Hoe Moet Je Een Teek Verwijderen Bij Een Hond?

Hoe Moet Je Een Teek Verwijderen Bij Een Hond
7 tips voor het verwijderen van teken –

 • Signaleer je een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk.
 • Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet te pakken en niet in het lichaam van de teek te knijpen.
 • Trek met een puntige pincet, de tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.
 • Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur, dit verhoogt de kans dat de teek ziekteverwekkers overbrengt.
 • Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium en was je handen met zeep.
 • Heb je bij jezelf een teek verwijderd, markeer de plek en noteer de datum in je agenda.
 • Desinfecteer de tekentang/tekenpincet na gebruik in kokend water of op een door de fabrikant aangegeven manier.

Bekijk ook eens de animatie hier rechts. Uiteraard kan je dierenarts je hier ook mee helpen. > Je hond beschermen > Hulp van je dierenarts .

Hoe verwijder je een teek bij een hond zonder tekentang?

Hoe verwijder je een teek? –

 • Gebruik voor het verwijderen van teken geen zeep, alcohol, olie of benzine. Dit verhoogt de kans op besmetting.
 • Verwijder de teek zonder te draaien en zonder de teek te beschadigen. Zorg dat je er niet in knijpt aangezien er dan een kans is dat de teek ‘zichzelf leeg maakt’ en het risico op een tekenbeetziekte verhoogt.
 • Pak met behulp van een tekenpincet, of tekentang de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Trek de teek uit de huid.
 • Als je geen tekentang hebt: gebruik je nagels.
 • Het gebruik van een normale pincet is niet aan te raden in verband met het risico van knijpen in het lijfje van de teek.
 • Ontsmet het wondje na het verwijderen van de teek met alcohol 70% of met jodium.
 • Het tekenverwijder-apparaat kan na gebruik in kokend water worden gedesinfecteerd.
 • Als het verwijderen van de teek niet lukt, ga dan naar de huisarts.

Bron: Ehbo. nl en Tekenbeetziekten. nl.

Wat gebeurd er als je een teek er niet helemaal uit gehaald hebt bij een hond?

De kop van de teek verwijderen is mislukt, wat nu? – Bij het aanhechten verankert de teek zijn snuit in de huid met tientallen weerhaken. Bovendien spuugt de teek rondom zijn snuit een klevend stofje uit wat ‘cement’ wordt genoemd, waardoor hij extra stevig vast komt te zitten.

 • Het komt weleens voor dat, bij het verwijderen van de teek uit de hond, het mislukt om de kop er goed uit te krijgen;
 • Als de hele kop blijft zitten kan de teek mogelijk nog steeds bacteriën overdragen;
 • Probeer daarom alsnog met een ontsmette pincet of naald de rest van de kop eruit te krijgen;

Raadpleeg een dierenarts wanneer dit niet lukt. Als alleen de steeksnuit of delen ervan achterblijven in de huid is het risico een stuk kleiner. Over het algemeen ontstaat er dan hooguit wat irritatie op de huid. Probeer de snuit alsnog met een ontsmette naald of pincet eruit te halen.

Kan een hond dood gaan aan een teek?

Niet alle teken zijn gevaarlijk, maar sommige dragen bepaalde ziektes met zich mee. Als een teek bijt, kunnen ziektes zoals de ziekte van Lyme en Babesiose worden overgedragen.

See also:  Welke Brokken Voor Hond Met Gevoelige Darmen?

Welke kant draai je een teek eruit?

Pak de teek dan zo dicht mogelijk op de huid vast bij zijn kop. Trek de teek er vervolgens rustig en in een rechte beweging uit.

Waar op letten na tekenbeet hond?

Waarom mag je een teek niet draaien?

Draaien, trekken of schrapen? – Ben je toch gebeten? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk. Dit doe je door de teek eruit te trekken, het liefst met een tekentang. Pak de teek met een tekentang zo dicht mogelijk bij je huid bij zijn kop vast en trek hem er in één keer recht uit.

Hoe snel teek verwijderen hond?

7 tips voor het verwijderen van teken –

 • Signaleer je een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk.
 • Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet te pakken en niet in het lichaam van de teek te knijpen.
 • Trek met een puntige pincet, de tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.
 • Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur, dit verhoogt de kans dat de teek ziekteverwekkers overbrengt.
 • Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium en was je handen met zeep.
 • Heb je bij jezelf een teek verwijderd, markeer de plek en noteer de datum in je agenda.
 • Desinfecteer de tekentang/tekenpincet na gebruik in kokend water of op een door de fabrikant aangegeven manier.

Bekijk ook eens de animatie hier rechts. Uiteraard kan je dierenarts je hier ook mee helpen. > Je hond beschermen > Hulp van je dierenarts .

Hoe lang kan een teek op een hond blijven zitten?

Ontwikkeling en leefwijze – De volgezogen vrouwelijke exemplaren laten na de bloedmaaltijd hun gastheer los en zoeken een goede schuilplaats. Zij hebben daarbij een sterke neiging om naar boven te kruipen, zodat ze vaak gevonden worden in naden en kieren bij plafonds van woningen, kennels en dergelijke.

In deze schuilplaatsen deponeert het wijfje 1000 – 3000 eitjes, waaruit na 19-60 dagen de 6-potige larven komen. Deze larven hechten zich, zodra de gelegenheid zich voordoet, vast aan een hond en zuigen zich in 3-6 dagen vol bloed.

Vervolgens laten ze zich vallen en verbergen zich in allerlei naden en kieren, om in 6-23 dagen te vervellen tot de 8-potige roodbruine nimfen. Na enige inactieve dagen, beklimmen de nimfen vegetatie of verticale oppervlakken en wachten ze op een gastheer.

Mocht deze passeren, dan hechten ze zich weer vast en blijven gedurende 4-9 dagen zitten, waarin ze zich opnieuw volzuigen met bloed. Na afloop wordt de hond verlaten, verbergen zich en vervellen in een periode van 12-29 dagen, waarna het dier volwassen is.

Het dier is zeer actief als het verstoord wordt. De volwassen teken hechten zich nogmaals aan de hond en blijven daar gedurende 50-60 dagen, waarbij zij zich ook weer met bloed volzuigen. Na de laatste bloedmaaltijd leggen de volwassen vrouwelijke exemplaren eitjes.

Wat is een goed middel tegen teken bij honden?

Pipetten met permethrine en imidacloprid – De werkzame stoffen die het meest worden gebruikt bij de tekenbestrijding voor honden zijn permethrine en imidacloprid. Een combinatie van deze twee vind je bijvoorbeeld in pipetten van Advantix. Door eens per 3-4 weken een pipet tussen de schouderbladen van de hond te druppelen is deze voorzien van een gedegen bescherming tegen teken, vlooien, luizen, muggen en (zand)vliegen.

See also:  Wanneer Wordt Een Hond Zindelijk?

Imidacloprid en permethrine hebben een dubbele functie; ze zijn zowel tekenwerend als tekendodend. Dit is erg belangrijk, het doodt niet alleen teken die zich vastbijten in de hond maar voorkomt ook dat teken op de hond terecht komen.

De bescherming tegen andere parasieten – waaronder zandvliegen- maakt dit middel een aanrader voor wie met de hond zal reizen naar een gebied rond de middellandse zee. Deze regio is berucht om de aanwezigheid van zandvliegen, die de chronische en potentieel dodelijke ziekte leishmaniose kunnen overbrengen.

 1. Als nadeel van deze pipetten kan benoemd worden dat de werkzaamheid maar kort is;
 2. Voor een goede bescherming moet iedere 3-4 weken een pipet worden toegediend;
 3. Ook is het niet verstandig om honden te wassen of laten zwemmen als ze zijn behandeld met een pipet;

Dit vermindert de werking, maar is bovendien schadelijk voor waterdieren. Voor katteneigenaren geldt een extra waarschuwing: katten reageren vele malen heftiger op de werkzame stof permethrine dan honden en kunnen hieraan overlijden! Ook kunnen honden last krijgen van neurologische problemen als ze de vloeistof uit de pipet per ongeluk binnen krijgen.

Kan een hond een teek voelen?

Omdat teken zich vastbijten in de huid van je hond en verstopt zitten in zijn vacht, zul je ze eerder kunnen voelen dan zien. Laat voorzichtig je handen over het lichaam van je hond glijden om te tasten naar kleine bultjes op zijn huid die een teek kunnen zijn.

Teken zitten graag op kale plekken. Let daarom vooral bij je hond goed op de kop en nek, het kruis, de poten, oksels en  oren. Om beter in de oren van je hond te kunnen kijken, kan een zaklantaarn nuttig zijn.

Als je een teek in het oor ziet , kun je beter contact opnemen met de dierenarts in plaats van zelf proberen het beestje weg te halen. Controleer je hond regelmatig op teken , vooral na een wandeling door een omgeving waar veel teken voorkomen, zoals grasland en bosrijk gebied.

Is de teek er helemaal uit?

Hoe gevaarlijk is het voor mijn hond of kat als er een deel van de teek is blijven zitten?  – Als de kop of monddelen van de teek na de verwijderpoging zijn blijven zitten, is er geen reden voor paniek. Je hebt de teek gedood en zijn lijf verwijderd.

Wat gebeurt er als je een teek verkeerd verwijderd?

Als de kop van de teek hierbij afbreekt en in de huid achterblijft is dat niet erg. Het resterende stukje komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Het kan wel gaan ontsteken. Maak na het verwijderen van de teek het wondje schoon met een alcohol (70%) of povidonjood oplossing.

Hoe kun je het beste een teek verwijderen?

De beste manier: verwijder de teek met een puntig pincet – Onderzoek gedaan naar het verwijderen van teken is schaars en vaak specifiek voor bepaalde merken tekenverwijderaar. De meeste onderzoeksresultaten laten wel zien dat het verwijderen van de teek met een spits pincet het beste is.

See also:  Wanneer Een Hond Steriliseren?

De teek wordt zo dicht mogelijk op de huid beetgepakt en rechtop met een rustig trekkende beweging verwijderd (zie  hier  een filmpje). Met een puntig pincet kun je ook op lastige plekjes komen, bijvoorbeeld in huidplooien, de navel en achter de oren.

Bij een teek die al langer in de huid zit zwelt de huid soms wat op rond te teek. Met een puntig pincet kun je dan toch nog goed bij het kopje. Ook is een spits pincet goed schoon te maken en is het metaal erg sterk, wat belangrijk is voor bijvoorbeeld de huisartsenpraktijk.

 1. Toch zijn er ook nadelen: het is een nauwkeurig klusje het teekje, dat vaak niet groter is dan een maanzaadje, goed beet te pakken;
 2. Bovendien is het lastig voor een redelijke prijs een pincet met een liefst niet gekartelde punt te vinden;

En last but not least: een pincet met scherpe punt is lastig mee te nemen vergeleken met veel andere tekenverwijderaars. Die heb je dus ook niet altijd op zak. .

Wat moet je doen met een verwijderde teek?

Wat te doen met verwijderde teken? Ga de teek niet pletten, dit geeft het risico dat ziekteverwekkers uit de teek vrijkomen. Spoel teken ook niet door de wc. Als je de teek wilt testen op de aanwezigheid van Borrelia of andere mogelijke ziekteverwekkers, bewaar de teek dan in een goed afgesloten doosje/kokertje.

Hoe maak je een teek dood?

Plet de teek met een voorwerp – Of je nu een schaar, de achterkant van een vork, een sleutelhanger, een steen of je sleutel gebruikt. Dat maakt niets uit. Dood moet ie. Haal de teek wel eerst van je hond af voordat je gaat pletten. Als je nog buiten bent zoek je een boomstronk, een platte steen of een picknicktafel en daar leg je de teek op, om hem vervolgens dood te maken door te pletten.

Hoe gooi je een teek weg?

Als je een teek weg wil gooien, gooi dan het (met plakband goed afgesloten) doosje/kokertje buitenshuis bij het vuilnis. Je kan de teek ook tussen dubbelgevouwen plakband doen en dit weggooien.

Hoe kan je een hond tekenen?

Hoe lang zit een teek op een hond?

Wat is en doet een teek bij honden? – Een teek is een bloedzuigende mijt-achtige die zich nestelt op muizen, honden en zelfs mensen. Doordat het bij verschillende dieren en diersoorten bloed opzuigt, kan het ernstige ziekten bij zich dragen. Daarom is het goed om een tekenbeet te voorkomen en als het nodig is zo snel mogelijk te verwijderen.

 1. Teken verschuilen zich in hoge struiken of in het gras en klemmen zich aan een dier of mens vast als deze langsloopt;
 2. Ze zuigen zich vol met bloed en laten meestal na een dag of vijf vanzelf weer los;
 3. Tijdens dit bloedzuigen kunnen ziektes worden overgebracht;

De bekendste ziekte die een teek bij zich draagt is de ziekte van Lyme. Dit kan ook bij mensen zware gevolgen hebben.