Hoe Snel Vergaat Een Hond?

Hoe Snel Vergaat Een Hond

Antwoord: – Geachte mevrouw, Ik verwacht niet dat wilde zwijnen uw hond gaan opgraven. Als dat zou kunnen gebeuren kan de dierenbegraafplaats meteen haar poorten sluiten, want dan laat niemand daar begraven. Als in het graf schedels van andere honden lagen, wijst dat er al op dat deze stoffelijk resten niet zijn opgegraven en opgegeten, anders waren ze wel uit het graf gesleurd en zouden ze niet meer in het graf liggen.

Ik verwacht dat de ontbinding van een grote hond 2 of 3 jaar nodig heeft. Maar dat hangt ook af van de grondsoort en de diepte van begraven. Over het opgraven van een hond en het alsnog laten cremeren van de resten staat waarschijnlijk weinig op internet omdat het weinig voorkomt en omdat er geen regels voor zijn.

Er is wetgeving voor het opruimen van kadavers van dode dieren, maar gezelschapsdieren zoals honden en katten vallen daar buiten. U maakt zich nu zorgen. Ik zou zeggen: bespreek uw zorgen met de eigenaar van de dierenbegraafplaats. Misschien kan die u gerust stellen.

Als hij dat niet kan, kunt u overwegen om uw hond meteen op te (laten) graven en te laten cremeren, al zal dat geen plezierig karwei zijn. Er zijn in elk geval geen regels die dat verbieden. Met vriendelijke groet, mr W.

van der Putten TIP Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister. nl Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt. TIP Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.

 1. nl TIP Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek – reportages – kijkersvragen – juridische vragen en antwoorden (klik hier);
 2. Zoals over de aankoop en het behoud van een graf voor eeuwig TIP Melden van overlijden;

Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Waarom mag je een hond niet begraven?

Hoe Snel Vergaat Een Hond 10 juli 2019 05:23 Bob is dood. Bob was de bruine labrador van mijn ouders. Hij was een lieve zachtaardige hond. Na 14 jaar ging het bergafwaarts met hem. Mijn ouders probeerden hem zo lang mogelijk goed te verzorgen, maar vorige week vertelde de dierenarts dat Bob pijn had. Mijn ouders namen hem mee naar huis zodat iedereen afscheid kon nemen en twee dagen later kwam de dierenarts om hem te laten inslapen.

 • Maar wat doe je met 30 kilo dode labrador waar je lief en leed mee hebt gedeeld? Mijn ouders hadden daar al langer over nagedacht;
 • Ze wilden hem in hun tuin begraven achter het buxushaagje, naast het terras;

Samen met mijn zwager groef mijn vader een diep graf. Bob werd in een laken gewikkeld en op de bodem gelegd. Samen gooiden ze het gat dicht. “Het cremeren van een kat kost ongeveer 120 euro. ” Mijn ouders dachten dat ze iets illegaals hadden gedaan, maar een hond begraven in de tuin mag gewoon.

Voorwaarde is wel dat het jouw tuin is en dat er geen risico’s zijn voor de volksgezondheid, diergezondheid en het milieu. De NVWA adviseert om huisdieren minstens 75 centimeter diep te begraven. Een paar dagen voor Bob ging Dickie dood.

Dickie was de kat van mijn oud-collega Odeke. Ze besloot Dickie te laten cremeren. Op mijn verzoek mailt ze mij de prijslijst. Het cremeren van een kat kost ongeveer 120 euro. Het cremeren van Bob zou mijn ouders 190 euro hebben gekost. “Ik mocht ook de knop van de oven indrukken als ik wilde.

” Wat mij opvalt, zijn alle extra’s die je erbij kan nemen, zoals het maken van een pootafdruk in klei of het opbaren van het dier en bijwonen van de crematie. “Ik mocht ook de knop van de oven indrukken als ik wilde”, vertelt Odeke, “maar dat leek mij niets.

” Twee dagen na de crematie kon ze de as van Dickie ophalen. Dat deed ze voordat ze naar haar werk ging. Het voelde raar om Dickie de rest van de dag in de hete auto achter te laten, dus nam ze de koker met as mee naar binnen en zette hem op haar bureau. “Zomaar in de kliko gooien na hun dood is niet de bedoeling.

 1. ” Bob en Dickie waren geliefde huisdieren, maar de kans bestaat dat je helemaal niet gehecht bent aan je valse kat of een chagrijnig konijn;
 2. Zomaar in de kliko gooien na hun dood is niet de bedoeling, omdat je daardoor allerlei ziektes kunt verspreiden;

Dode huisdieren kun je in dat geval via je gemeente of dierenarts ter destructie aanbieden. Bij de milieustraat in mijn stad staat een kleine vaalgroene container met daarop in grote zwarte letters ‘dode huisdieren’. Ik kan mij niet voorstellen dat iemand daar zijn huisdier ingooit.

Ik durf de klep niet eens open te maken om te kijken of er wat in ligt. Ik vraag een medewerker naar de container. Hij vertelt dat zo’n twee tot drie keer per week iemand een dier komt inleveren. Honden, katten, konijnen, maar ook karpers of aangereden wild.

Ik vertel hem over Bob die in de tuin begraven is. “Mijn broer heeft zijn hondje laten begraven op een dierenbegraafplaats, dat kostte hem 600 euro. Hem hierheen brengen was gratis geweest”, zegt hij nuchter..

Hoe begraaf je een hond in de tuin?

Hoe diep gat hond begraven?

Begraven in uw eigen tuin – U mag uw huisdier begraven in uw eigen tuin of op eigen grond. Hiervoor moet voldoende ruimte zijn. Let hierbij op de risico’s voor volksgezondheid, diergezondheid en milieu. Begraaf uw dier daarom tenminste 75 centimeter diep.

Hoe lang duurt het dat een dode hond stijf wordt?

Zelf begraven Indien u eigen tuin of grond heeft, en uw huisdier is niet gestorven aan een besmettelijke ziekte, dan mag u uw huisdier hier zelf begraven. Let er wel op dat dit voldoende diep gebeurd, minimaal 75 cm, zodat andere dieren hem niet op zullen graven.

 • Wikkel het huisdier niet in plastic, maar gebruik enkel biologisch afbreekbare materialen;
 • Wacht niet te lang met begraven, zeker niet bij warm weer;
 • Liefst de dag zelf of uiterlijk de dag erna;
 • Hou wel rekening met lijkstijfheid;

Deze zal binnen enkele uren na overlijden optreden. Wanneer je kort na het overlijden van het huisdier de pootjes wat meer onder het lichaam buigt, zal het te graven gat kleiner hoeven te zijn dan wanneer het dier volledig uitgestrekt ligt en zo stijf wordt.

Dierenbegraafplaats Heeft u geen eigen grond, en wilt u toch graag een plekje om naar toe te kunnen om uw dier te herdenken, dan is een dierenbegraafplaats een mooie oplossing. Meer informatie kunt u hierover vinden op de website van Viviana U kunt uw huisdier zelf wegbrengen, of door hun op laten halen, thuis of op de praktijk.

Het ophalen op de praktijk kunnen wij voor u regelen. U hoeft dan niet zelf met Viviana te bellen. Indien gewenst nemen zij contact met u op zodra uw huisdier daar is aangekomen om alle verdere wensen te bespreken..

Hoe snel dier begraven?

Begraven in de tuin van een huurhuis, in een park of bos is bij wet verboden. Voor hobbydieren zoals paarden, schapen, geiten en kippen gelden andere regels. Deze dieren moeten net als landbouwhuisdieren op de eerstvolgende werkdag na overlijden worden gemeld bij Rendac.

Welke dieren mag je zelf begraven?

Begraven in je tuin – In principe mag je jouw hond, kat, cavia of konijn begraven in je tuin, maar alleen als de grond ook van jou is. Dat geldt dus voor mensen die in een koophuis wonen. Bij een huurhuis huur je ook de tuin en daar mag het dus niet. Er zitten een aantal eisen aan het begraven van je huisdier in je eigen tuin: 

 • Het graf moet minimaal 1 meter diep zijn;
 • Leg uw dier in een kartonnen doos of ander afbreekbaar materiaal en niet in plastic. Dat is slecht voor de grond en het milieu; 
 • Markeer het graf zodat u altijd weet waar het huisdier ligt; 
 • De volgende dieren mogen niet begraven worden in de tuin: paarden, schapen, hangbuikzwijnen, bokken en kippen. Kijk voor meer informatie op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Sommige gemeentes stellen aanvullende voorwaarden. Het kan zijn dat deze voorwaarden wat lastig te achterhalen zijn. Neem daarom contact op met uw gemeente.

Wat gebeurt er na de dood van een hond?

Dit blog schrijf ik uit mijn ervaringen die ik heb in het contact met overleden dieren, het overlijden en de weg ernaar toe van mijn overleden huisdieren. Als ‘bron’ heb ik het boek van Petra Nelstein gebruikt (Als je lievelingsdier sterft) omdat zij het omschrijft zoals ik het ook ervaren heb in de verhalen die dieren mij verteld hebben. Wat gebeurt er met dieren na het overlijden? Voor dieren is ‘dood’ gaan net zoals het voor mensen is. Persoonlijk zie ik het ‘dood gaan’ van een dier niet als dat het dier écht dood (weg) is. In mijn ogen is het dier alleen fysiek gezien niet meer aanwezig. Daarmee bedoel ik: Je kunt het dier niet meer aaien of knuffelen. Het dier heeft geen lichaam meer maar is een vorm van energie.

Ik wil er wel bij vermelden dat dieren niet alles willen en kunnen vertellen omdat de reis die zij maken, ook de reis is die wij op een gegeven moment zullen maken. Dieren hebben, net als mensen, een ziel en zij maken de ‘reis’ maar het hemelrijk of Universum heel bewust mee.

Dieren houden zich niet bewust bezig met ‘de dood’ zoals mensen. Voor dieren is het iets natuurlijks en omdat dieren altijd in het nu leven, voelen zij het als hun tijd op aarde erop zit. Ieder dier dat sterft laat een deel achter. Hier bedoel ik het fysieke lichaam mee.

 • Als een lichaam van een dier ouder wordt, kan ziekte of ouderdom ervoor zorgen dat het lichaam wordt blootgesteld aan dit proces;
 • Mindere werking van organen, ogen nemen een ander stand aan (troebel of mat), pijnlijke gewrichten en/of botten, de huid wordt doffer en kan van kleur veranderen, haaruitval, enz;

Door deze gebeurtenis voelt het dier dat de verbinding met het universum steeds sterker wordt. De taak van het lichaam zit erop en als het lichaam sterft, verlaat de ziel (energie) het lichaam. Na het overlijden van het dier is deze energie nog sterk aanwezig.

 1. Dit kan dagen, weken of maanden duren;
 2. Het verzwakt wel met de tijd maar kan maanden aanwezig blijven;
 3. De levenskracht van het dier blijft bestaan en dient ook afscheid te nemen van zijn of haar lichaam;
 4. Voor ons is dat ook merkbaar als ons huisdier net is overleden;

Later in dit blog schrijf ik hier meer over. * Ik heb dit meegemaakt met mijn overleden kat Tommie. Hij is ruim 9 maanden bij mij gebleven. Ik voelde wel dat het steeds minder werd maar na die negen maanden, voelde of zag ik hem nog maar een paar keer per jaar.

 • Per dier is dat in mijn ogen verschillend;
 • Het hangt er ook vanaf hoe snel een baasje het dier los kan laten;
 • In mijn situatie wilde en kon ik hem niet loslaten en heeft Tommie mij eigenlijk geholpen om zijn overlijden te verwerken;

* Als de ziel het lichaam verlaten heeft, moet het de reis gaan maken naar hogere dimensies. Ik noem dit ook wel de 3 hemelrijken. Ieder hemelrijk bestaan weer uit een aantal trappen. Als de ziel door deze hemelrijken is gegaan, dan gaat het op in het grote, witte licht.

 1. Wat blijft bestaan is een bepaalde verbintenis met de aarde;
 2. Dit is de energie die achterblijft en waarmee de verbintenis met aarde blijft bestaan;
 3. Met dit deel maak ik contact als ik wil communiceren met een overleden dier;
See also:  Hoe Merk Je Dat Je Hond Blind Wordt?

Dit staat heel mooi beschreven in het boek van Petra Nelstein. Ik zal in het kort uitleggen wat er gebeurd in de 3 hemelrijken. Dit is puur gebaseerd op wat de dieren mij verteld én laten zien hebben. Het 1 e hemelrijk: Hierin staat de ziel van het dier nog in verbinding met de aarde en is nog intens aanwezig.

De ziel gaat op zoek naar dierbaren om te laten weten dat ze er nog steeds zijn, alleen in een andere vorm. De ziel blijft nog inde buurt van het gestorven lichaam. Wij kunnen hierin soms de signalen van ons pas overleden dier opvangen door bijvoorbeeld de geur van de vacht die je plots ruikt, het dier langs je benen strijkt, het op schoot of op bed springt, of je zelfs je dier ziet of hoor lopen in huis.

Onze andere huisdieren kunnen de ziel (energie) van het overleden dier duidelijk ‘zien’. Het maakt zich kenbaar aan de andere dieren in huis. De ziel (energie) moet nu afscheid gaan nemen van het lichaam, de baasjes en het aardse leven. In mijn optie staat hier geen tijd voor, dit is per dier verschillend.

 • Zoals ik eerder omschreef, het hangt ook van de emoties van het baasje af;
 • Overleden dieren blijven soms langer op aarde om het baasje te helpen om door deze moeilijke periode te gaan;
 • 2 e hemelrijk: Hier wordt het gestorven dier omringd door hogere energieën en wordt de ziel gevoed;

De wereld van het overleden dier wordt gecreëerd naar eigen behoefte. De ziel doorgaat een proces van reiniging. Herinneringen en gebeurtenissen aan het aardse leven worden verwerkt. 3 e hemelrijk: De definitieve ‘ontworteling’ van het aardse of fysieke leven.

Hierna stijgt de ziel op naar de hogere Universele wereld in het licht. Contact met het dier is mogelijk (tenzij gereïncarneerd) omdat de ziel altijd blijft bestaan. Het dier verlaat het fysieke lichaam: Dieren omschrijven het overlijden als ‘het uittrekken van een jas’ of het achterlaten van het lichaam.

Dat mijn 1 e kat overleed, zat ik teveel in mijn verdriet om me te concentreren hoe mijn kat de overgang zou ervaren. Bij mijn 2e kat die overleed, heb ik dit veel bewuster meegemaakt. Een mooi voorbeeld uit de communicatie die ik had met een hond die de volgende dag zou inslapen.

 • Ik had zo’n 1,5 jaar geleden ook al eens contact met deze hond gemaakt;
 • Het baasje wilde graag weten of de hond er klaar voor was;
 • Deze hond was aan 1 oog blind en had iets in zijn mond zitten;
 • Het bleek kanker te zijn;

De hond was in 1 e instantie erg onzeker over wat er ging gebeuren. Ik stelde hem gerust en vertelde hem over de reis die hij zou gaan maken. Dat hij zijn oude vrienden zou ontmoeten en hij zelfs weer zijn zicht helemaal terug zou krijgen. Ik had hem beloofd dat dit allemaal werkelijkheid zou worden.

Uiteindelijk begreep de hond wat hem te wachten stond. Ik kon de hond moeilijk uit mijn hoofd zetten. Vooral de volgende dag. In de avond rond 19 uur zat ik op de bank en dacht aan de hond. (ik wist niet hoe laat hij ingeslapen zou worden) Ik voelde mij ineens heel licht worden.

Kippenvel over mijn lichaam, de tv stond aan maar ik zag niets. Alsof ik in een andere wereld werd meegezogen en toen wist ik het! De hond was de overgang aan hem maken en toonde mij zijn dankbaarheid omdat ik de waarheid had gesproken. De hond liet mij zien en voelen wat hij meemaakte.

Ik voelde dat hij zijn jas uittrok, boven mij zag ik een witte draaikolk en daar zag ik al zijn oude vrienden staan. Zijn overleden vrienden riepen hem! Kom!! We gaan spelen!! De honden stonden in de draaikolk op hem te wachten.

Het was daar warm, liefdevol, vooral heel licht. Hij keek naar beneden naar zijn lichaam en wist wat hem te doen stond. Luid blaffend rende hij de draaikolk in, achter zijn vrienden aan. Toen ebde alles weg en hoorde ik weer de tv. Ik zat op de bank en voelde me weer zwaar.

 1. Maar wat een mooie en bijzondere ervaring! Een cadeautje dat de hond mij gaf omdat ik mijn belofte had gehouden;
 2. Hij kon weer zien, had geen pijn meer en was herenigd met zijn vrienden;
 3. Als ik vraag hoe een dier de overgang maakt, dan komt het eigenlijk op hetzelfde neer wat ze me vertellen of laten zien;

Ze gaan uit hun lichaam en laten me een gevoel voelen wat heel moeilijk te omschrijven is. Ik omschrijf dit als oneindige, echte, onvoorwaardelijke liefde. Het opstijgen naar het witte licht (dit kan een tunnel, draaikolk of lichtstraal zijn) en een hereniging alsof je eindelijk ‘thuis’ komt en al je geliefden weer in de armen sluit.

Het overlijden van een dier kan gepaard gaan met emoties van het dier. Verdriet, opluchting, verlossing maar ook verwarring en strijd. Als een dier in vrede sterft, verloopt de overgang van leven naar dood op prettige, zachte wijze.

Hoe lang blijft een overleden dier bij ons? Dat hangt helemaal af van onszelf. Kunnen wij het dier loslaten? Als wij het dier met liefde kunnen loslaten, dan zal het dier sneller de hemelrijken door reizen omdat het dier ons niet hoeft te helpen om de rouwperiode te verwerken.

In principe blijft het dier altijd een aantal dagen of weken bij ons. Dit doet het dier om afscheid te nemen van het aardse leven maar ook om het baasje duidelijk te maken dat het dier nog steeds in de buurt is, alleen in een andere vorm van energie.

Als wij sterk aan het dier denken, pakt de energie deze gedachtegang op (liefde) en is eigenlijk vrijwel meteen bij ons in de buurt. Het maakt niet uit hoe lang je dier is overleden. Ik zeg altijd: Het dier is 1 gedachte van je verwijderd. Het ligt er ook aan of het dier op jonge of oude leeftijd is overleden.

 1. Is een dier op jonge leeftijd overleden, of door een ongeluk, dan kan het voorkomen dat het dier het nog niet door heeft dat het overleden is;
 2. Als ik dit meemaak met een reading dan vertel ik het dier wat er is gebeurd en stuur ik het heel liefdevol naar het licht;

Eenmaal in het licht, zal het dier verblijven in een hemels herstellingsoord om tot rust te komen en de negatieve indrukken te kunnen verwerken. Is er een dierenhemel? Ja! Er is een dierenhemel. Ook hierin zit verschil. Huisdieren verblijven vaak bij andere dieren en/of mensen die wij gekend hebben.

Dieren die in het wild leven of paarden (kuddedieren) verblijven bij de groepsziel en ‘leven’ verder in groepsverband. Hoe ziet zo’n dierenhemel eruit? Dat wil en kan niet ieder dier prijsgeven, omdat het iets is wat wij zelf moeten ervaren.

Dieren laten soms wel kleine dingen zien; prachtige landschappen met de mooiste kleuren, warm en liefdevol licht. Alles kleurt en geurt in de dierenhemel. Wat doet een dier, waarom manifesteert een dier zich soms minder goed en wat als een dier klaar is met zijn/haar taak? Eigenlijk moet ik ziel zeggen.

 • De ene ziel luiert, de andere wil zich verder ontplooien en groeien in het licht;
 • Dat heeft ook te maken met hoe je tijdens je leven op aarde bent gegroeid naar geestelijke volwassenheid;
 • Sommige zielen geven informatie door aan mensen of dieren op aarde;

Andere zielen helpen dieren die stervende zijn om de overgang te maken. Sommige hebben andere belangrijke taken te vervullen en zullen zich niet vaak meer laten zien, horen en ruiken maar je kunt altijd contact maken met de energie van de ziel. De energie van de ziel laat zelf weten of het op dat moment open staat voor contact of ‘bezig’ is.

 • Als een dier gereïncarneerd is, kun je er geen contact meer mee maken;
 • Als een dier ‘klaar’ is met de taak, zal het verder groeien in het licht of misschien de keuze maken om te reïncarneren;
 • Iedere ziel kan dit zelf beslissen;

Ik heb nog niet vaak mee gemaakt dat een dier is gereïncarneerd. Waarom bezoeken dieren ons in de gedaante van bijvoorbeeld een vlinder? De vlinder heeft meerdere symbolische betekenissen. Honden en katten spelen graag met vlinders. Als ik contact heb met een overleden dier, dan zie ik vaak dat het dier in een groene weide zit en speelt met de meest prachtige vlinders of vogels.

De vlinder is tevens het symbool van spirituele transformatie van de mens. De vlinder straalt creativiteit, liefde en plezier uit. Vaak ‘sturen’ onze overleden dierbaren een vlinder naar ons, zodat wij een teken van hen opvangen dat het goed met hen gaat.

Ik vermoed wel dat wij goed moeten kijken naar het symbool van de vlinder en waarom ons dier juist de vlinder stuurt. Hoe staan dieren ertegenover dat wij ze in het verleden niet altijd op je juiste manier behandeld, verzorgt of gehuisvest hebben? Dieren leven in het aardse leven altijd in het ‘nu’.

Dieren die in het ‘hier en nu’ leven handelen vanuit impulsen die zij vanuit het ‘nu’ krijgen. Zij leven dus altijd in de realiteit. Dat is ook het grote verschil tussen de mens en het dier. Dieren nemen een situatie zoals het is en wat wij onze dieren ook aandoen, zij blijven altijd een gevoel van onvoorwaardelijke liefde houden.

Zelfs de gekwetste dieren. Wat dieren willen bereiken is dat wij onze lessen eruit leren, zelf daarvan groeien naar geestelijke volwassenheid en leren van de handelingen die wij destijds gedaan hebben. Uiteraard heeft een dier pijn gehad in het aardse leven maar omdat een dier in het nu leeft, kan het ook snel weer opkrabbelen en het gebeuren achter zich laten.

 1. Een voorbeeld hiervan zijn bv mishandelde dieren of dieren die vanuit het buitenland naar Nederland komen;
 2. Deze dieren moeten opnieuw worden gesocialiseerd om het verleden achter zich te laten en weer leren te leven met onvoorwaardelijke liefde;

Kunnen overleden dieren verschijnen in onze dromen? Ja. Overleden dieren kunnen ons ook bezoeken in onze dromen. Je kunt voordat je gaat slapen aan je overleden dier vragen of het wil verschijnen in je droom. Vaak komt het voor, dat je dan daadwerkelijk over je dier droomt.

Dieren verschijnen op die manier ook om ons te laten weten dat het goed met ze gaat. Wij kunnen in deze droom ook dromen dat het dier bijvoorbeeld weer leeft. Dat klopt als het ware ook, omdat de ziel van ons dier verder leeft in een andere dimensie.

Ik vraag regelmatig of mijn dieren zich willen laten zien in mijn dromen. Een mooi voorbeeld: het overlijden van mijn 2e poes Puck. Ik had toch mijn twijfels of ik er wel goed aan had gedaan om haar in te laten slapen. Ik vroeg aan haar of zij mij hierop een antwoord wilde geven.

 1. In mijn droom verscheen ze als een hele zieke poes, waarmee ik continu aan het ‘slepen’ was naar de dierenarts;
 2. Zij werd steeds zieker en ik voelde mij steeds ellendiger;
 3. Dat ik wakker werd wist ik dat ik de juiste keuze had gemaakt;

Puck liet mij zien, wat er gebeurd zou zijn als ik haar langer had laten leven. Mijn 1e kat Tommie verscheen ook in een droom: We waren weer samen; Tommie, Puckie en ik. Alles was weer zoals het was. Vlak voordat ik wakker werd voelde ik dat ik afscheid moest nemen van hem.

See also:  Hoe Krijg Ik Mijn Hond Rustig?

Ik heb hem toen in mijn droom heel lang vastgehouden en geknuffeld. Het voelde zo echt! Toen liepen Puckie en ik weg, Tom bleef zitten. Dat ik wakker werd, zat Puckie naast mijn hoofd. Alsof zij wist wat er gebeurd was en ik wist dat Tommie het goed had, waar hij ook was.

Zien wij onze huisdieren weer terug bij onze overgang? Ik ben er van overtuigd dat wij na het overlijden ons huisdier terug zullen zien en elkaar weer zullen ontmoeten. Naar mijn weten en gesprekken met dieren verblijven dieren én mensen in dezelfde dimensies.

Wat te doen als je hond sterft?

Bezorgen aan een erkend verwerker – Kies uit de volgende opties:

 • Dierenarts : als uw huisdier sterft bij de dierenarts kan die het dier tijdelijk in zijn praktijk bewaren en daar laten ophalen door een erkend ophaler. Als uw huisdier thuis sterft, mag de dierenarts het alleen meenemen als hij daarvoor een vergunning heeft.
 • Gemeente : sommige gemeenten hebben een inzamelplaats voor dode dieren. Informeer bij de milieudienst van uw gemeente.
 • Dierencrematorium of dierenbegraafplaats : u kunt het dier naar een erkend dierencrematorium of erkende dierenbegraafplaats ((opent in nieuw venster)) brengen. U kunt daarbij informeren of ophalen ook mogelijk is.
 • Erkende ophaler : u kunt kiezen voor een erkende ophaler die het kadaver verwerkt. U vindt de erkende ophalers op de website van de OVAM ((opent in nieuw venster)) : selecteer de DBP-code ‘2° – Categorie 1 – materiaal, in het bijzonder kadavers van gezelschapsdieren’.

Kun je je hond thuis laten inslapen?

Uw hond laten inslapen, hoe gaat dat? – Als u eenmaal de moeilijke beslissing hebt genomen, maken we een afspraak om uw hond te laten inslapen. Het laten inslapen van een hond gebeurt meestal in de kliniek, maar thuis laten inslapen kan soms ook. Als u uw beste maatje in zijn vertrouwde omgeving wilt laten inslapen, kan de dierenarts in speciale gevallen bij u thuis komen.

 1. Een tweede keuze die u moet maken, is of u wel of niet aanwezig wilt zijn bij het inslapen;
 2. Sommige baasjes helpt het om te zien dat hun hond op een liefdevolle en rustige manier inslaapt;
 3. Het kan bijdragen aan het verwerkingsproces;

Vindt u het te moeilijk om erbij te zijn? Wij respecteren ieders keuze. De dierenarts zorgt ervoor dat uw hond zo rustig mogelijk is. Hierna krijgt uw hond een injectie waardoor deze rustig wordt en langzaam in slaap valt. Bij een tweede injectie valt uw hond dieper in slaap, tot uiteindelijk het hart stopt met kloppen.

Wat gebeurd er met een hond na het inslapen?

Hoe werkt het? – Wanneer een overleden huisdier wordt aangeboden (bij de dierenarts of bij de gemeente) dan worden daar de dode dieren verzameld. Vervolgens zullen de overleden dieren worden opgehaald. Dit gebeurt door de destructor. In Nederland is er één bedrijf die een vergunning heeft voor de verwerking van dode dieren en dierlijk afval.

Dat is Rendac in Son. Het overleden huisdier komt in een grote vrachtwagen terecht tussen andere dode dieren, dierkadavers en slachtafval. Aangekomen bij de destructor zullen de dode dieren worden verwerkt.

Dit gebeurt doormiddel van breken, pasteuriseren en steriliseren. Vervolgens wordt de massa ingedampt, gedroogd en gescheiden in meel en vetten. Deze dienen dan als (bio)brandstof. Dit alles gebeurt op industriële schaal met grote schredders en machines.

Kan een hond de dood ruiken?

Ga naar inhoud Leven en dood het staat dicht bij elkaar daar ontkomen wij niet aan. Als je hond of ander huisdier niet meer op een dierwaardige manier kan leven dan is dat heel erg pijnlijk. Het blijft altijd ontzettend moeilijk om samen in overleg met de dierenarts zijn of haar leven te beëindigen. Voor de eigenaar, maar vergeet ook de andere honden in het gezin.

Er veranderd opeens heel veel. Vaak wordt er gedacht dat alleen wij mensen verdriet hebben over het heengaan van een hond. Ook honden hebben rouwverwerking nodig net als mensen. Geef ook een hond de ruimte om verdriet te verwerken.

Zij verliezen immers ook hun kameraadje, grote voorbeeld of huisgenoot. Laat dus ook de andere dieren in huis op een waardige wijze afscheid nemen. Wikkel het overleden dier in een deken geeft het een plaats waar de andere huisdieren bij kunnen. De één zal gaan snuffelen, de ander kan erbij gaan liggen, weer een ander doet niets en kijkt alleen.

 • Allen ruiken de dood en weten dat hun huisgenoot overleden is, elke hond verwerkt dit op zijn /haar eigen wijze;
 • Dit alles om later zoeken naar hun kameraad te voorkomen;
 • De rouwverwerking begint pas echt wanneer de overleden hond is begraven of gecremeerd is, ook dit heeft enige tijd nodig;

Het beste is om de hond af te leiden met spelletjes, wandelingen en de nodige aandacht te geven, hij/zij staat er immers niet alleen voor. Honden voelen, ruiken, horen, zien zoveel meer dan wij mensen. Auteur: Maria Drent Hierbij een film van Maria, zij heeft meerdere honden in huis.

Hoelang overleden hond thuis?

Hoe lang kan ik mijn huisdier thuishouden na het overlijden? – Na het overlijden van je maatje wil je (en je gezin) rustig thuis afscheid kunnen nemen. Afscheid nemen is belangrijk, ook voor andere huisdieren in het gezin. Verder zullen er nog dingen geregeld moeten worden.

Belangrijk is om het lichaam van je dier zo koel mogelijk te bewaren. Leg je overleden huisdier in de koelste ruimte op de grond, bijvoorbeeld op beton of plavuizen. Uiteraard uit de zon en niet bij de verwarming.

Houd je overleden huisdier niet langer dan een dag thuis. Wanneer het warm(er) is niet langer dan een paar uur. Zorg ook dat je iets onder je huisdier legt. Na het overlijden kan er nog ontlasting of urine weglopen.

Wat voelt een hond bij euthanasie?

Voor veel huisdiereigenaren is het definitief afscheid moeten nemen van hun geliefde dier één van de moeilijkste dingen in de relatie met hun dier. Voor veel mensen is hun huisdier namelijk niet “zo maar” een dier, maar maakt het deel uit van het gezin. Soms gaan dieren op een natuurlijke manier dood. In andere gevallen, bijvoorbeeld als het dier ziek is, komt euthanasie in beeld. Een besluit moeten nemen over het al dan niet laten euthanaseren van een dier, brengt veel vragen met zich mee.

Euthanasie betekent in de meeste gevallen dat op verzoek het leven van een mens of een dier wordt beëindigd door de dood te bespoedigen of de mens of het dier ter dood te brengen, zodat er een einde aan het lijden van deze persoon of dit dier komt.

Een mens of dier wordt met euthanasie dus geholpen om dood te gaan met als doel om verder lijden te voorkomen. Er zijn verschillende vormen van euthanasie. Hier gaan we uit van actieve euthanasie, waarbij een dodelijk middel aan het dier wordt toegediend.

Belangrijk daarbij is dat de methode pijnloos, snel en eenvoudig is. De handeling is onomkeerbaar en moet veilig zijn voor degene die hem uitvoert. Natuurlijk moet de precieze handeling ook zijn aangepast aan de diersoort en het dier zelf.

Wanneer een dier geen dierwaardig leven meer kan leiden, is euthanasie gerechtvaardigd. De term ‘dierwaardig leven’ heeft echter geen algemene definitie. In grote lijnen kan gesteld worden dat een dier geen dierwaardig leven meer heeft als:

 • Het zelf geen initiatieven meer neemt om te bewegen, te eten en contact te hebben met andere dieren, de eigenaar en/of de omgeving;
 • Zich niet meer bewust is van afwijkend gedrag (bijvoorbeeld in eigen uitwerpselen blijft liggen);
 • Ernstige en langdurige pijn heeft die niet (voldoende) te bestrijden is.

Wees u ervan bewust dat dieren een sterke overlevingsdrang hebben en pas in een laat stadium zullen tonen dat er iets mis is. Als een dier laat zien dat het verzwakt is, is het in het wild immers duidelijk herkenbaar voor roofdieren. Meestal gaat het dus niet om duidelijke tekenen zoals pijnuitingen (bijvoorbeeld janken, piepen of mauwen), maar om (subtiele) gedragsveranderingen zoals rustiger zijn dan u van het dier gewend was.

 • Wie eigenaar is, heeft de zeggenschap;
 • De eigenaar beslist dus of en wanneer zijn/haar dier mag inslapen;
 • De dierenarts is wel verplicht om de eigenaar goed en volledig te informeren;
 • Het kan een enorme schok zijn om tijdens een consult het woord ‘euthanasie’ te horen vallen;

Daardoor lijkt het wel eens of de dierenarts niet alles heeft verteld. Als er geen spoedeisende situatie is waarbij het dier heel veel pijn heeft, en als u wel erg geschokt bent, kan het verstandig zijn om naar huis te gaan. Ten eerste kunt u dan nog even tot rust komen, en ten tweede hebt u de tijd om alles nog eens op een rijtje te zetten en afscheid te nemen van uw dier.

 1. In principe beslist de eigenaar wanneer het moment daar is;
 2. Maar niemand mag een dier mishandelen of verwaarlozen door hem/haar bijvoorbeeld (medische) zorg te onthouden;
 3. De hond op de keukenvloer laten liggen totdat de dood spontaan intreedt, of de kat in de tuin leggen en ‘wachten tot de natuur zijn werk doet’ is dan ook strafbaar;

Zo’n situatie is erg onprettig. Als het dier niet in ernstige nood verkeert, denk er dan nog even over na. Er is misschien een reden dat de dierenarts deze mening heeft. Aan de andere kant worden er natuurlijk ook wel eens onnodige euthanasieadviezen gegeven.

Als uw dier niet overduidelijk lijdt, kunt u er nog wel even over nadenken. Misschien kunt u nog eens samen met de dierenarts de voor- en tegenargumenten doornemen. U kunt de dierenarts ook vragen of nader onderzoek (bijvoorbeeld bloedonderzoek of een röntgenfoto) zinvol is.

Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn om meer duidelijkheid te krijgen over de vooruitzichten van het dier of om te bepalen of op enige wijze verlichting geboden kan worden. Bedenk als u en de dierenarts van mening verschillen wel het volgende: Bij dieren weten we niet altijd zeker wanneer ze lijden.

Er zijn dieren die onder de meest vreselijke omstandigheden niets laten merken. Als uw dierenarts bijvoorbeeld een diagnose heeft gesteld van een ongeneeslijke ziekte die veel pijn veroorzaakt, hoeft dit niet altijd zichtbaar te zijn.

Het kan zijn dat uw dier een aandoening heeft die op dat moment nog in het beginstadium is. Dat geeft u misschien tijd om afscheid te nemen, maar betekent ook dat het dier op korte termijn wel pijn zal kunnen gaan lijden. Maak hierover afspraken met uw dierenarts.

Misschien hebt u deze discussie met uw dierenarts vlak voor het weekend, of voor feestdagen. Als u het advies van de dierenarts niet opvolgt, bedenk dan goed hoe u gaat handelen als tijdens het weekend of feestdagen ineens een noodsituatie ontstaat.

Twijfelt u nog steeds, dan kunt u altijd een andere dierenarts om een second opinion vragen. Als de dierenarts nog mogelijkheden ziet om het dier te behandelen, dan mag hij dit in ieder geval voorstellen aan de eigenaar. Doorbehandelen is een kwestie van mogen, niet van moeten en kan alleen met goede informatie aan, en toestemming van de eigenaar.

Als de eigenaar niet bereikbaar is, ligt het anders, dan mag de dierenarts naar beste weten zelf handelen. Ja, een dierenarts hoeft niet mee te werken aan euthanasie als hij of zij vindt dat dit nog niet aan de orde is.

See also:  Hoe Moet Je Een Hond Optillen?

U bent dan vrij om een andere dierenarts te zoeken die uw verzoek wel wil inwilligen. Neem de argumenten van uw dierenarts wel serieus: wellicht is er voor uw dier een andere oplossing mogelijk. De eigenaar, of de vaste verzorger die op dat moment voor het dier zorgt.

 • In noodgevallen mag dat;
 • Een dierenarts is wettelijk verplicht om een dier de nodige hulp te verlenen;
 • Als de dierenarts een dier in de praktijk krijgt dat ernstig lijdt en waarvan geen eigenaar bekend is, mag hij/zij het dier laten inslapen om het verder lijden te besparen, of behandelen natuurlijk, als de prognose goed is;

Euthanasie, in de vorm van het toedienen van verdovende middelen door een injectie, is diergeneeskundig handelen, en mag alleen door de dierenarts gebeuren. De dierenarts moet zich houden aan de Wet op de Uitoefening van de Diergeneeskunde. Samen met uitspraken van het Veterinair Tuchtcollege vormt dat een leidraad voor het uitvoeren van euthanasie bij dieren.

Zelf je eigen dieren doodmaken op een andere manier dan de dierenarts is niet aan te bevelen, want dat kan leiden tot ernstig lijden. De middelen waarmee de dierenarts de euthanasie uitvoert, mogen alleen door een dierenarts toegediend worden.

U kunt dus niet over deze middelen beschikken. Nee, de dierenarts is dat niet verplicht. Veel dierenartsen zijn er wel toe bereid, als hun praktijksituatie het toelaat. Sommige dierenartsen kunnen vooral in het weekend en ‘s avonds niet goed weg als ze dienst hebben.

Wordt uw dier op dat moment ernstig ziek, dan kan het zijn dat de dierenarts u toch verzoekt om naar de praktijk te komen. Tip: vraag eens aan uw dierenartsenpraktijk of euthanasie ook aan huis kan. Dat is echt geen rare vraag, en goed om te weten! Wettelijk mag u uw dier niet onnodig laten lijden.

Als het echt niet anders kan, zult u naar de dierenartsenpraktijk moeten gaan. Nogmaals: het is altijd verstandig om hierover te praten met uw eigen dierenarts op een moment dat het nog niet dringend is. Euthanasie is bedoeld als zachte dood. Als regel geldt dat de dierenarts een combinatie van een middel, een dosering en een toediening moet kiezen waarvan de dierenarts weet dat deze geen, of zo min mogelijk, opwinding bij het dier teweeg brengt, en binnen zeer korte tijd na toediening de dood zal veroorzaken.

 1. Het dier moet voldoende worden verdoofd, en de dierenarts moet het dier observeren totdat hij zeker weet dat het dood is;
 2. Dodelijke injecties die recht in het hart worden gegeven zonder dat daar een verdovende injectie aan vooraf gaat, worden door het Veterinair Tuchtcollege afgekeurd, en worden door de meeste dierenartsen niet meer gebruikt;

Indien mogelijk (dus als er geen sprake is van acuut ernstig lijden) zal voor een euthanasie altijd een afspraak worden gemaakt. De handeling kan in de dierenartspraktijk plaatsvinden, maar sommige dierenartsen doen het ook bij u thuis. Als de euthanasie in de dierenartspraktijk plaatsvindt, zal dit veelal op een rustig moment zijn, zodat het dier, uzelf en eventueel meegekomen gezinsleden de aandacht krijgen die u verdient en u niet (lang) hoeft te wachten in de wachtkamer.

 1. Directe betrokkenen (eigenaar en gezinsleden) mogen altijd bij de euthanasie aanwezig zijn als ze dat zelf willen;
 2. Volwassenen die twijfelen wordt meestal aangeraden erbij aanwezig te zijn;
 3. U zult ervaren dat het dier geen angst of pijn heeft;

Vaak zijn dieren ook rustiger, als u in de directe nabijheid bent of het dier zelf vasthoudt. Vaak krijgt het dier eerst een injectie in een spier om het in een roes te brengen. Na ongeveer een kwartier is het dier dan rustig en worden prikkels uit de omgeving nauwelijks meer verwerkt.

 1. Dan kan een overdosering van een narcosemiddel gegeven worden;
 2. Dit middel wordt bij voorkeur in de bloedbaan toegediend, maar bij dieren waarbij dit niet mogelijk is wordt het op een andere manier toegediend (bijvoorbeeld in de buikholte bij vogels);

Vrijwel direct of kort na het toedienen van deze injectie stopt de ademhaling en even later ook het hart. Soms geeft het dier eerst nog een diepe zucht of is er een spiertrilling zichtbaar. Vaak loopt de urine uit de blaas doordat de spieren ontspannen. Het is natuurlijk beslist niet de bedoeling, maar het kan wel voorkomen.

 • Zelfs al doet de dierenarts er alles aan om het dier te verdoven zodat het niets merkt, dan kan het toch gebeuren dat de verdovende injectie pijn veroorzaakt, of dat het dier tijdens de verdoving gedesoriënteerd raakt en gaat piepen of janken;

Dat is voor de eigenaar heel naar om te zien, maar betekent niet altijd dat de dierenarts iets fout heeft gedaan. Als uw dier overleden is, kunt u ervoor kiezen om het lichaam van uw dier bij de dierenarts achter te laten. Het wordt dan opgehaald ter destructie.

Het is ook mogelijk om te regelen dat een dierencrematorium het lichaam bij uw dierenarts ophaalt om het te laten cremeren. U kunt het lichaam ook meenemen. Vervolgens kunt u het lichaam zelf naar het gemeentelijk verzamelpunt voor afvalverwerking brengen of laten ophalen door een dierenambulance, u kunt een crematie of begrafenis voor uw dier regelen en kleine dieren kunt u meestal ook zelf begraven.

Meer over deze praktische zaken, maar ook over de rouw die u kunt ervaren na het overlijden van een huisdier, vindt u in het Praktisch document ‘ Overlijden en rouw ‘..

Waarom willen honden botten verstoppen?

Hoe Snel Vergaat Een Hond Heb je een hond die graag graaft in of buiten de tuin? Dan ben je vast wel eens wat van zijn speelgoed plotseling kwijtgeraakt. De kans is groot dat je hond het begraven heeft op zijn favoriete plekje. Sommige van ons vinden het leuk dat onze hond graaft, terwijl anderen het liever niet meer zien gebeuren. Maar waarom graven en begraven honden eigenlijk? En wat kan je er eventueel tegen doen? Lees dan gauw verder om erachter te komen! Graven zit in de genen Dat je trouwe viervoeter een eigen karakter heeft en soms gekke dingen kan doen, is bekend. Stamt jouw hond af van één van de onderstaande rassen? Dan is de kans groot dat hij wel eens een kuil heeft gegraven of iets begraven heeft:

 • Teckels
 • Cairnterriers 
 • Huskies
 • Beagles
 • Dwergschnauzers

Naast het feit dat het (be)graven bij sommige van onze trouwe viervoeters in hun natuur zit, kan het ook andere redenen hebben:

 1. Graven om stress te verlichten

Sommige honden graven om van een stressvol gevoel af te komen. Dit zie je vooral bij de rassen die we eerder noemden, maar het kan in principe bij elke hond voorkomen. Je hond kan namelijk net als mensen stress en spanning ervaren. Het graven van kuilen of begraven van een speeltje kan ervoor zorgen dat jouw trouwe viervoeter wat stress loslaat.

 1. Iets begraven om het te verstoppen

Honden zijn sociale dieren, maar toch willen ze niet altijd alles delen met andere huisgenoten. Als je meerdere honden in huis hebt, kan het best eens voorkomen dat je hond zijn speeltjes of bot begraaft. Jouw trouwe viervoeter wil dit dan waarschijnlijk graag buiten het bereik van de andere honden houden. Als hij zijn speeltje of bot begraaft, zorgt hij ervoor dat alleen hij er op een ander moment verder aan kan knabbelen of mee kan spelen.

Maar wist je dat bij sommige honden de neiging tot graven in de genen zit? Sommige rassen graven van nature liever dan anderen. Zo kan hij of zij daarna heerlijk ontspannen aan een middagdutje beginnen. Ook verbergt je trouwe viervoeter hiermee de geur.

Het zand maskeert namelijk de geur, waardoor andere dieren de spullen niet snel zullen vinden.

 1. Graven is een goede uitlaatklep voor energie

Veel honden barsten van de energie! Bij een wandeling willen de meeste honden graag rond springen, rennen en/of graven. Kuilen graven, voor bijvoorbeeld een tak of een bot, ziet er misschien eenvoudig uit, maar het kost je trouwe viervoeter veel energie. De reden waarom jouw lieve hond in de achtertuin zijn speeltje begraaft kan dus ook te maken hebben met een overschot aan energie.

Wat kost het om een hond te begraven?

Dierenbegraafplaats – Je kunt er ook voor kiezen om je hond op een dierenbegraafplaats te laten begraven. Er zijn in Nederland verschillende dierenbegraafplaatsen, meestal gelegen in een rustige en groene omgeving. Je kunt er een graf huren voor een minimale periode (varieert van één tot vijf jaar) met de mogelijkheid om per jaar (of voor meerdere jaren) te verlengen.

Als je de begrafenis uit handen geeft, zijn er heel veel mogelijkheden. Je kunt de hond zelf vervoeren of laten ophalen. Je kunt besluiten om je hond in zijn favoriete kleed of mand te begraven, maar je kunt ook speciaal voor de gelegenheid een kist uitzoeken.

Het graf kun je een persoonlijk karakter geven met een gedenksteen of andere herdenkingsartikelen. Het mooie is dat je het graf altijd kunt bezoeken, ook als je gaat verhuizen of als je geen eigen tuin hebt. De tarieven om je hond op een dierenbegraafplaats te laten begraven variëren nogal.

Hoe kun je het beste afscheid nemen van een hond?

Goed afscheid nemen is belangrijk – Als de hond eenmaal overleden is moeten alle gezinsleden, inclusief de andere dieren in huis, de gelegenheid krijgen om afscheid te nemen van het overleden dier. Vaak is het prettig om de hond in zijn/haar eigen mandje op een centrale plek in de woonkamer neer te zetten.

Iedereen kan dan zelf, op zijn eigen moment en op zijn eigen manier afscheid nemen. Als volwassene bepaal je zelf hoe je afscheid wil nemen, dat is heel persoonlijk. Vooral als je zelf niet bij de euthanasie aanwezig bent geweest,  is het goed om alsnog afscheid te nemen van het overleden dier.

Voor kleine kinderen, jonger dan 7 jaar, is het woord “dood” niet per se duidelijk. Het is dan ook belangrijk om het kind goed uit te leggen dat “dood” betekent dat het dier nooit meer levend wordt. Dat je nooit meer met het dier kan spelen of knuffelen als het dier eenmaal weg is.

Er zijn verschillende boekjes voor kinderen over dit onderwerp, die kunnen helpen bij het bespreken van het overlijden van een huisdier. Samen een fotoboekje van het dier maken, om samen in te kijken en aan het dier te denken, kan heel fijn zijn om te doen.

Als je het dier zelf kunt begraven is dat voor kinderen het duidelijkst. Ze weten waar het dier is en kunnen ook naar het grafje gaan als ze daar behoefte aan hebben. Ook kunnen ze dingetjes maken voor het dier, die mee kunnen in het grafje. Tegenwoordig zijn er hele mooie producten (o.

Waarom steekt een hond zijn been weg?

Verveling – Als je hond zich verveelt is het niet ongewoon dat als jij bijvoorbeeld even weg bent dingen op te graven om mee te spelen. Bijvoorbeeld dat ene botje achter de bank, of dat speeltje onder zijn hondenkussen. Maar soms ook schoenen of de afstandsbediening. Lees meer: Waarom likken honden? Waarom jankt of piept mijn hond? Waarom geeft je hond een duwtje met zijn neus? Waarom steekt mijn hond zijn hoofd uit het autoraam? Dit bericht is geschreven door: Redactie Hondenwoordenboek Leer je hond begrijpen van a tot z! Door eenvoudig te zoeken in het woordenboek, of juist specifieke artikelen te lezen in de blog. Van aanschaf tot opvoeding en gezondheidstips!.