Hond Met Jeuk Wat Te Doen?

Hond Met Jeuk Wat Te Doen
Jeuk hond verzachten – Het beste om de jeuk te verzachten is natuurlijk om zo snel mogelijk achter de oorzaak te komen en dit te laten behandelen door uw dierenarts. Daarnaast kan beweging de hond afleiden van de jeuk, waardoor hij minder krabt. Ook kan het helpen om de vacht regelmatig te borstelen.

Waarom jeuk mijn hond zoveel?

Hond Met Jeuk Wat Te Doen Iedere hond krabt. Omdat zijn halsband niet lekker zit, omdat er een beestje kriebelt of gewoon omdat hij even jeuk heeft. Wanneer je hond opeens veel meer krabt dan hij gewoonlijk doet, kan er een achterliggende oorzaak zijn. Om te weten welke behandeling helpt, is het belangrijk om te herkennen waar je hond jeuk heeft en wat oorzaak daarvan is.

We geven je de vijf meest voorkomende oorzaken van jeuk bij honden en wat je er tegen kunt doen. Vlooien Één van de meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is vlooien. Wanneer je ziet dat je hond veel krabt en zichzelf bijt, dan is het mogelijk dat hij geplaagd wordt door vlooien.

Plaatsen waar de vlooien zich graag manifesteren zijn bij de oren, op de rug waar de staart begint, de liezen en de buik. Met name honden die allergisch zijn voor vlooien kunnen onaangenaam veel jeuk krijgen. Controleer je hond regelmatig op vlooien. Vlooien zijn het makkelijkst te herkennen aan de kleine zwarte puntjes, dat zijn namelijk de uitwerpselen van de vlooien.

Indien jouw hond last heeft van een vlooienplaag dan is het noodzaak dat je de hond hiervoor behandelt. Neem hiervoor contact op met je dierenarts. Vlooien bevinden zich ook in de omgeving van de hond, dus zorg ervoor dat je de mand en alle andere stoffen waarmee de hond in aanraking komt goed reinigt.

Voedselallergie Honden kunnen een allergie hebben voor bijvoorbeeld vlees, zuivel of bepaalde granen. Waar de ene hond last krijg van braken en geen goede ontlasting bij een voedselallergie, krijgt de andere hond huidproblemen in de vorm van veel krabben en uitslag.

Om erachter te komen waar je hond allergisch voor is, kun je een ‘eliminatie dieet’ toepassen. Zet je hond tijdens dit dieet alleen op één bepaald soort voer (dus geef hem tijdens die periode ook niet extra snoepjes) om uit te kunnen sluiten waar zijn lichaam op reageert.

De juiste voeding vinden voor een gevoelige hond kan een tijdrovende en vervelende klus zijn. Bovendien wil je je hond af en toe wat   lekkers   kunnen geven. Gelukkig bestaat er veel hypoallergene voeding (én snacks!) zoals bijvoorbeeld de   Renske Super Premium Zalm   die ook nog eens goed is voor de huid en vacht.

Omgevingsallergie Wanneer je hond jeuk heeft aan zijn kop of onder zijn poten dan kan dit wijzen op een omgevingsallergie: een overgevoeligheid voor bijvoorbeeld pollen van bomen en planten of huisstofmijt.

Om de jeuk te verlichten wrijft hij met zijn kop over de vloer of langs de muur of bijt en likt hij veel aan zijn poten. Net zoals met hooikoorts bij mensen is het niet te doen om de stoffen die de allergie veroorzaken te ontlopen. Via hypo-sensibilisatie worden de stoffen waar je hond allergisch voor is in kleine hoeveelheden toegediend zodat je hond er langzaam aan gewend kan raken. Symptomen die de jeuk veroorzaken zijn:

 • Ontstoken huid
 • Rode bultjes
 • Etter
 • Korsten
 • Een slechte vacht

Wanneer je vermoedt dat je hond hier last van heeft is het goed om een bezoek aan de dierenarts te brengen. De dierenarts kan precies vaststellen met welke vorm van huidinfectie je hond te maken heeft en wat de juiste behandeling is. Er zijn daarnaast speciale voedingssupplementen die de huid van jouw hond beschermen. Golddust Heal 1 – Huid & Vacht   is te gebruiken bij o.

Natuurlijke voeding en voedingssupplementen kan eraan bijdragen dat de symptomen verlicht worden. Infecties Veel krabben bij je hond kan ook wijzen op een (huid)infectie. Er kunnen bacteriële infecties (bijvoorbeeld na een beet van een ander dier of een insect) of niet-bacteriële huidinfecties (bijvoorbeeld ringworm) ontstaan.

een rode en gevoelige huiden het geeft weer glans aan de vacht van je hond. Verharen Honden die in de rui zijn, dragen vaak veel losse haren met zich me. Naast dat die rondzwervende plukken haar in huis vervelend voor jou zijn, kan de loszittende vacht jeuk veroorzaken bij je hond.

 • Zorg ervoor dat je, afhankelijk van de vacht van je hond, op tijd je hond laat trimmen of plukken of hem regelmatig voorziet van een uitgebreide borstelbeurt;
 • Zorg voor een gezonde huid en vacht Krabt jouw hond veel? De juiste voeding speelt een belangrijke rol in het gezond houden van de huid en vacht van je hond;

De natuurlijke diervoeding van Renske kan zeer werkzaam zijn bij honden met een overgevoeligheid of allergie. Alle producten van Renske zijn glutenvrij en bevatten alleen natuurlijke ingrediënten. Het zijn dan ook vaak de toegevoegde chemicaliën zoals geur-, kleur- en smaakstoffen die allergische reacties veroorzaken. Hond Met Jeuk Wat Te Doen.

Wat als een hond blijft krabben?

Meest voorkomende oorzaken van jeuk bij honden – Helaas is jeuk een algemeen symptoom dat bij veel aandoeningen voorkomt. Het is ontzettend lastig te achterhalen waarom jouw hond nou precies jeuk heeft. Onderstaand sommen we de meest voorkomende oorzaken van huid- en vachtproblemen bij honden voor je op: Verharen Honden die in de rui zijn kunnen veel jeukklachten laten zien.

Losse haren die in de vacht van jouw viervoeter blijven hangen kunnen gaan kriebelen en dit veroorzaakt jeuk. Zorg ervoor dat je jouw hond in de ruiperiode regelmatig borstelt en breng hem/haar tijdig naar een trimmer.

See also:  Hoe Lang Mag Een Hond Lopen?

Vlooien Wanneer een hond zichzelf overmatig krabt en bijt, wordt er vaak gecontroleerd of de hond vlooien heeft. Eén vlooienbeet kan bij jouw viervoeter al voor ontzettend veel jeuk zorgen. Plekken waar vlooien zich graag nestelen bij een hond zijn bij de oren, op de rug, in de binnenkant van de dijen en op de buik.

 1. Vlooien zijn goed te behandelen, maar zijn wel hardnekkig;
 2. Het is belangrijk om niet alleen de hond zelf te behandelen, maar ook de omgeving waarin hij leeft grondig te reinigen;
 3. Slechts 5% van de vlooien zijn namelijk maar zichtbaar op jouw huisdier, de overige 95% bevindt zich in de omgeving in bijvoorbeeld de vorm van eitjes;

Mijten, schimmels en andere (bacteriële) infecties Heeft jouw hond kale plekken, huidschilfers en/of jeuk en wordt dit niet duidelijk veroorzaakt door de rui of ongedierte? Laat jouw hond dan bij de dierenarts controleren op mijten, schimmels en andere (bacteriële) infecties.

 1. Door een afkrabsel van de huid te laten nemen kan een dierenarts specifieker zien welke vorm van huidinfectie jouw hond heeft en aan de hand daarvan een geschikt behandelplan opstellen;
 2. Niet iedere huidinfectie wordt op dezelfde manier behandeld, maar vaak is een infectie op te lossen met een speciaal voorgeschreven shampoo of zalf dat in een erger stadium aangevuld wordt met een antibioticakuur;

Voedselallergie of -intolerantie Een ander veelvoorkomend probleem is dat honden jeuk kunnen krijgen van voeding. Honden kunnen namelijk een intolerantie ontwikkelen voor bijvoorbeeld bepaalde eiwitbronnen (in de meeste gevallen zijn dit kip en rund), zuivelproducten, soja, granen en/of gluten en ei.

Naast jeuk zijn ook maag- en darmproblemen symptomen van een voedselallergie of -intolerantie. Goede voeding is essentieel voor een gezonde huid en vacht van jouw hond en is in ieder geval vrij van conserveringsmiddelen en geur-, kleur- en smaakstoffen.

Waar goede voeding nog meer aan moet voldoen lees je in deze blog. Ook bij een voedselallergie of -intolerantie is het lastig om te achterhalen waar jouw hond precies op reageert. Wanneer je zelf een idee hebt waar jouw hond op reageert (bijvoorbeeld omdat hij een bepaalde voeding krijgt waar hij van krabt of overduidelijk meer krabt na het krijgen van een snack met een bepaalde eiwitbron), kun je een eliminatiedieet volgen.

Dit houdt in dat je gedurende een periode bepaalde eiwitbronnen en/of andere voedselallergenen vermijdt in het dagelijkse menu van jouw viervoeter. Let er hierbij ook op dat je geen snacks aan jouw hond geeft die deze voedselallergenen bevatten.

Wanneer je overstapt op een andere voeding is het belangrijk om geduld te hebben én te houden. Het duurt namelijk zo’n zes tot acht weken totdat het maag- en darmstelsel van een hond gewend is aan nieuwe voeding en je dus resultaat ziet. Het is belangrijk om bij een eliminatiedieet hypoallergene voeding te voeren.

Er wordt in gevallen van huid- en vachtproblemen vaak gekozen voor hypoallergene voeding op basis van vis. Voeding op basis van vis bevat een hoog gehalte aan Omega-3 vetzuren, die van belang zijn voor de algehele gezondheid van jouw viervoeter maar daarnaast ook bijdragen aan een gezonde huid en vacht.

De Riverwood Adult Zalm & Witvis met Haring variant bestaat uit drie unieke, hypoallergene eiwitbronnen die rijk zijn aan Omega-3 vetzuren en is daarmee een uitermate geschikte voeding voor honden met huid- en vachtproblemen. Wil je je hond verantwoord verwennen? Bekijk dan hier het assortiment hypoallergene kauwsnacks van Riverwood.

Heb je geen idee waar jouw hond op reageert? Dan is het aan te raden om naar een dierenarts te gaan. Een dierenarts kan bloed van jouw hond afnemen en aan de hand daarvan een allergiescreening uitvoeren.

Op basis van de uitslag van de allergiescreening kun je een voeding kiezen die vrij is van de allergenen waar jouw hond op reageert. Omgevingsallergie/atopie Naast de bovengenoemde oorzaken is het ook mogelijk dat een hond een overgevoeligheid heeft voor stoffen in de lucht.

Dit noem je ook wel een omgevingsallergie of atopie. Vaak uit dit zich bij honden in de vorm van jeuk onder de poten of op zijn kop. Deze overgevoeligheid is in veel gevallen seizoensgebonden en kun je vergelijken met hooikoorts, zoals wij mensen dit kennen.

Zo kunnen honden bijvoorbeeld reageren op bepaalde bomen, planten, distels of grassoorten. Het is zelfs mogelijk dat een hond overgevoelig is voor huisstofmijt. Klachten die horen bij een omgevingsallergie/atopie ontstaan bij honden meestal al op jonge leeftijd.

 1. Ook in het geval van een omgevingsallergie/atopie kan een dierenarts bloed van jouw hond afnemen en een allergiescreening doen;
 2. Een hond kan helaas niet genezen van een omgevingsallergie/atopie;
 3. Wel is behandeling mogelijk, maar deze behandeling heeft als doel de klachten onder controle te krijgen zodat de hond een zo goed als mogelijk jeukvrij en prettig leven kan hebben;

Een voorbeeld van een behandeling is immunotherapie, dat ook wel desensibilisatie genoemd wordt. Dit houdt in dat er gedurende een langere tijd allergenen in gecontroleerde hoeveelheid bij de hond toegediend worden, om zo het immuunsysteem van de hond langzaam te laten wennen aan de stoffen.

Welk voer voor hond met jeuk?

Jeuk bij hond door voedselallergie – Een andere mogelijke oorzaak van jeuk bij uw hond is een voedselallergie. Sommige honden reageren overgevoelig op granen. Graanvrij hondenvoer is dan een prima oplossing. In graanvrije hondenbrokken zijn de granen vervangen door koolhydraatbronnen als peulvruchten, (zoete) aardappel of bepaalde fruitsoorten.

 1. Dit hondenvoer bevat vaak evenveel vezels als hondenvoer met granen;
 2. Graanvrij hondenvoer is uitermate gezond en een goede keuze wanneer u een granenallergie bij uw hond vermoedt;
 3. Daarnaast zijn sommige honden allergisch voor bepaalde soorten vlees;
See also:  Hoe Vaak Hond Inenten?

Rundvlees, varkensvlees en kip kunnen bijvoorbeeld een allergische reactie uitlokken bij honden. U kunt dan hypoallergeen hondenvoer uitproberen. Dit bestaat uit slechts één soort vlees, aangevuld met (glutenvrije) granen, aardappel of groente. Er zijn diverse soorten hypoallergeen hondenvoer verkrijgbaar.

Welke zalf bij jeuk hond?

Kunnen honden jeuk krijgen van stress?

Stress, nervositeit en angst kunnen bij een hond leiden tot jeuk en huidirritatie. Sommige honden krabben en likken zich overmatig veel om op die manier spanningen af te reageren en/of uit verveling. Dit is te vergelijken met nagelbijten bij mensen.

Waarom bijt hond in vacht?

Parasieten – De belangrijkste parasieten waar je hond hinder van kan ondervinden zijn vlooien, mijten en teken. Vlooien Vlooien veroorzaken een hinderlijke jeuk wanneer ze in de huid van je hond bijten. Je huisdier bijt hierdoor in zijn vacht of krabt veel.

 • Het kan ook voorkomen dat je hond een allergische reactie heeft voor het speeksel van de vlo;
 • Dit resulteert in extreem hevige jeuk waardoor ze zichzelf zelfs tot bloedens toe kunnen open krabben en bijten en hierdoor ook korsten kunnen krijgen;

Mijten Er diverse soorten mijten die huidproblemen kunnen veroorzaken bij honden. Denk hierbij aan oormijt, demodex, schurftmijt, vachtmijt en herfstmijt. Oormijt:  Wanneer honden met de kop schudden, veelvuldig aan de oren krabben en er zwart oorsmeer in de oren zit dan kan er sprake zijn van oormijt.

Demodex / jonge hondenschurft: Dit is een mijt die voorkomt in de huid van je hond. Bij jonge honden en honden met een slechte weerstand kan deze mijt flinke huidirritatie veroorzaken. Schurftmijt : Deze mijt veroorzaakt veel jeuk doordat het gangetjes in de huid graaft, voornamelijk bij de hakken, oksels, ellebogen, ooglidranden en heupen.

Vachtmijt:  Deze mijt veroorzaakt een schilferige huid en veel jeuk bij je hond. Herfstmijt:  De herfstmijt is een mijt die in de nazomer en herfst problemen kan opleveren. De huid en neus kunnen ontstoken raken en zijn herkenbaar aan gele / oranje stippen, wat de mijten zijn.

Teken Een teek is een parasiet die in struiken en grassen voorkomt. Wanneer je hond voorbij loopt, grijpen ze zich vast aan de vacht of laten ze zich op de vacht vallen en nestelen zich in de huid om bloed te zuigen.

Naast het feit dat de beet een irritatie van de huid kan veroorzaken, is daarnaast de kans op ziektes aanwezig.

Is schapenvet goed voor de hond?

Schapenvet voor honden en katten (500 ML) – Schapenvet gebruik je voor de hond. Schapenvet is goed voor honden en zorgt voor een glanzende vacht, een gezonde huid en een sterker immuunsysteem. Schapenvet kan helpen tegen hardnekkig haaruitval, dunne ontlasting, een droge schilferende of geïrriteerde huid en tegen een doffe vacht.

Schapenvet bevat vitamine A en vitamine D. Deze vitamines zijn belangrijk voor het gezichtsvermogen, voor de versteviging en opbouw van de botten, voor de slijmvliezen, voor de luchtwegen en voor het maag-darmkanaal.

Vitamine A en D ondersteunen de afweer tegen bacteriën en infecties. Schapenvet kun je ook geven aan katten, voor katten is schapenvet ook erg gezond!

 • Gezondere huid
 • Sterkere botten
 • Betere gezondheid
 • Hogere weerstand
 • Glanzende vacht
 • Betere darmflora
 • Goed voor hart en bloedvaten

Dosering: kleine honden/katten 1-2 pompje per dag, middelgrote honden 2-3 pompjes per dag, grote honden 3-4- pompjes per dag. De praktische fles met pomp maakt makkelijke dosering mogelijk. Schudden voor gebruik.

Wat doet zalmolie voor de hond?

Waarom geef ik mijn hond zalmolie? – De verhouding aan omega-3 tot omega-6 vetzuren is in zalmolie veel gunstiger dan de oliën en vetten die producenten in hondenvoeding gebruiken. Geef je dus zalmolie, dan krijgt je hond meer belangrijke vetzuren binnen.

 • Vooral de EPA en DHA hebben een belangrijke functie in het lichaam van je hond;
 • Vaak geven we zalmolie aan honden voor het behoud van een gezonde en een glanzende vacht;
 • Toch heeft het een veel bredere werking;

Het geeft namelijk een belangrijke ondersteuning aan het immuunsysteem en de gewrichtsfunctie van honden. Verder heeft het een gunstige invloed op de conditie van het hart. Ook voor honden die dagelijks veel energie moeten leveren is het een belangrijke aanvulling op het dagelijks rantsoen.

Waarom likt mijn hond mijn voeten en benen?

Je hond vraagt in zijn eigen taal aan jou om verzorging, liefde en aandacht. Als je zweethanden of – voeten hebt is het weer een ander verhaal. Je hond probeert dan je stemming te begrijpen door een lik aan het zweet te geven en de feromonen op de tong te krijgen.

Hoe herken je allergie bij honden?

Voedselallergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op bepaalde componenten in het voer: de allergenen. Dieren die overgevoelig zijn voor deze allergenen krijgen daardoor huidklachten (jeuk en ontsteking) of maag/darmklachten (braken, diarree, winderigheid).

 1. Honden met huidklachten door voedselallergie krijgen jeuk;
 2. De hoeveelheid jeuk varieert van matig tot heftig;
 3. Door krabben, bijten en likken kunnen de huidklachten verergeren;
 4. Vaak worden de problemen ook nog gecompliceerd door een ontsteking met bacteriën en gisten: een microbiële huidontsteking;

Met behulp van een eliminatiedieet kunnen we vaststellen of een hond voedselallergie heeft. Als het zeker is dat een hond voedselallergie heeft, moet hij de rest van zijn leven een passend onderhoudsvoer krijgen.

See also:  Hoe Groot Wordt Mijn Hond?

Hoe weet ik of mijn hond voedselallergie heeft?

Welk vlees voor hond met allergie?

Hoe maak je de overstap? – Je kan gewoon kant en klare vers vlees  voeding (ook wel kvv genoemd) kopen bij de supermarkt of dierenspeciaalzaak. Vermoed je een allergie dan vermijd je het liefst in eerste instantie kip, rund en granen/gluten. Je kan bijvoorbeeld gaan voor eend of konijn, maar ook lamsvlees is een optie. Als je per ongeluk een diersoort kiest waar je hond juist niet tegen kan dan merk je dit vaak snel genoeg.

In de supermarkt kan je bijvoorbeeld gaan voor Rodi Lam & Rijst. Rodi heeft handige portieverpakkingen met schijven van 100 gram (dus geen vies geklieder). In de dierenspeciaalzaak vind je bijvoorbeeld Raw4Dogs Game Mix.

Het voordeel als je voor de laatste variant kiest is dat je precies weet wat erin zit door de open samenstelling en dat er de gebruikte diersoorten ook echt hypoallergeen zijn (hypoallergeen = lage kans op een reactie). Belangrijk is wel om er geen snacks naast te geven, of je zou deze zelf moeten drogen: zelf je snacks te drogen.

De eiwitstructuur veranderd echter bij verhitting, waardoor er op verhit wel een reactie zou kunnen ontstaan en andersom niet. Houd dit in je achterhoofden laat ook extraatjes weg wanneer je 100% zeker wilt zijn.

Uiteraard zijn er vele andere merken en varianten te krijgen die voldoen, vraag eventueel je dierenspeciaalzaak om advies. Ook kan je rauwe voeding tegenwoordig heel gemakkelijk online bestellen, bijvoorbeeld via TIM’s. Er zijn twee manieren om over te stappen: 1.

Elke dag een kleine beetje meer rauwe voeding door de brok mengen totdat je hond geheel over is. In één keer overstappen. Wanneer je kiest voor de laatste methode kan het aan te raden zijn om de voeding de eerste dagen even kort te koken of op te warmen in de magnetron (daarna uiteraard wel goed doorroeren en af laten koelen en LET OP: alleen mogelijk bij kvv’s zonder bot zoals bijvoorbeeld Rodi of Prins.

Verhit bot kan namelijk gevaarlijk zijn, bij kvv’s met bot dus absoluut niet koken of anderszins verhitten). Op die manier krijgen de maag en darmen de kans om te wennen aan de rauwe voeding. Daarna kan je het gewoon rauw geven. Verhitte voeding bevat namelijk niet meer de goede bacteriën en enzymen die rauwe voeding nog wel bevat, vandaar de voorkeur om de voeding uiteindelijk niet te blijven verhitten.

Is azijn goed voor jeuk?

Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes – Voor veel mensen kunnen bepaalde huis-, tuin- en keukenmiddeltjes (lichte) jeuk tijdelijk verlichten. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat onderstaande middelen werken tegen jeuk, maar het is het proberen waard.

 • IJsblokjes in een washandje op de jeukende plek(ken).
 • Dep wat mentholpoeder op de jeukende plek.
 • Drenk een doek in appelazijn en wikkel het om de jeukende plek. Gebruik appelazijn niet op wondjes of op uw gezicht.
 • Een badje van havermout.
 • Smeer de jeukende plek in met een mengsel van honing en kaneel.

Is talkpoeder schadelijk voor honden?

Het bevat stoffen die ruw maken en vocht opnemen, waardoor je een hond makkelijker schoon krijgt. Wordt ook veel op shows gebruikt. Maar om een hond die continu stinkt met talkpoeder te overgieten, dat zou ik echt niet doen. Zoek het eerst in goede voeding.

Is schapenvet goed voor de hond?

Schapenvet voor honden en katten (500 ML) – Schapenvet gebruik je voor de hond. Schapenvet is goed voor honden en zorgt voor een glanzende vacht, een gezonde huid en een sterker immuunsysteem. Schapenvet kan helpen tegen hardnekkig haaruitval, dunne ontlasting, een droge schilferende of geïrriteerde huid en tegen een doffe vacht.

Schapenvet bevat vitamine A en vitamine D. Deze vitamines zijn belangrijk voor het gezichtsvermogen, voor de versteviging en opbouw van de botten, voor de slijmvliezen, voor de luchtwegen en voor het maag-darmkanaal.

Vitamine A en D ondersteunen de afweer tegen bacteriën en infecties. Schapenvet kun je ook geven aan katten, voor katten is schapenvet ook erg gezond!

 • Gezondere huid
 • Sterkere botten
 • Betere gezondheid
 • Hogere weerstand
 • Glanzende vacht
 • Betere darmflora
 • Goed voor hart en bloedvaten

Dosering: kleine honden/katten 1-2 pompje per dag, middelgrote honden 2-3 pompjes per dag, grote honden 3-4- pompjes per dag. De praktische fles met pomp maakt makkelijke dosering mogelijk. Schudden voor gebruik.

Hoe zie je dat een hond stress heeft?

Hoe herken je stress bij een hond? – Kortdurende stress kan je herkennen doordat een hond bijvoorbeeld gaat hijgen, blaffen of zich uitschudden. Langdurige stress kan je ook herkennen aan de gezondheid van de hond. Maag-darmklachten of een slechte vacht kunnen wijzen op stress.

 • Ook een hond die erg passief is kan passief zijn door te veel stress;
 • Daarentegen kan een hele drukke hond juist ook gestrest zijn;
 • Deze hond is dan zo overprikkeld dat hij niet meer kan stoppen;
 • Ditzelfde gedrag zie je ook bij kleine kinderen, die heel druk worden als ze moe zijn;

Wanneer je deze stress signalen van je hond ziet, geef hem dan de ruimte en kijk of je zijn stress kan verminderen. Wil je meer tips of begeleiding? Neem dan contact op met een van onze hondengedragsdeskundigen. Deze blog is gebaseerd op een blog van Judith Lissenberg..