
Hoe ziet een hond zijn baas?
Mary Taylor
- 0
- 46
Hoe ziet een hond zijn baas? – In hun lange, gezamenlijke geschiedenis zijn mens en hond goed op elkaar ingespeeld geraakt. In een onderzoek maakten honden onderscheid tussen boze en blije mensengezichten. Dat is op zich nog niet zo indrukwekkend, maar ze konden dat zelfs als ze alleen de bovenste helft (ogen) of onderste helft (mond) van een gezicht zagen.
- Wanneer ze alleen de mond zagen, leidden ze daaruit af welke stand van de ogen en wenkbrauwen daarbij hoorde en vice versa;
- Dit wijst erop dat honden, net als mensen, in hun brein een soort mentale kaart hebben van het mensengezicht en de mensenmimiek;
Een andere bijzonderheid is dat honden een theory of mind lijken te hebben, althans waar het mensen betreft: een besef van hoe de ander de wereld waarneemt. Honden volgen de blik van de baas om te zien waar die naar kijkt, zodat ze kunnen anticiperen op wat hij van plan is.
Als ze iets niet mogen pakken, pakken ze het vaak toch zodra de baas zich omdraait of de ogen sluit: ze beseffen dus dat de baas het op dat moment niet ziet. Niet alleen begrijpen honden dat iemands blikrichting nuttige informatie geeft over wat hij ziet, ze begrijpen ook een typisch menselijke uiting: de wijzende vinger.
De meeste dieren en ook jonge mensenkinderen kijken naar de vinger zélf in plaats van naar waar deze op gericht is. Begrijpen dat een vinger verwijst naar iets anders verderop, is het begin van symboolbewustzijn: het besef dat iets (een vinger, symbool, woord) kan verwijzen naar iets anders dat niet ter plaatse aanwezig is.
Hoe herkent een hond zijn baasje?
Wetenschappers hebben aangetoond dat een hond zijn baasjes grotendeels op basis van diens gezichten herkent. Uit experimenten blijkt dat een hond zijn baasje wanneer deze het gezicht bedekt moeilijk kan herkennen. De studie bevestigt maar weer eens hoe sterk de domesticatie het gedrag van honden beïnvloedt. De onderzoekers zetten de hond in een lege kamer en gaven diens baasje en een onbekende de opdracht om enkele keren door de kamer te lopen.
- De onbekende en het baasje liepen in tegenovergestelde richting en ontmoetten elkaar elke keer recht voor de hond;
- De onderzoekers noteerden naar wie de hond keek en hoelang;
- De twee mensen verlieten de kamer uiteindelijk allebei via een andere deur;
De hond kon daarbij kiezen bij welke deur hij wilde gaan zitten. Resultaten De resultaten zijn overduidelijk. De hond keek vaker en langer naar diens baas en wachtte ook vaker bij de deur waardoor zijn baasje weg was gegaan. Een tweede experiment verliep precies hetzelfde.
Maar nu bedekten de mensen hun gezicht. Tijdens deze proef letten de honden veel minder op hun baasje. Gezichtsuitdrukking Wilde honden kijken naar lichaamssignalen om de identiteit van anderen vast te stellen.
Maar deze studie toont maar weer eens aan dat gedomesticeerde honden zo op de mens zijn aangepast dat ze zelfs in staat zijn om de gezichtsuitdrukking van hun baas te herkennen. Uit de studie blijkt ook dat honden die zeven jaar of ouder waren, minder goed in staat waren om op hun baasje te focussen.
Hoe weet je of een hond je leuk vindt?
Als jouw hond goed alleen kan zijn, en hij laat dat ook zien, dan accepteert hij je als zijn leider. De hond accepteert dat het baasje heeft besloten om te vertrekken. Als je hond erg blij is om je weer te zien, maar niet overdreven opgewonden is bij binnenkomst is dit een goed teken.
Kan een hond liefde voelen?
Lief hebben is het toverwoord ! – Kunnen honden liefhebben is een vraag dat sommige mensen zich stellen. Wat is liefhebben ? Er zijn veel gelijkenissen tussen honden en mensen wat betreft affectie en liefde. Honden voelen zich verbonden met hun eigenaar en laten dit ook merken.
Affectie kan zich onder meer enerzijds uitdrukken in liefde: verering, vriendschap, kameraadschap, verliefdheid, aantrekkingskracht, verafgoding en onderwerping. Honden hebben over het algemeen een bovengemiddeld lief en sociaal karakter.
Het is dan ook niet gek dat veel hondeneigenaren menselijke eigenschappen toewijzen aan hun trouwe viervoeters. Maar hoe weet je of je hond daadwerkelijk vriendelijk is of zich alleen maar zo opstelt omdat hij dan verzekert is van een gevulde bak met brokjes aan het einde van de dag? Hier bestaan veel verschillende theorieën over en de meningen hierover zijn verdeelt.