Hond Met Hooikoorts Wat Te Doen?

Hond Met Hooikoorts Wat Te Doen
Zo helpt u een allergische hond –

 1. Ga langs bij de dierenarts Denkt u dat uw hond een pollenallergie heeft? Dan is het verstandig om eerst langs te gaan bij de dierenarts voor een controle. De behandeling kan namelijk verschillen per hond, afhankelijk van hoe erg de allergie is. Honden met hevige hooikoorts hebben misschien medicijnen of immunotherapie nodig, terwijl honden met een milde allergie genoeg hebben aan de juiste verzorgingsproducten.
 2. Doe uw hond in bad Was uw hond regelmatig en gebruik hypoallergene anti-jeuk shampoo om de huid te helpen. Deze shampoos zijn perfect voor honden met hooikoorts omdat ze de droge, gevoelige en jeukende huid goed verzorgen. Vraag uw dierenarts hoe vaak u uw hond moet wassen en wat het beste middel is voor uw hond. Uw dierenarts past het advies op uw hond aan.
 3. Maak de poten van uw hond goed schoon Wanneer u met uw hond in het pollenseizoen gaat wandelen, is de kans groot dat uw hond in contact komt met stuifmeel van grassen, planten, bloemen of bomen. Daarom is het belangrijk dat u de poten en het lichaam van uw hond goed schoonmaakt bij thuiskomst. Zo zorgt u ervoor dat er geen pollen achterblijven op uw hond.
 4. Check de pollenkalender Op deze pollenkalender kunt u zien hoe hoog infectiedruk is. Op basis hiervan kiezen mensen er soms voor om in bepaalde gebieden niet meer te gaan wandelen omdat de hond in dat gebied meer last zal hebben van pollen.
 5. Zorg voor een schoon huis Pollen komen op allerlei manieren uw huis binnen, bijvoorbeeld als u thuiskomt en buiten bent geweest of via open ramen. U kan dit tegengaan door zo vaak mogelijk te stofzuigen, minimaal één keer per week. Vergeet ook niet om het tapijt, kleed en gordijnen schoon te maken.

Twijfelt u of uw hond hooikoorts heeft? Neem dan contact op met uw dierenkliniek.

Wat zijn de symptomen van hooikoorts?

Wat kun je het beste doen tegen hooikoorts?

Wat te doen bij allergische reactie hond?

Diagnose stellen bij de dierenarts – Tijdens een bezoek aan de dierenarts, worden andere oorzaken van jeuk, zoals parasieten , zoveel mogelijk uitgesloten. Ook maken we afkrabsels van de huid, die we onderzoeken. De jeuk en huidproblemen van uw hond worden behandeld met jeukremmende middelen, shampoos en in sommige gevallen met antibiotica.

Kan een hond allergisch zijn voor pollen?

Wat kan ik doen als mijn hond allergisch is voor pollen? – Uw dierenarts/dermatoloog kan u precies vertellen voor welke pollen uw  hond allergisch is door een bloedonderzoek en een huidtest te doen. Op de  pollenkalender  vindt u  informatie inclusief foto’s van de bewuste planten.

Als het maar één of enkele planten zijn, kunt u proberen die planten in hun bloeiseizoen te vermijden. Het bloeiseizoen vindt u natuurlijk ook op de pollenkalender. Als uw hond allergisch is voor diverse pollen, zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden, o.

desensibilisatie..

Wat kun je doen tegen hooikoorts zonder medicijnen?

Hoe gevaarlijk is hooikoorts?

‘ Hooikoorts op zich is niet gevaarlijk. Maar in sommige gevallen ontaardt hooikoorts in een ernstige allergische astma-aanval en dit is wel gevaarlijk. ‘ Hooikoorts is een reactie van het afweersysteem op graspollen, boompollen en kruidpollen. Dit worden ‘allergenen’ genoemd.

Waarom s avonds meer last van hooikoorts?

Houding – Dat mensen met hooikoorts ‘s nachts meer klachten ervaren, komt niet doordat er dan meer stuifmeel in de lucht hangt. Het komt vooral doordat we ‘s nachts in bed liggen om te rusten. Een verstopte neus raakt door een liggende houding nog voller.

 • Het vele snot loopt hierdoor vanuit de neus naar de keel;
 • Dit zorgt voor extra irritatie, hoesten en benauwdheid;
 • Om dit te verminderen kunt een extra kussen onder uw hoofd leggen, zodat u niet helemaal plat ligt;

Hoewel hooikoorts niet komt van stof of schimmels, kunnen deze wel de allergische reactie verergeren. Het kan helpen de slaapkamer extra stofvrij te houden en regelmatig te ventileren door de ramen open te zetten.

Welke maanden last van hooikoorts?

Wanneer kun je last hebben van hooikoorts? – De periode dat je last hebt van hooikoorts is geheel afhankelijk van de bloeiperiode van de grassen, bomen en planten waarvoor je allergisch bent. De meeste bomen, grassen en planten bloeien tussen februari en september.

Welk medicijn helpt het beste tegen hooikoorts?

Hooikoorts tabletten zijn pillen die je inneemt tegen hooikoortsklachten. Deze tabletten bevatten werkzame stoffen, ook wel antihistamines, die de symptomen van hooikoorts verminderen. Het gebruiken van hooikoorts tabletten heeft meerdere voordelen. Je kunt ze het hele seizoen door gebruiken en ze helpen tegen veelvoorkomende hooikoortssymptomen, zoals een jeukende neus, tranende ogen en niezen.

Bij een allergische reactie reageert je lichaam door de stof histamine vrij te geven. Histamine is een lichaamseigen stof die optreedt als je lichaam overgevoelig is voor een stof. Bij hooikoorts bestaat de stof uit graspollen, boompollen of andere vormen van stuifmeel.

Doordat er histamine vrijkomt, kun je allergische reacties krijgen, zoals een loopneus of tranende ogen. Hooikoorts tabletten bevatten antihistamine. Dat zijn stoffen die de werking van histamine afremmen. Hierdoor is de allergische reactie minder hevig en nemen de hooikoortsklachten af.

Je gebruikt hooikoorts tabletten voornamelijk in het hooikoortsseizoen (april tot en met september), dan zijn de klachten het ergst. De tabletten neem je in met water. De dagelijkse dosis is 1 tablet (10 mg).

Het duurt minstens 30 minuten voordat de antihistamines werken, dus je moet deze ruim voordat je naar buiten gaat innemen. Langwerkende hooikoorts tabletten werken 24 uur, dus die kun je het beste voor het slapengaan innemen. De duur van de behandeling hangt af van het type, de duur en het verloop van je klachten.

 1. Bovenstaand advies geldt voor de meeste situaties;
 2. Voor kinderen geldt een ander advies;
 3. Lees daarom altijd voor gebruik de bijsluiter om te zien wat je het beste kunt doen in jouw situatie;
 4. Er zijn verschillende soorten tabletten tegen hooikoorts;

Hooikoorts tabletten die antihistamines bevatten, werken het beste. Dat zijn bijvoorbeeld tabletten met acrivastine, cetirizine, clemastine en loratadine. De meeste mensen gebruiken cetirizine hooikoorts tabletten of loratadine hooikoorts tabletten. Deze medicijnen kun je zonder recept kopen.

Dus als je vandaag hooikoortsklachten hebt, kun je gelijk tabletten kopen zonder dat je eerst naar de huisarts hoeft. Je mag geen hooikoorts tabletten gebruiken als je allergisch bent voor een van de bestanddelen, een kind onder de 12 bent of als je zwanger bent.

Ook gaan hooikoorts tabletten niet goed samen met sommige aandoeningen. Denk hierbij aan leverproblemen, ernstige nierfunctiestoornissen of de stofwisselingsziekte galactose-intolerantie. In deze situaties kun je het beste overleggen met je huisarts welke hooikoortsmedicatie je het beste kunt gebruiken..

Kan een hond last hebben van hooikoorts?

Symptomen hooikoorts hondHond Met Hooikoorts Wat Te Doen – Denkt u dat uw hond een pollenallergie heeft? De symptomen van een hond met hooikoorts lijken erg op de symptomen bij mensen. Een hond met hooikoorts vertoont vaak de volgende symptomen:

 • Geïrriteerde ogen
 • Niezen
 • Jeukende huid aan poten, kop, oksels en liezen

Honden hebben over het algemeen het meest last van huidklachten en niet zozeer problemen met neus of ogen zoals bij de mens, uitzonderingen daar gelaten. Door de jeukende huid likt, bijt of krabt een hond vaak aan de jeukende plekken. Dit resulteert in korstjes, kale plekken or verdikking en verkleuring van de huid.

Wat zijn de symptomen van allergie voor honden?

Uw lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan allerlei dingen die u ziek kunnen maken. Gelukkig beschikt uw lichaam over een afweermechanisme: het immuunsysteem. Eigenlijk moet dat niets anders doen dan in actie komen als een virus, bacterie of schimmel probeert uw lichaam binnen te dringen. Over het algemeen gaat dat goed, soms lukt het niet om de ‘indringer’ buiten te houden.

 1. Dan krijgt u bijvoorbeeld griep of een verkoudheid;
 2. Maar het afweersysteem kan zijn werk soms ook een beetje te goed doen: het komt dan ook in actie als er stoffen in bijvoorbeeld de neus komen die helemaal niet gevaarlijk voor u zijn, zoals stuifmeel (pollen) van gras of bomen;

Zo’n overdreven reactie van het immuunsysteem op dergelijke onschuldige stoffen heet een allergie. De stoffen die de allergische reactie bij u opwekken, worden allergenen genoemd. Ook huisdieren kunnen stoffen afscheiden die een allergische reactie opwekken. U kunt allerlei klachten krijgen van een allergie:

 • Klachten van de neus (rhinitis): niezen, jeuk in de neus, snotteren, een verstopte neus of slijm dat in de keel zakt;
 • Klachten van de ogen (conjunctivitis): jeukende ogen, tranende ogen, rode ogen of een branderig gevoel in de ogen;
 • Klachten van de longen (astma): hoesten, kortademig worden of piepend ademhalen;
 • Klachten van de huid (eczeem): een droge huid, jeuk, roodheid of huidschilfers.
See also:  Hoe Maak Je Hond Zindelijk?

U kunt ook een combinatie van deze klachten krijgen. En als u echt pech hebt, hebt u ze allemaal… De reden waarom mensen allergieën ontwikkelen is niet goed duidelijk. We weten dat men aanleg moet hebben voor allergie, maar aanleg alleen is niet voldoende. Infecties spelen waarschijnlijk ook een rol: sommige beschermen tegen allergie terwijl andere de ontwikkeling van allergie lijken te bevorderen.

 • Hoe u dit herkent en wat u in zo’n geval kunt doen, leest u hier;
 • Zo hebben kinderen die opgroeien op een boerderij en veel met bepaalde producten van bacteriën in aanraking komen (endotoxinen), veel minder last van allergie;

En men moet natuurlijk met de stoffen die allergie opwekken in contact komen: als u op de Noordpool woont, zult u niet snel allergisch worden voor bomen of gras. Ja, dat wil zeggen, als uw vader of moeder allergisch is, hebt u ook meer kans om een allergie te krijgen. Globaal kunnen al die dingen waarmee men in aanraking kan komen onderverdeeld worden in vier groepen, namelijk:

 • Stoffen die u inademt – dan krijgt u vooral klachten van uw neus, ogen en longen. Stoffen die hierbij horen zijn bijvoorbeeld de pollen van bomen, gras en onkruid, de poep van huisstofmijt, de huidschilfers en andere producten van dieren maar ook stoffen waar u op uw werk mee in contact komt;
 • Stoffen die via de mond binnenkomen – dan krijgt u klachten die variëren van jeuk in de mond tot een heel ernstige, soms zelfs levensbedreigende reactie van het hele lichaam (shockreactie). Stoffen waar u dan aan moet denken zijn voeding of geneesmiddelen;
 • Stoffen die ingespoten worden zoals medicatie of door insecten – wespen of bijen, bijvoorbeeld, kunnen gif inspuiten en daarmee een allergische reactie opwekken. In zeer ernstige gevallen kan een shockreactie optreden;
 • Stoffen die u op uw huid smeert zoals doucheschuim of deodorant – dan heeft u klachten van een eczeem. Dit heet een contactallergie.

Als u neus-, oog-, long- of huidklachten hebt en u vermoedt dat u allergisch bent, dan is het allereerst zaak dat er een diagnose gesteld wordt. U kunt hiervoor in de eerste plaats bij de huisarts terecht. Om er zeker van te zijn dat er sprake is van een allergie is het vaak niet voldoende om de klachten te inventariseren. De dokter zal een test moeten uitvoeren om er zeker van te zijn dat het gaat om een allergie.

Is alleen uw moeder allergisch, dan ligt die kans op 30%; zijn uw vader en moeder allebei allergisch, dan zit dat rond de 70%. Eigenlijk kunnen mensen allergisch worden voor alles waar men mee in contact komt.

Er zijn verschillende testen mogelijk. Bekend zijn de huidtest en de bloedtest. Bij de huidtest wordt de huid blootgesteld aan allergenen. Er worden bijvoorbeeld druppeltjes vloeistof op uw arm gelegd. Daar wordt een prikje doorheen gegeven. Na ongeveer een kwartier wordt dan gekeken of uw huid gereageerd heeft op de vloeistoffen.

 • Er kan een bultje ontstaan, waarbij het rood is rondom het bultje;
 • Met deze test weet u dus snel waar u aan toe bent;
 • Bij bloedonderzoek wordt een buisje bloed afgenomen en opgestuurd naar een laboratorium;

Daar wordt gekeken of er stoffen die het lichaam als reactie op het allergeen maakt (zogenaamde allergische antistoffen) in het bloed aanwezig zijn. De uitslag van dit onderzoek wordt naar uw arts opgestuurd; op deze uitslag moet u dus een paar dagen wachten.

De uitslag van de test en uw klachten bepalen samen of u een allergie hebt. Het kan gebeuren dat in de bloedtest allergische antistoffen worden aangetoond zonder dat u er klachten van hebt. Voorbeeld: de bloedtest laat zien dat u antistoffen voor katten in uw bloed hebt, maar u kunt gewoon een kat aaien zonder dat u gaat niezen of piepend ademhalen.

In dat geval hebt u geen allergie maar bent u alleen gesensibiliseerd. Dat betekent dat u wel antistoffen hebt maar geen klachten! De kans dat u in de toekomst allergische klachten zult gaan ontwikkelen, is dan wel aanwezig. Huisdieren zijn leuk en er zijn dan ook heel veel huisdieren in Nederland: wel meer dan 30 miljoen.

Maar als u allergisch bent voor huisdieren, dan is dit in de praktijk niet alleen helemaal niet leuk, maar vooral ook erg lastig. Lastig als u zelf een huisdier hebt waarvoor u allergisch bent. Maar ook lastig als u allergisch bent voor bijvoorbeeld honden en katten, omdat er daarvan zoveel in Nederland zijn.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het allergeenniveau (de hoeveelheid allergenen die ergens aanwezig is) in publieke voorzieningen, zoals het openbaar vervoer en schouwburgen, zo hoog kan zijn dat een verblijf daar een allergische reactie bij allergiepatiënten kan opwekken.

U hoeft dus helemaal geen huisdier te hebben om toch blootgesteld te worden aan de allergenen van het dier waarvoor u allergisch bent en last te krijgen van allergische klachten. De verschillende soorten allergische reacties worden types genoemd.

Omdat er vier soorten allergische reacties zijn, worden die vaak aangeduid als type I, type II, type III en type IV allergieën. Niet alle dieren geven dezelfde klachten. Klachten die horen bij een allergie voor bijvoorbeeld honden, katten of konijnen zijn jeukende, tranende, branderige of rode ogen, niezen, snotteren, een verstopte of jeukende neus en een piepende ademhaling, hoesten en benauwdheid.

Deze klachten kunnen heel snel komen, soms al binnen enkele minuten nadat u bij een dier in de buurt was. Dit is een type I allergie. Heel soms komt hierbij ook eczeem voor. Er zijn ook mensen die allergisch zijn voor vogels, zoals duiven en papegaaien.

Hun klachten zijn vaak anders dan die van mensen met een allergie voor honden of katten. Zij krijgen last van koorts, een grieperig gevoel, hoesten en kortademigheid. Die klachten ontstaan enkele uren nadat ze in contact zijn geweest met vogels. Deze vorm van allergie wordt een type III allergie genoemd.

 • Overigens kunnen mensen ook voor vogels een type I allergie ontwikkelen, maar dat lijkt minder vaak voor te komen dan een type III allergie;
 • Helaas zijn in de wetenschappelijke literatuur voor vrijwel alle diersoorten allergische reacties beschreven;

U kunt dus allergische klachten krijgen van honden en katten, maar ook van konijnen, cavia’s, hamsters, ratten, muizen, chinchilla’s, degoes, gerbils etc. Vogels zoals parkieten, kanaries en papegaaien kunnen eveneens een allergie veroorzaken. En zelfs voor reptielen en amfibieën kunt u allergisch zijn, hoewel dit gelukkig zelden voorkomt.

Voor vissen als huisdieren zijn geen allergieën beschreven. Meestal zitten de allergenen van huisdieren in de haren en de huidschilfers van het dier. Ook het speeksel van een dier bevat vaak stoffen waar mensen niet tegen kunnen.

Bij knaagdieren zorgt de urine voor de klachten. Bij vogels zitten de allergenen vooral in de veren en het stof van de veren. Als de diagnose allergie is gesteld, dan kunt u verschillende dingen doen om allergische klachten zoveel als mogelijk te vermijden dan wel te beperken. Grofweg kunt u de maatregelen die u kunt treffen in 3 categorieën indelen: 

 • Vermijden van blootstelling aan allergenen;
 • Gebruik van medicijnen om klachten te voorkomen of te onderdrukken;
 • Immunotherapie.

Als u het allergeen niet tegenkomt, krijgt u ook geen klachten. Alleen: in de praktijk is dat niet zo eenvoudig! Probeer in de zomer maar eens bloeiend gras te vermijden… Maar vaak kunt u zelf wel een paar dingen doen om zo min mogelijk contact te hebben met datgene waar u allergisch voor bent. Als u een allergie voor dieren hebt, dan kunt u ze in het algemeen beter niet nemen, zeker niet als het gaat om dieren die u in huis wilt houden.

En als u al huisdieren hebt, dan zal heel vaak het advies zijn om het dier of buitenshuis te houden of ze uit huis te plaatsen, hoe verdrietig dat ook is. Als u het dier houdt, hebt u namelijk kans dat uw klachten steeds erger worden.

Voor het behandelen van allergieklachten bestaan er allerlei medicijnen. Sommige medicijnen hoeven alleen te worden ingenomen bij klachten, andere medicijnen zijn er juist op gericht om klachten te voorkomen. Het ene medicijn is ook wat sterker dan het andere. Wat is nou wat en hoe moeten ze worden ingenomen?

 • Medicijnen voor de neus: voor de neus zijn er zogenaamde neussprays. Met een pompje spuit u dan een wolkje medicijnen in uw neus. Er zijn drie soorten neussprays. Cromoglicaten zijn bedoeld voor milde klachten. U kunt ze dagelijks innemen om klachten te voorkomen maar u kunt ze ook gebruiken als u al klachten hebt. Antihistaminica zijn iets sterker werkzaam. Deze zijn niet bedoeld om te gebruiken wanneer het u uitkomt, maar moet u dagelijks innemen;
 • Medicijnen voor de ogen: voor de ogen kunt u een vloeistof gebruiken die u in uw ogen druppelt. Ook hier zijn drie soorten. Cromoglicaten zijn bedoeld voor milde klachten. U kunt ze dagelijks innemen om klachten te voorkomen maar zo nodig ook bij klachten. Antihistaminica zijn iets sterker werkzaam. Ook deze kunt u dagelijks innemen om klachten te voorkomen, of zo nodig bij plotselinge klachten. Corticosteroïden zijn alleen bedoeld voor heel ernstige klachten en mag u niet al te lang achter elkaar nemen (hooguit één week) vanwege de bijwerkingen tenzij uw (oog)arts zegt dat het langer moet;
 • Medicijnen voor de longen: ook voor uw longen zijn er medicijnen die u dagelijks moet innemen (onderhoudsmedicatie) en medicijnen die u kunt innemen bij plotselinge klachten. Als onderhoudsmedicatie worden corticosteroïden gebruikt. Deze kunt u innemen in de vorm van een poeder (diskus, turbuhaler) of als een aerosol, een soort “gaswolkje”. Een wat nieuwer medicijn is een tablet die u dagelijks moet nemen. Soms is deze tablet alleen voldoende maar vaak moet u deze nemen samen met de “traditionele” onderhoudsmedicatie.
  • Ook deze kunt u dagelijks innemen om klachten te voorkomen maar u kunt ze ook gebruiken bij plotselinge klachten;
  • Corticosteroïden zijn de sterkst werkzame medicijnen van deze drie;
  • Als u last hebt van plotselinge klachten, zoals hoesten, piepen en benauwdheid, dan betekent dat heel simpel gezegd dat uw longen zo geprikkeld zijn dat uw longspieren zich niet meer kunnen ontspannen;

  In dat geval hebt u medicijnen nodig die deze longspieren weer laten “verslappen”. Dergelijke medicijnen heten B2 mimetica. Er zijn snelle, kortwerkende – die worden meestal gebruikt voor plotselinge klachten – en iets langzamer maar langer werkende soorten. Die kunnen gebruikt worden bij plotselinge klachten maar ze worden ook bijvoorbeeld in combinatie met de corticosteroïden gebruikt als u wat ernstiger astma hebt; 

 • Antihistaminica tabletten: deze tabletten worden gebruikt bij zowel klachten van neus, ogen als longen. Ze kunnen dagelijks gebruikt worden om klachten te voorkomen maar ook zo nodig als mensen niet zo vaak klachten hebben.

Immunotherapie is een kuur met injecties waarbij geprobeerd wordt om u minder gevoelig te maken voor de stoffen waar u allergisch voor bent. Dat kan zijn voor gras of bomen of huisstofmijt maar ook voor wespen, bijen of hommels. Voor huisdieren zijn niet zoveel van dit soort kuren beschikbaar: de enige geregistreerde kuur is voor kattenallergie. Zo’n kuur begint met een startfase waarin u elke week moet komen.

Die startfase duurt een paar maanden. Daarna moet u elke 4 tot 6 weken komen maar dat moet u wel 3 tot 5 jaar volhouden. Dat is dus best een aardige klus… Soms kan het ook in de vorm van een tablet of zijn er andere mogelijkheden maar die zijn niet voor iedereen geschikt.

Als op basis van uw klachten en de test de diagnose “allergie voor huisdieren” wordt gesteld, dan zult u meestal van uw arts als advies krijgen om uw dier weg te doen. Op die manier zullen de allergeenniveaus waar u dagelijks in huis aan blootgesteld wordt langzaam afnemen.

Houdt u uw dier, dan kunnen uw klachten in de loop van de tijd verergeren. Maar wat als u geen afscheid kunt of wilt nemen van uw huisdier? In dat geval zijn er maatregelen die u kunt nemen om zo min mogelijk klachten te hebben.

Zorg ervoor dat u zo weinig mogelijk in contact komt met het dier waar u allergisch voor bent. Kunnen eventuele huisgenoten de verzorging van het dier op zich nemen? Misschien is het mogelijk om uw dier buiten te huisvesten (check de huisdierenbijsluiters!)? Is het niet mogelijk om uw dier buiten een plekje te geven, zorg er dan voor dat uw huis altijd goed schoon en zo veel mogelijk stofvrij is en laat het dier niet op de slaapkamers.

Zit het dier in een kooi? Zorg dan dat het op materiaal zit dat niet stuift en maak de kooi regelmatig schoon. Verliest uw dier veel haren, neem dan eens contact op met de dierenarts. Honden kunnen bijvoorbeeld door stress of door te veel borstelen meer haren dan anders verliezen.

Goede voeding kan bijdragen aan een goede vacht en daardoor voor minder verlies van huidschilfers en haren zorgen. Huidschilfers kunnen ook het gevolg zijn van een aandoening; ook hier kan de dierenarts u helpen. Een goede verzorging van uw dier kan er dus ook voor zorgen dat er wat minder allergenen rond dwarrelen.

 1. U kunt ook hulpmiddelen zoals een luchtfilteringsapparaat of een stofzuiger met een speciaal filter uitproberen, maar verwacht daar geen wonderen van;
 2. De dokter kan medicijnen voorschrijven om klachten te voorkomen en – als er eenmaal klachten zijn ontstaan – uw klachten te verlichten;

Zorg er voor dat u uw medicijnen meeneemt als u weggaat. U zult maar ergens op bezoek gaat waar ze huisdieren blijken te hebben. Dan is het toch prettig dat uw medicijnen onder handbereik zijn. Bent u van plan om ergens op bezoek te gaan en weet u dat ze daar dieren hebben, dan kunt u natuurlijk ook vragen of ze naar u toe willen komen.

Vraag dan wel even of ze net gewassen kleding willen aantrekken! Soms is het mogelijk om een kuur te volgen tegen de allergie. Over wat er in uw specifieke geval mogelijk is, kunt u het beste met uw arts overleggen.

Het heeft geen zin om uw dieren te stofzuigen of regelmatig te wassen. De meeste dieren waarderen zo’n behandeling niet echt, voor u betekent dat in de praktijk een gevecht met uw dier en het effect dat een schoonmaakbeurt heeft op uw gezondheid is erg klein.

Sterker nog: als het een worsteling wordt, dan vliegen de haren in het rond. Dikke kans dat u dan staat te niezen! Als u allergisch bent voor uw huisdier en u wilt geen afscheid van uw dier nemen, dan is het het beste dat u het contact met uw dier zoveel mogelijk beperkt.

U kunt dit realiseren door – mits dit kan voor uw dier – uw dier buiten te huisvesten. Zo maakt uw dier nog steeds deel uit van uw gezin, kunt u van elkaar blijven genieten, maar kunnen de allergische klachten verminderd worden.

Hoe weet ik dat mijn hond een allergie heeft?

Verschijnselen allergie bij de hond – Het belangrijkste verschijnsel van allergie bij de hond is jeuk. Het betreft vaak het gezicht, oren (soms alleen oren!), voeten, liezen en oksels. Doordat de huid aangetast wordt door de allergie en door het krabben ontstaan er ook vaak secundaire (als gevolg van) huidontstekingen met bacteriën en gisten.

Hierdoor worden de verschijnselen verergerd. Daarnaast krijgen de meeste patiënten een sterkere geur, krijgen ze verdikkingen van de huid, kale plekken en soms likplekken. Bij voedselallergie worden soms ook darmproblemen gezien zoals terugkerende diarree of winderigheid.

Dit is echter vaak niet zo! Zo kan een allergie eruit zien. Hond Met Hooikoorts Wat Te Doen.

Wat kost een allergietest voor een hond?

LET OP:de allergietest op haren is vooral voor voedsel gerelateerde klachten, indien al door de dierenarts is geconstateerd via bloedonderzoek dat uw dier allergisch / gevoelig is voor omgevingsfactoren als pollen en/ of mijten, schimmels of gisten heeft, of er is ondanks een aangepast dieet nog steeds sprake van klachten, dan is een consult inclusief behandeling met bioresonantie een betere aanpak,want dit werkt breder in alle opzichten: de voeding wordt getest, er wordt gekeken of er schimmels, gisten, bacteriele infecties of virussen actief zijn, of er een gevoeligheid is voor mijten, oa oormijt en huisstofmijt, plus of er sprake is van een pollen allergie.

Daar wordt dan ook gericht op behandeld! INFO: U wilt het liefst dat uw hond of kat er gezond uitziet, met een glanzende vacht en heldere ogen, vol energie! Maar soms heeft  uw dier een doffe vacht, huidschilfers, plekjes, jeuk, geïrriteerde oren en ogen en / of jeuk aan de poten.

of uw hond heeft last van spijsverteringsklachten en zit niet lekker in zijn of haar vel. Krijgt uw dier wel de juiste voeding?? Misschien is uw dier wel gevoelig voor eiwitten, groente of granen. U kunt door Dierenpraktijk Maasduyn een allergietest laten doen.

LET OP: u stuurt haren op en Josefien Hagenaars van Dierenpraktijk Maasduyn doet de test, waarna u een rapportage met de uitslag krijgt en een behandel cq voedingsadvies. Dierenpraktijk Maasduyn test met een biotensor op testbuisjes in een testdoos waarbij met behulp van de haren van de hond of kat  wordt getest of hij/ zij allergisch is voor diverse soorten voeding (graansoorten, vleessoorten, groente soorten etc), veren, haren, mijten, vlooien, pollen etc.

U stuurt een plukje haar op en doet de betaling vooraf van 82,50, nadat u een factuur met betalingskenmerk heeft ontvangen,  Josefien Hagenaars van Dierenpraktijk Maasduyn test vervolgens of uw dier allergisch ergens voor is. Een dier kan namelijk ook een voedsel intolerantie hebben! Via de haaranalyse is te testen waar het allergisch of intolerant voor is en u krijgt van de test een rapportage en een voedings en/of behandeladvies.

 1. De kosten van deze test bedragen 82,50 euro en hierbij wordt alleen getest op voeding en omgevingsfactoren zoals pollen, mijten etc;
 2. Dit is geen wetenschappelijk onderbouwde reguliere test, maar geeft op energetisch niveau aan waar het dier gevoelig voor is, zodat de eigenaar deze ingredienten kan gaan vermijden;

Omdat het spijsverteringsstelsel van een carnivoor ingesteld is op dierlijke eiwitten en niet op plantaardige, zie je dat het lichaam heel hard moet werken om het voer wat het krijgt te verteren. Alle organen die het voedsel moeten verwerken worden overbelast en dat kost heel veel energie (dier is moe en futloos).

ook zie je dan dat het dier allergenen waar het normaal gesproken tegen zou moeten kunnen (denk pollen, mijten, insecten wasmiddel etc) ineens niet meer aan kan. Klachten als jeuk, diarree, poten bijten, oorontstekingen etc  zijn het gevolg, wat dus eigenlijk afkomstig is van verkeerde voeding (het kan best goede voeding zijn maar als er iets in zit wat niet geschikt is voor dat betreffende dier, dan moet je dat dus niet meer geven ) Mijn ervaring is dat als een dier de juiste voeding krijgt dat het lichaam weer optimaal gaat functioneren en dan kan het de allergenen beter aan.

Een allergietest op voeding en omgevingsfactoren is dus een eerste indicatie , zodat de eigenaar de voeding kan aanpassen. Als er omgevingsfactoren in het spel zijn of er zijn inmiddels hotspots of ontstoken oren/ ogen, dan moet er meer gebeuren. Bioresonantie therapie en voedingssupplementen zijn dan een goede aanpak om het zelfherstellend vermogen van het dier te stimuleren waardoor het dier weer gezond wordt.

Bij dieren die al medicatie krijgen als cortison, prednioson en antibiotica zal ook de weerstand een flinke knauw hebben gekregen en dient het immuunsysteem ook behandeld te worden. In overleg met dierenarts kan uiteindelijk de medicatie afgebouwd worden, als het dier het weer zelf kan.

Als u de test wilt laten doen, dan graag een mail sturen naar [email protected] nl , met uw adresgegevens en mail adres. U krijgt binnen 2 werkdagen een mail terug met een intakeformulier, met alle info plus hoe de haren te versturen. Stuur na de betaling een plukje haar in een plastic zakje en dan in aluminiumfolie met de glanzende kant naar binnen, volgens de gebruiksaanwijzing op het naar u gemailde formulier,  voorzien van sticker met naam dier en gegevens naar Dierenpraktijk Maasduyn, Lankerseweg 3 6598 DH Heijen (L).

Het ingevulde formulier stuurt u via mail terug. Binnen 10 a 14 werkdagen krijgt u de rapportage per mail of post, met daarin een (vrijblijvend) advies op het gebied van voeding en behandeling! U doet dus niet zelf de test ( het is géén testpakket wat u ontvangt ) maar u stuurt de haren op om te laten testen door Dierenpraktijk Maasduyn! Uiteraard kunt u ook een afspraak maken om met de hond of kat naar de praktijk te komen, voor een consult van een uur waarin op het dier zelf getest wordt, waarbij niet alleen de voeding en omgevingsfactoren maar ook virussen, schimmels, parasieten, bacteriën enz.

getest worden met het speciale testprogramm van de veterinaire RAH module van Rayonex, via het bioresonantie apparaat. Na de test wordt een ko.

Hoe weet je of je hooikoorts hebt of verkouden bent?

Hooikoorts versus verkoudheid – Zowel bij hooikoorts als een verkoudheid kun je last hebben van een verstopte neus, loopneus of niezen en last van een vol gevoel in je hoofd hebben. Je voelt je niet fit. Veel mensen denken bij deze symptomen in eerste instantie aan een verkoudheid.

 1. Meerdere keren verkouden in een korte periode? Of de verkoudheid lijkt wel erg lang aan te houden? Of je denkt mogelijk dat je weerstand wat lager is? Het kan in deze gevallen ook wijzen op hooikoorts! Een groot verschil tussen hooikoorts en een verkoudheid is dat hooikoorts klachten langer aanhouden en steeds weer terugkeren;

Bij een verkoudheid nemen de klachten zoals het niezen en de loopneus af na een paar dagen. Een ander verschil is dat bij hooikoorts het niezen in de loop van de dag vaak toeneemt en weer minder wordt in de avond. Jeuk aan de neus is vaak specifiek voor hooikoorts.

Hoe kun je testen of je hooikoorts hebt?

Bloedonderzoek – Als u allergisch bent, maakt uw afweersysteem antistoffen (immuunglobine E) aan. Deze antistoffen kunnen in uw bloed zitten en met een bloedonderzoek, een CAP RAST-test, worden aangetoond. Voor een CAP-RAST-test nemen we een beetje bloed af.

Hoe weet je of je hooikoorts hebt of corona?

Is het corona of hooikoorts? – Voor sommigen kan het op dit moment verwarrend zijn wanneer zij last krijgen van hooikoortsklachten. Er begint toch een twijfel te ontstaan of het misschien met het coronavirus te maken zou kunnen hebben. De meeste mensen die last hebben van hooikoorts ervaren gezondheidsklachten zoals: verkoudheid, niezen, hoesten of een snotterende neus.

 • Sommige daarvan komen overeen met het coronavirus;
 • Bij corona moet je denken aan keelpijn, hoesten, vermoeidheid, spierpijn, ademhalingsproblemen (in ernstige gevallen) en koorts;
 • Vooral dat laatste is een belangrijk onderdeel, waar dat bij hooikoorts bijna niet voorkomt;

Wel heb je een loopneus, niesbuien, kriebelhoest of branderige, jeukende ogen. Dat zijn typische klachten voor hooikoorts en niet voor corona.

Kan je zomaar ineens hooikoorts krijgen?

Hooikoorts – Hooikoorts is de naam voor een specifieke (inhalatie)allergie voor graspollen en/of boompollen. Vanaf februari tot mei komen boompollen vrij en van april tot september graspollen: als je hooikoorts-gevoelig bent, heb je dus meer dan de helft van het jaar pech.

Hoewel de pollen voor problemen zorgen, zijn deze niet de oorzaak. Niet iedereen heeft last van hooikoorts. Bij de een zijn de zakdoeken niet aan te slepen en de ander heeft nergens last van. Maar waardoor ontstaat hooikoorts en kun je het zomaar krijgen? Longarts dr.

Michels van het St. Anna Ziekenhuis legde het uit. Wat zijn de symptomen van hooikoorts? ‘De belangrijkste symptomen spelen zich af in de buurt van waar de pollen het lichaam binnenkomen: de neus. De klachten kunnen zijn een loop- of snotneus met jeuk in de ogen en oren.

Bij sommige mensen die ook astmatisch zijn, kunnen tevens klachten van de lagere luchtwegen optreden, zoals benauwdheid en piepen. ‘ Kun je hooikoorts voorkomen? ‘Wanneer je gevoelig bent voor (aangeboren) allergieën kun je meer of minder last krijgen van hooikoorts.

Dit is afhankelijk van de blootstelling aan bepaalde allergenen (bestanddelen in stoffen die allergische reacties kunnen veroorzaken) met name tijdens de jeugd. Als je niet in contact komt met allergenen hoef je ook geen klachten van hooikoorts te krijgen.

‘ Kun je hooikoorts ook ‘ineens’ krijgen als je er nog nooit last van hebt gehad? ‘Je kunt inderdaad op ieder moment een allergie ontwikkelen. Dit heeft aan de ene kant te maken met een aanwezige gevoeligheid en aan de andere kant met de blootstelling aan een bepaald allergeen.

In het lichaam wordt dan een systeem geactiveerd dat bij opnieuw contact met dezelfde stoffen deze herkent en daarop reageert. ‘ Hoe kun je hooikoorts het beste behandelen? ‘De behandeling van hooikoorts begint met het vaststellen of er wel echt een allergie is.

Wanneer dat is aangetoond kun je, afhankelijk van de hoeveelheid klachten, kiezen om boom- en graspollen te vermijden, het effect tijdelijk te onderdrukken met medicijnen (antihistaminica) of proberen de gevoeligheid voor deze stoffen te verminderen middels een immunotherapie (langer durende blootstelling aan hoge dosis allergeen waardoor de reactie hierop uiteindelijk vermindert en daardoor minder klachten geeft).

Ook astma kan een grote rol spelen bij hooikoorts, en niet elke in het bloed aangetoonde allergie hoeft relevante klachten te geven’. This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses.