Hoe Sterk Is Een Hond?

Hoe Sterk Is Een Hond
Wat hoort de hond? – Onderzoeken komen niet exact overeen, maar het is wel overduidelijk dat het gehoor van de hond veel beter is dan dat van de mens. De hond heeft een frequentiebereik dat minstens 2 keer zo groot is, kan geluiden op 4 keer grotere afstand waarnemen en zijn vermogen om te bepalen uit welke richting het geluid komt is ook 4 keer beter. Technische details voor de liefhebber staan in de tabel:

Hond Mens
Frequentiebereik * 15 – 45. 000 Hz 20 – 20. 000 Hz
Hoort het beste tussen 4. 000 – 8. 000 Hz 1. 000 – 2. 000 Hz
Even goed in Hond en mens horen even goed van 125 – 250 Hz
Gehoordrempel * Hond kan geluiden horen die 24 dB zachter zijn
Richting Hond bepaalt de richting 4 keer nauwkeuriger
Afstand Hond kan geluid op 4 keer grotere afstand waarnemen

* Zie woordenlijst onder deze pagina. Hoe Sterk Is Een Hond .

Hoe sterk hoort een hond?

U weet waarschijnlijk dat honden een uitstekend gehoorbereik hebben. Zij zijn de eersten die een klein geluid of een verre deurbel opmerken. Maar kunnen sommige honden beter horen dan anderen? En hoeveel beter kunnen ze horen dan ons? Bekijk de 10 feiten hieronder om meer te weten te komen over het gehoor van een hond.

Hoewel sommige mensen het unieke vermogen hebben om hun oren te bewegen is dit niet gebruikelijk. Honden hebben echter meer dan een dozijn spieren in hun oren, speciaal voor beweging, waardoor ze hun oren kunnen kantelen, draaien, liften en laten zakken.

Honden bewegen hun oren om beter te horen, maar ook om emoties te uiten. De houding / positie van de oren van een hond zegt iets over hun gevoel. Beschermende en werkende rassen zoals de Collie of Duitse herder werden ontwikkeld om problemen snel op te merken.

Het is niet waarschijnlijk dat hun gehoor veel verschilt van andere rassen, maar deze rassen kunnen er zeker voor kiezen om zorgvuldiger te luisteren dan andere rassen. Voor een Collie die een kudde beschermt tegen roofdieren, is zijn gehoor zijn eerste verdedigingslinie.

Het oor van een hond is essentieel voor het evenwicht. In feite zijn infecties van het binnenoor een frequente oorzaak dat honden hun evenwicht verliezen. Ga naar de dierenarts als je hond moeite heeft om zijn evenwicht te bewaren. Honden kunnen op veel hogere frequenties horen dan mensen.

 • Sommige hondenfluitjes maken gebruik van dit bereik door een geluid te creëren dat alleen honden kunnen horen;
 • Het menselijk gehoor is beperkt tot een golflengte van 20 – 20;
 • 000 hertz;
 • Een hond daarentegen, kan tonen horen binnen het bereik van 15 – 50;

000 hertz. Uit onderzoek is gebleken dat honden ongeveer vier keer beter horen dan wij. Een hond hoort een geluid niet ‘harder’, maar wel ‘beter’ en ‘verder’. Puppies worden doof geboren, maar kunnen over het algemeen binnen een paar weken horen. Hoewel dit in het wild gevaarlijk lijkt, kleven er ook voordelen aan.

Door de korte draagtijd kan de hond weer sneller op zoek naar voedsel. Sommige rassen zoals Dalmatiërs zijn gevoelig voor gehoorproblemen. Oudere honden kunnen ook gehoorverlies ontwikkelen. 10. Honden kunnen bepaalde geluiden filteren en afstemmen.

Een hond kan bijvoorbeeld slapen tijdens een luid gesprek maar wordt direct wakker wanneer hij zijn voerbak hoort..

Hoeveel sterker is de reuk van een hond?

Honden kunnen erg goed ruiken, wel een miljoen keer beter dan de mens! Honden kunnen beter ruiken, omdat ze meer reukcellen hebben. Hoe langer de snuit is, des te beter het reukvermogen. Een hond kan ook rond de 300 keer per minuut inademen, zodat er steeds nieuwe toevoer van verse lucht is.

Wat is de sterkste hond?

10. Chow Chow – Hoe Sterk Is Een Hond Chows staan bekend als krachtige honden met prachtige leeuwachtige manen. Ook hebben ze blauw-zwarte tongen en grappige gezichtsuitdrukkingen als unieke kenmerken. In hun geboorteland China en hebben ze veel goede training en socialisatie nodig om “overbezorgde neigingen” (met name tegenover vreemden) te onderdrukken..

Hoe sterk is de neus van een hond?

De neus in het kort – Honden gebruiken hun neus ongeveer duizend tot tienduizend keer beter dan mensen. Hun neus is zo gebouwd dat er zo veel mogelijk geurmoleculen kunnen worden opgenomen. Ze kunnen hun neus bovendien van links naar rechts bewegen.

Heeft een hond last van harde muziek?

Reacties. Vooral hoge frequenties brengen de meeste schade toe aan het gehoor. Kortstondige of langdurige blootstelling aan geluid rond 60 db zal geen kwaad kunnen (mits vooral lage frequenties). Korte blootstelling aan geluid boven de 60 db kan waarschijnlijk reeds gehoorschade veroorzaken.

Kan een hond horen wat je zegt?

Nieuw onderzoek toont aan dat honden totaal verschillende componenten van menselijke spraak kunnen verwerken. Zo horen ze niet alleen wie er tot ze spreekt en hoe er tot ze gesproken wordt, maar luisteren ze ook naar wat we zeggen. Wanneer wij naar iemand anders luisteren, dan horen we niet alleen wat diegene inhoudelijk zegt, maar luisteren we onbewust ook naar hoe deze het zegt.

We pikken emoties op, maar bijvoorbeeld ook informatie over de spreker: is het een man, een vrouw, enzovoort. Hersenhelften Maar hoe zit dat met honden? Kunnen zij ook de verschillende aspecten van onze spraak oppikken? Om een antwoord te vinden op die vraag, verzamelden onderzoekers een aantal honden.

Ze zetten een speakertje aan weerszijden van de kop van de hond en lieten spraak horen. De onderzoekers wilden zo achterhalen welk deel van het brein de honden gebruikten om bepaalde aspecten van de spraak te verwerken. Draaide de hond bijvoorbeeld naar links, dan toonde dat aan dat de informatie in de afgespeelde geluiden prominenter in het linkeroor te horen was en dat dus de rechterhersenhelft meer gespecialiseerd was in het verwerken van deze informatie.

De resultaten Wanneer honden commando’s hoorden waarmee ze vertrouwd waren en waarbij de nadruk dus lag op de inhoud van de gesproken woorden, draaiden ze naar rechts. Blijkbaar verwerken ze die informatie met de linkerhersenhelft.

Maar wanneer bijvoorbeeld de intonatie in het spraakfragment heel overdreven was, draaiden de honden naar links, wat erop wijst dat ze die informatie met de rechterhersenhelft verwerken. “Dit is heel interessant, omdat onze resultaten suggereren dat het verwerken van de verschillende componenten van onze spraak in het brein van de hond op ongeveer dezelfde wijze als in het brein van de mens verdeeld is tussen de twee hersenhelften,” vertelt onderzoeker David Reby.

See also:  Hoe Kies Ik Een Hond?

De onderzoekers benadrukken dat hun studie niet bewijst dat honden echt alles wat we zeggen, begrijpen. Maar de resultaten suggereren wel dat de honden niet alleen aandacht besteden aan wie we zijn en hoe we dingen zeggen, maar ook aan wat we zeggen.

Ook al begrijpt je hond je dus niet altijd; hij luistert wel degelijk naar wat je zegt..

Wat horen honden wat mensen niet horen?

De opbouw van het oor van honden verschilt niet wezenlijk van die van het oor van mensen. Het oor is in te delen in het uitwendig oor, het midden- en binnenoor. Niettemin zijn er wat het gehoorvermogen betreft drie essentiële verschillen.

 1. Honden kunnen ook de hogere frequenties horen die het gehoor van de mens niet meer kan waarnemen (mensen: 20 tot 20. 000 Herz, honden: 15 tot 50. 000 Herz). Een bekend voorbeeld daarvan is het hondenfluitje. Mensen kunnen het geluid ervan niet horen, maar honden daarentegen wel.
 2. Bovendien kunnen honden hun oorspieren zelfs los van elkaar als een radar bewegen. Hiermee kunnen ze beter bepalen uit welke richting de geluidsbron afkomstig is en deze beter ‘opvangen’. Honden met staande oren hebben deze eigenschap tot bijna in de puntjes vervolmaakt. Prooien kunnen via deze weg bijzonder goed worden opgespoord.
 3. Daarnaast beschikken honden over een selectief gehoor, d. dat ze geluiden naar wens kunnen wegfilteren. Zo hebben ze geen enkel probleem om bijvoorbeeld door harde muziek heen te slapen. Ze zijn echter meteen klaarwakker van het geluid van de deur van de koelkast.

De gehoorgang van de hond is ten opzichte van die van de mens relatief lang en bevat een hoek die wel 90 graden kan bedragen. In de gehoorgang zelf bevinden zich enkele klieren die oorsmeer (‘cerumen’) produceren. Een gezond hondenoor reinigt zich normaal gesproken vanzelf. Hoe u het oor, wanneer het er echt toe doet, ook zelf eens kan schoonmaken, leggen we u in een volgend artikel uit.

Mocht u ooit iets afwijkends vaststellen aan de oren, zoals een verhoogde afscheiding of een onaangename geur, dan kan alleen de dierenarts opheldering bieden over wat er aan de hand is. Het is in ieder geval belangrijk om het gehoor van honden te beschermen.

De continue blootstelling aan lawaai en harde geluiden kan net als bij mensen leiden tot een blijvende gehoorbeschadiging..

Wat vind een hond niet leuk?

Onophoudelijk staren naar de hond – Honden vinden het niet prettig als je hen rechtstreeks benadert terwijl je ze in de ogen staart. Zeker niet als je een vreemde bent. Het kan voor de hond zeer bedreigend overkomen. Draai je liever iets af, kijk af en toe weg en knipper een keer wanneer je een hond ontmoet.

Wat kan een hond niet ruiken?

Welke geur vinden honden vies? – Er zijn verschillende middelen waarmee jij zwerfhonden en andere loslopende honden effectief kunt verjagen. Je kunt bijvoorbeeld honden verjagen met geur. Hiervoor zijn namelijk speciale strooikorrels ontwikkeld met een geur die honden erg onaangenaam vinden.

 • Deze korrels zijn gemaakt van plantaardige extracten, zoals citroen, azijn en peper;
 • Deze korrels ruiken wel lekker voor mensen, waardoor je er zelf geen last van hebt als je in de tuin zit;
 • Daarnaast kun je kiezen voor geurige anti hondenspray;

Het voordeel van deze spray tegen honden is dat bepaalde varianten ook tegen ongewenste katten werken.

Wat is de domste hond?

De Afghaanse windhond is de domste hond Hij is echter ook heel zelfstandig en heeft daarom niet altijd ‘zin’ om te gehoorzamen. De Afghaanse windhond eindigt onder aan de lijst en wordt beschouwd als de domste hond door de hondentrainers die werden geïnterviewd in de studie van Stanley Coren.

Welke hond bijt het hardst?

Kangal 743 PSI – De Kangal is een populair hondenras in Turkije, dat wordt gebruikt voor de bescherming van hun eigenaren en huizen. Ze hebben de sterkste bijtkracht van alle hondenrassen ter wereld. De Kangal wordt normaal 75-84 cm en 110-66 kg. Hoewel deze hond een zeer hoge PSI bijtkracht heeft, is het een vriendelijke reus met betrekking tot jongere kinderen en zijn menselijke verwanten.

Welke hond kan een leeuw doden?

Afrikaanse jachthond – Het woord “Rhodesian” in de naam onthult de oorsprong van de trotse hond: Het nog vrij jonge ras komt uit de voormalige staat Rhodesië – het hedendaagse Zimbabwe – in Zuidoost-Afrika. In 1922 definieerden liefhebbers hier de eerste rassenstandaard.

 1. De voorouders van de Rhodesian Ridgeback komen echter uit Zuid-Afrika, waar ze eeuwenlang werden gehouden als jacht- en beschermingshonden, vandaar dat Zuid-Afrika officieel als het land van herkomst wordt beschouwd;

De Rhodesian Ridgeback is het enige Zuid-Afrikaanse ras dat wordt erkend door de FCI. De bijnaam “Lion Dog “, dus leeuwhond, hebben de honden te danken aan hun inzet tijdens de leeuwenjacht. De honden spoorden de leeuwen op en blaften totdat de jager kwam.

Wie kan beter ruikt hond of kat?

Hoe Sterk Is Een Hond Reuk Honden en katten hebben een ander reukvermogen. Bij honden is het reukvermogen bijzonder goed ontwikkeld en beter dan het reukvermogen van katten. Een hond heeft namelijk wel 149 tot 300 miljoen geurreceptoren! Een kat daarentegen heeft 45 tot 80 miljoen geurreceptoren, wat in vergelijking met mensen nog steeds veel meer is. Hierdoor zijn honden heel erg geschikt als speur- en drugshonden!  Hoe Sterk Is Een Hond Ogen  De ogen van honden staan meer aan de zijkant van de kop, waardoor zij een breder gezichtsveld hebben. Hierin zijn wel verschillen te vinden in de hondenrassen. Bij herdershonden staan de ogen vrij breed op de kop, om zo de kudde in de gaten te houden. Terwijl bij jachthonden staan de ogen meer bij elkaar, zodat zij goed hun prooi in de gaten kunnen houden.

Wij hebben gemiddeld een ‘barre’ 5 miljoen geurreceptoren. Honden spannen dus de kroon wat betreft hun goede snuit. Wist je dat honden hun neus kunnen ‘specialiseren’? Je kunt je hond namelijk trainen om een specifieke geur te herkennen, zo maken zij meer receptoren aan voor deze geur.

Katten en honden kunnen beiden veel beter in het donker zien dan mensen. Zij beschikken namelijk over een reflecterende structuur; genaamd; ‘tapetum lucidum’. Dit is een soort van spiegel in het oog, dat oplicht in het donker. Bij honden bestaat dit uit 10 lagen en bij katten zelfs tot 20 lagen. Wat betreft de ogen is de kat dus duidelijk de winnaar!  Smaak In vergelijking met mensen is het smaakvermogen van honden en katten eigenlijk een beetje droevig. Mensen hebben namelijk gemiddeld 9000 smaakpapillen op de tong. Honden hebben gemiddeld 1700 smaakpapillen en katten 480 smaakpapillen. Een groot verschil is, dat honden beter smaken kunnen onderscheiden zoals bitter, zoet, zuur en zout. Bij katten is dat heel weinig, tot niet ontwikkeld. Hoe Sterk Is Een Hond Gehoor  Honden en katten zijn in tegenstelling tot mensen in staat om hun oren meerdere kanten op te bewegen, omdat zij beiden beschikken over sterke spieren in de oren. Door deze gave kunnen zij verdere en zachtere geluiden goed opvangen. Mensen kunnen geluiden horen tot 20. 000 Herz, terwijl honden tot 40. 000 Herz kunnen horen. Katten steken er hierbij met kop en schouders (en oren) bovenuit! Katten kunnen namelijk tot wel 60. Een kat heeft bijvoorbeeld de muis op zolderkamer allang horen piepen, voordat jij hem opmerkt!  Hoe Sterk Is Een Hond.

See also:  Hoe Lang Blijf Een Hond Loops?

Welke hond ruikt het best?

Hond met het beste reukvermogen ter wereld – De Bloedhond heeft het beste reukvermogen ter wereld. Vanwege zijn uitzonderlijke reukvermogen is hij zeer populair onder jagers. Onderzoeken hebben aangetoond dat Bloedhonden door hun buitengewone reukvermogen, in staat zijn om tijdens de jacht te onderscheiden of een prooi uitgeput, angstig of woedend is.

Wat ziet een hond?

Wat zien honden? – Honden hebben een slecht zicht, maar zien een stuk minder zwart-wit dan we een lange tijd dachten. De ogen van een hond zijn ongevoelig voor de meeste kleuren. Dat komt doordat ze over slechts twee soorten kegels in ieder oog beschikken.

Honden kunnen alleen geel en blauw tot ultraviolet licht oppikken. Hierdoor kunnen ze geen onderscheid maken tussen de meeste kleuren. Dankzij de ogen aan de zijkant van hun kop, hebben honden een gezichtsveld van 240 graden vergeleken met het menselijke veld van 200 graden.

Ook kunnen honden ‘s nachts heel goed zien. Dat hebben ze te danken aan het feit dat hun ogen meer staafjes bevatten. Ze hebben een goed gevoel voor perspectief en diepte en hun ogen zijn gevoeliger voor beweging.

Is zitten slecht voor een hond?

Overmatig veel zitten is bij honden net zo belastend, want er komt veel druk te staan op knieeën, heupen en ellebogen. Bij pups en jonge honden zijn de botten nog in de groei en erg kwetsbaar.

Waarom doet hond poot op je arm?

(Overname van deze artikeltjes voor ander dan persoonlijk gebruik is niet toegestaan zonder  toestemming van de auteurs. Voor toestemming kun je contact opnemen met één van de instructeurs) In de natuur zie je dat de voorouders van onze huishond, de wolven, onderling bepaalde handelingen uitvoeren om te bepalen  wie het hoogste is in rangorde en wie dus de baas is.

Dit soort handelingen worden dominantiehandelingen genoemd. Ook onze  huishond zijn dergelijke handelingen niet onbekend. De hond is een sociaal dier dat van nature in een roedel leeft. Bij onze huidige huishond is het gezin de roedel en zijn  wij de roedelgenoten.

Om te zorgen dat de roedel veilig is, over voldoende voedsel kan beschikken en sterk genoeg is om  te blijven voortbestaan, is het belangrijk dat ieder individu een vaste plaats heeft in de roedel. Er is één leider en één  laagstgeplaatste en daartussenin heeft ieder lid van de roedel een vaste plaats in de rangorde.

Als deze rangorde duidelijk  is geeft dit de hond een gevoel van veiligheid, is de rangorde niet duidelijk dan levert dit stress op en zal een  lagergeplaatste hond uiteindelijk de leiding nemen om zo de stabiliteit van de roedel te herstellen.

Dit betekent dat ook binnen het gezin (de roedel) de verhoudingen duidelijk moeten zijn. In het meest ideale geval is  natuurlijk de eigenaar van de hond de roedelleider, daaronder volgen de eventuele partner en kinderen en helemaal onderaan  de sociale ladder staat de hond van het gezin.

Dit is niet zielig. Wanneer deze plaats voor de hond duidelijk is zal hij  zich hierbij neerleggen omdat een duidelijke rangorde hem een gevoel van veiligheid geeft. Zoals al eerder is aangegeven voeren wolven (en ook honden) bepaalde handelingen uit om te bepalen wie de hoogste in  rang is.

Deze handelingen kan de hond ook op ons uit voeren. Hieronder worden de meest voorkomende dominantiehandelingen  weergegeven die door honden (bij mensen en/of andere honden) worden uitgevoerd:

 • Poot opleggen; dit is aandachtvragend (aandachteisend) gedrag, bijvoorbeeld om geaaid te worden.
 • Neus duwen; dit is ook aandachtvragend gedrag.
 • Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen.
 • Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.
 • Voorop lopen en trekken aan de lijn; de hond bepaalt de richting en het tempo van de wandeling.
 • Uitdagen tot spel; de ranghogere bepaalt wanneer en hoe lang gespeeld wordt, door steeds in te gaan op het uitdagen  van de hond wordt deze bevestigd in zijn rangorde.
 • Grommen en / of lippen optrekken; kan een dominantie-uiting zijn, maar is bij sommige honden ook een uiting van  blijdschap (sommige honden “glimlachen”), het is hierbij belangrijk om op de gehele lichaamshouding van de hond te letten.
 • Markeren: plassen of ontlasten op een zo hoog mogelijke plaats.
 • Over urine van een andere hond plassen.
 • poten vegen, krabben over de grond; dit is het achterlaten van een visueel teken van aanwezigheid en het  verspreiden van geur.
 • Plaats innemen; zich letterlijk op de plaats van de baas begeven.
 • Spel winnen; incidenteel is dit goed voor onderdanige, onzekere honden om wat meer zelfvertrouwen te krijgen,  het is echter niet verstandig om een dominant type hond een spel te laten winnen.
 • Bemoeien met situaties in het gezin; het bewaken van de goede orde binnen de roedel is een taak van de leider.
 • Rij-gedrag; dit is geen seksuele prikkel maar een duidelijke dominantiehandeling.
 •   Direct aankijken / staren; dit wordt ook wel fixeren genoemd, dit fixeren gaat vaak vlak aan een aanval vooraf.
 • Afstand nemen, kop afwenden; dit is het negeren van de ander.
 • Over de bek bijten; bij de mens is dit vergelijkbaar met in de handen bijten, dit is een teken van dominantie.
 • Overstaan; over de ander heen gaan staan; bij pups is dit vaak een onderdeel van het spel, bij volwassen honden  zeker niet meer. Als één van de twee zich niet overgeeft zal er vrijwel zeker een vechtpartij volgen.
See also:  Welke Lijn Voor Hond?

Er zijn dus nogal wat handelingen die een hond kan uitvoeren om zo dominantie tentoon te spreiden en te  proberen zijn hoge rangorde te bevestigen. Uit bovenstaande volgt een aantal “regeltjes” die dienen om rangordeproblemen zoveel mogelijk te voorkomen:

 • Laat de hond niet toe op bed of bank. De hogere positie wordt door de hond letterlijk opgevat.
 • Neem in de omgang met je hond geen “lage” houding aan. Dus niet op de grond gaan liggen tijdens het spel.
 • Bepaal zelf het begin en einde van een handeling, bijvoorbeeld bij het borstelen, maar ook bij een spelletje.
 • Negeer de hond als hij op een opdringerige manier om aandacht vraagt door middel van neusduwen, brengen van  speeltjes, piepen of pootjes geven.
 • Loop niet naar de hond toe maar laat hem op commando komen, de ranglaagste komt immers naar de ranghoogste toe.
 • Sta niet toe dat de hond opspringt (niet bij de baas en niet bij vreemden) of tegen iemand op gaat staan, ook  niet tijdens het spel of terwijl men op een stoel zit.
 • Doe geen wilde trekspelletjes met de hond, tenzij deze het commando “los” voldoende beheerst.
 • Sta het bijten in armen, benen of kleding niet toe, ook niet als spel.
 • Voorkom dat de hond als eerste een deur in of uitloopt. Laat hem eerst gaan zitten en ga zelf als eerste door  de deur.
 • Bepaal tijdens de wandeling zelf de route en laat deze niet door de hond bepalen. Wissel de route regelmatig af  zodat deze niet voorspelbaar wordt voor de hond.
 • Laat de hond niet markeren waar en wanneer hij maar wil als hij aan de lijn loopt.
 • Het rijden op mensen of andere honden, of een poging daartoe moet direct onderbroken worden.
 • Loop niet om de hond heen als hij in je looproute staat of ligt, de hond moet voor jou opzij gaan. Wanneer  de hond op de grond ligt te slapen, stap dan over hem heen.

Wanneer de rangorde binnen het gezin duidelijk is en de hond zijn plaats als ranglagere goed kent is het  niet erg om af en toe van bovenstaande regeltjes af te wijken. De hierboven genoemde “regeltjes” hebben betrekking op de alledaagse omgang met de hond. Door het  hanteren van deze regels voorkomen we dat de hond de kans krijgt zich dominant te gedragen naar ons toe  en bevestigen we onze eigen rangordepositie. Naast het toepassen van deze regels kunnen wij als eigenaars  nog een aantal actieve dominantiehandelingen uitvoeren om onze rangorde te bevestigen:

 •   Laat de hond regelmatig voor je “werken” (10-15 keer per dag); geef de hond een commando (bijvoorbeeld “zit”)  en beloon hem voor een goede uitvoering.
 •   Laat de hond een commando uitvoeren voordat hij zijn voerbak mag leegeten (bijvoorbeeld eerst laten zitten  of liggen), vervolgens mag de hond op jouw commando zijn voer pakken. Op deze manier maak je de hond afhankelijk van  jou voor het verkrijgen van voer en bevestig je je leidinggevende rol.

Hoe hoort een hond te zitten?

Wat hoort de hond? – Onderzoeken komen niet exact overeen, maar het is wel overduidelijk dat het gehoor van de hond veel beter is dan dat van de mens. De hond heeft een frequentiebereik dat minstens 2 keer zo groot is, kan geluiden op 4 keer grotere afstand waarnemen en zijn vermogen om te bepalen uit welke richting het geluid komt is ook 4 keer beter. Technische details voor de liefhebber staan in de tabel:

Hond Mens
Frequentiebereik * 15 – 45. 000 Hz 20 – 20. 000 Hz
Hoort het beste tussen 4. 000 – 8. 000 Hz 1. 000 – 2. 000 Hz
Even goed in Hond en mens horen even goed van 125 – 250 Hz
Gehoordrempel * Hond kan geluiden horen die 24 dB zachter zijn
Richting Hond bepaalt de richting 4 keer nauwkeuriger
Afstand Hond kan geluid op 4 keer grotere afstand waarnemen

* Zie woordenlijst onder deze pagina. Hoe Sterk Is Een Hond .

Waarom wil een hond tegen je aan liggen?

Contactliggen: waarom wil een hond bij je slapen? – Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd.

 • Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt;
 • Honden willen het liefst altijd bij je zijn;
 • Alleen slapen betekent namelijk dat je gevaar kunt lopen en dit instinct zit nog steeds in onze huishond;

Als je meerdere honden hebt, dan slapen ze graag als roedel bij elkaar. Veel honden willen niet alleen slapen. Het is niet gek dat jouw hond graag bij je wil zijn en tegen je aan wil slapen of in je knieholte gaat liggen. Het is tegenwoordig steeds normaler dat een hond in de slaapkamer mag slapen (en vaak slaapt de hond op bed in de slaapkamer).