Hond Diarree Wat Eten?

Hond Diarree Wat Eten

Geef bijvoorbeeld gekookte witte rijst met water en een kleine hoeveelheid proteïne. Een andere goede optie is gekookte kip met gekookte rijst of pasta, vermengd met probiotica. Als de ontlasting weer enigszins normaal wordt, kun je weer langzaam teruggaan op het voer dat je hond normaal krijgt.

Hoe ruim je honden diarree op?

Mijn hond heeft diarree: wat nu?  – Is jouw hond sloom, braakt hij, heeft hij koorts, uitdrogingsverschijnselen, of bloed bij de ontlasting? Het is dan verstandig om dit goed in de gaten te houden en bij twijfel de dierenarts te bellen. Duurt de diarree langer dan 7-10 dagen, of komt deze telkens terug? Dan raden wij aan dat je altijd de dierenarts belt. Jij kan jouw hond zelf helpen met de volgende tips: 

 • Ook bij diarree heeft een hond voedingsstoffen nodig. Geef kleine beetjes eten door de dag om de hond aan te sporen voldoende te eten. Onze Vers Gestoomde maaltijden kan je bij diarree goed geven aan je hond. Deze maaltijden zorgen namelijk voor een optimale darmflora.
 • Laat jouw hond terwijl hij diarree heeft wat vaker uit, zodat hij zijn behoefte kan doen.
 • Help de darmen van jouw hond tot rust komen met een supplement, zoals onze  ‘ Golddust heal 5 – Darmen ‘. Voorkomen is beter dan genezen. Dit supplement mag je ook als dagelijkse ondersteuning geven.
 • Probeer je hond voldoende te laten drinken zodat hij niet uitdroogt. Zorg daarom altijd voor vers water. Ook hiervoor kan je goed de Vers Gestoomde maaltijden gebruiken. Dit is een complete voeding die meer vocht bevat dan brokken. Deze voeding wordt bovendien goed gegeten door honden die een verminderde eetlust hebben.

Hopelijk weet jij nu goed wat je moet doen als jouw hond diarree heeft en hoe je jouw viervoeter nog beter kan helpen. Het belang van een gezond gewicht in combinatie met goede voeding voor de gezondheid van jouw hond willen wij extra benadrukken. Wil jij hier meer over weten? Download dan hier de complete gids ‘‘alles over gezond gewicht bij hond en kat’. Hond Diarree Wat Eten.

Is rijst goed voor hond met diarree?

Gekookte kip met rijst is achterhaald – Vaak wordt geadviseerd om honden met diarree gekookte rijst met kip te geven, omdat dit licht verteerbaar zou zijn en de darmen van de hond zo de kans krijgen om tot rust te komen. Eigenlijk is dit maar een rare gang van zaken.

 • Het maagdarmkanaal van een hond heeft namelijk 6 tot 8 weken de tijd nodig om te wennen aan nieuwe voeding, dus waarom zou je de voeding van jouw hond helemaal omgooien als juist de darmen van jouw hond al van slag zijn? Naast dat een hond tijd nodig heeft om te wennen aan nieuwe voeding, kan het lichaam van een hond ook vrij weinig met rijst;

Honden zijn niet in staat om grote hoeveelheden rijst te verteren en daarnaast bevat rijst ook weinig voedingswaarde.

Wat is licht verteerbaar voedsel voor een hond?

Wat is goed voor de darmen van de hond?

Onoplosbare vezels – Onoplosbare vezels zorgen voor een goede beweging van de darmen en geven een verzadigd gevoel bij je hond. Een juiste dosis onverteerbare onoplosbare vezels in voeding is belangrijk. Ze stimuleren de verteerbaarheid van het voer, zorgen voor een stevige ontlasting én houden de darmen actief.

Wat werkt stoppend bij een hond?

Geef bijvoorbeeld gekookte witte rijst met water en een kleine hoeveelheid proteïne. Een andere goede optie is gekookte kip met gekookte rijst of pasta, vermengd met probiotica. Als de ontlasting weer enigszins normaal wordt, kun je weer langzaam teruggaan op het voer dat je hond normaal krijgt.

Hoe lang duurt dunne darm diarree hond?

Aandoeningen van het maagdarmkanaal, zoals braken en diarree, zijn veel voorkomende klachten bij honden en katten. Een hond of kat heeft normaal 1 of 2 keer per dag goedgevormde, stevige ontlasting. Als de ontlasting dun of brijig is in plaats van goed gevormd spreekt men van diarree.

 1. Vaak is de frequentie van ontlasten verhoogd;
 2. De meest vormen van acute diarree zijn onschuldig en duren heel kort: van een dag tot slechts een paar dagen;
 3. Er kan ook sprake zijn van chronische diarree;
 4. Er wordt onderscheid gemaakt tussen dunne darm diarree en dikke darm diarree;

Bij dikke darm diarree is de frequentie van ontlasten sterk toegenomen en is er vaak sprake van persen en verhoogde aandrang. Per keer worden meestal kleine hoeveelheden ontlasting geproduceerd, soms met slijm en bloed. Bij dunne darm diarree wordt er doorgaans minder vaak ontlast en per keer grote hoeveelheden zonder dat het dier erg perst.

Het spijsverteringskanaal Huisdieren hebben, net als andere levende wezens, voeding nodig als ‘brandstof’ om in leven te blijven. Voordat voedsel door het lichaam kan worden opgenomen, moet het eerst tot kleine deeltjes (voedingsstoffen) worden afgebroken.

Dit proces, de spijsvertering, vindt plaats in het maagdarmkanaal en de bijbehorende organen. Het begint in de maag en gaat door in de dunne darm, waar de voedingsstoffen in het bloed worden opgenomen. De lever en alvleesklier (pancreas) produceren stoffen die de vertering mogelijk maken.

See also:  Waarom Loopt Een Hond Scheef?

In de dikke darm vindt weinig vertering meer plaats, behalve van voedingsvezel. Hier wordt voornamelijk water vanuit het darmkanaal opnieuw opgenomen in het lichaam, waardoor de darminhoud als het ware indikt.

Dit is belangrijk voor het krijgen van een stevige ontlasting en het houdt daarnaast het watervolume van het lichaam op peil. Oorzaken De meest voorkomende oorzaken van acute diarree zijn:

 • Verandering van voer of een niet goed verteerbaar voer;
 • Eten van ‘rommel’ (tafelresten, snoepgoed, planten, bepaalde medicijnen, etc. );
 • Stress, bijvoorbeeld wanneer een dier verhuist;
 • Virussen, zoals coronavirus en parvovirus;
 • Parasieten, zoals wormen en Giardia;
 • Voedselovergevoeligheid.

Voeding De meest voorkomende oorzaak is een verandering van voer en/of het eten van allerlei ‘tussendoortjes’. Het is van belang dat het dier een kwalitatief goed voer eet. Goedkoop voer veroorzaakt vaker diarree dan wat duurdere hoogwaardige voeding. Voor sommige honden en katten maakt de kwaliteit van het voer kennelijk niets uit: op elk voer ‘doen’ ze het goed, maar de meeste dieren hebben dan toch wel af en toe last van diarree en/of winderigheid.

Ook het abrupt wisselen van verschillende voeren kan braken en/of diarree tot gevolg hebben. Het is daarom verstandig om een verandering van voer altijd geleidelijk door te voeren. Virussen Een tweede, veel voorkomende oorzaak van diarree vormt de virale enteritis.

Dit blijft meestal niet beperkt tot één hond of kat, vaak is het zo besmettelijk dat dieren elkaar aansteken. Doorgaans is er bij deze vorm van diarree koorts. Daardoor zijn de dieren slomer en de diarree gaat ook vaak gepaard met overgeven. In ernstige vallen ziet men ook bloed in het braaksel en/of in de diarree.

 • Er zijn een aantal virussen die diarree kunnen veroorzaken;
 • De meest voorkomende is het coronavirus;
 • Dit geeft meestal vrij milde klachten die bestaan uit braken en diarree, meestal zonder bloedbijmenging;

Het gevreesde parvovirus, waar volwassen honden maar vooral puppy’s en kittens aan dood kunnen gaan, wordt steeds meer uitgebannen door het goed vaccineren van de honden en katten in Nederland. Een goede hygiëne is het allerbelangrijkst om besmetting te voorkomen.

Parasieten Wormen, zoals spoelwormen en lintwormen, kunnen ook diarree veroorzaken. Daarnaast kunnen deze wormen ook besmettelijk zijn voor mensen, waarbij er met name voor hele jonge kinderen en zwangere vrouwen een toegenomen risico bestaat.

Daarom is het van belang om uw hond of kat meerdere keren per jaar te ontwormen. Puppy’s en kittens kunnen al in de baarmoeder en later via de moedermelk besmet raken met wormen, zij moeten daarom vaker ontwormd worden dan volwassen dieren. Over het algemeen hebben volwassen honden, afgezien van diarree, zelf weinig last van een worminfectie.

 1. Zij vormen echter wel een besmettingsbron voor andere dieren en, belangrijker, voor uzelf;
 2. Een oorzaak die steeds vaker gezien/getest wordt is diarree ten gevolge van Giardia;
 3. Giardia is een flagellaat, dit is een eencellige parasiet;

Jonge dieren en dieren met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte, lopen eerder diarree door Giardia op dan gezonde volwassen honden en katten. Diarree als gevolg van Giardia is vaak brijig en er kan slijm of bloed bij zitten, het verloop kan erg wisselend zijn De diagnose van zowel wormen als Giardia is gemakkelijk te stellen door middel van ontlastingonderzoek.

 1. Voedselovergevoeligheid Honden en katten kunnen allergisch zijn voor voedselbestanddelen;
 2. In het maag- en darmslijmvlies komen dan teveel witte bloedcellen en hierdoor wordt de darmwerking slecht;
 3. De dieren gaan overgeven en/of hebben diarree;

De diagnose is te stellen door het geven van een speciaal bereid voer. Dit is gebaseerd op het geven van een eiwitbron die het dier nog niet eerder gehad heeft, bijvoorbeeld gehydrolyseerde eiwitten. Deze voeding moet gedurende 6 tot 8 weken gegeven worden, indien de klachten weg zijn en weer terug komen na provocatie met het oude dieet, dan is de diagnose voedselovergevoeligheid vastgesteld.

Behandeling van acute diarree Samengevat is de behandeling van diarree als volgt: licht verteerbare voeding, frequente kleine maaltijden, voldoende vocht en natuurlijk de oorzaak bestrijden. De meest vormen van diarree zijn onschuldig en duren slechts enkele dagen.

Door een licht verteerbaar voer in kleine hoeveelheden te geven kan het maagdarmkanaal tot rust komen. Soms wordt daarbij medicatie gegeven dat een beschermlaag over de maag en darmen legt. Braakt het dier dan kan antibraakmedicatie worden verstrekt. Tevens is het van belang dat het dier vocht binnen krijgt.

Indien de diarree ernstig is en/of lang duurt, kan het dier uitgedroogd raken. In die gevallen kan een intraveneus infuus aangelegd worden. Zeker bij pups en kittens moet in ieder geval niet te lang gewacht worden met de dierenarts te consulteren.

Ze raken snel uitgedroogd en kunnen dan sterven. Verder zal het duidelijk zijn dat de primaire oorzaak moet worden bestreden. Wordt de diarree veroorzaakt door parasieten zoals wormen of Giardia, dan zijn hiervoor medicijnen beschikbaar. Antibiotica helpen niet tegen virussen, maar een enkele keer kunnen bacteriën wel de (secundaire) oorzaak zijn van de diarree. Chronische diarree Ook voor chronische diarree zijn diverse oorzaken, zoals:

 • Exocriene pancreasinsufficiëntie
 • Chronische dunnedarmontsteking
 • Colitis
See also:  Hoe Vaak Moet Een Hond Naar Buiten?

Chronische dunnedarmontsteking Een chronische dunnedarmontsteking is een veel voorkomende oorzaak van braken en diarree bij honden en katten. De dieren hebben last van een ernstige ontsteking van de darm, waardoor de vertering en opname van voedingsstoffen aanzienlijk verminderen. Dit leidt tot gewichtsverlies en een slechte conditie. De diagnose kan lastig te stellen zijn, vaak is endoscopisch onderzoek van het maagdarmkanaal noodzakelijk om zekerheid te krijgen.

In geval van een voedselovergevoeligheid kan een speciaal dieet de klachten doen verdwijnen. Als uw huisdier regelmatig diarree heeft kan er meer aan de hand zijn en is het raadzaam naar de dierenarts te gaan.

De behandeling bestaat voornamelijk uit een speciaal dieet en eventueel het geven van ontstekingsremmende medicijnen. De dierenarts zal meestal een licht verteerbaar, hypoallergeen dieet voorschrijven. Deze diëten bevatten geselecteerde koolhydraten en dierlijke eiwitbronnen, waardoor de kans op een allergische reactie aanzienlijk verkleind wordt.

 1. Door de zorgvuldig geselecteerde, hoogwaardige bestanddelen bevorderen deze diëten het herstel van beschadigde weefsels en normale lichaamsfuncties, zodat de klachten van uw huisdier meestal snel zullen verminderen;

Colitis Colitis is een ontsteking van de dikke darm (het colon) en wordt gekarakteriseerd door het veelvuldig produceren van kleine beetjes dunne ontlasting, soms gepaard met bloed en/of slijm. Vaak heeft het dier pijn of gaat de ontlasting moeilijker (persen).

Colitis kan vele oorzaken hebben, zoals parasieten, infecties en voedingsallergie of intolerantie. De klachten zijn zeer wisselend. Sommige dieren hebben slechts geringe problemen, terwijl andere ernstig ziek kunnen zijn.

Ook is colitis bij een aantal dieren een steeds weer terugkerend probleem. Dieetbehandeling en ontstekingsremmende medicijnen kunnen helpen de ontstekingen te verminderen en herhaling te voorkomen. Ontstekingsremmende medicijnen zijn vaak nodig, zeker in het begin van de aandoening om de ontsteking zoveel mogelijk te beperken en de klachten te verminderen.

Bij bepaalde vormen van colitis kan het geven van een speciale dieetvoeding de benodigde hoeveelheid ontstekingsremmende medicijnen op de lange termijn verminderen. Het spastisch colon (Irritable Bowel Syndrome; IBS) bijvoorbeeld, een darmstoornis die vaak voorkomt bij drukke, nerveuze honden, reageert vaak goed op een verhoogde hoeveelheid vezels in de voeding.

Let op bij dieetmaatregelen Het geven van het juiste dieet is de basis van de behandeling van vele spijsverteringsstoornissen. Als uw hond of kat een dieet volgt, moet iedereen die wel eens met het dier in contact komt, weten dat het dier alléén het aanbevolen dieet mag krijgen, dus geen extraatjes of tussendoortjes.

Zorg er daarom voor dat het dier zijn dieet niet buitenshuis kan aanvullen, bijvoorbeeld uit vuilniszakken. Diëten zijn complete, uitgebalanceerde voedingen, die levenslang gegeven kunnen worden. De totale dagelijkse hoeveelheid kan verdeeld worden over meerdere porties per dag.

Zorg dat er altijd schoon, vers drinkwater voor uw huisdier klaarstaat..

Is banaan goed voor een hond?

Banaan – Mag een hond banaan? Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.

Hoe lang moet je kip koken voor een hond?

Hoe lang kipfilet koken hond? – De kooktijd kan variëren van 10 tot 30 minuten, afhankelijk van de grootte van de stukjes. Kip die met het bot wordt gekookt, heeft een langere kooktijd. Als de kip niet helemaal gaar is, loopt je hond het risico op verergerde diarree en overgeven door de bacteriën die in rauwe of niet gare kip zitten.

Kun je Yakult aan je hond geven?

Probiotica – Probiotica zijn darmbacterieen die leven de darm bereiken en daar dus zonder zorgen (ziek worden) kunnen bijdragen aan een positieve darmflora. Een bekend voorbeeld bij mensen is bijvoorbeeld Yakult. Probiotica zijn dan ook melkzuurbacteriën die de hond nodig heeft in zijn darmen, de zogenoemde darmflora.

 1. De darmflora is een verzamelnaam voor voor alle bacteriën, zowel goede als slechte bacteriën, die in darmen leven;
 2. Ieder dier heeft een darmflora, maar de samenstelling is vanzelfsprekend verschillend;
 3. Dit heeft met name te maken met het dieet wat een dier heeft;

Gras/ vlees etc. Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en schadelijke bacteriën eigenlijk altijd met elkaar in evenwicht. Als de darmflora verstoord raakt (antibiotica gebruik, ziekte) kunnen schadelijke bacteriën de overhand nemen. Het gevolg hiervan is zeer vaak darmproblemen.

 1. Door het gebruik van probiotica help je automatisch de darmflora weer te herstellen;
 2. Dit heeft echter wel een tijdje nodig, de darmen zijn lang en het ontwikkelen van een gezonde darmflora neemt daarom tijd in beslag;
See also:  Hoe Ziet Een Hond Zijn Baas?

Waar zit probiotica dan in? Voorbeelden van voedingsmiddelen die van nature probiotica bevatten zijn gefermenteerde groenten (bijvoorbeeld zuurkool of kimchi), kefir en kombucha. Dit zijn echter geen voedingsmiddelen die wij onze huisdieren geven. Wat wij vaak horen (een nogal oude gewoonte die dus niets doet), geef je hond lekker een bak yoghurt of kwark, daar zit ook probiotica in.

Het klopt dat hier melkzuurbacteriën in zitten, maar deze bereiken niet levend de darmen, en een hond of kat kan ook nog eens behoorlijk diarree krijgen van koemelkproducten. Voor huisdieren bestaan er genoeg alternatieven.

Puur spijsvertering , is een mooi voorbeeld. Maar er zijn nog legio’s andere merken die probiotica aanbieden.

Is havermout goed voor de hond?

VEZELS – Ontsloten havermout is een zeer goede bron van verteerbare en niet-verteerbare vezels. Deze vezels behoren tot de groep van de ‘prébiotica’. Ze stimuleren de groei en/of de activiteit van gunstige bacteriën in de darmen. Op deze manier ondersteunen ze een optimale darmflora.

De vezels stimuleren de werking van de maagspieren en zorgen ervoor dat de voeding langer in de maag blijft. Dit alles resulteert in een betere vertering van de eiwitten, een gevoel van verzadiging en het reguleren van de darmtransit.

De ‘betaglucanen’ zijn een belangrijke groep van vezels die ook aanwezig zijn in ontsloten havermout. Ze ondersteunen de immuniteit, werken cholesterol-verlagend en dragen bij aan een gezond hart- en bloedvatenstelsel.

Is beschuit goed voor de hond?

Beschuit is licht verteerbaar en zorgt ervoor dat de darmen tot rust komen door de vele vezels. Door je hond meerdere malen per dag kleine porties beschuit te geven kun je goed in de gaten houden of er verbetering in zit.

Wat is goed voor maag hond?

Voorkom maagklachten bij volwassen honden – Volwassen honden hebben een sterker spijsverteringsysteem maar nog steeds kunnen ze zo nu en dan last hebben van hun maag. Rassen als de Duitse Herder, Duitse Dog en Engelse Setter zijn over het algemeen iets gevoeliger voor maagproblemen.

Dit komt omdat hun spijsverteringssysteem klein is in vergelijking met kleinere rassen; maar 3 % van hun totale lichaamsgewicht tegenover 7 % bij kleine honden. Hun spijsverteringsysteem moet dus veel harder werken om voedsel goed te verteren.

Je kunt de kans op maagproblemen verkleinen door een uitgebalanceerde voeding te geven die hoofdzakelijk hoge kwaliteit en licht verteerbare eiwitten bevat. Maar ook voldoende vezels om de darmen actief te houden. Menselijk eten is niet goed voor honden: ze kunnen het niet goed verteren; zeker niet als het zoet of vet is.

Is gekookte rijst goed voor een hond?

Voor de afwisseling van de voeding van je hond kun je je hond af en toe prima een beetje gekookte rijst geven, zorg dat de rijst niet gekruid is en het gewoon naturel is. Op deze manier krijgt je hond extra vezels binnen die goed zijn voor zijn lichaam en ook zeker voor zijn gezondheid.

Hoe krijgt mijn hond harde ontlasting?

Diarree bij honden

Welke informatie krijg je door te kijken naar ontlasting van je hond? –

 • Gezonde ontlasting:  de ontlasting van een gezonde hond is compact en donker bruin van kleur.
 • V eel ontlasting:  wanneer je hond veel/vaak moet poepen kan dit komen doordat je hond teveel voer binnenkrijgt of dat deze het voer niet goed verteert.
 • Harde ontlasting:  wanneer je hond te harde ontlasting heeft kan dit komen omdat deze teveel vezels heeft binnen gekregen. Vezels worden verwerkt in de voeding en onttrekken het vocht waardoor de ontlasting harder wordt. Te harde ontlasting kan een verstopping veroorzaken.
 • Zachte ontlasting:  zachte ontlasting ook wel diarree genoemd heeft verschillende oorzaken. Je hond krijgt teveel voer of snacks/extraatjes binnen, sommige honden krijgen diarree wanneer zij gestrest zijn, of met het overstappen op andere voeding wil je hond ook last kunnen krijgen van diarree. Wanneer diarree aanhoudt of ontzettend waterig wordt schakel dan dierenarts in, je hond kan last hebben van een bacterie, wormen, ontsteking of een parasiet.

Is Rijstwater goed voor de hond?

Is Rijstwater goed voor honden? – Geef je hond wel altijd water, ook als hij geen eten krijgt. Sommige doktoren raden aan om tijdens de vastenperiode rijstwater te geven in plaats van gewoon water. Rijstwater is het water dat je overhoudt als je rijst hebt gekookt.

Wat geef je een hond die diarree heeft en overgeeft?

Heeft uw hond last van diarree dan is het belangrijk om licht verteerbare voeding te geven en dit ook frequent in kleine maaltijden aan te bieden. Verder is voldoende vocht belangrijk en moet natuurlijk de oorzaak bestreden worden. De meest vormen van diarree zijn onschuldig en duren slechts enkele dagen.