Hoe Reanimeer Je Een Hond?

Hoe Reanimeer Je Een Hond
Druk 80 tot 120 keer per minuut op de borstkas voor grotere honden en 100 tot 150 keer voor kleinere. Herhaal dit tot je een hartslag en regelmatige ademhaling constateert of een kreun of beweging hoort of ziet. Controleer vervolgens nogmaals de ademhaling en hartslag.

Kan een hond een mens reanimeren?

Hoe Reanimeer Je Een Hond Foto: Videostill De trouwe viervoeter Deril kan veel meer dan alleen takken vangen en doodliggen. De hond kan namelijk ook mensen reanimeren, mocht dit nodig zijn. Dit heeft hij geleerd van zijn Italiaanse baas Lusy Imbergerova. De hond kan in een noodgeval met zijn voorpoten iemand een hartmassage geven. Daarnaast kan hij met zijn bek als het ware mond-op-mondbeademing geven en een slachtoffer voorzien van zuurstof, zo schrijft het AD.

In een filmpje dat op YouTube verscheen, is te zien hoe de hond zijn kunsten in de praktijk brengt. De video gaat behoorlijk viral op internet, maar kan ook op veel kritiek rekenen. Volgens mensen is het namelijk helemaal niet mogelijk dat een dier een mens reanimeert.

Zo zou namelijk de ademhaling gecontroleerd moeten worden en moet er tijdens de reanimatie geteld worden. De Hartstichting vindt de reanimatie van de hond wel het onderzoeken waard. De organisatie gaat met een pop onderzoeken of de huisdieren dit daadwerkelijk kunnen doen.

Kan een hond bewusteloos zijn?

Huisdieren zijn voor de meeste mensen niet zomaar dieren: het zijn écht gezinsleden. Of je nu een hond, kat, rat of konijn hebt, dieren kunnen een mens zoveel steun en liefde geven, dat het kan voelen alsof je huisdier je kind is. Maar wat als er nu iets gebeurt met je hond, waardoor hij komt te overlijden? Ontroostbaar zou je zijn. Daar kun je mogelijk zijn of haar leven mee redden! Hoe Reanimeer Je Een Hond Leer hoe je je hond kunt reanimeren | Screenshot video De video hieronder laat zien hoe je een hond kunt reanimeren. De video is in het Engels, dus hieronder een aantal instructies in het Nederlands. Hou in ieder geval de volgende punten in gedachten:

 1. Leer van tevoren hoe je snel de hartslag van je huisdier kunt vinden;
 2. Ken je ABC: Airway (luchtweg), Breathing (ademhaling), Compression (compressie);
 3. In geval van nood, laat een kennis je naar de dierenarts brengen;
 4. BLIJF KALM!

De enige manier waarop je het leven van je huisdier kunt redden, is door goed voorbereid te zijn en te weten wat je moet doen. Weet van tevoren hoe je de hartslag van je dier kunt controleren. Dat kun je nu, terwijl er (nog) niks aan de hand is, oefenen. Je huisdier merkt er niets van en denkt waarschijnlijk alleen maar dat je hem of haar aait. Als je hond onverhoopt bewusteloos raakt, handel dan snel. Volg de stappen hieronder:

 1. Leg hem op een platte ondergrond;
 2. Controleer of je hond nog ademt, door je hand voor zijn neus en bek te houden. Zorg er wel voor dat je de luchttoevoer niet bedekt! Je kunt ook je hand op de flank van de hond leggen;
 3. Controleer of je hond een hartslag heeft. De hartslag is op verschillende plekken op het lichaam van de hond te voelen: onder de ‘oksel’, bij de pootjes of in de lies;
 4. Maak direct de luchtwegen vrij, als je merkt dat je hond niet meer ademt: trek voorzichtig de tong van de hond verder uit de bek en kijk in de keel of je een voorwerp aantreft wat het ademen belemmert. Verwijder het object. Beweeg met het hoofd totdat de nek recht is;
 5. Geef je hond ‘mond-op-snuitbeademing’, door zijn bek te sluiten en lucht rechtstreeks in zijn neus te blazen tot de borst uitzet. Herhaal dit in een tempo van 12 tot 15 keer per minuut. Als de borst niet uitzet, controleer dan nogmaals of er niet iets in de luchtpijp zit;
 6. Leg je hond op zijn rechterzij, met het hart omhoog. Lokaliseer het hart aan de onderste helft van de borstkas, aan de linkerkant, achter de elleboog van de voorste linkerpoot. Plaats een hand onder het hart om de borst te ondersteunen en het andere hand over het hart;
 7. Pas borstkasmassage toe, door zachtjes op de borstkas van de hond te drukken. Druk de borstkas 2,5 centimeter in bij honden van middelmatige grootte. Bij grote honden dien je harder te drukken en bij kleinere honden zachter. Het beste effect wordt bereikt wanneer je de borstkas rustig indrukt en vlot omhoog laat komen. Zo wordt ook het risico van beschadiging van de ribben beperkt;
 8. Probeer 80 tot 120 keer per minuut te drukken voor grote dieren en 100 tot 150 voor kleinere. Blijf dit herhalen, tot je een hartslag en regelmatige ademhaling voelt of de hond beweegt of kreunt. Controleer dan weer de ademhaling en hartslag en reanimeer overnieuw als dit nodig is.
 9. Laat iemand zo snel mogelijk een dierenarts of de dierenambulance bellen of doe het zo nodig zelf.
See also:  Welke Hond Als Eerste Blindengeleidehond?

Bekijk de instructievideo hieronder aandachtig. Wie weet kan jij straks het leven van jouw hond of dat van de hond van iemand anders redden. Bronnen: Little Things , Hondenpage ©PiepVandaag. nl Monique van Dijk Armor.

Hoe lang kan een hond zonder zuurstof?

Ademen. Ademen is een heel belangrijk iets. Je kan een paar weken zonder eten, een paar dagen zonder water, maar slechts een paar minuten zonder ademen.

Waar zit het Hondenhart?

Aan de binnenkant van de achterpoten van de hond loopt een grote slagader. Hier neemt de dierenarts vaak de ‘pols’ op. Bij honden met een smalle borstkas is het hart vlak achter de linker voorpoot te voelen (bij de staande hond).

Wat moet je doen als je hond bijna stikt?

Stikkende hond, wat te doen? – Een verstikking is ernstig. Daarom is het van groot belang dat uzelf op tijd in kunt grijpen. Vaak moet er snel gehandeld worden en is er geen tijd om eerst naar de dierenarts te gaan. Wanneer u merkt dat uw hond moet hoesten, probeert te braken, moeite heeft met ademhalen, een blauwe tong krijgt of zelfs buiten bewustzijn raakt moet u snel handelen.

Het belangrijkste is om hierbij zelf rustig te blijven. Denk aan uw eigen veiligheid en wees ervan bewust dat uw hond anders kan reageren dan normaal. Wanneer uw hond aan het hoesten is kunt u hem het beste eerst zelf de kans geven om het voorwerp uit te hoesten.

Wacht hier alleen op als uw hond in staat lijkt om goed te kunnen ademen. Vraag iemand anders om alvast de dierenarts of dierenambulance te bellen. Worstelt uw hond met zijn ademhaling door bijvoorbeeld te piepen, puffen of hijgen. Bel dan gelijk de dierenarts! Krijgt uw hond het voorwerp niet los door te hoesten dan is het tijd om hem te helpen.

 • Probeer eerst uw hond te kalmeren;
 • Vervolgens opent u de mond van het dier;
 • Doe dit door over de neus heen met uw hand de bovenkaak vast te nemen en de lippen van de hond naar binnen over zijn tanden te duwen;
See also:  Wat Kost Een Ziektekostenverzekering Voor Een Hond?

Zo zijn uw vingers veilig voor zijn tanden. Met uw andere hand trekt u nu de kaak naar beneden. Kijk in de keel of u het voorwerp ziet zitten en probeer het vervolgens met uw vingers of een tangetje rustig eruit te nemen. Wanneer u het voorwerp niet ziet zitten kunt u proberen de hond stevig op de rug, tussen de schouderbladen te slaan.

Als dit ook geen succes heeft kunt u de hond ondersteboven houden en proberen het voorwerp uit zijn keel te schudden. Wanneer dit niet werkt is het tijd voor de heimlich. Deze werkt ook bij honden. Til uw hond met zijn rug tegen uw borst, sla uw armen om zijn buik, maak een vuist en druk krachtig net achter de ribben, richting zijn hoofd.

Herhaal dit een paar keer mocht dat nodig zijn. Wanneer u het probleem verholpen hebt, is het aan te raden alsnog naar de dierenarts te gaan. Deze kan controleren of alles weer goed is met uw hond en nakijken of hij niet gekwetst is geraakt in de mond of in zijn keel..

Kan je een paard reanimeren?

Maar er is ook goed nieuws: veel veulens die geboren worden met een kloppend hart en een pols, maar die niet ademen, kunnen via cardiopulmonale reanimatie (beter bekend als CPR) nieuw leven worden ingeblazen. En er is meer goed nieuws: zowel eigenaren als dierenartsen kunnen CPR uitvoeren op een veulen in nood.

Wat moet je doen als je hond flauwvalt?

Als uw hond flauwvalt,u moet onmiddellijk uw dierenarts raadplegenzodat ze de oorzaak van de episodes kunnen achterhalen en een behandelplan kunnen opstellen.

Wat te doen als hond geen lucht krijgt?

Wat doen als hond geen lucht krijgt?

Wat te doen als uw hond benauwd is? – Wanneer u merkt dat uw hond benauwd is, gaat u het beste naar de dierenarts. Hij of zij kan in ieder geval ernstige problemen, zoals een probleem met het hart van uw hond, uitsluiten. Eventueel kan er ook een röntgenfoto gemaakt worden om beter inzicht in het lichaam en de problemen te krijgen.

Wat moet je doen als je hond heel erg hijgt?

Hijgen en pijn / ziekte – Pijn en ziekte kunnen gepaard gaan met hijgen. Uw hond kan bij pijn en ziekte niets zeggen, maar als uw hond goed eet, normaal drinkt, graag rent en speelt en een normaal uithoudingsvermogen heeft, is uw hond (waarschijnlijk) gezond.

Hoe laat een hond merken dat hij pijn heeft?

Pijn herkennen – Acute pijn is vrij gemakkelijk te herkennen bij een hond. Het dier zal bij aanraking zich terugtrekken, piepen, janken, gillen of zelfs agressie kunnen vertonen. Dit is een reflex op heftige pijn. Hier kan de hond niets aan doen. Chronische pijn is lastiger.

See also:  Hoe Ontstaan Blaasstenen Hond?

Wat moet je doen als je hond raar ademt?

Wat kunt u doen? – Hoe Reanimeer Je Een Hond Wrijf over de keel zodat uw dier slikt of houdt kort de neusgaten dicht. Dit helpt vaak en ingrijpen van de dierenarts is meestal niet nodig. Komt dit probleem erg vaak voor bij uw hond dan is het verstandig om de dierenarts te raadplegen voor verdere neus en keel inspectie..

Kan een hond hartstilstand krijgen?

Wat is het verloop van DCM – De symptomen van DCM ontstaan geleidelijk en komen meestal naar voren tussen het 4 e  en 7 e  levensjaar. Er zijn verschillen tussen rassen in het ontwikkelen en uiten van de ziekte en soms komt ook een jeugdvorm voor. Het klassieke beeld van DCM bestaat uit meerdere fases:

 • In de eerste fase van de ziekte is er niets te zien aan de hond maar is de ziekte wel aanwezig. Er is nog geen verandering aan het hart te vinden met echografisch onderzoek. Ook zijn er geen afwijkingen te zien met het ecg-onderzoek.
 • In de tweede fase van de ziekte, die ongeveer van het 2 e  tot 4 e  levensjaar loopt, is er meestal niet zoveel te zien aan de hond. Soms kun je met het ecg-onderzoek al wel hartritmestoornissen vinden, maar aan het hart zelf is met de echo vaak ook nog weinig te zien.
 • In de derde fase, die de klinische fase wordt genoemd, kunnen er vrij plotseling problemen ontstaan door de verminderde pompfunctie van het hart. De dieren zijn in deze fase meestal tussen de 4 en 7 jaar oud. De hond krijgt ineens minder uithoudingsvermogen, wordt sloom, gaat slechter eten, zwaarder ademen of hoesten en krijgt een hoge hartslag. Vaak zijn er nu duidelijke hartritmestoornissen te zien op het hartfilmpje.

Hoe Reanimeer Je Een Hond Vaak verloopt de ziekte zo geleidelijk dat de eigenaar niet zoveel merkt aan de hond totdat het te laat is. Een zachte hartruis of een afwijkend hartritme kan echter al een aanwijzing zijn voor DCM. Niet alle honden met een verwijd hart hebben DCM. Er kunnen allerlei oorzaken zijn die symptomen geven die op DCM lijken. Zo kan er een gaatje in de tussenwand van het hart zitten of een blijvende verbinding tussen de aorta en de longslagader.

Hoe herken je een hartaanval bij een hond?

Hoe meet je de hartslag bij een hond?

Langzame ademhaling bij honden – Een trage, diepe ademhaling bij een hond kan wijzen op:

 • Vocht rond de longen of een gat of gaatje in het middenrif. Je dierenarts kan met een röntgenfoto of echo deze mogelijkheid uitsluiten.
 • Vooral als je hond ook moeite lijkt te hebben met uitademen (met de buik lijkt te persen), dan moet je snel hulp inschakelen.

Je kunt de pols van je hond het best opnemen in rust. Bij kleinere honden kun je de hartslag opnemen door te voelen aan de borstkas. Bij grotere hondenrassen is het vaak lastiger om de hartslag goed te voelen in de borst. Aan de binnenkant van het dijbeen loopt een grote slagader waaraan je ook de hartslag kunt voelen.