Hoe Went Een Kat Aan Een Hond?
Mary Taylor
- 0
- 22
De introductie – Zijn beide dieren rustig en nieuwsgierig? Dan kun je ze aan elkaar laten introduceren. Het veiligste is om de kat in een kennel of reismand te zetten op een hoge plaats. Zorg wel dat de kat vertrouwd is met deze reismand en hij zich er dus goed in voelt.
- Houd de hond aan de lijn en laat ze van een afstandje elkaar bekijken;
- Gaat dit goed? Geef ze beide een beloningssnack;
- Dan kun je naar de volgende stap: Houd de hond aan een slappe lijn en laat de kat juist vrij om te gaan waar hij wil;
Zorg voor uitvalswegen voor de kat en hoge ‘vluchtplaatsen’ waar de kat zijn omgeving veilig kan overzien. Forceer de dieren niet om elkaar te begroeten, laat hen zelf het tempo bepalen. Praat vriendelijk over de hond en de kat. Zo horen de dieren in jouw stem dat het wel goed zit.
Hoe introduceer je een kat aan een hond?
Situatie 1: je hebt al een hond en wilt er een kat bij. – Als een hond katten gewend is, zal de introductie een stuk eenvoudiger zijn. Richt een kamer in voor nieuwe kat waar zij rustig kan wennen, een eigen plek heeft, rustig naar de kattenbak kan en op haar gemak kan eten en drinken.
Hou de hond weg uit die kamer. Laat de twee rustig aan elkaar wennen door eerst de slaapdekentjes eens bij de ander te leggen; zo kunnen ze vast aan elkaar ruiken. Als de kat daar rustig op reageert kunnen ze elkaar ontmoeten.
Doe dit door de kat de ruimte te geven om te vluchten, hoog te gaan zitten of zich te verstoppen en lijn de hond aan. Zo voorkom je dat je hond toch achter de kat aan rent en de kat een negatieve eerste ontmoeting met de hond heeft. Is de kat heel gestrest of raakt je hond erg opgewonden als hij de kat ziet, hou de ontmoetingen dan kort en bouw deze langzaam uit.
Hoe lang duurt het voordat hond en katten aan elkaar gewend zijn?
Honden en katten lijken soms natuurlijke vijanden en kunnen het bloed onder elkaars nagels vandaan halen. Ze begrijpen elkaars lichaamstaal niet goed en dat zorgt voor miscommunicatie, met ‘jagen’, ruzie en soms zelfs agressie tot gevolg. Toch kunnen goed gesocialiseerde honden en katten prima samenleven en zelfs goede vrienden worden.
Wil jij naast je kat ook een hond in huis halen of andersom? Of ben je dierenoppas en wil je naast je eigen hond of kat ook andere dieren in huis kunnen opnemen? Zorg dan voor een goede en verantwoorde introductie tussen hond en kat.
De voorbereiding Zorg dat de hond moe is voordat je hem voorstelt aan de kat. Ga eerst wandelen en laat hem volop achter balletjes aan lopen zodat hij zijn energie en jacht-behoefte kwijt is, en hij een kalm gemoed heeft. Zorg ook dat de kat ontspannen is.
Introduceer hond en kat indien mogelijk bij de kat thuis: katten krijgen vaak stress van een nieuwe omgeving en we willen dat beide dieren zoveel mogelijk op hun gemak zijn. Onthoud dat het huis het privédomein van de kat is.
Laat het ‘kattenhoekje’ waar zijn kattenbak staat ook verboden terrein zijn voor honden, dit is het privédomein van de kat. Eerst snuffelen Een laagdrempelige manier om aan elkaar te wennen is door te starten met snuffelen. Introduceer de dieren nog niet aan elkaar, maar aai de dieren en laat ze via jouw handen dan ruiken aan elkaars geur.
Dit is de eerste kennismaking. Breng je het ene dier bij het andere dier in huis, zet de dieren dan eerst apart in een andere ruimte zodat ze elkaar nog niet kunnen zien, maar wel de ruimte kunnen verkennen.
Gaat dat goed, wissel de dieren dan van ruimte zodat ze elkaars geur weer kunnen opsnuffelen. Gaat dit goed? Beloon de dieren met wat lekkers zodat ze de nieuwe geur associëren met iets positiefs. 3. De introductie Zijn beide dieren rustig en nieuwsgierig? Dan kun je ze aan elkaar introduceren. Het veiligste is om de kat in een kennel of reismand te zetten op een hoge plaats. Zorg wel dat de kat vertrouwd is met deze reismand en hij zich er dus goed in voelt.
Houd de hond aan de leiband en laat ze van een afstandje elkaar bekijken. Gaat dit goed? Geef ze beide een beloningssnack. Dan kun je naar de volgende stap. Houd de hond aan een slappe leiband en laat de kat juist vrij om te gaan waar hij wil.
Zorg voor uitvalswegen voor de kat en hoge ‘vluchtplaatsen’ waar de kat zijn omgeving veilig kan overzien. Forceer de dieren niet om elkaar te begroeten, laat hen zelf het tempo bepalen. Praat vriendelijk over de hond en de kat. Zo horen de dieren in jouw stem dat het wel goed zit.
- Zijn de dieren kalm en vriendelijk? Beloon ze dan door uitbundig te prijzen en geef ze iets lekkers;
- Let op lichaamstaal Let goed op de lichaamstaal van beide dieren, ze geven je een aanwijzing als er irritatie of agressie opborrelt;
Heeft de kat zijn oren plat naar achteren en zwiept hij zijn staart heen en weer, dan is de kat geïrriteerd. Houdt de hond zich stijf, houdt hij zijn oren omhoog en fixeert hij zijn blik op de kat? Dan staat hij in de actie-stand, klaar om te ‘jagen’.
Likt hij zijn lippen of gaapt hij, dan is hij gestresst en voelt hij ongemak. Zodra de dieren deze tekenen van irritatie vertonen, leidt ze dan af met wat lekkers en breng de dieren naar een andere ruimte.
Probeer de introductie op een later moment nog eens. Let ook op je eigen lichaamstaal: ben je zelf kalm en ontspannen of ben je bang dat er iets gaat gebeuren? Probeer de spanning te minimaliseren, ook bij jezelf. Geduld en toezicht Begin de introductie met een paar minuten en herhaal dit elke dag.
- Gaat het na een paar dagen goed? Dan kun je beide dieren loslaten en ze zelf verder kennis laten maken;
- Sommige honden en katten worden nooit vriendjes, anderen doen er nu eenmaal lang over (weken, soms maanden) om elkaar te verdragen;
Gun ze die tijd en laat ondertussen de dieren enkel onder toezicht bij elkaar. Laat ze elke dag een paar minuten bij elkaar, en zet ze dan weer apart. Gaat het na een paar weken niet steeds een beetje beter en blijft de verhouding agressief of afwijzend naar elkaar? Verbreek dan het contact, gun de dieren rust of schakel dan eventueel een gedragstherapeut in.
Kittens en puppies Het voordeel van kittens en puppies aan elkaar introduceren, is dat jonge dieren nog geen slechte ervaring hebben met het andere soort. Vooral kittens zijn vaak nieuwsgierig en (nog) niet bang van honden.
Veel volwassen honden zijn van nature vriendelijk naar jonge dieren. Het gevaar van het introduceren van jonge dieren aan elkaar is wel dat ze nogal wat onbezonnen kunnen zijn. Kittens hebben het vaak niet in de gaten als een hond achter hen aan wil jagen en negeren alle waarschuwingssignalen. De basisregels op een rijtje:
- Voorkom ‘jagen’ achter elkaar aan
- Beloon vriendelijk en kalm gedrag
- Dwing de dieren tot niets
- Voorkom stress en irritatie: leidt de dieren af
- Laat de kat zelf zijn vluchtroute bepalen
- Laat de hond niet bij de kattenbak komen
Heb jij een lieve hond en kat in huis die vriendjes met elkaar zijn? Deel je mooiste en schattigste foto’s op je Pawshake-profiel óf tag ons op Instagram via #PawshakeBE of @PawshakeBE. Wie weet delen we jouw foto binnenkort met onze community!.
Kan een kat aan een hond wennen?
Blijf oefenen en neem ruim de tijd – Langzaam aan zullen jouw huisdieren aan elkaars aanwezigheid wennen, elkaar leren verdragen en zelfs leren respecteren. Gek of niet, katten en honden kunnen zelfs beste vrienden worden! Dit bereik je het beste door ze stapje voor stapje aan elkaar te laten wennen.
Plan contactmomenten in waar ze kort, voorzichtig contact kunnen leggen. Zorg ervoor dat wanneer ze zo’n contactmomentje hebben er geen andere mensen of drukke afleiding is, zoals een tv die aanstaat, veel herrie buiten of flitsende lampen.
Geef ze de ruimte elkaar te leren kennen en haal ze direct als ze elkaar zat zijn ze op een kalme wijze uit elkaar. Het uitstralen van kalmte is hier erg belangrijk. .
Kan een oude kat wennen aan een hond?
Een goede start – Hoe jonger kat en hond zijn als ze elkaar voor het eerst zien, des te gemakkelijker zal een introductie gaan. Het mooiste is als ze samen kunnen opgroeien of als je begint met een hond bij een jonge kat. Is je kat daarentegen al een jaar of zes of nog ouder en heeft hij nooit honden gezien, dan is de kans buitengewoon klein dat hij ooit vrienden zal worden met je hond.
Waarom valt een kat een hond aan?
Hoe introduceer ik een nieuw huisdier bij mijn kat?
Waarom is een kat agressief? – ‘Agressie kan te maken hebben met het verdedigen van territorium. Een kat heeft van nature de behoefte om ‘een gebied’ te hebben, dat ‘ie wil verdedigen. Meestal vallen ze alleen andere katten aan die hun gebiedje betreden, maar honden – en zelfs mensen – kunnen ook aangevallen worden.
Waarom vinden honden en katten niet samen?
Jacht – Een hond heeft een jachtinstinct. Daarom wekt een kat die wegrent het jachtinstinct in de hond op. De hond rent de kat achterna. Maar weinig katten hebben het lef om stil te blijven staan en uit te halen naar de hond.
Waarom lopen kat mee met hond uitlaten?
Volgens een kattengedragstherapeute uit de bron (Maggie Ruitenberg): Feit is dat ik regelmatig verhalen hoor van katten, die op een goede dag besluiten mee te gaan wandelen als de eigenaar met de hond gaat wandelen. Katten zijn sociale dieren en kunnen echt genieten van zo’n gezamenlijk uitstapje. Het zegt in ieder geval iets over de goede band die de kat met u en met de hond heeft! Bronnen: http://www. gratisadviseurs. nl/question. php.
Welke hond past niet bij katten?
Past elke hond goed bij katten? – Nee, zelfs de hondenrassen die we hierboven hebben beschreven zullen soms niet goed bij een kat passen. Elke hond heeft weer net een ander karakter, wat ervoor kan zorgen dat ze niet goed met een kat om kunnen gaan. Een lief en rustig hondenras vergroot in ieder geval wel je kans.
Welke hond gaat goed samen met katten?
Kunnen honden en katten met elkaar praten?
Honden en katten leren elkaar begrijpen – Na de eerste dagen van besnuffelen begint de eigenlijke kennismaking. Honden en katten zijn twee totaal verschillende dieren, die via totaal verschillende lichaamstaal communiceren. Dus het duurt een tijdje voordat de dieren de lichaamstaal van elkaar kunnen beoordelen.
Pas als de hond de kat niet langer als prooi ziet en de kat de hond niet langer als een roofdier ziet, zijn ze klaar om dichter tot elkaar te komen. Voor het zover is en een van de dieren ‘het ijs breekt’, zijn er vaak een paar maanden verstreken.
Terwijl de tijd van de samenkomsten steeds uitgebreid wordt is het belangrijk dat je de dieren zo veel mogelijk normaliteit biedt. Probeer je aandacht eens te vestigen op iets anders dan de dieren. Je kunt koken, in een tijdschrift bladeren, de planten water geven of een bericht versturen met je mobiele telefoon – daarmee toon je aan jouw hond en kat dat het voortaan normaal is dat ze samen in huis leven.
Hoe reageert een kat op een puppy?
Katten en honden kunnen in veel gevallen goed samen leven. Het kan zelfs zo zijn dat ze een hechte vriendschap ontwikkelen. Het is fijn als de dieren samen gaan spelen of slapen, maar het kan ook zijn dat ze elkaar gewoon met rust laten. In het wenproces zijn er een aantal dingen waar u rekening mee kunt houden. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet:
- Het is voornamelijk bij de introductie belangrijk dat de eerste indruk goed is. Bereid de kennismaking daarom goed voor en zet de twee niet zomaar bij elkaar.
- Zorg ervoor dat de kat zich veilig voelt. Zet hem eerst even in een apart kamertje, zodat hij kan binnen komen als hij hier klaar voor is.
- Laat de pup eerst even zijn nieuwe omgeving verkennen en wacht tot hij wat rustiger is. Nu kan er worden gestart met het uitwisselen van de geuren.
- Laat de kat wennen aan de geur van zijn nieuwe huisgenoot. Sommige katten kunnen schrikken van de geur van een hond. Forceer dit moment dus niet, want het is een belangrijk moment om de kat in aanraking te brengen met de nieuwe huisgenoot.
- Door eten en een spel aan te bieden aan de kat tijdens het wennen van de geur, kan hij dit positiever oppakken. Herhaal dit indien nodig een paar keer.
- Blijf het rustig aan doen en zorg ervoor dat alles op een rustig tempo gaat. Als de kat angstig, gestrest of agressief gedrag vertoont, moet u dit even in de gaten houden. Hou daarom de pup in eerste instantie aangelijnd. De pup kan in zijn speelsheid te dichtbij komen of achter de kat aanrennen.
- Het is belangrijk dat de kat zijn gewoontes en routines blijft behouden. Zorg daarom voor een paar plekjes waar hij zich kan terugtrekken of wat hoge plekjes zodat hij alles in de gaten kan houden vanaf een veilige hoogte.
- Als je het een en ander moet verschuiven in huis, is het handiger om dit te doen voordat de pup komt. Zo kan de kat al even wennen aan de verandering.
- Laat de dieren in het begin niet alleen. Lees goed hoe de dieren op elkaar reageren, voordat je besluit ze samen alleen te laten.
Born: Hart voor Dieren Deel dit artikel met anderen:.
Welke hond past niet bij katten?
Past elke hond goed bij katten? – Nee, zelfs de hondenrassen die we hierboven hebben beschreven zullen soms niet goed bij een kat passen. Elke hond heeft weer net een ander karakter, wat ervoor kan zorgen dat ze niet goed met een kat om kunnen gaan. Een lief en rustig hondenras vergroot in ieder geval wel je kans.
Welke hond gaat goed samen met katten?
Hoe reageert een kat op een puppy?
Onze tekenfilmwijsheid leert ons dat katten en honden per definitie vijanden van elkaar zijn, maar uit ervaring weten we dat dat helemaal niet waar hoeft te zijn. Als je ze maar goed aan elkaar laat wennen. Honden en katten kunnen prima in volledige vrede met elkaar leven.
- Sterker nog het kunnen elkaars beste vrienden zijn;
- Wanneer de nieuwe pup mee naar huis komt, zorg er dan voor dat de kat in een aparte ruimte zit;
- Zo kan jouw pup eerst aan de geur van de kat wennen;
- Voor beide dieren is het belangrijk dat ze een plekje hebben waar ze zich terug kunnen trekken;
Voor de kat kan dit bijvoorbeeld een krabpaal zijn met een hoog plateau. Zo kan ze zelf de rust opzoeken als ze dat wil. Vooral in het begin is het verstandig de aparte ruimte, waar de pup niet kan komen, in stand te houden. Daar kun je dan ook de kattenbak plaatsen en een eet- en drinkbak. Laat je puppy rustig kennismaken met de kat. Houd de puppy aan de lijn als je hem of haar kennis laat maken met jouw kat. Zo kan hij of zij niet te enthousiast en onverwacht reageren, wat de kat bang kan maken. De kans zit er in dat de kat de pup negeert en misschien zelfs kwaad reageert. Dit is zijn of haar teken dat ze liever met rust gelaten wil worden.
De kat kan dan ongestoord zijn of haar behoeftes vervullen. Laat de eerste weken de pup en kat niet alleen bij elkaar, maar houd altijd een oogje in het zeil. Mocht het dan toch misgaan, kun je altijd op tijd ingrijpen.
Geef beide dieren voldoende tijd om aan elkaar te wennen en beloon goed gedrag. Dit wordt een hele leuke tijd voor jullie allemaal! Succes en veel plezier!.
Hoe introduceer je een kitten bij een hond?
Tips voor de introductie van het kitten bij uw andere huisdieren –
- Het beste is om een aparte kamer/deel van het huis in te richten voor het kitten, waar uw andere kat(ten) en/of hond(en) niet in kunnen. Gebruik bij voorkeur niet de favoriete ruimte van uw andere kat, deze zal niet graag van zijn favoriete plek afstaan aan de nieuwe huisgenoot, ook al is het maar voor een paar dagen. Laat het kitten de eerste dagen in deze ruimte, maar ga zelf regelmatig naar binnen en maak contact met het kitten.
Het kitten zal zo, via u, kennismaken met de geur van uw andere huisdieren, dit geldt ook andersom. Als beide dieren hier niet gestresst op reageren, kunt een met een handdoekje of lap stof over het kitten wrijven en deze in de ruimte van uw andere kat leggen.
Doe dit ook andersom.
- Indien u geen aparte kamer overheeft of uw huis niet goed kunt onderverdelen, dan kunt u gebruikmaken van een bench. Plaats het kitten in de bench, met kattenbak, schuilplaats en voer/waterbakjes. Zo kunnen het kitten en de andere huisdieren wel aan elkaar ruiken, maar elkaar niet verwonden. Het kitten moet wel weg kunnen kruipen, zeker als u een grote hond heeft!
- Als volgende stap kunt u uw andere kat kort opsluiten in een ruimte en het kitten op dat moment door het huis laten lopen. Sluit het kitten daarna weer op in de eigen kamer en laat uw andere kat weer vrij. Deze kan zo ervaren dat het kitten op zijn of haar territorium is geweest. U bepaalt zelf hoe snel u de stappen doorloopt, afhankelijk van hoe het kitten en uw andere kat reageren.
- Hierna kunt u de kittenkamer openen, blijf er wel bij. U kunt dit moment voor beide katten leuker maken, door ze bijvoorbeeld te aaien, te spelen of ze iets lekkers te geven. Wees niet teleurgesteld als uw katten niet meteen vrienden zijn, katten hebben soms gewoon veel tijd nodig! U kunt de tijd dat de katten samen zijn uitbreiden en als het goed gaat kunt u ze alleen laten.
- Als u gebruik maakt van een bench, dan kunt u de bench na een paar dagen even openen. Blijf in de buurt. Doe dit meerdere keren per dag en breidt de tijd steeds uit.
- Voor de introductie met honden, kunt u het beste de hond aanlijnen op het moment dat de deur of bench opengaat. De hond en het kitten kunnen dan wel aan elkaar ruiken, maar de kans dat de hond uw kitten verwondt is kleiner. Doe dit ook meerdere keren per dag en breidt de tijd uit.
- Om het gewenningsproces te versnellen kunt u ook gebruik maken van een Feliway®-verdamper. Deze verdamper kunt u in het stopcontact plaatsen en verspreidt natuurlijke feromonen (geursignaalstoffen), waar katten rustig van worden. Dit kan het kennismakingsproces versnellen. De feromonen zijn niet schadelijk voor mensen en u kunt ze ook niet ruiken.