Hoe ziet een hond een mens?

hoe ziet een hond een mens

Honden zijn kleurenblind – Om kleuren te kunnen waarnemen bevinden zich in het netvlies speciale cellen die licht opvangen; zogenaamde kegeltjes. Mensen hebben 3 soorten kegeltjes, waarvan ieder kegeltje gevoelig is voor een andere kleur: rood, groen en blauw.

Hoe herkent een hond zijn baasje?

Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt. De onderzoekers zetten de hond in een lege kamer en gaven diens baasje en een onbekende de opdracht om enkele keren door de kamer te lopen.

  • De onbekende en het baasje liepen in tegenovergestelde richting en ontmoetten elkaar elke keer recht voor de hond;
  • De onderzoekers noteerden naar wie de hond keek en hoelang;
  • De twee mensen verlieten de kamer uiteindelijk allebei via een andere deur;

De hond kon daarbij kiezen bij welke deur hij wilde gaan zitten. Resultaten De resultaten zijn overduidelijk. De hond keek vaker en langer naar diens baas en wachtte ook vaker bij de deur waardoor zijn baasje weg was gegaan. Een tweede experiment verliep precies hetzelfde.

Maar nu bedekten de mensen hun gezicht. Tijdens deze proef letten de honden veel minder op hun baasje. Gezichtsuitdrukking Wilde honden kijken naar lichaamssignalen om de identiteit van anderen vast te stellen.

Maar deze studie toont maar weer eens aan dat gedomesticeerde honden zo op de mens zijn aangepast dat ze zelfs in staat zijn om de gezichtsuitdrukking van hun baas te herkennen. Uit de studie blijkt ook dat honden die zeven jaar of ouder waren, minder goed in staat waren om op hun baasje te focussen.

See also:  Wanneer Hond Vaccineren?

Hoe kijkt een hond naar een mens?

“Geur is gewoon een vorm van informatie voor honden, net zoals wij onze ogen opendoen en de wereld zien. ” – hoe ziet een hond een mens Foto: Província Studio via YouTube Honden classificeren geuren waarschijnlijk niet als “goed” of “slecht”. Zoals jij je blik niet afwendt als je poep ziet, zal een hond zich niet terugtrekken als hij aan poep aan het snuffelen is. “Wij hebben geen grote woordenschat voor geuren, dus blijven we steken bij dat iets heerlijk ruikt of juist verschrikkelijk”, legt Horowitz uit.

Tenzij je gespecialiseerd bent in geuren – zoals een parfumontwikkelaar of een sommelier – is het niet erg waarschijnlijk dat je ze goed kan beschrijven. Als ik vers gebakken brood ruik dan reageer ik met “Dat ruikt heerlijk!”.

Een hond denkt iets als “Dat ruikt naar bloem en water en naar gist en warmte. ” Horowitz beschrijft dat effect als volgt: “We proberen te omschrijven hoe iets ruikt of wat het is, maar daar zijn we over het algemeen niet goed in. ‘Ik herken die geur, maar ik weer niet wat het is’.

  • Omdat we er weinig woorden voor hebben denken we aan geur in termen van “goed” en “slecht”;
  • Maar voor honden is het gewoon informatie;
  • Daarom ruiken ze net zo makkelijk aan je als je flink gezweet hebt bij het sporten, of steken ze zonder probleem hun neus in een drol;

Geen oordeel, gewoon informatie.