hoe straf je een hond?

hoe straf je een hond
Het stoppen van ongewenst gedrag – Wanneer je hond gedrag vertoont wat je niet prettig vindt, dan zou je je hond kunnen straffen. Dat kan op allerlei manieren. Je kunt `nee´ zeggen, een ruk aan de lijn geven, een speeltje afpakken of een stroomband gebruiken. Al deze handelingen hebben als doel het gedrag te stoppen of te doen afnemen. Een correctie toedienen lijkt eenvoudig, maar er zitten meer addertjes onder het gras dan je zou denken.

Zo moet er bijvoorbeeld een duidelijke link bestaan tussen het ongewenste gedrag en de straf. Als je bij thuiskomst je hond straft voor het slopen van je pantoffels 4 uur geleden, dan zal je hond die link nooit leggen.

Ook moet je altijd consequent zijn en op tijd corrigeren zodra het gedrag zich voordoet. We zijn er niet altijd bij als een hond ongewenst gedrag vertoond; denk aan blaffen of slopen als je van huis bent of het stelen van eten. Er zijn nog veel meer obstakels die het toedienen van straf ineffectief maken.

Hoe straf je je hond het beste?

Belonen en straffen zijn belangrijk bij de opvoeding van uw hond. Helaas kunnen hier makkelijk fouten in gemaakt worden, waardoor niet het gewenste gedrag wordt bereikt. Vaak begrijpen eigenaar en hond elkaar dan niet goed. Hier worden u enkele tips aangeboden voor het beleren van uw dier.

Belonen Een beloning moet altijd direct na (binnen 1 seconde) of tijdens het gewenste gedrag gegeven worden, omdat de hond de beloning koppelt aan het gedrag dat hij/zij op dat moment uitvoert. Honden hebben niet, zoals wij mensen, de capaciteit om bepaalde gebeurtenissen in de tijd aan elkaar te koppelen.

Timing is dus erg belangrijk. Een beloning kan op de volgende manier gegeven worden:

 • Het geven van iets aangenaams (bijvoorbeeld een brokje, een aai, “braaf” zeggen of een speeltje geven);
 • Het wegnemen van iets onaangenaams (bijvoorbeeld wanneer de hond bang is voor kinderen, dan worden de kinderen weggestuurd).

Helaas worden er veel fouten gemaakt bij het aanleren van gewenste gedragingen. Voorbeelden zijn het inconsequent belonen (soms wel, soms niet of soms zelfs straffen) en een verkeerde timing. Straffen Ook voor straffen geldt dat deze direct na (dus binnen 1 seconde) of tijdens het ongewenste gedrag gegeven moet worden, omdat de hond de straf koppelt aan het gedrag dat hij/zij op dat moment uitvoert. Een straf kan op de volgende manieren gegeven worden:

 • Het geven van iets onaangenaams (bijvoorbeeld “foei” zeggen);
 • Het wegnemen van iets aangenaams (bijvoorbeeld het wegnemen van een kluif of speeltje).

Als een hond direct na een straf gewenst gedrag vertoont, mag hier geen beloning op volgen. De hond moet eerst genegeerd worden, dit is namelijk een non-verbale straf. Als na de straf direct de beloning volgt, dan zal de straf een aankondiging van de beloning worden. Ook bij straffen worden er veel fouten gemaakt, o. inconsequent handelen en een verkeerde timing. Andere veel voorkomende fouten zijn:

 • Te hard straffen (bijvoorbeeld schoppen, slaan, schreeuwen);
 • Te vaak en/of te zacht straffen;
 • Op een verkeerde manier straffen;
 • Altijd dezelfde persoon laten straffen;
 • Alleen straffen op een bepaalde plek (bijvoorbeeld in de schuur).

Straffen heeft veel nadelen. Te hard straffen kan leiden tot angstig en/of agressief gedrag. Voor sommige mensen werkt straffen verslavend, zij zullen vergeten om de hond te belonen, waardoor de hond angstig en onzeker kan worden en uiteindelijk vaak ook angstagressie zal gaan vertonen.

 1. Bij het straffen geldt ook weer dat de timing heel erg belangrijk is;
 2. Het heeft dus totaal geen zin om een hond te straffen, die alleen thuis is geweest en die in deze tijd de kamer heeft verbouwd;
 3. Als de eigenaar thuiskomt weet de hond allang niet meer dat hij/zij dat gedaan heeft en zal de hond de straf koppelen aan het begroeten van de baas;

Dit laatste zal vooral voorkomen richting de persoon die hem straft. Bij het afleren van het ongewenste gedrag is het de bedoeling dat het gedrag na de straf/correctie niet meer voorkomt, of in ieder geval minder voorkomt. Blijft het gedrag gewoon voorkomen dan houdt het dus in dat de straf niet werkt! Om een straf effectief te laten werken moet de intensiteit van de straf goed zijn en het ongewenste gedrag moet iedere keer gecorrigeerd worden. Het is dus veel beter om de hond te belonen, en het ongewenste gedrag:

 • Te negeren, vaak dooft het gedrag dan uit;
 • Nog beter is het om de hond een alternatief te bieden, dit alternatief kan dan worden beloond. Bijvoorbeeld wanneer een hond steeds op de tafelpoot bijt, bij aanwezigheid van de eigenaar biedt men de hond dan een kauwbot aan, bij afwezigheid van de eigenaar moet de hond in de bench, zodat hij/zij niet bij de tafelpoot kan komen.

Hoe leer je een hond dat iets niet mag?

/ / Hoe leer ik mijn hond op een positieve manier iets NIET te doen. Vraag: Hoe leer ik mijn hond bepaald gedrag af zonder te straffen Antwoord: TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over. Als je alleen wilt werken met beloningen, dus zonder straffen, moet je bedenken wat je WEL wilt dat je hond doet. Door je hond een alternatief gedrag aan te leren voorkom je dat hij het ongewenste gedrag uit voert.

Kies dus liefst iets dat niet tegelijk met het ongewenste gedrag uit te voeren is. Zo kun je bijvoorbeeld een hond die tegen mensen op springt belonen als hij met vier poten op de grond staat of wanneer hij zit.

Het voordeel van deze manier van trainen is dat jij bepaalt welk gedrag je hond kiest in plaats van het gedrag dat je vervelend vindt. Zo voorkom je dat een hond een vervelend gedrag vervangt door een nog vervelender gedrag. Het is even wennen aan deze manier van denken, maar hoe meer je het doet, hoe makkelijker het wordt. Ik heb jarenlang training ‘op het veld’ gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter! Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod! TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!.

Hoe hond straffen als hij wegloopt?

Hoe hond corrigeren die bijt?

Optie 4: Leer het commando ‘foei’ of ‘stop’ – Ook is het aan te raden om je hond een paar basiscommando’s snel aan te leren. Één daarvan is ‘foei’ of ‘stop’. Wanneer je pup dit gaat associëren met iets wat niet mag of niet goed is, stopt hij ermee. Dit kun je aanleren met een speciale techniek met brokjes.

Door je hond te belonen als hij iets goed doet, door bijvoorbeeld ‘goed zo’ te zeggen, weet hij dat hij iets goed doet. Het tegenover gestelde is dus ook zo. Als de pup je hand probeert open te maken met het brokje, zeg je ‘foei’ of ‘stop’.

Dit is de consequentie van zijn gedrag. Op een gegeven moment snapt de pup dat ‘foei’ of ‘stop’, iets niet goed betekent. Dus niet meer doen! hoe straf je een hond.

Hoe lang mag je een hond negeren?

Negeren ongewenst gedrag falend beleid Populair advies laat eigenaren met hun problemen zitten Het is modern om je hondenschool te presenteren als één die positief traint en ongewenst gedrag negeert. “Wij werken niet met straf” is een kwaliteitskenmerk op websites en in folders.

 1. Straf is uit, al jaren;
 2. Sterker nog, straf is not done;
 3. Zó not done dat er niet over gesproken wordt en artikelen niet gepubliceerd;
 4. Dat is begrijpelijk want er is in de hondenwereld buitensporig en clementieloos met straf gewerkt;

Voor alles was het een goede aanpak. Vaak werd gestraft vanuit irritatie omdat de hond niet goed luisterde, dan kreeg hij een knauw met een slipketting. Als een hond een oefening niet goed uitvoerde of halverwege iets anders ging doen, werd dat niet gezien als een trainingsprobleem maar als gebrek aan respect voor de autoriteit van de baas.

Dan wordt veel gedrag al snel als dominantie van de hond gezien. Als je zicht op het leven zo in elkaar zit is het begrijpelijk dat je dan moet ingrijpen. Eigenlijk gaat het in die situaties alleen om het ego van de baas.

Rond de jaren 90 van de vorige eeuw ontstond in de honden-trainingswereld een algemeen voelen dat straf negatief is. Straf beschadigt het dier, de relatie en zet de deuren voor leren dicht. Daardoor ontstond weerstand tegen straffen, maar zoals dat zo wel vaker gaat, is de balans sindsdien volkomen de andere kant op geslagen.

We zijn met de moderne positieve hondenscholen terecht gekomen in de zeventiger jaren van de vorige eeuw waar je het kind de ruimte moest geven om zich zonder remmingen of straf te ontplooien. Als je als hondentrainer aangeeft dat je straf toepast, ben je gelijk een outcast.

Straf is synoniem geworden voor harde aanpak, voor slipketting, voor geweld. Van daaruit bekeken lijkt het heel begrijpelijk dat scholen aangeven uitsluitend positief te trainen. Het bekt immers lekker en mensen vinden straf toch al een akelig onderwerp. Dan lijkt negeren een handige oplossing, want dan kun je straf vermijden.

Goed voor de hond en goed voor de school. Uitdoven van gedrag In mijn opleiding leerde ik het al: negeren zorgt er voor dat het genegeerde gedrag eerst in heftigheid toeneemt. Dat lijkt logisch. Als een dier steeds aandacht krijgt met dwingend gedrag, dan zal hij harder gaan pushen als hij genegeerd wordt.

Hij is er vast van overtuigt dat hij tóch contakt krijgt wanneer hij maar extra stevig aandringt. Dat heeft het verleden hem wel geleerd. Dat stevig aandringen kan het dier dan wel een tijd volhouden. Na een tijd blijkt dat hij evenwel toch geen contact krijgt ondanks zijn veel heftigere aandringen, het negeren houdt stand.

 1. Dan zal het gedrag snel in heftigheid afnemen tot beneden het niveau waarmee het aanving;
 2. Het gedrag sterft dan uit;
 3. Zo verteld, lijkt negeren een gewenst effect te hebben: het ongewenste gedrag wordt minder en sterft uit;
See also:  Waar Moet Je Aan Denken Als Je Een Hond Koopt?

Dat is wetenschappelijk bewezen in vele onderzoeken naar diergedrag. Er zijn echter een aantal mitsen en maren. Bijvoorbeeld, de tijd dat het heftigere gedrag na aanvang van negeren aanhoud, kan wel heel lang duren. Zo lang dat ieder normaal mens al lang heeft opgegeven.

 • Daarnaast werkt deze techniek goed in gecontroleerde laboratorium omstandigheden waar onderzoek plaatsvond naar diergedrag;
 • Daar heeft de onderzoeker immers alles onder controle;
 • En heel belangrijk, hij was zelf niet emotioneel betrokken bij ongewenst gedrag van het dier;

Met andere woorden, het dier werd wel genegeerd, maar de onderzoeker hoefde het zelf niet te doen om voor hem ongewenst gedrag te doen uitdoven. Een hondeneigenaar is wél onderwerp van grote stress als hij gaat negeren en lang moet volhouden. Die zit er emotioneel midden in.

Hij geeft voortijdig op omdat de omstandigheden ongunstig zijn en het te lang duurt eer het gedrag uitdooft. Daardoor heb je het gevoel dat het niet werkt. En je bezoek staat ook nog in de deuropening te wachten… Opvoeden versus trainen Natuurlijk is positief trainen of opvoeden is een nobel streven.

Natuurlijk wil je niet met een harde aanpak je hond trainen. Het is tenslotte je schatje, zo niet je kind. Opvoeden is een moeilijke taak. Veel moeilijker dan de standaard oefeningen die je op een reguliere hondenclub leert. Trainen is relatief eenvoudig, opvoeden niet.

 1. Opvoeden vraagt om een visie waar je heen wilt met je hond, om doordacht beleid en weloverwogen keuzes;
 2. Opvoeden is ook het leren stellen van grenzen;
 3. Voorheen noemden we dat straf;
 4. Toen had straf de functie van corrigeren van ongehoorzaamheid;

Trekken aan de lijn? Straf! Niet snel gaan zitten? Straf! Dat gaf straf een negatieve klank. Binnen de opvoeding echter heeft staf – beter gezegd het stellen van grenzen- de functie van het afbakenen van de sociale grenzen van hoe je met elkaar als groepsleden omgaat.

Grenzen stellen is binnen opvoeden een must. Immers niet elk gedrag wat je hond graag wil onderzoeken is later gewenst. Voorkomen of afleiden is lang niet altijd een effectieve aanpak. Vooral niet als het ongewenste gedrag onbedoeld beloond werd.

En dat komt nog al eens voor. Opvoeden is dus ook voor een deel het opleggen van beperkingen en sturend optreden wanneer een jonge hond zijn mogelijkheden onderzoekt. Geef één vinger… Negeren van ongewenst gedrag is echter bij veel ongewenst gedrag een volkomen absurde aanpak.

Stel je voor dat je kind van 4 op straat loopt met een broodmes. Negeer je dat? Afleiden? Of als je zoontje je elke dag tegen je benen schopt of scheldwoorden gebruikt. Gaat dat vanzelf over? Natuurlijk niet, ik hoef het niet verder uit te leggen.

Wat de effecten zijn van grenzeloos opvoeden kunnen we meer dan genoeg zien in de huidige maatschappij. Tolerantie moet niet gelden voor gedrag dat de sociale samenhang verstoort! Waar dat wel gebeurt gaat het mis. Als de tolerantie te groot is accepteert het kind (lees ook hond, vise versa) op een gegeven moment geen autoriteit meer.

 1. Alles mocht toch! “…dus waar bemoei JIJ je mee???…Ik ben de autoriteit!”;
 2. En als een kleiner vergrijp geen problemen gaf, waarom zou een groter dat dan wel doen? Tolerantie ten opzichten van beginnend ongewenst gedrag is een vrijbrief om verder te gaan op de ingeslagen weg;

Er zijn immers geen consequenties. Een spreekwoord zegt: “geeft één vinger, en hij pakt de hele hand”. Wetenschappelijk onderzoek heeft jaren geleden al aangetoond dat wanneer je beginnend ongewenst gedrag toestaat (ruitje intikken van een auto) dat dit tot gevolg heeft dat het gedrag steeds extremer wordt (hele auto gesloopt in 24 uur).

Dat heeft geleidt tot de ontwikkeling van zero-tolerance beleid, weet u nog? Als je op een acceptabele en sociaal verantwoorde manier als groepsleden met elkaar wilt omgaan, moet je duidelijk maken wat wel en niet kan.

Je moet aangeven waar de grenzen van je sociale functioneren liggen. Kinderen en honden hebben grenzen nodig en vragen daar om. Zo leert de hond hoe je op een acceptabele wijze met elkaar omgaat en hoe je als groep prettig samenleeft. Binnen die grenzen kun je op een positieve manier en zonder harde correcties opvoeden.

Opluchting en besluiteloosheid Er zijn nog enkele belangrijke redenen waarom negeren in de dagelijkse praktijk niet werkt. Stel, er komt bezoek aan de voordeur en de hond raakt opgewonden. Dat komt nogal eens voor.

Logisch ook, want de bel hoeft maar te gaan en je springt op om naar de deur te lopen. Zo wordt de bel de voorbode voor opwinding. Zie die interne opwinding van de hond maar als druk in een stoomketel. Door het springen en blaffen krijgt de hond een uitlaatklep voor die druk c.

opwinding. Als de druk door het uiten van springen en blaffen verlaagt, ervaart hij opluchting. En opluchting is belonend. Als je je hond dan negeert gaat hij gewoon door met springen en blaffen! Dat heet zelfbelonend gedrag.

Veel gedrag wat mensen als ongewenst beschouwen is zelfbelonend. Je kunt dus negeren totdat je een ons weegt, de hond boeit het niet. Stel dat je bezig bent het blaffen en springen te negeren. Dan zal de hond je ‘niets doen’ ervaren als besluiteloosheid, als falen van leiderschap! “Moet je pappa zien zeg, die weet niet wat ‘ie met me aan moet als ik belachelijk sta te doen…”.

 1. Falend beleid Hondenscholen en trainers die voorstaan dat ze positief trainen en ongewenst gedrag negeren doen dat omdat ze straf willen omzeilen;
 2. Dat is te waarderen;
 3. Ze verwarren echter ouderwetse straf voor ongehoorzaamheid met het stellen van grenzen binnen het sociale gebeuren van de groep;

Negeren is voor deze trainers psychologisch gezien een super oplossing, ze hoeven nl. NIETS te doen! Gevolg is wel dat de cursist met de ellende blijft zitten! Ook de cursist ervaart het gebrek aan hulp van de instructeur of docent als falend beleid. Hij voelt zich terecht enorm in de steek gelaten door het advies dat je ongewenst gedrag moet negeren.

Hoe zeg je nee tegen een hond?

Hoe zorg je ervoor dat je niet het gewenste gedrag afstraft? Het woord ‘ nee ‘ geeft geen duidelijke informatie aan de hond wat hij wel moet doen. In plaats van ‘ nee ‘ te gebruiken kun je beter je hond leren wat voor gedrag hij in die situatie moet laten zien.

Kan een hond boos op je zijn?

Honden lijken soms enorm schuldbewust te kijken – zeker als ze kattekwaad hebben uitgehaald. Op internet zie je vaak grappige filmpjes van honden die schuldig kijken als ze iets stouts hebben gedaan. Maar hebben honden ook echt bewust schuldgevoel? En wat moet je wel en absoluut niet doen als je hond schuldig kijkt? Honden hebben net als mensen emoties.

 • Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn;
 • Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond;
 • Een boze hond kan zijn tanden laten zien;
 • Een blije hond kan kwispelen;
 • Een angstige hond kan zijn oogwit laten zien en gapen;

Emoties zijn automatische reacties: het is een soort instinct. Hebben honden ook een gevoel van goed en kwaad? Nee, dat niet. Wij mensen zijn ons erg bewust van moreel gedrag. We vinden het belangrijk dat we ons goed en vriendelijk gedragen, dat we respect hebben voor anderen, dat we niet stelen, niet schelden enzovoorts. Honden varen meer op instinct. Als zij bijvoorbeeld iets kapot maken, dan zijn ze zich niet bewust dat ze iets ‘verkeerds’ doen. Natuurlijk, een hond kan bepaald gedrag worden aan- of afgeleerd. Echter volgen ze dan simpelweg commando’s op waar ze voor worden beloond. Een hond maakt geen morele keuzes.

Wat moet je doen Bij negatief gedrag bij honden?

Je hond ongewenst gedrag afleren – Er zijn verschillende manieren om ongewenst gedrag af te leren. Hoe je precies te werk gaat, hangt natuurlijk af van welk ongewenst gedrag jouw hond vertoont. Ons belangrijkste advies is om gewenst bedrag te belonen en ongewenst gedrag zo veel mogelijk te voorkomen.

Mocht je hond toch ongewenst gedrag vertonen, negeer het dan en corrigeer waar nodig. Laat hem zien wat hij juist wél mag doen en als hij dit gewenste gedrag vertoont, beloon dit dan. Besef ook dat je geduld zult moeten hebben.

Je hond zal niet in één keer begrijpen wat je van hem verlangt en je zult het dus vaker moeten herhalen. Enkele voorbeelden van ongewenst gedrag en bijbehorende tips:.

Waarom wil een hond tegen je aan liggen?

Contactliggen: waarom wil een hond bij je slapen? – Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd.

 • Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt;
 • Honden willen het liefst altijd bij je zijn;
 • Alleen slapen betekent namelijk dat je gevaar kunt lopen en dit instinct zit nog steeds in onze huishond;

Als je meerdere honden hebt, dan slapen ze graag als roedel bij elkaar. Veel honden willen niet alleen slapen. Het is niet gek dat jouw hond graag bij je wil zijn en tegen je aan wil slapen of in je knieholte gaat liggen. Het is tegenwoordig steeds normaler dat een hond in de slaapkamer mag slapen (en vaak slaapt de hond op bed in de slaapkamer).

Waarom hond niet slaan?

Als je begint met het trainen van je hond, zul je ongetwijfeld fouten maken. En dat is ok, het is immers een leerzame ervaring voor zowel baas als hond. Om je te helpen met het trainingsproces, hebben we een lijst opgesteld met de meest voorkomende fouten die gemaakt worden bij de opvoeding van een hond of pup. Een puppy niet of weinig socialiseren In de socialisatie periode is het erg belangrijk dat de pup leert omgaan met alles wat hij of zij in het leven zal tegenkomen.

 1. Je kunt hier niet zo snel genoeg mee beginnen;
 2. Een slecht gesocialiseerde hond is vaak bang en het risico bestaat dat deze angst omslaat in agressie;
 3. Laat de pup daarom snel kennismaken met veel verschillende mensen, honden en omgevingen;
See also:  Hoe Lang Wachten Met Wandelen Hond Na Eten?

De hond slaan, schoppen en fysiek straffen Expert hondentrainers en onderzoekers hebben aangetoond dat deze vorm van menselijk gedrag geen positief effect heeft op een hond. In feite bereik je hier alleen mee dat de hond angstig wordt en het komt de band tussen baas en hond niet ten goede.

Het effect van straffen is vaak tijdelijk en versterkt niet het gewenste gedrag. Vaak ontwikkeld de hond ander probleemgedrag als uiting van stress zoals verstarring, vermijden, vluchten, agressie en een verminderd leervermogen.

De pup straffen voor het plassen in huis is ook een fout die sommige mensen maken. Je kunt niet verwachten dat een pup het zindelijk zijn helemaal ‘snapt’, dit moet je de pup met veel geduld gaan aanleren. Niet consequent zijn met regels Als de hond soms op bed mag liggen en op een ander moment er voor wordt gestraft, dan raakt de hond in de war.

Slecht gedrag als gevolg is onvermijdelijk. Zorg ervoor dat iedereen in het gezin de regels kent en volgt. Dit geldt ook voor commando’s, gebruik altijd de zelfde woorden voor het zelfde gewenste gedrag. Angst bevestigen en de pup of hond oppakken Uiteraard moet je je hond niet dwingend confronteren met situaties die hem zeer angstig maken.

Sommige pups en honden hebben echter een terughoudend en onzekere karakter, bij zulke honden moet je de angst niet (onbedoeld) bevestigen door te aaien, troosten en door ze op te pakken. Blijf gewoon rustig en straal zelfvertrouwen uit. Veel pups en kleine honden worden door hun baasjes opgepakt wanneer er een grote hond aankomt of als ze een keer een correctie krijgen van een hond.

Hierdoor leert jouw hond alleen maar dat er inderdaad reden is om bang te zijn voor al die grotere honden. Zo komen de “kleine keffertjes” tot stand. Laat de natuur zijn gang gaan, een (lichte) correctie van een andere hond is soms noodzakelijk in het leerproces over sociale omgangsregels tussen honden.

Verkeerde timing van belonen en straffen Voor zowel de beloning als de straf is de timing van het grootste belang. Honden leven sterk in het moment, het ene moment zijn ze met iets bezig en het volgende moment weer met iets anders. Een beloning of straf die 5 seconden te laat wordt gegeven zal de hond niet meer koppelen aan het gewenste of ongewenste gedrag.

 1. Als de hond tegen je opspringt en jij zegt “NEE” terwijl hij al met zijn poten op de grond staat zal de hond niet begrepen hebben waarvoor hij gestraft werd;
 2. Het zelfde geldt voor belonen;
 3. Wat ook een fout is wat veel mensen maken is het ‘gratis weggeven’ van beloningen;

Als jij regelmatig de hond iets lekkers geeft zonder dat hij er iets voor heeft gedaan zal de waarde van de beloningen verloren gaan. Te weinig beweging Heel veel probleemgedrag wordt veroorzaakt door opgekropte energie en verveling. Voldoende bewegen is een van de belangrijkste voorwaarden voor het welzijn van de hond.

 1. Een hond moet zich minimaal een uur per dag kunnen uitleven doormiddel van spelen, rennen en een goede wandeling;
 2. Een grote tuin is natuurlijk geweldig voor een hond maar zeker geen reden om er niet op uit te gaan met de hond;

Een hond moet namelijk met soortgenoten kunnen spelen en andere geurtjes kunnen ruiken. Een tuin kan net zo saai voor een hond worden als binnen zitten. Door te weinig beweging zal de hond erg vervelend worden en manieren zoeken om zijn energie kwijt te raken.

 1. Gedragsproblemen zoals overmatig blaffen, het vernielen van meubilair en automutilatie (zelfverminking) kunnen zo ontstaan;
 2. Vergeet niet dat mentale stimulatie net zo belangrijk is als voldoende beweging! Commando’s blijven herhalen zonder resultaat Veel mensen hebben de neiging om telkens commando’s te herhalen als de hond niet direct luistert;

De hond luistert in dit geval niet zo zeer slecht omdat hij ‘koppig’ is maar omdat hij het commando nog niet goed beheerst of er een gewoonte van heeft gemaakt om pas te zitten als de baas “zit, zit, zit” heeft gezegd. Het zit diep geworteld in de menselijke natuur om iets te herhalen als het gewenste resultaat niet wordt bereikt en vaak hebben we het niet eens door dat we het doen.

Vraag daarom aan mensen in je omgeving om jou er op te wijzen als je een commando herhaald. Blijf trainen met de hond en beloon hem telkens als hij direct het commando opvolgt. Doet hij dit niet? Negeer hem dan of loop weg.

Telkens belonen voor elk opgevolgd bevel is op ten duur niet meer noodzakelijk maar in het begin is het zeker raadzaam. Geen natuurlijke leiding geven Het hebben van een leider en het leven in een roedel geeft de hond de zekerheid dat hij veilig is. Als jij deze leiding niet geeft zal de hond het als zijn taak beschouwen om de dit over te nemen.

Goede leiding geven wil niet zeggen dat je de hond met dwang moet domineren of technieken moet inzetten zoals het vast pinnen van de hond tegen de vloer en het grijpen van de wangen of nekvel. Een goede leider zorgt ervoor dat de hond weet waar hij aan toe is, dit bereik je met een consequente opvoeding.

De hond moet weten dat jij als leider zorgt voor zijn veiligheid en niet andersom. Als leider blijf je kalm, geduldig, consequent en assertief en beslis jij over wat en wanneer iets gebeurt. Zorg ervoor dat eten, spelen, wandelen en aandacht geven alleen gebeurt op jouw initiatief en niet wanneer de hond er om vraagt.

Het doel is om er voor te zorgen dat de hond jou kiest als leider, vrijwillig en zonder dwang. Gewoon omdat jij de eigenschappen bezit van een goede leider. Stem verheffen en schreeuwen Allereerst hoort een hond 17 keer beter dan dat wij dat doet, je stem verheffen heeft daarom geen enkele zin.

De hond heeft je zeker gehoord. Door je stem te verheffen en te schreeuwen jut je de hond meestal alleen maar op, deze onrust maakt het weer lastiger voor de hond om aandachtig te zijn en naar jou te luisteren. Sommige honden worden zenuwachtig, gestrest en angstig van geschreeuw.

Waar is een hond dol op?

Een comfortabele hondenbench – Alle honden zijn dol op hun eigen warme en comfortabele bench waar ze rustig in kunnen liggen. Ze vinden het fijn om een veilige plek te hebben om in uit te rusten, of waar ze weg kunnen kruipen wanneer ze bang zijn voor onweer of vuurwerk. hoe straf je een hond.

Hoe maak je een hond vals?

Agressieve honden, waarom worden honden agressief? – Honden worden niet zomaar ineens agressief. Agressiviteit wordt altijd veroorzaakt door aanhoudende of steeds terugkerende negatieve emoties, zoals woede of angst. Maar ook pijn door een ziekte kan een hond murw maken.

Waarom bijt een hond in je hand?

Mijn pup bijt in mijn handen als hij wil spelen – Komt je pup naar je toe en bijt hij in je handen, dan wil hij vaak uitdagen tot spel. Dit kan komen omdat hij zich verveelt. Het is belangrijk dat je op dit moment de pup niet wegduwt of tegen hem praat. Hij heeft dan namelijk bereikt waar hij voor kwam, namelijk aandacht! Je kunt je pup op dat moment het beste negeren en de kamer uitlopen.

Waarom bijt een hond in je arm?

/ / Waarom knabbelt mijn hond aan mijn arm? Vraag: Sommige honden knabbelen aan je arm, bijvoorbeeld wanneer je ze een goede aai beurt geeft. Soms pakken ze dan net je vel vast, wat niet prettig voelt. Waarom doen sommige honden dit? Antwoord: TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over. Ondanks dat het voor jou misschien niet altijd zo voelt, is dit gedrag heel goed bedoeld. Dit knabbelen is namelijk een teken van liefde. Je hond geniet van een goede ‘vlooibeurt’ en wil jou graag net zo verwennen. Ik heb jarenlang training ‘op het veld’ gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter! Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod! TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!.

Waarom hond niet slaan?

Als je begint met het trainen van je hond, zul je ongetwijfeld fouten maken. En dat is ok, het is immers een leerzame ervaring voor zowel baas als hond. Om je te helpen met het trainingsproces, hebben we een lijst opgesteld met de meest voorkomende fouten die gemaakt worden bij de opvoeding van een hond of pup. Een puppy niet of weinig socialiseren In de socialisatie periode is het erg belangrijk dat de pup leert omgaan met alles wat hij of zij in het leven zal tegenkomen.

Je kunt hier niet zo snel genoeg mee beginnen. Een slecht gesocialiseerde hond is vaak bang en het risico bestaat dat deze angst omslaat in agressie. Laat de pup daarom snel kennismaken met veel verschillende mensen, honden en omgevingen.

De hond slaan, schoppen en fysiek straffen Expert hondentrainers en onderzoekers hebben aangetoond dat deze vorm van menselijk gedrag geen positief effect heeft op een hond. In feite bereik je hier alleen mee dat de hond angstig wordt en het komt de band tussen baas en hond niet ten goede.

 • Het effect van straffen is vaak tijdelijk en versterkt niet het gewenste gedrag;
 • Vaak ontwikkeld de hond ander probleemgedrag als uiting van stress zoals verstarring, vermijden, vluchten, agressie en een verminderd leervermogen;
See also:  Hoe Komt Het Dat Een Hond Stinkt?

De pup straffen voor het plassen in huis is ook een fout die sommige mensen maken. Je kunt niet verwachten dat een pup het zindelijk zijn helemaal ‘snapt’, dit moet je de pup met veel geduld gaan aanleren. Niet consequent zijn met regels Als de hond soms op bed mag liggen en op een ander moment er voor wordt gestraft, dan raakt de hond in de war.

Slecht gedrag als gevolg is onvermijdelijk. Zorg ervoor dat iedereen in het gezin de regels kent en volgt. Dit geldt ook voor commando’s, gebruik altijd de zelfde woorden voor het zelfde gewenste gedrag. Angst bevestigen en de pup of hond oppakken Uiteraard moet je je hond niet dwingend confronteren met situaties die hem zeer angstig maken.

Sommige pups en honden hebben echter een terughoudend en onzekere karakter, bij zulke honden moet je de angst niet (onbedoeld) bevestigen door te aaien, troosten en door ze op te pakken. Blijf gewoon rustig en straal zelfvertrouwen uit. Veel pups en kleine honden worden door hun baasjes opgepakt wanneer er een grote hond aankomt of als ze een keer een correctie krijgen van een hond.

Hierdoor leert jouw hond alleen maar dat er inderdaad reden is om bang te zijn voor al die grotere honden. Zo komen de “kleine keffertjes” tot stand. Laat de natuur zijn gang gaan, een (lichte) correctie van een andere hond is soms noodzakelijk in het leerproces over sociale omgangsregels tussen honden.

Verkeerde timing van belonen en straffen Voor zowel de beloning als de straf is de timing van het grootste belang. Honden leven sterk in het moment, het ene moment zijn ze met iets bezig en het volgende moment weer met iets anders. Een beloning of straf die 5 seconden te laat wordt gegeven zal de hond niet meer koppelen aan het gewenste of ongewenste gedrag.

Als de hond tegen je opspringt en jij zegt “NEE” terwijl hij al met zijn poten op de grond staat zal de hond niet begrepen hebben waarvoor hij gestraft werd. Het zelfde geldt voor belonen. Wat ook een fout is wat veel mensen maken is het ‘gratis weggeven’ van beloningen.

Als jij regelmatig de hond iets lekkers geeft zonder dat hij er iets voor heeft gedaan zal de waarde van de beloningen verloren gaan. Te weinig beweging Heel veel probleemgedrag wordt veroorzaakt door opgekropte energie en verveling. Voldoende bewegen is een van de belangrijkste voorwaarden voor het welzijn van de hond.

 • Een hond moet zich minimaal een uur per dag kunnen uitleven doormiddel van spelen, rennen en een goede wandeling;
 • Een grote tuin is natuurlijk geweldig voor een hond maar zeker geen reden om er niet op uit te gaan met de hond;

Een hond moet namelijk met soortgenoten kunnen spelen en andere geurtjes kunnen ruiken. Een tuin kan net zo saai voor een hond worden als binnen zitten. Door te weinig beweging zal de hond erg vervelend worden en manieren zoeken om zijn energie kwijt te raken.

Gedragsproblemen zoals overmatig blaffen, het vernielen van meubilair en automutilatie (zelfverminking) kunnen zo ontstaan. Vergeet niet dat mentale stimulatie net zo belangrijk is als voldoende beweging! Commando’s blijven herhalen zonder resultaat Veel mensen hebben de neiging om telkens commando’s te herhalen als de hond niet direct luistert.

De hond luistert in dit geval niet zo zeer slecht omdat hij ‘koppig’ is maar omdat hij het commando nog niet goed beheerst of er een gewoonte van heeft gemaakt om pas te zitten als de baas “zit, zit, zit” heeft gezegd. Het zit diep geworteld in de menselijke natuur om iets te herhalen als het gewenste resultaat niet wordt bereikt en vaak hebben we het niet eens door dat we het doen.

Vraag daarom aan mensen in je omgeving om jou er op te wijzen als je een commando herhaald. Blijf trainen met de hond en beloon hem telkens als hij direct het commando opvolgt. Doet hij dit niet? Negeer hem dan of loop weg.

Telkens belonen voor elk opgevolgd bevel is op ten duur niet meer noodzakelijk maar in het begin is het zeker raadzaam. Geen natuurlijke leiding geven Het hebben van een leider en het leven in een roedel geeft de hond de zekerheid dat hij veilig is. Als jij deze leiding niet geeft zal de hond het als zijn taak beschouwen om de dit over te nemen.

 • Goede leiding geven wil niet zeggen dat je de hond met dwang moet domineren of technieken moet inzetten zoals het vast pinnen van de hond tegen de vloer en het grijpen van de wangen of nekvel;
 • Een goede leider zorgt ervoor dat de hond weet waar hij aan toe is, dit bereik je met een consequente opvoeding;

De hond moet weten dat jij als leider zorgt voor zijn veiligheid en niet andersom. Als leider blijf je kalm, geduldig, consequent en assertief en beslis jij over wat en wanneer iets gebeurt. Zorg ervoor dat eten, spelen, wandelen en aandacht geven alleen gebeurt op jouw initiatief en niet wanneer de hond er om vraagt.

 • Het doel is om er voor te zorgen dat de hond jou kiest als leider, vrijwillig en zonder dwang;
 • Gewoon omdat jij de eigenschappen bezit van een goede leider;
 • Stem verheffen en schreeuwen Allereerst hoort een hond 17 keer beter dan dat wij dat doet, je stem verheffen heeft daarom geen enkele zin;

De hond heeft je zeker gehoord. Door je stem te verheffen en te schreeuwen jut je de hond meestal alleen maar op, deze onrust maakt het weer lastiger voor de hond om aandachtig te zijn en naar jou te luisteren. Sommige honden worden zenuwachtig, gestrest en angstig van geschreeuw.

Kan een hond goed onthouden?

Psyche & Brein 24 november 2016 door Eos-redactie Ook honden kunnen zich een tijdlang triviale dingen herinneren. Wat we zien, horen, voelen en meemaken onthouden we automatisch. Ook als daar helemaal geen goede reden voor is. Dat is niet anders voor honden, zo blijkt. Honden zijn perfect in staat zich dingen te herinneren, ook zonder dat we hen daarvoor belonen. Honden blijken dus over een episodisch geheugen te beschikken, net als de mens.

 • Dat mag geen al te grote verrassing zijn;
 • Al is dit de eerste keer dat een vorm van een episodisch geheugen bij een dier is aangetoond;
 • Dieren testen op hun geheugen ligt natuurlijk niet voor de hand – je kunt een hond, kat of zelfs een aap moeilijk even vragen wat die zich allemaal herinnert;

Daarbij komt ook dat een episodische herinnering triviaal is. Met een slim opgezet experiment konden Hongaarse onderzoekers dan toch een succesvolle test uitvoeren bij honden. De onderzoekers leerden een groep van zeventien honden om menselijke bewegingen na te bootsen op commando (‘Doen!’).

Als hun baasje bijvoorbeeld sprong, dan moest de hond onmiddellijk hetzelfde doen. De tweede les was geheel anders. Nu moesten de honden blijven stilliggen, ongeacht de toeren die hun baasjes allemaal uitstaken.

Credit: Claudia Fugazza, Ákos Pogány, Ádám Miklós / Current Biology Toen de onderzoekers tijdens die tweede les plots ‘Doen!’ riepen, vielen de honden meteen terug op het patroon dat ze in de eerste les hadden geleerd. Ze herinnerden zich de bewegingen nog, ook al hadden ze daar in de tweede les helemaal geen reden voor.

Waarom bijt een hond zijn baas?

Hond bijten afleren – Het is voor een hond dé manier om zichzelf te verdedigen. Zijn gedrag kan gericht zijn naar andere honden, vreemde mensen, specifieke honden of mensen (bijvoorbeeld kinderen, mannen of voor de hond aparte verschijningen) en zelfs richting zijn eigen baasjes! Wat te doen?.

Waarom negeer je een hond?

Het probleem onderschatten – Het is belangrijk om te weten of het probleemgedrag wat je wil gaan negeren vóór die tijd consequent aandacht heeft opgeleverd of niet; heeft de hond altijd succes gehad, of soms wel en soms niet zijn doel bereikt? Werd het ongewenste gedrag altijd beloond dan heeft het advies van negeren een betere kans van slagen dan bij gedrag wat onregelmatig werd beloond.

 • Een hond die gewend is om iedere keer beloond te worden voor bepaald gedrag zal bij negeren gelijk merken dat zijn gedrag geen succes meer oplevert;
 • De hond, die voor zijn probleemgedrag onregelmatig beloond werd, zal bij negeren van dit gedrag minder snel en minder heftig gefrustreerd raken;

Hij is immers gewend aan het feit dat niet iedere poging beloond wordt. Maar bij deze hond is het gedrag meestal veel steviger verankerd en duurt het langer voordat het uitgedoofd is. Bovendien bestaat het gevaar dat de eigenaar onderschat hoe volhardend het gedrag van zijn hond is.

 • De hond zeurt lang niet zo erg als men van tevoren verwacht had;
 • Het is dan mens-eigen om te denken dat het allemaal wel meevalt en vervolgens het advies van negeren wat minder letterlijk op te vatten;
 • Deze eigenaren zullen ongemerkt en onbewust weer overgaan tot het belonen van het gedrag;

Ook wordt het niet ‘zeuren’ van de hond door de eigenaar vaak uitgelegd als een bewijs dat de hond zijn best doet. Met dat idee in het achterhoofd blijkt het moeilijk de hond niet zo af en toe te belonen door een beetje aandacht.