Hond Loopt Mank Wanneer Dierenarts?

Hond Loopt Mank Wanneer Dierenarts
Mijn hond loopt mank – Als je hond mank loopt betekent dit dat hij of zij pijn heeft aan één van de poten. Door mank te gaan lopen ontziet je hond de zere poot en kan hij/zij zich toch voortbewegen zonder al te veel pijn. Het is belangrijk om de oorzaak van het manken te achterhalen en te behandelen.

  • Zo kan je maatje zich zo snel mogelijk weer goed en zonder pijn voortbewegen;
  • Wat is de oorzaak? Misschien heb je zelf al een idee wat de oorzaak van de kreupelheid is;
  • Je hond is bijvoorbeeld tijdens het spelen met zijn poot in een kuil blijven haken, tussen de deur gekomen of gestoken door een insect;

Als je dit als eigenaar gezien hebt, heb je al een belangrijk inzicht in de mogelijke oorzaak van de pijn bij je hond. Soms loopt je hond mank zonder dat je enig idee van de oorzaak hebt. Plots of juist heel geleidelijk aan ontziet hij of zij één van de poten terwijl je hiervoor nooit iets aan je huisdier gemerkt hebt.

De uiteindelijke oorzaak van het mank lopen kan variëren van een doorn in een zoolkussen tot een kneuzing of verrekking tot een botbreuk tot een heup of elleboog uit de kom. Ook artrose, een gescheurde kruisband of patella luxatie kan de oorzaak voor het mank lopen zijn.

Wanneer naar de dierenarts? Zoals aangegeven is mank lopen een uiting van pijn. Als je hond direct na een verstapping een aantal passen mank loopt, maar zich daarna hersteld dan is er geen reden om naar de dierenarts te gaan. Als de kreupelheid echter aanhoudt is het wel verstandig je hond te laten onderzoeken.

  • Dit kan namelijk betekenen dat er iets mis is met één van de poten van je hond;
  • Wat kan er aan gedaan worden? De dierenarts zal je altijd vragen of je zelf een idee hebt van de oorzaak van de kreupelheid;

Heeft je hond hard gerend of gek gespeeld? Als jij als eigenaar iets kunt vertellen over de mogelijke oorzaak kan dit de dierenarts helpen om te bepalen wat er aan de hand kan zijn. Vervolgens zal de dierenarts je hond uitgebreid onderzoeken. Tijdens het orthopedisch onderzoek worden de gewrichten van je hond bewogen en goed nagevoeld.

  • Soms is aanvullend onderzoek nodig, in de meeste gevallen zal dit het maken van een röntgenfoto zijn;
  • Op een röntgenfoto kan de dierenarts de botstructuren in beeld brengen en een mogelijke breuk zien;
  • In een heel enkel geval is een CT-scan nodig om te bepalen waar je hond last van heeft;

Als de dierenarts onderzocht heeft waarom je hond mank loopt zal hij/zij op basis daarvan met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is. Soms is het probleem met rust en pijnstilling te verhelpen, soms zijn ingrijpendere behandelingen zoals een operatie nodig om je hond weer goed en pijnloos te laten lopen.

Onze Service Wij zijn makkelijk bereikbaar. Bij onze praktijk bevindt zich een parkeerterrein met voldoende gratis parkeergelegenheid. Ook als je graag een tweede mening wilt kun je bij ons terecht. Niet alleen baasjes, maar ook andere dierenartsen sturen regelmatig patiënten naar ons door voor een second opinion op het gebied van cardiologie, tandheelkunde en interne geneeskunde.

Maandag: 9. 00 – 19. 00 uur Dinsdag: 9. 00 – 19. 00 uur Woensdag: 9. 00 – 19. 00 uur Donderdag: 9. 00 – 19. 00 uur Vrijdag: 9. 00 – 19. 00 uur.

Hoe lang mag een hond mank lopen?

Help mijn hond is kreupel. Het komt regelmatig voor dat een hond kreupel loopt. Maar moet je dan meteen naar de dierenarts? En zo nee, wanneer dan wel? Om deze vragen te beantwoorden zijn een paar weetjes belangrijk. Ten eerste dat honden bikkels zijn. We kunnen er vanuit gaan dat een kreupel dier pijn heeft! Bij acute pijn wil een dier wel eens piepen, maar bij chronische pijn, hoe erg ook, hoor je ze zelden.

Kreupele honden willen vaak graag lopen, ze kwispelen en springen en rennen en ze piepen zelden. Maar een hond die mankt moet aan de korte lijn en mag niet te lang lopen. Liever 4 keer per dag 10 minuten dan een keer een half uurtje.

Als uw hond kreupel loopt mag u best even wachten met het bezoek aan uw dierenarts. Wel moet er na het ontstaan van de kreupelheid verbetering te zien zijn en na 3 dagen hoort de kreupelheid over te zijn. Als een hond na een ongelukje langer dan een half uur zijn poot helemaal niet belast of laat bungelen dan is een snel bezoek wel te adviseren.

Vooral jonge puppy’s kunnen drama maken, zonder dat er veel aan de hand is. Dan zien we snel herstel. Een gezonde hond staat soepel op vanuit een liggende houding en is niet stijf of mank. Spierpijn kent een hond amper! Stijfheid duidt bijna altijd op gewrichtspijn.

Deze dieren zijn ook vaak eerder moe. Ze gaan bijvoorbeeld liggen zodra u tijdens een wandeling stopt. Voor dieren met bewegingsproblemen zijn er zeer veel behandelingen mogelijk. Vaak kan een eigenaar zelf al heel veel zelf doen door de beweging beter over de dag te verdelen en explosieve bewegingsvormen te vermijden.

  • Ook overgewicht bestrijden kan zeer effectief zijn in het oplossen van bewegingsproblemen;
  • Er zijn zeer veel preparaten verkrijgbaar die wonderen beloven;
  • Neem bij twijfel over zo’n product gerust contact met ons op dan kunnen we u vaak vertellen of het zin heeft of juist kwaad kan om een bepaald product aan uw dier te geven;

Daan Kranendonk, Dierenkliniek Putten.

Hoe lang duurt verstuikt pootje hond?

Hoe lang duurt verstuikt pootje hond? Met rust en behandeling zullen de meeste verstuikte enkels vrij snel weer normaal zijn. Als de poot na 48 uur niet beter is, of als het slechter wordt, overleg dan met je dierenarts.

Wat doen bij manke poot hond?

Loopt je hond mank na het rennen? – Loop je harige vriend na het rennen mank? Dan is de kans groot dat hij tijdens zijn wandeling iets heeft verrekt of verstuikt heeft. Maar het is ook mogelijk dat je viervoeter in iets scherp is gaan staan. Controleer daarom zijn pootjes om er snel genoeg achter te komen waar hij precies last van heeft.

Je wilt natuurlijk niet dat je dier te lang rond blijft lopen met een probleem. Kijk bijvoorbeeld over er iets onder zijn voetzolen zit of tussen zijn tenen. Wanneer je hond aan zijn poot likt en mank loopt dat is de kans groot dat zijn pootje warm en/of dik is geworden en zijn spieren zijn beschadigd.

Houd in de gaten of je hond niet meer kan lopen en of hij lang mank blijft lopen. Wanneer zijn pootje warm aanvoelt kun je de betreffende poot koelen en een bezoek aan de dierenarts brengen.

See also:  Wat Eet En Drinkt Een Hond?

Wat als een hond mank loopt?

Mijn hond loopt mank: wat is de oorzaak? – Het mank of raar lopen van uw hond kan vele oorzaken hebben. Soms ontstaat de kreupelheid ineens, bijvoorbeeld na een ongeluk of het spelen met een andere hond. Het kan ook zijn dat uw hond een spier- of gewrichtsaandoening heeft, bijvoorbeeld door een groeiafwijking of door erfelijke aanleg. Mogelijke oorzaken van kreupelheid bij uw hond zijn onder andere:

  • gebroken poot
  • pijn aan poot, bijvoorbeeld door een wond
  • iets in de poot, bijvoorbeeld glas
  • slijtage van het gewricht ( artrose ) 
  • heupdysplasie (HD)
  • elleboogdysplasie (ED)
  • loszittende knieschijf (patella luxatie)
  • gescheurde kruisband
  • standsafwijkingen
  • groeiafwijkingen

Wat kost een rontgenfoto van een hond?

Kosten röntgenfoto   – Tegenwoordig kan een dierenarts ook digitaal een röntgenfoto laten maken. Het voordeel hiervan is dat de dierenarts op een beeldscherm de gemaakte foto goed kan inzoomen en dan kan bij een traditionele röntgenfoto niet. De kosten voor een digitale röntgenfoto is rond de €100 en een traditionele röntgenfoto kost ongeveer €90.

Kan een hond een spier verrekken?

Een hond kan tevens mank gaan lopen omdat hij zich verstapt en een spiertje verrekt. Ook als je hond zijn poot verzwikt kan dit een tijdje zeer doen. Wel is het verstandig om even goed het pootje en zooltje te inspecteren om te kijken of je hond niet in glas is gestapt.

Hoe weet je of een hond zijn poot heeft gebroken?

Botbreuken bij de hond – De botbreuken die een hond oploopt zijn meestal het gevolg van een aanrijding, vechtpartijen of valpartijen. Soms is het tegen de eigenaar opspringen van een jonge hond al voldoende voor het krijgen van een breuk van het bovenbeen.

Bij aanrijdingen is het logisch dat door de krachten die daarbij ontstaan botten kunnen breken of dat bijvoorbeeld een heup uit de kom schiet doordat het heupkapsel scheurt. Bij vechtpartijen kunnen sterke honden bij kleinere honden zo hard in de poten bijten dat er een breuk optreedt, betreft het grotere honden dan zie je nog wel eens dat er breuken aan de kaken optreden doordat de honden met de bek tegen elkaar botsen of elkaar daar bijten.

Honden die vallen kunnen van alles breken of gewrichten kunnen uit de kom schieten. Een kleine ongelukscategorie die dan nog overblijft zijn de honden die door een paard worden getrapt of natuurlijk de (jonge) hondjes die altijd om de voeten van de eigenaar dartelen en dan gebeurt het natuurlijk eens dat de eigenaar per ongeluk op het voetje gaat staan en dat er wat breekt.

Ga zelf niet onderzoeken of er iets gebroken is, de scherpe uiteinden van de breukvlakken kunnen heel wat interne beschadigingen veroorzaken. Het is duidelijk te merken wanneer een hond iets gebroken heeft: hij heeft pijn en op de plaats van de breuk treedt vaak een zwelling op; hij zal de poot niet meer kunnen gebruiken, soms staat een gebroken poot op een vreemde manier onder de hond; ook is het mogelijk de gebroken poot op een abnormale manier te bewegen.

Dit moet zoveel mogelijk voorkomen worden om verdere beschadigingen tegen te gaan. Botbreuken kunnen via verscheidene methodes geopereerd worden. Naast de pin en de externe fixatie gebruiken wij veelal de botplaat. Dit geeft de meest stabiele fixatie, maar hiervoor is wel genoeg heel bot nodig om de plaat op te fixeren.    Foto 1: Fractuur van de elleboog. Vastgezet met 2 pinnen, 2 schroeven en cerclage. Foto 2: Dwarsfractuur van een voorpoot, met wat losse fragmenten. Gezet met een plaat en 6 schroeven..

Kan je een hond een paracetamol geven?

Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.

Kan een hond kneuzing hebben?

Wat is een kneuzing? – Een kneuzing is een gesloten verwonding waarbij de huid nog intact is. Het  ontstaat na een slag met een bot voorwerp of door het stoten tegen een voorwerp. Ook een aanrijding of valpartij kan tot flinke kneuzingen en inwendige bloedingen leiden.

Wat te doen bij kreupelheid hond?

Pijnstilling – Veel honden die kreupel zijn hebben ook pijn. Een dierenarts kan je hond pijnstilling voorschrijven. Pijnstilling is en goede oplossing voor honden met pijn. Wel moet ermee worden opgepast. Pijn is namelijk een signaal vanuit het lijf dat er gevaar dreigt en belangrijk voor het behoudt van gezond weefsel.

Bij lichamelijke pijn komen er stoffen vrij, genaamd prostaglandines, die de pijnreceptoren van de pijnzenuwen prikkelen. Vanuit de pijnzenuwen gaat er een signaal naar het ruggenmerg en naar de hersenen.

In de hersenen wordt de bewustwording van pijn geregistreerd. Wanneer honden pijnstilling toegediend krijgen wordt hun pijnreceptie onderdrukt, waardoor de kans bestaat sneller over hun grens te gaan. Hierdoor kunnen ze zichzelf juist weer overbelasten. Wanneer de pijnstilling dan is uitgewerkt zal het oorspronkelijke probleem wat pijn gaf mogelijk juist verergerd kunnen zijn.

Wat is een goede pijnstiller voor honden?

pijnsymptomen bij oudere hond

De geregistreerde pijnstillers voor uw hond, zoals Metacam en Rimadyl, kunnen alleen worden voorgeschreven door de dierenarts. U kunt deze dus niet online kopen, ze zijn namelijk receptplichtig. Wel hebben wij in onze webshop natuurlijke ondersteunende middelen voor uw hond.

Waarom tilt een hond zijn voorpoot op?

Wat zou het toch fijn zijn als jij en je hond gewoon in dezelfde taal konden praten. Het is niet alleen heel gezellig, maar ook nog eens heel handig als jullie precies weten wat jullie elkaar duidelijk willen maken. Gelukkig komen we al een heel eind met de volgende 17 gebaren van je hond.

  • Wanneer een hond kwispelt is hij blij en wanneer hij gromt is hij niet blij;
  • Tot zover de hondenkennis van een gemiddeld mens;
  • Tot vandaag;
  • Want eindelijk weten we wat de volgende 17 gebaren, bewegingen en houdingen betekenen in hondentaal! Wetenschappers van de Universiteit van Salford ontcijferden en vertaalden namelijk de belangrijkste gebaren waarmee honden met hun baasjes communiceren;
See also:  Wanneer Hond Loops In Het Jaar?

Prent ze dus maar gauw in je hoofd, want zo kun je niet alleen makkelijker met je viervoeter communiceren, maar zo wordt jullie band ook nog eens sterker! 1. Rollen op de rug Hiermee maakt je hond je duidelijk dat hij over zijn buikje geaaid wil worden.

  1. Hoofd onder een object Nee, dit is geen verstopgedrag, hiermee wil je hond je duidelijk maken dat je zijn speeltje moet aangeven;
  2. Hoofd naar voren bewegen Dit betekent niets anders dan dat je hond graag geaaid wil worden;

Op de achterpoten staan Je hond lijkt een ware circusartiest wanneer hij op zijn achterpoten gaat staan. Maar wat het voornamelijk betekent is dat hij graag met je wil spelen. Afwisselend van baasje naar object kijken Misschien raad je het al, maar hiermee wil je hond je duidelijk maken dat je hem het object moet aangeven.

  1. Grote kans dat het iets lekkers of een speeltje is! 6;
  2. Achterpoten in de lucht Hiermee geeft je hond aan dat hij gekrabd of geaaid wil worden;
  3. Een poot omhoog houden Waarschijnlijk gaat het hier om een van de voorpoten, een bekend speels gebaar van een hond;

Hiermee probeert hij duidelijk te maken dat je hem zijn speelgoed moet geven. Onder je benen kruipen Een ander gebaar voor eigenlijk dezelfde betekenis als hierboven. Hiermee vraagt hij je namelijk ook om zijn speelgoed aan te geven. Hond Loopt Mank Wanneer Dierenarts 9. Speelgoed weggooien Een verrassende betekenis, want dit betekent niet eens zozeer dat hij het spelen zat is, maar eerder dat hij honger heeft. 10. Op en neer springen Je kan maar beter genoeg gebaren hebben om aan te geven dat je honger hebt. Daarom betekent ook het op en neer springen dat je hond graag wat wil eten.

11. Beide poten onder een ander object plaatsen Hiermee probeert je hond het volgende te zeggen: ‘Geef me een ander speeltje’ 12. Neus tegen je hand duwen Een hond vindt het doorgaans erg fijn geaaid te worden, dus ook hier zijn meerdere gebaren voor.

Wanneer je hond met zijn neus tegen je hand duwt wil hij dolgraag geaaid worden. 13. Aan je hand likken Het kan zijn dat je handen heerlijk naar eten ruiken, maar doorgaans wil een hond -wederom- duidelijk maken dat hij graag geaaid wil worden wanneer hij plotseling aan je hand begint te likken.

14. Met twee voorpoten op je benen leunen Honden zijn van nature nieuwsgierige beesten en dat merk je vooral wanneer ze met twee voorpoten op je benen leunen. 15. Pootje laten rusten op je hand Honden hebben meerdere manieren om duidelijk te maken dat ze met je willen spelen, het is dan ook erg belangrijk voor ze! Ook wanneer ze hun pootje laten rusten op je hand vragen ze je om met ze te spelen.

16. Zacht in je arm bijten Nóg een manier om aan te geven dat hij met je wil spelen. 17. Een object aanraken met één pootje Deze had je misschien zelf wel kunnen raden; wanneer een hond met zijn pootje een object (bijvoorbeeld een bal) aanraakt vraagt hij je om het speelgoed aan te geven. Hond Loopt Mank Wanneer Dierenarts Elke week nieuwe tips en inspiratie!.

Hoe herken je patella luxatie?

The store will not work correctly in the case when cookies are disabled. Blog menu 19 april 2021 Een hond met een te losse knieschijf loopt risico dat de knieschijf vroeg of laat uit zijn groeve schiet. Dit noemen we een patella luxatie. De voornaamste klacht is manken of af en toe door de knieën gaan. Bij luxatie aan 1 knie zie je vaak een typisch soort ‘hinken’ met 1 achterpootje in de lucht. Over het algemeen is de aandoening zeer goed te behandelen. Welke behandeling men kiest, hangt af van de oorzaak en gradatie van de luxatie.

Wat kost een gebroken poot bij een hond?

Honden hebben vaker iets onder de leden, kunnen minder hebben en zijn minder voorzichtig dan katten. Hierdoor zijn baasjes meer bewust van hun verantwoordelijkheid en durven daarom minder risico’s te nemen. De kosten bij een dierenarts voor honden zijn hoger dan voor een kat.

Waarom loopt hond op 3 poten?

4 jul | Posted by Dominique | no comments | Mijn hond kan niet meer op zijn achterpoot staan, wat nu? We zien het in de praktijk erg veel voorkomen, honden die op 3 poten lopen of duidelijk alleen op de voorvoet lopen. Meestal wordt gedacht dat er iets in de voetzooltjes zit van de hond. Maar wat zou er dan wel aan de hand kunnen zijn? De eerste vraag die ik krijg: Heeft mijn hond pijn? Mijn antwoord daarop is volmondig: JA! Maar waarom is dit zo lastig te beoordelen voor de meeste hondeneigenaren? De hond kijkt in de meeste gevallen niet sip, rent en speelt ondanks de poot gewoon. En piept of jankt niet…. Hoe kant dit? Een hond gaat anders om met pijn dan wij mensen. Hij zal alleen piepen of janken bij acute en plotselinge pijn. Bij constante zeurende pijn piept of jankt de hond niet. Wat doet de hond dan wel? –           Hij gaat het lichaamsdeel ontlasten door bijvoorbeeld zijn poot op te tillen –           Dit vangt hij in de rest van zijn lichaam op door te compenseren (wanneer het probleem zich links achter bevindt, vangt hij het op door de rechterzijde meer te belasten, meestal zelfs het meeste op rechts voor) –           Hij gaat in de meeste gevallen gewoon door… –           Sneller lopen gaat meestal makkelijker dan langzaam lopen –           Tijdens staan belast hij de poot niet of minder, ook bijvoorbeeld te zien doordat de teentjes minder ver uit elkaar staan.

Na een controle lijkt hier dan niets te vinden. –           Hij gaat tegen jou leunen of tegen een ander voorwerp als hij staat. Film van Hond met Kruisbandscheur linkerachterpoot Wat kan er aan de hand zijn? Uiteraard zitten er ontzettend veel spieren, gewrichten, banden en zenuwen in de achterhand.

En kan elk onderdeel wel een probleem geven. Toch zien we in de praktijk een voorste kruisbandscheur en spondylose (artrose in de rug) het meeste voorkomen. Hoe kan dit gebeuren? We gaan in dit artikel alleen verder in op de kruisbandscheur. Vaak gebeurt dit bij jonge honden wanneer zij tijdens het spelen of rennen plots een korte draai maken waarbij de poot in de grond is blijven staan.

  • Heb je een hond met een steile knie, dan is de kans groter;
  • Ook honden met een ‘zware voorhand’ , denk maar aan een Amerikaans Bulldog, zien we vaker kruisbandscheuren;
  • Bij oudere honden zien we dit vaak ontstaan als gevolg van artrose… Wat kan ik doen? Allereerst is een juiste diagnose van essentieel belang;
See also:  Hoe Lang Wachten Met Uitlaten Na Eten Hond?

Een kruisband kan volledig maar ook voor een deel gescheurd zijn. Vooral bij de tweede groep is de diagnostiek lastiger, maar wel van belang omdat deze honden vaak toch klachten hebben. Omdat de meeste honden nog jong zijn wanneer zij hun kruisband scheuren, wordt er meestal gekozen voor een operatie.

Bij oudere honden is dit afhankelijk van hun conditie. Een brace zou bij deze honden ook een oplossing kunnen zijn. De meest gemaakte fout! Kruisbanden zijn NIET zichtbaar op een röntgenfoto. Zwelling, artrose en een veranderde positie van bovenbeen tav het onderbeen is wel zichtbaar, hetgeen een verdenking op een kruisbandscheur groter maakt.

Deze bevindingen in combinatie met het klinische onderzoek geven uiteindelijk de conclusie of de kruisband gescheurd is of niet. Dit is een verschil, wanneer een mens een kruisband scheurt, zal hiervan eerst een MRI worden gemaakt. Dit is bij honden ook mogelijk, maar omdat deze kosten bij de eigenaar terecht komen wordt meestal gekozen om direct te opereren.

Kan een hond lopen met een gebroken poot?

Symptomen botbreuk – Vaak is duidelijk te zien als een hond of kat iets gebroken heeft. Bij een gebroken poot of gebroken teen hangt het pootje er bij, ligt in een vreemde hoek en/of het dier loopt mank. Bij een gebroken bekken loopt de hond of kat mank of wil helemaal niet meer lopen.

  1. Een gebroken kaak zorgt er meestal voor dat een hond of kat de bek niet meer kan gebruiken, een scheve kaak stand heeft, veelal heeft de kat pijn en soms zien we bloed;
  2. De symptomen van een schedelbreuk of gebroken ruggenwervel hangen af van het type breuk en het verdere letsel;

Botbreuken gaan vaak samen met pijn, zwelling, bloedingen en eventueel shock. Dit is afhankelijk van de manier waarop het bot gebroken is, maar ook van de algemene toestand van het dier. Deze röntgenfoto’s in twee richtingen (loodrecht op elkaar) maken duidelijk dat dit een breuk is die verplaatst is en veel losse stukjes heeft. Aan de hand van deze foto’s en het onderzoek van de hond besluiten we wat te doen..

Welke pijnstiller kan ik aan mijn hond geven?

Pijnstiller voor hond – Pijnstillers kunnen mensen helpen als ze pijn hebben, maar zo zijn er natuurlijk ook pijnstillers voor dieren. Dit zijn speciale pijnstillers die helemaal op uw specifieke dier zijn afgestemd. De geregistreerde pijnstillers voor uw hond, zoals Metacam en Rimadyl, kunnen alleen worden voorgeschreven door de dierenarts.

U kunt deze dus niet online kopen, ze zijn namelijk receptplichtig. Wel hebben wij in onze webshop natuurlijke ondersteunende middelen voor uw hond. Deze zijn vaak op basis van kruiden en planten en kunnen in bepaalde gevallen uw hond helpen ondersteunen bij ongemak.

We raden u aan om eens een kijkje te komen nemen in onze webshop als u op zoek bent naar een natuurlijk ondersteunend middel voor hond of kat.

Hoe herken je patella luxatie?

The store will not work correctly in the case when cookies are disabled. Blog menu 19 april 2021 Een hond met een te losse knieschijf loopt risico dat de knieschijf vroeg of laat uit zijn groeve schiet. Dit noemen we een patella luxatie. De voornaamste klacht is manken of af en toe door de knieën gaan. Bij luxatie aan 1 knie zie je vaak een typisch soort ‘hinken’ met 1 achterpootje in de lucht. Over het algemeen is de aandoening zeer goed te behandelen. Welke behandeling men kiest, hangt af van de oorzaak en gradatie van de luxatie.

Wat kost een kruisband operatie bij een hond?

Kosten indicatie – Vanwege de relatief kostbare implantaten valt deze techniek in de duurdere categorie. Doordat de operatietijd korter is, en er minder complicaties optreden, kunnen we deze operatie toch voordeliger aanbieden dan de traditionele TTA en TPLO.

  • De kosten voor het eerste consult inclusief de twee röntgen foto’s (nodig om de juiste kantel hoek te bepalen) zijn: € 200,-.
  • Het komt in het totaal op € 1450 tot € 1800 euro voor de TTA- Rapid behandeling. Deze kosten zijn zonder de pijnstillers, tranquilizers, antibioticum kuur, en andere aanvullende behandelingen.
  • De kosten voor het controle consult en de röntgenfoto 8 weken na de operatie is € 54. 02 euro.

Post operatief (na de operatie) Na een operatie zullen honden moeten revalideren. De eerste acht weken zal de patiënt minimaal mogen bewegen en aangelijnd moeten worden uitgelaten. De snelheid van revalidatie hangt af van een aantal factoren. De leeftijd van de hond; bij een oudere hond verloopt de revalidatie vaak trager. Ook de hoeveelheid artrose aanwezig op het moment van operatie is bepalend voor een snel of traag verlopend herstel.

  1. Hoe langer er wordt gewacht met een operatie van een (gedeeltelijke) kruisbandscheuring des te meer artrose zal ontstaan en des te langer zal de revalidatie duren;
  2. Ook het gewicht van de hond is belangrijk; lichte honden revalideren beter dan (te) zware honden;

Ook na een geslaagde kruisbandoperatie ontstaat bij 20% van de honden alsnog een scheuring van de meniscus. Het zal voor zich spreken dat een tweede noodzakelijke operatie het herstel van deze honden vertraagt. Normaal gesproken heeft een kruisbandoperatie een grote kans van slagen.

  1. De honden kunnen meestal na 8 tot 12 weken weer goed functioneren;
  2. Wel zal altijd een lichte start-stijfheid blijven bestaan;
  3. Dit als gevolg van de artrose (die altijd ontstaat ook na een operatie) en de littekenvorming in en rondom het gewricht;

De eventuele artroseklachten kunnen prima met middelen behandeld worden. Bij een hond met een gescheurde voorste kruisband raden we altijd de TTA-rapid aan. Marèse van Haneghem  (dierenarts, gecertificeerd chirurg voor TTA-rapid) Literatuur:  “Advances in the canine cranial cruciate ligament” van Peter Muir”.