Hoe Weet Je Of Je Hond Vlooien Heeft?

Hoe Weet Je Of Je Hond Vlooien Heeft
Controleren op vlooien: de vlooiencheck – Een hond met vlooien heeft jeuk. De oorzaak van deze jeuk is het speeksel wat een vlo achterlaat tijdens de beet. Wanneer jouw hond veel krabt en op zijn vacht gaat bijten is het daarom raadzaam om te checken of je hond vlooien heeft.

Kan je vlooien krijgen van je hond?

Om te beginnen: kunnen katten- of hondenvlooien ook op mensen leven? Het eenvoudige antwoord is dat vlooien die op mensen zitten wel kunnen bijten, maar niet op je kunnen overleven. Vlooien gaan liever op je hond of kat zitten, om zich daar te goed te doen aan een zogeheten bloedmaaltijd.

Er zijn 2 specifieke soorten vlooien die vaak op katten en honden te vinden zijn:  Ctenocephalides felis , de wetenschappelijke naam voor kattenvlooien, en   Ctenocephalides canis , de wetenschappelijke naam voor   hondenvlooien.

Ondanks deze namen is de kattenvlo de meest voorkomende vlo bij katten én honden. Vlooien zijn namelijk niet aan 1 soort gastheer gebonden. Ze hebben wel een voorkeur voor honden of katten, maar vinden het prima om op beide diersoorten te gaan zitten – en soms zelfs op mensen! Het goede nieuws voor huisdiereigenaren is dat vlooien ons dus wel kunnen bijten, maar niet op mensen kunnen overleven.

Hoe komt dat? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vlooien zich op ons relatief onbehaarde lichaam niet goed kunnen verstoppen of vasthouden. Daarnaast is ons lichaam niet warm genoeg voor vlooien om lang te overleven.

Ze komen op een mensenlichaam dus letterlijk van een koude kermis thuis! Maar een donkere, vochtige omgeving, zoals een dierenvacht… Dát vinden ze heerlijk. Daarom kunnen vlooien ook geen eitjes op jou leggen. Ze hebben een hond, kat of ander huisdier nodig, dus als jij de enige bron van voedsel bent, kunnen ze zich niet voortplanten.

Houd er wel rekening mee dat vlooien op je huid of in je kleding kunnen gaan zitten en zo als het ware met je meeliften. Ze wachten dan een tijdje totdat er een betere gastheer langskomt, zoals je hond of kat, waarop ze kunnen overspringen.

Ze kunnen ook een plaag in huis vormen. Zo kunnen ze op je huisdier eitjes leggen, die vervolgens op je meubels en het tapijt vallen. Na enige tijd ontwikkelen die eitjes zich tot larven, die uiteindelijk tot volwassen vlooien uitgroeien. Bestaat er ook zoiets als een mensenvlo? Jazeker, maar geen zorgen. Hoe weet je of je door een vlo bent gebeten? Wil je weten of dat jeukende plekje op je huid gewoon een bultje, een vlooienbeet of echt iets naars is? Hieronder lees je waaraan je een vlooienbeet kunt herkennen:

 • Je hebt een klein korstje op je huid gevonden met een lichtrode ring eromheen
 • Eén rode vlek met allerlei kleine rode vlekjes eromheen
 • Verschillende bijtplekken bij elkaar die zijn opgezwollen, zoals bij muggenbulten
 • Je bent vooral in je enkels en benen gebeten

Andere aanwijzingen dat er bij je thuis vlooien zijn:

 • Heb je ergens zwarte vlekjes gevonden die een beetje op gemalen peper lijken? Dit zijn vlooienpoepjes
 • Je huisdier krabt zich meer dan normaal en heeft wellicht vlooien

Wat moet je doen als je hond vlooien heeft?

Hoe weet je dat je vlooien hebt?

Hoe zien vlooien eruit – Vlooien zijn hele kleine beestjes. Ze zijn zelfs zo klein dat u ze met het blote oog nauwelijks waar kunt nemen. Toch vertellen wij u hier hoe de beestjes eruit zien. Dit maakt het immers een stuk makkelijker om te bepalen of u te maken heeft met dit ongedierte.

 1. Zoals gezegd is het ongedierte nogal klein van stuk;
 2. Een vlo is namelijk niet groter dan twee tot drie millimeter;
 3. Dit is de lengte van een volwassen vlo;
 4. Naast de lengte kunt u ze ook herkennen aan hun kleur;

Vlooien zijn doorgaans rood of bruin van kleur. Het ongedierte is misschien nog wel het makkelijkst te herkennen aan hun gedrag. Vlooien verplaatsen zich namelijk door te springen. Hierdoor vallen zij natuurlijk een stuk sneller op.

Hoe kom je erachter of je vlooien in huis hebt?

Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.

Waar gaan vlooien dood van?

Manden en dekens wassen – De vlooien zoeken naast de vacht van een hond of kat ook graag tapijten, manden en dekens op. In veel gevallen komen daar ook de eitjes in terecht. Verzamel alle tapijten, manden en dekens waar het huisdier graag op ligt. Stop dit in de wasmachine.

Hoe weet je of je vlooien in bed hebt?

Heeft mijn hond luizen of vlooien?

Vlooien bestrijden bij je hond en kat

Symptomen van luizen bij honden – Als een hond last heeft van luizen, krijgt hij heel veel jeuk en huidbeschadigingen waardoor hij gaat krabben en stinken. In de vacht komen vaak klitten te zitten en het gaat stinken. Je kunt de luizen met het blote oog zien tussen de vacht van de hond.

 • Ze zien eruit als lichtschuwe bleke beestje van 1 tot 2 millimeter lang;
 • Luizen zijn blauwgrijs en bruin van kleur;
 • De eitjes zijn wit, dit ziet eruit als kleine huidschilfertjes, maar ze plakken aan de haren vast;
See also:  Wat Is Een Hond?

Nog beter kunt je ze herkennen met een netenkam.

Waar hebben vlooien een hekel aan?

Hoe kan je azijn tegen vlooien het beste gebruiken? – Zoals de meeste insecten, hebben vlooien een hekel aan de geur en smaak van azijn, dus zullen ze hun best doen om het te vermijden. Azijn is dan ook een goed middel om tegen volwassen vlooien te gebruiken.

 1. Azijn is veilig in gebruik en milieuvriendelijk;
 2. Het is natuurlijk en vrij van chemicaliën, het is zowel huisdier- als kindveilig en het kalmeert de vlooienbeten van uw huisdier;
 3. Hieronder lees je hoe je azijn tegen vlooien kan gebruiken;

Om een eigen vlooienspray te maken, kan je zowel reguliere witte- als appelazijn gebruiken. In de werking zit geen verschil, al zal appelazijn wel een iets aangenamer zijn qua geur. Een zelfgemaakte vlooienspray maken is simpelweg het verdunnen van azijn met water.

Sommige mensen raden aan om gelijke delen azijn en water te mengen. Anderen raden aan om één deel azijn te mengen met twee of drie delen water. Zelf ben ik voorstander van gelijke delen water en azijn. Azijn is namelijk ongevaarlijk, dus waarom onnodig verdunnen?! Voordat je de zelfgemaakte vlooienspray aanbrengt op de huid van mens of dier, let wel even op dat er geen wondjes zijn.

Azijn kan immers bijten. Kijk daarbij ook uit dat je niet in de buurt van het Gebruik voor het aanbrengen van de azijnoplossing een spuitfles of breng deze aan met een doek die in de azijnoplossing is gedoopt. Voor katten zou ik sowieso kiezen voor het aanbrengen met een doek. Je hebt niet veel nodig om een eigen vlooienspray op basis van zijn tegen mieren te maken: water, azijn en een plantenspuit!.

Waar kunnen vlooien niet tegen?

Wat is het beste anti-vlooienmiddel? – Er zijn een heleboel huis-, tuin- en keukenmiddeltjes die mensen elkaar aanraden. Of ze werken? Misschien wel. Of ze afdoende werken? Waarschijnlijk niet. Het ligt er ook aan hoe ernstig de vlooienplaag is natuurlijk. Wat wordt er zoal genoemd door mensen?

 • Na het stofzuigen de vloer dweilen met heet water met daarin een flinke scheut Dettol (ontsmettingsmiddel).
 • Na het stofzuigen de vloer dweilen met een water- en azijnoplossing.
 • Zout strooien op plaatsen waar je niet kunt dweilen of op zaken die niet in de wasmachine kunnen (bankstellen bijvoorbeeld). Het zout haalt het vocht weg én de eitjes, larven en coconnetjes verdrogen, waarna je ze op kunt stofzuigen.
 • Zout op het huisdier zelf strooien helpt ook. Zorg er wel voor dat je huisdier geen wondjes heeft, want daar brandt het zout op.
 • Zet ‘s avonds een schaal water neer met een scheut afwasmiddel erin en/of azijn. Plaats een waxinelichtje erin en de vlooien zullen eropaf komen, erin springen en verdrinken.
 • Geef je huisdier karnemelk te drinken. Het bloed van je huisdier verandert van smaak en dat vinden vlooien niet prettig. Check dit wel van tevoren bij je dierenarts!
 • De hond of kat wassen met afwasmiddel of met Head & Shoulders. Besef dat beide producten niet goed voor de huid van je huisdier zijn.
 • Vlooien doden met de elektrische vliegenmeppers! Doe ‘s avonds het licht uit, leg de vliegenmepper plat op de grond en maak langzaam vegende bewegingen terwijl je de knop ingedrukt houdt. De vlooien lichten op zodra ze contact maken met de vliegenmepper.
 • Leg bladeren van de varen (een plant) in de honden- of kattenmand. Vlooien houden er niet van.
 • Verpulver mottenballen en strooi het gruis langs de plinten en de randen van de vloerbedekking, eventueel ook eronder. Vlooien vinden dat vies. Bij thuiskomst goed stofzuigen!
 • Je kunt ook gewoon je huisdier met een vlooienkam kammen en de vlooien die je vangt in een bak met water en afwasmiddel doen. Dat overleven ze niet.
 • Je huisdier inwrijven met gekneusde Hondsdrafblaadjes. Hondsdraf wordt gebruikt door egels. Ze vullen er hun nest mee zodat de jonkies minder last hebben van vlooien.

Zo zijn er vast nog tientallen oma-weet-raad-middeltjes. Je kunt ze uitproberen, maar we raden je aan om met je huisdier zelf niet te veel te experimenteren. Het beestje heeft het al zwaar genoeg met de vlooienoverlast alleen.

Hoe loopt een hond vlooien op?

Helaas kunnen vlooien gemakkelijk in je huis komen. Vlooieneitjes in de thuisomgeving kunnen bijvoorbeeld meeliften op kleding. Ook kunnen vlooien worden binnengebracht door honden die op bezoek komen. Of ze zitten op wilde dieren zoals muizen die hun nest hebben onder je vloer.

Kun je Vlooieneitjes zien?

Kun je vlooieneitjes ook opsporen? – Nee, want eitjes van vlooien zijn maar een halve millimeter groot: je kunt ze dus amper met het blote oog zien. Meestal liggen de eitjes op de eerder beschreven plekken, maar ze zijn ook op vloeren te vinden. De eitjes komen uit door trillingen, bijvoorbeeld als jij, je hond of je kat eens door het huis dabbert.

Wat is het beste middel tegen vlooien bij honden?

Frontline – Al jaren één van de meest gekozen vlooiendruppels in Nederland is Frontline. Hiermee dood je vlooien, teken en bijtende luizen. Je kan besmetting voorkomen van je hond door de druppels aan te brengen. Binnen 24 uur worden de vlooien gedood en binnen 48 uur is je hond beschermd tegen teken en luizen.

 • Tot wel 8 weken is je hond na behandeling beschermd tegen vlooien en 4 weken tegen teken;
 • Het wordt aangeraden om een behandelschema op te stellen;
 • Hierbij herhaal je elke 6 weken een behandeling met Frontline;
See also:  Hoe Snel Verteerd Eten Bij Een Hond?

De Frontline druppels zijn verkrijgbaar in verschillende maten afhankelijk van het gewicht van je hond. .

Hoe kom je het snelst van vlooien af?

Kunnen vlooien in je haar zitten?

Niemand houdt van vlooien. Deze kleine, vervelende insecten worden veelal met slechts hygiëne, onverzorgde huisdieren en andere slechte gewoonten in verband gebracht. Maar hoe zit dat nu met vlooien in menselijk haar? Kunnen vlooien zich in menselijk haar nestelen en hoe krijg je vlooien eruit? Ja dat kan, vlooien kunnen zich op alle behaarde, warmbloedige dieren nestelen.

Kunnen vlooien in kleren zitten?

Vlooien in kleding kan erg vervelend zijn. Gelukkig zullen de vlooien je kleding niet kapot maken, maar je kan er wel een een vervelende jeuk aan overhouden. Niet alleen is de jeuk erg vervelend, maar het staat natuurlijk ook niet erg chique als je kleding vol zit met vlooien.

 • Hoe moet je vlooien uit kleding verwijderen? – Was de kleding zo warm mogelijk;
 • – Gebruik een regulier en geen verkort programma;
 • – Maak gebruik van een hygiënische wastoevoeging;
 • – Doe de kleding na het wassen in de droger;

In dit artikel lees je in detail hoe je de vlooien uit je kleding kunt verwijderen zonder ingrijpende of kostbare maatregelen te nemen.

Kan een mens ook vlooien krijgen?

Honden en katten die zich veelvuldig krabben, hebben meestal last van vlooien. De hardnekkige plaagbeestjes kunnen behalve jeuk ook infecties overbrengen, zoals de kattenkrabziekte of lintwormen. Op mensen kunnen vlooien niet overleven, maar dat proberen ze wel: vandaar dat jij soms ook gebeten wordt.

Waar hebben vlooien een hekel aan?

Hoe kan je azijn tegen vlooien het beste gebruiken? – Zoals de meeste insecten, hebben vlooien een hekel aan de geur en smaak van azijn, dus zullen ze hun best doen om het te vermijden. Azijn is dan ook een goed middel om tegen volwassen vlooien te gebruiken.

 1. Azijn is veilig in gebruik en milieuvriendelijk;
 2. Het is natuurlijk en vrij van chemicaliën, het is zowel huisdier- als kindveilig en het kalmeert de vlooienbeten van uw huisdier;
 3. Hieronder lees je hoe je azijn tegen vlooien kan gebruiken;

Om een eigen vlooienspray te maken, kan je zowel reguliere witte- als appelazijn gebruiken. In de werking zit geen verschil, al zal appelazijn wel een iets aangenamer zijn qua geur. Een zelfgemaakte vlooienspray maken is simpelweg het verdunnen van azijn met water.

Sommige mensen raden aan om gelijke delen azijn en water te mengen. Anderen raden aan om één deel azijn te mengen met twee of drie delen water. Zelf ben ik voorstander van gelijke delen water en azijn. Azijn is namelijk ongevaarlijk, dus waarom onnodig verdunnen?! Voordat je de zelfgemaakte vlooienspray aanbrengt op de huid van mens of dier, let wel even op dat er geen wondjes zijn.

Azijn kan immers bijten. Kijk daarbij ook uit dat je niet in de buurt van het Gebruik voor het aanbrengen van de azijnoplossing een spuitfles of breng deze aan met een doek die in de azijnoplossing is gedoopt. Voor katten zou ik sowieso kiezen voor het aanbrengen met een doek. Je hebt niet veel nodig om een eigen vlooienspray op basis van zijn tegen mieren te maken: water, azijn en een plantenspuit!.

Hoe lang overleeft een vlo op een mens?

Vlooien zijn ectoparasieten. Dit wil zeggen dat een vlo een gastheer nodig heeft om zich voort te planten en te overleven. Een volwassen vlo zuigt bloed om zich te kunnen voortplanten. Een vlo kan tot 50 eitjes per dag leggen. Na ongeveer 10 dagen komen deze eitjes uit.

 1. Dan zit de vlo in het larvenstadium;
 2. De larven voeden zich met huidschilfers, haren en ander organisch materiaal;
 3. Na een aantal dagen verandert de larve in een pop en komt zo in het coconstadium terecht;
 4. In dit stadium kan de vlo tot 1 jaar overleven in de omgeving;

Onder invloed van warmte en trillingen kan de pop zich terug gaan ontwikkelen en start de vlooiencyclus opnieuw. Hoe kan ik zien of mijn huisdier vlooien heeft? De meest voorkomende klacht is jeuk. Vaak zien we de uitwerpselen van vlooien liggen op de plaatsen waar de hond of kat vaak ligt.

Je herkent ze als kleine zwarte korrels en worden vaak verward met gewone aarde (echter, als je ze op een papiertje met water legt, worden ze bruin, dit is eigenlijk verteerd bloed). Volwassen vlooien zie je het vaakst kruipen ter hoogte van de staartbasis of in de liezen, maar dikwijls zie je ze ook niet, omdat ze zo snel zijn.

Kan ik als mens ook besmet worden met vlooien? Een vlo kan een mens bijten en dit laat soms vervelende jeukerige plekjes na. Toch kan een vlo niet overleven op mensen. Ze heeft altijd een kat of hond nodig om zich te kunnen voortplanten. Hoelang leeft een vlo en hoelang is zijn cyclus? Een vlo kan tot 130 dagen overleven op zijn gastheer, afhankelijk van hoe goed de omgevingsfactoren zijn.

See also:  Wat Als Mijn Hond Een Inbreker Bijt?

De cyclus van de vlo is meestal tussen de 2 a 3 weken als alle omgevingsfactoren gunstig zijn (hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen). Maar zoals eerder gezegd kan het poppenstadium tot 1 jaar lang overleven! Moet ik de vlo het ganse jaar door bestrijden? Zoals hierboven al vermeld kunnen vlooienpoppen tot 1 jaar lang in de omgeving overleven en kunnen dus elk moment uitkomen, ook in de winter aangezien onze huizen aangenaam warm zijn het ganse jaar door.

Kan mijn kat die nooit buiten komt ook vlooien krijgen? Ja dit kan zeker. Je kan altijd een vlo, eitje of pop in huis brengen via schoenen of ander materiaal. Vaak zien we ook dat katten als kitten te weinig of niet ontvlooid geweest zijn, waardoor zich een echte vlooienplaag kan ontwikkelen die pas maanden later ontdekt wordt.

 1. Er bestaan zoveel verschillende producten tegen vlooien, wat is het juiste? Eerst en vooral is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen het behandelen van een vlooienprobleem of het preventief behandelen van onze huisdieren;

Behandeling in de omgeving Voor de omgeving bestaan er een aantal producten die de vlooien, de eitjes en de larven kunnen aanpakken. Dit maakt al een heel verschil, maar jammer genoeg is er weinig dat de poppen kan vernietigen. De poppen kunnen enkel vernietigd worden door extreme hitte (branden/ stomen) of vriestemperaturen.

Als je dekentjes wilt wassen moet dit minimaal op 60 graden zijn. Producten voor op het dier Er bestaan meerdere goede producten om vlooien te bestrijden. Vraag hiervoor advies aan uw dierenarts of assistente.

Een snelle werking is belangrijk, omdat hoe sneller de vlooien doodgaan, hoe minder eitjes ze kunnen leggen. Daardoor komen er veel minder eitjes in de omgeving terecht. Ook een goede afwerende werking is belangrijk,deze producten zorgen ervoor dat de vlo niet kan bijten.

Hoe snel gaan vlooien dood na pipet?

Wat kunnen we eraan doen? – Voor een doeltreffende vlooienbestrijding dient een volledig vlooienbestrijdingsplan te worden uitgewerkt. Belangrijk is dat zowel het probleem op het dier als in de omgeving wordt aangepakt. Wanneer men uitsluitend het dier behandelt, blijven eitjes, larven en cocons in de omgeving doorgroeien.

 • Advantage: Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond en kat. De werkzame stof verspreidt zich in de huid en doodt de vlo nog voordat deze bloed gaat zuigen ( 98-100% van de vlooien gaan binnen 24 uur dood). Hiermee bereikt de vlo ook niet het stadium, waarin eitjes gelegd worden en wordt indirect een vlooienbesmetting in huis ook tegen gegaan.
 • Frontline spuitbus: Dit middel wordt door het goed bespuiten van de vacht van hond of kat aangebracht. Frontline doodt de vlooien binnen 24 uur. Frontline spray kan gebruikt worden vanaf de 2e levensdag van pup of kitten.
 • Advocate: Voor honden die lijden aan, of risico lopen op, gemengde parasitaire infecties: Voor de preventie en behandeling van vlooienbesmetting (Ctenocephalides felis), voor de behandeling van oormijtinfestatie (Otodectes cynotis), schurft veroorzaakt door Sarcoptes scabiei var. canis, demodicosis veroorzaakt door Demodex canis, voor de preventie van hartworm (L3 en L4 larven van Dirofilaria immitis) en voor de behandeling van infecties met gastro-intestinale nematoden (L4 larven, onvolgroeide en volwassen stadia van Toxocara canis, Ancylostoma caninum en Uncinaria stenocephala, volwassen Toxascaris leonina en Trichuris vulpis). Het product kan gebruikt worden als onderdeel van een behandelingsstrategie tegen door vlooien veroorzaakte allergische dermatitis
 • Stronghold De toedieningsvorm van stronghold is te vergelijken met advantage en frontline pipetten alleen de werking is veel breder het werkt namelijk ook tegen: •volwassen vlooien •vlooien eieren •oormijt •spoelwormen •haakwormen •hartworm Het mag al vanaf 6 weken leeftijd gebruikt worden.

Voor bestrijding van de vlooien in het huis hebben wij Mand- en tapijtspray. Dit doodt zowel de volwassen vlooien, als de eitjes en larfjes. Dit laatste is het meest van belang bij het tegen gaan van een vlooienbesmetting. Voor bestrijding van de vlooien op het dier zijn er ook nog steeds vlooienbanden, vlooienpoeder en dergelijke.

 • Het probleem in de omgeving is vaak groter dan men vermoedt;
 • Een vlooienprobleem is helaas niet in één uur op te lossen;
 • Na behandeling kan het tot 2 weken duren voor alle vlooien op het dier en in de omgeving gedood zijn;

Deze hebben als nadeel ten opzichte van de genoemde moderne middelen dat ze veel trager werken en de vlo pas doden nadat deze bloed gezogen en eitjes gelegd heeft. Bij alle traagwerkende middelen tegen volwassen vlooien is combinatie met Program of met een bestrijdingsmiddel in het huis altijd noodzakelijk.

Bij een juist gebruik zijn alle genoemde middelen veilig, Frontline mag al in het nest gebruikt worden, Advantage vanaf 8 weken en Program vanaf 6 weken leeftijd. Welke keuze u maakt uit de beschikbare vlooienbestrijdingsmiddelen hangt af van de huiselijke situatie en van uw persoonlijke voorkeur.

Aarzelt u niet hierover ons advies te vragen. Zowel de dierenartsen als de assistentes kunnen u informeren.

.