Hoe Vaak Moet Je Met Je Hond Spelen?

Hoe vaak speel jij met je hond? – Studies hebben uitgewezen dat honden van mensen die dagelijks met hun hond spelen. En dan bedoel ik echt geen uren per dag. Deze honden hebben beduidend minder of zelfs geen gedragsproblemen dan mensen die nooit speeltijd inlassen met hun hond.

Er is een groeiende acceptatie onder wetenschappers dat spelen heel erg belangrijk is en het type en de frequentie van spelen zijn echt een goede indicator voor de kwaliteit van leven van een hond Hondengedragsexpert Dr.

Emily Blackwell bestudeerde 4. 000 hondenbezitters en ontdekte dat hoe minder ze met hun huisdieren speelden, hoe groter de kans was dat de honden last zouden hebben van een of meer van de 22 gedragsproblemen. Ik wens je veel speel plezier met jouw hond. Het lijkt me leuk om berichtjes te ontvangen wat jij gedaan hebt met jouw hond. .

Hoe vaak per dag spelen met hond?

Waarom moet een hond worden uitgelaten? – Er zijn 4 redenen waarom een hond moet worden uitgelaten:

 1. Om te poepen en te plassen Een volwassen hond heeft 3, liefst 4, wandelingen nodig om zijn behoefte te kunnen doen. Voor een puppy en een oudere hond is dat wat vaker vanwege de zindelijkheid en eventuele incontinentie. Laat uw hond voldoende snuffelen en neem de tijd zodat uw hond telkens weer zijn geurplas-vlaggetjes kan uitzetten. Ook voor poepen is even tijd nodig aangezien uw hond meestal niet direct daarvoor gaat zitten.
 2. Om te bewegen Iedere hond heeft dagelijks voldoende beweging in de buitenlucht nodig. Hoeveel beweging is afhankelijk van het ras en de leeftijd en is ook wel individueel bepaald. Tijdens het wandelen is het uiteraard lopen geblazen, maar ook spelen en werken zijn van belang. En dat is behoorlijk rasgebonden. Algemeen aanvaard is dat een hond liever wat vaker, minimaal 3 keer per dag, en korter kan worden uitgelaten dan minder vaak en lang.
 3. Om te snuffelen Snuffelen is voor iedere hond een must. Van snuffelen worden honden happy en voldaan. Gun uw hond dagelijks voldoende snuffeltijd. Het wordt wel gezegd, wanneer u uw hond uitlaat dan leest uw hond eigenlijk de locale krant. Door het snuffelen verzamelt uw viervoeter alle informatie uit de omgeving en zo is hij weer helemaal op de hoogte en kan hij thuis rustig alles overpeinzen.
 4. Om andere honden en mensen te ontmoeten Vooral contact met andere honden is voor uw hond een genoegen. Lekker samen spelen of even bijkletsen, net zoals wij heeft ook uw hond daar dagelijks behoefte aan. En dat sociale contact maakt ook uw hond gelukkiger en dat merkt u. Wen uw hond dus al vroeg aan het samenzijn met soortgenoten.

Hoeveel aandacht hond per dag?

Tijd die je dagelijks kwijt bent – Gemiddeld ben je aan je volwassen hond 2-3 uur per dag kwijt. Ook dit verschilt per ras en leeftijd. Ga ervanuit dat je ten minste één keer per dag een lange wandeling van minimaal een half uur met hem maakt en laat je hond vier keer per dag uit.

Hoeveel moet je spelen met een hond?

Beweging voor uw hond – Voor de hond is het belangrijk dat hij minstens 4 keer per dag uitgelaten wordt , waarvan één keer lang. Hoe lang een hond kan bewegen hangt af van zijn leeftijd, ras en gezondheid. Een hond moet na een vorige wandeling weer gemakkelijk opstaan en graag mee gaan.

 1. Bij pups is het zaak om op te passen met wilde spelletjes;
 2. Spelen met ballen en andere honden is erg belastend voor de nog onvolgroeide en kwetsbare gewrichten;
 3. Veel gewrichtsproblemen, waar honden levenslang last van kunnen houden, ontstaan in de vroege jeugd door overbelasting;

Onze stelregel is dat een pup per dag niet meer dan 5 minuten per levensweek intensief mag bewegen/spelen. Voor een pup van 12 weken is dat dus nog maar een uur per dag. Daar hoort zijn eigen “dolle kwartiertje” bij. Verder is het erg belangrijk dat pups in huis niet uitglijden.

Zeker voor grote hondenrassen is het belangrijk dat er bijvoorbeeld oude tapijten worden gelegd over gladde parket-of laminaat vloeren. Ook lopen in mul zand is riskant voor een pup. Al vanaf een leeftijd van 6 maanden kan er met een hond gefietst worden.

Om een hond goed naast een fiets te leren lopen kunt u niet vroeg genoeg beginnen met oefenen. Leer eerst de pup naast u te lopen, daarna neemt u de fiets in de linker hand en laat u de pup rechts van u lopen. Als dat goed gaat laat u de pup rechts van de fiets lopen en loopt u links.

Erg handig en veilig zijn speciale fietsbeugels, zoals de Springer. U kunt de hond hieraan koppelen, zonder dat er een risico is dat hij in de spaken komt of dat hij u van de fiets trekt. Als u met uw hond gaat fietsen is het heel belangrijk dat u zijn zooltjes tijdens en na de fietstocht controleert.

Vooral bij warm weer en op asfalt kunnen zooltjes snel slijten. Door het lopen op een harde ondergrond langzaam op te bouwen zal uw hond meer eelt aanmaken. Fietsen in de zomer kan, maar zodra de temperatuur boven 20 graden komt kan een hond snel oververhit raken.

 1. Gezonde bewegingsvormen zijn stap en draf in een rechte lijn;
 2. Rennen is een asymmetrische beweging en kan eerder leiden tot overbelasting van bepaalde gewrichten, evenals veel plotseling wenden en keren;

Voor het opbouwen van kracht en conditie en voor herstel na blessures is stappen en draven daarom veel beter. Het is belangrijk dat u naar uw hond kijkt tijdens het uitlaten. Een hond hoort met plezier voor/naast u te lopen. Blijft hij achter en sjokt hij met het hoofd laag achter u aan dan is hij moe of heeft hij pijn.

 1. Een gezonde hond staat soepel op vanuit een liggende houding en is niet stijf of mank;
 2. Spierpijn kent een hond amper! Stijfheid duidt bijna altijd op gewrichtspijn;
 3. Bij sommige aandoeningen , zoals HD en ED ( elleboogdysplasie) is een hond niet mank, maar stijf en eerder moe;

Ze gaan bijvoorbeeld liggen zodra u tijdens een wandeling stopt. Omdat de pijn in beide heupen of ellebogen even erg is valt er vaak geen kreupelheid op. Vaak komen genoemde aandoeningen tot uiting in stijfheid en eerder moe zijn op een leeftijd vanaf 6 maanden.

Bij oudere dieren zien we vaak rugroblemen optreden. Opvallend is dan het moeilijker opstaan met de achterhand. De dieren krijgen meer moeite met springen en explosief wegrennen. Ook doorzakken, slingeren, slepen ( let op extreem afgesleten achterteen nagels) of manken met een of beide achterpoten kan gezien worden.

Als de klachten langer bestaan valt op dat de hond een slecht bespierde achterhand krijgt. “Hij wordt mager” krijgen we dan vaak te horen. Het is zaak om te voorkomen dat de bespiering teveel afneemt. Vaak is er met een behandeling een goed resultaat te behalen en heeft uw hond een veel fijnere en pijnloze oude dag dan wanneer er niets gedaan wordt.

In zijn algemeenheid kan gesteld worden dat een hond die kreupel loopt pijn heeft! Er is maar een situatie waarbij dat niet het geval is en dat is als een gewricht door een operatie stijf gezet is. Honden met kreupelheid willen vaak graag lopen, ze kwispelen en springen en rennen en ze piepen zelden.

Maar een hond die mankt moet aan de korte lijn en mag niet te lang lopen. Liever 4 keer per dag 10 minuten dan een keer een half uurtje. Als uw hond kreupel loopt mag u best even wachten met het bezoek aan uw dierenarts. Wel moet er na het ontstaan van de kreupelheid verbetering te zien zijn en na 3 dagen hoort de kreupelheid over te zijn.

Als een hond zijn poot helemaal niet belast of laat bungelen dan is een snel bezoek wel te adviseren. Voor dieren met bewegingsproblemen zijn er zeer veel behandelingen mogelijk. Vaak kan een eigenaar zelf al heel veel zelf doen door de beweging beter over de dag te verdelen en explosieve bewegingsvormen te vermijden.

Ook overgewicht bestrijden kan zeer effectief zijn in het oplossen van bewegingsproblemen. Er zijn zeer veel preparaten verkrijgbaar die wonderen beloven. Neem bij twijfel over zo’n product gerust contact met ons op dan kunnen we u vaak vertellen of het zin heeft of juist kwaad kan om een bepaald product aan uw dier te geven.

Wat doe je de hele dag met een hond?

Verveling bij onze huisdieren Wellicht staat u er niet bij stil dat onze huisdieren, dan spreek ik hoofdzakelijk over onze kat en hond, zich stierlijk kunnen vervelen bij ons thuis. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat onze huishond gemiddeld 17 uur per dag slaapt en onze huiskat doet daar niet voor onder! Verveling kan een gevolg zijn van een prikkelarme omgeving of van prikkels die als saai, eentonig of repetitief ervaren worden. 2x per dag een bak eten voor je neus Als voorbeeld noem ik de hond die 2x per dag een bak met eten voor zijn neus gezet krijgt en er niets voor hoeft te doen, alleen zijn kop erin te steken en op te eten. En dat terwijl je net uren achter elkaar hebt liggen slapen omdat je baasje uit werken is geweest. 3x per dag hetzelfde rondje mag lopen, dezelfde honden tegenkomt en dezelfde luchtjes keer op keer weer ruikt. Op deze manier wordt je als hond niet echt gestimuleerd om zelf acties te ondernemen. Nu zult u denken: ” zo erg zal het toch wel niet zijn?” Nu, ik kan u verzekeren dat ik deze honden niet graag de kost zou willen geven! Het is logisch dat verveling bij onze hond en/of kat veel sneller optreedt dan bij mensen. Wij werken, lezen een krant, gaan uit, kijken TV of besteden een aantal uren per week aan sport, achter de laptop etc. Onze huisdieren daartegenover zijn voor een groot deel afhankelijk (gemaakt) van ons. Wij hebben een volle agenda, onze huisdieren een lege.

Verveling kan ook optreden als de leuke, interessante dingen om te doen niet kunnen of mogen worden uitgevoerd. En zeker als je dan ook nog eens afgeleerd wordt om na te denken, dan wordt het wel erg saai en kan ons huisdier in een depressie belanden waarbij ze lusteloos worden en zelfs ziek kunnen worden.

Onze hond/kat als toegevoegde waarde Heel vroeger, toen onze hond nog in het wild leefde, moesten ze voor zichzelf zorgen om te kunnen overleven, waarbij het leven in een roedel van essentieel belang was. Wilde honden gingen samen op jacht en beschermden elkaar tegen grotere roofdieren.

 • Maar er kwam een tijd dat de mens ontdekte dat zo’n hond getraind kon worden om o;
 • vee te drijven en te beschermen;
 • Ondertussen is onze huishond een toegevoegde waarde geworden en bied ons bescherming en gezelschap;
See also:  Hoe maak je een hond zindelijk?

Voor de tegenwoordige hond is het mensengezin de roedel geworden en moeten ze ons volgens mij als de meest fantastische jagers zien want een paar maal per week komen we thuis met tassen vol eten! Dat neemt niet weg dat hun instinct nog steeds aanwezig is dus als ze de kans krijgen om te jagen in uw huis, zullen ze het zeker niet laten en menig biefstuk is zo al van het aanrecht verdwenen! Bij thuiskomst ligt de hele inhoud van de vuilnisbak door uw keuken? Uw hond is lekker op jacht geweest. Dit geldt natuurlijk ook voor uw kat! Het najagen van een propje, een cadeautje in de vorm van een dode muis voor uw deur of minutenlang staren naar uw aquarium met alle gevolgen van dien! Honden zijn roofdieren, aaseters en opportunisten. Bedelen aan tafel, graven enorme gaten in uw tuin, slopen uw meubilair en jagen indringers weg, de postbode weet er alles van! Vaak wordt dit alles als probleemgedrag gezien maar in de ogen van uw hond is het de normaalste zaak van de wereld en heeft dat gedrag maar 1 doel: overleven.

Het (prooi)schudden met speeltjes of voorwerpen? Ze volgen gewoon hun instincten om hun prooi tot zwijgen te krijgen zodat ze deze lekker kunnen oppeuzelen. Wanneer u dus speelt met uw hond moet u zich bedenken dat dit alles niet zomaar een spel is, het is in feite zijn natuurlijke gedrag wat u ziet, lekker jagen! Maar wat als uw hond daar geen ruimte toe krijgt? Omdat u te druk bent? Een van de vele gehoorde excuses van ons is: we zijn zo druk, we hebben zo weinig tijd.

Wist u dat de drukste man van de wereld, Barak Obama, elke dag gemiddeld 1,5 uur besteed aan sporten? En dat terwijl hij ook hij maar 24 uur in een dag heeft. Als hij hier tijd voor kan vrijmaken, dan kunnen wij, met ons in onze ogen drukke bestaan, toch wel wat extra tijd besteden aan onze huisdieren lijkt me zo! Tijd heb je nooit, tijd moet je maken. Spelen met je huisdier is een prima manier om overtollige energie kwijt te raken en dat is heel belangrijk voor aangepast gedrag. Onze huisdieren moeten de kans krijgen te spelen om lekker in hun vel te zitten. En om niet te dik te worden natuurlijk! En hoe zit het dan met mijn hond/kat? Hoe weet je nu of je hond of kat zich verveeld? Honden die zich vervelen uiten dit meestal door overal op te gaan kauwen, uw eigendommen zijn niet meer veilig, schoenen, meubels, voorwerpen en zelfs het behang moet eraan geloven. Ik ben ooit bij mensen geweest waarbij de hond de hele gang gestript had, de vloer, het behang, de verf op de deuren tot de vloerbedekking van de trap toe! Maar er kan ook ongewenst gedrag optreden zoals veel aandacht vragen, onzindelijkheid, ongehoorzaamheid, blaffen of niet alleen kunnen zijn. Dit kan zelfs nog een graatje erger: probleemgedrag zoals overmatig likken aan de (voor)poten, staartjagen, zelfverminking etc. Bij katten kan dit zich uiten in sloopgedrag, sproeien, agressie of juist lusteloosheid, onzindelijkheid met andere woorden: probleemgedrag wat voor het dier welzijn verlagend kan werken met alle nare gevolgen van dien.

 1. Onze hond/kat raakt gefrustreerd als je voortdurend hun natuurlijke behoefte om te jagen, snuffelen, spelen en rusten onderdrukt;
 2. In de natuur is van alles te doen! Dieren in de natuur vervelen zich eigenlijk nooit, er is altijd wel iets te doen, te ruiken, te zien, te horen, te voelen en/of te proeven;

De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid. Wij werken nu! Twee soorten verveling Als we het hebben over verveling, dan kun je je op 2 manieren vervelen, fysiek of mentaal (hopelijk niet allebei tegelijk!) Sommige rashonden/katten hebben meer fysieke uitdaging nodig, terwijl er ook dieren zijn die juist blij worden van mentale stimulatie. Belangrijk bij de aanschaf van uw huisdier is het dus zaak te weten waar uw beider voorkeuren liggen en of u aan de behoefte van uw huisdier kan voldoen. Als u bijvoorbeeld een jachthond leuk vindt, maar niet voldoende tijd ervoor kunt vrijmaken om er jachttraining mee te gaan doen, of een hond aanschaft maar 5 dagen per week 8 uur werkt, kunt u er vergif op innemen dat uw hond zich stierlijk gaat vervelen, zijn energie niet kwijt kan in fysieke arbeid met als gevolg dat uw huiskamer omgetoverd gaat worden in een oorlogsgebied! En dan is het nog erger als u dan besluit de hond maar in een bench te doen, wat veel mensen adviseren, want dan kan hij niet meer slopen toch? Helaas heb ik ook hierbij voorbeelden gezien van honden die zich door de bench heen hadden gevreten, tot bloedens toe.  De enige manier om verveling tegen te gaan is om deze fysiek en/of mentaal bezig te houden. Bezigheids “therapie” voor de kat Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat u met elkaar gaat doen, als het maar leuk is voor beiden! Het hoeft ook geen handenvol geld te kosten, een eenvoudig toiletrolletje kan voor uw kat een prachtig middel zijn om het jachtinstinct op te roepen en uren hiermee bezig te zijn. Of wat te denken van een zelfgemaakt papieren propje waar ze uren achteraan kunnen jagen door er met hun pootje tegenaan te blijven slaan. Hengeltjes met speelgoed zijn te verkrijgen in een dierenspeciaalzaak en kosten de kop ook niet. Kijk wel uit dat u dit soort dingen niet onbewaakt laat hangen, want sommige speeltjes bevatten een elastiekje en uw kat kan hierin makkelijk verstrikt raken! Of wat dacht u van een eierdoosje? U kunt, in plaats van de brokjes in een bakje onbeperkt aan te bieden, deze in de holletjes van het eierdoosje doen en dan genieten van het schouwspel van het gehengel naar de brokjes! Eten verstoppen is altijd een leuke bezigheid voor de kat! Of hang eens een paar plankjes aan de muur.

Een van de oorzaken kan zijn dat u het niet goed heeft aangeleerd maar de andere kan wel degelijk zijn dat uw huisdier zijn energie niet kwijt kan en zich verveeld. Ook bij katten werkt het zo helaas. Verveling leidt tot fysieke en mentale onderstimulatie.

Een kat zit graag hoog! En mocht u er iets meer voor over hebben: er zijn heel veel leuke spelletjes op de markt, kijk maar eens bij: www. catcetera. nl Bezigheids “therapie” voor de hond Ook hierbij maakt het niet zoveel uit wat u samen gaat doen, als u er samen maar plezier in heeft! Er zijn heel veel leuke dingen te leren aan honden: de krant ophalen, een deur openmaken, uw sloffen brengen etc. Ook kunt u snoepjes in huis verstoppen en de hond deze laten zoeken (maak het in het begin niet te moeilijk) Uit onderzoek is bewezen dat geestelijk moe maken net zoveel energie kost als lichamelijke arbeid. Dus verstop het eten in een Activity Toy (speeltje waar je voer in kunt doen) zoals een Kong, een puzzel, een activity ball of Buster Cube, afijn, er zijn heel veel speeltjes in de handel! Ook apporteer- en trekspelletjes zijn favoriet. Ga een behendigheidscursus doen, Flyball, ga samen speuren of op een gehoorzaamheidscursus.

 • Op deze manier maakt u van uw maatje een hulphond! Er zijn heel veel boeken op de markt met leuke hondenspelletjes er in;
 • Of kijk eens op internet;
 • Door samen iets aan hondensport te doen is niet alleen gezond voor u beiden, maar het versterkt ook nog eens de band samen! En u zult merken dat het ongewenste gedrag zal verdwijnen want uw huisdier heeft wel wat andere dingen aan zijn kop! Spelen met elkaar is belangrijk, want een hond die zich verveelt en geen kauwspeeltjes heeft vindt anders wel iets anders om zijn lusten op bot te vieren;
See also:  Hoe Herken Je Hd Bij Een Hond?

En wissel af met de wandelingen, laat uw hond ook eens uitvoerig overal aan snuffelen, zijn neus is heel gevoelig en hoe leuk is het als je op ieder hoekje een ander geurtje mag ruiken. Of neem koekjes mee naar het bos en verstop deze onder een plant! Hieronder volgt een voorbeeld van een therapie bij een hond met verlatingsangst: En als uw hond dan toch blijft slopen? Dan is er iets heel anders aan de hand! Wellicht heeft uw hond nooit goed geleerd alleen te zijn. Dit komt helaas vaak voor bij honden, verlatingsangst. Belangrijk bij het weggaan is in eerste instantie het afscheid niet belangrijk te maken. Honden in het wild staan ook niet eerst een half uur de rest van de roedel uit te zwaaien als ze weggaan op jacht. Maar zomaar weglopen is ook niet de bedoeling. Maak het niet te zwaar, geef iets heel lekkers en ga, zeker in het begin bij het goed aanleren, niet meteen de deur uit.

 • Blijf in huis en laat uw hond u niet overal achterna lopen, maar vraag hem naar zijn bench (of kleed) te gaan, geef hem het lekkers en loop even weg, sluit de deur achter u;
 • Kom vrij snel weer terug en ga dit oefenen waarbij u steeds iets langer wegblijft;

Pas als het in huis lukt, mag u even naar buiten gaan en bouw de tijd weer op. Ga ook oefenen met de vertreksignalen, met andere woorden: schrijf eens op wat u allemaal doet voordat u de deur uit gaat. Schoenen aan, jas aan, sleutels pakken, radio aan, tas pakken etc.

Als u deze signalen gewoon gaat oefenen (dus alsof u weggaat maar gewoon thuis blijft, evt. met uw jas aan weer in de bank gaat zitten en even de krant gaat lezen) zal uw hond deze signalen niet meer als voorbode gaan zien en rustiger worden.

Ook bij thuiskomst: maak er geen poppenkast van! Gewoon binnenkomen, overenthousiaste begroetingen negeren, niet kijken, niet praten, niet aanraken. Vervolgens wachten tot uw hond gekalmeerd is, deze dan bij u roepen (niet zelf ernaar toe gaan) en even kort een aai, beloning. Stress en verveling Stress is een gevolg van verveling, dieren raken gestrest als ze geen invloed kunnen uitoefenen op situaties in hun omgeving. Vaak zit er ook nog angst bij dus als u de tips wilt uitvoeren om verveling tegen te gaan, laat uw huisdier dan op een langzame, rustige en gecontroleerde manier kennismaken met nieuwe dingen en beloon uitbundig als deze initiatief toont. Zeker bij honden die al lang niet uitgedaagd zijn om te spelen of zelf dingen te moeten ontdekken, zult u merken dat het wel even kan duren voordat hun interesse gewekt is.

Op die manier wordt het heel gewoon dat u weggaat en weer terugkomt. Heel vaak zie ik dieren ook echt oogcontact maken met hun baas zo van: ” ja maar, wat moet ik hier nou weer mee?” Of : ” baas help me eens even!” Doe dat dan alstublieft! Help uw huisdier de goede richting in te slaan, hoe fijn is het om een bevestiging te krijgen van hetgeen je doet, hoe onprettig is het als iemand je gewoon laat vallen terwijl je je best doet om iets nieuws te leren.

Neem ook ruim de tijd om je huisdier de nieuwe speeltjes te laten verkennen en wissel af zodat ze niet een hele week met hetzelfde opgezadeld zitten. Hou het boeiend voor ze. Gebruik verschillende manieren om je hond te voeren, die bak met eten is zo saai.

Een aantal stress signalen zijn: overmatig likken, hijgen, piepen, uitschudden, pootje heffen, bek aflikken, tongelen (puntje van de tong uitsteken). Om overmatige stress (of ongezonde stress, want stress kan ook goed zijn: een mate van stress is noodzakelijk om te overleven namelijk) te voorkomen of te reduceren is spel heel noodzakelijk! Mensen en huisdieren zijn uniek in de zin dat we ons hele leven blijven spelen en het feit dat we dat samen blijven doen, vormt een heel belangrijk onderdeel in onze bijzondere relatie samen.

Net als wij moet een huisdier zich voldoende kunnen ontspannen en plezier maken om zo het welzijn te waarborgen. Wel is het van groot belang dat u zelf aangeeft wanneer het tijd is om te spelen en wanneer er gestopt gaat worden, anders krijgt u een heel opdringerig dier die constant met speeltjes aan komt dragen. Een opgewonden hond kan namelijk de controle verliezen en te weinig controle kan ook nog eens leiden tot agressie. Rest me nog u een heel lang, gezond, zowel fysiek als mentaal, gelukkig leven te wensen en natuurlijk heel veel plezier samen! Toinny Lukken Praktijkmanager en Gedragstherapeut voor dierentuindieren en honden.

Hoe kun je zien of je hond gelukkig is?

Hoe Vaak Moet Je Met Je Hond Spelen Een hond kan jou helaas niet vertellen dat hij gelukkig is. Toch kun je aan de lichaamstaal van een hond duidelijk zien wanneer hij gelukkig is, namelijk als hij oogcontact met je zoekt en blij kwispelt. Dit is echter een momentopname. Wij noemen dit dan ook eerder ‘blij’ dan ‘gelukkig. ‘ Gelukkig zijn is volgens ons een emotie over de lange termijn.

In deze blog proberen wij te beschrijven of je kunt merken wanneer een hond gelukkig is op de lange termijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat je jouw hond gelukkig maakt en houdt. Een gelukkige hond is volgens ons te herkennen aan gezond gedrag.

Gezond gedrag betekent volgens ons dat de emoties van de hond in balans zijn. De hond vertoond geen onverklaarbare momenten van extreme agressie, angst of onzekerheid. Ook vertoont de hond geen langdurige hyperactiviteit. Dit betekent overigens niet dat je hond zich niet een keer mag misdragen.

Hoe laat laatste rondje met hond?

Hoe lang mag je met een puppy wandelen? – Alhoewel een puppy vaker naar buiten moet in verband met zindelijkheidstraining, mogen zijn uitlaatrondjes nog niet te lang zijn. Zijn skelet is namelijk nog volop in ontwikkeling, te veel beweging kan daardoor gewrichtsproblemen zoals artrose  opleveren voor een pup in de groei. Extra tips:

 • Voor de zindelijkheidstraining laat je je pup na iedere maaltijd en slaapbeurt uit;
 • Merk je dat hij bij een volgende ronde niet enthousiast meegaat? Kort de rondjes dan in;
 • Wandel in een rechte lijn en laat je kleintje nooit loslopen;
 • Loop over vlakke ondergronden;
 • Socialisatie is een belangrijk onderdeel maar pas op bij het spelen met volwassen honden; die spelen vaak te ruw voor een pup.

.

Kun je een hond te veel knuffelen?

Bewuste momenten – Je hond aandacht geven is prima. Maar je kunt dit ook bewust doen? Je kunt je hond ook gewoon lekker kriebelen en aaien , maar er op een gegeven moment ook mee stoppen, dan is dat direct je grens. Die grens kun je bijvoorbeeld gaan stellen wanneer de hond helemaal gek en hyperactief wordt wanneer jij hem aait.

Heeft een hond besef van tijd?

Weet jouw hond hoe laat het is?   – Hondeneigenaren weten het zeker, een hond weet precies wanneer het etenstijd is of wanneer het tijd is om op te staan of om te gaan wandelen, noem maar op. Honden geven ons duidelijk aan dat het ‘de hoogste tijd’ is, maar weet een hond ook echt hoe laat het is en heeft een hond ook echt besef van het verstijken van tijd? Wanneer hondeneigenaren hun hond alleen thuis laten verandert die eensgezinde mening ineens in een discussie.

 • “Een hond heeft echt niet door hoe lang je weg bent hoor”, wordt er regelmatig gezegd;
 • Weet jouw hond het verschil tussen 5 minuten en 2 uur? Een aantal theorieën zijn getoetst en onderzocht;
 • Biologische klok, levensritme Net als mensen en vele andere dieren, hebben ook honden een circadiaan ritme;

Dit is een intern biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer 1 dag duurt. Het betreft functies die binnen het lichaam uitgevoerd worden en die zich volgens een bepaald patroon herhalen, aangestuurd door de zogenaamde biologische klok. Dit functioneert onafhankelijk van omgevingsfactoren als licht en temperatuur.

 1. Denk bijvoorbeeld aan lichaamstemperatuur;
 2. Deze verandert gedurende de dag en is het laagst  tijdens diepe slaap;
 3. Denk ook aan bijvoorbeeld de   afscheiding van bepaalde hormonen,  het volume van de blaas,  of de behoefte aan eten of drinken;
See also:  Wat Kost Een Ontwormingskuur Hond?

Het hongergevoel is hier dus ook onderdeel van en heeft ook invloed op het gedrag. Een hond kan dus prima het verloop van tijd waarnemen via het gevoel in z’n buik of blaas. Wanneer je dit weet is het  niet verrassend dat honden ons aangeven wanneer het etenstijd is of wanneer ze naar buiten moeten.

Tijdsduur In 2011 is er aan een Universiteit in Zweden onderzoek gedaan naar het effect van de tijdsduur dat honden alleen gelaten werden door hun eigenaren op het gedrag van de hond. Zij onderzochten het gedrag van meerdere honden zonder gedragsproblemen als ‘verlatingsangst’ of ‘niet alleen kunnen zijn’.

Deze honden werden elk een half uur, 2 uur en 4 uur alleen thuis gelaten door hun eigenaren. De honden werden gefilmd en het filmen werd 10 minuten voordat de eigenaar weg ging ingestart, en liep nog 10 minuten door nadat de eigenaar weer thuis was gekomen.

Met name tussen het verstrijken van een half uur en 2 uur, was er een opvallend groot verschil waar te nemen in het gedrag van de hond. Wanneer eigenaren na 2 uur terugkeerden, reageerden de honden aanzienlijk enthousiaster, er werd intenser en langer contact gezocht.

Ook werden er meer stress-signalen (met name tongelen en afschudden) waargenomen wanneer de honden langer dan een half uur alleen werden gelaten. Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond.

Omgevingsfactoren, ‘Hoe laat ruikt het?’ Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving. We kunnen hierbij denken aan bijvoorbeeld licht, luchtvochtigheid of temperatuur, maar wanneer we het over honden hebben, moeten we zeker niet vergeten dat ook geuren veranderen gedurende de dag.

Professor Alexandra Horowitz, een gerennomeerde gedragsdeskundige, onderzoekster en schrijfster van het boek ‘Inside of a Dog’, benadrukt dat honden een buitengewoon hoog ontwikkeld reukvermogen hebben en dat zij de wereld als eerste waarnemen via hun neus.

Honden ruiken misschien wel 100. 000 keer beter dan mensen. Zij denkt dat het goed mogelijk is dat honden het verstrijken van tijd waarnemen via veranderingen in de concentratie van bepaalde geuren. Het verleden wordt aangegeven door zwakkere, vagere geuren en sterkere, verse geuren laten honden weten dat er weinig tijd voorbij is gegaan.

Om deze theorie te testen werd er een experiment gedaan door het BBC programma ‘Inside the Animal Mind’. Zij toetsten deze theorie op een hond die elke dag op hetzelfde tijdstip op de bank sprong, anticiperend op de terugkomst van zijn eigenaar. De hond sprong elke dag op hetzelfde tijdstip op de bank en een paar minuten later kwam de eigenaar thuis.

 1. Volgens de theorie van Horowitz zou de hond weten dat het tijd was, doordat de geur van zijn eigenaar tot een bepaalde concentratie was afgezwakt;
 2. Om deze theorie te toetsen legden ze rond het eind van de dag ‘vers’ gedragen kleding van de eigenaar door het huis;

Hiermee zouden ze de klok van de hond ‘resetten’ via verversing van geur. Dit experiment bleek de theorie te bevestigen, want de hond sprong voor het eerst niet op de bank op het bekende tijdstip. De hond was zelfs uiterst verrast met de plotse terugkeer van zijn eigenaar.

Zie hieronder het betreffende filmpje. De documentaire makers zijn zich er van bewust dat één experiment niet meteen de theorie bewijst, maar het is wel intrigerend! Geschreven door Liselot Boersma, gedrag & welzijn deskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot , maart 2015.

Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld.

Kan een hond zichzelf vermaken?

Tijdens de corona crisis zijn er veel mensen thuis, hiermee is de hond natuurlijk erg blij! Want hoe leuk is het als zijn baasjes extra vaak thuis zijn! Het is alleen wel zo dat er thuis ook moet worden gewerkt en misschien moet er ook nog wel les worden gegeven aan de kinderen.

Hoeveel speeltjes mag een hond?

Net zoals goede voeding en een liefdevolle thuisbasis, is tijd om samen te spelen belangrijk voor uw hond. Speeltijd is voor hem een belangrijke gelegenheid om te bewegen, te genieten van de geestelijke stimulatie en om een band met u op te bouwen. Vooral wanneer uw hond een langere periode alleen is geweest, is speeltijd belangrijk.

Sommige honden kunnen er niet goed tegen gescheiden te zijn van hun baasje en worden hier ongelukkig van. Soms uit dit verdriet zich zelfs in vernielzuchtig kauwgedrag. Geef uw hond in dit geval voldoende aandacht om uw afwezigheid te compenseren.

Simpele spelletjes Het zal u verbazen hoe blij uw hond zal worden van de meest simpele spelletjes. Apporteren is één van de spelletjes waar honden van houden. Ze beleven veel plezier aan apporteren met een tennisbal, een frisbee of zacht gevuld speelgoed (vooral wanneer dit speelgoed piept!) Misschien houdt uw hond wel van apporteren met een voetbal, en deze bal terugrollen met zijn neus, of misschien vindt hij het leuk om u achterna te zitten! Apporteren kan ook in en rond het water, afhankelijk van het ras van uw hond en of hij zich op zijn gemak voelt in en om het water.

 • Wanneer u een bal gebruikt, let dan op het formaat van de bal;
 • Zorg ervoor dat de bal klein genoeg is om met de bek opgepakt te worden, maar niet zo klein dat uw hond de bal per ongeluk zou kunnen inslikken;

Beperk het aantal speeltjes voor uw hond tot een aantal favorieten. Het hebben van veel speeltjes kan een hond in verwarring brengen over wat nu wel en wat nu niet zijn speelgoed is. Stimulerende spelletjes Misschien wilt u eens een spel met uw hond spelen wat zijn probleemoplossend vermogen stimuleert.

Plaats dan een snack in een kartonnen doos en laat uw hond zijn weg naar de snack vinden. Gebruik eerst een doos waar uw hond de snack gemakkelijk kan bereiken en gebruik een steeds dichtere doos naarmate uw hond succesvoller wordt.

Na het spel zult u waarschijnlijk wel wat kartonnen snippers moeten opruimen. Honden spelen ook graag verstoppertje. Begin gemakkelijk. Verstop een snack in een andere kamer maar op een voor de hand liggende plek. Laat uw hond in de kamer, complimenteer hem wanneer hij de snack vindt en beloon hem.

Dit spel kan zowel binnen als buitenshuis worden gespeeld. U kunt zelf ook meespelen als u het niet vervelend vindt om gek te doen. Ga zo dicht mogelijk bij uw hond op handen en knieën zitten. Buig uw ellebogen, verlaag uw hoofd en doe uw beste blaf- imitatie! Uw hond zal zijn hoofd schuin houden en u verbaasd aankijken.

Blaf nog een keer en wie weet blaft hij terug. Ren een stukje en keer weer terug naar uw hond, buig voorover en blaf nogmaals naar hem. Uw hond zal uw voorbeeld volgen en het loopt vast en zeker uit op een leuke, speelse activiteit samen. Houd in gedachten dat u niet het enige speelvriendje van uw hond hoeft te zijn. Tips bij het spelen

 • Wanneer u uw pup of hond een tijdje alleen laat, ga dan vooraf met hem lopen of speel met hem zodat hij zijn energie kwijt kan.
 • Training kan in de vorm van een spel. U kunt een hond aanleren te komen als u hem roept. Honden leren gemakkelijk trucs omdat ze dit zien als een spel.
 • Gebruik nooit persoonlijke of huishoudelijke spullen als speelgoed. Honden zien het verschil niet tussen die ene oude sneaker en het nieuwe paar schoenen dat u vorige week kocht.
 • Het is belangrijk altijd rekening te houden met de behoeften van uw hond, inclusief speeltijd. Als u dit niet lukt vraag dan aan een familielid of aan vrienden of zij u misschien kunnen helpen.

Onderschat de impact van aandacht en speeltijd niet. Geestelijke stimulatie verbrand overtollige energie bij uw hond en helpt hem kalmeren. Het resultaat is een speelse, vrolijke hond..

Hoe lang mag een hond spelen?

Regels – Elk spel heeft regels. Jij bepaalt wanneer er gespeeld wordt. Als je pup telkens als hij met een speeltje aankomt zijn spel ook krijgt, leert hij dat hij jou kan sturen. Wil je toch met hem mee doen, pak dan een ander speeltje of geef eerst een gehoorzaamheidsopdracht.

Hoe merk je dat je hond moe is?

je hond is (veel) drukker of juist trager dan normaal. hij luistert minder goed en reageert trager dan normaal. hij is prikkelbaar, wat zich uit in bijvoorbeeld uitvallen naar honden, veel blaffen of afzonderen. je hond heeft minder controle over zijn bewegingen, zijn coördinatie neemt af.