Hoe Teek Verwijderen Hond Zonder Tekentang?

Hoe Teek Verwijderen Hond Zonder Tekentang
Hoe verwijder je een teek? –

 • Gebruik voor het verwijderen van teken geen zeep, alcohol, olie of benzine. Dit verhoogt de kans op besmetting.
 • Verwijder de teek zonder te draaien en zonder de teek te beschadigen. Zorg dat je er niet in knijpt aangezien er dan een kans is dat de teek ‘zichzelf leeg maakt’ en het risico op een tekenbeetziekte verhoogt.
 • Pak met behulp van een tekenpincet, of tekentang de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Trek de teek uit de huid.
 • Als je geen tekentang hebt: gebruik je nagels.
 • Het gebruik van een normale pincet is niet aan te raden in verband met het risico van knijpen in het lijfje van de teek.
 • Ontsmet het wondje na het verwijderen van de teek met alcohol 70% of met jodium.
 • Het tekenverwijder-apparaat kan na gebruik in kokend water worden gedesinfecteerd.
 • Als het verwijderen van de teek niet lukt, ga dan naar de huisarts.

Bron: Ehbo. nl en Tekenbeetziekten. nl.

Kan een hond dood gaan aan een teek?

Niet alle teken zijn gevaarlijk, maar sommige dragen bepaalde ziektes met zich mee. Als een teek bijt, kunnen ziektes zoals de ziekte van Lyme en Babesiose worden overgedragen.

Wat gebeurt er als je een teek verkeerd verwijderd?

Als de kop van de teek hierbij afbreekt en in de huid achterblijft is dat niet erg. Het resterende stukje komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter. Het kan wel gaan ontsteken. Maak na het verwijderen van de teek het wondje schoon met een alcohol (70%) of povidonjood oplossing.

Kan teek niet verwijderen hond?

De kop van de teek verwijderen is mislukt, wat nu? – Bij het aanhechten verankert de teek zijn snuit in de huid met tientallen weerhaken. Bovendien spuugt de teek rondom zijn snuit een klevend stofje uit wat ‘cement’ wordt genoemd, waardoor hij extra stevig vast komt te zitten.

Het komt weleens voor dat, bij het verwijderen van de teek uit de hond, het mislukt om de kop er goed uit te krijgen. Als de hele kop blijft zitten kan de teek mogelijk nog steeds bacteriën overdragen. Probeer daarom alsnog met een ontsmette pincet of naald de rest van de kop eruit te krijgen.

Raadpleeg een dierenarts wanneer dit niet lukt. Als alleen de steeksnuit of delen ervan achterblijven in de huid is het risico een stuk kleiner. Over het algemeen ontstaat er dan hooguit wat irritatie op de huid. Probeer de snuit alsnog met een ontsmette naald of pincet eruit te halen.

Hoe moet je een teek weghalen bij een hond?

7 tips voor het verwijderen van teken –

 • Signaleer je een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk.
 • Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet te pakken en niet in het lichaam van de teek te knijpen.
 • Trek met een puntige pincet, de tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.
 • Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur, dit verhoogt de kans dat de teek ziekteverwekkers overbrengt.
 • Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium en was je handen met zeep.
 • Heb je bij jezelf een teek verwijderd, markeer de plek en noteer de datum in je agenda.
 • Desinfecteer de tekentang/tekenpincet na gebruik in kokend water of op een door de fabrikant aangegeven manier.

Bekijk ook eens de animatie hier rechts. Uiteraard kan je dierenarts je hier ook mee helpen. > Je hond beschermen > Hulp van je dierenarts Hoe Teek Verwijderen Hond Zonder Tekentang.

See also:  Wanneer Progesteron Prikken Hond?

Wat gebeurt er als je een teek laat zitten bij een hond?

Wat is en doet een teek bij honden? – Een teek is een bloedzuigende mijt-achtige die zich nestelt op muizen, honden en zelfs mensen. Doordat het bij verschillende dieren en diersoorten bloed opzuigt, kan het ernstige ziekten bij zich dragen. Daarom is het goed om een tekenbeet te voorkomen en als het nodig is zo snel mogelijk te verwijderen.

Teken verschuilen zich in hoge struiken of in het gras en klemmen zich aan een dier of mens vast als deze langsloopt. Ze zuigen zich vol met bloed en laten meestal na een dag of vijf vanzelf weer los. Tijdens dit bloedzuigen kunnen ziektes worden overgebracht.

De bekendste ziekte die een teek bij zich draagt is de ziekte van Lyme. Dit kan ook bij mensen zware gevolgen hebben.

Waar op letten na tekenbeet hond?

Waarom mag je een teek niet draaien?

Hoe verwijder je een teek? –

 • Gebruik voor het verwijderen van teken geen zeep, alcohol, olie of benzine. Dit verhoogt de kans op besmetting.
 • Verwijder de teek zonder te draaien en zonder de teek te beschadigen. Zorg dat je er niet in knijpt aangezien er dan een kans is dat de teek ‘zichzelf leeg maakt’ en het risico op een tekenbeetziekte verhoogt.
 • Pak met behulp van een tekenpincet, of tekentang de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Trek de teek uit de huid.
 • Als je geen tekentang hebt: gebruik je nagels.
 • Het gebruik van een normale pincet is niet aan te raden in verband met het risico van knijpen in het lijfje van de teek.
 • Ontsmet het wondje na het verwijderen van de teek met alcohol 70% of met jodium.
 • Het tekenverwijder-apparaat kan na gebruik in kokend water worden gedesinfecteerd.
 • Als het verwijderen van de teek niet lukt, ga dan naar de huisarts.

Bron: Ehbo. nl en Tekenbeetziekten. nl.

Wat te doen als er een stukje teek blijft zitten?

Wat moet ik doen als ik een tekenbeet heb? •    Haal een teek  zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. •    Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat u de teek verwijdert.

 • •    Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit;
 • Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk;
 • Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter;

Ontsmet hierna het beetwondje. Gebruikt u een andere tekenverwijderaar? Volg dan de gebruiksaanwijzing. •    Noteer wanneer en waar op de huid u gebeten bent. Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een verkleuring van de huid of klachten die passen bij de ziekte van Lyme. .

Hoe lang kan een teek op een hond blijven zitten?

Ontwikkeling en leefwijze – De volgezogen vrouwelijke exemplaren laten na de bloedmaaltijd hun gastheer los en zoeken een goede schuilplaats. Zij hebben daarbij een sterke neiging om naar boven te kruipen, zodat ze vaak gevonden worden in naden en kieren bij plafonds van woningen, kennels en dergelijke.

 1. In deze schuilplaatsen deponeert het wijfje 1000 – 3000 eitjes, waaruit na 19-60 dagen de 6-potige larven komen;
 2. Deze larven hechten zich, zodra de gelegenheid zich voordoet, vast aan een hond en zuigen zich in 3-6 dagen vol bloed;
See also:  Hoe Weet Je Of Je Hond Loops Is?

Vervolgens laten ze zich vallen en verbergen zich in allerlei naden en kieren, om in 6-23 dagen te vervellen tot de 8-potige roodbruine nimfen. Na enige inactieve dagen, beklimmen de nimfen vegetatie of verticale oppervlakken en wachten ze op een gastheer.

 1. Mocht deze passeren, dan hechten ze zich weer vast en blijven gedurende 4-9 dagen zitten, waarin ze zich opnieuw volzuigen met bloed;
 2. Na afloop wordt de hond verlaten, verbergen zich en vervellen in een periode van 12-29 dagen, waarna het dier volwassen is;

Het dier is zeer actief als het verstoord wordt. De volwassen teken hechten zich nogmaals aan de hond en blijven daar gedurende 50-60 dagen, waarbij zij zich ook weer met bloed volzuigen. Na de laatste bloedmaaltijd leggen de volwassen vrouwelijke exemplaren eitjes.

Hoe maak je een teek dood?

Gebruik zo nodig een spiegel en een vergrootglas. Controleer ook uw kleding. U kunt kleding met teken minimaal 30 minuten op 60ºC wassen of de kleding na het wassen in de wasdroger stoppen. Dan gaan teken dood.

Wat kosten teek verwijderen dierenarts?

Een teek laten verwijderen door de dierenarts – Laat je de teek liever door een dierenarts verwijderen? Dat kan ook. Een consult kost ongeveer € 35,-. Eventuele pijnstillers en ontsmettingsmiddel na het verwijderen van de teek, kosten rond de € 50,-.

Hoe lang duurt het voordat een teek vast zit?

Wat zijn teken? – Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed.

Hoe kun je het beste een teek verwijderen?

De beste manier: verwijder de teek met een puntig pincet – Onderzoek gedaan naar het verwijderen van teken is schaars en vaak specifiek voor bepaalde merken tekenverwijderaar. De meeste onderzoeksresultaten laten wel zien dat het verwijderen van de teek met een spits pincet het beste is.

 • De teek wordt zo dicht mogelijk op de huid beetgepakt en rechtop met een rustig trekkende beweging verwijderd (zie  hier  een filmpje);
 • Met een puntig pincet kun je ook op lastige plekjes komen, bijvoorbeeld in huidplooien, de navel en achter de oren;

Bij een teek die al langer in de huid zit zwelt de huid soms wat op rond te teek. Met een puntig pincet kun je dan toch nog goed bij het kopje. Ook is een spits pincet goed schoon te maken en is het metaal erg sterk, wat belangrijk is voor bijvoorbeeld de huisartsenpraktijk.

 • Toch zijn er ook nadelen: het is een nauwkeurig klusje het teekje, dat vaak niet groter is dan een maanzaadje, goed beet te pakken;
 • Bovendien is het lastig voor een redelijke prijs een pincet met een liefst niet gekartelde punt te vinden;

En last but not least: een pincet met scherpe punt is lastig mee te nemen vergeleken met veel andere tekenverwijderaars. Die heb je dus ook niet altijd op zak. .

Hoe lang kan een teek op een hond blijven zitten?

Ontwikkeling en leefwijze – De volgezogen vrouwelijke exemplaren laten na de bloedmaaltijd hun gastheer los en zoeken een goede schuilplaats. Zij hebben daarbij een sterke neiging om naar boven te kruipen, zodat ze vaak gevonden worden in naden en kieren bij plafonds van woningen, kennels en dergelijke.

 • In deze schuilplaatsen deponeert het wijfje 1000 – 3000 eitjes, waaruit na 19-60 dagen de 6-potige larven komen;
 • Deze larven hechten zich, zodra de gelegenheid zich voordoet, vast aan een hond en zuigen zich in 3-6 dagen vol bloed;
See also:  Hoe Lang Mag Een Hond Van 4 Maanden Lopen?

Vervolgens laten ze zich vallen en verbergen zich in allerlei naden en kieren, om in 6-23 dagen te vervellen tot de 8-potige roodbruine nimfen. Na enige inactieve dagen, beklimmen de nimfen vegetatie of verticale oppervlakken en wachten ze op een gastheer.

Mocht deze passeren, dan hechten ze zich weer vast en blijven gedurende 4-9 dagen zitten, waarin ze zich opnieuw volzuigen met bloed. Na afloop wordt de hond verlaten, verbergen zich en vervellen in een periode van 12-29 dagen, waarna het dier volwassen is.

Het dier is zeer actief als het verstoord wordt. De volwassen teken hechten zich nogmaals aan de hond en blijven daar gedurende 50-60 dagen, waarbij zij zich ook weer met bloed volzuigen. Na de laatste bloedmaaltijd leggen de volwassen vrouwelijke exemplaren eitjes.

Wat moet je doen als je hond gebeten is door een teek?

De tekentang en de tekenlasso – Je kunt nog zó goed hebben opgelet, teken zijn venijnige beestjes en kunnen ongemerkt toeslaan. Zie je een teek zitten? Haal hem zo snel mogelijk weg, om de kans op infectie zo klein mogelijk te houden. Dit kun je het beste doen met een tekentang of tekenlasso, verkrijgbaar bij de betere dierenwinkel. >>>Lees altijd de gebruiksaanwijzing goed door!<<< Gebruik je een tekenlasso? Doe de lasso om de teek heen door op de pen te ‘klikken'. Trek de lasso strak met het schuifsysteem en verwijder de teek voorzichtig. >>> Lees altijd de gebruiksaanwijzing goed door!<<< Is de teek eruit? Ontsmet de wond dan even goed en schrijf in je agenda op welke datum je de teek hebt verwijderd. Dit kan later een nuttige aanwijzing voor de dierenarts zijn.

Hoe reageren honden op teken?

Ze wachten – vaak in groepjes – tot er een warmtebron voorbij komt. Dit is meestal een dier maar kan ook een mens zijn. Ze laten zich vallen op hun nieuwe gastheer en bijten zich na een poosje vast in de huid. Hier leeft het beestje een paar dagen van het bloed wat hij op zuigt.

Hoe herken je ziekte van Lyme bij honden?

Ziekte van Lyme bij de hond – In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken (20%) besmet met Borrelia burgdorferi (bron: RIVM). Dit is de bacterie die de ziekte van Lyme bij honden en mensen kan veroorzaken. Een teek die de bacterie draagt, brengt dit over zodra hij een hond of mens bijt.

 1. Niet iedere teek is geïnfecteerd dus een hond raakt niet per definitie besmet door iedere tekenbeet;
 2. Na een beet van een geïnfecteerde teek lopen honden wel het risico de ziekte van Lyme te ontwikkelen;
 3. Het kan maanden of jaren duren voordat de symptomen van deze ziekte zichtbaar worden;

Niet zelden toont een besmette hond pas twee tot vijf maanden na een tekenbeet symptomen. Veel geïnfecteerde honden tonen helemaal geen symptomen. Honden die de ziekte van Lyme ontwikkelen, hebben in eerste instantie vaak koorts, kunnen wisselend kreupel zijn en vergrote lymfeknopen hebben.