Hoe Teek Verwijderen Hond?

Hoe Teek Verwijderen Hond
7 tips voor het verwijderen van teken –

 • Signaleer je een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk.
 • Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet te pakken en niet in het lichaam van de teek te knijpen.
 • Trek met een puntige pincet, de tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.
 • Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur, dit verhoogt de kans dat de teek ziekteverwekkers overbrengt.
 • Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium en was je handen met zeep.
 • Heb je bij jezelf een teek verwijderd, markeer de plek en noteer de datum in je agenda.
 • Desinfecteer de tekentang/tekenpincet na gebruik in kokend water of op een door de fabrikant aangegeven manier.

Bekijk ook eens de animatie hier rechts. Uiteraard kan je dierenarts je hier ook mee helpen. > Je hond beschermen > Hulp van je dierenarts Hoe Teek Verwijderen Hond.

Hoe verwijder je een teek bij een hond zonder tekentang?

Hoe verwijder je een teek? –

 • Gebruik voor het verwijderen van teken geen zeep, alcohol, olie of benzine. Dit verhoogt de kans op besmetting.
 • Verwijder de teek zonder te draaien en zonder de teek te beschadigen. Zorg dat je er niet in knijpt aangezien er dan een kans is dat de teek ‘zichzelf leeg maakt’ en het risico op een tekenbeetziekte verhoogt.
 • Pak met behulp van een tekenpincet, of tekentang de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Trek de teek uit de huid.
 • Als je geen tekentang hebt: gebruik je nagels.
 • Het gebruik van een normale pincet is niet aan te raden in verband met het risico van knijpen in het lijfje van de teek.
 • Ontsmet het wondje na het verwijderen van de teek met alcohol 70% of met jodium.
 • Het tekenverwijder-apparaat kan na gebruik in kokend water worden gedesinfecteerd.
 • Als het verwijderen van de teek niet lukt, ga dan naar de huisarts.

Bron: Ehbo. nl en Tekenbeetziekten. nl.

Kan een hond dood gaan aan een teek?

Niet alle teken zijn gevaarlijk, maar sommige dragen bepaalde ziektes met zich mee. Als een teek bijt, kunnen ziektes zoals de ziekte van Lyme en Babesiose worden overgedragen.

Wat gebeurd er als je een teek er niet helemaal uit gehaald hebt bij een hond?

De kop van de teek verwijderen is mislukt, wat nu? – Bij het aanhechten verankert de teek zijn snuit in de huid met tientallen weerhaken. Bovendien spuugt de teek rondom zijn snuit een klevend stofje uit wat ‘cement’ wordt genoemd, waardoor hij extra stevig vast komt te zitten.

Het komt weleens voor dat, bij het verwijderen van de teek uit de hond, het mislukt om de kop er goed uit te krijgen. Als de hele kop blijft zitten kan de teek mogelijk nog steeds bacteriën overdragen. Probeer daarom alsnog met een ontsmette pincet of naald de rest van de kop eruit te krijgen.

Raadpleeg een dierenarts wanneer dit niet lukt. Als alleen de steeksnuit of delen ervan achterblijven in de huid is het risico een stuk kleiner. Over het algemeen ontstaat er dan hooguit wat irritatie op de huid. Probeer de snuit alsnog met een ontsmette naald of pincet eruit te halen.

See also:  Hoe Vaak Mag Ik Mijn Hond Wassen?

Hoe kun je het beste een teek verwijderen?

Hoe lang kan een teek blijven zitten bij hond?

Wat is en doet een teek bij honden? – Een teek is een bloedzuigende mijt-achtige die zich nestelt op muizen, honden en zelfs mensen. Doordat het bij verschillende dieren en diersoorten bloed opzuigt, kan het ernstige ziekten bij zich dragen. Daarom is het goed om een tekenbeet te voorkomen en als het nodig is zo snel mogelijk te verwijderen.

Teken verschuilen zich in hoge struiken of in het gras en klemmen zich aan een dier of mens vast als deze langsloopt. Ze zuigen zich vol met bloed en laten meestal na een dag of vijf vanzelf weer los. Tijdens dit bloedzuigen kunnen ziektes worden overgebracht.

De bekendste ziekte die een teek bij zich draagt is de ziekte van Lyme. Dit kan ook bij mensen zware gevolgen hebben.

Waarom mag je een teek niet draaien?

Draaien, trekken of schrapen? – Ben je toch gebeten? Verwijder de teek dan zo snel mogelijk. Dit doe je door de teek eruit te trekken, het liefst met een tekentang. Pak de teek met een tekentang zo dicht mogelijk bij je huid bij zijn kop vast en trek hem er in één keer recht uit.

Waar op letten na tekenbeet hond?

Waar zitten teken het meest bij honden?

Hoe komt mijn hond aan teken? – Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die leven in struikgewas of hoog gras. Ze wachten – vaak in groepjes – tot er een warmtebron voorbij komt. Dit is meestal een dier maar kan ook een mens zijn. Ze laten zich vallen op hun nieuwe gastheer en bijten zich na een poosje vast in de huid.

Hier leeft het beestje een paar dagen van het bloed wat hij op zuigt. Als hij verzadigd is, laat hij weer los. Een teek kan ziektes bij zich hebben en deze overdragen op mens en dier. Daarom is het raadzaam een teek bij je hond zo snel mogelijk te verwijderen.

De meeste teken bevinden zich op de kop, in de nek of bij de poten, maar ze komen ook op andere plekken op het lichaam voor.

Wat is een goed middel tegen teken bij honden?

Pipetten met permethrine en imidacloprid – De werkzame stoffen die het meest worden gebruikt bij de tekenbestrijding voor honden zijn permethrine en imidacloprid. Een combinatie van deze twee vind je bijvoorbeeld in pipetten van Advantix. Door eens per 3-4 weken een pipet tussen de schouderbladen van de hond te druppelen is deze voorzien van een gedegen bescherming tegen teken, vlooien, luizen, muggen en (zand)vliegen.

 1. Imidacloprid en permethrine hebben een dubbele functie; ze zijn zowel tekenwerend als tekendodend;
 2. Dit is erg belangrijk, het doodt niet alleen teken die zich vastbijten in de hond maar voorkomt ook dat teken op de hond terecht komen;
See also:  Wanneer Is Een Hond Te Dun?

De bescherming tegen andere parasieten – waaronder zandvliegen- maakt dit middel een aanrader voor wie met de hond zal reizen naar een gebied rond de middellandse zee. Deze regio is berucht om de aanwezigheid van zandvliegen, die de chronische en potentieel dodelijke ziekte leishmaniose kunnen overbrengen.

 1. Als nadeel van deze pipetten kan benoemd worden dat de werkzaamheid maar kort is;
 2. Voor een goede bescherming moet iedere 3-4 weken een pipet worden toegediend;
 3. Ook is het niet verstandig om honden te wassen of laten zwemmen als ze zijn behandeld met een pipet;

Dit vermindert de werking, maar is bovendien schadelijk voor waterdieren. Voor katteneigenaren geldt een extra waarschuwing: katten reageren vele malen heftiger op de werkzame stof permethrine dan honden en kunnen hieraan overlijden! Ook kunnen honden last krijgen van neurologische problemen als ze de vloeistof uit de pipet per ongeluk binnen krijgen.

Hoe weet je of een teek er helemaal uit is?

Wat moet ik doen als ik een tekenbeet heb? •    Haal een teek  zo snel mogelijk weg! Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. •    Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat u de teek verwijdert.

 • •    Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit;
 • Als een stukje van de kop in de huid achterblijft is dat ongevaarlijk;
 • Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter;

Ontsmet hierna het beetwondje. Gebruikt u een andere tekenverwijderaar? Volg dan de gebruiksaanwijzing. •    Noteer wanneer en waar op de huid u gebeten bent. Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een verkleuring van de huid of klachten die passen bij de ziekte van Lyme. .

Hoe lang duurt het voordat een teek vast zit?

Wat zijn teken? – Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Teken leven van bloed van dieren of soms van mensen. Ze kunnen ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed.

Hoe maak je een teek dood?

Gebruik zo nodig een spiegel en een vergrootglas. Controleer ook uw kleding. U kunt kleding met teken minimaal 30 minuten op 60ºC wassen of de kleding na het wassen in de wasdroger stoppen. Dan gaan teken dood.

Hoe maak je een teek dood?

Plet de teek met een voorwerp – Of je nu een schaar, de achterkant van een vork, een sleutelhanger, een steen of je sleutel gebruikt. Dat maakt niets uit. Dood moet ie. Haal de teek wel eerst van je hond af voordat je gaat pletten. Als je nog buiten bent zoek je een boomstronk, een platte steen of een picknicktafel en daar leg je de teek op, om hem vervolgens dood te maken door te pletten.

See also:  Hond Plukken Hoe Doe Je Dat?

Hoe kan je een hond tekenen?

Wat is een goed middel tegen teken bij honden?

Pipetten met permethrine en imidacloprid – De werkzame stoffen die het meest worden gebruikt bij de tekenbestrijding voor honden zijn permethrine en imidacloprid. Een combinatie van deze twee vind je bijvoorbeeld in pipetten van Advantix. Door eens per 3-4 weken een pipet tussen de schouderbladen van de hond te druppelen is deze voorzien van een gedegen bescherming tegen teken, vlooien, luizen, muggen en (zand)vliegen.

 • Imidacloprid en permethrine hebben een dubbele functie; ze zijn zowel tekenwerend als tekendodend;
 • Dit is erg belangrijk, het doodt niet alleen teken die zich vastbijten in de hond maar voorkomt ook dat teken op de hond terecht komen;

De bescherming tegen andere parasieten – waaronder zandvliegen- maakt dit middel een aanrader voor wie met de hond zal reizen naar een gebied rond de middellandse zee. Deze regio is berucht om de aanwezigheid van zandvliegen, die de chronische en potentieel dodelijke ziekte leishmaniose kunnen overbrengen.

 • Als nadeel van deze pipetten kan benoemd worden dat de werkzaamheid maar kort is;
 • Voor een goede bescherming moet iedere 3-4 weken een pipet worden toegediend;
 • Ook is het niet verstandig om honden te wassen of laten zwemmen als ze zijn behandeld met een pipet;

Dit vermindert de werking, maar is bovendien schadelijk voor waterdieren. Voor katteneigenaren geldt een extra waarschuwing: katten reageren vele malen heftiger op de werkzame stof permethrine dan honden en kunnen hieraan overlijden! Ook kunnen honden last krijgen van neurologische problemen als ze de vloeistof uit de pipet per ongeluk binnen krijgen.

Hoe lang kan een teek blijven zitten?

Ontwikkeling – De ontwikkeling van de teek kent 4 stadia: ei–larve–nimf–adult en kan, afhankelijk van de omstandigheden, wel 7 jaar duren. Gewoonlijk duurt de gehele ontwikkeling 2-3 jaar. Voor elke vervelling en voor het produceren van eitjes is een bloedmaaltijd nodig, vaak is dit van drie verschillende gastheren.

 • Het wijfje kan wel duizenden eitjes afzetten op de begroeiing;
 • De eitjes zijn gevoelig voor uitdrogen, daarom is een vochtige omgeving noodzakelijk om te overleven (relatieve luchtvochtigheid van 80% of hoger);

Na enkele weken komen de 6-potige larven tevoorschijn. Ze hechten zich zodra de gelegenheid zich voordoet, vast aan een gastheer en zuigen gedurende 3-7 dagen bloed, waarna ze het lichaam verlaten. Na een rustperiode van 4 weken volgt de vervelling tot nimfstadium.

 1. Bij afwezigheid van een gastheer kan de larve wel 2 jaar hongeren;
 2. De 8-potige nimfen klimmen, net zoals de larven, naar de toppen van vegetatie en wachten tot er een gastheer langskomt;
 3. Ze gaan extreem zuinig met hun energie om en kunnen tot wel 1 jaar hongeren;

Na een bloedmaaltijd laten ze zich vallen en zullen ze vervellen tot een volwassen teek. Volwassen teken leven tot ca. 2 jaar.