Hoe Werkt Een Trainingslijn Hond?

Hoe Werkt Een Trainingslijn Hond

Sliplijn hond wel of niet? – Twijfel jij of je een sliplijn wel of niet moet gebruiken bij jouw hond en heb je van andere mensen gehoord dat het zo goed werkt bij hun hond? Veel mensen raden een sliplijn of trainingslijn aan zonder hier écht verstand van te hebben. Maar hoe komt het dat het werkt en is het wel zo hondvriendelijk?

 • Een trainingslijn of sliplijn plaats je zo hoog mogelijk in de nek en zet je vast met een stopper, zodat de riem niet naar beneden kan zakken. Het zit daardoor op een plek waar de riem heel veel pijn kan doen. Een korte ruk en je beschadigt veel essentiële organen in de nek, ook heeft dit invloed op de bloedtoevoer naar de hersenen. Honden kunnen op den duur zelfs hersenschade krijgen.
 • Vaak wordt geadviseerd om de hond korte ferme rukjes te geven met de sliplijn of trainingslijn als de hond trekt of uitvalt (agressief reageert) naar andere honden. Hierbij wordt niet gekeken naar de oorzaak van het trekken of uitvallen. De hond help je niet door te corrigeren, je zorgt er alleen maar voor dat de hond ‘aangeleerde hulpeloosheid’ vertoont. Dit is onnatuurlijk gedrag waarbij de hond niets meer durft uit angst voor pijn/correctie.

  Er zijn helaas nog veel hondentrainers die werken met een sliplijn hoog in de nek, terwijl we al jaren weten wat voor gevolgen dit heeft voor de hond. De meeste mensen gebruiken een trainingslijn, jachtlijn of sliplijn tegen trekken, omdat het in veel gevallen voor zorgt dat een hond niet meer trekt.

  Uiteindelijk kan dit zo ver gaan dat de hond geen eigen persoonlijkheid meer durft te tonen.

 • Een hond krijgt met een trainingslijn geen mogelijkheid meer om te kiezen. Wist je dat honden van nature bochtjes lopen en niet recht op andere honden afgaan? Met een lijntje hoog in de nek wordt de hond gedwongen om strak naast de eigenaar te lopen en correcties te ondergaan.
 • Wanneer jij als eigenaar pijn en correcties nodig hebt om jouw hond iets te leren, dan ligt dit niet aan de hond, maar aan vaardigheden die ontbreken bij de eigenaar. Mensen kunnen álle dieren positief trainen, zelfs wilde dieren, en toch gebruiken veel mensen correcties bij hun hond. Afgelopen jaren is gebleken dat je véél meer bereikt met positief trainen en hondengedrag echt begrijpen. Je kunt beginnen door lichaamstaal van je hond te leren lezen, bijvoorbeeld met het boekje ‘Kalmerende Signalen’ van de beroemde Noorse Hondentrainster Turid Rugaas.
 • Positief trainen of beloningsgericht trainen wil niet zeggen dat alles mag, dat je ongewenst gedrag alleen maar mag negeren en dat je de hele dag met een zak snoepjes rondloopt. Ook zonder correcties kun je een hond begrenzen en gewenst gedrag aanleren. Een lijntje hoog in de nek is niet de manier, stop hier alsjeblieft mee. Lees hieronder verder.

Hoe gebruik je een Sliplijn?

Hoe doe ik een sliplijn om bij mijn hond? – Een voordeel van sliplijnen is dat deze makkelijk om te doen zijn bij de hond. Het gedoe met een tuig of halsband is verleden tijd. U pakt het uiteinde met de metalen ring, dit is de lus die om de kop van uw hond moet.

 • Zorg ervoor dat de lus groot genoeg is voor de kop van uw hond;
 • Bij sliplijnen is het de bedoeling dat deze hoog op de nek worden gedragen;
 • Wanneer de lus op zijn plek zit moet deze even kort worden aangetrokken zodat deze strak om de nek zit;

Autobench. nl biedt de sliplijnen van Animal Boulevard aan. Deze lijnen zijn gemaakt van 1 e klas leer en zijn van top kwaliteit. Alle sliplijnen zijn voorzien van een ‘slip-stop’ en dus veilig voor uw hond. De lijnen zijn voorzien van vijf jaar garantie. De lijnen van Animal boulevard zijn geschikt voor een levenslang gebruik..

Hoe werkt een Politielijn hond?

Verstelbare lange politielijn voor de hond van 3 meter – Biothane & extra grip (antislip) – Een politielijn of politie riem van 3 meter is een hele handige lijn voor de hond. Een politieriem wordt onder de hondenlijnen steeds populairder. De politie riem is verstelbaar, waardoor hij 3 meter lang is als je hem helemaal lang hebt en 1,5 meter als je hem door de helft doet.

Welke lijn gebruikt Cesar Millan?

Vandaag ben ik op onderzoek uitgegaan wat de illusion Collar nu eigenlijk is. Deze halsband is door Illusion Millan jawel de inmiddels ex-vrouw van Cesar Millan bedacht en in de markt gezet. Cesar Millan meldt op zijn website dat hij de halsband bedacht heeft.

 • Hij kwam op het idee omdat hij een hond met een harnas zag;
 • Normaal gesproken gebruikt hij maar 1 één simpele riem, aan de boven kant van de nek;
 • Hoe is hij toch op het idee gekomen om de halsband/riem hoog in de nek te doen? Als u denkt dat hij dit zelf heeft bedacht dan heeft u het mis;

Hij heeft het namelijk gezien tijdens een hondenshow in Amerika endacht toen, waarom drage alle honden hun halsband zo laag in de nek.

Hoe leer je een hond niet aan de lijn te trekken?

Trekken = omdraaien – Een variant op de ‘trekken = stoppen’ methode is ‘trekken = omdraaien’. In plaats van dat de hond jou leidt, zorg je er op deze manier voor dat jij de hond leidt. Wanneer er spanning op de riem komt, verander je direct 180 graden van richting en loop je de andere kant op.

Waarom een Trainingslijn?

Helpt een trainingslijn bij uitvallen en trekken? – Vaak kiezen mensen voor een trainingslijn om een hond te corrigeren bij ongewenst gedrag. Dit is bijvoorbeeld trekken aan de lijn of uitvallen naar andere honden. Tijdelijk werkt dit vaak wel, doordat de hond pijn ervaart, stopt hij op dat moment met het gedrag.

Maar als je kennis hebt van hondenpsychologie, dan weet je dat een correctie niet helpend is voor de hond. Waarom niet? We zullen dit uitleggen. Achter gedrag zit altijd een oorzaak. Wanneer een hond uitvalt naar andere honden dan komt dit vaak door pijn, angst, onzekerheid, frustratie of stress.

De oorzaak is geen dominantie. Uitvallen doen honden niet bewust, dit is een reactie die automatisch plaatsvindt in de hersenen (Fight, Flight, Freeze) en komt door ons oerbrein. Stel dat de hond bang is voor andere honden en daarom uitvalt. Wanneer je de hond gaat corrigeren door een pijnprikkel zal de hond alleen nog maar banger worden van andere honden.

Hij koppelt de pijn van de correctie niet aan zijn gedrag (want dat gebeurt onbewust en automatisch) maar hij koppelt het aan andere honden. Nu is hij bang én heeft hij pijn. En wat als een hond uitvalt naar andere honden vanwege pijn? Hij krijgt nu nóg meer pijn door de correctie van de trainingslijn.

Veel mensen willen niet zien of geloven dat hun hond pijn heeft en in sommige gevallen wordt het niet opgemerkt door een dierenarts, maar wél door een hondenfysiotherapeut. Een hond wordt door te corrigeren niet begrepen en de oorzaak wordt niet opgelost.

 • Je bent de symptomen (zoals uitvallen of trekken) aan het bestrijden maar het échte probleem daar wordt niets mee gedaan;
 • Ja, het is een makkelijke oplossing voor de eigenaar maar de hond wordt er alleen maar ellendiger van;

Uiteindelijk zal de hond leren dat hij niet op zijn eigenaar kan vertrouwen en zal een hond steeds minder plezier in het leven krijgen. Een hond keert dan in zichzelf. Je krijgt aangeleerde hulpeloosheid en dit wordt dan vaak gezien als “braaf, rustig of onderdanig”.

Wat te doen bij een hond die trekt?

Waarom geen Flexlijn?

Je hond kan meer spanning ervaren tijdens de wandeling. Doordat er altijd druk op de lijn staat, kan je hond ontmoetingen met andere honden spannender vinden. Dit verstoort de communicatie. Ook kan de flexlijn in de knoop raken met de andere hond of eigenaar daarvan.

Waarom geen Gentle Leader?

Gebruik Gentle Leader – Zoals elk hulpmiddel moet een Gentle Leader aangeleerd worden aan je hond. Het is geen kwestie van: “We gooien de Gente Leader eromheen en de hond trekt niet meer”. Vraag aan een kynologisch instructeur, gedragsbegeleider of -therapeut hulp bij het aanleren van de Gentle Leader.

Als de Gentle Leader eenmaal goed is aangeleerd, kun je hem gaan gebruiken. Misvatting is dat de hond voor altijd uitgelaten moet gaan worden met een Gentle Leader om. Dan heb je de Gentle Leader dus niet als trainingshulpmiddel gebruikt maar als ‘quick fix’ of symptoombestrijder.

Met de Gentle Leader om kun je in principe je hond leiden met één vinger, (gentle  betekent ‘zacht’) mits je de Gentle Leader goed gebruikt. De Gentle Leader kan als hulpmiddel gebruikt worden bij het aanleren van gewenst gedrag aan de riem. Wat wil je van je hond als je jouw hond uitlaat? Wellicht zet je de Gentle Leader in om aandachtsoefeningen te doen.

Zodra het gewenste gedrag mooi gevormd is, het gedrag dat je wil zien, belonen, zodat de hond het vaker gaat laten zien, kun je de Gentle Leader weer gaan afbouwen. Dit doe je op dezelfde goede manier hoe de Gentle Leader is aangeleerd aan je hond.

De grootste fout die je wat mij betreft kan maken met het gebruik van een Gentle Leader is daarbij een ‘ flexi-lijn’ of een rollijn  gebruiken. De Gentle Leader staat hiermee constant onder spanning, verliest zijn werking en heeft dus totaal geen zin. En ja dan kan de wondzalf om de hoek komen kijken.

 1. Let wel op: de laatste tijd komen er steeds meer nadelen en negatieve reacties naar boven over de Gentle Leader, dus lees je goed in en laat je desnoods adviseren door iemand met verstand van zaken;
 2. [contentblock id=7 img=html;

png] 2 De slipketting is bedoeld als correctiemiddel en niet tegen trekken. Een slipketting-correctie is, op het moment dat de hond gedrag vertoont dat je niet wenst, een ferme ruk aan de slipketting en dan direct weer ontspannen. De slipketting-correctie werd vroeger veel gebruikt, omdat men toen niet beter wist.

Ik als kynologisch instructeur zal gebruik van de slipketting in 99,9% van de gevallen afraden. Nu is het zo dat je soms alles moet proberen in training, maar toch de slipketting waarvoor die bedoeld is, is één van de laatste hulpmiddelen die ik zal inzetten.

Tot nu toe heb ik de slipketting nog nooit gebruikt of geadviseerd; mijns inziens zijn er veel betere alternatieven. Hoe Werkt Een Trainingslijn Hond Nu zie ik eigenlijk met name grote, ‘stoere’ honden met een slipketting om, ik moet altijd een beetje grinniken als ik het zie. Het is een soort ‘stoere’ halsband geworden lijkt het wel. En het gebeurt soms zelfs wel eens dat iemand de slipketting verkeerd om de hond heeft gedaan. Als je het rondje creëert waar de kop van de hond doorheen moet, ziet de ketting eruit als een P. Doe je het verkeerd, dan ziet de ketting eruit als een omgekeerde P.

Als de ketting verkeerd om zit, dan blijft die aangespannen en knelt de keel van de hond af. Met de slipketting is het dus echt uitkijken. Gebruik de slipketting niet, de ouderwetse correcties zijn vervangen door veel betere en hondvriendelijkere manieren en het kan echt schadelijk zijn voor je hond.

Ook bij dit hulpmiddel mis ik een gebruiksaanwijzing bij verkooppunten. 3 Als je dan toch een enigszins ‘stoere’ slipketting halsband voor je hond wenst (waarom eigenlijk? Heb je je dat al afgevraagd?) kun je wat mij betreft beter een half-slip aanschaffen. Hoe Werkt Een Trainingslijn Hond 4 De muilkorf is wat mij betreft het meest onderschatte en verkeerd begrepen hulpmiddel dat er is. Er heerst een groot taboe over de muilkorf. Ga eens bij jezelf na; je bent aan de wandel met je hond(en) en je komt een andere hond tegen die een muilkorf draagt. Wat denk je bij jezelf? Helaas denken veel mensen negatief over de muilkorf: ‘die hond zal wel agressief zijn’.

Ook deze kan worden ingezet als hulpmiddel voor correcties (doe maar niet), maar ik vind de half-slip (mits die de goede maat heeft) absoluut niet zo schadelijk als de slipketting. Mijn ene hond Lilly draagt de half-slip vanwege veiligheid; haar kop is in verhouding kleiner dan haar nek waardoor ze makkelijk uit een gewone halsband schiet.

Ik ben persoonlijk een groot fan van de muilkorf. Ik heb veel bewondering en respect voor mensen die er voor kiezen de muilkorf in te zetten bij hun hond (mits goed aangeleerd natuurlijk), dan neem je dus verantwoordelijkheid. Als de muilkorf inderdaad wordt gebruikt tegen bijten, dan heb je toch niets meer te vrezen van de hond die de korf draagt? Maar de muilkorf kan ook worden ingezet voor andere doeleinden, bijvoorbeeld bij het voorkomen van dingen eten van straat, poep, steen, hout, plastic, noem maar op. Hoe Werkt Een Trainingslijn Hond.

Wat is de beste riem voor een hond die trekt?

Zorg voor een goed hondentuig – Allereerst is het belangrijk om het juiste materiaal te hebben voor je de hond correct aan de lijn leert lopen. Veel mensen weten niet dat een halsband een veroorzaken is van nekletsel bij honden. Daarbij zorgt een halsband er ook voor dat een hond ongewenst gedrag gaat vertonen, zoals het trekken aan de lijn.

Wat is een sleeplijn hond?

Wat is een sleeplijn of veldlijn voor honden? – Wanneer je een hond hebt die nog niet los kan lopen of je vind het een beetje spannend om  de hond voor het eerst los te laten, kan je een sleeplijn of veldlijn gebruiken. Dit is een lijn van 5 tot 10 meter, waarbij vaak een 10 meter riem gekozen wordt omdat deze erg lang is.

Een sleeplijn zit aan de halsband of tuig van de hond vast en laat je over de grond slepen. De lijn heeft geen handvat zodat dit niet achter takken en bosjes kan blijven haken. Je gebruikt de sleeplijn vaak een aantal keer om de hond te leren om los te lopen.

Wanneer je een hond voor het eerst loslaat is dit vaak spannend. Een veldlijn of sleeplijn maakt dit makkelijker, omdat de hond nog niet helemaal los loopt en je door de lengte van de riem de hond sneller weer kunt vasthouden. Een lange hondenlijn gebruiken als sleeplijn of veldlijn is ideaal! Voor eens sleeplijn kan je een longeerlijn gebruiken, dat is vaak een goedkope optie, maar die hebben vaak een handvat en worden snel zwaar omdat ze vocht opnemen. Hoe Werkt Een Trainingslijn Hond Een lange hondenriem in allerlei situaties.

Wat is een Jachtlijn?

Jachtlijn – Een jachtlijn is eigenlijk de simpelste manier om je hond aan te lijnen: het is een lijn die eindigt in een lus en die lus leg je om de nek van je hond. Let wel op: bij een goede jachtlijn zitten er twee zogenaamde ‘stops’ aan de lijn en deze stops moeten goed zijn afgesteld om van een jachtlijn een hondvriendelijke aanlijnmethode te maken. Er is een stop om te zorgen dat de lus niet te klein kan worden (en dus om te voorkomen dat je jachtlijn een sliplijn wordt) en een om te zorgen dat je lus niet te groot wordt (en dus om te voorkomen dat de lus zo groot wordt, dat de lijn ongewenst af gaat).

Er worden ook jachtlijnen verkocht met maar één stop. Die stop is om te voorkomen dat de lus te groot wordt en je hond de lijn dus af kan stropen. Jachtlijnen met maar één stop wil je niet gebruiken, want dan is het eigenlijk gewoon een sliplijn.

Druk op de lijn betekent dan, dat je de luchtpijp van je hond dichttrekt. Een jachtlijn gaat om als de hond aan de lijn moet lopen en gaat helemaal af op het moment dat de hond los mag lopen. Omdat de hond dus helemaal niets om heeft als hij losloopt, loopt hij daarbij ook niet het risico dat hij met een halsband of tuig achter een tak of iets dergelijks blijft haken.

Wat is de beste halsband voor een hond?

De beste halsband en riem? – Concluderend kunnen we dus stellen dat de beste halsband en riem een standaard halsband met gesp of kliksysteem is in combinatie van een riem van 1 tot 1,5 meter (geschikt voor jouw hond, qua grootte en gewicht). Mocht je dan alsnog een hond hebben die trekt, uitvalt of anderszins onwenselijk gedrag vertoont, is het tijd om een professional in te schakelen, niet om een tuig of een flexi rollijn aan te schaffen.

Hoe leer je een hond netjes naast je te lopen?

Hoe leer je dit aan – Een makkelijke manier om hem te leren om naast je been mee te lopen is door hem te belonen als hij toevallig in de juiste positie loopt. Een voordeel van het op een positieve manier trainen is dat je hond het straks leuk vindt om netjes mee te lopen.

Hierdoor loop je dus een kleinere kans dat hij aangelijnd worden als een straf gaat ervaren, met alle bijbehorende ‘pak me dan als je kan’ spelletjes. Daarnaast zijn er heel veel dingen die je liever niet wilt, bijvoorbeeld voor je, achter je of tussen je benen, en maar één ding dat je wel wilt, namelijk naast je been.

Communiceren wat goed is, is in dit geval dus de duidelijkste optie. TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over.

Wat betekent het als een hond zijn poot op je legt?

(Overname van deze artikeltjes voor ander dan persoonlijk gebruik is niet toegestaan zonder  toestemming van de auteurs. Voor toestemming kun je contact opnemen met één van de instructeurs) In de natuur zie je dat de voorouders van onze huishond, de wolven, onderling bepaalde handelingen uitvoeren om te bepalen  wie het hoogste is in rangorde en wie dus de baas is.

 • Dit soort handelingen worden dominantiehandelingen genoemd;
 • Ook onze  huishond zijn dergelijke handelingen niet onbekend;
 • De hond is een sociaal dier dat van nature in een roedel leeft;
 • Bij onze huidige huishond is het gezin de roedel en zijn  wij de roedelgenoten;

Om te zorgen dat de roedel veilig is, over voldoende voedsel kan beschikken en sterk genoeg is om  te blijven voortbestaan, is het belangrijk dat ieder individu een vaste plaats heeft in de roedel. Er is één leider en één  laagstgeplaatste en daartussenin heeft ieder lid van de roedel een vaste plaats in de rangorde.

Als deze rangorde duidelijk  is geeft dit de hond een gevoel van veiligheid, is de rangorde niet duidelijk dan levert dit stress op en zal een  lagergeplaatste hond uiteindelijk de leiding nemen om zo de stabiliteit van de roedel te herstellen.

Dit betekent dat ook binnen het gezin (de roedel) de verhoudingen duidelijk moeten zijn. In het meest ideale geval is  natuurlijk de eigenaar van de hond de roedelleider, daaronder volgen de eventuele partner en kinderen en helemaal onderaan  de sociale ladder staat de hond van het gezin.

Dit is niet zielig. Wanneer deze plaats voor de hond duidelijk is zal hij  zich hierbij neerleggen omdat een duidelijke rangorde hem een gevoel van veiligheid geeft. Zoals al eerder is aangegeven voeren wolven (en ook honden) bepaalde handelingen uit om te bepalen wie de hoogste in  rang is.

Deze handelingen kan de hond ook op ons uit voeren. Hieronder worden de meest voorkomende dominantiehandelingen  weergegeven die door honden (bij mensen en/of andere honden) worden uitgevoerd:

 • Poot opleggen; dit is aandachtvragend (aandachteisend) gedrag, bijvoorbeeld om geaaid te worden.
 • Neus duwen; dit is ook aandachtvragend gedrag.
 • Kop op arm of schoot leggen; dwingend om aandacht vragen.
 • Op schoot gaan liggen; de hond neemt letterlijk en figuurlijk een hogere positie in dan de eigenaar.
 • Voorop lopen en trekken aan de lijn; de hond bepaalt de richting en het tempo van de wandeling.
 • Uitdagen tot spel; de ranghogere bepaalt wanneer en hoe lang gespeeld wordt, door steeds in te gaan op het uitdagen  van de hond wordt deze bevestigd in zijn rangorde.
 • Grommen en / of lippen optrekken; kan een dominantie-uiting zijn, maar is bij sommige honden ook een uiting van  blijdschap (sommige honden “glimlachen”), het is hierbij belangrijk om op de gehele lichaamshouding van de hond te letten.
 • Markeren: plassen of ontlasten op een zo hoog mogelijke plaats.
 • Over urine van een andere hond plassen.
 • poten vegen, krabben over de grond; dit is het achterlaten van een visueel teken van aanwezigheid en het  verspreiden van geur.
 • Plaats innemen; zich letterlijk op de plaats van de baas begeven.
 • Spel winnen; incidenteel is dit goed voor onderdanige, onzekere honden om wat meer zelfvertrouwen te krijgen,  het is echter niet verstandig om een dominant type hond een spel te laten winnen.
 • Bemoeien met situaties in het gezin; het bewaken van de goede orde binnen de roedel is een taak van de leider.
 • Rij-gedrag; dit is geen seksuele prikkel maar een duidelijke dominantiehandeling.
 •   Direct aankijken / staren; dit wordt ook wel fixeren genoemd, dit fixeren gaat vaak vlak aan een aanval vooraf.
 • Afstand nemen, kop afwenden; dit is het negeren van de ander.
 • Over de bek bijten; bij de mens is dit vergelijkbaar met in de handen bijten, dit is een teken van dominantie.
 • Overstaan; over de ander heen gaan staan; bij pups is dit vaak een onderdeel van het spel, bij volwassen honden  zeker niet meer. Als één van de twee zich niet overgeeft zal er vrijwel zeker een vechtpartij volgen.

Er zijn dus nogal wat handelingen die een hond kan uitvoeren om zo dominantie tentoon te spreiden en te  proberen zijn hoge rangorde te bevestigen. Uit bovenstaande volgt een aantal “regeltjes” die dienen om rangordeproblemen zoveel mogelijk te voorkomen:

 • Laat de hond niet toe op bed of bank. De hogere positie wordt door de hond letterlijk opgevat.
 • Neem in de omgang met je hond geen “lage” houding aan. Dus niet op de grond gaan liggen tijdens het spel.
 • Bepaal zelf het begin en einde van een handeling, bijvoorbeeld bij het borstelen, maar ook bij een spelletje.
 • Negeer de hond als hij op een opdringerige manier om aandacht vraagt door middel van neusduwen, brengen van  speeltjes, piepen of pootjes geven.
 • Loop niet naar de hond toe maar laat hem op commando komen, de ranglaagste komt immers naar de ranghoogste toe.
 • Sta niet toe dat de hond opspringt (niet bij de baas en niet bij vreemden) of tegen iemand op gaat staan, ook  niet tijdens het spel of terwijl men op een stoel zit.
 • Doe geen wilde trekspelletjes met de hond, tenzij deze het commando “los” voldoende beheerst.
 • Sta het bijten in armen, benen of kleding niet toe, ook niet als spel.
 • Voorkom dat de hond als eerste een deur in of uitloopt. Laat hem eerst gaan zitten en ga zelf als eerste door  de deur.
 • Bepaal tijdens de wandeling zelf de route en laat deze niet door de hond bepalen. Wissel de route regelmatig af  zodat deze niet voorspelbaar wordt voor de hond.
 • Laat de hond niet markeren waar en wanneer hij maar wil als hij aan de lijn loopt.
 • Het rijden op mensen of andere honden, of een poging daartoe moet direct onderbroken worden.
 • Loop niet om de hond heen als hij in je looproute staat of ligt, de hond moet voor jou opzij gaan. Wanneer  de hond op de grond ligt te slapen, stap dan over hem heen.

Wanneer de rangorde binnen het gezin duidelijk is en de hond zijn plaats als ranglagere goed kent is het  niet erg om af en toe van bovenstaande regeltjes af te wijken. De hierboven genoemde “regeltjes” hebben betrekking op de alledaagse omgang met de hond. Door het  hanteren van deze regels voorkomen we dat de hond de kans krijgt zich dominant te gedragen naar ons toe  en bevestigen we onze eigen rangordepositie. Naast het toepassen van deze regels kunnen wij als eigenaars  nog een aantal actieve dominantiehandelingen uitvoeren om onze rangorde te bevestigen:

 •   Laat de hond regelmatig voor je “werken” (10-15 keer per dag); geef de hond een commando (bijvoorbeeld “zit”)  en beloon hem voor een goede uitvoering.
 •   Laat de hond een commando uitvoeren voordat hij zijn voerbak mag leegeten (bijvoorbeeld eerst laten zitten  of liggen), vervolgens mag de hond op jouw commando zijn voer pakken. Op deze manier maak je de hond afhankelijk van  jou voor het verkrijgen van voer en bevestig je je leidinggevende rol.

Hoe word je de baas over je hond?

Hoe gebruik je een Jachtlijn?

Jachtlijn – Een jachtlijn is eigenlijk de simpelste manier om je hond aan te lijnen: het is een lijn die eindigt in een lus en die lus leg je om de nek van je hond. Let wel op: bij een goede jachtlijn zitten er twee zogenaamde ‘stops’ aan de lijn en deze stops moeten goed zijn afgesteld om van een jachtlijn een hondvriendelijke aanlijnmethode te maken. Er is een stop om te zorgen dat de lus niet te klein kan worden (en dus om te voorkomen dat je jachtlijn een sliplijn wordt) en een om te zorgen dat je lus niet te groot wordt (en dus om te voorkomen dat de lus zo groot wordt, dat de lijn ongewenst af gaat).

Er worden ook jachtlijnen verkocht met maar één stop. Die stop is om te voorkomen dat de lus te groot wordt en je hond de lijn dus af kan stropen. Jachtlijnen met maar één stop wil je niet gebruiken, want dan is het eigenlijk gewoon een sliplijn.

Druk op de lijn betekent dan, dat je de luchtpijp van je hond dichttrekt. Een jachtlijn gaat om als de hond aan de lijn moet lopen en gaat helemaal af op het moment dat de hond los mag lopen. Omdat de hond dus helemaal niets om heeft als hij losloopt, loopt hij daarbij ook niet het risico dat hij met een halsband of tuig achter een tak of iets dergelijks blijft haken.

Wat is de beste halsband voor een hond?

De beste halsband en riem? – Concluderend kunnen we dus stellen dat de beste halsband en riem een standaard halsband met gesp of kliksysteem is in combinatie van een riem van 1 tot 1,5 meter (geschikt voor jouw hond, qua grootte en gewicht). Mocht je dan alsnog een hond hebben die trekt, uitvalt of anderszins onwenselijk gedrag vertoont, is het tijd om een professional in te schakelen, niet om een tuig of een flexi rollijn aan te schaffen.