Hoe Strak Moet Halsband Hond?

Hoe Strak Moet Halsband Hond
Hoe bepaal ik de maat voor een hondenhalsband ? – Iedere fabrikant en ieder merk dat halsbanden produceert, hanteert een eigen maatvoering. Er is dus helaas geen enkele standaard maatvoering. Dit houdt in, dat u goed op moet letten welke maat u bestelt. Een maat XS kan bij de ene fabrikant een hele andere maat zijn dan bij een andere fabrikant.

Voor de goede orde: maten als XS, S, M, L  en dergelijke zeggen helemaal niets over de grootte van de halsband ! Het is uitsluitend een aanduiding om de verschillende maten uit elkaar te houden. Om de juiste maat halsband voor uw hond op te meten gebruikt u een soepel meetlint en meet u de nek op het breedste punt, dichtbij de schouder op de basis van de nek.

Belangrijk is dat de hondenhalsband strak en toch comfortabel zit, u moet ongeveer 2 vingers tussen de halsband en de nek van uw hond kunnen steken. De halsbanden zijn opgemeten van het eerste gaatje tot het laatste gaatje. Dit is dan de nekomvang waarvoor de hondenhalsband is geschikt.

 1. Een voorbeeld: nekomvang 27-35 cm betekent dat 27 cm de kleinste stand is en tot het eerste gaatje opgemeten en 35 cm is de grootste stand en is tot het laatste gaatje opgemeten;
 2. Mocht de nekomvang tussen twee maten invallen, dan is de grotere maat de betere keuze;

Voorbeeld: u meet een nekomvang van 30 cm. Hierbij zou een halsband van 27-35 cm uitstekend passen.

Hoe groot moet een halsband zijn?

Welke maat halsband heeft jouw hond? Om hier achter te komen, zul je jouw hond moeten opmeten. Het beste kun je hiervoor een soepel meetlint gebruiken. Voor halsbanden dien je ruim de nek op te meten van de hond. Meet de hond op rond de nek, dichtbij de schouders.

De halsband moet strak zitten, maar ook comfortabel. Je kunt als meetregel aanhouden dat je 2 vingers tussen de halsband en de nek van de hond moet kunnen steken. Je kunt eventueel ook de huidige halsband van de hond opmeten.

In de tabel hieronder is voor een groot aantal hondenrassen de waarschijnlijke maat halsband te vinden. Let op dit is een indicatie. Het beste kun je de hond toch opmeten! 

Ras Min. Cm Max. Cm
Afgaanse Windhond 40 52
Airedale Terriër 48 55
American Staffordshire Terriër 36 60
Barsoi 45 55
Basset 42 50
Beagle 30 46
Bearded Collie 42 48
Briard 45 55
Berner Sennenhond 50 65
Bouvier 45 60
Boxer 41 56
Border Collie 36 46
Bullterriër 50 55
Cavalier King Charles Spaniël     30 45
Cairn Terriër 37 42
Chihuahua 20 36
Chow Chow 50 65
Dalmatiër 40 50
Duitse Dog 50 65
Duitse Herder 46 70
Duitse Staande 40 50
Engelse Bulldog 46 61
Engelse Cocker Spaniël 30 45
Franse Bulldog 30 41
Foxterriër 40 45
Golden Retriever 41 61
Greyhound 45 50
Hovawart 48 60
Ierse Setter 40 45
Ierse Wolfshond 55 65
Labrador Retriever 46 61
Lhasa Apso 35 45
Leonberger 55 65
Maltezer 30 35
Mastiff 65 80
Mechelse Herder 45 60
Munsterlander klein 45 50
Munsterlander groot 50 55
Newfoundlander 55 65
Pekinees 30 35
Rhodesian Ridgeback 45 60
Schotse Herdershond 40 45
Shih Tzu 35 42
Shelti 40 45
Siberische Husky 45 50
Staffordshire Bulterriër 36 60
St. Bernard 60 70
Teckel 20 41
Whippet 40 45
West Highland White Terriër 35 40
Yorkshire Terriër 25 30
Zwitserse Witte Herder 50 65

.

Hoe breed moet een halsband zijn?

Matentabel halsband en/of tuigje

Maat Halsomvang Breedte
Small 25-39 cm 12 mm
Small extra breed 30-48 cm 15 mm
Medium 35-59 cm 20 mm
Large 46-76 cm 25 mm

.

Welke maat riem hond?

Halsband of tuigje – Wanneer je een lijn hebt uitgekozen hoort er ook nog een halsband of tuigje bij. Zowel een halsband als tuig zijn mogelijk, ook hierbij speelt persoonlijke voorkeur mee. Bij sommige puppycursussen is het gebruik van een halsband verplicht, vraag dit na voor je begint.

 • Wanneer je een halsband of tuigje koopt is het belangrijk dat halsband en tuig de goede maat hebben;
 • Te groot en je hond kan gemakkelijk ontsnappen, te klein kan je dier pijn doen;
 • Voor de goede maat moet je 2 vingers tussen de halsband of tuig en de hond kunnen houden;

Slipkettingen, elektrische halsbanden en prikkettingen zijn geen verstandige keuze. Bij al deze halsbanden veroorzaak je leed bij je huisdier. Het zijn dus geen diervriendelijke keuzes. Daarnaast is uit onderzoek bewezen dat dieren met een slipketting minder goed leren en meer angstagressie vertonen.

Heeft een hond last van een halsband?

Het gevaar van het gebruik van halsbanden – Nekletsel Voor je het weet is het gebeurd; een snelle sprint of een onverwachte ruk aan de lijn. Het hoeft maar één keer te gebeuren en je hond kan ernstig nekletsel oplopen. Nekletsel kan variëren tussen blauwe plekke en hoofdpijn tot een whiplash, een beschadigde luchtpijp of strottenhoofd of zelfs gebroken wervels. In een studie onder 400 hoHoe Strak Moet Halsband Hondnden gedaan door Anders Hallgren en gepubliceerd in de “Animal Behaviour Consultants Newsletter” in 1992 ontdekte hij dat “trekken en rukken aan de lijn vooral effect heeft op de nek en de hals van de hond. Zoals verwacht was er geen verband tussen hoe men omging met de lijn en thoracale (borstkas) / lumbale (achterste deel van de rug) afwijkingen. Echter, één van de duidelijkste verbanden, welke was gevonden tijdens het onderzoek, was dat tussen de cervicale (nek) schade en het rukken en trekken aan de lijn.

Nekletsel kan zelfs leiden tot verlamming en andere neurologische problemen. 91% van de honden met nekletsel was blootgesteld aan het rukken en trekken aan de lijn door de eigenaar, of werd toegestaan om zelf langere tijd voluit aan de lijn te trekken.

Verder advies dat voortkwam uit het onderzoek: “Spelen kan geen kwaad, maar zorg dat je je hond eerst hebt opgewarmd”. Honden die vaak rennen, spelen met andere honden en springen uit blijdschap of over obstakels, hebben niet vaker last van rugproblemen.

Dat is bemoedigend, echter de hond moet gemasseerd worden en een kans krijgen om op te warmen voordat er intensieve activiteiten worden ondernomen. Het maakt niet uit of dit is voordat je hond wild gaat spelen, jachttraining volgt of aan behendigheidsproeven mee doet.

Oor- en oogproblemen In de studie van Pauli A. , Bentley E, Diehl K. , Miller P. , “Effecten van de druk door een halsband of tuig op de intra-oculaire druk bij honden” werd vastgesteld dat “de oogboldruk aanzienlijk stijgt ten opzichte van de referentiewaarden wanneer er druk wordt toegepast op de hals/nek door het gebruik van halsband (wanneer aangelijnd), maar niet bij het gebruik van een tuig.

” Dit soort intra-oculaire druk kan ernstig letsel veroorzaken bij honden die al lijden aan dunne hoornvliezen, glaucoom, of oogletsel. Dr. Peter Dobias stelt dit in het artikel ” Halsbanden kunnen ziektes veroorzaken bij honden en mogelijk lijden tot kanker.

” Hierin stelt hij ook dat “Oor- en oogproblemen vaak gerelateerd zijn aan het trekken aan de lijn. Bij honden die trekken aan de riem beperkt de halsband de bloed- en lymfestroom van en naar het hoofd. ” Hypothyreoïdie (tekort aan schildklier hormonen) De halsband zit om de nek in het gebied van de schildklier.

 1. Zoals Dr;
 2. Peter Dobias schrijft in zijn artikel, “Deze klier wordt ernstig beschadigd als een hond aan de lijn trekt, op die manier raakt hij ontstoken en wordt hij dus ‘vernietigd’ door het lichaamseigen immuunsysteem als het lichaam zich probeert te ontdoen van de ontstoken schildkliercellen;
See also:  welke hond stinkt niet?

De vernietiging van de schildkliercellen leidt tot een tekort aan het schildklierhormoon = hypothyroïdie en omdat de schildklier de stofwisseling regelt van elke cel kan dit zich uiten in verschillende vormen. De symptomen kunnen zijn: weinig energie, gewichtstoename, huidproblemen, haaruitval en het kan zelfs aan de basis liggen van oorinfecties en het falen van organen.

Storing van het zenuwstelsel in de voorpoten Een ander gezondheidsprobleem waar Dr. Dobias op wijst in zijn artikel over halsbanden is de mogelijkheid van een storing/defect van het zenuwstelsel in de voorpoten.

Hij zegt: “Het overmatig aan de voorpoten likken en kreupelheid aan de voorpoten kunnen ook worden gerelateerd aan de halsband van de hond. Het trekken aan de lijn tast de zenuwen aan die naar en door de voorpoten lopen. Dit kan leiden tot een abnormaal gevoel in de voorpoten waardoor de honden er aan gaan likken. Gedragsproblemen Hoe Strak Moet Halsband Hond Het is algemeen aangenomen dat bij alle dieren met een brein het gedrag is gekoppeld aan de gezondheid. In de studie van Anders Hallgren welke is gepubliceerd in “Animal Behaviour Consultants Newsletter” in 1992, vond Anders correlaties tussen verwondingen bij honden en hun gedrag. Anders schrijft: “Dat honden zo te vergelijken zijn met de mens kan komt voor velen als een verrassing.

Bij deze honden wordt vaak een verkeerde diagnose gesteld namelijk : allergie. Echter het enige wat er in dit geval gedaan hoeft te worden is de halsband verwijderen en het nekletsel behandelen. ” “Een veel voorkomende oorzaak van gedragsproblemen bij honden is ziekte of pijn.

Volgens velen die werken met probleemhonden is de meest voorkomende bron van pijn en ziekte bij honden: schade aan de spieren en botten. ” Anders zijn studie was gericht op rugletsel. Van de groep van 400 honden, had 79% van de agressieve honden rugproblemen, terwijl slechts 21% geen rugklachten had.

Wat is de beste halsband voor een hond?

De beste halsband en riem? – Concluderend kunnen we dus stellen dat de beste halsband en riem een standaard halsband met gesp of kliksysteem is in combinatie van een riem van 1 tot 1,5 meter (geschikt voor jouw hond, qua grootte en gewicht). Mocht je dan alsnog een hond hebben die trekt, uitvalt of anderszins onwenselijk gedrag vertoont, is het tijd om een professional in te schakelen, niet om een tuig of een flexi rollijn aan te schaffen.

Hoe meet je halsband hond?

Hoe bepaal ik de maat voor een hondenhalsband ? – Iedere fabrikant en ieder merk dat halsbanden produceert, hanteert een eigen maatvoering. Er is dus helaas geen enkele standaard maatvoering. Dit houdt in, dat u goed op moet letten welke maat u bestelt. Een maat XS kan bij de ene fabrikant een hele andere maat zijn dan bij een andere fabrikant.

Voor de goede orde: maten als XS, S, M, L  en dergelijke zeggen helemaal niets over de grootte van de halsband ! Het is uitsluitend een aanduiding om de verschillende maten uit elkaar te houden. Om de juiste maat halsband voor uw hond op te meten gebruikt u een soepel meetlint en meet u de nek op het breedste punt, dichtbij de schouder op de basis van de nek.

Belangrijk is dat de hondenhalsband strak en toch comfortabel zit, u moet ongeveer 2 vingers tussen de halsband en de nek van uw hond kunnen steken. De halsbanden zijn opgemeten van het eerste gaatje tot het laatste gaatje. Dit is dan de nekomvang waarvoor de hondenhalsband is geschikt.

Een voorbeeld: nekomvang 27-35 cm betekent dat 27 cm de kleinste stand is en tot het eerste gaatje opgemeten en 35 cm is de grootste stand en is tot het laatste gaatje opgemeten. Mocht de nekomvang tussen twee maten invallen, dan is de grotere maat de betere keuze.

Voorbeeld: u meet een nekomvang van 30 cm. Hierbij zou een halsband van 27-35 cm uitstekend passen.

Welke breedte hondenlijn?

Biothane lijnen voor de grotere honden – Wandel je dagelijks met een labrador, rottweiler of boxer, of heb je een hond van een vergelijkbare lichaamsomvang en -sterkte? Ook dan is een lijn van zestien millimeter geschikt. Voor de allergrootste honden ga je voor een lijn met een breedte van negentien millimeter. Neem snel een kijkje bij de biothane hondenlijnen .

Welke maat halsband voor labrador?

Maat M (36 – 42cm) is vaak geschikt voor middelgrote rassen zoals bijvoorbeeld de springer spaniël, labrador, labradoodle, border collie beagle, Engelse cocker spaniël, stafford, pekinees en west highland white terriër.

Wat is een martingale halsband?

WAT IS EEN MARTINGALE HALSBAND? – Martingale is een type halsband dat extra controle bied over uw hond zonder het kelende effect van een slip collar. Dit type halsband wordt uitvoerig gebruikt in trainingen. Ze zorgen er voor dat de kop van uw hond niet uit de halsband glipt als de hond tijdens het lopen te enthousiast wordt.

Een Martingale halsband is gemaakt met twee lussen. De grotere lus gaat om de nek van de hond en de riem wordt bevestigd aan de kleinere lus. Als de hond probeert te trekken, trekt de spanning aan de riem de kleine lus strak.

Dit maakt de grote lus kleiner en strakker om de nek, om ontsnappen te voorkomen. Bij correct gebruik, zit de halsband comfortabel los zonder dat de hond dit doorheeft. Tot dat de hond begint te trekken.

Waarom hond aan lange lijn?

Geen hype maar een doelbewuste keuze voor pro-actieve hondeneigenaren – Sommige mensen denken dat honden niet goed opgevoed en getraind zijn als je aan een lange lijn je hond uitlaat. Maar niets is minder waar. Een lange lijn wordt steeds populairder bij pro-actieve hondeneigenaren.

 • Het wandelen met een lange lijn betekent niet : je houdt de lus vast, de hond loopt helemaal voorop en heeft alle ruimte, kan naar iedereen toe en kan zo oversteken. Ook betekent het wandelen aan een lange lijn niet dat de hond een een aanloop kan nemen in de lijn en daarmee jou, andere honden/mensen kan verwonden. Wandelen moet altijd veilig zijn.
 • Wandelen met een lange lijn betekent wel : de lijn vasthouden in twee handen, waarbij je lengte geeft en de lijn korter maakt wanneer dit nodig is. De lijn staat niet strak maar er zit een boogje in (een smiling leash). Je zorgt op die manier dat je altijd snel contact met de hond kunt maken wanneer dit nodig is, maar er niet constant druk op de hond is. (Sommige honden hebben wel baat bij druk/contact, dit zie je vaak bij hele angstige en onzekere honden die druk op de lijn contact en steun krijgen).
See also:  Sterilisatie Hond Wat Doen Ze?

Wandelen met een lange lijn is geen hype , het is een doelbewuste keuze waar hondeneigenaren goed over nagedacht hebben met het welzijn van hun hond in het vizier. Met een lange lijn wandelen honden rustiger en trekken ze minder. Dit heeft niets met opvoeden en trainen te maken, een hond aan een kort lijntje die strak naast de voet moet lopen en amper mag snuffelen is gewoon niet gelukkig. Hoe Strak Moet Halsband Hond Een lange hondenlijn voor allerlei omstandigheden!.

Waarom geen Flexlijn?

Je hond kan meer spanning ervaren tijdens de wandeling. Doordat er altijd druk op de lijn staat, kan je hond ontmoetingen met andere honden spannender vinden. Dit verstoort de communicatie. Ook kan de flexlijn in de knoop raken met de andere hond of eigenaar daarvan.

Wat moet je doen als je hond trekt?

Trekken = omdraaien – Een variant op de ‘trekken = stoppen’ methode is ‘trekken = omdraaien’. In plaats van dat de hond jou leidt, zorg je er op deze manier voor dat jij de hond leidt. Wanneer er spanning op de riem komt, verander je direct 180 graden van richting en loop je de andere kant op.

Wat is beter voor de hond een halsband of een tuigje?

Halsband of hondentuig? – U gaat meerdere keren per dag wandelen met de hond. Een goede wandeluitrusting is dus onmisbaar. Om uw keuze makkelijker te maken hebben we de voor- en nadelen van halsbanden en tuigjes op een rij gezet. Het blijft natuurlijk altijd een persoonlijke keuze.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken waar uw hond zich het prettigst bij voelt. Neem uw hond dus gerust mee naar uw lokale Dierspecialist winkel om verschillende modellen te passen en advies te vragen! Hondenhalsband Het grote voordeel van een hondenhalsband is dat de band alleen om de nek van uw hond zit.

Hierdoor wordt de hond niet belemmerd in z’n lichaamsgebruik tijdens de wandeling. Wanneer de hond los mag rennen is er minder gevaar dat de hond ergens achter blijft hangen. Toch zitten er ook een aantal nadelen aan een hondenhalsband. In de nek van uw hond zitten zenuwen, nekwervels, lymfeklieren, (slag)aders, de luchtpijp en schildklier.

 • Wanneer de hond aan de lijn trekt of u uw hond onverwachts moet terugtrekken krijgt de nek een klap;
 • Dit kan in ernstige gevallen leiden tot letsel, zoals hoofdpijn, blauwe plekken, beschadiging van het strottenhoofd en de luchtpijp, verschoven nekwervels en gezwollen klieren;

Uiteraard hoort een hond niet te trekken aan de riem en moet u hem leren netjes mee te lopen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Uw hond kan een ander dier zien buiten, een bekende waar hij graag naartoe wilt of de weg op schieten. Wanneer u hem dan corrigeert kan de nek het onbedoeld flink te verduren krijgen.

 1. Hondentuig Het is een fabel dat uw hond ineens niet meer gaat trekken van een normaal hondentuigje;
 2. Trekken heeft te maken met gedrag en moet worden afgeleerd;
 3. Daarentegen is het wel zo dat een tuigje beter is wanneer uw hond een keer trekt;

Met een hondentuig wordt de druk niet uitgeoefend op de nek, maar verdeeld over de borstkas van de hond en dat is een stuk minder schadelijk. Door het ruime aanbod kan het lastig zijn om een geschikt hondentuig uit te zoeken. De meeste hondentuigen zijn makkelijk te verstellen.

Als u hond nog pup is zult u waarschijnlijk wel een nieuw tuig moeten aanschaffen als hij volgroeid is. Er zijn verschillende soorten hondentuigen verkrijgbaar waaronder borsttuigen, Y-tuigen, H-tuigen en instaptuigen.

Borsttuig Zoals de naam al doet vermoeden heeft een borsttuig een horizontale band over de borst. Het voordeel van een borsttuig is dat u het makkelijk om kan doen bij uw hond. Vooral handig bij honden niet lang stil kunnen zitten. U plaatst het tuig over de kop van uw hond heen en klikt de band vast achter de voorpoten.

 1. Deze band is verstelbaar, maar de band om de borst vaak niet;
 2. In theorie zou een angstige hond kunnen ontsnappen als hij hard naar achteren trekt en zijn voorpoten strekt;
 3. Dan schiet het tuigje over zijn kop heen;

Y-tuig Dit tuig loopt in een Y-vorm over de borst van uw hond. Bij een Y-tuig zijn de voorpoten en schouders helemaal vrij en wordt de druk goed verdeeld. U plaatst het tuig over de kop van uw hond en tilt daarna één voorpoot van uw hond op om het tuig helemaal om te doen en vast te maken.

H-tuig Het voordeel van een H-tuig is dat dit tuigje goed verstelbaar is en relatief goedkoop. Echter kan er bij een H-tuig nog steeds druk op de nek ontstaan. Daarbij hebben de meeste H-tuigen smalle bandjes die vaak niet gevoerd zijn.

Hierdoor kan het tuig onaangenaam aanvoelen bij uw hond. Net als bij de andere tuigen gaat het H-tuig over de kop heen en bij sommige modellen moet één voorpoot opgetild worden. Instaptuig Bij het instaptuig moet uw hond met beide voorpoten in het hondentuig stappen.

 1. Bij drukke honden en bewegelijke pups kan dit lastig zijn met aandoen, maar alles is te leren;
 2. Verder is het instaptuig te vergelijken met het H-tuig door de smalle, ongevoerde bandjes;
 3. Ook zakken de bandjes sneller scheef dan bij andere tuigjes;

De producten uit de serie Mesh preno van Nobby zijn gemaakt van het zachte materiaal mesh (nylon)-neopreen en zijn verkrijgbaar in verschillende leuke kleuren. Hiermee haalt u zeker een goed en fijn product in huis. Deze producten zijn ook verkrijgbaar met led-licht , zodat u ook in het donker veilig op pad kunt met uw hond.

 • Naast de bovengenoemde hondentuigen is er nog een zogenaamd anti-trektuig, wat ervoor zou zorgen dat uw hond plotseling stopt met trekken;
 • Logisch, want dit tuig is te vergelijken met een slipketting en prikband en werkt door middel van ongemak en pijn;

Een anti-trektuig geeft druk op gevoelige plekken of ‘snijdt’ in de oksels. Begrijpelijk dat de hond dan niet meer trekt, maar dit is uiteraard niet de bedoeling. Sterker nog, het anti-trektuig kan juist leiden tot gedragsproblemen en is ontzettend schadelijk voor de hond.

See also:  wat doen met hond die gebeten heeft?

Wat is het beste anti Trektuig?

Trixie anti – trektuig Ben je op zoek naar een anti – trektuig die je zonder problemen bij jouw hond kunt aantrekken? Dan kun je kiezen voor de het anti – trektuig van Trixie. Je kunt namelijk iedere band van dit tuigje aanpassen, zodat het perfect om het lijf van jouw hond past.

Welke lijn gebruikt Cesar Millan?

Knoop de Benno’s Happiness | Maak een Paracord Halsband | Makkelijk voor Beginners

Vandaag ben ik op onderzoek uitgegaan wat de illusion Collar nu eigenlijk is. Deze halsband is door Illusion Millan jawel de inmiddels ex-vrouw van Cesar Millan bedacht en in de markt gezet. Cesar Millan meldt op zijn website dat hij de halsband bedacht heeft.

 • Hij kwam op het idee omdat hij een hond met een harnas zag;
 • Normaal gesproken gebruikt hij maar 1 één simpele riem, aan de boven kant van de nek;
 • Hoe is hij toch op het idee gekomen om de halsband/riem hoog in de nek te doen? Als u denkt dat hij dit zelf heeft bedacht dan heeft u het mis;

Hij heeft het namelijk gezien tijdens een hondenshow in Amerika endacht toen, waarom drage alle honden hun halsband zo laag in de nek.

Welke breedte hondenlijn?

Biothane lijnen voor de grotere honden – Wandel je dagelijks met een labrador, rottweiler of boxer, of heb je een hond van een vergelijkbare lichaamsomvang en -sterkte? Ook dan is een lijn van zestien millimeter geschikt. Voor de allergrootste honden ga je voor een lijn met een breedte van negentien millimeter. Neem snel een kijkje bij de biothane hondenlijnen .

Hoe groot moet de mand van mijn hond zijn?

Onze  hondenmanden zijn verkrijgbaar in verschillende maten en gemaakt uit diverse materialen. Er zijn hondenmanden van  lekker zachte stoffen tot hondenhuisjes van kunststof. De meeste hondenmanden en hondenkussens in onze webshop zijn volledig wasbaar of hebben een afneembare buitenhoes. Het is dus soms lastig om een keuze te maken voor een hondenmand die het beste bij jouw hond past.

De meeste manden in onze webshop hebben de maten smal, medium en large. Hoe je weet welke maat je nodig hebt is simpel. Meet je hond op als hij in zijn favoriete slaaphouding ligt. Ligt je hond graag lekker languit: Meet je hond van de voorkant van zijn snuit tot de staartaanzet en tel er 10cm bij.

Dat is de minimale maat die de mand moet hebben zodat je hond comfortabel in zijn mand kan liggen. Ligt je hond liever opgerold, meet je hond dan op in zijn slaaphouding en tel ook hier een extra 10cm bij. Tip! Heb je een puppy, kies dan voor de hondenmanden die je makkelijk kan wassen en lekker zacht zijn.

Welke maat tuig hond?

Borstmaat is de enige juiste maat – De reguliere maatvoering M-XL zegt vaak niet zoveel, omdat een ‘ hondentuig voor kleine honden XL’ natuurlijk niet geschikt is voor een XL hond! Voor het kiezen van de juiste maat hondenharnas of hondentuig kan je het beste de borstomvang van je hond meten.

Hoe groot puppy halsband?

Het is belangrijk dat je accessoires van je honden de juiste maat hebben. Hieronder lees je per product ons advies voor de juiste maat van onze producten. Mocht je nog vragen hebben na het lezen van deze pagina, neem dan gerust contact met ons op en dan helpen wij je met alle liefde! Natuurlijk is het belangrijk dat de halsband de juiste maat is voor jouw hond, zodat hij comfortabel zit en mooi staat. Meet de halsomvang van je hond op bij het breedste gedeelte. Indien je geen slap meetlint hebt, kun je bijvoorbeeld een veter of touw gebruiken en die vervolgens opmeten. Het is van belang dat je wat speling hebt; als je er nog 2 vingers plat tussen kunt doen dan heb je de juiste maat.

Om er achter te komen welke halsband het meest geschikt is voor je hond, kun je de nekomvang of een oude halsband opmeten. Op onderstaande afbeelding wordt duidelijk hoe de halsbanden van BOOOI gemeten worden.

Maat XXS  (23 – 27 cm) is vaak geschikt voor kleine honden, zoals bijv. puppies en hondenrassen zoals bijvoorbeeld een chihuahua, dwergpoedel en (mini)teckel. Maat XS  (26 – 32 cm) is vaak geschikt voor kleinere hondenrassen zoals shih tzu, boomers & maltezers Maat S (32 – 38 cm) is vaak geschikt voor kleine honden zoals bijvoorbeeld de yorkshire terriër, cavalier king charles spaniël, franse bulldog en (mini)babradoodle.

Maat M  (36 – 42cm) is vaak geschikt voor middelgrote rassen zoals bijvoorbeeld de springer spaniël, labrador, labradoodle, border collie beagle, Engelse cocker spaniël, stafford, pekinees en west highland white terriër.

Maat L  (43 – 53 cm) is vaak geschikt voor grote hondenrassen zoals bijvoorbeeld de labrador en golden retriever, maar ook de boxer, dalmatiër, Duitse staander, foxterriër, Ierse setter, basset, bearded collie, schotse herdershond, shelti, munsterlander, rhodesian ridgeback, Siberische husky, airedale terriër, briard en staffordshire bulterriër.

 1. Maat XL  (47 – 58 cm) is vaak geschikt voor grote honden zoals bijvoorbeeld de berner sennenhond, bouvier, chow chow, Duitse dog, Duitse herder, Engelse bulldog, hovawart, Ierse qolfshond, labrador retriever, leonberger, mastiff, mechelse herder, newfoundlander, siberische husky, st;

bernard en Zwitserse Herder. Een juiste maat tuigje is van belang, hierdoor is het tuigje comfortabel voor je hond en kun je hem goed corrigeren waar nodig. Om de juiste maat te bepalen voor een tuig is het belangrijk om de borstomvang van je hond op te meten.

 1. Dit is de omvang direct achter de voorpoten en om de nek;
 2. Heeft je hond een zeer brede borstkast dan is het beter om een maatje groter te nemen;
 3. Om het hondentuigje comfortabel te laten zitten moet er 2 vingers ruimte tussen jouw hond en het tuigje beschikbaar zijn;

Onze hondentuigjes zijn beschikbaar in de maten XS, S, M & L. Heb je mooi tuigje gevonden en twijfel je over de maat, bekijk onze hieronder deze maattabel om een goede keuze te maken. Maar mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op voor advies. Heb je een leuke banana gevonden op onze website, maar twijfel je over de maat van de bandana? Bekijk dan onze maattabel hiernaast! De bandana kun je gemakkelijk bevestigen om de halsb van jouw hond doormiddel van stevige drukknoopjes. Maar, mocht deze te groot zijn, kun je deze altijd nog omknopen. Bestellingen vanaf 26 juli tot en met 15 augustus worden na 15 augustus verzonden. Sluiten.