Hond Diarree Wat Te Doen?

Hond Diarree Wat Te Doen

Diarree bij je hond is natuurlijk erg vervelend. Naast dat je hond zich niet fit voelt, kan het zijn dat je hond zijn ontlasting niet op kan houden tot tijdens de vaste wandeling. Diarree is in de meeste gevallen een natuurlijke reactie van het lichaam om iets te verwijderen wat niet in het lichaam thuishoort.

Denk aan een virus of bedorven voedsel. Hieronder lees je wat nog meer oorzaken van diarree bij een hond kunnen zijn, hoe je uitdroging kunt voorkomen en wat je zelf kunt doen bij diarree. De voornaamste oorzaak van diarree bij honden is het veranderen van voer.

Waar mensen juist gewend zijn om gevarieerd te eten, past het darmstelsel van je hond zich aan aan het voer dat hij gewend is te eten. Wanneer je het hondenvoer van je hond wilt veranderen, is het verstandig om dit heel geleidelijk te doen. Naast een verandering in voer, zijn er nog een aantal andere oorzaken die acute diarree kunnen veroorzaken.

 • We spreken van acute diarree als de diarree minder dan drie weken lang aanhoudt;
 • De bekendste oorzaken van acute diarree zijn: In de meeste gevallen gaat acute diarree vanzelf over en is een bezoek aan de dierenarts niet nodig;

Je kunt je hond een handje helpen door hem vaker uit te laten, voldoende te laten drinken en hem licht verteerbaar voer te geven. Ook is het goed om dit voer over meerdere keren per dag in kleine porties te verdelen. Is de ontlasting van je hond dun en papperig, met mogelijk wat bloed? En gaat je hond vaak in de poephouding zitten en/of wordt er veel geperst? Dan is er mogelijk sprake van dikke darm diarree.

Deze vorm van diarree heeft veelal andere oorzaken en is vaak langduriger van aard. Is er naast diarree ook sprake van koorts (boven de 39,5 ºC)? Of zie je bloed bij de ontlasting en/of worden de klachten na een aantal dagen (5 tot 7) niet minder? Dan is het verstandig om langs je dierenarts te gaan.

Wanneer de klachten niet verdwijnen is er sprake van chronische diarree. In dat geval is het van belang om de onderliggende oorzaak van de diarree bij je hond te achterhalen. Door middel van een uitgebreid lichamelijk onderzoek probeert je dierenarts een beeld te krijgen van de mogelijke oorzaak.

 1. In de meeste gevallen is er aanvullend onderzoek nodig om de oorzaak van de diarree te ontdekken;
 2. Dit kan door middel van de volgende onderzoeken: Wanneer je hond hevige diarree heeft, kan hij na een tijdje uitdrogen;

Zeker wanneer hij niet meer (goed) eet of drinkt, braakt en/of er sprake is van koorts. In dit geval is het belangrijk om contact op te nemen met je dierenarts. Uitdroging kun je aan de volgende verschijnselen herkennen: Om uitdroging te voorkomen is het van belang dat je hond regelmatig kleine hoeveelheden drinkt (en het liefst ook eet).

Naast ervoor te zorgen dat je hond voldoende blijft eten en drinken, kun je de darmen van je hond een handje helpen. Het product Enterogelan is bijvoorbeeld een goede ondersteuning bij dunne ontlasting. Omdat dit een smakelijke pasta is, is het voor je hond gemakkelijk in te nemen.

Ook Finidiar , Diarsanyl plus en Diarstop zijn geschikte producten bij diarree. Een probiotisch product zoals Pro-Kolin is zowel ter behandeling van diarree als preventief te gebruiken bij je hond. Aangezien diarree ook door parasieten kan ontstaan, is het verstandig om je hond meteen te ontwormen indien je dat niet onlangs nog hebt gedaan.

Dit kun je het beste doen met een breedspectrum ontwormingsmiddel zoals Milpro of Milbemax. Om voortaan te voorkomen dat parasieten in de maag en darmen gaan zitten, waardoor deze organen hun werk niet meer kunnen doen en er diarree ontstaat, is het aan te raden om te ontwormen op maat.

Houd bij diarree je hond goed in de gaten en blijf kleine porties voer en water aanbieden. Wanneer de diarree meerdere dagen aanhoudt, je hond meer dan 39,5 ºC koorts heeft, óf je een van bovenstaande uitdrogingsverschijnselen herkent, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.

Wat geef je een hond om diarree te stoppen?

Hulpmiddelen bij diarree – Diarree kan je verlichten door je hond milde diarreeremmers te geven en tijdelijk op een maag/darm dieet voor honden te zetten. Voorbeelden van supplementen om de diarree te stoppen zijn Promax en Canikur. Deze producten ontgiften en stabiliseren de darmen van je dier.

Hoe lang duurt dunne darm diarree hond?

Aandoeningen van het maagdarmkanaal, zoals braken en diarree, zijn veel voorkomende klachten bij honden en katten. Een hond of kat heeft normaal 1 of 2 keer per dag goedgevormde, stevige ontlasting. Als de ontlasting dun of brijig is in plaats van goed gevormd spreekt men van diarree.

Vaak is de frequentie van ontlasten verhoogd. De meest vormen van acute diarree zijn onschuldig en duren heel kort: van een dag tot slechts een paar dagen. Er kan ook sprake zijn van chronische diarree. Er wordt onderscheid gemaakt tussen dunne darm diarree en dikke darm diarree.

Bij dikke darm diarree is de frequentie van ontlasten sterk toegenomen en is er vaak sprake van persen en verhoogde aandrang. Per keer worden meestal kleine hoeveelheden ontlasting geproduceerd, soms met slijm en bloed. Bij dunne darm diarree wordt er doorgaans minder vaak ontlast en per keer grote hoeveelheden zonder dat het dier erg perst.

Het spijsverteringskanaal Huisdieren hebben, net als andere levende wezens, voeding nodig als ‘brandstof’ om in leven te blijven. Voordat voedsel door het lichaam kan worden opgenomen, moet het eerst tot kleine deeltjes (voedingsstoffen) worden afgebroken.

Dit proces, de spijsvertering, vindt plaats in het maagdarmkanaal en de bijbehorende organen. Het begint in de maag en gaat door in de dunne darm, waar de voedingsstoffen in het bloed worden opgenomen. De lever en alvleesklier (pancreas) produceren stoffen die de vertering mogelijk maken.

See also:  Hoe Lang Mag Een Hond Van 4 Maanden Lopen?

In de dikke darm vindt weinig vertering meer plaats, behalve van voedingsvezel. Hier wordt voornamelijk water vanuit het darmkanaal opnieuw opgenomen in het lichaam, waardoor de darminhoud als het ware indikt.

Dit is belangrijk voor het krijgen van een stevige ontlasting en het houdt daarnaast het watervolume van het lichaam op peil. Oorzaken De meest voorkomende oorzaken van acute diarree zijn:

 • Verandering van voer of een niet goed verteerbaar voer;
 • Eten van ‘rommel’ (tafelresten, snoepgoed, planten, bepaalde medicijnen, etc. );
 • Stress, bijvoorbeeld wanneer een dier verhuist;
 • Virussen, zoals coronavirus en parvovirus;
 • Parasieten, zoals wormen en Giardia;
 • Voedselovergevoeligheid.

Voeding De meest voorkomende oorzaak is een verandering van voer en/of het eten van allerlei ‘tussendoortjes’. Het is van belang dat het dier een kwalitatief goed voer eet. Goedkoop voer veroorzaakt vaker diarree dan wat duurdere hoogwaardige voeding. Voor sommige honden en katten maakt de kwaliteit van het voer kennelijk niets uit: op elk voer ‘doen’ ze het goed, maar de meeste dieren hebben dan toch wel af en toe last van diarree en/of winderigheid.

 1. Ook het abrupt wisselen van verschillende voeren kan braken en/of diarree tot gevolg hebben;
 2. Het is daarom verstandig om een verandering van voer altijd geleidelijk door te voeren;
 3. Virussen Een tweede, veel voorkomende oorzaak van diarree vormt de virale enteritis;

Dit blijft meestal niet beperkt tot één hond of kat, vaak is het zo besmettelijk dat dieren elkaar aansteken. Doorgaans is er bij deze vorm van diarree koorts. Daardoor zijn de dieren slomer en de diarree gaat ook vaak gepaard met overgeven. In ernstige vallen ziet men ook bloed in het braaksel en/of in de diarree.

Er zijn een aantal virussen die diarree kunnen veroorzaken. De meest voorkomende is het coronavirus. Dit geeft meestal vrij milde klachten die bestaan uit braken en diarree, meestal zonder bloedbijmenging.

Het gevreesde parvovirus, waar volwassen honden maar vooral puppy’s en kittens aan dood kunnen gaan, wordt steeds meer uitgebannen door het goed vaccineren van de honden en katten in Nederland. Een goede hygiëne is het allerbelangrijkst om besmetting te voorkomen.

Parasieten Wormen, zoals spoelwormen en lintwormen, kunnen ook diarree veroorzaken. Daarnaast kunnen deze wormen ook besmettelijk zijn voor mensen, waarbij er met name voor hele jonge kinderen en zwangere vrouwen een toegenomen risico bestaat.

Daarom is het van belang om uw hond of kat meerdere keren per jaar te ontwormen. Puppy’s en kittens kunnen al in de baarmoeder en later via de moedermelk besmet raken met wormen, zij moeten daarom vaker ontwormd worden dan volwassen dieren. Over het algemeen hebben volwassen honden, afgezien van diarree, zelf weinig last van een worminfectie.

 • Zij vormen echter wel een besmettingsbron voor andere dieren en, belangrijker, voor uzelf;
 • Een oorzaak die steeds vaker gezien/getest wordt is diarree ten gevolge van Giardia;
 • Giardia is een flagellaat, dit is een eencellige parasiet;

Jonge dieren en dieren met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte, lopen eerder diarree door Giardia op dan gezonde volwassen honden en katten. Diarree als gevolg van Giardia is vaak brijig en er kan slijm of bloed bij zitten, het verloop kan erg wisselend zijn De diagnose van zowel wormen als Giardia is gemakkelijk te stellen door middel van ontlastingonderzoek.

 1. Voedselovergevoeligheid Honden en katten kunnen allergisch zijn voor voedselbestanddelen;
 2. In het maag- en darmslijmvlies komen dan teveel witte bloedcellen en hierdoor wordt de darmwerking slecht;
 3. De dieren gaan overgeven en/of hebben diarree;

De diagnose is te stellen door het geven van een speciaal bereid voer. Dit is gebaseerd op het geven van een eiwitbron die het dier nog niet eerder gehad heeft, bijvoorbeeld gehydrolyseerde eiwitten. Deze voeding moet gedurende 6 tot 8 weken gegeven worden, indien de klachten weg zijn en weer terug komen na provocatie met het oude dieet, dan is de diagnose voedselovergevoeligheid vastgesteld.

 • Behandeling van acute diarree Samengevat is de behandeling van diarree als volgt: licht verteerbare voeding, frequente kleine maaltijden, voldoende vocht en natuurlijk de oorzaak bestrijden;
 • De meest vormen van diarree zijn onschuldig en duren slechts enkele dagen;

Door een licht verteerbaar voer in kleine hoeveelheden te geven kan het maagdarmkanaal tot rust komen. Soms wordt daarbij medicatie gegeven dat een beschermlaag over de maag en darmen legt. Braakt het dier dan kan antibraakmedicatie worden verstrekt. Tevens is het van belang dat het dier vocht binnen krijgt.

 • Indien de diarree ernstig is en/of lang duurt, kan het dier uitgedroogd raken;
 • In die gevallen kan een intraveneus infuus aangelegd worden;
 • Zeker bij pups en kittens moet in ieder geval niet te lang gewacht worden met de dierenarts te consulteren;

Ze raken snel uitgedroogd en kunnen dan sterven. Verder zal het duidelijk zijn dat de primaire oorzaak moet worden bestreden. Wordt de diarree veroorzaakt door parasieten zoals wormen of Giardia, dan zijn hiervoor medicijnen beschikbaar. Antibiotica helpen niet tegen virussen, maar een enkele keer kunnen bacteriën wel de (secundaire) oorzaak zijn van de diarree. Chronische diarree Ook voor chronische diarree zijn diverse oorzaken, zoals:

 • Exocriene pancreasinsufficiëntie
 • Chronische dunnedarmontsteking
 • Colitis

Chronische dunnedarmontsteking Een chronische dunnedarmontsteking is een veel voorkomende oorzaak van braken en diarree bij honden en katten. De dieren hebben last van een ernstige ontsteking van de darm, waardoor de vertering en opname van voedingsstoffen aanzienlijk verminderen. Dit leidt tot gewichtsverlies en een slechte conditie. De diagnose kan lastig te stellen zijn, vaak is endoscopisch onderzoek van het maagdarmkanaal noodzakelijk om zekerheid te krijgen.

 1. In geval van een voedselovergevoeligheid kan een speciaal dieet de klachten doen verdwijnen;
 2. Als uw huisdier regelmatig diarree heeft kan er meer aan de hand zijn en is het raadzaam naar de dierenarts te gaan;
See also:  Waarom Niest Mijn Hond Zoveel?

De behandeling bestaat voornamelijk uit een speciaal dieet en eventueel het geven van ontstekingsremmende medicijnen. De dierenarts zal meestal een licht verteerbaar, hypoallergeen dieet voorschrijven. Deze diëten bevatten geselecteerde koolhydraten en dierlijke eiwitbronnen, waardoor de kans op een allergische reactie aanzienlijk verkleind wordt.

Door de zorgvuldig geselecteerde, hoogwaardige bestanddelen bevorderen deze diëten het herstel van beschadigde weefsels en normale lichaamsfuncties, zodat de klachten van uw huisdier meestal snel zullen verminderen.

Colitis Colitis is een ontsteking van de dikke darm (het colon) en wordt gekarakteriseerd door het veelvuldig produceren van kleine beetjes dunne ontlasting, soms gepaard met bloed en/of slijm. Vaak heeft het dier pijn of gaat de ontlasting moeilijker (persen).

 1. Colitis kan vele oorzaken hebben, zoals parasieten, infecties en voedingsallergie of intolerantie;
 2. De klachten zijn zeer wisselend;
 3. Sommige dieren hebben slechts geringe problemen, terwijl andere ernstig ziek kunnen zijn;

Ook is colitis bij een aantal dieren een steeds weer terugkerend probleem. Dieetbehandeling en ontstekingsremmende medicijnen kunnen helpen de ontstekingen te verminderen en herhaling te voorkomen. Ontstekingsremmende medicijnen zijn vaak nodig, zeker in het begin van de aandoening om de ontsteking zoveel mogelijk te beperken en de klachten te verminderen.

 1. Bij bepaalde vormen van colitis kan het geven van een speciale dieetvoeding de benodigde hoeveelheid ontstekingsremmende medicijnen op de lange termijn verminderen;
 2. Het spastisch colon (Irritable Bowel Syndrome; IBS) bijvoorbeeld, een darmstoornis die vaak voorkomt bij drukke, nerveuze honden, reageert vaak goed op een verhoogde hoeveelheid vezels in de voeding;

Let op bij dieetmaatregelen Het geven van het juiste dieet is de basis van de behandeling van vele spijsverteringsstoornissen. Als uw hond of kat een dieet volgt, moet iedereen die wel eens met het dier in contact komt, weten dat het dier alléén het aanbevolen dieet mag krijgen, dus geen extraatjes of tussendoortjes.

 • Zorg er daarom voor dat het dier zijn dieet niet buitenshuis kan aanvullen, bijvoorbeeld uit vuilniszakken;
 • Diëten zijn complete, uitgebalanceerde voedingen, die levenslang gegeven kunnen worden;
 • De totale dagelijkse hoeveelheid kan verdeeld worden over meerdere porties per dag;

Zorg dat er altijd schoon, vers drinkwater voor uw huisdier klaarstaat..

Kan ik mijn hond Imodium geven?

Hoe verloopt de behandeling van diarree? – De behandeling van diarree is afhankelijk van de oorzaak. Wanneer de oorzaak bekend is wordt een behandeling opgesteld. Giardia wordt meestal bestreden met middelen zoals Metrazol of Panacur. Bij Giardia worden de rest van de huisdieren ook behandeld.

 • Meestal gaat de diarree over, maar het komt ook wel een voor dat de diarree aanhoudt;
 • Het komt wel eens voor dat mensen geneesmiddelen voor mensen aan de hond geven;
 • Echter kan een hond niet zo goed tegen verschillende medicijnen en zijn de bijwerkingen anders;

Een optie die men wel aan de hond kan geven is het medicijn Imodium. Imodium kan werkzaam zijn in een dosering van 0,08 mg/kg die elke zes uur toegediend mag worden. Men moet hiermee echter wel voorzichtig zijn, aangezien het een verdovend medicijn is wat neurologische bijwerkingen kan hebben voor onder andere kleine honden en honden die (deels) Collie zijn.

Ook kan men ervoor kiezen om de hond een diarreeremmer te geven, deze zijn er speciaal voor honden. Ook in de voeding moeten een aantal veranderingen plaats vinden, zo moet de normale voeding onderbroken worden wanneer het dier diarree heeft.

Op de eerste dag dat het dier diarree heeft, krijgt het geen eten meer. Het is echter wel noodzakelijk dat het dier er wel bij drinkt aangezien diarree vaak met veel vochtverlies gepaard gaat. Het werkt vaak ondersteunend wanneer de hond rijstwater drinkt.

De tweede dag mag de hond een kleine hoeveelheid vast voedsel. Het is raadzaam om voeding te geven wat gemakkelijk verteerbaar is voor de hond, dit kan bijvoorbeeld rijst of kip zijn. Het is wel belangrijk dat dit voedsel over meerdere porties per dag wordt verdeeld.

De dagen daarna kan de hoeveelheid weer langzaamaan opgebouwd worden naar de normale hoeveelheid.

Welk voer voor hond met diarree?

Thuis remedies voor de hond met diarree? – Naast licht voedsel met rijst, wortels en kip kan het ook helpen om te vasten. Meng de bovenstaande ingrediënten langzaam met het hondenvoer dag in dag uit. Bovendien moet de hond veel vocht opnemen. Bereid hiervoor een tweede kom door een scheutje olie, kwark of groentebouillon toe te voegen aan het drinkwater.

Wat is goed voor de darmen van de hond?

Onoplosbare vezels – Onoplosbare vezels zorgen voor een goede beweging van de darmen en geven een verzadigd gevoel bij je hond. Een juiste dosis onverteerbare onoplosbare vezels in voeding is belangrijk. Ze stimuleren de verteerbaarheid van het voer, zorgen voor een stevige ontlasting én houden de darmen actief.

Hoe merk je dat je hond dood gaat?

Hoe weet ik of mijn oude hond sterft?  – Een oude hond die stervende is vertoont typische gedragskenmerken. De leeftijd waarop een hond een natuurlijke dood sterft, is voor elk hondenras verschillend. De leeftijd kan variëren van 8 tot 16 jaar. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel. De meest voorkomende symptomen van een stervende oude hond zijn onder andere:

 • Het tandvlees en de slijmvliezen zijn bleek van kleur: dat komt omdat het hart minder snel bloed rondgepompt. Daardoor is ook het zuurstofgehalte in het bloed lager. Het tandvlees van de hond kan wit of blauwachtig van kleur zijn.
 • De ademhaling is moeilijk en diep: de manier waarop oude honden die sterven ademhalen verandert. De klank is vaak zwaarder en dieper, maar kan juist ook sneller zijn. Dit komt veel voor bij honden die pijn hebben. Ademhalen kost in deze fase moeite.
 • Bewegen is pijnlijk: als het einde nadert kan bewegen pijnlijk zijn. De hond komt niet meer uit zijn mand en doet geen moeite meer om je te begroeten. De kleinste aanraking kan in dit stadium al pijnlijk zijn. Dit uiten oude honden ook door te grommen of te blaffen.
 • De hond eet en drinkt niet meer: wanneer jouw viervoeter weet dat hij gaat sterven, hebben ze vaak geen of weinig trek. Dat geldt ook voor het drinken.
 • Lichaamsgewicht neemt af: een stervende hond verliest ook lichaamsgewicht. Dat komt omdat ze vaak niet meer of te weinig eten. Ook pijn zorgt ervoor dat jouw oude viervoeter vermagert. Dat kost zeker in deze fase heel veel energie.
 • Lichaamstemperatuur daalt: het lichaam van de hond voelt koud aan. Ook als je hem warm houdt met een dekentje. Het lichaam bereidt zich langzaam voor op het sterfproces. Het hart werkt minder goed. Ook het bloed minder snel rondgepompt.
 • De hond is futloos: stervende honden zijn futloos en hebben een gebrek aan energie. Vaak liggen ze de hele dag in hun mand, zonder zich te vervoeren.
 • Onrustig gedrag of afzonderen: een stervende oude hond heeft de neiging om zich terug te trekken. Vaak zoeken ze een rustige of zelfs een ongewone plaats op.
 • De hond laat zijn plas lopen: oude honden die sterven worden vaak incontinent. Dat wil zeggen dat ze hun plas en poep laten lopen. Dat kan te maken hebben met het gebrek aan energie, maar ook met pijn. Jouw viervoeter kan bijvoorbeeld moeilijk een zittende beweging maken door toedoen van HD, ED of artrose.
See also:  Wanneer Rabies Inenting Hond?

Is Rijstwater goed voor de hond?

Is Rijstwater goed voor honden? – Geef je hond wel altijd water, ook als hij geen eten krijgt. Sommige doktoren raden aan om tijdens de vastenperiode rijstwater te geven in plaats van gewoon water. Rijstwater is het water dat je overhoudt als je rijst hebt gekookt.

Is rijst goed voor hond met diarree?

Gekookte kip met rijst is achterhaald – Vaak wordt geadviseerd om honden met diarree gekookte rijst met kip te geven, omdat dit licht verteerbaar zou zijn en de darmen van de hond zo de kans krijgen om tot rust te komen. Eigenlijk is dit maar een rare gang van zaken.

Het maagdarmkanaal van een hond heeft namelijk 6 tot 8 weken de tijd nodig om te wennen aan nieuwe voeding, dus waarom zou je de voeding van jouw hond helemaal omgooien als juist de darmen van jouw hond al van slag zijn? Naast dat een hond tijd nodig heeft om te wennen aan nieuwe voeding, kan het lichaam van een hond ook vrij weinig met rijst.

Honden zijn niet in staat om grote hoeveelheden rijst te verteren en daarnaast bevat rijst ook weinig voedingswaarde.

Hoeveel rijst hond diarree?

Hoeveel rijst geef je een hond? – Geef uw hond dezelfde hoeveelheid rijst als zijn gewone voer. Als u uw hond twee kopjes droog hondenvoer per maaltijd geeft, geef hem dan twee kopjes rijst per maaltijd.

Is rijst goed voor hond met diarree?

Gekookte kip met rijst is achterhaald – Vaak wordt geadviseerd om honden met diarree gekookte rijst met kip te geven, omdat dit licht verteerbaar zou zijn en de darmen van de hond zo de kans krijgen om tot rust te komen. Eigenlijk is dit maar een rare gang van zaken.

Het maagdarmkanaal van een hond heeft namelijk 6 tot 8 weken de tijd nodig om te wennen aan nieuwe voeding, dus waarom zou je de voeding van jouw hond helemaal omgooien als juist de darmen van jouw hond al van slag zijn? Naast dat een hond tijd nodig heeft om te wennen aan nieuwe voeding, kan het lichaam van een hond ook vrij weinig met rijst.

Honden zijn niet in staat om grote hoeveelheden rijst te verteren en daarnaast bevat rijst ook weinig voedingswaarde.

Wat is licht verteerbaar voedsel voor een hond?

Licht verteerbaar eten voor je hond maken – Als je hond ouder wordt, krijgt hij vaak een tragere en gevoeligere spijsvertering. Heeft je hond een slecht gebit, waardoor hij minder goed kan kauwen? Wil je iets doen aan de vervelende luchtjes in huis en darmverstoppingen bij je hond voorkomen? Dan is het een goed idee om licht verteerbaar eten voor je hond te maken.

 • Koolhydraten, kraakbeen en bot vergen nogal wat van de spijsvertering van je hond, maar ei, rijst en kip zijn veel makkelijker te verteren;
 • Dit voedsel is voor honden op leeftijd dus een uitkomst;
 • Ook als je hond gevoelig is voor maag- en darmproblemen is licht verteerbaar voedsel aan te raden;

Natuurlijk kun je dit zelf klaarmaken, maar dit is vaak veel werk en vraagt om een goede balans, zodat je hond alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt.

Is Rijstwater goed voor de hond?

Is Rijstwater goed voor honden? – Geef je hond wel altijd water, ook als hij geen eten krijgt. Sommige doktoren raden aan om tijdens de vastenperiode rijstwater te geven in plaats van gewoon water. Rijstwater is het water dat je overhoudt als je rijst hebt gekookt.