Hond Bang Voor Onweer Wat Te Doen?

Hond Bang Voor Onweer Wat Te Doen

/ / Waarom is mijn hond bang voor onweer? Hond Bang Voor Onweer Wat Te Doen Vraag: Waarom is mijn hond bang voor onweer? En wat kan ik hier aan doen? Antwoord: TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over. Onweer bestaat uit een lichtflits en een hard geluid. De meeste honden die bang zijn voor onweer zijn eigenlijk bang voor het harde geluid, maar hebben geleerd dat dat geluid na de flits komt.

Ze kunnen dus al bang gaan reageren zodra ze de eerste flits zien. Of in extreme gevallen, zodra ze door veranderingen van luchtdruk voelen dat er een onweersbui aan gaat komen. Dat ze bang zijn voor de klap is eigenlijk niet zo raar, honden horen vele malen beter dan mensen, dus onweer maakt voor hun echt veel lawaai.

Veel honden die bang zijn voor onweer reageren ook op vuurwerk ( lees hier meer ). Om je hond van zijn angst voor onweer af te krijgen werk je ongeveer op de zelfde manier als voor vuurwerk. Is je hond echt doodsbang, dan kun je beter een gespecialiseerde gedragstherapeut in schakelen.

 • Milde angst voor onweer kun je meestal zelf op lossen;
 • De lichtflitsen zijn jammer genoeg niet na te bootsen, maar vaak helpt het sluiten van de gordijnen daar voldoende tegen;
 • Met behulp van een geluiden cd, bijvoorbeeld deze vuurwerk cd , kun je je hond rustig laten wennen aan de knallen van onweer;

Zet de cd aan op een heel laag volume en speel met je hond. Zodra je de cd uitzet stopt ook het spel, hoe lang je de cd laat draaien hangt van je hond af. Zorg er voor dat de cd uit gaat zolang je hond het spelen nog leuk vindt, een minuutje oefenen is al prima.

Herhaal dit een paar keer voordat je het volume een tikje harder zet. Werk in kleine stapjes en probeer de cd op zoveel mogelijk plaatsen af te spelen. Zo voorkom je dat je hond alleen leert dat geluid in de woonkamer niet eng is en leer je hem dat dit overal geldt.

Bijvoorbeeld, als je een laptop hebt kun je de cd daar in afspelen op verschillende plaatsen. Het is de bedoeling dat je hond niet op het geluid reageert, als je hond angstig lijkt of niet wil spelen staat de cd te hard en moet je een paar stappen terug doen.

 1. Begin de training in een seizoen waarin onweer niet vaak voor komt;
 2. Als je hond namelijk tussentijds van echt onweer schrikt zul je waarschijnlijk een paar stappen terug moeten doen en weer met lager volume moeten oefenen;

Overleg met je dierenarts of het verstandig is om terwijl je aan het trainen bent medicatie achter de hand te hebben voor als ze toch een keer onweer voorspellen. Vond je het artikel interessant? Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training ‘op het veld’ gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter! Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod! TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!.

Wat te doen als een hond angstig is?

Kunnen honden onweer aanvoelen?

Hoe dieren het weer kunnen aanvoelen – Veel dieren hebben scherpere zintuigen dan mensen. Daarom reageren ze bijvoorbeeld op geluiden die mensen niet kunnen waarnemen. Hierdoor kunnen dieren naderend onweer horen. Behalve geluid zijn sommige dieren ook in staat om de druk van hun omgeving aan te voelen.

Kun je een hond troosten?

Meer tips tegen angst bij vuurwerk  – Naast troosten kun je natuurlijk nog meer voor je huisdier doen. Algemene tips •    Blijf thuis voor je huisdier, zodat hij in een vertrouwde omgeving is. •    Sluit deuren, ramen, luikjes en gordijnen, zodat je lichtflitsen en knallen zoveel mogelijk buiten houdt en je dier niet naar buiten kan.

 1. •    Zet geluid aan in huis dat je dier kan afleiden van de knallen, zoals muziek of de televisie;
 2. •    Probeer je huisdier nog voordat hij onrustig is af te leiden met een spelletje of wat lekkers;
 3. •    Straf je dier niet als hij bang reageert op een knal;

Tips hond •    Geef een hond een bot of iets anders lekkers waar hij lang mee bezig is. Likken en knauwen hebben van nature een kalmerende werking. •    Zorg dat een hond moe is ‘s avonds, bijvoorbeeld door lang te gaan wandelen overdag. Als hij moe en voldaan is, valt hij mogelijk in slaap en blijft hij rustig.

•    Ga je later op de avond nog naar buiten met je hond, houd hem dan aangelijnd, zodat hij niet in paniek kan wegrennen. Is je hond juist nieuwsgierig, voorkom dat hij achter vuurwerk aanrent. Tips kat •    Een kat wil zich graag verschuilen.

Zet bijvoorbeeld een kast open, zodat hij daar in kan kruipen. Konijnen, vogels en andere dieren •    Woont je konijn of vogel buiten in een hok, zet hem tijdens de jaarwisseling dan binnen. •    Leg een deken over het hok of de kooi, dit kalmeert het dier en dempt het geluid.

Wat is een Thundershirt voor honden?

Thundershirt Hond – Thundershirt is een vest voor jouw hond dat vrij strak rond het lichaam van de hond zit. De druk die het vest geeft, zorgt voor een ontspannend effect bij de hond. Het Thundershirt wordt daarom door deskundigen aanbevolen bij angstige honden.

Hoe kalmeer je een bange hond?

Hoe maak je een hond minder angstig?

Kun je onweer voelen aankomen?

Weeromslag aanvoelen – Onweer ontstaat door wrijving tussen sterk stijgende warme lucht en sterk dalende koude lucht. Alle mensen en dieren kunnen het weer aanvoelen: het lichaam ervaart druk, temperatuur en luchtvochtigheid. De luchtdruk heeft bijvoorbeeld direct invloed op de druk rond bloedvaten, pezen, gewrichten en botten.

Hoe maak je een onzekere hond zeker?

Angst en onzekerheid  Oorzaken en reacties Angst bij honden kan verschillende oorzaken hebben: Het kan veroorzaakt worden door genetische aanleg. Het kan daarbij ook zijn dat je hond als jonge pup het angstige gedrag van zijn moeder heeft geïmiteerd. Dit komt niet zo vaak voor.

 • Vaker wordt angst veroorzaakt door een slechte inprenting en/of socialisatie in de eerste 6 maanden van zijn leven;
 • Dit kan er toe leiden dat je hond angstig is geworden (en zal blijven) voor allerlei situaties en dingen waar hij geen kennis mee heeft kunnen maken in de eerste maanden van zijn leven;

· Een derde reden waarom honden angstig kunnen zijn is door één of meerdere traumatische ervaringen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk, een ernstig gevecht met een andere hond of een al dan niet opzettelijke mishandeling. Een hond (en zeker een onzekere hond) zal als hij angstig is reageren door proberen om te vluchten.

Als dat niet lukt kan hij verstarren (hij durft niet meer te bewegen) en kan hij gaan dreigen en uitvallen (angstagressie). Er zijn ook honden die uit angst meteen agressie vertonen. Zij hebben geleerd dat de aanval de beste verdediging is.

Vluchten geeft je hond de illusie van veiligheid. Hij denkt de situatie toch een beetje in de hand te hebben. Vluchten houdt de angst of paniek van je hond in stand. Hij zal nooit leren om met de situatie om te gaan, maar zal deze altijd blijven ontwijken.

 • Je moet dus voorkomen dat je hond kan vluchten door hem aan de riem te houden;
 • Op die manier geef je de hond ook steun, omdat hij via de riem met je verbonden is;
 • Als een hond zich bedreigd voelt en angstig is en hij kan niet vluchten, dan kan hij gaan dreigen en uiteindelijk angstagressie vertonen en uitvallen;

Een onzekere hond zie je vaak van voren iets anders doen dan van achteren. Bijvoorbeeld de oren naar voren, maar de staart laag. Dit is eigenlijk tegenstrijdig en hieruit blijkt onzekerheid. Een andere manier om onzekerheid te laten zien is het vertonen van kalmerende signalen als gevolg van stress.

Steunen, beschermen, daadkrachtig zijn en vrolijk. Honden voelen dezelfde gevoelens van angst als mensen. Maar anders dan mensen, zullen honden ook altijd hun gevoelens van vrees en angst uitten. Angst negeren is kortzichtig Vaak wordt het advies gegeven om je hond volledig te negeren als hij ergens bang voor is, want als je aandacht geeft dan beloon je de angst.

Maar bij angst moet een hond steun krijgen van zijn baas. Jij moet je als leider opstellen (zoals aangegeven is in de eerste omgangsregel) en je hond steunen en beschermen. Als je hond op jou kan bouwen, dan zal hij jou aanvaarden als leider en zal hij bij angst of onraad naar jou toe komen.

See also:  Wanneer hond castreren?

Als je zijn angsten negeert, dan zal je hond als hij los is bijvoorbeeld wegvluchten als er buiten iets gebeurt. Niet troosten bij angstig gedrag. Wat je nooit moet doen is je hond troosten als hij bang is.

Als je een hond troost, dan ziet en hoort  hij alleen dat je vriendelijk en belonend klinkt. Je beloont je hond dan onbedoeld voor zijn angstige gedrag. En daarmee bevestig je dat dat het gedrag is wat je graag van de hond wilt zien. Belonen van gedrag leidt tot herhaling en intensivering van dat gedrag.

 • Je hond zal dus steeds vaker en heftiger angstig gedrag laten zien;
 • Wel vrolijk en kordaat zijn;
 • Gedraag je kordaat en vrolijk wanneer je hond bang is;
 • Laat je hond zien dat jij zijn leider bent en dat er geen enkele reden is om bang te zijn;

Loop vrolijk en zonder aarzeling gewoon recht op “het gevaar” af. Op deze manier kun je je hond helpen om over zijn angst heen te komen. Neem een houding aan die uitstraalt “kom op, stel je niet aan”. En beloon je hond pas op het moment dat hij besluit om ondanks zijn angst toch maar met je mee te lopen.

Wanneer je op dat moment met je stem beloont, zorg er dan voor dat je oprecht vrolijk klinkt en dus niet geruststellend/troostend. Spelen en belonen Het is niet goed om een hond die al angstig gedrag vertoont, af te leiden met iets lekkers of een speeltje.

Dan beloont je namelijk precies het gedrag dat je niet wilt zien. En gedrag dat beloond wordt zal zich steeds vaker en heftiger herhalen. Wat je wel kunt proberen is om het ontwikkelen van angstig gedrag vóór te zijn. Als je hond bijvoorbeeld bang is voor andere honden en je ziet in de verte een andere hond aankomen, doe dan iets met je hond wat hij heel leuk vindt.

 • En doe dat vóór dat je hond angstig of opgewonden wordt omdat er een andere hond aankomt;
 • Speel met hem met een balletje of laat hem simpele gehoorzaamheidsoefeningetjes doen waarbij je beloont met iets lekkers;

Stop met spelen en belonen zodra je hond toch angstig gedrag gaat vertonen. Loop kordaat door en praat vrolijk tegen je hond. Begin weer het spelen en belonen zodra je hond zich weer “gedraagt”. Wanneer je dit consequent herhaalt dan gaat je hond de komst van een andere hond zien als de voorbode van iets leuks (spelen met de baas) in plaats van als iets bedreigends  Zo kun je met de angst van je hond omgaan.

 • Dus niet zielig doen en niet troosten, maar daadkrachtig en vrolijk optreden;
 • Zoek een strategie uit die bij jou en je hond past;
 • Neem je hond en zijn angst serieus;
 • Steun en bescherm je hond als dat nodig is, jij bent de leider;

Op die manier kun je een goede relatie met je hond opbouwen. Angstig gedrag binnen De meest voorkomende problemen die veroorzaakt kunnen worden door angst zijn het bevuilen van je huis, vernielzucht, ontsnappingsgedrag (graven bij deuren en ramen), huilen en blaffen en in het ergste geval kan de hond zichzelf verwonden.

Als je een hond in huis krijgt die zich angstig gedraagt, geef hem dan als eerste de gelegenheid om zich op zijn gemak te gaan voelen. Hij weet nog niet dat jij de leiding hebt en dat hij ook werkelijk op jou kan steunen.

Dat moet hij allemaal  eerst nog ervaren. Laat je hond gewoon met rust als hij onder een kast of een stoel is gekropen. Laat hem daar maar zitten en rol af en toe eens iets lekkers naar hem toe terwijl je vrolijk tegen hem praat. Blijf daarbij op een goede afstand van je hond.

Laat zijn halsband steeds om, zodat je alleen zijn riem eraan hoeft te klikken als je hem wilt gaan uitlaten. Neem je hond uitsluitend mee naar buiten om hem zijn behoefte te laten doen. Doe dit zo dicht mogelijk bij huis.

Raak je hond alleen aan om hem zijn riem om te doen, maar aai hem niet. Als hij zijn behoefte heeft gedaan, dan ga je gelijk weer naar binnen. Laat hem steeds uit op dezelfde plaats, zodat die plek in ieder geval bekend wordt voor hem en hij zich daar kan ontspannen en ontlasten.

 • Binnen laat je hem weer met rust en laat je hem desnoods weer wegkruipen als hij dat wil;
 • Het stukje lekkers dat je iedere keer naar hem toerolt, laat je iedere keer een klein stukje verder bij hem vandaan terechtkomen;

Ga ook een aantal keren per dag op de grond zitten met een boek of een tijdschrift terwijl je het lekkers naar hem toerolt. Zo kan je hond ervaren dat jouw aanwezigheid geen bedreiging is. Rol het stukje lekkers op een gegeven moment zo, dat het in de buurt van jou blijft liggen.

 • Als hij voorzichtig een poging doet om het te komen halen, kijk dan niet naar hem maar praat zachtjes maar wel vrolijk tegen hem;
 • Het kan een tijdje duren maar op een gegeven moment wint zijn nieuwsgierigheid het van zijn angst en zal je hond bij je komen kijken;

Praat alleen rustig en vrolijk tegen hem en raak hem niet aan. Laat hem maar kijken en laat hem maar weer terugvluchten, hij zal steeds sneller en langer naar je toekomen. Let op!. Vanaf het moment dat je hond zich wat vrijer door het huis gaat bewegen, ga je hem ook meteen beperken in zijn privileges.

Hoe dit moet kun je terugvinden in de omgangsregels. Jolanda heeft al veel honden zien veranderen van angstige, bange honden in dominante, bijtende honden. De baasjes waren dan blij dat hun hond eindelijk onder de tafel of stoel vandaan kwam en de hond mocht vervolgens alles.

Dus let erop dat je je hond gewoon als hond blijft behandelen en dat je hem niet gaat vereren alsof hij een koning is. Angstig gedrag buiten Als je hond binnen eenmaal over zijn angst heen is en zich op zijn gemak voelt, dan kun je buiten verder gaan.

 • Wandel in het begin kleine blokjes rondom je eigen straat en maak dat blokje elke week een stukje groter;
 • Zo leert je hond zijn omgeving goed kennen;
 • Mocht hij onverhoopt ontsnappen en vluchten, dan kan hij in ieder geval de weg naar huis terugvinden;

Het is een goed teken als je hond achter je knie blijft lopen. Beloon hem daarvoor, want dat is een teken dat hij jou als zijn leider aanvaart. Als je hond stopt met lopen, dan is er iets dat zijn aandacht trekt of wat hij eng vindt. Zoek dan uit waar hij naar kijkt.

 1. Het is nu het handigste als je je hond aan een flexlijn of lange lijn vast hebt;
 2. Als het een stilstaand voorwerp is wat je hond eng vindt, loop er dan zelf naar toe terwijl de flexilijn/lange lijn uitrolt;

Raak het voorwerp waar hij bang voor is aan en praat ondertussen vrolijk tegen je hond. Moedig hem aan om ook eens te komen kijken en iedere stap in de richting van het voorwerp is een beloning waard. Mensen vinden het vaak moeilijk om te praten tegen een hond en denken dat andere mensen denken dat ze gek geworden zijn.

Maar de mensen in je omgeving hebben niet te maken met een angstige hond en waarschijnlijk vinden ze het juist leuk dat je zo met je hond bezig bent. Laat ze verder maar denken wat ze willen. Praat op vrolijke toon tegen je hond: “Vindt je dit eng? Maar dat is helemaal niet eng.

Zullen we eens samen gaan kijken? Kijk ik loop er vast naar toe. Zie je er gebeurt gewoon helemaal niets. ” Ga bij het voorwerp op je hurken zitten en rol iets lekkers naar de hond toe en praat verder: “Zie je wel, als je dichterbij komt gebeurt er ook niets.

Kom maar eens kijken”  Ook nu zal op een gegeven moment zijn nieuwsgierigheid het winnen van zijn angst en zal je hond dichterbij komen. De eerste keer doe je over een voorwerp misschien wel 3 dagen voordat hij het echt durft gaan te bekijken.

See also:  Hoe Merk Je Dat Een Hond Loops Is?

Maar je zult zien dat je hond naarmate hij meer vertrouwen krijgt in jou, hij ook steeds sneller naar een voorwerp toe zal komen. Als hij bij het voorwerp is, dan ga je dat natuurlijk uitgebreid met hem onderzoeken. Geef er eens een klap op en beloon je hond meteen daarna.

Ook als hij schrikt. Doe dat nog een paar keer zodat je hond weet dat hij beloont wordt na het geluid en niet voor zijn schrikreactie. Door het op deze manier aan te pakken bouw je aan een sterke band met je hond.

Hij zal steeds meer vertrouwen in je krijgen. Als jij iets durft en je roept je hond, dan kan hij met een gerust hart ook gaan kijken. Hij vertrouwt er op den duur op dat jij voor hem beslist wat goed voor hem is. Dit heeft natuurlijk even tijd nodig. Want net als bij mensen hebben honden tijd nodig om over een traumatische ervaring heen te komen.

Hoe toont een hond verdriet?

janken en/of blaffen. plotselinge verlatingsangst. andere gedragsveranderingen die je hond niet eerder vertoonde.

Kan een hond echt huilen?

Hond Bang Voor Onweer Wat Te DoenKUNNEN HONDEN DENKEN? – Het hondenbrein lijkt op dat van mensen, maar is wel kleiner. Hoewel honden niet het vermogen hebben om menselijke woorden te denken of te spreken, laten ze ons wel zien dat ze cognitief kunnen denken. Oftewel: het vermogen om kennis op te nemen en te verwerken. Hieronder vallen ook zaken als waarnemen, denken, taal, bewustzijn, geheugen, aandacht en concentratie.

 • Zo kunnen honden bekende mensen, dieren en plaatsen onthouden;
 • Honden hebben ook routines en anticiperen op de gewoonten van de mensen in hun directe omgeving;
 • Deze talenten maken gebruik van cognitieve processen die niet verschillen met die van de mens;

In onderzoeken met een MRI of hersenscans hebben wetenschappers aangetoond dat dezelfde hersengebieden oplichten voor woorden en beloningen die in het menselijk brein voorkomen. Zo zijn de gebieden in de hersenen verwant aan taal en wiskunde hetzelfde bij mens en hond.

Hoe lang mag een Thundershirt aan?

Het Thundershirt kan gebruikt worden voor vele angstvormen en training is niet nodig voor een geslaagd resultaat. Vele honden zullen minder of zelfs geen symptomen meer vertonen op het moment dat zij het Thundershirt voor de eerste maal dragen. In enkele gevallen dient het shirt een aantal keer gedragen te worden om de symptomen te verminderen. Hond Bang Voor Onweer Wat Te Doen Wat doet een thundershirt? Thundershirt heeft een speciaal ontwerp, waarmee constant een zachte druk uitgeoefend wordt op de borstkas. Dit heeft een  rustgevend effect op het zenuwstelsel van de hond. De meeste honden worden door de druk van de thundershirt kalm en minder angstig/opgewonden. Het shirt kan gebruikt worden bij: Angst voor onweer Vuurwerkangst Auto rijden Verlatingsangst Het thundershirt mag niet de hele dag gedragen worden!!.

Heeft mijn hond verlatingsangst?

Hond met verlatingsangst herkennen Je kunt een hond met verlatingsangst meestal wel herkennen aan probleemgedrag zoals het veelvuldig slopen van spullen in huis, piepen, janken of blaffen wanneer jij uit zicht bent of zelfs aan het in huis poepen of plassen.

Hoe gebruik je een Thundershirt?

Thundershirt is een bewezen hulpmiddel om angst bij honden te stoppen. –

 • Het Thundershirt helpt uw hond bij onweer, vuurwerk, alleen zijn, blaffen, auto rijden, en andere zaken die angst veroorzaken.
 • Het Thundershirt werkt door het aanbrengen van druk op het lichaam van de hond.
 • Hierdoor wordt uw hond rustig.
 • Vaak werkt het al de eerste keer, sommige honden moeten echter even wennen aan het dragen van de Thundershirt.

Hoe maak je een onzekere hond zeker?

Angst en onzekerheid  Oorzaken en reacties Angst bij honden kan verschillende oorzaken hebben: Het kan veroorzaakt worden door genetische aanleg. Het kan daarbij ook zijn dat je hond als jonge pup het angstige gedrag van zijn moeder heeft geïmiteerd. Dit komt niet zo vaak voor.

 1. Vaker wordt angst veroorzaakt door een slechte inprenting en/of socialisatie in de eerste 6 maanden van zijn leven;
 2. Dit kan er toe leiden dat je hond angstig is geworden (en zal blijven) voor allerlei situaties en dingen waar hij geen kennis mee heeft kunnen maken in de eerste maanden van zijn leven;

· Een derde reden waarom honden angstig kunnen zijn is door één of meerdere traumatische ervaringen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk, een ernstig gevecht met een andere hond of een al dan niet opzettelijke mishandeling. Een hond (en zeker een onzekere hond) zal als hij angstig is reageren door proberen om te vluchten.

 1. Als dat niet lukt kan hij verstarren (hij durft niet meer te bewegen) en kan hij gaan dreigen en uitvallen (angstagressie);
 2. Er zijn ook honden die uit angst meteen agressie vertonen;
 3. Zij hebben geleerd dat de aanval de beste verdediging is;

Vluchten geeft je hond de illusie van veiligheid. Hij denkt de situatie toch een beetje in de hand te hebben. Vluchten houdt de angst of paniek van je hond in stand. Hij zal nooit leren om met de situatie om te gaan, maar zal deze altijd blijven ontwijken.

Je moet dus voorkomen dat je hond kan vluchten door hem aan de riem te houden. Op die manier geef je de hond ook steun, omdat hij via de riem met je verbonden is. Als een hond zich bedreigd voelt en angstig is en hij kan niet vluchten, dan kan hij gaan dreigen en uiteindelijk angstagressie vertonen en uitvallen.

10 Tips om de angst van je hond te verminderen

Een onzekere hond zie je vaak van voren iets anders doen dan van achteren. Bijvoorbeeld de oren naar voren, maar de staart laag. Dit is eigenlijk tegenstrijdig en hieruit blijkt onzekerheid. Een andere manier om onzekerheid te laten zien is het vertonen van kalmerende signalen als gevolg van stress.

 • Steunen, beschermen, daadkrachtig zijn en vrolijk;
 • Honden voelen dezelfde gevoelens van angst als mensen;
 • Maar anders dan mensen, zullen honden ook altijd hun gevoelens van vrees en angst uitten;
 • Angst negeren is kortzichtig Vaak wordt het advies gegeven om je hond volledig te negeren als hij ergens bang voor is, want als je aandacht geeft dan beloon je de angst;

Maar bij angst moet een hond steun krijgen van zijn baas. Jij moet je als leider opstellen (zoals aangegeven is in de eerste omgangsregel) en je hond steunen en beschermen. Als je hond op jou kan bouwen, dan zal hij jou aanvaarden als leider en zal hij bij angst of onraad naar jou toe komen.

 • Als je zijn angsten negeert, dan zal je hond als hij los is bijvoorbeeld wegvluchten als er buiten iets gebeurt;
 • Niet troosten bij angstig gedrag;
 • Wat je nooit moet doen is je hond troosten als hij bang is;

Als je een hond troost, dan ziet en hoort  hij alleen dat je vriendelijk en belonend klinkt. Je beloont je hond dan onbedoeld voor zijn angstige gedrag. En daarmee bevestig je dat dat het gedrag is wat je graag van de hond wilt zien. Belonen van gedrag leidt tot herhaling en intensivering van dat gedrag.

 • Je hond zal dus steeds vaker en heftiger angstig gedrag laten zien;
 • Wel vrolijk en kordaat zijn;
 • Gedraag je kordaat en vrolijk wanneer je hond bang is;
 • Laat je hond zien dat jij zijn leider bent en dat er geen enkele reden is om bang te zijn;

Loop vrolijk en zonder aarzeling gewoon recht op “het gevaar” af. Op deze manier kun je je hond helpen om over zijn angst heen te komen. Neem een houding aan die uitstraalt “kom op, stel je niet aan”. En beloon je hond pas op het moment dat hij besluit om ondanks zijn angst toch maar met je mee te lopen.

Wanneer je op dat moment met je stem beloont, zorg er dan voor dat je oprecht vrolijk klinkt en dus niet geruststellend/troostend. Spelen en belonen Het is niet goed om een hond die al angstig gedrag vertoont, af te leiden met iets lekkers of een speeltje.

Dan beloont je namelijk precies het gedrag dat je niet wilt zien. En gedrag dat beloond wordt zal zich steeds vaker en heftiger herhalen. Wat je wel kunt proberen is om het ontwikkelen van angstig gedrag vóór te zijn. Als je hond bijvoorbeeld bang is voor andere honden en je ziet in de verte een andere hond aankomen, doe dan iets met je hond wat hij heel leuk vindt.

En doe dat vóór dat je hond angstig of opgewonden wordt omdat er een andere hond aankomt. Speel met hem met een balletje of laat hem simpele gehoorzaamheidsoefeningetjes doen waarbij je beloont met iets lekkers.

See also:  Hoe Weet Je Of Je Hond Wormen Heeft?

Stop met spelen en belonen zodra je hond toch angstig gedrag gaat vertonen. Loop kordaat door en praat vrolijk tegen je hond. Begin weer het spelen en belonen zodra je hond zich weer “gedraagt”. Wanneer je dit consequent herhaalt dan gaat je hond de komst van een andere hond zien als de voorbode van iets leuks (spelen met de baas) in plaats van als iets bedreigends  Zo kun je met de angst van je hond omgaan.

Dus niet zielig doen en niet troosten, maar daadkrachtig en vrolijk optreden. Zoek een strategie uit die bij jou en je hond past. Neem je hond en zijn angst serieus. Steun en bescherm je hond als dat nodig is, jij bent de leider.

Op die manier kun je een goede relatie met je hond opbouwen. Angstig gedrag binnen De meest voorkomende problemen die veroorzaakt kunnen worden door angst zijn het bevuilen van je huis, vernielzucht, ontsnappingsgedrag (graven bij deuren en ramen), huilen en blaffen en in het ergste geval kan de hond zichzelf verwonden.

Als je een hond in huis krijgt die zich angstig gedraagt, geef hem dan als eerste de gelegenheid om zich op zijn gemak te gaan voelen. Hij weet nog niet dat jij de leiding hebt en dat hij ook werkelijk op jou kan steunen.

Dat moet hij allemaal  eerst nog ervaren. Laat je hond gewoon met rust als hij onder een kast of een stoel is gekropen. Laat hem daar maar zitten en rol af en toe eens iets lekkers naar hem toe terwijl je vrolijk tegen hem praat. Blijf daarbij op een goede afstand van je hond.

 • Laat zijn halsband steeds om, zodat je alleen zijn riem eraan hoeft te klikken als je hem wilt gaan uitlaten;
 • Neem je hond uitsluitend mee naar buiten om hem zijn behoefte te laten doen;
 • Doe dit zo dicht mogelijk bij huis;

Raak je hond alleen aan om hem zijn riem om te doen, maar aai hem niet. Als hij zijn behoefte heeft gedaan, dan ga je gelijk weer naar binnen. Laat hem steeds uit op dezelfde plaats, zodat die plek in ieder geval bekend wordt voor hem en hij zich daar kan ontspannen en ontlasten.

 1. Binnen laat je hem weer met rust en laat je hem desnoods weer wegkruipen als hij dat wil;
 2. Het stukje lekkers dat je iedere keer naar hem toerolt, laat je iedere keer een klein stukje verder bij hem vandaan terechtkomen;

Ga ook een aantal keren per dag op de grond zitten met een boek of een tijdschrift terwijl je het lekkers naar hem toerolt. Zo kan je hond ervaren dat jouw aanwezigheid geen bedreiging is. Rol het stukje lekkers op een gegeven moment zo, dat het in de buurt van jou blijft liggen.

Als hij voorzichtig een poging doet om het te komen halen, kijk dan niet naar hem maar praat zachtjes maar wel vrolijk tegen hem. Het kan een tijdje duren maar op een gegeven moment wint zijn nieuwsgierigheid het van zijn angst en zal je hond bij je komen kijken.

Praat alleen rustig en vrolijk tegen hem en raak hem niet aan. Laat hem maar kijken en laat hem maar weer terugvluchten, hij zal steeds sneller en langer naar je toekomen. Let op!. Vanaf het moment dat je hond zich wat vrijer door het huis gaat bewegen, ga je hem ook meteen beperken in zijn privileges.

 1. Hoe dit moet kun je terugvinden in de omgangsregels;
 2. Jolanda heeft al veel honden zien veranderen van angstige, bange honden in dominante, bijtende honden;
 3. De baasjes waren dan blij dat hun hond eindelijk onder de tafel of stoel vandaan kwam en de hond mocht vervolgens alles;

Dus let erop dat je je hond gewoon als hond blijft behandelen en dat je hem niet gaat vereren alsof hij een koning is. Angstig gedrag buiten Als je hond binnen eenmaal over zijn angst heen is en zich op zijn gemak voelt, dan kun je buiten verder gaan.

Wandel in het begin kleine blokjes rondom je eigen straat en maak dat blokje elke week een stukje groter. Zo leert je hond zijn omgeving goed kennen. Mocht hij onverhoopt ontsnappen en vluchten, dan kan hij in ieder geval de weg naar huis terugvinden.

Het is een goed teken als je hond achter je knie blijft lopen. Beloon hem daarvoor, want dat is een teken dat hij jou als zijn leider aanvaart. Als je hond stopt met lopen, dan is er iets dat zijn aandacht trekt of wat hij eng vindt. Zoek dan uit waar hij naar kijkt.

 1. Het is nu het handigste als je je hond aan een flexlijn of lange lijn vast hebt;
 2. Als het een stilstaand voorwerp is wat je hond eng vindt, loop er dan zelf naar toe terwijl de flexilijn/lange lijn uitrolt;

Raak het voorwerp waar hij bang voor is aan en praat ondertussen vrolijk tegen je hond. Moedig hem aan om ook eens te komen kijken en iedere stap in de richting van het voorwerp is een beloning waard. Mensen vinden het vaak moeilijk om te praten tegen een hond en denken dat andere mensen denken dat ze gek geworden zijn.

 1. Maar de mensen in je omgeving hebben niet te maken met een angstige hond en waarschijnlijk vinden ze het juist leuk dat je zo met je hond bezig bent;
 2. Laat ze verder maar denken wat ze willen;
 3. Praat op vrolijke toon tegen je hond: “Vindt je dit eng? Maar dat is helemaal niet eng;

Zullen we eens samen gaan kijken? Kijk ik loop er vast naar toe. Zie je er gebeurt gewoon helemaal niets. ” Ga bij het voorwerp op je hurken zitten en rol iets lekkers naar de hond toe en praat verder: “Zie je wel, als je dichterbij komt gebeurt er ook niets.

Kom maar eens kijken”  Ook nu zal op een gegeven moment zijn nieuwsgierigheid het winnen van zijn angst en zal je hond dichterbij komen. De eerste keer doe je over een voorwerp misschien wel 3 dagen voordat hij het echt durft gaan te bekijken.

Maar je zult zien dat je hond naarmate hij meer vertrouwen krijgt in jou, hij ook steeds sneller naar een voorwerp toe zal komen. Als hij bij het voorwerp is, dan ga je dat natuurlijk uitgebreid met hem onderzoeken. Geef er eens een klap op en beloon je hond meteen daarna.

Ook als hij schrikt. Doe dat nog een paar keer zodat je hond weet dat hij beloont wordt na het geluid en niet voor zijn schrikreactie. Door het op deze manier aan te pakken bouw je aan een sterke band met je hond.

Hij zal steeds meer vertrouwen in je krijgen. Als jij iets durft en je roept je hond, dan kan hij met een gerust hart ook gaan kijken. Hij vertrouwt er op den duur op dat jij voor hem beslist wat goed voor hem is. Dit heeft natuurlijk even tijd nodig. Want net als bij mensen hebben honden tijd nodig om over een traumatische ervaring heen te komen.

Hoe lang duurt Angstfase hond?

/ / Angstige Honden, angstfase, en angst overwinnen Het is vervelend als je hond ergens bang voor is. Behalve dat het natuurlijk voor je hond niet leuk is, kan het ook tot ongewenst gedrag leiden. Denk bijvoorbeeld aan vluchtgedrag of angstagressie. In bepaalde levensfasen van een jonge hond is het normaal dat hij opeens angstiger reageert, ook wel angstfase genoemd.

 1. Hoe goed je ook met ze gewerkt hebt aan de socialisatie de meeste pups krijgen nadat ze ongeveer 12 weken zijn opeens last van hun eerste angstfase;
 2. De eerste angstfase duurt het langst en je kunt tot hij ongeveer 6 maanden is merken dat hij sneller schrikt en angstig reageert;

Daarna volgen nog drie angstfases, ongeveer rond de leeftijd van 9 maanden, 14 maanden, en 18 maanden. Deze fases zijn korter en duren meestal maximaal twee weken. Omdat de angst van honden in de angstfase meestal veroorzaakt wordt door veranderingen in het lichaam maken we onderscheid tussen hoe je om moet gaan met deze angst en hoe je om moet gaan met ‘gewone’ angst.

Hoe geef je je hond meer zelfvertrouwen?

Hoe herken je een trauma bij een hond?

PTSS – De vergelijking met posttraumatischestressstoornis (PTTS) bij mensen ligt voor de hand. ‘’Er zijn zeker overeenkomsten met de manier waarop mensen last kunnen krijgen van bepaalde ervaringen. Zo kan er ook bij dieren soms een langere periode voorbijgaan voordat ze daadwerkelijk last krijgen van de bewuste gebeurtenis.