Hoe Merk Je Dat Je Hond Loops Wordt?

Hoe Merk Je Dat Je Hond Loops Wordt

Hoe kan je loopsheid herkennen? – De eerste signalen van loopsheid zijn meestal dat de teef onrustig wordt. Ze kan ook wat humeurig zijn en minder goed luisteren. Daarna begint de vulva op te zwellen en wordt roder. Dit zijn de uitwendige geslachtsdelen  De teef verliest ook wat bloederige afscheiding.

Dit is niet altijd duidelijk zichtbaar. Bij sommige teefjes kan het bloedverlies heel beperkt zijn of ze houden zich zelf heel goed schoon. Dit is de voorbereidingsfase op de vruchtbare periode en deze duurt 1 tot 1,5 week.

De teef is nu nog niet vruchtbaar en heeft ook totaal geen interesse in reuen. Maar reuen inmiddels wel in haar.

Wat zijn de eerste tekenen van loopsheid?

Hoe kun je zien dat een hond loops wordt?

Met ‘loopsheid’ wordt de periode aangeduid waarin het lichaam van de teef zich voorbereidt om gedekt te kunnen worden. De hormoonspiegels veranderen, waardoor er lichamelijke veranderingen en ook gedragsveranderingen ontstaan. Een teef wordt meestal twee keer per jaar loops, hoewel er rassen zijn waarbij dit maar eens per jaar gebeurt (zoals de Basenji en wolfshonden). De periode van loopsheid duurt gemiddeld ongeveer drie weken.

 1. Tijdens die drie weken is de teef maar enkele dagen echt vruchtbaar; het is echter niet zo eenvoudig om zeker te weten welke dagen dat zijn;
 2. De eerste loopsheid treedt op als het teefje in de puberteit is gekomen;

Dit is voor kleinere rassen meestal op een leeftijd tussen zes en tien maanden, voor grotere rassen tussen tien en zestien maanden en voor sommige hele grote rassen soms nog ietsje later. Als een teefje op een leeftijd van twee jaar nog niet loops is geweest, is dat een reden om naar de dierenarts te gaan.

 • Teefjes kennen geen menopauze zoals de mens;
 • Ze blijven hun hele leven hun cyclus houden en worden dus ook nog op hoge leeftijd loops;
 • Wel neemt de vruchtbaarheid af met de jaren;
 • De cyclus die de teef doormaakt bestaat uit vier fasen;

Hoe lang elke fase precies duurt kan per ras, per teef en ook per cyclus verschillen. De eerste twee fasen, pro-oestrus en oestrus, worden samen vaak de ‘loopsheid’ genoemd. Pro-oestrus : Dit is een voorbereiding op de vruchtbare periode. Deze fase duurt een paar dagen tot twee weken lang.

De vulva (de uitwendige geslachtsdelen) begint op te zwellen, de teef krijgt bloederige afscheiding en gedraagt zich vaak onrustig. Ze is nog niet bereid om te paren. Oestrus : Dit is de eigenlijke ‘loopsheid’: de periode waarin de eisprong plaatsvindt en de teef dus vruchtbaar is.

Dit duurt zo’n vier tot vijftien dagen. De afscheiding neemt af en de teef is nu wel bereid om te paren. Ze gaat hiervoor staan met haar staart opzij. Behalve voor reuen kan de teef nu ook interessant ruiken voor andere teven. Metoestrus (of post-oestrus) : De teef staat nu geen dekking meer toe.

 • Dit is de periode dat de teef drachtig is als zij gedekt is;
 • Als ze niet gedekt is, is de teef schijndrachtig (schijnzwanger);
 • Het lichaam keert dan in deze periode langzaam weer terug naar de rusttoestand;

Dit duurt zo’n zes tot tien weken. Anoestrus : Dit is de periode van rust. Dit duurt gemiddeld ongeveer 100 tot 140 dagen. Bij grote rassen kan dit langer duren. Een uitzondering daarop is de Duitse Herder die juist een korte periode van anoestrus heeft. De loopsheid is te herkennen aan uiterlijke kenmerken en aan het gedrag van de teef.

 1. Het is niet bij elke teef even duidelijk te zien wanneer de loopsheid begonnen is;
 2. De vulva zwelt op en de teef verliest bloederige afscheiding;
 3. Bij de ene teef is dit echter duidelijker merkbaar dan bij de andere;

Sommige teefjes zijn heel schoon en wassen het bloed steeds weg, waardoor u het misschien niet opmerkt, andere doen dit niet waardoor de loopsheid u sneller opvalt. De teef is vaak meer afgeleid, onrustig en soms humeurig. De teef ruikt nu erg aantrekkelijk voor reuen, die haar zullen proberen te benaderen.

Veel aandacht van andere honden kan voor u dus een teken zijn dat u op moet gaan letten! Eerst zal ze hen nog wegjagen, later wil ze paren. Ze zal ook wat vaker plassen om haar geur te verspreiden. Als uw teefje loops begint te worden, is er een aantal praktische zaken om rekening mee te houden.

Uw teefje kan afgeleid en onrustig zijn doordat ze last heeft van haar hormonen. Dit is dus niet de periode om een lastige training te beginnen of hoge eisen aan haar te stellen. Prestaties in sport en training zullen minder zijn en bovendien mag u vaak niet deelnemen aan wedstrijden.

Natuurlijk moet u ook in deze periode geen gedrag toestaan dat u anders ook niet wilt zien, maar overvraag haar in deze periode niet. Dat loopt alleen maar uit op frustratie. Houd uw teefje aan de lijn! Het is moeilijk om te bepalen wat precies de vruchtbare dagen zijn, en om te voorkomen dat ze gedekt wordt, kunt u haar nu niet los laten lopen.

See also:  Hoe Lang Herstel Na Sterilisatie Hond?

Bovendien is er een risico dat zij wegloopt en veel minder goed luistert dan anders. Loop niet met uw loopse teef door een losloopgebied. Reuen ruiken al van heel ver dat zij loops is en zullen op haar afkomen. En ook al zijn zij normaal gesproken gehoorzaam en goed opgevoed, de werking van hormonen is zo sterk dat hun eigenaar ze vaak niet terug zal kunnen roepen.

 1. Voorkom dus situaties waarbij uw teefje belaagd wordt door aanbidders en u uw best moet doen om de reuen van haar lijf te houden;
 2. Om deze reden kan het ook handiger zijn om de uitlaattijd van uw hond wat aan te passen en op minder drukke tijden, in minder drukke gebieden te lopen;

Verschoon regelmatig de dekens uit de hondenmand. Als uw teefje veel last heeft van afscheiding kan het prettig zijn om een loopsheidbroekje te kopen. Dit kan worden aangetrokken als de teef binnenshuis is, waarmee u vlekken op vloer en bekleding voorkomt.

Denk echter niet dat een broekje uw teef beschermt tegen een ongewenste dekking! Schijndracht is een natuurlijk verschijnsel. Dit kan in de natuur gunstig zijn, omdat de niet gedekte teven zo kunnen helpen bij het opvoeden en zogen van de jongen in hun groep.

Hormonaal gezien is elke teef na de loopsheid ‘schijndrachtig’, omdat de hormoonspiegels die tijdens de loopsheid omhoog zijn gegaan, langzaam weer moeten worden afgebouwd. Vaak merkt de eigenaar daar niets van. Bij sommige teven zijn de symptomen echter sterk en lijken op een echte dracht.

 1. De teef kan dan ander gedrag gaan vertonen: speeltjes verzamelen en bezitterig zijn (soms zelfs agressief omdat ze haar ‘pups’ wil verdedigen), erg aanhankelijk of juist humeurig zijn, een nest willen maken, janken, weinig energie hebben, depressief gedrag, minder goed eten en soms minder drinken;

Soms gaat de teef melk produceren, en doordat zij de melkklieren likt, houdt zij dit zelf in stand. De buik is vaak wat opgezwollen. Meestal gaat een schijndracht vanzelf weer over en heeft de teef er niet al te veel last van, maar soms kan ze zich slecht voelen, duurt het erg lang en blijft ze melk geven.

Hoe lang duurt de eerste loopsheid?

Zoals bekend duurt de periode van de loopsheid duurt gemiddeld drie weken. Tijdens deze weken is de teef maar een paar dagen vruchtbaar.

Hoe herken je een loopse teef?

Voortekenen loopsheid herkennen – Tijdens de loopsheid verandert het gedrag van je hond en de honden om haar heen. Je teefje kan meer gaan snuffelen en eerder van zich af snauwen. Veel teefjes maken opeens heel vaak kleine plasjes, om zo hun geur goed te verspreiden. Ze zal voor reuen aantrekkelijk gaan ruiken, maar ook andere teven kunnen nieuwsgierig worden. Een loopse teef heeft een opgezwollen vulva (soort schaamlippen) en verliest bloed.

Hoe zichtbaar de loopsheid is, verschilt per teef, de ene is heel schoon en wast direct iedere druppel bloed weg en de ander laat het gewoon lopen. Let dus goed op als je hond of andere honden zich ‘vreemd’ gaan gedragen.

Door met een schoon wc papiertje te vegen kun je bij twijfel zien of je teefje al bloed verliest.

Kan een hond loops zijn zonder bloedverlies?

Wat merkt u van loopsheid? – Tijdens de loopsheid kunnen de volgende symptomen optreden:

 • De vulva kan gaan opzwellen en wat roder worden.
 • Uw teef kan uitvloeiing uit de vulva krijgen, dit kan bloederig zijn en kan naar ijzer ruiken. Belangrijk is dat deze uitvloeiing eigenlijk nooit mag gaan stinken.
 • Vaak is de eetlust wat minder tijdens de loopsheid.
 • Uw teef kan wat kleinere plasjes gaan doen.
 • Door specifieke geuren (feromonen) kan ze ook reuen aantrekken, soms worden loopse teven zelfs achtervolgd door reuen.

Niet alle teven vertonen alle bovenstaande symptomen. Het kan dus zeker zo zijn dat uw hond geen uitvloeiing of zwelling van de vulva laat zien, maar alleen een verhoogde aantrekkelijkheid voor honden. Dit wordt een stille loopsheid genoemd en is dan ook veel lastiger te herkennen voor u.

Hoe lang blijft een loopse hond bloeden?

Pro-oestus –

Het begin van de pro-oestus kan men over het algemeen precies vaststellen. Dit gaat namelijk gepaard met duidelijk zichtbare veranderingen van het teefje. De hond heeft een opgezwollen vulva en verliest een bloederige afscheiding. Deze fase duurt over het algemeen negen dagen. Het kan echter afwijken en tussen de drie en 17 dagen duren.

Ook de hoeveelheid bloederige afscheiding is per hond verschillend. Terwijl het bij de ene hond nauwelijks opvalt, moeten sommige hondenbezitters vrezen voor bloederige vlekken op hun tapijt. Een ander teken dat de pro-oestus begonnen is, is de toegenomen interesse van reutjes.

Vaak kunnen ze niet van het teefje afblijven. Hoewel het vrouwtje nu nog niet vruchtbaar is, verspreidt ze een ‘verleidelijke’ geur. Ze wijst de versierpogingen van haar mannelijke aanbidders in deze fase meestal af. Ze blaft, wijkt uit of laat haar tanden zien als een mannetje interesse toont.

 • .

  Wat is stille loopsheid?

  Stille loopsheid – Wanneer de teef geen duidelijke loopsheidverschijnselen vertoont, wordt gesproken van een stille loopsheid. Het grootste probleem is dat de eigenaar niet tijdig opmerkt dat de teef loops is, omdat ze geen bloederige uitvloeiing vertoont, hoogstens een zeer geringe witte of kleurloze afscheiding en matige vulvazwelling.

  Vaak worden deze teven dan ook te laat voor dekking aangeboden. De oorzaak is onbekend. Het is belangrijk om regelmatig te kijken of er vulvazwelling optreedt en hoe de interactie tussen teef en reu verloopt.

  Het juiste dekmoment kan vastgesteld worden door bepaling van het progesterongehalte in het bloed.

  Wat te doen met een loopse hond?

  Ga naar inhoud Hoe Merk Je Dat Je Hond Loops Wordt Home / Voorkomen van de loopsheid Voorkomen van de loopsheid vetsenpets 2019-11-26T07:52:50+00:00 Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het verstandig is de loopsheid van een teef te voorkomen. De meest gehoorde reden is het voorkomen van een nestje. Daarnaast kunnen er medische redenen zijn om de loopsheid te voorkomen. Er zijn verschillende manieren om de loopsheid bij een teef tegen te gaan. We zetten deze manieren voor u op een rij. Redenen om de loopsheid te voorkomen Een teef wordt gemiddeld 2 keer per jaar loops.

  Tijdens deze vruchtbare periode zal een loopse teef proberen drachtig te worden. Daarnaast is loopsheid soms onhandig of onhygiënisch in huis omdat een teef in die periode bloed verliest. Bovendien kan een teef een aantal weken na de loopsheid schijndrachtig worden, dit geeft vaak hinderlijk gedrag en sommige teven willen zelfs niet meer eten.

  De loopsheid kan daarnaast ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van de teef. De cyclus is zodanig dat na de loopsheid het hormoon progesteron gedurende ca. 9 weken verhoogd blijft, ook als de teef niet drachtig is. Dit hormoon kan op termijn aanleiding geven tot het ontwikkelen van tumoren in de melkklieren, baarmoederontsteking en suikerziekte.

  Als we op jonge leeftijd de loopsheid op de juiste manier voorkomen dan worden de risico’s op deze ziekten sterk verkleind. Sterilisatie De operatieve ingreep om de loopsheid te voorkomen bij de teef is sterilisatie.

  Eigenlijk is dit niet de juiste term; omdat tijdens de operatie de eierstokken verwijderd worden (dus niet enkel afgebonden), is castratie eigenlijk de correcte term. Omdat de meeste mensen de operatie bij een teef toch sterilisatie noemen, hanteren wij ook deze term.

  Voor de sterilisatie zal de teef een dag(deel) worden opgenomen. Ze gaat onder narcose en via een snede in het midden van de buik worden de eierstokken verwijderd. Het is ook mogelijk om via een kijkoperatie de eierstokken de verwijderen, vooral voor grotere honden is dit de beste methode.

  De meeste teven herstellen binnen een aantal dagen van deze operatie, wel zal een teef na de operatie een week rustig aan moeten doen zodat de wond goed kan genezen. Doordat de hormoon-producende eierstokken worden weggenomen is de teef is direct na de operatie niet meer vruchtbaar.

  • De sterilisatie voorkomt ziekten als hierboven beschreven en voorkomt de loopsheid voor de rest van het leven;
  • Nadelen van sterilisatie zijn dat de vacht kan veranderen en dat gesteriliseerde teefjes vaker last kunnen krijgen van urine-incontinentie op latere leeftijd, de kans hierop verschilt per ras;

  Lees voor een verdere beschrijving van deze ingreep en de voor- en nadelen de pagina  sterilisatie bij de teef. Alternatieven voor sterilisatie: hormonen toedienen De loopsheid kan bij een teef ook door middel van een injectie voorkomen worden. Er zijn 2 soorten antiloopsheid injecties: een lang werkende injectie (5-6 maanden) en een kort werkende.

  • De lang werkende injectie heeft als nadeel dat het tot dezelfde gezondheidsproblemen kan leiden als de loopsheid; namelijk tumoren in de melkklieren, baarmoederontsteking en suikerziekte;
  • De kort werkende injectie is wat de gezondheidsproblemen betreft wel veilig, we zien daarbij zelden deze ziekten optreden;

  Het nadeel is wel dat deze injectie vaker gegeven moeten worden en dat soms pijn en verkleuring van de vacht op de injectieplaats optreedt. Deze methode kan wel geschikt zijn als de loopsheid kortdurend uitgesteld moet worden, bijvoorbeeld bij pensionbezoek als u uw hond in de toekomst nog wilt laten dekken.

  Verder zijn er hormoonimplantaten beschikbaar die de loopsheid kunnen onderdrukken. Dit implantaat wordt via een naald onder de huid toegediend. Het is belangrijk om te weten dat deze implantaten oorspronkelijk bedoeld zijn voor reuen en dat deze niet officieel geregistreerd zijn om de loopsheid bij teven te voorkomen.

  Het nadeel is daarbij dat de duur van de werking niet goed voorspelbaar is en dat de teef in het begin juist heftiger loops kan worden. Wat is de beste methode? In het algemeen geldt sterilisatie als de beste methode om een teef onvruchtbaar te maken en bepaalde ziekten te voorkomen.

  1. Er kunnen echter uitzonderingen zijn op basis van factoren zoals leeftijd, gezondheidstoestand, fokkerij en thuissituatie;
  2. We adviseren u daarom om met onze dierenartsen te bespreken wat ‘het beste’ is voor uw teef;

  Page load link Deze website gebruikt cookies Wij gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website voor de bezoeker beter werkt. Daarnaast gebruiken wij o. cookies voor onze webstatistieken. Ok Privacyverklaring.

  Kan een hond last hebben van loopsheid?

  Symptomen van loopsheid – Tekenen van loopsheid bij de hond zijn:

  • Verlies van bloed uit de vulva
  • Zwelling van de vulva
  • Het teefje is aantrekkelijk voor reuen
  • Het doen van kleinere plasjes
  • In sommige gevallen minder eetlust

  Tijdens de loopsheid hoeft het teefje niet altijd bovenstaande tekenen te laten zien. Dit wordt ook wel een stille loopsheid genoemd en is lastiger te herkennen.

  Hoe lang na eerste loopsheid steriliseren?

  Wanneer hond laten steriliseren? – Het beste moment om uw teef te steriliseren verschilt per ras en is ook afhankelijk van de risico’s die na sterilisatie kunnen optreden. Over het algemeen geldt: sterilisatie vindt plaats drie tot vier maanden ná de eerste loopsheid, en uiterlijk vóór de tweede loopsheid.

  Hoe voorkom je loopsheid?

  Hoe vaak is een kleine hond loops?

  Hoe lang is een hond loops? – Tijdens de loopsheid heeft het teefje dus haar vruchtbare periode. De loopsheid duurt gemiddeld 2 weken. Maar de teef is in die periode maar een aantal dagen vruchtbaar. Hoe vaak is een hond loops? De meeste teven worden 2 keer per jaar loops.

  Wat kost het om een hond te laten steriliseren?

  Kosten sterilisatie hond en poes – De kosten van de sterilisatie van een hond of is vaak duurder dan de castratie. De ingreep van sterilisatie is namelijk gecompliceerder dan castratie. Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt.

  Kan een hond eerder loops worden?

  HOE VAAK IS EEN HOND LOOPS EN VANAF WELKE LEEFTIJD? – De meeste teven worden tussen de 6 en de 16 maanden voor het eerst loops. Kleine rassen zijn vaak wat eerder loops dan grote rassen. Sommige grote rassen worden zelfs pas met twee jaar voor het eerst loops.

  Hoeveel dagen is een hond vruchtbaar?

  Dektijdstipbepaling – De variatie in het ovulatie tijdstip is zeer groot: van de 5e dag van de loopsheid tot en met de 30e dag van de loopsheid is mogelijk. De meeste teven ovuleren tussen de 9e en de 14e dag van de loopsheid. Bij 44% van de teven verschilt het tijdstip van ovuleren aanzienlijk per loopsheid! De dag van de loopsheid zegt ons dus niets.

  De periode van maximale vruchtbaarheid na de ovulatie is 4 – 5 dagen. Een ovulatie duurt 24 uur. En na de ovulatie heeft een eicel nog circa 48 uur nodig om rijp genoeg te zijn om door een spermacel gepenetreerd te kunnen worden.

  Sperma blijft circa 48 uur na de dekking actief (diepvriessperma korter). Uit de beschrijving van de cyclus van de teef blijkt, dat de progesteronspiegel in het bloed alleen zal kunnen stijgen, als er een eicelsprong heeft plaats gevonden! Maar een eerste lichte stijging van de progesteronspiegel vindt al plaats vóór de ovulatie.

  Hoe werkt een Loopsheidbroekje?

  Wat is een loopsheidbroekje? – Een  loopsheidbroekje  is een broekje met een opening voor de staart waarin een inlegkruisje zit die het bloed opneemt. De broekjes zijn over het algemeen makkelijk aan te doen bij de hond en zijn voor de hond geen belemmering.

  De  inlegkruisjes  moeten natuurlijk wel vervangen worden wanneer ze vies zijn. Hiervoor zijn navulverpakkingen verkrijgbaar. Een hondenbroekje is verkrijgbaar in verschillende maten en let ook goed op bij het bestellen van een navulverpakking met inlegkruisjes.

  Een loopsheidbroekje is speciaal voor binnen en doe je uit als je de hond gaat uitlaten. Een veel gemaakte fout is dat mensen denken dat een teef met een loopsheidbroekje niet gedekt kan worden. Laat de teef wanneer deze loops is niet los lopen, ook met een  hondenbroekje  aan kan het misgaan!  .

  Hoe lang na eerste loopsheid steriliseren?

  Wanneer hond laten steriliseren? – Het beste moment om uw teef te steriliseren verschilt per ras en is ook afhankelijk van de risico’s die na sterilisatie kunnen optreden. Over het algemeen geldt: sterilisatie vindt plaats drie tot vier maanden ná de eerste loopsheid, en uiterlijk vóór de tweede loopsheid.