Hond Diarree Wat Voor Eten Geven?

Hond Diarree Wat Voor Eten Geven
Geef bijvoorbeeld gekookte witte rijst met water en een kleine hoeveelheid proteïne. Een andere goede optie is gekookte kip met gekookte rijst of pasta, vermengd met probiotica. Als de ontlasting weer enigszins normaal wordt, kun je weer langzaam teruggaan op het voer dat je hond normaal krijgt.

Wat kan je je hond geven tegen diarree?

Diarree bij honden

Diarree hond stoppen – Het kan heel vervelend zijn om je hond te zien met diarree. Dit zorgt voor veel ongemakken en je vriend voelt zich niet prettig. Maar wat te doen bij diarree bij je hond? In veel gevallen is dit afhankelijk van de oorzaak, maar er zijn toch een aantal zaken die in bijna alle gevallen kunnen helpen:

 • Blijven voeren: Het is heel belangrijk om je hond te blijven voeren en drinken te geven. Eerder werd nog wel eens gedachte dat een korte periode van vasten helpt bij diarree, maar dit is niet altijd juist. Een hond verliest namelijk veel vocht en voedingsstoffen bij diarree en dit kan op zijn beurt voor veel kwalen zorgen. Zorg ervoor dat je je hond daarom blijft voeren gedurende de dag, ook als hij wat minder eetlust heeft.
 • Een goed dieet is het halve werk: Niet alleen het voeren van je hond bij diarree is belangrijk, maar ook het kiezen van de juiste voeding. In het geval van constipatie of diarree is het belangrijk om voedsel te kiezen met veel vezels. Voedsel met kalkoen, witte vis of eieren kan helpen, maar ook bijvoorbeeld een banaan kan al wonderen doen. Raadpleeg alleen wel je dierenarts voordat je grote veranderingen gaat aanbrengen aan het dieet.
 • Vraag je dierenarts om medicatie: Afhankelijk van de oorzaak van de diarree bij je hond kan medicatie nodig zijn om het goed te verhelpen. Hiervoor kun je alleen maar je dierenarts raadplegen om de precieze oorzaak te achterhalen.

Is rijst goed voor hond met diarree?

Gekookte kip met rijst is achterhaald – Vaak wordt geadviseerd om honden met diarree gekookte rijst met kip te geven, omdat dit licht verteerbaar zou zijn en de darmen van de hond zo de kans krijgen om tot rust te komen. Eigenlijk is dit maar een rare gang van zaken.

Het maagdarmkanaal van een hond heeft namelijk 6 tot 8 weken de tijd nodig om te wennen aan nieuwe voeding, dus waarom zou je de voeding van jouw hond helemaal omgooien als juist de darmen van jouw hond al van slag zijn? Naast dat een hond tijd nodig heeft om te wennen aan nieuwe voeding, kan het lichaam van een hond ook vrij weinig met rijst.

Honden zijn niet in staat om grote hoeveelheden rijst te verteren en daarnaast bevat rijst ook weinig voedingswaarde.

Wat is licht verteerbaar voedsel voor een hond?

Licht verteerbaar eten voor je hond maken – Als je hond ouder wordt, krijgt hij vaak een tragere en gevoeligere spijsvertering. Heeft je hond een slecht gebit, waardoor hij minder goed kan kauwen? Wil je iets doen aan de vervelende luchtjes in huis en darmverstoppingen bij je hond voorkomen? Dan is het een goed idee om licht verteerbaar eten voor je hond te maken.

 • Koolhydraten, kraakbeen en bot vergen nogal wat van de spijsvertering van je hond, maar ei, rijst en kip zijn veel makkelijker te verteren;
 • Dit voedsel is voor honden op leeftijd dus een uitkomst;
 • Ook als je hond gevoelig is voor maag- en darmproblemen is licht verteerbaar voedsel aan te raden;

Natuurlijk kun je dit zelf klaarmaken, maar dit is vaak veel werk en vraagt om een goede balans, zodat je hond alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt.

Is Rijstwater goed voor de hond?

Is Rijstwater goed voor honden? – Geef je hond wel altijd water, ook als hij geen eten krijgt. Sommige doktoren raden aan om tijdens de vastenperiode rijstwater te geven in plaats van gewoon water. Rijstwater is het water dat je overhoudt als je rijst hebt gekookt.

Hoe lang moet je kip koken voor een hond?

Hoe lang kipfilet koken hond? – De kooktijd kan variëren van 10 tot 30 minuten, afhankelijk van de grootte van de stukjes. Kip die met het bot wordt gekookt, heeft een langere kooktijd. Als de kip niet helemaal gaar is, loopt je hond het risico op verergerde diarree en overgeven door de bacteriën die in rauwe of niet gare kip zitten.

Hoe lang duurt dunne darm diarree hond?

Aandoeningen van het maagdarmkanaal, zoals braken en diarree, zijn veel voorkomende klachten bij honden en katten. Een hond of kat heeft normaal 1 of 2 keer per dag goedgevormde, stevige ontlasting. Als de ontlasting dun of brijig is in plaats van goed gevormd spreekt men van diarree.

 1. Vaak is de frequentie van ontlasten verhoogd;
 2. De meest vormen van acute diarree zijn onschuldig en duren heel kort: van een dag tot slechts een paar dagen;
 3. Er kan ook sprake zijn van chronische diarree;
 4. Er wordt onderscheid gemaakt tussen dunne darm diarree en dikke darm diarree;

Bij dikke darm diarree is de frequentie van ontlasten sterk toegenomen en is er vaak sprake van persen en verhoogde aandrang. Per keer worden meestal kleine hoeveelheden ontlasting geproduceerd, soms met slijm en bloed. Bij dunne darm diarree wordt er doorgaans minder vaak ontlast en per keer grote hoeveelheden zonder dat het dier erg perst.

Het spijsverteringskanaal Huisdieren hebben, net als andere levende wezens, voeding nodig als ‘brandstof’ om in leven te blijven. Voordat voedsel door het lichaam kan worden opgenomen, moet het eerst tot kleine deeltjes (voedingsstoffen) worden afgebroken.

Dit proces, de spijsvertering, vindt plaats in het maagdarmkanaal en de bijbehorende organen. Het begint in de maag en gaat door in de dunne darm, waar de voedingsstoffen in het bloed worden opgenomen. De lever en alvleesklier (pancreas) produceren stoffen die de vertering mogelijk maken.

In de dikke darm vindt weinig vertering meer plaats, behalve van voedingsvezel. Hier wordt voornamelijk water vanuit het darmkanaal opnieuw opgenomen in het lichaam, waardoor de darminhoud als het ware indikt.

Dit is belangrijk voor het krijgen van een stevige ontlasting en het houdt daarnaast het watervolume van het lichaam op peil. Oorzaken De meest voorkomende oorzaken van acute diarree zijn:

 • Verandering van voer of een niet goed verteerbaar voer;
 • Eten van ‘rommel’ (tafelresten, snoepgoed, planten, bepaalde medicijnen, etc. );
 • Stress, bijvoorbeeld wanneer een dier verhuist;
 • Virussen, zoals coronavirus en parvovirus;
 • Parasieten, zoals wormen en Giardia;
 • Voedselovergevoeligheid.

Voeding De meest voorkomende oorzaak is een verandering van voer en/of het eten van allerlei ‘tussendoortjes’. Het is van belang dat het dier een kwalitatief goed voer eet. Goedkoop voer veroorzaakt vaker diarree dan wat duurdere hoogwaardige voeding. Voor sommige honden en katten maakt de kwaliteit van het voer kennelijk niets uit: op elk voer ‘doen’ ze het goed, maar de meeste dieren hebben dan toch wel af en toe last van diarree en/of winderigheid.

 • Ook het abrupt wisselen van verschillende voeren kan braken en/of diarree tot gevolg hebben;
 • Het is daarom verstandig om een verandering van voer altijd geleidelijk door te voeren;
 • Virussen Een tweede, veel voorkomende oorzaak van diarree vormt de virale enteritis;

Dit blijft meestal niet beperkt tot één hond of kat, vaak is het zo besmettelijk dat dieren elkaar aansteken. Doorgaans is er bij deze vorm van diarree koorts. Daardoor zijn de dieren slomer en de diarree gaat ook vaak gepaard met overgeven. In ernstige vallen ziet men ook bloed in het braaksel en/of in de diarree.

 1. Er zijn een aantal virussen die diarree kunnen veroorzaken;
 2. De meest voorkomende is het coronavirus;
 3. Dit geeft meestal vrij milde klachten die bestaan uit braken en diarree, meestal zonder bloedbijmenging;

Het gevreesde parvovirus, waar volwassen honden maar vooral puppy’s en kittens aan dood kunnen gaan, wordt steeds meer uitgebannen door het goed vaccineren van de honden en katten in Nederland. Een goede hygiëne is het allerbelangrijkst om besmetting te voorkomen.

 • Parasieten Wormen, zoals spoelwormen en lintwormen, kunnen ook diarree veroorzaken;
 • Daarnaast kunnen deze wormen ook besmettelijk zijn voor mensen, waarbij er met name voor hele jonge kinderen en zwangere vrouwen een toegenomen risico bestaat;

Daarom is het van belang om uw hond of kat meerdere keren per jaar te ontwormen. Puppy’s en kittens kunnen al in de baarmoeder en later via de moedermelk besmet raken met wormen, zij moeten daarom vaker ontwormd worden dan volwassen dieren. Over het algemeen hebben volwassen honden, afgezien van diarree, zelf weinig last van een worminfectie.

Zij vormen echter wel een besmettingsbron voor andere dieren en, belangrijker, voor uzelf. Een oorzaak die steeds vaker gezien/getest wordt is diarree ten gevolge van Giardia. Giardia is een flagellaat, dit is een eencellige parasiet.

Jonge dieren en dieren met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte, lopen eerder diarree door Giardia op dan gezonde volwassen honden en katten. Diarree als gevolg van Giardia is vaak brijig en er kan slijm of bloed bij zitten, het verloop kan erg wisselend zijn De diagnose van zowel wormen als Giardia is gemakkelijk te stellen door middel van ontlastingonderzoek.

Voedselovergevoeligheid Honden en katten kunnen allergisch zijn voor voedselbestanddelen. In het maag- en darmslijmvlies komen dan teveel witte bloedcellen en hierdoor wordt de darmwerking slecht. De dieren gaan overgeven en/of hebben diarree.

De diagnose is te stellen door het geven van een speciaal bereid voer. Dit is gebaseerd op het geven van een eiwitbron die het dier nog niet eerder gehad heeft, bijvoorbeeld gehydrolyseerde eiwitten. Deze voeding moet gedurende 6 tot 8 weken gegeven worden, indien de klachten weg zijn en weer terug komen na provocatie met het oude dieet, dan is de diagnose voedselovergevoeligheid vastgesteld.

 1. Behandeling van acute diarree Samengevat is de behandeling van diarree als volgt: licht verteerbare voeding, frequente kleine maaltijden, voldoende vocht en natuurlijk de oorzaak bestrijden;
 2. De meest vormen van diarree zijn onschuldig en duren slechts enkele dagen;

Door een licht verteerbaar voer in kleine hoeveelheden te geven kan het maagdarmkanaal tot rust komen. Soms wordt daarbij medicatie gegeven dat een beschermlaag over de maag en darmen legt. Braakt het dier dan kan antibraakmedicatie worden verstrekt. Tevens is het van belang dat het dier vocht binnen krijgt.

Indien de diarree ernstig is en/of lang duurt, kan het dier uitgedroogd raken. In die gevallen kan een intraveneus infuus aangelegd worden. Zeker bij pups en kittens moet in ieder geval niet te lang gewacht worden met de dierenarts te consulteren.

Ze raken snel uitgedroogd en kunnen dan sterven. Verder zal het duidelijk zijn dat de primaire oorzaak moet worden bestreden. Wordt de diarree veroorzaakt door parasieten zoals wormen of Giardia, dan zijn hiervoor medicijnen beschikbaar. Antibiotica helpen niet tegen virussen, maar een enkele keer kunnen bacteriën wel de (secundaire) oorzaak zijn van de diarree. Chronische diarree Ook voor chronische diarree zijn diverse oorzaken, zoals:

 • Exocriene pancreasinsufficiëntie
 • Chronische dunnedarmontsteking
 • Colitis

Chronische dunnedarmontsteking Een chronische dunnedarmontsteking is een veel voorkomende oorzaak van braken en diarree bij honden en katten. De dieren hebben last van een ernstige ontsteking van de darm, waardoor de vertering en opname van voedingsstoffen aanzienlijk verminderen. Dit leidt tot gewichtsverlies en een slechte conditie. De diagnose kan lastig te stellen zijn, vaak is endoscopisch onderzoek van het maagdarmkanaal noodzakelijk om zekerheid te krijgen.

 1. In geval van een voedselovergevoeligheid kan een speciaal dieet de klachten doen verdwijnen;
 2. Als uw huisdier regelmatig diarree heeft kan er meer aan de hand zijn en is het raadzaam naar de dierenarts te gaan;

De behandeling bestaat voornamelijk uit een speciaal dieet en eventueel het geven van ontstekingsremmende medicijnen. De dierenarts zal meestal een licht verteerbaar, hypoallergeen dieet voorschrijven. Deze diëten bevatten geselecteerde koolhydraten en dierlijke eiwitbronnen, waardoor de kans op een allergische reactie aanzienlijk verkleind wordt.

Door de zorgvuldig geselecteerde, hoogwaardige bestanddelen bevorderen deze diëten het herstel van beschadigde weefsels en normale lichaamsfuncties, zodat de klachten van uw huisdier meestal snel zullen verminderen.

Colitis Colitis is een ontsteking van de dikke darm (het colon) en wordt gekarakteriseerd door het veelvuldig produceren van kleine beetjes dunne ontlasting, soms gepaard met bloed en/of slijm. Vaak heeft het dier pijn of gaat de ontlasting moeilijker (persen).

Colitis kan vele oorzaken hebben, zoals parasieten, infecties en voedingsallergie of intolerantie. De klachten zijn zeer wisselend. Sommige dieren hebben slechts geringe problemen, terwijl andere ernstig ziek kunnen zijn.

Ook is colitis bij een aantal dieren een steeds weer terugkerend probleem. Dieetbehandeling en ontstekingsremmende medicijnen kunnen helpen de ontstekingen te verminderen en herhaling te voorkomen. Ontstekingsremmende medicijnen zijn vaak nodig, zeker in het begin van de aandoening om de ontsteking zoveel mogelijk te beperken en de klachten te verminderen.

Bij bepaalde vormen van colitis kan het geven van een speciale dieetvoeding de benodigde hoeveelheid ontstekingsremmende medicijnen op de lange termijn verminderen. Het spastisch colon (Irritable Bowel Syndrome; IBS) bijvoorbeeld, een darmstoornis die vaak voorkomt bij drukke, nerveuze honden, reageert vaak goed op een verhoogde hoeveelheid vezels in de voeding.

Let op bij dieetmaatregelen Het geven van het juiste dieet is de basis van de behandeling van vele spijsverteringsstoornissen. Als uw hond of kat een dieet volgt, moet iedereen die wel eens met het dier in contact komt, weten dat het dier alléén het aanbevolen dieet mag krijgen, dus geen extraatjes of tussendoortjes.

Zorg er daarom voor dat het dier zijn dieet niet buitenshuis kan aanvullen, bijvoorbeeld uit vuilniszakken. Diëten zijn complete, uitgebalanceerde voedingen, die levenslang gegeven kunnen worden. De totale dagelijkse hoeveelheid kan verdeeld worden over meerdere porties per dag.

Zorg dat er altijd schoon, vers drinkwater voor uw huisdier klaarstaat..

Is banaan goed voor een hond?

Banaan – Mag een hond banaan? Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.

Kun je Yakult aan je hond geven?

Probiotica – Probiotica zijn darmbacterieen die leven de darm bereiken en daar dus zonder zorgen (ziek worden) kunnen bijdragen aan een positieve darmflora. Een bekend voorbeeld bij mensen is bijvoorbeeld Yakult. Probiotica zijn dan ook melkzuurbacteriën die de hond nodig heeft in zijn darmen, de zogenoemde darmflora.

 • De darmflora is een verzamelnaam voor voor alle bacteriën, zowel goede als slechte bacteriën, die in darmen leven;
 • Ieder dier heeft een darmflora, maar de samenstelling is vanzelfsprekend verschillend;
 • Dit heeft met name te maken met het dieet wat een dier heeft;
See also:  Hoe Lang Duurt Dekken Hond?

Gras/ vlees etc. Bij een gezonde darmflora zijn de nuttige en schadelijke bacteriën eigenlijk altijd met elkaar in evenwicht. Als de darmflora verstoord raakt (antibiotica gebruik, ziekte) kunnen schadelijke bacteriën de overhand nemen. Het gevolg hiervan is zeer vaak darmproblemen.

Door het gebruik van probiotica help je automatisch de darmflora weer te herstellen. Dit heeft echter wel een tijdje nodig, de darmen zijn lang en het ontwikkelen van een gezonde darmflora neemt daarom tijd in beslag.

Waar zit probiotica dan in? Voorbeelden van voedingsmiddelen die van nature probiotica bevatten zijn gefermenteerde groenten (bijvoorbeeld zuurkool of kimchi), kefir en kombucha. Dit zijn echter geen voedingsmiddelen die wij onze huisdieren geven. Wat wij vaak horen (een nogal oude gewoonte die dus niets doet), geef je hond lekker een bak yoghurt of kwark, daar zit ook probiotica in.

Het klopt dat hier melkzuurbacteriën in zitten, maar deze bereiken niet levend de darmen, en een hond of kat kan ook nog eens behoorlijk diarree krijgen van koemelkproducten. Voor huisdieren bestaan er genoeg alternatieven.

Puur spijsvertering , is een mooi voorbeeld. Maar er zijn nog legio’s andere merken die probiotica aanbieden.

Wat is goed voor de darmen van de hond?

Onoplosbare vezels – Onoplosbare vezels zorgen voor een goede beweging van de darmen en geven een verzadigd gevoel bij je hond. Een juiste dosis onverteerbare onoplosbare vezels in voeding is belangrijk. Ze stimuleren de verteerbaarheid van het voer, zorgen voor een stevige ontlasting én houden de darmen actief.

Wat is goed voor de darmen van een hond?

Je zit lekker op de bank naar de televisie te kijken. Je lieve schat ligt lekker aan je voeten en ineens… ruikt het alsof er een stinkbommetje is ontploft. Jij was het niet, hoewel je hond je wel beschuldigend aan kijkt. En even daarvoor voelde je al wat rommelen in zijn buik op je voet… Iedere hond laat wel eens een goede wind.

Maar als dit veel voorkomt, samen met een borrelbuikje, dan kan het zijn dat er meer aan de hand is. Heeft je hond vaak last van een harde, borrelende buik? Of verteert hij zijn eten niet goed? Maag/darmproblemen zoals diarree, winderigheid en overgeven door overtollig maagzuur zijn niet fijn en je wilt dat je vriendje er weer snel vanaf is.

Wist je dat de oorzaak van deze problemen vaak aan een tekort van goede darmbacteriën kan liggen? En dat deze – en andere problemen met de spijsvertering – vaak gemakkelijk kunnen worden opgelost? Uit meer dan 200 verschillende, wetenschappelijke studies blijkt namelijk dat maar liefst 170 verschillende gezondheidsproblemen bij honden te linken zijn aan een darmflora die uit balans is. De eerder, voor de hand liggende, genoemde problemen kunnen hierdoor dus ontstaan. Maar ook allergische reacties, huid- en vachtproblemen, infecties, ontstekingen en voedselovergevoeligheid kunnen hun oorzaak vinden door een onbalans in de darmflora van je hond. Gelukkig kun je met probiotica voor honden veel problemen oplossen. In dit artikel leggen we uit wat probiotica zijn, maar ook het belang van een gezonde darmflora bij je trouwe viervoeter.

De darmflora van jouw hond Het meest belangrijke onderdeel van je immuunsysteem is de darmflora. Dat geldt voor jou en voor je hond. Maar wat is de darmflora precies? Hoe ontstaat deze en welke rol speelt het in je spijsvertering? In dit hoofdstuk lees je daar meer over.

Wat is de darmflora? Mensen en dieren met een darmstelsel hebben automatisch te maken met een darmflora. De darmflora is eigenlijk het milieu van je darmen. Hoewel de naam flora zou verwijzen naar bloemen en planten, bestaat de darmflora vooral uit een zeer diverse mix aan bacteriën, schimmels en enzymen.

 1. In een optimale situatie houden zij de darmen gezond en sterk en dus het lichaam gezond en sterk;
 2. Want 60 tot 80 procent van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen – ook in de darmen van je hond;
 3. Darmen zijn superintelligent, staan dag en nacht in verbinding met de hersenen;

Het wordt ook wel ons tweede brein genoemd. Onderzoekers hebben aangetoond dat de darmen tien keer meer bacteriën bevatten dan dat er überhaupt cellen in jouw en je hond zijn lichaam zitten! Dat zijn er dus heel erg veel. En dat is maar goed ook, want met hoe meer ze zijn, des te beter kunnen zij hun werk doen.

 1. Deze goede bacteriën wonen allemaal op de darmwand;
 2. De verschillende bacteriefamilies leven in diverse verhoudingen met elkaar samen in je darmen en maag (want de darmflora begint eigenlijk al in het laatste stukje van je maag);

De goede bacteriën helpen je niet alleen om het eten te verteren, maar nemen ook voedingsstoffen op uit het voedsel en geven dit door aan de bloedstroom via je darmslijmvlies. Vervolgens zijn ze verantwoordelijk voor een goede stoelgang. En ze zorgen dus voor het overgrote deel van je immuunsysteem.

Darmen zijn superintelligent, staan dag en nacht in verbinding met de hersenen, zijn altijd aan het werk, staan nooit stil, onthouden wat ze hebben gedaan en moeten doen en leren dagelijks nieuwe dingen bij.

Hierbij zorgen ze ervoor dat ze de darmwand constant bewaken. Want zolang de darmwand is bedekt met goede bacteriën, ontstaan er weinig tot geen klachten vanuit je buik. Het ontstaan en de opbouw van de darmflora Zoveel bacteriën die hard voor jou en je hond aan de slag zijn… hoe zijn die daar eigenlijk gekomen? Daarvoor moeten we terug naar de tijd dat je hondje nog als puppy in de buik van zijn moeder zat.

 1. Voordat een hond – of mens – geboren wordt, heeft het namelijk nog geen darmflora;
 2. Alle goede bacteriën en bescherming deelt de ongeboren pup (met zijn broertjes en zusjes) met de moeder via de navelstreng;

Pas als de puppy tijdens de bevalling door het geboortekanaal naar buiten gaat, krijgt het de eerste ‘hap’ darmflorabacteriën via de vagina en anus van de mamahond naar binnen. Ook tijdens het schoonlikken door de kersverse moeder wordt de pup voorzien van darmflorabacteriën.

Deze dringen via de maag door naar de darmen. Dit wordt de eerste kolonisatie van darmflorabacteriën genoemd. De eerste kolonisten van de darm zijn zeer nuttig. Net als bij mensen zit er in de darmen van een puppy nog veel zuurstof die daar door de navelstreng in is gepompt.

De eerste kolonisten vreten de zuurstof op, zodat de tweede groep kolonisten van bacteriën zich kunnen settelen. Deze groep wordt door middel van de moedermelk doorgegeven aan de pup. Het duurt altijd even voordat de darmen helemaal gewend zijn aan een leven buiten de baarmoeder.

De kraamverzorgster van je baby heeft het dan over het rijpen van de darmen. Ook de darmen van een puppy moeten ‘rijpen’. Dat betekent dat ze zich klaar maken voor alles wat het leven aan bacteriën, vitaminen, mineralen, voeding en dergelijke op ze af gaat sturen.

Dit proces duurt bij mensen zo een zes maanden, bij hondjes is tussen de 10 en 12 weken. Dat komt omdat hondjes sneller opgroeien dan kinderen. Tijdens je leven kom je steeds in aanraking met nieuwe goede en slechte bacteriën. Een goede darmflora zal de schadelijke bacteriën die bijvoorbeeld ziektes kunnen veroorzaken, gaan herkennen en steeds sneller verwijderen. De darmen van je hond doen dat ook, dag in, dag uit… De darmflora en de spijsvertering van jouw hond Eten en drinken is belangrijk voor mens en dier. Zo blijft het vochtbalans van het lichaam op peil en krijg je voedingsstoffen en energie binnen om te blijven functioneren. Maar deze voedingsstoffen moet het lichaam eerst uit de voedingsmiddelen peuteren. De darmflora vormt daarom een belangrijk onderdeel van de spijsvertering.

 1. Op deze manier leert het dus dagelijks om te gaan met wat wel en wat niet goed is voor je;
 2. De spijsvertering bij de hond begint uiteraard net als bij mensen in de mond met het kauwen van voedsel en het doorslikken van eten en drinken;

Vervolgens gaat de maag aan de slag met alles wat er naar binnen is gekomen. Door middel van het aanmaken van extra maagzuur worden brokjes, stukjes vlees, die lekkere kluif en een per ongeluk doorgeslikte vlieg verteert en klaargemaakt om naar de darmen te worden afgevoerd.

 1. Hier gaan de darmen verder aan de slag met het verteren van voedsel en het onttrekken van voedingsstoffen voor het lichaam;
 2. Eiwitten, vitaminen en mineralen worden via het slijmvlies aan de darmen aan de bloedbanen meegegeven;

Hierbij komen de goede bacteriën ook kijken. Zij helpen niet alleen mee met het onttrekken van voedingsstoffen en geven deze door aan de rest van het lichaam, zij beschermen het slijmvlies door de darmwand te bezetten. Een gezonde darmflora is verder verantwoordelijk voor het scheiden van afvalstoffen en bruikbare voedingsstoffen, het aanmaken van spijsverteringsenzymen en de aanmaak van vitamine K.

 1. Darmflora & een optimale weerstand Je weerstand? Die begint in je darmen! Althans, de darmen vormen een heel groot deel van de weerstand bij mensen en honden;
 2. Volgens meerdere onderzoeken blijkt de darmflora verantwoordelijk voor 60 tot 80 procent van je weerstand;

Zo helpt de darmflora je lichaam en dat van je hond te beschermen tegen ziektekiemen en slechte bacteriën en het lichaam dus zo gezond mogelijk te houden. Sterk immuunsysteem De darmflora is zeer belangrijk voor de weerstand van het lichaam tegen schadelijke bacteriën.

Doordat alle goede bacteriën je darmslijmvlies zo ontzettend goed beschermen door de gelederen te sluiten, kunnen slechte bacteriën niet stiekem van binnenuit in de rest van het lichaam komen. Veel bacteriën van buitenaf komen nu eenmaal in de darmen terecht.

Daar kan je niets aan doen en je hond ook niet. Je kan er wel voor zorgen dat je darmen en de darmen van je hond gezond blijven, om zo deze bacteriën geen kans te geven het lichaam verder binnen te dringen. Dat is de reden waarom wetenschappers zeggen dat het immuunsysteem voor 60 tot 80 procent wordt bepaald en geregeld door je darmen en darmflora.

Soms gaat dit wel eens fout. Bijvoorbeeld doordat de darmflora nog niet zo goed op de hoogte is van wat schadelijk is en wat niet. Maar dat is geen probleem: net als de rest van het immuunsysteem leert de darmflora schadelijke bacteriën herkennen.

Ze komen er misschien een eerste keer langs, maar de tweede keer echt niet. Zo beschermen de darmen je steeds beter tegen slechte bacteriën. De optimale balans in het lichaam van je hond is belangrijk Om arm in arm de darmwand te beschermen, moeten de bacteriën van de darmflora wel in balans zijn en blijven.

 • Een gezonde levensstijl, voldoende lichaamsbeweging, goede voeding en voldoende rust zijn hierbij al heel belangrijk;
 • Daarnaast kun je de balans van de darmflora van jezelf en je hond optimaal houden door bijvoorbeeld probiotica te gebruiken;

Hier komen we later in dit artikel op terug. Eerst willen we graag vertellen hoe de darmflora uit balans kan raken en welke gevolgen dit kan hebben voor je hond. Mijn hond is uit balans Om zijn werk optimaal te kunnen uitvoeren moet de darmflora van jouw hond in balans zijn.

 1. Maar dan moet je je hond – en jezelf – onderhand in een glazen kooi met nul invloeden van buitenaf opsluiten;
 2. Er is soms weinig nodig om de darmflora te verstoren, maar er is meer nodig om het echt uit balans te trekken;

Hoe de darmflora uit balans raakt en welke gevolgen dat heeft, zetten we hier uiteen. Hoe raakt een darmflora uit balans? Als we de darmflora vergelijken met een natuurgebied, dan is het makkelijk te begrijpen dat vervuiling de delicate flora van je maag en darmen aanzienlijk kan verstoren.

Waar stukken plastic en lege blikjes frisdrank de natuur vervuilen, zo kunnen suiker, antibiotica, chemische bestrijdingsmiddelen en dergelijke de darmflora uit balans trekken, waarbij slechte bacteriën de plekjes van de goede bacteriën op de darmwand inpikken.

Suiker, chemische bestrijdingsmiddelen, genetisch gemodificeerde voeding en antibiotica kunnen de darmflora uit balans brengen. Kijk ook maar naar jezelf, als je drie dagen lang frietjes eet, dan gaan je darmen ook rommelen en je krijgt misschien wel last van een dunnere ontlasting en pijn in je buik. De top 6 darmflora verstoorders zijn:

 • antibiotica;
 • stress;
 • teveel suiker in het eten (vaak het geval bij hondenbrokken);
 • genetisch gemodificeerd voer;
 • graan in het voer (vaak het geval bij hondenbrokken);
 • blootstelling aan gifstoffen en bestrijdingsmiddelen (denk aan ontwormingsmiddelen en vaccinaties ).

Overigens is het niet altijd te voorkomen dat je hond blootgesteld wordt aan stress en soms heeft je hond gewoon antibiotica of andere medicatie nodig. Daarnaast leeft je hondje niet in een bubbel; hij ontmoet vriendjes, blaft tegen de postbode, gaat gezellig met je naar het strand, komt in aanraking met schoonmaakmiddelen en uitlaatgassen en eet ook niet altijd 100% biologisch. Net als jij. Daarom kan de darmflora van je hond wel wat extra hulp gebruiken.

Dit geldt ook voor je hond. Teveel suikers (bijvoorbeeld in hondenbrokken), chemische bestrijdingsmiddelen (bijvoorbeeld om teken en andere nare parasieten te weren), genetisch gemodificeerde voeding en het gebruik van antibiotica (bij een ontsteking of bijvoorbeeld na een operatie) kunnen de darmflora uit balans brengen.

Veel voorkomende gezondheidsproblemen bij darmen die uit balans zijn Eerst is het goed om te weten welke gezondheidsproblemen er kunnen ontstaan wanneer de darmen uit balans zijn. Dat is niet om je in de stress te laten schieten (want dat is weer niet goed voor je eigen darmflora), maar om je bewust te maken hoe belangrijk gezonde darmen zijn voor je hond. Uit verschillende wetenschappelijke studies is naar voren gekomen dat de volgende problemen meestal zijn terug te linken naar darmproblemen:

 • overgewicht;
 • diarree;
 • winden laten;
 • slechte spijsvertering;
 • obstipatie;
 • maagproblemen;
 • huid en vachtproblemen;
 • allergische reacties;
 • voedselovergevoeligheid.

Natuurlijk is één wind die door je hond gelaten wordt geen reden tot paniek. Maar heeft je hond zeer vaak last van een harde, borrelende buik, winderigheid of andere symptomen, dan is het goed om extra alert te zijn. Heeft je hond veel last van zijn buik en maag, dan gaat hij vaak gras eten als medicijn (en om te kunnen spugen).

Doet je hond dit erg veel, dan kan er ook sprake zijn van een uit balans zijnde darmflora. Leaky gut syndroom; bekend als de lekkende darm Wanneer de darmflora heel erg uit balans is geraakt, dan krijgen slechte bacteriën vrij spel om het lichaam stiekem binnen te glippen via de bloedbaan.

Dit geeft vreemde en vage klachten, zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak. De oorzaak ligt namelijk voor het blote oog onzichtbaar in de darmen. Deze zeer grote darmfloravervuiling wordt leaky gut genoemd, oftewel lekkende darm. Slechte bacteriën verstoren de boel De ene keer is de darmflora meer in balans dan een andere keer.

See also:  Waarom Rolt Een Hond In Het Gras?

Meestal herstelt de balans zichzelf weer als een gezonde levensstijl weer is opgepakt of wanneer ziektekiemen volledig zijn bestreden. Maar wat als de slechte bacteriën dusdanig de strijd van de goede bacteriën hebben gewonnen? Zoals gezegd bevinden de goede bacteriën zich op de darmwand, waar ze een stevig netwerk vormen zodat slechte bacteriën niet zomaar je lichaam in kunnen reizen.

Door gezondheidsproblemen, antibiotica en de andere balans verstorende factoren die we in het vorige hoofdstukje hebben besproken, kunnen er gaten in deze verdedigingslinie ontstaan. De slechte bacteriën grijpen dan graag hun kans en vullen deze gaten op.

Hierdoor kunnen stiekem slechte bacteriën de bloedbaan bereiken met alle gevolgen van dien. Wanneer de balans dusdanig is verstoord en de slechte bacteriën de overhand hebben genomen, dan spreken we van dysbiose.

Dysbiose, wat is dat? Bij een dysbiose zijn er dus meer slechte dan goede bacteriën over in de darmen en de darmflora is ernstig vervuild. Dysbiose wordt in de volksmond ook wel leaky gut oftewel lekkende darm genoemd. Het lekken in de naam lekkende darm betekent niet dat je hond ontlasting zal lekken.

 • Je moet het meer zien zoals dat elektricien bij een niet goed geaarde accu zal zeggen dat er stroom weg lekt;
 • Dit geeft aan dat een circuit niet gesloten is;
 • In het geval van een lekkende darm is het circuit van de goede darmbacteriën niet goed gesloten, waardoor slechte bacteriën via de darmwand de bloedbaan in ‘lekken’;

4 oorzaken van lekkende darm Er zijn verschillende oorzaken te noemen waarom een lekkende darm bij jouw hond kan ontstaan. Deze vier oorzaken komen echter het meeste voor:

 1. Dysbiose (een ernstig uit balans geraakte darmflora);
 2. Verkeerde voeding (met veel suikers);
 3. Antibiotica (bij veelvuldig gebruik);
 4. Overdadig gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.

Symptomen van een lekkende darm bij honden Zeer veel van de chronische klachten bij onze huisdieren kunnen voortkomen vanuit een lekkende darm. Immers de verkeerde bacteriën komen via de gaten in de darmwand gemakkelijk in de bloedbaan terecht en kunnen dus van het puntje van zijn neus tot aan het puntje van zijn staart vervelende klachten geven. Het is daarom soms lastig om een lekkende darm aan te wijzen als dé boosdoener van de symptomen die je hond heeft. Het is verstandig om met terugkerende klachten met je hondje naar de dierenarts te gaan en te bespreken of een lekkende darm de oorzaak kan zijn van chronische klachten als:

 • lusteloosheid;
 • overgewicht;
 • allergische reacties van de huid;
 • overmatig jeuk;
 • chronische maag- en darmklachten.

Belangrijk bij het stellen van de diagnose van leaky gut is dat de symptomen hebben niet altijd een duidelijk aanwijsbare reden hebben. Zo kan je hond namelijk ook jeuk hebben doordat hij last heeft van wormen of als reactie op het gebruik van hondenshampoo. Overgewicht kan ook veroorzaakt worden door te weinig lichaamsbeweging en teveel tussendoortjes. Echter verdwijnen deze klachten ook weer als je stopt met het gebruiken van de shampoo of meer wandelingen gaat maken.

D at laatste is overigens altijd een goed idee, want wandelen met je hond is heel gezellig. Heeft je hond last van vage klachten waarbij je niet de oorzaak zomaar kan aanwijzen, dan is het verstandig even naar de dierenarts te gaan.

Je hond kan namelijk last hebben van een lekkende darm. En het is altijd fijn om dit goed vast te stellen, zodat je er daarna veel aan kan doen om je trouwe vriend weer helemaal beter te maken. Hoe bereik je een optimale darmflora bij honden? De optimale darmflora bij honden is iets wat elke hondenliefhebber wil bereiken.

 • Daarom hebben we deze vraag voorgelegd aan dierenarts Caspar Broekman en kun je de volgende video bekijken:  Hoe bereikt jouw hond een optimale darmflora en wat Probiotica bij een verstoorde darmflora kan doen;

Ook wordt de weerstand vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde besproken, oorspronkelijke acupuncturisten kennen het begrip immuunsysteem namelijk niet. Hij spreekt over de driehoeksverhouding en welke invloed dit op elkaar heeft tussen:

 1. (1) immuunsysteem;
 2. (2) het zenuwstelsel;
 3. (3) het hormoonstelsel.

Bekijk ook de video over weerstand en de bovenstaande driehoeksverhouding. Probiotica voor honden voor een gezonde, optimale darmflora Probiotica brengen – zo is algemeen bekend en onderzocht – de darmflora weer in balans. Dat doet het bij mensen en bij honden. Je moet in sommige gevallen alleen een ander supplement voor jezelf gebruiken dan voor je hond.

 • Bijvoorbeeld een flesje uit het koelschap met zuivel bij de supermarkt is bijvoorbeeld helemaal niet geschikt voor de hond;
 • Voor je hond gebruik je speciale probiotica;
 • Maar wat zijn probiotica nu eigenlijk? En wat doet het precies voor de darmflora? Wat zijn probiotica? Probiotica is een verzamelnaam voor supplementen die de darmflora ondersteunen;

Eigenlijk worden de goede bacteriën in de darmen ook probiotica genoemd. Om verwarring te voorkomen, bedoelen wij met probiotica de supplementen. Probiotica is 1 van de 10 functionele superfoods die je erg goed kunt inzetten bij jouw hond – dr. Jean Dodds Probiotica is de verzamelnaam voor producten die grote aantallen goede, levende darmbacteriën bevatten die lijken op de lichaamseigen goede bacteriën van de darmflora.

Het doel van deze goede, levende darmbacteriën is om de gezondheid te bevorderen door het evenwicht in de darm te verbeteren en te herstellen. Probiotische producten kunnen een gunstige werking op de darmflora hebben.

Als zodanig zijn ze in staat om de weerstand te ondersteunen en bescherming te bieden tegen infecties, ziektes en darmproblemen. In het lichaam komen zeer veel bacteriestammen voor. En lang niet allemaal zijn bekend of kunnen worden nagemaakt in een laboratorium.

 1. Enkelen daarvan kunnen wel in een laboratorium worden nagemaakt en via zuivel of voedingssupplementen worden ingenomen;
 2. Dit geldt voor de probiotica voor mens en dier;
 3. Voor mensen zijn er veel verschillende probioticapreparaten op de markt gebracht;

De meeste daarvan koop je in poeder of tabletvorm bij de drogisterij, apotheek of gezondheidswinkel. Er zijn echter ook probiotica met goede melkzuurbacteriën die wij mensen via zo een flesje uit de supermarkt kunnen nemen. Voor baby’s worden er goede bacteriën aan opvolgmelk toegevoegd, zodat de baby ook als je geen borstvoeding kan geven, de juiste bacteriën binnenkrijgt.

 1. Maar ook on gepasteuriseerde, rauwe melk kan ook worden ingezet als probiotica;
 2. Probiotica voor honden is meestal als supplement verkrijgbaar die je makkelijk met de voeding kan mengen;
 3. Zo zijn er poeders of capsules die bijvoorbeeld zo door de voeding gemengd kunnen worden;

De gezondheidsvoordelen van probiotica Probiotica supplementen kunnen zeer belangrijk zijn om de darmwand weer te herstellen. De bacteriestammen die in veel vrij verkrijgbare supplementen worden gebruikt helpen mee het slijmvlies in de darm te herstellen.

Daarnaast remmen ze actief de groei van ziektekiemen en bevorderen de aanmaak van goede bacteriën in je darmen. Zo kunnen probiotica actief helpen om het evenwicht in de darmflora weer terug te brengen. Bij mensen wordt het vaak aangeraden om na een antibioticakuur een probioticakuur te doen.

De reden hiervoor is simpel: antibiotica vecht tegen alle slechte bacteriën en daarbij neemt het ook goede bacteriën mee. En wanneer dit gebeurt, raakt de darmflora uit balans, waardoor slechte bacteriën hun kans grijpen om schade aan te richten. Neem je na een antibioticakuur probiotica dan kan de balans zich in je darmen mogelijk sneller herstellen.

Voor honden geldt exact hetzelfde. Ook bij hen kan een antibioticakuur veel schade aan de darmen aanrichten. Zorg dat je eerst de antibioticakuur afmaakt en geef je trouwe vriendje dan een probioticakuur om de darmflora weer in goede orde te herstellen.

Gebruik echter antibiotica en probiotica niet tegelijk , want dan kan de antibiotica zijn werk niet doen. Overigens helpt probiotica ook actief mee om een leaky gut te herstellen. Want dankzij zijn verzachtende en helende werking helpt het de darmwand te herstellen, bevordert probiotica de groei van goede bacteriën en helpt het zo mee om de gelederen te sluiten door de gaten te dichten.

Alle problemen die samenhangen met een lekkende darm bij de hond worden tevens aangepakt. Je hond heeft steeds minder last van de spijsvertering, de dunne ontlasting wordt dikker en huidproblemen verdwijnen.

Reis je veel met je huisdier? Een ander klimaat, zwemmen in zee en het reizen zelf kan ook zo zijn weerslag hebben op de darmgezondheid van je hond. Neem daarom ook probiotica mee op reis, zodat je je hond zijn darmflora kan ondersteunen wanneer dat nodig is.

Waarom heeft mijn hond probiotica nodig? Als je hond een lekkende darm heeft, is probiotica echt een aanrader. Maar als hij geen klachten heeft, heeft hij dan ook probiotica nodig? Wanneer je hond een eenzijdig dieet heeft, zonder uitgebalanceerde voeding, dan kan probiotica een goede aanvulling zijn om de darmflora gezond te houden.

Is je hond overgevoelig voor bepaalde koolhydraten of eiwitten? Dan raakt de darmflora van slag. Probiotica kan daar een grote ondersteuning bij bieden. Zijn de puppy’s van je hond via een keizersnede ter wereld gebracht? Moeder en pups hebben dan ook extra probiotica nodig.

Moeders om te herstellen, de kleintjes om de darmflora optimaal te laten ontwikkelen. Geef ook probiotica als je je hond ontwormt. Vooral met een medicinale ontworming kunnen de darmen geïrriteerd raken. Dankzij probiotica kan het zijn dat je hondje er dan veel minder last van heeft.

Dat is wel zo fijn, want onder ontwormen kom je soms gewoon niet uit. Wij raden aan om je hond niet met chemische middelen te ontwormen , er zijn voldoende natuurlijke ontwormingsmiddelen te vinden. En als je hond door omstandigheden sowieso een lagere weerstand heeft (bijvoorbeeld door een chronische ziekte of ouderdom) dan kan probiotica mee helpen om de weerstand aanzienlijk te verhogen.

Kortom: je kan je hond probiotica geven wanneer de weerstand een handje geholpen moet worden, na een operatie, na gebruik van antibiotica, tijdens een dieet, bij gezondheidsklachten en een lekkende darm.

Je mag het dagelijks geven, maar vaak is dat helemaal niet nodig. Vooral niet bij een uitgebalanceerd, biologisch dieet. Welke soorten probiotica zijn er voor mijn hond? Voor mensen is probiotica gewoon in de supermarkt (zuivelschap), drogisterij, apotheek en het reformhuis verkrijgbaar.

Soms krijg je het op recept van je huisarts, maar dan nog gaat het om een vrij verkrijgbaar product. Voor huisdieren en honden zijn er ook diverse soorten probiotica verkrijgbaar. Bijvoorbeeld via de dierenspeciaalzaak, van de dierenarts of door deze online aan te schaffen.

Klik hier om onze probiotica te bekijken. Probiotica voor honden is verkrijgbaar in verschillende toedieningsvormen. Zo zijn er spuitjes met een pasta die je bij de hond in zijn bek leegspuit. Verder zijn er pillen, poeders, drankjes en smakelijke brokjes die je met het voer van je hond kan vermengen.

Wij hebben hele handige probiotica capsules om door de voeding te mengen Om ervoor te zorgen dat je hondje de probiotica ook opsmikkelt, is er voor gezorgd dat het voor honden smakelijk is. Sommige producten hebben zelfs geen smaak, zodat je hond het gewoon opeet met bijvoorbeeld zijn graanloze brokken of het rauwe vlees – net wat voor een dieet je hond heeft.

Veel probiotica supplementen zijn gecombineerd met prebiotica. Prebiotica helpt – zoals je eerder kon lezen – de groei van goede darmbacteriën te stimuleren. Door een pre- en een probiotica tegelijk te geven bereik je sneller resultaat in het herstel van de darmflora van je lieve vriendje.

En dat is wel zo prettig. Prebiotica is er ook als los supplement. Wil je beide geven, dan raden wij een combi-supplement aan, zodat je altijd de juiste verhoudingen pre- en probiotica aan je hond geeft. De probiotica voor de hond is gemakkelijk mee te nemen – ook op reis.

Vooral de capsules zijn ideaal. Deze hoeven namelijk niet in een koelkast bewaard te worden en zijn niet gevoelig voor temperatuurwisselingen. Zijn probiotica veilig? Ja, het gebruik van probiotica bij honden is volkomen veilig als je maar de juiste producten aanschaft én de dosering niet overschrijdt.

 • Let altijd wel op dat je een door de EU goedgekeurd probiotica kiest, wanneer je deze online koopt;
 • Het is daarom aan te raden om via Nederlandse webshops de probiotica aan te schaffen;
 • Zo weet je zeker dat je een veilig en goedgekeurd supplement in huis haalt;

Daarnaast worden voor honden ook probiotica supplementen gemaakt, zoals deze voor mensen worden samengesteld: op basis van lichaamseigen bacteriestammen. Het lichaam herkent deze meteen en daardoor worden ze goed opgenomen. De supplementen voor honden maken daarnaast veel gebruik van natuurlijke ingrediënten, zoals veilige kruiden en planten.

 1. Dieren staan zeer dicht bij de natuur en de natuurlijke ingrediënten worden daardoor vele malen makkelijker opgenomen;
 2. En het is beter voor je lieve hond;
 3. Puur natuur; je hond weer in balans De natuur zit zo in elkaar dat er altijd kruiden en andere voedingsstoffen te vinden zijn die het lichaam helpen te helen;

Dat geldt voor mensen en voor honden. En aangezien je hond nog dichter bij de natuur staat, is het goed om de darmen weer gezond te maken met behulp van natuurlijke voeding en supplementen. De beste voedingsmiddelen voor gezonde darmen Gezonde darmen houden van natuurlijke producten.

Deze verteren veel gemakkelijker dan kunstmatig geperste brokken die ook nog eens de ontlasting verminderen. Bij de dierenspeciaalzaak is er zeer veel om uit te kiezen voor je doldwaze pup, volwassen hond of senior maatje.

Zo kun je voor de meest gezonde darmflora je hond rauw vlees geven. Dit is er in vele smaken. En omdat alles van het dier – zelfs botten – in het vlees is verwerkt, weet je zeker dat je hond alle vitaminen en mineralen binnen krijgt. De spijsvertering weet ook precies wat hij met dit rauwe product moet doen, waardoor je een gezonde, vrolijke hond in huis hebt met bakken energie.

Omdat de botten niet zijn gekookt kunnen ze niet splijten en daardoor scherpe, puntige stukjes veroorzaken. Wil je je trouwe vriendje liever geen rauw vlees voor zetten? Maar zijn brokken ook niet je favoriet? Er is ook bijvoorbeeld zacht gestoomd vleesof blikvoeding voorzien van groenten waarin ook alle voedingsstoffen bewaard zijn gebleven.

Vanzelfsspreken is het wel van belang om naar de kwaliteit van de voeding te kijken. Omdat je je hond vlees geeft dat niet bewerkt is met conserveringsmiddelen en dergelijke, verwerkt het lichaam dit opperbest en blijft de darmflora zoveel mogelijk in tact.

 • Iedere hond is anders en dankzij een gezond voedingsprogramma toegespitst op jouw hond, zal de darmflora zich herstellen en krijg jij er een vrolijke, gezonde hond voor terug;
 • Bovendien blijft met gezonde, biologische voeding zonder conserveringsmiddelen de darmflora van de hond gezond en op peil;
See also:  Hoe Leer Ik Mijn Hond Rustig Wandelen?

Samenvatting Een gezonde darmflora is voor je hond net zo belangrijk als voor jou. We vatten de belangrijkste punten nog even voor je samen. De darmflora bestaat uit een samenstelling van bacteriën die ervoor zorgen dat de darmwand beschermt blijft, onder meer door het darmslijmvlies te beschermen.

De darmflora heeft verschillende taken. Het helpt mee met het op peil houden van het immuunsysteem en met de spijsvertering. Om optimaal zijn werk te doen, moet het delicate milieu van de darmflora in balans zijn.

Door middel van een gevarieerde voeding hou je deze balans het beste in staat. Als de balans van de darmflora verstoord wordt, verminderd het immuunsysteem en kunnen er allerlei maag- en darmklachten ontstaan. In zeer ernstige gevallen ontstaat er een lekkende darm. De balans in de darmflora kan verstoord worden door:

 1. stress;
 2. antibiotica;
 3. verkeerde voeding met veel suikers;
 4. voeding met gemodificeerde voedingsstoffen;
 5. chemische bestrijdingsmiddelen.

Bij een lekkende darm is de darmwand onbeschermd en kunnen slechte bacteriën stiekem door de darmwand heen lekken de bloedbaan in. Dit kan allerlei gevolgen hebben, variërend van lusteloosheid tot en met overgewicht en allerlei allergische reacties. Probiotica kan helpen om de darmflora weer beter op peil te brengen. Probiotica is de verzamelnaam voor goede bacteriën in de darmflora.

Het is ook de naam voor de voedingssupplementen met goede bacteriestammen. In de supplementen worden niet alle bacteriestammen meegenomen (dat zou onmogelijk zijn), maar wel degene die een hond het hardst nodig heeft om te herstellen.

Veel probiotica supplementen zijn gecombineerd met prebiotica. Prebiotica stimuleert de groei van goede bacteriën in de darmen van je hond. Je hoeft niet altijd probiotica te geven. Het is vooral belangrijk om een leaky gut (lekkende darm) te helpen genezen, als kuur na een antibiotica kuur en wanneer je hond wel een steuntje kan gebruiken bij de weerstand.

Bezoek ook de dierenarts als je vermoedt dat je hond een verstoorde balans heeft in de darmflora of een lekkende darm heeft. Het gebruik van probiotica supplementen is geheel veilig. Gebruik wel speciale probiotica of pre- & probiotica supplementen speciaal voor huisdieren.

En gebruik producten die zijn goedgekeurd in de EU. Hou na gebruik de darmflora van je hond in stand door middel van goede, eerlijke, biologische en vooral organische voeding. Voeding en kruiden helpen ook mee om de darmen in balans te houden. Naast probiotica kun je ook eens kijken naar superfoods zoals: Kurkuma en Kokosolie. .

Wat is goed voor honden darmen?

Je hond heeft diarree. Waarschijnlijk pak je meteen je telefoon en begint te Googelen. In je zoekresultaten kom je allerlei oorzaken en vooral ook oplossingen tegen. Van Norit tot Brinta en van Imodium tot gekookte kip met rijst. Niet alle antwoorden van Google zijn altijd even betrouwbaar.

 1. Dus wat kun je nou eigenlijk wel en wat beter niet aan je hond geven wanneer hij last heeft van waterdunne ontlasting? Leuk en aardig dat Google met van die handige huis-tuin-en-keukenmiddeltjes komt, maar toch is het niet verstandig deze tips klakkeloos over te nemen;

Onze dierenarts Martin Hovius raadt bijvoorbeeld het geven van Brinta, (gekookte kip met) rijst en Imodium af. Hoewel Brinta veel voedingsvezels bevat die de darmwerking bevorderen, kun je brinta al gauw verkeerd klaarmaken voor je hond. Denk aan de verkeerde hoeveelheid of verhouding, of het gebruik van melk i.

 1. water;
 2. Melk is absoluut niet goed voor volwassen honden en doet meer kwaad dan goed;
 3. Rijst kan juist gistingsdiarree veroorzaken en moet dus zeker niet worden gebruikt bij een hond met diarree;
 4. Vroeger werd nog weleens geadviseerd om honden gekookte kip met rijst te geven bij diarree, omdat dit licht verteerbaar zou zijn;

Eigenlijk is dit maar een rare gang van zaken. Juist als de darmen al van slag zijn, kun je beter niet de voeding van je hond aan gaan passen. Waar mensen het goed doen op een gevarieerd voedingspatroon, raken de darmen van een hond juist gewend aan één soort voeding.

Wanneer je hiervan afwijkt, kunnen de darmen van slag raken. Geef je hond dus geen ander eten dan zijn gebruikelijke voeding. Ook Imodium wordt vaak genoemd als oplossing voor diarree. Echter staat imodium erom bekend dat het obstipatie kan veroorzaken.

Ook al ben je dan misschien van de diarree af, verstopping is minstens zo vervelend voor je hond! Norit is ook zo’n middeltje dat bovenaan in de zoekresultaten komt te staan en vaak wordt geadviseerd. In principe kan dit middel geen kwaad. Je kunt en mag het aan je hond geven, maar helaas heeft het gebruik van Norit niet altijd het beoogde effect.

 • Wat wel goed werkt is O;
 • Ace-poeder;
 • Dit middel draagt bij aan een goede vochtbalans en helpt ontlasting dikker te maken;
 • Het poeder dient in water te worden opgelost en bevat glucose en zouten om uitdroging tegen te gaan;

Bovendien draagt het bij aan een goede zout- en vochtbalans. Naast O. Ace-poeder heeft Dierenapotheek. nl een aantal goede producten in het assortiment die helpen bij diarree. Diarsanyl is bijvoorbeeld een aanvullend diervoeder in pastavorm, dat de darmfunctie ondersteunt.

Het is te gebruiken bij acute dunne ontlasting of tijdens de daaropvolgende periode bij je hond. Houd de diarree langer dan 5 tot 7 dagen aan? Of heeft je hond koorts en/of eet en drinkt hij niet meer? Dan is het advies om zo snel mogelijk contact op te nemen met je eigen dierenarts.

Heb je vragen vragen over dit artikel of over onze producten? Stel ze dan gerust door middel van ons contactformulier. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op..

Kan ik mijn hond Imodium geven?

Hoe verloopt de behandeling van diarree? – De behandeling van diarree is afhankelijk van de oorzaak. Wanneer de oorzaak bekend is wordt een behandeling opgesteld. Giardia wordt meestal bestreden met middelen zoals Metrazol of Panacur. Bij Giardia worden de rest van de huisdieren ook behandeld.

Meestal gaat de diarree over, maar het komt ook wel een voor dat de diarree aanhoudt. Het komt wel eens voor dat mensen geneesmiddelen voor mensen aan de hond geven. Echter kan een hond niet zo goed tegen verschillende medicijnen en zijn de bijwerkingen anders.

Een optie die men wel aan de hond kan geven is het medicijn Imodium. Imodium kan werkzaam zijn in een dosering van 0,08 mg/kg die elke zes uur toegediend mag worden. Men moet hiermee echter wel voorzichtig zijn, aangezien het een verdovend medicijn is wat neurologische bijwerkingen kan hebben voor onder andere kleine honden en honden die (deels) Collie zijn.

Ook kan men ervoor kiezen om de hond een diarreeremmer te geven, deze zijn er speciaal voor honden. Ook in de voeding moeten een aantal veranderingen plaats vinden, zo moet de normale voeding onderbroken worden wanneer het dier diarree heeft.

Op de eerste dag dat het dier diarree heeft, krijgt het geen eten meer. Het is echter wel noodzakelijk dat het dier er wel bij drinkt aangezien diarree vaak met veel vochtverlies gepaard gaat. Het werkt vaak ondersteunend wanneer de hond rijstwater drinkt.

De tweede dag mag de hond een kleine hoeveelheid vast voedsel. Het is raadzaam om voeding te geven wat gemakkelijk verteerbaar is voor de hond, dit kan bijvoorbeeld rijst of kip zijn. Het is wel belangrijk dat dit voedsel over meerdere porties per dag wordt verdeeld.

De dagen daarna kan de hoeveelheid weer langzaamaan opgebouwd worden naar de normale hoeveelheid.

Is havermout goed voor de hond?

VEZELS – Ontsloten havermout is een zeer goede bron van verteerbare en niet-verteerbare vezels. Deze vezels behoren tot de groep van de ‘prébiotica’. Ze stimuleren de groei en/of de activiteit van gunstige bacteriën in de darmen. Op deze manier ondersteunen ze een optimale darmflora.

De vezels stimuleren de werking van de maagspieren en zorgen ervoor dat de voeding langer in de maag blijft. Dit alles resulteert in een betere vertering van de eiwitten, een gevoel van verzadiging en het reguleren van de darmtransit.

De ‘betaglucanen’ zijn een belangrijke groep van vezels die ook aanwezig zijn in ontsloten havermout. Ze ondersteunen de immuniteit, werken cholesterol-verlagend en dragen bij aan een gezond hart- en bloedvatenstelsel.

Hoe krijgt mijn hond harde ontlasting?

Welke informatie krijg je door te kijken naar ontlasting van je hond? –

 • Gezonde ontlasting:  de ontlasting van een gezonde hond is compact en donker bruin van kleur.
 • V eel ontlasting:  wanneer je hond veel/vaak moet poepen kan dit komen doordat je hond teveel voer binnenkrijgt of dat deze het voer niet goed verteert.
 • Harde ontlasting:  wanneer je hond te harde ontlasting heeft kan dit komen omdat deze teveel vezels heeft binnen gekregen. Vezels worden verwerkt in de voeding en onttrekken het vocht waardoor de ontlasting harder wordt. Te harde ontlasting kan een verstopping veroorzaken.
 • Zachte ontlasting:  zachte ontlasting ook wel diarree genoemd heeft verschillende oorzaken. Je hond krijgt teveel voer of snacks/extraatjes binnen, sommige honden krijgen diarree wanneer zij gestrest zijn, of met het overstappen op andere voeding wil je hond ook last kunnen krijgen van diarree. Wanneer diarree aanhoudt of ontzettend waterig wordt schakel dan dierenarts in, je hond kan last hebben van een bacterie, wormen, ontsteking of een parasiet.

Kun je Imodium aan een hond geven?

Hoe verloopt de behandeling van diarree? – De behandeling van diarree is afhankelijk van de oorzaak. Wanneer de oorzaak bekend is wordt een behandeling opgesteld. Giardia wordt meestal bestreden met middelen zoals Metrazol of Panacur. Bij Giardia worden de rest van de huisdieren ook behandeld.

Meestal gaat de diarree over, maar het komt ook wel een voor dat de diarree aanhoudt. Het komt wel eens voor dat mensen geneesmiddelen voor mensen aan de hond geven. Echter kan een hond niet zo goed tegen verschillende medicijnen en zijn de bijwerkingen anders.

Een optie die men wel aan de hond kan geven is het medicijn Imodium. Imodium kan werkzaam zijn in een dosering van 0,08 mg/kg die elke zes uur toegediend mag worden. Men moet hiermee echter wel voorzichtig zijn, aangezien het een verdovend medicijn is wat neurologische bijwerkingen kan hebben voor onder andere kleine honden en honden die (deels) Collie zijn.

 1. Ook kan men ervoor kiezen om de hond een diarreeremmer te geven, deze zijn er speciaal voor honden;
 2. Ook in de voeding moeten een aantal veranderingen plaats vinden, zo moet de normale voeding onderbroken worden wanneer het dier diarree heeft;

Op de eerste dag dat het dier diarree heeft, krijgt het geen eten meer. Het is echter wel noodzakelijk dat het dier er wel bij drinkt aangezien diarree vaak met veel vochtverlies gepaard gaat. Het werkt vaak ondersteunend wanneer de hond rijstwater drinkt.

 • De tweede dag mag de hond een kleine hoeveelheid vast voedsel;
 • Het is raadzaam om voeding te geven wat gemakkelijk verteerbaar is voor de hond, dit kan bijvoorbeeld rijst of kip zijn;
 • Het is wel belangrijk dat dit voedsel over meerdere porties per dag wordt verdeeld;

De dagen daarna kan de hoeveelheid weer langzaamaan opgebouwd worden naar de normale hoeveelheid.

Is zilvervliesrijst slecht voor honden?

Gekookte zilvervliesrijst met rauw vlees, heerlijk voor je hond. – Alles voor je hondjes, de een geeft brokken, de ander maaltijden en wij geven onze trouwe viervoeters vlees. Diepgevroren dan wel. Elke twee weken komen de mensen van Lotgering hier 2 kratten diepvriesvlees bezorgen.

 1. Met twee Ridgebacks en twee Leonbergers is dat ook zo weer op;
 2. Een gemiddelde hond heeft ongeveer 1-2% van zijn lichaamsgewicht aan rauw vlees nodig;
 3. Bij ons krijgen ze allemaal 500 gram per hond per dag;
 4. Dat zijn dus 4 pakjes per dag;

Af en toe maak ik het extra lekker voor ze. Dan kook in in ruim kokend water 1 kg zilvervliesrijst en na 12 minuutjes koken lekker langzaam laten afkoelen met de deksel op de pan en na een half uurtje het vlees erbij in de pan. Als er geen botdelen in het vlees zitten kan je het gelijk meekoken, met botdelen dus niet! Dietske de voedingsexpert van Lotgering  geeft hierover de volgende waarschuwing over diepgevroren vlees met botten! De samenstelling van ons vlees bestaat uit spieren, organen en botten.

 • Op het moment dat het vlees gekookt wordt, veranderd de structuur van het geheel, maar met name van de botten en dit maakt het zeer gevaarlijk;
 • Gekookte botten kunnen namelijk niet meer opgelost worden door de maagsappen die zich bevinden in de maag van de hond;

Een gezonde, rauw gevoerde hond kan botten rauw en in zijn geheel opeten, deze zullen oplossen en veranderen tot een brei als zij in de maag verblijven. Zodra de botten gekookt worden, stagneert dit proces en kunnen de botten dus onverteerd in de darmen terecht komen met alle nare gevolgen van dien.

 • Het beste kun je dus gewoon de rijst koken, en onder het afkoelen en het ontdooide vlees erbij doen zodat je de lekkere bouillon smaak krijgt;
 • Ga dus ook niet diepvries vlees met botten op een hoge stand ontdooien in je magnetron! Zilvervliesrijst is vezelrijk, dus gezonder dan witte rijst;

Maar die keuze mag je zelf maken! Als ik een rijstmaaltijd maak voor ons zelf, kook ik altijd een kilootje extra mee voor de doggie’s. En dan naar keus wat groente’s erbij, boontjes, broccoli etc etc. Dit recept kan natuurlijk ook prima met smuldier, rodi, bark etc, zolang het maar diepgevroren is, let wel op of er botten in het vlees verwerkt zitten of niet! Dit receptje is natuurlijk niet bedoeld om een discussie over vlees te voeren, maar meer als leuke tip! Voor 4 honden: 1 kg zilvervlies rijst 2 pakjes a 500 gram diepvriesvlees  Lotgering Zet een grote pan op met 2 liter kokend water Kook 12-14 minuten door als je parboild rijst hebt (90 procent van alle rijst is parboiled, voorgekookt) Of 20-25 minuten als je rauwe rijst hebt. Meng je ontdooide vlees erdoor en laat nog eens een 30-60 minuten afkoelen met de deksel op je pan! Eet smakelijk voor je doggie’s! Hond Diarree Wat Voor Eten Geven Hond Diarree Wat Voor Eten Geven Hond Diarree Wat Voor Eten Geven .