Hoe oud is de oudste hond?

hoe oud is de oudste hond

Een nieuw wereldrecord: Chihuahua TobyKeith is de oudste hond van de wereld. Het dier is 21 jaar! Misschien denk je nu, dat is niet zo oud. Maar voor honden is dat heel oud. De meeste honden worden namelijk 10 tot 13 jaar. Chihuahua’s leven wel iets langer dan de meeste honden.

Hoe oud is de oudste hond in Nederland?

NA 28 maart 2012, 14:20 • 1 minuut leestijd hoe oud is de oudste hond Nijmeegse hond oudste van Nederland

NIJMEGEN – In de Nijmeegse wijk Zwanenveld woont de oudste hond van Nederland. Het gaat om Kismo, een Jack Russell van 23 jaar. De reu ziet slecht, is doof en loopt slecht trappen. Maar volgens de bazin gaat het verder uitstekend met Kismo. Hij slikte jarenlang medicijnen tegen kaalheid. Maar op advies van een vriendin eet Kismo nu twee hamburgers per dag en dat werkt uitstekend, aldus het bazinnetje. hoe oud is de oudste hond hoe oud is de oudste hond.

Kan een hond 21 jaar worden?

Honden worden ook vaak ouder dan vijftien jaar, terwijl er in verhouding veel minder mensen zijn die hun 105de nog kunnen vieren. Er zijn zelfs een boel gevallen bekend van honden van meer dan 20 jaar (zou dus 140 in mensenjaren zijn) en de oudste werd zomaar eventjes 29 (of 203 mensenjaren).

Welke hond kan het oudst worden?

Top 10 Oudste Mensen Allertijden

Welke grote honden worden het oudst? Over het algemeen geldt dat honden van grotere rassen minder oud worden dan honden van kleine rassen. Zo is bijvoorbeeld de levensverwachting van een Deense dog 9-11 jaar, van een labrador 11-13 jaar en van een teckel 14-18 jaar.

Is 13 jaar oud voor een hond?

Hoe oud wordt een hond? Verschillen per ras – Elk ras heeft zo zijn eigen gemiddelde levensverwachting. Generaliserend geldt dat hoe kleiner het ras is, des te langer deze honden mogen verwachten te leven. Voor kleine honden geldt een gemiddelde leeftijd van 12 à 13 jaar, hoewel uitschieters naar 15+ jaar mogelijk zijn. We zetten de gemiddelde levensverwachtingen voor een aantal populaire rassen op een rijtje:

 • Jack russell terriër: 14 jaar
 • Chihuahua: 12 tot 14 jaar
 • Golden retriever: 12,5 jaar
 • Labrador retriever: 12,5 jaar
 • Duitse herder: 11 jaar
 • Staffordshire bull terriër: 10,5 jaar
 • Boxer: 10 jaar
 • Franse buldog: 10 jaar
 • Spaniël: 10 jaar
 • Berner sennenhond: 6 tot 8 jaar

Geen verschil in levensverwachting tussen reuen en teven Bij mensen is het bekend dat er verschil in levensverwachting zit tussen mannen en vrouwen. Het gemiddelde aantal jaar voor mannen ligt lager dan bij vrouwen. Wetenschappers hebben onderzocht of dit bij honden ook het geval is. Daarbij werd geconstateerd dat het geslacht van een hond geen noemenswaardige invloed heeft op de gemiddelde levensverwachting.

Hoe oud is een hond van 12 jaar?

Hieronder vind je de uitkomsten: –

 • 1-jarige hond = 31 in mensenjaren.
 • 2-jarige hond = 42 in mensenjaren
 • 3-jarige hond = 49 in mensenjaren
 • 4-jarige hond = 53 in mensenjaren
 • 5-jarige hond = 57 in mensenjaren
 • 6-jarige hond = 60 in mensenjaren
 • 7-jarige hond = 62 in mensenjaren
 • 8-jarige hond = 65 in mensenjaren
 • 9-jarige hond = 66 in mensenjaren
 • 10-jarige hond = 68 in mensenjaren
 • 11-jarige hond = 69 in mensenjaren
 • 12-jarige hond = 71 in mensenjaren

Welke honden leven het langst?

10. Dwergschnauzer – hoe oud is de oudste hond Dit stoer hondenras is erg goed te trainen en worden 12-15 jaar oud. .

Hoe merk je dat je hond dood gaat?

Hoe weet ik of mijn oude hond sterft?  – Een oude hond die stervende is vertoont typische gedragskenmerken. De leeftijd waarop een hond een natuurlijke dood sterft, is voor elk hondenras verschillend. De leeftijd kan variëren van 8 tot 16 jaar. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel. De meest voorkomende symptomen van een stervende oude hond zijn onder andere:

 • Het tandvlees en de slijmvliezen zijn bleek van kleur: dat komt omdat het hart minder snel bloed rondgepompt. Daardoor is ook het zuurstofgehalte in het bloed lager. Het tandvlees van de hond kan wit of blauwachtig van kleur zijn.
 • De ademhaling is moeilijk en diep: de manier waarop oude honden die sterven ademhalen verandert. De klank is vaak zwaarder en dieper, maar kan juist ook sneller zijn. Dit komt veel voor bij honden die pijn hebben. Ademhalen kost in deze fase moeite.
 • Bewegen is pijnlijk: als het einde nadert kan bewegen pijnlijk zijn. De hond komt niet meer uit zijn mand en doet geen moeite meer om je te begroeten. De kleinste aanraking kan in dit stadium al pijnlijk zijn. Dit uiten oude honden ook door te grommen of te blaffen.
 • De hond eet en drinkt niet meer: wanneer jouw viervoeter weet dat hij gaat sterven, hebben ze vaak geen of weinig trek. Dat geldt ook voor het drinken.
 • Lichaamsgewicht neemt af: een stervende hond verliest ook lichaamsgewicht. Dat komt omdat ze vaak niet meer of te weinig eten. Ook pijn zorgt ervoor dat jouw oude viervoeter vermagert. Dat kost zeker in deze fase heel veel energie.
 • Lichaamstemperatuur daalt: het lichaam van de hond voelt koud aan. Ook als je hem warm houdt met een dekentje. Het lichaam bereidt zich langzaam voor op het sterfproces. Het hart werkt minder goed. Ook het bloed minder snel rondgepompt.
 • De hond is futloos: stervende honden zijn futloos en hebben een gebrek aan energie. Vaak liggen ze de hele dag in hun mand, zonder zich te vervoeren.
 • Onrustig gedrag of afzonderen: een stervende oude hond heeft de neiging om zich terug te trekken. Vaak zoeken ze een rustige of zelfs een ongewone plaats op.
 • De hond laat zijn plas lopen: oude honden die sterven worden vaak incontinent. Dat wil zeggen dat ze hun plas en poep laten lopen. Dat kan te maken hebben met het gebrek aan energie, maar ook met pijn. Jouw viervoeter kan bijvoorbeeld moeilijk een zittende beweging maken door toedoen van HD, ED of artrose.

Wat voelt een hond van inslapen?

Voor veel huisdiereigenaren is het definitief afscheid moeten nemen van hun geliefde dier één van de moeilijkste dingen in de relatie met hun dier. Voor veel mensen is hun huisdier namelijk niet “zo maar” een dier, maar maakt het deel uit van het gezin. Soms gaan dieren op een natuurlijke manier dood. In andere gevallen, bijvoorbeeld als het dier ziek is, komt euthanasie in beeld. Een besluit moeten nemen over het al dan niet laten euthanaseren van een dier, brengt veel vragen met zich mee.

Euthanasie betekent in de meeste gevallen dat op verzoek het leven van een mens of een dier wordt beëindigd door de dood te bespoedigen of de mens of het dier ter dood te brengen, zodat er een einde aan het lijden van deze persoon of dit dier komt.

Een mens of dier wordt met euthanasie dus geholpen om dood te gaan met als doel om verder lijden te voorkomen. Er zijn verschillende vormen van euthanasie. Hier gaan we uit van actieve euthanasie, waarbij een dodelijk middel aan het dier wordt toegediend.

Belangrijk daarbij is dat de methode pijnloos, snel en eenvoudig is. De handeling is onomkeerbaar en moet veilig zijn voor degene die hem uitvoert. Natuurlijk moet de precieze handeling ook zijn aangepast aan de diersoort en het dier zelf.

Wanneer een dier geen dierwaardig leven meer kan leiden, is euthanasie gerechtvaardigd. De term ‘dierwaardig leven’ heeft echter geen algemene definitie. In grote lijnen kan gesteld worden dat een dier geen dierwaardig leven meer heeft als:

 • Het zelf geen initiatieven meer neemt om te bewegen, te eten en contact te hebben met andere dieren, de eigenaar en/of de omgeving;
 • Zich niet meer bewust is van afwijkend gedrag (bijvoorbeeld in eigen uitwerpselen blijft liggen);
 • Ernstige en langdurige pijn heeft die niet (voldoende) te bestrijden is.
See also:  Wat kost een hond per maand?

Wees u ervan bewust dat dieren een sterke overlevingsdrang hebben en pas in een laat stadium zullen tonen dat er iets mis is. Als een dier laat zien dat het verzwakt is, is het in het wild immers duidelijk herkenbaar voor roofdieren. Meestal gaat het dus niet om duidelijke tekenen zoals pijnuitingen (bijvoorbeeld janken, piepen of mauwen), maar om (subtiele) gedragsveranderingen zoals rustiger zijn dan u van het dier gewend was.

Wie eigenaar is, heeft de zeggenschap. De eigenaar beslist dus of en wanneer zijn/haar dier mag inslapen. De dierenarts is wel verplicht om de eigenaar goed en volledig te informeren. Het kan een enorme schok zijn om tijdens een consult het woord ‘euthanasie’ te horen vallen.

Daardoor lijkt het wel eens of de dierenarts niet alles heeft verteld. Als er geen spoedeisende situatie is waarbij het dier heel veel pijn heeft, en als u wel erg geschokt bent, kan het verstandig zijn om naar huis te gaan. Ten eerste kunt u dan nog even tot rust komen, en ten tweede hebt u de tijd om alles nog eens op een rijtje te zetten en afscheid te nemen van uw dier.

In principe beslist de eigenaar wanneer het moment daar is. Maar niemand mag een dier mishandelen of verwaarlozen door hem/haar bijvoorbeeld (medische) zorg te onthouden. De hond op de keukenvloer laten liggen totdat de dood spontaan intreedt, of de kat in de tuin leggen en ‘wachten tot de natuur zijn werk doet’ is dan ook strafbaar.

Zo’n situatie is erg onprettig. Als het dier niet in ernstige nood verkeert, denk er dan nog even over na. Er is misschien een reden dat de dierenarts deze mening heeft. Aan de andere kant worden er natuurlijk ook wel eens onnodige euthanasieadviezen gegeven.

 • Als uw dier niet overduidelijk lijdt, kunt u er nog wel even over nadenken;
 • Misschien kunt u nog eens samen met de dierenarts de voor- en tegenargumenten doornemen;
 • U kunt de dierenarts ook vragen of nader onderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek of een röntgenfoto) zinvol is;

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn om meer duidelijkheid te krijgen over de vooruitzichten van het dier of om te bepalen of op enige wijze verlichting geboden kan worden. Bedenk als u en de dierenarts van mening verschillen wel het volgende: Bij dieren weten we niet altijd zeker wanneer ze lijden.

Er zijn dieren die onder de meest vreselijke omstandigheden niets laten merken. Als uw dierenarts bijvoorbeeld een diagnose heeft gesteld van een ongeneeslijke ziekte die veel pijn veroorzaakt, hoeft dit niet altijd zichtbaar te zijn.

Het kan zijn dat uw dier een aandoening heeft die op dat moment nog in het beginstadium is. Dat geeft u misschien tijd om afscheid te nemen, maar betekent ook dat het dier op korte termijn wel pijn zal kunnen gaan lijden. Maak hierover afspraken met uw dierenarts.

Misschien hebt u deze discussie met uw dierenarts vlak voor het weekend, of voor feestdagen. Als u het advies van de dierenarts niet opvolgt, bedenk dan goed hoe u gaat handelen als tijdens het weekend of feestdagen ineens een noodsituatie ontstaat.

Twijfelt u nog steeds, dan kunt u altijd een andere dierenarts om een second opinion vragen. Als de dierenarts nog mogelijkheden ziet om het dier te behandelen, dan mag hij dit in ieder geval voorstellen aan de eigenaar. Doorbehandelen is een kwestie van mogen, niet van moeten en kan alleen met goede informatie aan, en toestemming van de eigenaar.

Als de eigenaar niet bereikbaar is, ligt het anders, dan mag de dierenarts naar beste weten zelf handelen. Ja, een dierenarts hoeft niet mee te werken aan euthanasie als hij of zij vindt dat dit nog niet aan de orde is.

U bent dan vrij om een andere dierenarts te zoeken die uw verzoek wel wil inwilligen. Neem de argumenten van uw dierenarts wel serieus: wellicht is er voor uw dier een andere oplossing mogelijk. De eigenaar, of de vaste verzorger die op dat moment voor het dier zorgt.

In noodgevallen mag dat. Een dierenarts is wettelijk verplicht om een dier de nodige hulp te verlenen. Als de dierenarts een dier in de praktijk krijgt dat ernstig lijdt en waarvan geen eigenaar bekend is, mag hij/zij het dier laten inslapen om het verder lijden te besparen, of behandelen natuurlijk, als de prognose goed is.

Euthanasie, in de vorm van het toedienen van verdovende middelen door een injectie, is diergeneeskundig handelen, en mag alleen door de dierenarts gebeuren. De dierenarts moet zich houden aan de Wet op de Uitoefening van de Diergeneeskunde. Samen met uitspraken van het Veterinair Tuchtcollege vormt dat een leidraad voor het uitvoeren van euthanasie bij dieren.

 1. Zelf je eigen dieren doodmaken op een andere manier dan de dierenarts is niet aan te bevelen, want dat kan leiden tot ernstig lijden;
 2. De middelen waarmee de dierenarts de euthanasie uitvoert, mogen alleen door een dierenarts toegediend worden;

U kunt dus niet over deze middelen beschikken. Nee, de dierenarts is dat niet verplicht. Veel dierenartsen zijn er wel toe bereid, als hun praktijksituatie het toelaat. Sommige dierenartsen kunnen vooral in het weekend en ‘s avonds niet goed weg als ze dienst hebben.

 1. Wordt uw dier op dat moment ernstig ziek, dan kan het zijn dat de dierenarts u toch verzoekt om naar de praktijk te komen;
 2. Tip: vraag eens aan uw dierenartsenpraktijk of euthanasie ook aan huis kan;
 3. Dat is echt geen rare vraag, en goed om te weten! Wettelijk mag u uw dier niet onnodig laten lijden;

Als het echt niet anders kan, zult u naar de dierenartsenpraktijk moeten gaan. Nogmaals: het is altijd verstandig om hierover te praten met uw eigen dierenarts op een moment dat het nog niet dringend is. Euthanasie is bedoeld als zachte dood. Als regel geldt dat de dierenarts een combinatie van een middel, een dosering en een toediening moet kiezen waarvan de dierenarts weet dat deze geen, of zo min mogelijk, opwinding bij het dier teweeg brengt, en binnen zeer korte tijd na toediening de dood zal veroorzaken.

Het dier moet voldoende worden verdoofd, en de dierenarts moet het dier observeren totdat hij zeker weet dat het dood is. Dodelijke injecties die recht in het hart worden gegeven zonder dat daar een verdovende injectie aan vooraf gaat, worden door het Veterinair Tuchtcollege afgekeurd, en worden door de meeste dierenartsen niet meer gebruikt.

Indien mogelijk (dus als er geen sprake is van acuut ernstig lijden) zal voor een euthanasie altijd een afspraak worden gemaakt. De handeling kan in de dierenartspraktijk plaatsvinden, maar sommige dierenartsen doen het ook bij u thuis. Als de euthanasie in de dierenartspraktijk plaatsvindt, zal dit veelal op een rustig moment zijn, zodat het dier, uzelf en eventueel meegekomen gezinsleden de aandacht krijgen die u verdient en u niet (lang) hoeft te wachten in de wachtkamer.

 • Directe betrokkenen (eigenaar en gezinsleden) mogen altijd bij de euthanasie aanwezig zijn als ze dat zelf willen;
 • Volwassenen die twijfelen wordt meestal aangeraden erbij aanwezig te zijn;
 • U zult ervaren dat het dier geen angst of pijn heeft;
See also:  hoe heet de hond van kuifje?

Vaak zijn dieren ook rustiger, als u in de directe nabijheid bent of het dier zelf vasthoudt. Vaak krijgt het dier eerst een injectie in een spier om het in een roes te brengen. Na ongeveer een kwartier is het dier dan rustig en worden prikkels uit de omgeving nauwelijks meer verwerkt.

Dan kan een overdosering van een narcosemiddel gegeven worden. Dit middel wordt bij voorkeur in de bloedbaan toegediend, maar bij dieren waarbij dit niet mogelijk is wordt het op een andere manier toegediend (bijvoorbeeld in de buikholte bij vogels).

Vrijwel direct of kort na het toedienen van deze injectie stopt de ademhaling en even later ook het hart. Soms geeft het dier eerst nog een diepe zucht of is er een spiertrilling zichtbaar. Vaak loopt de urine uit de blaas doordat de spieren ontspannen. Het is natuurlijk beslist niet de bedoeling, maar het kan wel voorkomen.

Zelfs al doet de dierenarts er alles aan om het dier te verdoven zodat het niets merkt, dan kan het toch gebeuren dat de verdovende injectie pijn veroorzaakt, of dat het dier tijdens de verdoving gedesoriënteerd raakt en gaat piepen of janken.

Dat is voor de eigenaar heel naar om te zien, maar betekent niet altijd dat de dierenarts iets fout heeft gedaan. Als uw dier overleden is, kunt u ervoor kiezen om het lichaam van uw dier bij de dierenarts achter te laten. Het wordt dan opgehaald ter destructie.

 1. Het is ook mogelijk om te regelen dat een dierencrematorium het lichaam bij uw dierenarts ophaalt om het te laten cremeren;
 2. U kunt het lichaam ook meenemen;
 3. Vervolgens kunt u het lichaam zelf naar het gemeentelijk verzamelpunt voor afvalverwerking brengen of laten ophalen door een dierenambulance, u kunt een crematie of begrafenis voor uw dier regelen en kleine dieren kunt u meestal ook zelf begraven;

Meer over deze praktische zaken, maar ook over de rouw die u kunt ervaren na het overlijden van een huisdier, vindt u in het Praktisch document ‘ Overlijden en rouw ‘..

Hoe merk je dat je hond ouder wordt?

Een hond wordt ouder… Hoe merkt u dat? – Als uw hond ouder wordt, dan kunt u dat op verschillende manieren merken. De hond wordt namelijk zowel fysiek als mentaal ouder, wat diverse gedragsveranderingen als gevolg heeft. Desoriëntatie. Het kan zo zijn dat de hond zich niet meer goed kan oriënteren in zijn eigen omgeving.

Dit bouwt zich meestal langzaam op. In het begin vergist de hond zich in de juiste voordeur of weet de weg naar huis niet meer. Dit kan oplopen tot ogenschijnlijk doelloos rondjes lopen in huis. Relationele stoornissen.

De hond gaat minder alert reageren op geluidsprikkels. Hierdoor lijkt het net of de hond doof wordt. Het zicht en het gehoor van de hond zullen verminderen. De hond heeft moeite u te herkennen op afstand. Daarnaast kan het zo zijn dat de hond moeite heeft met de rangorde wanneer er meerdere honden in een huis leven.

Dit uit zich bijvoorbeeld in onderdanig gedrag naar een voorheen ranglagere hond. Verlies van motivatie. Dit blijkt in de praktijk een van de moeilijkste veranderingen waarmee u als baas zult moeten dealen.

De hond zal zelf minder initiatief tonen om te spelen of om een stuk te gaan wandelen. Wanneer u een hond echt moet dwingen om mee naar buiten te gaan, is de lol er voor u snel af. Het aantal wandelingen en de duur van de wandelingen kan hierdoor verminderen.

 1. Verlies van aangeleerd gedrag;
 2. Onzindelijkheid kan weer optreden, zowel overdag als ‘s nachts;
 3. Ook het leefritme van de hond kan verstoord raken;
 4. Zo kan de hond overdag in zeer diepe slaap vallen terwijl hij ‘s nachts ronddwaalt in huis;

Ook reageert de hond minder of soms helemaal niet meer op bepaalde, aangeleerde commando’s. Het aanleren van nieuwe commando’s is helemaal niet meer mogelijk. Tot slot kunnen de sociale omgangsvormen naar andere honden toe lijken afgeleerd. Dit kan voor problemen zorgen wanneer de hond in aanraking komt met andere honden.

 1. Angstig gedrag;
 2. Oudere honden kunnen sneller angstig gedrag vertonen;
 3. Het kan ook zijn dat de hond ergens van schrikt en vervolgens heel veel tijd nodig heeft om te herstellen;
 4. De hond lijkt opeens bang voor personen, objecten of situaties waar hij voorheen nooit angst voor vertoonde;

Voorbeelden hiervan zijn verlatingsangst, angst voor de auto of voor bepaalde dieren zoals koeien of paarden. Deze angst kan ook omslaan in angstagressie. Dit kan voor u als baas beangstigend zijn.

Welke hond leeft het kortst?

17. Ierse Wolfshond (7-9 Jaar) – Deze honden zijn vriendelijk en snel. Ze komen uit Ierland en zijn een van de hoogste rassen die bij de AKC zijn geregistreerd. Het zijn onverschrokken jagers en zullen hun families niet teleurstellen als het om bescherming gaat.

Hoe tel je de leeftijd van een hond?

Hoe hondenjaren omrekenen in mensenjaren? – Volgens de UK Kennel Club zijn de algemene regels om te bepalen hoe oud een hond is in mensennormen, als volgt:

 • de eerste twee jaren van het hondenleven, staan ongeveer gelijk aan 12,5 mensenjaren als het gaat om een kleine hond, 10,5 mensenjaren voor een middelgrote hond en 9 mensenjaren voor een grote hond.
 • Daarna wordt ieder extra jaar van het hondenleven vermenigvuldigd met 4,3 tot 13,4 jaar, afhankelijk van het ras, om de menselijke leeftijd te bepalen.

Welke honden worden niet zo oud?

Antwoord: – De oudste hond die ooit geleefd heeft heette Max (9-8-1983 tot 18-5-2013), een mix beagle, teckel en terriër. Hij werd dus bijna dertig jaar. Het is overigens bij lange na niet gebruikelijk dat honden zo oud worden. De verwachtte leeftijd hangt onder andere samen met het ras.

Over het algemeen geldt dat honden van grotere rassen minder oud worden dan honden van kleine rassen. Zo is bijvoorbeeld de levensverwachting van een Deense dog 9-11 jaar, van een labrador 11-13 jaar en van een teckel 14-18 jaar.

Vond je het artikel interessant? Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training ‘op het veld’ gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter! Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod! TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!.

Is 16 jaar oud voor een hond?

Honden worden veel sneller volwassen – “Honden worden van de geboorte tot hun volwassenheid, veel sneller oud dan mensen. Een 1-jarige hond is vergelijkbaar met een 15-jarige puber en een 2-jarige hond is gelijk aan een 24-jarige volwassene. Vanaf het tweede jaar telt een hondenjaar voor ongeveer drie tot vijf mensenjaren.

Is 12 jaar oud voor een hond?

Natuurlijk hangt de leeftijd die een hond kan behalen af van een heleboel factoren, maar om te beginnen kun je stellen dat een hond gemiddeld zo’n 10- 12 jaar oud wordt.

See also:  Waarom Eet Een Hond Gras?

Is een hond van 8 jaar oud?

Leeftijd hond – De leeftijd van honden wordt vaak vergeleken met die van mensen door de hondenleeftijd te vermenigvuldigen met zeven. Maar zoals je kan lezen in onze blog Wat is de leeftijd van jouw hond in mensenjaren , is deze manier een beetje achterhaald.

Want niet elk hondenras is hetzelfde; het is niet ‘eerlijk’ om een grote hond te vergelijken met een kleine hond. Het is wetenschappelijk aangetoond dat grote honden statistisch gezien minder lang leven dan kleine honden.

Uit onderzoek bleek dat hele grote honden gemiddeld zes tot acht jaar worden, middelgrote honden tussen negen en elf jaar en kleine honden tussen elf en vijftien jaar. Volgens de onderzoekers is de verklaring dat grote hondenrassen biologisch sneller verouderen dan kleine hondenrassen.

 • Alleen de eerste vijf jaar van het hondenleven kunnen we kleine en grote honden vergelijken;
 • Maar hierna gaan ze hun ‘eigen weg’;
 • Zo is een kleine hond van twaalf jaar zo’n 64 mensenjaren;
 • En een grote hond van twaalf jaar is zo’n dertien(!) mensenjaren ouder, namelijk 77 jaar;

Wanneer jouw hond precies een ‘senior hond’ is, hangt dus vooral af van zijn grootte. Vraag je jezelf af: hoe oud is mijn hond? Zoek de mensenleeftijd van jouw oude hond dan gemakkelijk op in onze blog: Wat is de leeftijd van jouw hond? Honden worden gemiddeld wel 20% ouder dan 30 jaar geleden.

Welke honden worden niet zo oud?

Antwoord: – De oudste hond die ooit geleefd heeft heette Max (9-8-1983 tot 18-5-2013), een mix beagle, teckel en terriër. Hij werd dus bijna dertig jaar. Het is overigens bij lange na niet gebruikelijk dat honden zo oud worden. De verwachtte leeftijd hangt onder andere samen met het ras.

Over het algemeen geldt dat honden van grotere rassen minder oud worden dan honden van kleine rassen. Zo is bijvoorbeeld de levensverwachting van een Deense dog 9-11 jaar, van een labrador 11-13 jaar en van een teckel 14-18 jaar.

Vond je het artikel interessant? Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training ‘op het veld’ gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter! Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod! TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!.

Hoe oud is de oudste hond 2021?

Een nieuw wereldrecord: Chihuahua TobyKeith is de oudste hond van de wereld. Het dier is 21 jaar! Misschien denk je nu, dat is niet zo oud. Maar voor honden is dat heel oud. De meeste honden worden namelijk 10 tot 13 jaar. Chihuahua’s leven wel iets langer dan de meeste honden.

Hoe tel je de leeftijd van een hond?

Hoe hondenjaren omrekenen in mensenjaren? – Volgens de UK Kennel Club zijn de algemene regels om te bepalen hoe oud een hond is in mensennormen, als volgt:

 • de eerste twee jaren van het hondenleven, staan ongeveer gelijk aan 12,5 mensenjaren als het gaat om een kleine hond, 10,5 mensenjaren voor een middelgrote hond en 9 mensenjaren voor een grote hond.
 • Daarna wordt ieder extra jaar van het hondenleven vermenigvuldigd met 4,3 tot 13,4 jaar, afhankelijk van het ras, om de menselijke leeftijd te bepalen.

Wat is het oudste dier van de wereld?

hoe oud is de oudste hond Met een leeftijd van 507 jaar is de Noordkromp het oudste meer ontwikkelde zeedier ter wereld. Het schelpdier komt voor in de Noordzee, maar heeft daar zwaar te lijden onder activiteiten die de zeebodem verstoren. Het waren Britse onderzoekers die een tiental jaar geleden in IJslandse wateren een Noordkromp van 507 jaar aantroffen, en vervolgens nietsvermoedend een einde maakten aan het leven van deze nestor.

 • Nauwgezet onderzoek van de jaarringen in de schelp en bijkomende analyses leerden dat het dier er al was toen de expeditie van Ferdinand Magellaan tussen 1519 en 1522 zijn eerste rondvaart rond de wereld maakte;

De samenstelling van de jaarringen van de schelp – later omgedoopt tot ‘Ming’ (naar de toen in China heersende dynastie) – leverde interessante informatie over het veranderende klimaat in de afgelopen eeuwen. Dat leverde het schelpdier nog een tweede bijnaam op: ‘Tree of the sea’.

 • Vandaag leeft de Noordkromp ondiep ingegraven in de zeebodems van onder meer het Noord-Atlantische gebied, waaronder ook het noordelijk deel van de Nederlandse Noordzee;
 • Bij ons leeft hij niet, al kan je op het strand, vooral in de buurt van havens, nog schelpen aantreffen;

Die zijn afkomstig van de visserij. De soort is met zijn dikke, ronde, zwart-bruine schelp en naar voor omgebogen top erg herkenbaar. Boomkorvisserij is bedreiging De Noordkromp leeft van plankton en groeit traag. Net door die trage groei is hij erg kwetsbaar voor bodemverstorende activiteiten zoals boomkorvisserij.

Een Noordkromp die het geluk heeft niet voortijdig te worden opgevist, kan meer dan tien centimeter groot worden. De soort wordt trouwens ook gekweekt voor consumptie, zo nu en dan liggen jonge exemplaren in de viswinkel te koop.

De meeste ontwikkelde meercellige zeedieren worden minder oud. Van kreeften is bekend dat ze 50 tot 100, misschien wel 140 jaar oud kunnen worden. De Groenlandse walvis is het oudste zoogdier met een maximaal vastgestelde leeftijd van 211 jaar. Enkel de Groenlandse haai, het oudste gewervelde dier, en de diepzee-oester Neopycnodonte zibrowii met naar schatting zo’n 500 kaarsjes op zijn verjaardagstaart, strijden mee voor de titel.

Toch is leeftijd zeer relatief. Aan land zijn er diverse bomen en struiken die duizenden jaar oud kunnen worden. De Amerikaanse ‘bristlecone den’ haalt 5. 000 jaar, het bosbesachtige struikje Gaylussacia brachycera wel 8.

000 tot 13. 000 jaar. En onder de lagere, meercellige zeedieren spannen kolonievormende sponzen en neteldieren (poliepen, koralen) de kroon. Of wat gedacht van de diepwaterspons Monorhaphis chuni (11. 000 jaar), bepaalde glassponzen (15. 000 tot 23. 000 jaar) of zwarte koralen van het genus Leiopathes (4.

 1. 200 jaar);
 2. Het eeuwige leven Het blijkt een ongeschreven regel;
 3. Eenvoudige kolonievormende levensvormen – zoals sponzen, koralen, poliepen en anemonen – hebben wel nog het “eeuwig leven”;
 4. Ze beschikken over massa’s stamcellen die hen in staat stellen om voortdurend te herbronnen (lees: groeien, wegkwijnen, nieuwe groei en/of regeneratie);

Andere organismen groeien dan weer ongeslachtelijk. Zo vormen zwammen continu nieuwe zwamdraden en behouden zo tot wel duizenden jaren lang hun genetisch materiaal in een ongewijzigde vorm. Hogere levensvormen, zoals de mens, zijn die optie kwijtgespeeld, opgeofferd aan de verdere specialisatie van lichaamsstructuren en strategieën ter bescherming tegen tumoren.

Hoewel er geen rechtstreeks verband bestaat tussen grotere lichaamscomplexiteit en leeftijd, lijkt het eeuwige leven toch niet echt weggelegd voor de slimste van de klas. Rusten kan dan weer helpen: zaden van de anjerachtige Silene stenophylla bleken na 32.

000 jaar in de Siberische permafrost nog steeds kiemkrachtig… Tel op 17 maart mee schelpen op het strand ter gelegenheid van de Grote Schelpenteldag. Ook zonder de Noordkromp wordt dit een niet te missen evenement. Tekst: Jan Seys, VLIZ, Francis Kerckhof, KBIN & Hans De Blauwe, Strandwerkgroep Foto’s: Hans De Blauwe