Hoe Vaak Mag Een Hond Een Bot?

Hoe Vaak Mag Een Hond Een Bot
Hoe lang mag een hond op bot kauwen? – Als je hond geen botten gewend is, kan je het beter rustig opbouwen. Dat wil zeggen niet te veel en ook niet te lang. Begin met één keer per week en haal het bot na 5 minuten weg. Dan ga je naar 2 x per week. Na een tijdje kan je het langer geven 10, 15 of 20 minuten.

Hoe lang mag hond bot?

Een bot voor honden gevaarlijk? Wat ons betreft wegen de voordelen op tegen de gevaren! – Het geven van botten is niet gevaarlijk wanneer je:

 1. Een hondenbot koopt die past bij het formaat van jouw hond. De meeste mensen kopen een te klein bot en dan kan je hond die in 1 keer doorslikken (bij extreem gulzige / schrokkende honden). Wij geven altijd een bot die zo groot is dat de hond dit onmogelijk in 1 keer kan doorslikken.
 2. Zeker bij onervaren kluivers is  het niet verstandig je hond te lang te laten kluiven. De grootste fout is dat mensen direct een lastig verteerbaar bot geven aan de hond en deze er zo lang op laten kluiven, totdat er een kans op verstopping ontstaat. Wij bouwen de tijd dat een hond op een bot mag kluiven langzaam op. De eerste keer beginnen we met 5 tot 10 minuten en daar tellen we telkens een paar minuten bij op, totdat je op een maximum van ongeveer 30 minuten bent.
 3. Altijd zicht houden op je hond tijdens het kluiven! Zoals hierboven aangegeven is het niet verstandig een hond langer dan 30 minuten op een bot te laten kluiven (meestal korter). Wie toezicht houdt, kan eventuele problemen direct ondervangen. Heb je een bot die splintert? Geen punt jij ziet het op tijd. Heb je een hond die al na 10 minuten een half bot op heeft? Geen punt, jij houdt toezicht en kan ingrijpen. Echt het geven van een bot aan je hond moet altijd onder toezicht! Als er al problemen zijn bij het geven van botten dan is in 9 van de 10 gevallen geen toezicht gehouden.
 4. Je dient het bot van de hond weg te nemen wanneer het zo klein is geworden dat je hond het in 1 keer door kan slikken.

De kleine kans dat er iets misgaat, kan een mens dus voorkomen door de tijd langzaam op te bouwen, toezicht te houden en direct in te grijpen indien er iets niet goed gaat. Wil je het bot afpakken van je hond, doe dit dan op een slimme manier. Ruil het bot tegen iets wat je hond nog liever heeft. Wij gebruiken daar altijd onze gezonde beloningssnoepjes voor. Dit is 100% vlees en heeft een geur die zelfs een lekker bot niet kan evenaren.

 1. Het grootste probleem die we horen is dat de hond verstopt raakt. Dit had voorkomen kunnen worden wanneer je je hond niet zo lang had laten kluiven en er dus niet zo veel bot in de hond was gekomen. Door het vele calcium in het bot wordt de ontlasting erg droog en hard en ziet er wit, bijna als zand, uit. Hierdoor kan je hond grote moeite hebben bij het poepen en zelfs verstopt raken.
  1. Je kan op deze manier goed in de gaten houden hoe je hond reageert op botten;
  2. Dit omdat we verstoppingen willen voorkomen;
  3. Leer je hond kluiven op botten ​​​​​​​ Nu we weten dat het geven van botten aan honden niet zo gevaarlijk is, zoals een heel klein aantal mensen ons wil laten geloven, wordt het tijd om uit te leggen hoe je nu de toch al geringe risico’s nog kleiner kan maken, naast het houden van toezicht;

  Dit is altijd de “schuld” van de baas! Je hebt je hond kennelijk niet onder toezicht en te lang laten kluiven.

 2. Het verhaal gaat dat honden die vers vlees krijgen gemakkelijker botten kunnen verteren dan honden die brokken eten. Dat klopt deels! Het is inderdaad zo dat honden die vlees eten een zuurder maagzuur hebben dan honden die brokken eten en daardoor botten beter kunnen verteren dan honden die brokken eten. MAAR wist je dat in veel vers vlees producten heel fijn gemalen bot verwerkt zit? Vaak ook echt veel omdat bot veel gewicht heeft en goedkoop is.
  1. Het is voor fabrikanten dan ook erg interessant om veel gemalen bot in hun vers vlees producten te verwerken;
  2. Hierdoor krijgen honden die vers vlees te eten krijgen al een ruime hoeveelheid calcium binnen;

  Gaan we dan ook nog botten geven dan kan het zuurdere maagzuur niet voorkomen dat ook deze honden verstopt raken. Eigenlijk dus heel jammer dat er zoveel gemalen bot in vers vlees zit, aangezien we juist willen dat honden echt moeten kauwen / kluiven op het bot! Daarnaast is het zo dat er honden zijn die een verstopping krijgen van enkel het eten van vers vlees.

 3. Dunne ontlasting / diaree komt ook voor, vooral bij over enthousiaste puppy / honden kopers. Deze “verwennen” het nieuwe gezinslid met een lekker bot zonder deze eerst te laten wennen. De ontlasting van een pup of oudere hond welke overgeplaatst is, kan al aan de dunne kant zijn door de stress van de overplaatsing. Ga je je nieuwe vriend dan ook nog eens “verwennen” met bijvoorbeeld botten / natuurlijke snacks dan kan je hond echt ontregeld raken.
 4. Leer je hond kluiven en laat je hond wennen. Dat doe je door eerst natuurlijke hondensnacks te geven. Het is vooral bij honden die schrokken belangrijk om een natuurlijke snack of bot te geven die eigenlijk overdreven groot is. Kijk hoe je hond reageert op gedroogde hondensnacks en geef telkens iets anders uit het assortiment.

Om het gemakkelijker te maken, zullen we binnenkort speciale pakketten samenstellen speciaal gemaakt voor kleine honden, middelgrote honden en grote honden. In de pakketten zit een schema wat een goede basis is en hoe je het beste kan beginnen. Kijk nu alvast op de pagina botten voor je hond. TIP! pak een natuurlijke snack of bot af wanneer het te klein is en je hond het in zijn geheel probeert door te slikken! Doe dit altijd middels ruilen met bijvoorbeeld gezonde beloningssnoepjes.

Hoeveel boten mag een hond per dag?

Voerwijzer geeft voeradvies voor jouw Pup, Hond, Kitten of kat. – Er word uitgelegd hoeveel en hoevaak jouw maatje zijn voedingen nodig heeft. Als er iets niet duidelijk is of je heb een vraag of voedingsadvies nodig kun je ons altijd om advies vragen. Hoeveel vers vlees heeft mijn hond of kat nodig per dag?

 Pup  Ongeveer 50 gram per kg lichaamsgewicht en bij kleinere rassen tot wel 100 gram  per kg lichaamsgewicht. Hoe ouder de pup wordt, hoe minder per kg  lichaamsgewicht je hoeft te voeren.
 Volwassen hond  Ongeveer 20-40 gram per kg lichaamsgewicht, kleine en actieve honden hebben  vaak meer nodig. Drachtige of zogende teef 40-50 gram per kg lichaamsgewicht
 Kitten en zogende kat  Kitten: Ongeveer  80 tot 100 gram per kg lichaamsgewicht  Zogende kat: Ongeveer 60 tot 80 gram per kg lichaamsgewicht
 Volwassen kat  Ongeveer 30 tot 40 gram per kg lichaamsgewicht

Hoeveel maaltijden per dag?

 Pup  Leeftijd tot 3 maanden: 4 keer per dag,  3- 6 maanden : 3 keer per dag  6- 12 maanden:  2 keer per dag.
 Volwassen hond  Wij adviseren 2 maaltijden per dag.
 Kitten  4 tot 3 keer per dag
 Volwassen kat  2 keer per dag

Wat moet er op het menu staan van de kat en hond? Wij adviseren om minimaal met 4 diersoorten te voeren. Dit om een zo compleet mogelijke voeding aan te kunnen bieden. Alle menu’s die bij ons de benaming ‘compleet’  hebben bevatten de geadviseerde verhoudingen tussen bot, vlees en orgaan. Tevens adviseren wij minimaal 1 pensdag voor honden en minimaal 1 visdag per week voor kat en hond.

Hoe vaak mag een pup een Kauwstaafje?

Hoeveel Kauwstaven mag een hond? – Sommige kauwstaven moet je dagelijks aan jouw hond geven en andere kauwstaven zullen juist een week meegaan. Het is daarom goed om rekening te houden met de hoeveel die je inkoopt. Van het ene product zal je simpelweg meer stuks nodig hebben dan het andere product, omdat jouw hond het sneller opeet.

Is kluiven goed voor hond?

Iedere hond heeft een natuurlijke kauwbehoefte. Maar sommige honden verslinden echt het ene na het andere bot. Een gezond en veilig bot is dan wel een echte must. De Woefstock is zo’n gezond én veilig bot. Onwijs populair onder de viervoeters. Waarom? DARF legt uit.

Kauwen (of kluiven) op botten is heel belangrijk voor honden. Het is uitstekende gebitsverzorging, maar het zorgt ook voor een aangenaam gevoel. Door het kauwen maken de hersenen namelijk het geluksstofje endorfine aan.

Maar onze honden kauwen tegenwoordig niet meer zo heel veel op echte botten. En boomtakken is ook niet alles. De Woefstock is één van de alternatieven.

Welk Hondenbot gaat lang mee?

Churpi’s  – Een Churpi is een hondenbot gemaakt van gedroogde yakmelk. In Nepal wordt er al eeuwen van yakmelk een zeer voedzame kaas gemaakt die de mensen daar graag eten. Door deze kaas langer te laten drogen ontstaat er een taaie en harde hondenkluif.

De yamkelk hondenkluiven (oftewel Churpi’s) zijn voedzaam en smakelijk voor de hond en ze kunnen er lang mee bezig zijn. Het is wel aan te raden om de juiste maat voor de hond te kiezen om te zorgen dat de hond er ook echt lang mee doet.

Een maat extra small voor een Duitse Dog is geen goede match. De Churpi’s hebben een lichte rooklucht omdat ze ambachtelijk gedroogd worden.

Kan een hond bot verteren?

Honden mogen botten eten, maar let op;  niet alle botten zijn veilig. Een bot mag nooit bewerkt/verhit zijn, dwz: gekookt, gebakken, gerookt, etc. Deze worden kei hard en kunnen gaan splinteren, dit kan niet alleen de tanden en kiezen beschadigen, maar ook kunnen scherpe splinters zorgen voor inwendige beschadigingen.

Mergpijpjes zijn ook heel populair om aan de hond te geven. Hiervoor geldt ook dat ze keihard zijn, maar ze kunnen ook nog eens om de onderkaak van de hond vast komen te zitten. Een rauw bot splintert niet, rauwe kippenbotjes dus ook niet.

In principe kan een hond bot verteren, maar daar moet het spijsverteringsstelsel wel aan gewend zijn. Een hond die altijd brokken gegeten heeft, kan nog erg moeilijk botten verteren en ook moeten ze botten leren eten (ze moeten leren dat ze er op moeten kluiven).

 • Start je met rauw voeren begin dan met zachte botten zoals van kip;
 • Later kan je over gaan op hardere botten zoals van lam, kalf of konijn (ligt natuurlijk aan de grote en kracht van je hond) Een brok gevoerde hond zal moeite hebben om botten te verteren omdat zijn spijsvertering lui is en de maag een te hoge ph-waarde heeft, vandaar beginnen met zachte botten;

Honden mogen ook nooit botten van delen van het dier dat gewicht gedragen heeft of grote volwassen dieren (bv paarden en koeien). Deze botten zijn keihard en kunnen beschadigingen aan tanden/kiezen toebrengen. Ook kunnen ze problemen geven bij het verteren en dus kans hebben om ergens te blijven steken met alle gevolgen van dien.

Kippen worden altijd op zeer jonge leeftijd geslacht, dus deze kun je altijd geven. neem qua botten dus delen van de ribben, schouderbladen, heupen, nekken. De wat grotere honden slikken kippenvleugels in een keer door zonder te kauwen, dat is geen probleem, honden hoeven niet te kauwen zoals wij mensen bij ons begint de vertering al in de mond met speeksel vermengen, bij de hond begint het verteringsproces pas in de maag.

Honden hebben een glad slijmerig speeksel wat er alleen maar voor moet zorgen dat een stuk bot of vlees soepel naar binnen glijd. Het kan gebeuren dat het niet door het keelgat past, dan braakt hij het terug, de hond maakt hier vaak hevige braakgeluiden bij, dit is niet meteen reden tot paniek, het zit niet in de luchtpijp van de hond, maar het past niet door het keelgat.

 • Hierna slikt hij het opnieuw in en het vlees is weg;
 • Geef nooit kaal bot aan je hond;
 • Kaal bot, ook verteerd, geeft harde, pijnlijke ontlasting;
 • Bot als maaltijd geef je of dik bevleesd of samen met vlees en/of orgaan;

Door de stevige ontlasting bij rauw gevoerde honden hebben deze een natuurlijke manier om de anaalklieren te legen. Met het geven van een goed ‘bevleest’ bot voorkom je vaak erge dorst. Geef de hond niet te veel te drinken. Stukjes bot kunnen door naar de darm terwijl het bot eerst goed verteerd moet worden in de maag.

Ook wordt het maagzuur door grote hoeveelheden water verdund terwijl dat maagzuur nodig is om bot te verteren. Geef hem een paar slokjes te drinken, dat mag wel, maar geef hem niet de hele bak. Geef nooit varkens vlees en/of botten i.

de ziekte van aujeszky, deze ziekte is dodelijk voor een hond. Deze ziekte komt momenteel in Europa niet meer voor, maar toch beter niet geven, als de hond deze virus binnen krijgt is er niets meer aan te doen. Laat nooit je hond zonder toezicht ergens op kluiven.

Zeker de krachtige slopers niet. Een hond is geen kauwer, maar scheurt en knipt stukken van zijn voer af, die hij als hij denkt dat het kan probeert door te slikken. Heb je het niet in de gaten, kan een hond in zo’n stuk stikken.

Dit geldt ook voor hondenspeeltjes , hard of zacht, die daarnaast ook darmverstoppingen kunnen veroorzaken..

Waarom is een bot goed voor een hond?

Botten zijn een onmisbaar onderdeel in de voeding van je hond, kat of fret. Want: –

 • Botten zijn een natuurlijke calciumbron.
 • Botten bevatten veel verschillende vetzuren, vitaminen en mineralen.
 • Het eten van botten verrijkt het leven van je dier. Het houdt hem op een natuurlijke manier bezig en verzadigt de kauwbehoeften.
 • Botten zorgen ervoor dat de tanden schoon worden en vrij blijven van tandplak.

Wat is een goed bot voor de hond?

Waarom bijt een hond op een bot?

Lekker bezig zijn – Ook honden die geen stress ervaren, vinden het leuk om ergens op te bijten. Kauwen is normaal, natuurlijk en essentieel gedrag voor een hond. Wilde en gedomesticeerde honden kunnen uren op een bot kauwen. Het stimuleert en zoals je hierboven hebt gelezen ontspant het ook.

Is een bot slecht voor een puppy?

Snacks voor langer kauwplezier – Soms wil je jouw pup ook belonen met een snack waar hij of zij langer op kan kauwen, in plaats van dat de snack hap-slik-weg is. Ook voor de baasjes kan het weleens fijn zijn als de pup rustig zelf ergens mee bezig is. Ook hierbij moet op een aantal dingen worden gelet:

 • In principe is een grote kluif in verband met verstikkingsgevaar beter. Een grote kluif hoeftniet in éen keer op te zijn, meestal kan deze vaker worden gebruikt.
 • In verband met verstikkingsgevaar is het ook belangrijk dat de kluif niet afbrokkelt of te glad wordt.
 • Ook hier is het weer belangrijk dat de kluif niet te hard is. Je wilt voorkomen dat het gebit slijt of dat tanden afbreken.
 • Geef liever geen kluiven van gedroogd bot. Als het spijsverteringsstelsel van jouw pup nog niet is volgroeid kan het calcium in het bot namelijk ervoor zorgen dat er diarree of juist verstopping ontstaat. Geef liever een kauwbot gemaakt van gedroogd spiervlees.

Als jouw pup niet stopt totdat het bot op is, pak het dan af en laat hem of haar vooral niet alleen met het laatste stukje. Dit onder andere in verband met verstoppingen. Voorbeelden van snacks waarop langer kan worden gekauwd zijn: runderkophuid stukjes, lamsoren, runderoor met vleespit, hertenoren etc..

Waarom bijt een pup in je handen?

Snack met mate – Kauwen is belangrijk voor puppy’s. Het verzorgt het gebit, houdt de pup lekker bezig én daarnaast komt er endorfine vrij bij de pup tijdens het kauwen. Endorfine is een geluk stofje welke er dus voor zorgt dat kauwen niet alleen goed is voor de tanden maar ook voor het humeur van jouw pup.

Hoeveel tussendoortjes mag een puppy?

De liefde voor je hond kan je op veel verschillende manieren laten zien. Lekker buiten spelen met de bal of even knuffelen zijn echte genietmomentjes voor je trouwe viervoeter. Maar liefde gaat ook nog steeds door de maag en daarom wil je hem of haar af en toe verwennen met een lekkere snack. Benieuwd? Lees gauw verder! Hoe Vaak Mag Een Hond Een Bot Gouden Balans: 10%-regel  Als je jouw hond wilt belonen, trainen of verwennen kan je dat heel goed doen door hem te verwennen met lekkere hondensnacks. Een vraag die wij vaak krijgen is: hoeveel mag ik mijn hond tussendoor geven? Omdat je jouw hond dagelijks hoofdvoeding geeft, is het belangrijk om een gezonde balans te houden wanneer het om het geven van snacks gaat. Teveel lekkere snacks kunnen er namelijk voor zorgen dat je hond minder van zijn hoofdvoeding eet óf te veel eet.

Tussendoortjes geven is prima, zolang je kiest voor gevarieerde en gezonde hondensnacks. We kunnen ons goed voorstellen dat je je afvraagt wat je het beste kan geven en hoe vaak dat mag. Daar geven we in dit artikel antwoord op.

Een eenvoudige manier om te berekenen hoeveel tussendoortjes je jouw hond mag geven is de 10% regel. Kijk hoeveel hoofdvoeding je jouw hond geeft en bepaal hoeveel 10% daarvan ongeveer is. Het hoeft niet op de gram na precies tien procent te zijn. 10% van de voeding kan je dan geven in de vorm van hondensnacks, van elke 100 gram voeding mag 10% snacks zijn.

In de praktijk geef je dan per 90 gram hoofdvoeding zo’n 10 gram snacks. Natuurlijk is het altijd goed om op te letten wat je geeft, want 10% aan hondensnacks die bijdragen aan de gezondheid van je hond is natuurlijk beter dan 10% van iets wat veel suiker bevat.

Ga voor gezond: vermijd suiker en andere ongezonde toevoegingen Er zijn voor honden veel verschillende snacks op de markt. De ingrediënten lopen uiteen van puur vlees tot minder gezonde hondensnacks met veel suiker en toegevoegde kleur- en smaakstoffen.

Veel honden zijn echte liefhebbers van zoet en eten deze minder gezonde snacks net zo graag op als de gezonde varianten. Vaak zie je ook dat de prijs van de minder gezonde snacks wat lager ligt. Dit kan verleidelijk zijn.

Toch is het beter om op te letten dat er in de snacks van je hond zo weinig mogelijk ongezonde toevoegingen zitten. Tot slot kan jouw hond niet zelf bepalen wat goed voor hem is. Genieten is belangrijk, dat kan gelukkig ook op een gezonde manier. Het is zeker de moeite waard om tijdens het winkelen even goed naar de ingrediënten te kijken.

 1. Liefde geven is ten slotte ook goed letten op de gezondheid van je trouwe viervoeter;
 2. Mensensnacks vs;
 3. hondensnacks Als je lekker geniet van een snack zoals chips, taart, een plakje worstje of een stukje kaas is jouw hond er waarschijnlijk gelijk bij;

Het water loopt hem natuurlijk ook meteen in de mond bij het ruiken van al het lekkers. De verleiding om je hond ook wat te geven kan groot zijn, maar toch is het beter om dit niet te doen. In verhouding tot de voedingsbehoefte van je hond zitten er in snacks voor mensen veel calorieën.

Ons advies is dan ook om mensensnacks niet aan honden te geven. Tip: houd de hondensnacks binnen bereik wanneer je zelf wat lekkers gaat eten. Ben je benieuwd waar je heel verantwoorde én lekkere hondensnacks kan vinden? Neem dan een kijkje in de Jumper’s snackcollectie.

Deze hondensnacks bevatten veel goede voedingsstoffen en zijn speciaal afgestemd op de behoefte van je hond. Bovendien bevatten ze geen ongezonde toevoegingen. Uit liefde voor je hond, kies je voor gezond!.

Hoeveel botten mag een hond per week?

Hoe lang mag een hond op bot kauwen? – Als je hond geen botten gewend is, kan je het beter rustig opbouwen. Dat wil zeggen niet te veel en ook niet te lang. Begin met één keer per week en haal het bot na 5 minuten weg. Dan ga je naar 2 x per week. Na een tijdje kan je het langer geven 10, 15 of 20 minuten.

Hoeveel moet een hond kauwen?

Is kauwen voor een hond goed? – Kauwen is een volkomen normaal gedrag voor honden van alle leeftijden. Zowel wilde als gedomesticeerde honden besteden uren aan het kauwen van botten. Honden houden ervan om op botten, stokken en zo ongeveer alles te kauwen dat beschikbaar is.

Welk bot van de slager voor de hond?

We horen vaak mensen zeggen dat hun hond of kat naast de gewone voeding botten krijgt. Nou zou je daar normaal gesproken niet echt iets van denken. En toch is daar wel degelijk iets over te zeggen. Wij vinden het belangrijk mensen er op te wijzen dat het geven van botten niet iets is wat maar zomaar altijd kan of goed is voor het dier.

 1. Als allereerste en meest belangrijke opmerking willen we aangeven dat honden die brokken eten, nooit rauwe vleesbotten gevoerd moeten krijgen;
 2. Zij hebben minder maagzuur omdat veel brokken koolhydraten bevatten;

Om botten te verteren moet er voldoende zuur maagzuur zijn. Is dit niet het geval, dan kan dit leiden tot verstopping (vaak ook overgeven). Vleesbot is een belangrijk onderdeel in het menu van vers gevoerde honden en katten. Het wordt gebruikt om het dier te voorzien van de juiste hoeveelheid calcium.

Daarnaast bevat vleesbot ook andere goede vitamines, mineralen en vetzuren. Wanneer het menu zelf wordt samengesteld zijn de vleesbotten die gebruikt worden, groter. In kant en klare vleesvoedingen is het bot gemalen.

Soms krijgt een hond of kat die gemalen versvoeding eet, ook extra vleesbot om gewoon lekker te kunnen kluiven. Dit is goed voor het gebit en het spijsverteringskanaal. Als we praten over dit vleesbot, dan is dit dus rauw bot wat in zijn geheel wordt opgegeten, er blijft dus niets van over.

 1. Dit zijn dus niet de zogenoemde runderknieën, mergpijpen, runderbenen en dergelijke, die bij de slager of het slachthuis worden gehaald en afgekluifd kunnen worden;
 2. Dit zijn recreatiebotten;
 3. Om in zijn geheel op te eten zijn ze veel te hard, en kunnen hierdoor het gebit beschadigen;

Meestal worden deze gegeven om een tijd op te kluiven, totdat het vlees er af is. Let er wel goed op dat het bot echt rauw is; gerookte of gekookte botten kunnen splinteren, omdat door het verhitten de structuur van het bot verandert! Recreatiebot om af te kluiven – niet om geheel op te eten Wanneer u besluit om uw hond of kat van brokken over te zetten op vers vlees dan zijn er een aantal belangrijke punten waar u op moet letten: * Voer eerst een tijd gemalen kant en klare voeding.

Het spijsverteringssysteem heeft dan de tijd om rustig aan de nieuwe voeding te wennen. Om vers vlees te verteren moet het systeem hard aan het werk. Harder dan bij brokken. Voor veel honden en katten is het goed om dit rustig aan te pakken.

* Wanneer het verteren van de gemalen voeding goed verloopt (ontlasting is goed, hond of kat voelt zich goed) dan kunt u, als u dit zou willen, voorzichtig beginnen met het geven van vleesbotjes/botten die zacht zijn en makkelijk verteren. Geef nooit kale botten; er moet altijd zo’n 50% vlees aan het bot zitten.

 1. Beter wat meer vlees dan te weinig;
 2. Teveel bot in één keer kan leiden tot moeilijke ontlasting of verstopping;
 3. * Als u botten wilt gaan bijvoeren, doe dit dan niet te overdreven;
 4. In de kant en klaar gemalen voeding zit al een hoeveelheid bot en wanneer u elke dag botten gaat bijvoeren, trekt u het menu van hond of kat wel erg uit verband en komen de verhoudingen scheef te liggen;

– Begint u niet met te grote botten. Botten van grote dieren zijn moeilijker te verteren dan die van kleine dieren, zeker voor een hond of kat die net begint met het eten van rauw bot. Er is nog veel meer te vertellen over het eten van rauwe botten. Met name over de ‘beginnersbotten’ en de soorten bot die u kunt geven wanneer uw hond of kat na een tijdje wat meer aan kan.

Waarom is een bot goed voor een hond?

Botten zijn een onmisbaar onderdeel in de voeding van je hond, kat of fret. Want: –

 • Botten zijn een natuurlijke calciumbron.
 • Botten bevatten veel verschillende vetzuren, vitaminen en mineralen.
 • Het eten van botten verrijkt het leven van je dier. Het houdt hem op een natuurlijke manier bezig en verzadigt de kauwbehoeften.
 • Botten zorgen ervoor dat de tanden schoon worden en vrij blijven van tandplak.

Welke botten mag een hond niet eten?

Giftig voedsel voor een hond – Honden eten graag eens iets anders dan hun dagelijkse portie hondenvoer. Het is wel opletten geblazen. Veel voedsel is giftig voor honden. Wat je hond wel en niet mag eten lees je hier. Je hond mag zeker de volgende zaken niet eten:

 • Zout Het is uiterst giftig voor honden. Je mag het ook nooit geven om je hond te doen braken.
 • Chocolade De cacao in chocolade bevat een bepaalde stof die slecht is voor de nieren en het hart van je hond. Nierproblemen en hartfalen kunnen kunnen bij je hond de gevolgen zijn van het eten van chocolade.
 • Melkproducten (melk, kaas, yoghurt. ) Honden en puppies zijn lactose intolerant en kunnen er diarree en andere maag- en darmproblemen van krijgen.
 • Brood Veel honden hebben een graan- en broodallergie.
 • Beenderen Honden knagen graag eens aan een bot maar beenderen van gevogelte, konijn, varkenskotelet of andere kleine botten mag u absoluut niet aan uw hond geven. Die zijn te klein en splinteren gemakkelijk. De botten worden ingeslikt en kunnen darmverstopping veroorzaken. Splinters zijn nog erger. Deze kunnen gaten in de darmwand veroorzaken en dat kan tot een buikvliesontsteking lijden.
 • Varkensvlees Het lijkt onschuldig maar varkensvlees kan het virus van Aujesky bevatten. Dit virus is totaal ongevaarlijk voor de mens maar zeer gevaarlijk voor honden en katten. Als een hond of kat besmet is, eindigt dit altijd in een fatale afloop. Er is geen medicatie voor dus voorkomen is absoluut noodzakelijk. Geef dus zeker geen rauw varkensvlees maar gewoon om 100% zeker te zijn, in het algemeen helemaal geen varkensvlees.
 • Kattenvoer Honden die kieskeurig zijn, krijgen al wel eens kattenvoer voorgeschoteld. Het ruikt meer en is smakelijker maar ook gevaarlijk voor je hond. Kattenvoer bevat veel eiwitten, teveel voor een hond. Op lange termijn kan je hond zo nierproblemen krijgen.
 • Rauw vlees Dit is minder makkelijk verteerbaar en je hond kan ervan gaan braken of diarree krijgen. Ook het risico op een lintworm is groot.
 • Restjes Negeer de puppyoogjes van je hond wanneer je aan het eten bent. Tafelrestjes zijn niet gezond voor een hond. Ze bevatten vaak teveel vet (boter, olie, saus), zout en andere kruiden. Zeker niet gezond voor je hond.
 • Slakken Die zijn giftig wanneer je hond ze opeet. Slakken verjagen is dus niet alleen goed voor je planten en bloemen maar ook veilig voor je hond.

Welk bot van de slager voor de hond?

We horen vaak mensen zeggen dat hun hond of kat naast de gewone voeding botten krijgt. Nou zou je daar normaal gesproken niet echt iets van denken. En toch is daar wel degelijk iets over te zeggen. Wij vinden het belangrijk mensen er op te wijzen dat het geven van botten niet iets is wat maar zomaar altijd kan of goed is voor het dier.

 1. Als allereerste en meest belangrijke opmerking willen we aangeven dat honden die brokken eten, nooit rauwe vleesbotten gevoerd moeten krijgen;
 2. Zij hebben minder maagzuur omdat veel brokken koolhydraten bevatten;

Om botten te verteren moet er voldoende zuur maagzuur zijn. Is dit niet het geval, dan kan dit leiden tot verstopping (vaak ook overgeven). Vleesbot is een belangrijk onderdeel in het menu van vers gevoerde honden en katten. Het wordt gebruikt om het dier te voorzien van de juiste hoeveelheid calcium.

Daarnaast bevat vleesbot ook andere goede vitamines, mineralen en vetzuren. Wanneer het menu zelf wordt samengesteld zijn de vleesbotten die gebruikt worden, groter. In kant en klare vleesvoedingen is het bot gemalen.

Soms krijgt een hond of kat die gemalen versvoeding eet, ook extra vleesbot om gewoon lekker te kunnen kluiven. Dit is goed voor het gebit en het spijsverteringskanaal. Als we praten over dit vleesbot, dan is dit dus rauw bot wat in zijn geheel wordt opgegeten, er blijft dus niets van over.

 1. Dit zijn dus niet de zogenoemde runderknieën, mergpijpen, runderbenen en dergelijke, die bij de slager of het slachthuis worden gehaald en afgekluifd kunnen worden;
 2. Dit zijn recreatiebotten;
 3. Om in zijn geheel op te eten zijn ze veel te hard, en kunnen hierdoor het gebit beschadigen;

Meestal worden deze gegeven om een tijd op te kluiven, totdat het vlees er af is. Let er wel goed op dat het bot echt rauw is; gerookte of gekookte botten kunnen splinteren, omdat door het verhitten de structuur van het bot verandert! Recreatiebot om af te kluiven – niet om geheel op te eten Wanneer u besluit om uw hond of kat van brokken over te zetten op vers vlees dan zijn er een aantal belangrijke punten waar u op moet letten: * Voer eerst een tijd gemalen kant en klare voeding.

Het spijsverteringssysteem heeft dan de tijd om rustig aan de nieuwe voeding te wennen. Om vers vlees te verteren moet het systeem hard aan het werk. Harder dan bij brokken. Voor veel honden en katten is het goed om dit rustig aan te pakken.

* Wanneer het verteren van de gemalen voeding goed verloopt (ontlasting is goed, hond of kat voelt zich goed) dan kunt u, als u dit zou willen, voorzichtig beginnen met het geven van vleesbotjes/botten die zacht zijn en makkelijk verteren. Geef nooit kale botten; er moet altijd zo’n 50% vlees aan het bot zitten.

Beter wat meer vlees dan te weinig. Teveel bot in één keer kan leiden tot moeilijke ontlasting of verstopping. * Als u botten wilt gaan bijvoeren, doe dit dan niet te overdreven. In de kant en klaar gemalen voeding zit al een hoeveelheid bot en wanneer u elke dag botten gaat bijvoeren, trekt u het menu van hond of kat wel erg uit verband en komen de verhoudingen scheef te liggen.

– Begint u niet met te grote botten. Botten van grote dieren zijn moeilijker te verteren dan die van kleine dieren, zeker voor een hond of kat die net begint met het eten van rauw bot. Er is nog veel meer te vertellen over het eten van rauwe botten. Met name over de ‘beginnersbotten’ en de soorten bot die u kunt geven wanneer uw hond of kat na een tijdje wat meer aan kan.

Kan een hond Kippenbotten eten?

Kippenvlees is voor je hond niet gevaarlijk, wel is het bot van een kip gevaarlijk voor je hond. Als je hond een kippenbotje in zijn bek krijgt en op wil eten, kan het bot makkelijk gaan splijten, want een kippenbotje is erg dun en niet zo sterk. Dit kan bijvoorbeeld zijn maag/darmen perforeren met ernstige gevolgen.