een dier wel agressie oproepen. Afhankelijk van karakter is dit dan defensieve agressie om bijvoorbeeld te kunnen vluchten (oppervlakkige verwonding).

Maar bij een dier met een meer confrontatiegericht karakter kan de beet langduriger en ernstiger zijn. Hoe Leer Je Je Hond Rollen Foto: jvc / Foter. com / CC BY

 1. In je bed willen slapen

Dit heeft er meer mee te maken dat hij graag bij jou wil zijn, dan met hoe lekker je bed ligt. Er zijn weleens wat discussies gaande over of dit nu wel een goed idee is, maar tenzij je allergisch bent of astma hebt, zien de meeste dierenartsen er geen probleem in. Van belang hierbij is wel dat de hond ervaart dat hij hiervoor ruimte krijgt. Het is dus niet de bedoeling dat hij ruimte neemt en het baasje krampachtig op het kleinste stukje van het bed ligt.

 1. Rustig naar je staren terwijl je vertrekt

Sommige hondeneigenaren voelen zich schuldig, als ze weg moeten en hun hond zit ze zo aan te staren. Honden vinden het over het algemeen niet leuk om alleen gelaten te worden en sommige honden hebben zo’n last van verlatingsangst, dat ze beginnen te blaffen, te huilen, op meubels te knagen of te poepen of plassen. Als je hond alleen maar naar je kijkt en er zijn verder geen tekenen van onrust, dan zit het wel goed met je trouwe viervoeter.

Hoe leer je een hond netjes naast je te lopen?

Hoe leer je dit aan – Een makkelijke manier om hem te leren om naast je been mee te lopen is door hem te belonen als hij toevallig in de juiste positie loopt. Een voordeel van het op een positieve manier trainen is dat je hond het straks leuk vindt om netjes mee te lopen.

Hierdoor loop je dus een kleinere kans dat hij aangelijnd worden als een straf gaat ervaren, met alle bijbehorende ‘pak me dan als je kan’ spelletjes. Daarnaast zijn er heel veel dingen die je liever niet wilt, bijvoorbeeld voor je, achter je of tussen je benen, en maar één ding dat je wel wilt, namelijk naast je been.

Communiceren wat goed is, is in dit geval dus de duidelijkste optie. TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over.

Waarom moet de hond links lopen?

Optimale controle over de hond – De voornaamste reden waarom we de hond links laten lopen of laten volgen, is om de controle over de hond te hebben. Enerzijds doe je dat om de volledige controle over je hond te hebben en omdat het aangenamer is om met een hond te wandelen die je netjes volgt.

Natuurlijk mag hij eens loslopen op de hondenlosloopweide, maar in drukke straten is het gewoon beter om je hond dicht bij je te hebben. Zo voorkom je dat hij wordt omvergereden door een fietser of dat hij een kindje bijt.

Natuurlijk heb je je hond goed opgevoed, maar een hond is een dier en dieren blijven altijd onvoorspelbaar. Daar houdt men ook in het aansprakelijkheidsrecht rekening mee. Op baasjes rust er een grote verantwoordelijkheid en ze moeten ervoor zorgen dat ze altijd de controle hebben over hun hond.

Hoe leer je een hond knuffelen?

Met dit trucje geeft jouw hond je een knuffel van achteren. Zorg ervoor dat je een beloning in je hand hebt en ga in kleermakerszit op de grond zitten. Beweeg je hand (met de beloning) voor de neus van je hond. Laat de hond jouw hand volgen en zorg ervoor dat je jouw hond achter jou leidt, met de neus tegen jouw rug.

Hoe leer je een hond een poot te geven?

Hoe leer je een hond luid?

Als commando zeg je ‘ luid ‘ of ‘woef’, om het even wat, maar gebruik geen commando die lijkt op een ander commando (denk maar aan ‘blaf’, lijkt goed op ‘af’). Je doet het zo: speeltje pakken, commando geven, omdraaien, de hond blaft, weer omdraaien en de hond krijgt speeltje.

Hoe train je je hond?

Laat je hond of puppy iets doen wat hij goed kan, zodat je eindigt met een succes. Train in het begin zonder afleiding. Leer de basis in een rustige omgeving en voeg later afleidende elementen toe, zodat je hond aan verschillende omgevingen kan wennen. De training moet altijd beloningsgericht zijn.

Hoe lang duurt een puppy training?

Cursus – De cursus duurt 8 weken en iedere les duurt ongeveer 1 uur, tijdens de laatste les wordt een certificaat uitgereikt. De pup dient minimaal zijn eerste enting hebben gehad. Dit zal gecontroleerd worden aan de hand van het entingsboekje, dat u op de eerste trainingsdag dient mee te nemen.

Wat kun je je hond leren?

Hoe leer je een hond zwaaien?

Hoe leer je een hond een poot te geven?

Hoe leer ik mijn hond een frisbee vangen?