Hoe Scheer Je Een Hond?

Hoe Scheer Je Een Hond
Scheer de hond – Scheer de hond eerst vanaf de kop via de nek naar de schouders. Vervolgens scheer je vanaf de oren via de hals naar beneden. Druk niet door klitten heen en trek de huidplooien van de hond glad. Nu zijn de voorpoten aan de beurt. Daarna scheer je de rug van de hond en de flanken en scheer door over de achterpoten.

Kan je een hond zelf scheren?

De beste manier om je hond zelf te trimmen is gewoon met de hand of met behulp van een trimmesje. Pak een pluk haar tussen je wijsvinger en duim en trek deze voorzichtig los. Kijk uit dat je viervoeter geen pijn ervaart wanneer je aan plukken trekt die nog stevig vast zitten!.

Kun je alle honden scheren?

©  Trimsalon AlstuBlaft Hoe Scheer Je Een Hond Afghaanse Windhond Simpelweg elke hond kan geschoren worden als er genoeg haar op staat. Máár of dit de juiste behandeling is voor uw hond, is een ander punt! Ik vraag u dus graag nog eens goed te overdenken of u uw hond wilt laten scheren na onderstaande gelezen te hebben. De meeste gezelschapshondjes zoals de Shih-Tzu, Maltezer, Lhasa Apso en Poedel kunnen zonder problemen geschoren en/of geknipt worden op een leuke lengte.

(Scheren is niet enkel 3 millimeter kort, scheren kan zelfs tot een lengte van 5 centimeter!) Echter deze vraag wordt voornamelijk gesteld in de zomer voor honden met een dubbele vacht die in voor- en najaar ruien.

Dat zijn honden met “veel vacht”, oftewel een onder- en bovenvacht die tot een genetisch bepaalde lengte groeit. Het haar van de Shih-Tzu of Maltezer zal bijvoorbeeld doorgroeien tot op de grond, terwijl de vacht van een Shetland Sheepdog of Newfoundlander niet langer groeit dan het genetisch bepaalde aantal centimeters.

 1. Als de haar de genetisch bepaalde lengte heeft bereikt, zal hij uitvallen en komt er een nieuwe haar voor terug;
 2. Dit betekend overigens niet dat de Shih-Tzu of Maltezer nooit verhaart! Maar ze verharen vaak wel minder;

Elke, ja echt élke hond verhaart (in meer of mindere mate). “Mijn hond heeft het zo warm. ” Het lijkt alsof honden het al snel heel warm hebben, omdat zij alleen kunnen hijgen om hun warmte kwijt te raken. Zeker op warme dagen is dat vervelend om te zien, maar iederéén heeft het dan warm.

En, honden verliezen geen hitte via hun vacht. Wél werkt hun vacht isolerend! Als de vacht luchtig is, dus niet geklit of vervilt zal de hond meer voordeel dan nadeel hebben van zijn dubbele vacht. Een vervilte vacht voelt voor uw hond alsof hij in een regenpak loopt, de vacht verliest dan zijn isolerende werking.

De dubbele vacht voorkomt bijvoorbeeld dat de zon direct op hun huid schijnt, iets waardoor een hond wél snel opwarmt. Stop uw vingers maar diep in de vacht van uw hond, op de huid tussen zijn onderwol is hij een stuk koeler dan op de bovenvacht, waar de zon op schijnt.

 1. Tijdens de winter is dit andersom en houdt de hond warmte vast tussen het onderwol;
 2. Bovendien kan bij een “niet scheervacht” ook scheer alopecia voorkomen;
 3. Deze klachten verschijnen soms pas maanden na het knippen of scheren;

De huid wordt kaal en kan zeer veel pigment gaan vertonen. Waarom de vacht en huid zo reageert is niet precies bekend. Hoe Scheer Je Een Hond Er zijn 2 uitzonderingen op de “niet scheren” regel en dat zijn: medische noodzaak óf een totaal vervilte vacht. Een vervilte vacht uitborstelen is mishandeling in plaats van een behandeling. Jet Bijen-Veldhoen heeft een goed onderbouwd stuk geschreven over hyperthermie: 15 mei 2015 OVERVERHITTING DOOR EEN DIKKE VACHT? Er bestaat veel onwetendheid over hyperthermie, of oververhitting bij dieren.

In veel gevallen worden vachten afgeschoren, uitgedund of van de onderwol ontdaan. Ik wil graag een lans breken voor het behoud van een intacte vacht…Ik hoop dat dit onderbouwende verhaal duidelijk is voor professionele vachtverzorgers èn voor eigenaren… Het lichaam van de hond moet een constante temperatuur houden, 38 tot 39 graden, afhankelijk van de grootte van het dier.

De dekharen, de onderwol, de huid en de onderhuid (met vetcellen) vormen samen de isolerende factor. In elk seizoen moet de lichaamstemperatuur constant blijven. Dat geldt dus zowel voor buiten wandelen bij –15 als voor de kachel met +25 graden Celsius. En in de zomer; liggend in de zon of op een tochtend hoekje op het terras, binnenin het hondenlijf blijft het steeds 38 tot 39.

De vacht is ‘slechts’ een onderdeel van de isolatie, maar wel een heel belangrijk deel. Denk eens aan je thermoskan, die bij het schaatsen de chocolademelk warm houdt en ‘s zomers de limonade koel. Zou je die dranken in een gewone, enkelwandige fles doen dan koelde je chocolademelk af en werd de limonade warm.

De dikte van de wand, en dan vooral de isolerende luchtlaag ertussen, is dus duidelijk van belang. Die luchtlaag is in ruime mate aanwezig tussen de haren, en dan met name in de onderwol in de vacht. Bovendien werkt de vacht als een parasol, zodat de zonnestraling niet direct de zongevoelige huid bereiken kan.

Zonverbranding door UV-B straling, en DNA-schade door UV-B straling wordt door een intacte, gepigmenteerde vacht tegengegaan. (Zeer kortharige en wit/lichtgetinte dieren zijn dus extra gevoelig). Vergelijk de werking van de thermoskan maar weer eens als deze in de badtas tussen de handdoeken zit of juist pal in de zon staat… BONTJAS…? Helaas wordt de vacht van huisdieren ten onrechte als een extra bontjas gezien, maar die vergelijking gaat niet op.

Natuurlijk, als wij in de zomer een bontjas (huid èn ondervacht èn bovenharen van een pelsdier!) dragen krijgen we het ongelooflijk heet. Maar wij hebben een ander regulatiesysteem. Als mensen in een ‘te warme’ omgeving zijn (+25 graden) of zelf warmte-overschot creëren door inspanning wil ons lichaam die warmte kwijt.

 • De bloedvaten verwijden zich (de huidhaarvaten kleuren je vel dan rood) zodat het bloed warmte kan afgeven aan de koelere omgeving;
 • Bovendien voeren exocriene (op de huid uitmondende) zweetklieren lichaamsvocht af;
See also:  Wat Kost Een Hond In Laten Slapen?

Daarbij verlaat niet alleen vocht maar ook warmte het lichaam. En nog mooier is dat dat vocht verdampt op de huid, wat ook weer verkoeling geeft. Dit systeem werkt niet bij pelsdieren. Hun zweetkliertjes, uitmondend in de haarzakjes hebben een functie om huid en haar in conditie te houden (samen met talgkliertjes) maar met warmte-afvoer heeft dat niet van doen.

 • De exocriene kliertjes in de voetzooltjes zijn vooral bedoeld om geursporen achter te laten, daarom vindt een opgejaagde, gevluchte hond jou en de auto terug in het bos;
 • Zo’n klein oppervlak bergt te weinig zweetklieren om een heel hondenlijf af te koelen;

De voeten in een bak koud water zetten heeft weinig zin. De bloedvaten in de onderpoten zullen zich dan toeknijpen, zoals dat gebeurt in sneeuw… GEEF DE HOND ZIJN ZIN… Wat is dan wel de manier om met een volbehaard huisdier de zomer veilig door te komen? Laten we eens kijken wat het beestje zelf doet… Allereerst valt het op dat een hond al snel gaat hijgen, zowel bij inspanning als in een warmere omgeving.

Het is een mechanisme waarbij de warmte via de ademhaling aan de omgeving wordt afgegeven. Tegelijkertijd haalt het dier daarmee koelere omgevingslucht binnen, een heel efficiënt systeem dus. Dat is niet zielig, maar wij raken geattendeerd, bezorgd of misschien zelfs geïrriteerd door dit gehijg.

Maar laat hem gewoon hijgen, en beklaag hem niet. De extra aandacht die hij ermee krijgt maakt dat hij graag in jouw buurt komt hijgen. Je beloont hem er immers voor met een vriendelijk woord of gebaar. Een extra manier om warmte af te voeren is plat op de buik op een koele ondergrond te gaan liggen.

 1. De bloedvaten in de schaarsbehaarde oksels en liezen zijn verwijd zodat de verhoogde bloedtoevoer langs die weg veel warmte aan de koude ondergrond kan afgeven;
 2. Na een tijdje staat de hond dan op, neemt misschien een slok water (met hijgen verliest hij vocht) en ploft iets verderop neer op een nieuwe koele ligplaats, de vorige is immers verwarmd geraakt;

‘Hij weet niet waar hij het zoeken moet’? Hij weet het juist dónders goed! Het bioritme van de huishond heeft zich behoorlijk aangepast aan ons leefschema. Tijdens warmere perioden moeten we dit toch liever laten varen. Plan wandelingen in de randen van de dag, blijf tussen 12 en 3 uur ‘s middags uit de (dan sterke) zon en àls er al gespeeld of getraind moet worden (?) doe het dan als ‘s avonds de koelte invalt.

 • Heel veel honden zijn zonaanbidders en je snapt soms niet hoe ze het in de blakerende zon uithouden;
 • Zolang het een gezond dier betreft hoeft dit geen bezwaar te zijn;
 • De koudere ondergrond vormt meestal net de tegenhanger van de hete zon, zodat de lichaamstemperatuur in balans blijft;

Voor honden met artrose kan lang op een te koude ondergrond stijfheid opleveren. Overleg dan met de dierenarts of medicatie mogelijk is. Wees je er wel van bewust dat een dunne of getrimde vacht, zeker met weinig tot geen pigment, zonnestraling doorlaten.

 1. Het dier zelf heeft daar geen weet van en kan verbrandingen en erger oplopen;
 2. Ook (niet tot) matig gepigmenteerde, kortbehaarde oren en snuiten van ‘normale vachten’ zijn gevoelig voor zonnebrand en uiteindelijk voor huidtumoren;

Laat de zonliefhebbers gewoon niet buiten tussen 12 en 3 uur ‘s middags. Samengevat…laat een hond lekker hijgen, sta hem toe de koelste plek op te zoeken en neem hem niet mee op wandelingen. Laat hem niet werken of in een kleinere ruimte achter. Kortom, laat hem lekker lui zomervakantie houden.

 • Is hij van een erg actief type, dwing hem dan tot rust en laat de bal thuis;
 • Maar laat zijn onmisbare, huidbeschermende vacht zoveel mogelijk met rust;
 • Voor honden met vachten die getrimd moeten worden is het belangrijk een vachtlengte van zeker anderhalve, bij lichte dieren zelfs meer centimeter, te sparen;

Een verstandige trimmer weet ervan. Verspreid dit bericht gerust…. Een fijne zomer gewenst. Jet en Wim Bijen Praktijk voor Huid en Vacht – Verstand van Vacht en Vel- Vacht en Vel Leshotel Wandeldreef 4 Aardenburg.

Hoeveel mm scheer je een hond?

Scheren is vaak de oplossing voor ernstige klitten – Dit is het inkorten van de haren bij de hond door middel van een tondeuse. Dit kan op veel verschillende lengtes variërend van 1,5 mm tot 50 mm. Meestal wordt er niet korter dan 9,5 mm geschoren. Een geschoren hond is dus geen kale hond! De vacht kan geheel of gedeeltelijk worden geschoren.

In Trimsalon Baroxx wordt naast het gebruik van een standaard tondeuse gebruik gemaakt van de Clipper Vac. Dit is een soort stofzuiger aan de tondeuse vast, deze zuigt de haren omhoog en de tondeuse scheert ze eraf.

Zo kan ik heel gelijkmatig scheren. Ook is dit schoon werken, al het haar en de huidschilfers verdwijnen gelijk de stofzuiger in. De Clipper Vac kan alleen gebruikt worden op vachten die niet in de klit zitten. Dit komt doordat er op de tondeuse een opzetkam zit die de vacht als het ware kamt voordat de stofzuiger hem opzuigt.

 • Zo wordt het een heel recht geheel, op deze Clipper Vac kan ik opzetkammen gebruiken t/m 5 cm;
 • Wanneer een hond ernstig in de klit zit, wordt deze vaak geschoren;
 • Er wordt dan namelijk onder de klitten door geschoren;

Dit is vaak de beste oplossing voor hond en eigenaar. Het laten uitborstelen van klitten is erg pijnlijk voor de hond en kost veel tijd. Hierdoor wordt de trimbehandeling ook gelijk een stuk duurder. Honden komen meestal om de 6 tot 8 weken om geschoren te worden.

 • Hoe Scheer Je Een Hond

Hoe Scheer Je Een Hond Voorbeelden van honden die bij een trimbehandeling worden geknipt/geëffileerd zijn: Pomeranian, Poedel, Labradoodle, Shih Tzu, Boomertjes, Maltezer, Lhasa Apso. Hoe Scheer Je Een Hond Voorbeelden van honden die bij een trimbehandeling worden ontwold zijn: Berner Sennen, Husky, Sint Bernard en Kooiker. Hoe Scheer Je Een Hond Voorbeelden van honden die bij een trimbehandeling worden geplukt zijn: Cairn Terriër, Ruwharige Jack Russel Terriër, Ruwharige Teckel, Cocker Spaniel en Fauve de Bretagne. Hoe Scheer Je Een Hond Of het nu een klein hondje is of juist een hele grote, bij Trimsalon Baroxx zijn ze allemaal welkom! Iedere hond verdient het om er goed en verzorgt uit te zien. Ik stel de honden op hun gemak en zorg dat ze weer spik en span de deur uit gaan. Maak snel een afspraak voor een complete trimbeurt. Wilt u meer informatie? Mail [email protected] nl en ik neem contact met u op. Page load link Ga naar de bovenkant.

See also:  Waarom Knort Een Hond?

Hoe vaak mag je hond scheren?

Met een scheerhond naar de trimsalon – In principe is er geen enkel hondenras dat alleen geschoren kan worden. Maar veel mensen kiezen er toch voor om hun hond te laten scheren. Het scheren van de hond brengt helaas veel nadelen voor de hond mee, een gegeven waar veel hondenbezitters niet van op de hoogte zijn.

 1. Een haarzakje is in staat om maar een bepaald aantal keren een gezonde haar te produceren;
 2. Elke keer dat de hond kort geschoren wordt, zal het haarzakje wat meer beschadigen en opnieuw moeten beginnen met het laten groeien van de haar;

Als het haarzakje dermate beschadigd is dat het geen gezonde haar meer kan produceren, kan de hond grijs worden of zelfs kale plekken krijgen. Heb je een hond die veel in de rui is en wil je hem daarom laten scheren? Niet doen! Dit werkt namelijk averechts, omdat de haar zo snel mogelijk weer terug wil groeien.

Hoe kort hond scheren?

Scheer de hond – Scheer de hond eerst vanaf de kop via de nek naar de schouders. Vervolgens scheer je vanaf de oren via de hals naar beneden. Druk niet door klitten heen en trek de huidplooien van de hond glad. Nu zijn de voorpoten aan de beurt. Daarna scheer je de rug van de hond en de flanken en scheer door over de achterpoten.

Is honden trimmen moeilijk?

Een te lange vacht bij je hond kan resulteren in irritaties en ontstekingen. Daarnaast is een volle vacht een uitstekende broedplaats voor verschillende soorten ongedierte. Het is daarom raadzaam de vacht van veel hondenrassen iedere paar maanden goed te laten bijwerken.

Welke honden mag je niet scheren?

Husky, labrador of jack russel niet scheren – Voorbeelden hiervan zijn de stokhaarvachten zoals de huskies en chow-chows, maar ook de kortere variant zoals de labrador en jack russels. Soms zien we het ook bij langharige vachten met onderwol zoals bijvoorbeeld de golden retriever.

Na een rigoureuze trimbeurt groeit de vacht niet of zeer langzaam terug. Normaal gesproken is de volledige vacht in zo’n 3 tot 4 maanden teruggegroeid, maar bij post-clipping alopecia duurt dit veel langer.

Meestal is er weer spontane haargroei na 6 tot 12 maanden, maar volledige teruggroei kan wel 18 tot 24 maanden duren. Hierdoor lijkt het enkele maanden later nog steeds alsof de hond net geschoren is, alleen met her en der wel aangegroeide stukken.

Waarom honden niet scheren?

Trui uit – Juist omdat honden geen kleren aanhebben, is hun haar essentieel voor warmtebescherming. Als mens doen we een trui of shirt uit, zodat de koele wind het zweet op onze huid doet verdampen en we daardoor afkoelen. Een hond gebruikt zijn vacht om daar wind doorheen te laten gaan.

als we  die afscheren, zeker als we dat heel kort doen, nemen we zijn warmteregulatie weg, en kan de hond juist een toeval van de hitte krijgen, of een ernstige zonnebrand, want honden kunnen helaas prima verbranden.

Zonder haar, en dus zonder afkoeling, wordt een hond juist te heet. De vacht van zoogdieren groeit een proces van drie fases. Änagen”, de groeifase, “Catagen”, een transitiefase, en “Telogen”, de rustfase. Hiermee zijn twee typen vacht te onderscheiden. Bij honden met een dominante Anagen-fase groeit de meerderheid van het haar de hele tijd door, en de rui gebeurt min of meer ook doorlopend, verdeeld in vlakjes over het lichaam.

Deze vachten, langharig, kunnen zonder al te veel problemen getrimd worden, ze groeien goed terug. Poedels en Shi-Tzu’s hebben een dergelijk groeipatroon. Het zijn vaak honden die “weinig” ruien, omdat het over het hele jaar gebeurt.

Honden die vooral in de Telogene fase zitten hebben de meerderheid van het haar in rustfase. Vooral de wat meer noordelijke honden, Huskies, Keeshonden en dergelijke, hebben zo ‘n soort vacht.

Hoe knip je de poten van een hond?

Hoe kun je gemakkelijk de pootjes van je hond knippen? – Gebruik een plukborstel en kam daarmee het gedeelte van de poot wat je wilt knippen omhoog. Zo kun je er gemakkelijker bij met de schaar. Het mooiste effect krijg je door dit gedeelte te knippen met een uitdunschaar voor honden.

Gebruik vervolgens een goede trimschaar zonder scherpe puntjes om de uitstekende haren weg te knippen. Langs en om de pootjes. Ook bij de zooltjes. Maar let op! knip bij de zooltjes alleen de haartjes weg die uitsteken.

Knip geen haartjes tussen de zolen van je hond weg. Dit kan namelijk voor wrijving zorgen wanneer ze terug groeien. Wat vervolgens weer flink kan gaan irriteren.

Wat is de beste tondeuse voor honden?

Waarom moet je een hond plukken?

Ruwharige vacht – Bij een ruwharige hond, of draadhaar genoemd bij sommige rassen, is het nodig om de losse haren uit de haarschacht te plukken. Liefst met de vingers zodat de haren niet per ongeluk afgebroken worden. Op deze manier wordt er aan de onderliggende nieuwe haar weer een impuls afgegeven om te groeien.

Als de ‘oude’ haren blijven zitten dan kan dit jeuk veroorzaken. De hond gaat zich dan krabben en schuren. Normaal laat de ruwe vacht 2 keer per jaar los en de hond zal dan alleen de zachte onderwol overhouden als dit uitgeplukt wordt.

Er kan in de salon ook om de 3 maanden een gedeelte geplukt worden zodat er meerdere lagen ruwe haren ontstaan. Hierdoor behoudt de hond zijn ruwe uiterlijk.

See also:  Waarom Eet Een Hond Kattendrollen?

Wat is een scheerkop?

De vacht van je hond niet te kort scheren – Je wilt graag de vacht van je hond iets langer laten. Om een goed beeld te krijgen hoe je dit het best kunt doen volgt eerst een stukje theorie. Een tondeuse scheert met een scheerkop. Zoals gezegd wordt bij de meeste tondeuses standaard scheerkop nummer 10 mee geleverd.

Maar er zijn ook andere scheerkoppen mogelijk. Een scheerkop bestaat uit messen. Een ondermes en een bovenmes. Het ondermes kamt de haren en legt ze als het ware klaar voor het bovenmes. Het bovenmes snijdt vervolgens de haren af.

De hoogte van het bovenmes ten opzichte van de huid bepaalt hoe hoog de haren worden afgesneden. Door te zorgen dat het bovenste mes hoger komt ten opzichte van de huid, kun je zorgen dat de haren van je hond langer blijven wanneer je scheert. Als het snijmes hoger is snijdt hij de haren ook immers op een hoger punt af. Hoe Scheer Je Een Hond De hoogte van het ondermes of de opzetkam bepaalt hoe lang de vacht blijft wanneer je er mee scheert.

Welke maand hond trimmen?

Puppy – Een puppy zit tussen de 3 en de 12 weken in de eerste socialisatieperiode, in deze periode kunt u de pup aan alles laten wennen, de pup zal namelijk in deze leeftijd eerder nieuwsgierig dan angstig zijn. Het is dan ook goed de pup in deze periode een keer kennis te laten maken met de trimsalon, een hele behandeling is nog niet nodig als dat wel gebeurd kan de pup het als naar gaan ervaren omdat ze zich simpelweg nog niet lang kunnen concentreren en dus erg bewegelijk op tafel kunnen zijn.

U kunt de pup brengen om alleen al te laten wennen aan geluiden zoals de tondeuse en de föhn, de meeste trimmers bieden deze service gratis of tegen een zacht prijsje aan. Dit wennen is voor elk ras aan te raden het kan namelijk altijd voor komen dat u later toch bedenkt om uw kortharige hond naar de salon te brengen en op deze wijze wordt hem/haar ook geleerd dat hij zijn poten soms af moet staan en dat de mensen hem overal zonder probleem aan kunnen raken.

Rond de 5 maanden is een prima leeftijd om uw hond voor het eerst een hele behandeling te laten ondergaan. Het kan zijn dat het model er nu wel nog wat anders uit ziet als wanneer ze volwassen zijn, dit omdat de hond nog een zachte puppyvacht heeft.

Kunnen alle honden getrimd worden?

Hoe vaak ga ik met mijn hond naar de trimsalon. – Hoe vaak een hond moet worden getrimd is heel verschillend en afhankelijk van het soort vacht. Meningen lopen hierin uiteen. Om u een idee te geven, hieronder ons advies.

Hoe moet je een hond plukken?

Hoe vaak plukken – De vacht van een plukhond is iedere 6 maanden plukrijp. Sommige rassen laat men om de 3 maanden plukken, dit heeft meer te maken met het model van de hond. De vacht is namelijk dan niet rijp genoeg na 3 maanden. Dit wordt opgelost door slechts de helft te plukken de eerste keer.

Deel 1 is dan klaar, deel 2 is ook plukrijp maar laat men staan. Na 3 maanden wordt deel 2 geplukt, deel 1 is nog niet rijp. Na weer drie maanden is deel 1 inmiddels plukrijp en wordt geplukt, deel 2 laat men weer staan en is nog niet plukrijp.

Een ingewikkeld verhaal maar er wordt dus een beetje gesjoemeld met de vacht. Dit heet strippen van de vacht. Het plukken gebeurt door de vacht strak te trekken en telkens tussen duim en wijsvinger een plukje haar beet te pakken en deze in één beweging eruit te trekken.

Wat is de beste tondeuse voor honden?

Hoe knip je de poten van een hond?

Hoe kun je gemakkelijk de pootjes van je hond knippen? – Gebruik een plukborstel en kam daarmee het gedeelte van de poot wat je wilt knippen omhoog. Zo kun je er gemakkelijker bij met de schaar. Het mooiste effect krijg je door dit gedeelte te knippen met een uitdunschaar voor honden.

Gebruik vervolgens een goede trimschaar zonder scherpe puntjes om de uitstekende haren weg te knippen. Langs en om de pootjes. Ook bij de zooltjes. Maar let op! knip bij de zooltjes alleen de haartjes weg die uitsteken.

Knip geen haartjes tussen de zolen van je hond weg. Dit kan namelijk voor wrijving zorgen wanneer ze terug groeien. Wat vervolgens weer flink kan gaan irriteren.

Wat kost het om een hond te laten trimmen?

Kosten trimmen honden

Volledige trimbeurt* Ruibehandeling
Zeer klein 0t/m 4kg vanaf €40,00 vanaf €25,00
Klein 4t/m10 vanaf €50,00 vanaf €25,00
Middel11 t/m 20kg vanaf €55,00 vanaf €35,00
Groot 21 t/m 40kg vanaf €65,00 vanaf €45,00

.

Waarom honden scheren?

Heel veel honden worden tegenwoordig geschoren. Dat is “lekker makkelijk” of “fris voor de zomer”. In sommige gevallen is dat een prima oplossing, maar vaak heeft het precies het tegenovergestelde effect. De structuur van de vacht verandert drastisch als deze geschoren wordt.

Honden met een ondervacht, krijgen dunnere, langere wolharen na het scheren, waardoor deze veel sneller gaan klitten en uiteindelijk kunnen vervilten. Dit zie je vaak bij de Pomeriaan en sommige “boomer” kruisingen.

Honden met een ruwharige vacht, die geplukt dienen te worden, krijgen door scheren een wollige, pluizige vacht zoals te zien op de foto. De rug is geplukt, zoals het hoort, de rest geschoren, waardoor het haar een hele andere kleur en structuur heeft gekregen.

Honden met een enkele, doorgroeiende vacht mogen wel geschoren worden. Daarbij verandert de structuur nauwelijks, omdat deze geen echte onderwol bezitten. Deze honden kennen geen rui, maar verharen per haar.

Dit zijn onder andere poedels en malthezers. Voordelen van scheren zijn:

 • Een korte, niet verharende vacht
 • Minder borstelen
 • Goedkopere trimbeurt

Nadelen:

 • Kleur vervaagt
 • Meer onderwol = meer klitten!
 • Sterkere lichaamsgeur
 • Dubbele vacht door verstoring van cyclus
 • Natuurlijke isolatie (ook tegen de warmte!) is weg