Hoe Snel Stijgt Progesteron Hond?

Hoe Snel Stijgt Progesteron Hond

Bij de teef begint de progesteron te stijgen gemiddeld 2-3 dagen voor dat de eisprong plaatsvindt.

Hoe snel loopt progesteron op bij hond?

Wanneer na ovulatie testen? – Statistisch is bekend dat een teef ovuleert tussen dag 5 en dag 30 dag van de loopsheid. Bij die lage ondergrens rijst natuurlijk de vraag of de eerste dag van de loopsheid wel juist is vastgesteld. Bij een redelijke zekerheid met betrekking tot de juistheid van de dagtelling komt het in de praktijk erop neer dat de eerste test het beste op dag 8-9 van de loopsheid uitgevoerd kan worden. Wanneer dekken?

ng/mL nmol/L
Nog geen ovulatie <4. 7 <15. 0
Ovulatie: snelle stijging van progesteron waarde in dit traject! 4. 7–7. 8 15. 0–25. 0
Natuurlijke dekking: 48 uur na eisprong / ovulatie* >7. 8 >25. 0

* Ovulatie duurt 24 uur, rijping eicel duurt 24-72 uur Voor de natuurlijke dekking (teef moet ‘staan’) is de theoretische dekperiode: 10. 0–12. 0 ng/ml (32. 0–38. 4 nmol/L), de praktische dekperiode is meestal vanaf circa 9. 0 ng/mL (28. 8 nmol/L). Gaan we uit van de theoretische dekperiode, dan is de kans iets groter dat we te laat zijn; gaan we uit van de praktische dekperiode, dan is de kans iets groter dat we te vroeg zijn.

Hoe snel kan progesteron stijgen?

Het bepalen van het juiste dekmoment bij de teef. G emiddeld worden teven eens in de zes maanden loops. Bij kleine honden is het loopsheid interval vaak korter en bij reuzenrassen wat langer. T ijdens deze loopsheid is de teef maar enkele dagen bereid zich te laten dekken en ook maar enkele dagen vruchtbaar.

 1. Voor een fokker is het dus van essentieel belang om dit handjevol vruchtbare dagen van zijn teef te herkennen, immers een gemiste dekking betekend een vertraging in het fokprogramma van een half jaar;
 2. Nu zal de loopsheid zelf niet gauw gemist worden, de teef verliest bloed, de vulva is opgezwollen en ze is aantrekkelijk voor reuen;

Echter het juiste dektijdstip bepalen is veel moeilijker, zeker als er geen (ervaren) dekreu in de buurt is. Gelukkig is er een betrouwbare test op de hoeveelheid progesteron ( zwangerschapshormoon) in het bloed van de teef. Aan het begin van de loopsheid is er een lage progesteronwaarde.

 • Deze waarde stijgt snel vlak voor en tijdens de eisprong;
 • Meestal is een teef dekrijp op de dertiende dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen;
 • In de praktijk zien we teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering;

Hierbij noemen we de dag dat de teef bloed gaat verliezen de eerste dag van de loopsheid. Het juiste moment om te dekken is er als er een eisprong volgt. Het bloeden wordt dan minder, de zwelling van de vulva is maximaal en de teef is “dekrijp”. Ze zal zich aanbieden aan de reu, waarbij ze haar achterkant presenteert en de reu toestaat de vulva te besnuffelen en te likken.

Ook zal ze stil blijven staan als de reu haar bespringt. Bij sommige teven kan het dekmoment door diverse oorzaken erg lastig te bepalen zijn. Soms is er amper vulvazwelling en bloedverlies. Een heel angstige of dominante teef kan ontwijkend op de reu reageren, waardoor er geen dekking mogelijk lijkt.

Als het dekoptimum dan maar bekend is dan kan Kunstmatige Inseminatie ( KI) worden toegepast. De resultaten zijn over het algemeen iets minder goed ( ongeveer 80% drachtigheid) dan na een natuurlijke dekking ( ongeveer 90% drachtigheid) wanneer in beide situaties een progesteronbepaling wordt gedaan.

Ook voor teven die naar een reu moeten worden gebracht die niet in de buurt woont is het verstandig om het dekmoment middels progesteronbepaling te bepalen. Hoewel het ook heel vaak goed gaat als de teef een paar dagen “op bezoek gaat” bij de reu.

Maar vaak is deze situatie niet gewenst door de reu of teef eigenaar. Normaliter laten wij op dag 7 of 8 de eerste keer progesteron bepalen. Het progesterongehalte is in het begin van de loopsheid ( de pro-oestrus) laag. Meestal onder de 2 ng/ml. Tijdens de ovulatie stijgt de waarde snel naar een waarde van 4-8 ng/ml.

Het is belangrijk om te weten dat eicellen 2-3 dagen nodig hebben om te rijpen na de eisprong voor een optimaal dekmoment. Sperma heeft ook een rijpingsfase nodig en is in staat om een teef tot 4-6 dagen na een dekking te bevruchten.

Te vaak en te snel dekken is dus niet verstandig! Wij geven bij de onderstaande waarden de volgende adviezen: Progesteronwaarde lager dan 2 ng/ml- na 2 dagen hertesten. ( soms zelfs na 3 dgn) Progesteronwaarde van 3-7 ng/ml- na 1 dg hertesten Progesteronwaarde 8-9- de volgende dag dekken Progesteronwaarde > 10 ng/ml dan dezelfde dag dekken.

Andere methoden, zoals het maken van uitstrijkjes, of glucosebepalingen in vaginaal slijm geven wel een indruk of de teef loops is, maar zijn beslist niet betrouwbaar voor dektijdstipbepaling. Wij kunnen de progesteron waarde in de kliniek vaststellen.

Hierdoor hebben met ongeveer 1. 5 uur al een uitslag (dit kan in het weekend wat langer duren). Wilt u een afspraak maken om de progesteron waarde van uw teef vast te stellen, bel dan met 0341-353451. Daan Kranendonk , Dierenkliniek Putten.

Welke dag progesteron prikken hond?

Progesteron onderzoek – Met behulp van progesteron metingen in het bloed is het juiste dektijdstip van de teef vrij nauwkeurig te bepalen. De kans op een vruchtbare dekking en meer pups nemen hierdoor toe. Met de bepaling volgen we heel nauwkeurig de stijging in de progesteronspiegel en nemen dat mee in ons advies. Wij adviseren om op de 7e dag van de loopsheid te starten met het eerste bloedonderzoek.

 1. Vaak is dit bij het eerste verlies van bloederig vocht uit de vulva;
 2. Gemiddeld ontstaat de eisprong rondom dag 12 van de loopsheid, maar niet iedere teef houdt zich hier aan … Uit onderzoek is gebleken dat de eisprong kan wisselen;

De eisprong kan plaats vinden tussen dag 7 tot en met dag 22 van de loopsheid. Houdt er rekening mee dat het begin van de loopsheid niet altijd nauwkeurig wordt waargenomen. Sommige teven vertonen weinig of helemaal geen verschijnselen. Dit wordt een “stille loopsheid” genoemd.

Wat is de beste dag om je hond te laten dekken?

Kijk je er al lang naar uit om een nestje pups te fokken maar vraag je je af hoe het in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken? In dit artikel nemen we alle stappen uitgebreid met je door. We bespreken wat er bij komt kijken om een nest pups te fokken, waar moet je op letten en welke maatregelen moet je nemen.

We vertellen alles tot in detail en in chronologische volgorde, van de loopsheid tot het moment dat de pups het nest kunnen verlaten. In dit artikel laten we de keuringen voor stamboek-fokken, controles op erfelijke afwijkingen en de voeding achterwege.

Tenslotte geven we nog een korte indicatie over de tijd en kosten die je kwijt zult zijn om een nest pups te fokken. Kortom, we gaan ons helemaal richten op alle praktische aspecten die je zelf nodig zult hebben wanneer je overweegt een nestje te fokken.

 • – Leeftijd Een teef wordt 1 à 2 keer per jaar loops, de eerste keer zal plaatsvinden tussen de 8-12 maanden (kan afhankelijk van het ras verder uiteenlopen);
 • Vanaf de derde keer is het verantwoord om te gaan voor een nestje, de hond dient op zijn minst volwassen te zijn, ofwel 1,5 jaar (het liefst >2 jaar);

Het is lastig plannen wanneer je het nestje wilt, je bent namelijk afhankelijk van wanneer de hond loops wordt. Er is ook medicatie beschikbaar om dit proces te vervroegen maar dit willen we niet aanraden, laat liever de natuur zijn gang gaan. In de periode voordat de hond loops wordt (ongeveer 4 maanden na de vorige loopsheid) ga je op zoek naar een reu.

Je kunt natuurlijk pas een afspraak maken wanneer de hond loops wordt, maar het is fijn om vooraf kennis te maken om door te nemen hoe alles in zijn werk zal gaan. Wanneer dekken? Loops worden bij een teef is niet hetzelfde als menstrueren bij een vrouw.

Vrouwen worden namelijk ongesteld ná de eisprong en honden worden loops vóór de eisprong, wat een voordeel is om exact te kunnen bepalen wanneer de teef gedekt zal moeten worden. De eisprong zal plaatsvinden op dag 10-13 van de loopsheid. Dag één is de eerste dag dat de hond bloed verliest, houdt dit goed in de gaten.

 1. De eerste 7 dagen is de hond niet vruchtbaar en zal ze een reu ook niet accepteren, reuen zullen wel interesse tonen wanneer je met de teef gaat wandelen maar dit kan geen kwaad;
 2. Na 7 dagen wordt het oppassen, de hond komt in de buurt van de eisprong en zal één dezer dagen reuen gaan accepteren;

Bij voorkeur vindt de dekking plaats op dag 9-11 en eventueel voor de zekerheid nog een extra keer op dag 11-13. In theorie is dit de juiste tijd, net als bij de mens zit er veel variatie in, wil je zeker geen loopsheid overslaan, ga dan langs de dierenarts om via onderzoek het juiste dek-tijdstip beter te bepalen.

Sperma blijft ongeveer 4-6 dagen leven in het lichaam van de teef, het zit dus klaar voor het moment dat de eisprong komt. Het enige probleem dat we kennen bij het dekken op dag 9 is dat sommige teven dit toch nog te vroeg vinden om een reu te accepteren.

See also:  Wat Kan Je Een Hond Geven Tegen Pijn?

De dekking is bij het eerste nestje meestal niet zo gepiept. De teef zal gaan uitdagen, maar een dekking vaak niet direct toelaten. Nu vraag je je vast af; hoe kun je dan zien of de teef de reu accepteert? Wanneer de teef hem niet accepteert zal de teef haar staart voor de vulva houden en licht door de achterpoten zakken tot gaan zitten om een dekking te voorkomen.

 1. Bij acceptatie zal de teef de staart opheffen en haar achterwerk aan de reu tonen, dit noemen we dus accepteren ondanks dat de teef af en toe hevig kan piepen en weer weg kan rennen;
 2. Wanneer het een grote afstand rijden is naar de reu is het begrijpelijk dat je niet het risico wilt lopen dat de teef de reu weigert, in dat geval kun je ervoor kiezen de dekking op dag 10 of 11 te laten plaatsvinden;

Meestal gaat dit goed maar de eisprong voltrekt zich slechts één dag dus je loopt het risico dat je te laat bent. De dekking De teef en de reu gaan een spel opvoeren, hierbij zal de teef gaan uitdagen en het kan zelfs even op spelen gaan lijken maar indien de teef in de acceptatie-fase is zal de dekking uiteindelijk plaatsvinden.

De reu heeft aan het eind van zijn penis een zwellichaam, tijdens de dekking zal deze opzwellen en de teef zal de spieren in haar vagina licht samentrekken waardoor ze ‘vast’ komen te zitten aan elkaar.

Op dat moment stapt de reu van de teef af en staan ze rustig rond te kijken. Haal de honden in dit stadium nooit uit elkaar, ook niet wanneer de dekking ongewenst is. Waarschijnlijk ben je toch al te laat en kun je de hond blesseren. Dit stadium kan vrij lang duren, gemiddeld 20 minuten. Het stadium waarin de reu (rechts) van de teef ‘afstapt’ en er naast gaat staan. Je kan amper zien dat ze aan elkaar vast zitten, zo zullen ze +/- 20 minuten blijven staan. De dracht Na de dekking is het natuurlijk te hopen dat de hond drachtig is, in de meeste gevallen zal dit gelukt zijn. Spreek duidelijk met de mensen waar je de hond laat dekken af of je de hond ‘gratis’ opnieuw mag laten dekken indien het de eerste keer niet lukt, dit geldt dan uiteraard voor de volgende loopsheid. Je wilt uiteraard zo snel mogelijk weten of de teef echt drachtig is, hieronder sommen we een aantal mogelijkheden op om hier achter te komen:

 • De eerste 3 weken is er niets te zien of te voelen. Na deze 3 weken zijn de vruchten op echo te zien, je zou hier dus een afspraak voor drachtcontrole kunnen maken bij de dierenarts.
 • Op 4 weken zijn de beginnende vruchten te voelen. Dit is lastig wanneer je er nog weinig ervaring mee hebt, ook hiervoor zou je een afspraak bij de dierenarts kunnen maken, dit is vanzelfsprekend goedkoper dan het laten maken van een echo. Let op: op 4 weken voelt de dierenarts naar de vruchtkamers, deze zijn daarna een tijdje niet meer voelbaar.

  Laat ze hierbij met rust. De dracht duurt gemiddeld 63 dagen , dit kan iets afwijken naar gelang het ras. Daarnaast kan de geboorte natuurlijk een paar dagen te vroeg of te laat plaatsvinden, tot normaal beschouwen we 58 tot 69 dagen.

  Daarna voel je de pups pas weer na 6,5 week, verderop meer hierover. Rond de 4 weken zul je de omvang van de buik ook zien toenemen indien je een slanke hond hebt.

 • Na 6,5 week begint de verkalking van de botten waardoor je (RX) foto’s kunt laten maken. Het tellen van de pups kan het beste pas vanaf 7 weken plaatsvinden via RX, voor die tijd is het tellen middels voelen of een echo heel onnauwkeurig. Het is uiteraard afwegen of je het nodig acht te investeren in een echo of RX, aangezien het tellen nooit heel nauwkeurig is en het is nog maar een paar weken wachten tot de pups komen.
 • Vanaf 7 weken zal het vullen van de melkklieren plaatsvinden.
 • Vanaf 7-8 weken zul je de jongen ook voelen/zien schoppen.

Het is belangrijk de teef haar rust te gunnen aan het einde van de dracht, ga met haar wandelen maar let goed op wat ze aan kan. Geef haar ten laatste op 6 weken na de dekking toegang tot de werpkist en vul deze direct met dekens die erin blijven liggen zodat haar eigen geur erin zit. Haal er net voor de bevalling een aantal dekens uit zodat ze na de bevalling schone dekens met haar eigen geur heeft.

Ook de warmtelamp die je ophangt is iets waar de hond aan zal moeten wennen, zet deze vooraf al een keer aan. Zo voorkom je dat de teef schrikt wanneer je deze plots aanzet tijdens de bevalling. Het is niet nodig het proces van de dracht sterk gecontroleerd op te volgen, het is eerder leuk voor je zelf.

Er dient enkel opgelet te worden of de pups niet veel te vroeg of te laat komen. Raadpleeg de dierenarts wanneer de bevalling lijkt te beginnen voor dag 58 of wanneer er nog steeds geen tekenen van een naderende bevalling zijn op dag 69. De volgende fase ‘tekenen van een naderende bevalling’ zul je wel goed op moeten volgen om te voorkomen dat je de bevalling mist. Hoog drachtig, een week voor de bevalling. Tekenen van een naderende bevalling De hond op de foto hierboven stelde het zeer op prijs dat haar baasjes bij de bevalling aanwezig waren, maar de meeste honden doen de bevalling liever alleen. Vaak gebeurt het dan ook ‘s nachts. Om te voorkomen dat je 2 weken lang slapeloze nachten hebt is het belangrijk dat je de bevalling de dag ervoor ziet aankomen. We sommen hieronder een aantal duidelijke punten op die de naderende bevalling aankondigen in volgorde van zekerheid:

 • +/- 24 uur voor de bevalling daalt de lichaamstemperatuur. Zorg dat je gaat controleren vanaf dag 55 van de dracht. Je controleert de temperatuur met een thermometer ingesmeerd met vaseline. Je controleert de temperatuur ‘s ochtends en ‘s avonds en bepaalt na 3 dagen de gemiddelde temperatuur voor de ochtend en de avond (normale temperatuur bij een hond is 38-39°C).

  Over de hele dag genomen zit er een lichte schommeling in de temperatuur. Hierdoor heb je een referentiewaarde die je tijdens de komende controles kunt gebruiken. Na deze 3 dagen zit je op dag 58, ofwel de bevalling zal niet lang meer op zicht laten wachten.

  Je gaat door met de controle van de temperatuur in de ochtend en avond en vergelijkt dit met je referentiewaarde. Wanneer de temperatuur 0,5-1°C daalt weet je dat de bevalling binnen 24 uur zal plaatsvinden. Deze methode is vrij nauwkeurig. Kort voor de bevalling zal de temperatuur sterk gaan stijgen door de opwinding.

 • Het vullen en gaan druppelen van de melkklieren gebeurt in de meeste gevallen ook net voor de bevalling. We zien kegelen , ofwel druppels melk die aan de tepels hangen. Dit is geen nauwkeurige indicatie, vaak gebeurt het zo’n 24 uur voor de bevalling maar het kan ook voorkomen dat het 3 dagen voor de bevalling plaatsvindt of zelfs pas na de bevalling. Wanneer je het opmerkt kun je het extra in de gaten houden maar het is geen perfecte maatstaf.
 • Nestelgedrag. Dit zal vlak voor de bevalling gaan plaatsvinden, de teef gaat liggen en weer staan, onrustig rondlopen, enzovoort. Ofwel de teef vertoont onrustig en afwijkend gedrag. Dit is een goede indicatie maar begint te laat om rustig te kunnen gaan slapen als ze dat gedrag ‘s avonds nog niet vertoont.

Kortom, enkel de temperatuur is een goede maatstaf om op te kunnen vertrouwen. Probeer vanaf dag 58 toch 1 of 2 keer per nacht te gaan kijken hoe de hond zich gedraagt ook al is er geen voorbode geweest van een naderende bevalling. Eventueel kun je ook een camera ophangen in het hok om niet steeds uit je bed te hoeven komen. Als de nacht dan echt is aangebroken dat wanneer de temperatuur is gedaald en je de bevalling verwacht is het belangrijk dat je naast de hond slaapt of op zijn minst ieder half uur gaat kijken.

Dit is vooral belangrijk wanneer het voor de teef de eerste bevalling is, de teef weet nog niet goed wat haar te wachten staat. Het kan zijn dat ze de vruchtvliezen niet goed open bijt. Als eenmaal de navelstreng is losgekomen van de teef kan de pup nog zo’n 20 minuten in de vliezen blijven zonder te stikken, het is dus belangrijk dat je blijft controleren.

Zorg dat je vooraf het telefoonnummer van de dierenarts hebt klaarliggen voor het geval er iets misgaat tijdens de bevalling. .

Hoe snel stijgt progesteron na eisprong?

Afname materiaal :  Li-Heparine (groen met gel) Minimum hoeveelheid staal :  Geaccrediteerde test :  ISO 15189 339-MED (enkel campus SJ) Wetenschappelijke betekenis :  ​Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon. Samen met de oestrogenen is het verantwoordelijk voor de werking van de geslachtsorganen tijdens de menstruele cyclus.

 1. Progesteron is zeer belangrijk in de voorbereiding van de uterus voor de implantatie van de blastocyst en in het behoud van de zwangerschap;
 2. Progesteron wordt vooral bij niet-zwangere vrouwen geproduceerd door het corpus luteum, bij zwangeren wordt de productie overgenomen door de placenta;

Ook de bijnierschors produceert kleine hoeveelheden progesteron. Bij de man wordt progesteron geproduceerd door de testis en de bijnierschors. Progesteron is een C21-steroid hormoon : de dione kern heeft een keto-groep op C3 en een dubbele binding tussen C4 en C5.

 1. Beide kenmerken zijn essentieel voor de hormonale activiteit;
 2. De progesteron-concentratie is laag gedurende de folliculaire fase van de menstruele cyclus (ND-1;
 3. 5 ng/mL);
 4. Na de ovulatie neemt de progesteron productie door het corpus luteum snel toe;

De maximale concentratie wordt 4 tot 7 dagen na de ovulatie bereikt, (tot 25 ng/mL) om gedurende 4 tot 6 dagen constant te blijven. Nadien is er een daling tot basale waarden die de menstruatie induceren. Tijdens de zwangerschap is er een gestage stijging van de progesteron-concentraties tot de hoogste concentraties bereikt worden in de 3° trimester (tot >200 ng/mL) Orale contraceptiva onderdrukken de progesteron-concentraties (ND-0.

4 ng/mL). De belangrijkste indicatie voor het bepalen van de progesteron-concentratie is de detectie van ovulatie. Midluteale progesteron-concentraties bij niet zwangere vrouwen, groter dan 10 ng/mL, wijzen op normale ovulatie en een normale luteale functie.

Insufficiëntie van de luteale fase of een zeer korte luteale fase kunnen geassocieerd zijn met infertiliteit. In geval van “luteal phase deficiency” (LPD) is de progesteron-concentratie verlaagd gedurende de volledige cyclus. Dit syndroom is geassocieerd met onvruchtbaarheid en vroege miskramen.

Hoe hoog moet progesteron zijn voor dekking?

We testen progesteron om het juiste moment van dekking te vinden. Teven ovuleren bij een progesteron waarde van +/- 5-6ng/ml. Vervolgens moeten de eicellen nog ongeveer 2 dagen matureren (rijpen) voor ze bevrucht kunnen worden. Na de maturatie blijven de eicellen nog 2 dagen in leven.

Hoe merk je dat je progesteron stijgt?

Hoe merk je dat je een tekort of overschot hebt aan progesteron? – Ginny: ‘Als je geen goede progesteron productie hebt, kan het bijvoorbeeld zijn dat je menstruatie veel langer duurt dan normaal, dus langer dan 8 dagen. Of dat je cyclus heel onregelmatig is.

 1. Ik zie veel vrouwen tijdens mijn spreekuur met menstruatiestoornissen en soms zit het probleem ‘m in de progesteron productie;
 2. Ze komen geregeld voor bij vrouwen die de overgang naderen;
 3. De progesteron productie door de eierstokken neemt af en deze vrouwen kunnen dan bijvoorbeeld aangeven dat ze ineens veel heftigere menstruatie hebben dan ze gewend zijn;

Of ze geven aan dat ze onregelmatig bloedverlies hebben, waardoor ze continu op hun hoede moeten zijn niet ineens door te lekken.

Wat kost een Progesterontest bij een hond?

Prijzen progesteronbepaling – Wij bieden de volgende twee opties aan:

 1. U kunt kiezen voor de losse Immulite progesterontesten. Dit betekent:
  • Immulite progesterontesten naar behoefte. De kosten per test bedragen € 58,00 ongeacht het aantal testen.
  • Indien door ons twee of meer progesterontesten (per hond en per loopsheid) zijn gedaan, is een drachtigheidsecho, 4 weken na de dekking, gratis.
  • Eventuele aanvullende onderzoeken, bijvoorbeeld vaginoscopie of uitstrijkjes, worden apart in rekening gebracht.
  • U krijgt natuurlijk de nodige adviezen met betrekking tot dekking, drachtigheid en bevalling.
 1. U kunt ook kiezen voor een compleet Vruchtbaarheidsbegeleidingspakket , bestaande uit:
  • 5 x progesterontest d. Immulite (per hond en per loopsheid)
  • 1 x vaginoscopie bij 1 e bezoek
  • 1 x drachtigheidsonderzoek d. echo, 4 weken na dekking
  • Adviezen met betrekking tot dekking, drachtigheid en bevalling
  • Dit complete vruchtbaarheidsbegeleidingspakket kost € 249,95 en dient bij het eerste bezoek voldaan te worden. Indien extra progesterontesten (dus meer dan 5) nodig zijn, kosten deze € 52,00 per test. Indien minder dan 5 progesterontesten nodig zijn, wordt er niet verrekend.

In verband met het aangescherpte beleid van de overheid ten aanzien van antibioticagebruik, en de controle daarop door de NVWA, zullen antibioticumkuren alleen verstrekt worden na een afwijkend bacteriologisch onderzoek (BO). Een BO (vlak vóór of meteen bij aanvang van de loopsheid) heeft overigens alleen zin bij teven met vruchtbaarheidsklachten; ook bij een gezonde hond worden er áltijd bacteriën gekweekt uit de normale vaginale bacterieflora. Het is niet mogelijk om halverwege de begeleiding te switchen tussen de twee opties.

Wat stimuleert progesteron?

Progesteron en je menstruatiecyclus – Progesteron is een belangrijke speler in het regelen van je menstruatiecyclus. Wanneer de hypofyse, een kleine klier in de hersenen, follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH) aanmaakt, stimuleren deze hormonen het gele lichaam (corpus luteum) in de eierstokken om progesteron te produceren.

Progesteron werkt samen met een ander belangrijk vrouwelijk geslachtshormoon, oestrogeen. Je menstruatie is op te delen in twee fases: de fase vóór je ovulatie (folliculaire fase) en de fase na je ovulatie (luteale fase).

In de eerste helft van je cyclus, de folliculaire fase, heeft oestrogeen een dominante rol en houdt progesteron zich op de achtergrond. In de tweede helft van je menstruatie, dus na de eisprong, is progesteron de baas. De hoeveelheid oestrogeen neemt dan af en het progesterongehalte neemt toe.

 • Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies van de baarmoederwand zich voorbereidt op een goede innesteling van een bevruchte eicel;
 • Ook remt progesteron LH en FSH, om te voorkomen dat er nieuwe eicellen gaan rijpen;

Het hormoon maakt daarnaast de baarmoedermond ontoegankelijk voor zaadcelletjes. Alles met als doel om een bevruchte eicel de beste kansen te geven. Vindt er geen bevruchting plaats, dan gaat het gele lichaam ten gronde, neemt de progesteronaanmaak af en wordt het opgebouwde baarmoederslijmvlies weer afgebroken.

Hoe weet ik of mijn hond vruchtbaar is?

Inleiding Onderstaand verhaal gaat voornamelijk over vruchtbaarheidsproblemen bij de teef. Maar daarvoor is het zinvol eerst wat dieper op de loopsheid zelf in te gaan. De loopsheid is de vruchtbare periode van de teef. Deze periode kenmerkt zich doordat de vulva meer is opgezwollen als normaal en de teef hieruit druppeltjes bloed verliest.

Tijdens deze periode kan ze gedekt worden. De eerste loopsheid treedt wanneer de teef tussen de 6 en18 maanden oud is. Verschijnselen van loopsheid • de vulva zwelt op. • de reuen raken erg geïnteresseerd in de teef.

Omgekeerd stelt de teef daar nog weinig prijs op. • na enkele dagen begint de teef bloeddruppeltjes te verliezen: dat is de eerste dag van de loopsheid, de pro-oestrus. Deze duurt zo’n 9 dagen. • tussen de 9e-12de dag van de loopsheid is de hond vruchtbaar: dit noemen we de oestrus.

 • Dit is dus de periode waarin ze kan na dekken of inseminatie drachtig kan worden;
 • In deze periode, die zo’n 9 dagen duurt, worden reuen niet meer door de teef weggejaagd;
 • De teef probeert zelfs te ontsnappen om op zoek te gaan naar de reu! In deze oestrus vindt ook de eisprong plaats;

• na de vruchtbare periode gaat de uitvloeiing stoppen, wordt vaak wat bruiner, de vulva gaat weer slinken en de teef snauwt weer de reuen af: de metoestrus is begonnen. Deze periode duurt pakweg 2 maanden. De teef is nu niet meer vruchtbaar. • De anoestrus -fase is hiermee aangebroken.

 • Deze duurt zo’n 3 maanden, waarna weer een nieuwe cyclus begint;
 • Vruchtbaarheidsproblemen Onderzoek en behandeling van vruchtbaarheidsproblemen is vaak nodig wanneer een teef na verschillende dekkingen niet drachtig is geworden;

Ook kan om hulp worden gevraagd bij het bepalen van het juiste tijdstip van dekking als de dekreu op grote afstand woont. Vruchtbaarheidsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Deze kunnen veroorzaakt worden door infecties van de baarmoeder ( baarmoederontsteking, pyometra ), maar ook op afwijkingen die gelegen zijn buiten het geslachtsapparaat, zoals bij hypothyreoidie (te trage schildklierwerking) en soms ook bij de Ziekte van Cushing.

Ook zijn er afwijkingen aan het vrouwelijk geslachtsapparaat welke geen algemene ziekteverschijnselen geven of zijn er anatomische afwijkingen. Oorzaken onvruchtbaarheid Hieronder wordt een aantal oorzaken besproken welke tot gevolg kunnen hebben dat een teef na dekking of inseminatie niet drachtig wordt (‘leeg blijft’ zoals de fokker dat noemt).

Dekking op het verkeerde tijdstip Het optimale tijdstip van dekken of insemineren kan het meest betrouwbaar worden bepaald door het meten van het progesterongehalte in het bloed. Dit kan kwantitatief worden bepaald (dan meet je dus exact de waarde van de hoeveelheid progesteron) of kwalitatief.

Bij dat laatste is een verandering van kleur te zien in de test. Ook kan het moment van dekken redelijk goed worden geschat m. vaginoscopie door de dierenarts. Hierbij wordt een speculum in de schede van de teef gebracht en wordt het slijmvlies beoordeeld.

Het hormoonstelsel – hormonale regulatie van de voortplanting – HAVO/VWO

Is de hond niet loops, dan is dit slijmvlies roze en niet gezwollen. Aan het begin van de loopsheid is het dat gezwollen, bleek en glad. Tussen de plooien zie je bloederig vocht. Rond het optimale tijdstip van dekken in de loopsheid is de zwelling van het slimvlies nog minder en komt het slijmvlies er wat gekreukter uit te zien, als crepepapier met lage fijne plooitjes.

Je kunt niet vaststellen wanneer de eisprong gaat plaatsvinden. Tenslotte kan ook met een uitstrijkje van de vagina het juiste moment van dekken worden bepaald. Afwijkend verloop van de dekking Soms geschiedt de dekking bij een teef met vruchtbaarheidsproblemen niet normaal.

Zo kan de dekking in het geheel niet lukken, of het gebeurt juist met veel dwang of er is helemaal geen koppeling geweest. De oorzaken hoeven niet altijd bij de teef te liggen. De reu kan onervaren zijn, maar ook andere factoren (gedragsproblemen, afwijkende bouw) kunnen een rol spelen.

 1. Bij de teef kan ook onervarenheid een rol spelen, maar tevens vaginale afwijkingen;
 2. En ook kan onervarenheid de eigenaar parten spelen en kan hij/zij de teef op een fout tijdstip aanbieden aan de reu;
 3. Sommige rassen hebben relatief veel dekproblemen, zoals de Franse en de Engelse Buldog en de NewFoundlander;

Soms kan het wel eens helpen wanneer een ervaren hulp bij de dekking aanwezig is. Eventueel kan kunstmatige inseminatie worden toegepast. Leeftijd van de teef Gemiddeld na het 8e levensjaar van de teef neemt de vruchtbaarheid af. Tegelijkertijd nemen daarmee ook problemen tijdens de dracht, rond de geboorte en de periode er na toe.

Hoeveel dagen is een teef vruchtbaar?

Dektijdstipbepaling – De variatie in het ovulatie tijdstip is zeer groot: van de 5e dag van de loopsheid tot en met de 30e dag van de loopsheid is mogelijk. De meeste teven ovuleren tussen de 9e en de 14e dag van de loopsheid. Bij 44% van de teven verschilt het tijdstip van ovuleren aanzienlijk per loopsheid! De dag van de loopsheid zegt ons dus niets.

De periode van maximale vruchtbaarheid na de ovulatie is 4 – 5 dagen. Een ovulatie duurt 24 uur. En na de ovulatie heeft een eicel nog circa 48 uur nodig om rijp genoeg te zijn om door een spermacel gepenetreerd te kunnen worden.

Sperma blijft circa 48 uur na de dekking actief (diepvriessperma korter). Uit de beschrijving van de cyclus van de teef blijkt, dat de progesteronspiegel in het bloed alleen zal kunnen stijgen, als er een eicelsprong heeft plaats gevonden! Maar een eerste lichte stijging van de progesteronspiegel vindt al plaats vóór de ovulatie.

Hoe weet je of de dekking gelukt is?

Hoe weet ik of mijn hond zwanger is? – Het kan zonder onderzoek lastig zijn te beoordelen of een hond drachtig is. Natuurlijk, aan het einde van de dracht is dit meestal uitwendig wel goed zichtbaar, maar de eerste 45-50 dagen kan dit soms erg lastig zijn.

Een teef die schijnzwanger is kan heel lastig te onderscheiden zijn van een teef die echt zwanger is. Daarom is het het beste om de zwangerschap bij twijfel door een dierenarts te laten bevestigen. De meest betrouwbare methode om de dracht vast te stellen is met behulp van  echografie.

Vanaf dag 21 is het in theorie mogelijk met echo te zien of een teef zwanger is. Omdat het erg lastig is exact te bepalen wanneer de eisprong plaats heeft gevonden adviseren wij dit later te doen. Tussen dag 25-30 is optimaal. Meestal kan met echo ook een goede schatting gemaakt worden hoeveel pups aanwezig zijn.

 • Later in de dracht van de hond kan de diagnose ook gesteld worden met  röntgen;
 • Vanaf dag 43 treedt er verbening op en kunnen de pups met röntgen in beeld gebracht worden;
 • Ons advies is dit pas vanaf dag 45 te laten doen voor een grotere betrouwbaarheid;

Met röntgen is ook exact te zeggen hoeveel pups er verwacht worden.

Hoeveel tijd tussen 2 dekkingen?

De dekking – Een teef wordt gemiddeld tweemaal per jaar loops. Cupidog hanteert voor het laten dekken van teven onder de 25 kilo een minimumleeftijd van 18 maanden. Voor teven boven de 25 kilo stellen we een leeftijdsgrens van 24 maanden. Dit doen we omdat grote honden vaak later volgroeid zijn.

 • Je teef kan dus doorgaans gedekt worden vanaf haar derde of vierde loopsheid;
 • Om je hond te laten dekken, moet je haar eerst aanmelden op de Cupidog-site;
 • Daarna kun je op zoek gaan naar een geschikte reu;

Dier&Recht helpt je daarbij. Voor de dekking gaat de teef meestal naar het huis van de reu; dan is de kans dat ze hem toelaat het grootst. Een hond is vruchtbaar aan het einde van de loopsheid. Voor de grootste kans op een geslaagde dekking kun je haar het beste twee keer laten dekken: tussen de 9 e en de 11 e dag en tussen de 11 e en de 13 e dag van de loopsheid. .

Hoe weet je of een hond gedekt is?

Normale dekking hond – Bij een normale dekking zal de reu de vulva besnuffelen en likken en zal de teef de staart opzij houden en een sta-reflex vertonen. De reu brengt nu de nog niet overmatig gezwollen penis in de vagina (dit is mogelijk door de aanwezigheid van een botje in de penis).

 • Zodra de penis is ingebracht beginnen de frictie bewegingen en komt de volledige erectie tot stand;
 • De twee zwellichamen aan weerzijden van de penis zwellen in de vagina enorm op, waardoor de reu komt “vast te zitten”;

Tijdens de frictiebewegingen komt gedurende vijf tot twintig seconden voorvocht wat geen spermiën bevat, hierna wordt gedurende 30 seconden tot soms wel vier minuten sperma geloosd. Hierna stapt de reu over en kan gedurende vijf tot zestig minuten gekoppeld staan waarbij prostaatvocht geloosd wordt.

Hoe lang duurt een dekking?

BEVRUCHTING – Normaal gesproken zal een teefje een reu niet laten dekken, totdat ze in haar vruchtbare periode zit. Dan is ze “dekbereid”, wat ze zal uiten door stil te blijven staan als het mannetje op haar springt en haar staart naar de zijkant te houden.

 • De dekking zelf duurt vaak slechts enkele minuten;
 • Een succesvolle bevruchting kunt u merken doordat de honden nadat het mannetje eraf springt nog een tijd aan elkaar vast blijven zitten;
 • Dit noemen we “gekoppeld zijn” en komt doordat na een zaadlozing geslachtsorganen opzwellen en aan elkaar vast blijven zitten om te voorkomen dat er sperma verloren gaat;

Deze “koppeling” kan soms wel 5-45 minuten duren. De zwelling neemt vanzelf af en dan komen ze weer los van elkaar. Haal een reu en teef nooit uit elkaar tijdens de koppeling; dit kan schade aan de geslachtsorganen geven! NB. Indien een teefje ongewenst gedekt is, kan een dracht voorkomen worden door het zo snel mogelijk laten toedienen van een onderhuidse injectie met een bepaald hormoon (Alizin).

Hoe dekt een hond?

Normale dekking hond – Bij een normale dekking zal de reu de vulva besnuffelen en likken en zal de teef de staart opzij houden en een sta-reflex vertonen. De reu brengt nu de nog niet overmatig gezwollen penis in de vagina (dit is mogelijk door de aanwezigheid van een botje in de penis).

Zodra de penis is ingebracht beginnen de frictie bewegingen en komt de volledige erectie tot stand. De twee zwellichamen aan weerzijden van de penis zwellen in de vagina enorm op, waardoor de reu komt “vast te zitten”.

Tijdens de frictiebewegingen komt gedurende vijf tot twintig seconden voorvocht wat geen spermiën bevat, hierna wordt gedurende 30 seconden tot soms wel vier minuten sperma geloosd. Hierna stapt de reu over en kan gedurende vijf tot zestig minuten gekoppeld staan waarbij prostaatvocht geloosd wordt.

Wat kost een Progesterontest bij een hond?

Prijzen progesteronbepaling – Wij bieden de volgende twee opties aan:

 1. U kunt kiezen voor de losse Immulite progesterontesten. Dit betekent:
  • Immulite progesterontesten naar behoefte. De kosten per test bedragen € 58,00 ongeacht het aantal testen.
  • Indien door ons twee of meer progesterontesten (per hond en per loopsheid) zijn gedaan, is een drachtigheidsecho, 4 weken na de dekking, gratis.
  • Eventuele aanvullende onderzoeken, bijvoorbeeld vaginoscopie of uitstrijkjes, worden apart in rekening gebracht.
  • U krijgt natuurlijk de nodige adviezen met betrekking tot dekking, drachtigheid en bevalling.
 1. U kunt ook kiezen voor een compleet Vruchtbaarheidsbegeleidingspakket , bestaande uit:
  • 5 x progesterontest d. Immulite (per hond en per loopsheid)
  • 1 x vaginoscopie bij 1 e bezoek
  • 1 x drachtigheidsonderzoek d. echo, 4 weken na dekking
  • Adviezen met betrekking tot dekking, drachtigheid en bevalling
  • Dit complete vruchtbaarheidsbegeleidingspakket kost € 249,95 en dient bij het eerste bezoek voldaan te worden. Indien extra progesterontesten (dus meer dan 5) nodig zijn, kosten deze € 52,00 per test. Indien minder dan 5 progesterontesten nodig zijn, wordt er niet verrekend.

In verband met het aangescherpte beleid van de overheid ten aanzien van antibioticagebruik, en de controle daarop door de NVWA, zullen antibioticumkuren alleen verstrekt worden na een afwijkend bacteriologisch onderzoek (BO). Een BO (vlak vóór of meteen bij aanvang van de loopsheid) heeft overigens alleen zin bij teven met vruchtbaarheidsklachten; ook bij een gezonde hond worden er áltijd bacteriën gekweekt uit de normale vaginale bacterieflora. Het is niet mogelijk om halverwege de begeleiding te switchen tussen de twee opties.

Hoe vaak een hond laten dekken?

De dekking – Een teef wordt gemiddeld tweemaal per jaar loops. Cupidog hanteert voor het laten dekken van teven onder de 25 kilo een minimumleeftijd van 18 maanden. Voor teven boven de 25 kilo stellen we een leeftijdsgrens van 24 maanden. Dit doen we omdat grote honden vaak later volgroeid zijn.

 • Je teef kan dus doorgaans gedekt worden vanaf haar derde of vierde loopsheid;
 • Om je hond te laten dekken, moet je haar eerst aanmelden op de Cupidog-site;
 • Daarna kun je op zoek gaan naar een geschikte reu;

Dier&Recht helpt je daarbij. Voor de dekking gaat de teef meestal naar het huis van de reu; dan is de kans dat ze hem toelaat het grootst. Een hond is vruchtbaar aan het einde van de loopsheid. Voor de grootste kans op een geslaagde dekking kun je haar het beste twee keer laten dekken: tussen de 9 e en de 11 e dag en tussen de 11 e en de 13 e dag van de loopsheid. .

Wat is een progesteron test?

Progesteron-bepaling  – Progesteron is een hormoon dat betrokken is bij loopsheid en ovulatie (eisprong). Met een progesteron-bepaling meten we de hoeveelheid progesteron in het bloed van een teef. Zo kunnen we bepalen of ze aan het ovuleren is. Dit wordt gedaan om de kans op een vruchtbare dekking zo groot mogelijk te maken.