Hond Spierpijn Wat Te Doen?

Hond Spierpijn Wat Te Doen

Wat helpt een dier met spierpijn? – Rust en aangepaste beweging zijn van belang bij een dier met spierpijn. Afhankelijk van de oorzaak van de spierpijn kan het herstel vlot gaan of wat langer duren. Bent u niet zeker van de oorzaak van het ongemak bij uw dier, vraag dan altijd uw dierenarts om raad.

Wat kan ik mijn hond als pijnstiller geven?

Pijnstiller voor hond – Pijnstillers kunnen mensen helpen als ze pijn hebben, maar zo zijn er natuurlijk ook pijnstillers voor dieren. Dit zijn speciale pijnstillers die helemaal op uw specifieke dier zijn afgestemd. De geregistreerde pijnstillers voor uw hond, zoals Metacam en Rimadyl, kunnen alleen worden voorgeschreven door de dierenarts.

U kunt deze dus niet online kopen, ze zijn namelijk receptplichtig. Wel hebben wij in onze webshop natuurlijke ondersteunende middelen voor uw hond. Deze zijn vaak op basis van kruiden en planten en kunnen in bepaalde gevallen uw hond helpen ondersteunen bij ongemak.

We raden u aan om eens een kijkje te komen nemen in onze webshop als u op zoek bent naar een natuurlijk ondersteunend middel voor hond of kat.

Kan een hond last hebben van spierpijn?

Hond Spierpijn Wat Te Doen 7f25ec42-a4e4-4a71-ae54-e2ce5a5158f1 Hond Spierpijn Wat Te Doen Heb jij een specifieke vraag over de voeding van Total Bite? Neem vrijblijvend contact op met de specialist. Geeft doorgaans antwoord binnen een uur. Het lichaam van de gemiddelde hond bestaat voor zo’n 40% uit spieren. Het is dan ook niet zo gek dat je hond wel eens last van spierpijn of stijve spieren heeft. Je hond kan last van stijve spieren hebben tijdens of vlak na inspanning.

Deze spierpijn wordt veroorzaakt door een teveel aan melkzuur in de spieren die de zenuwuiteinden teveel prikkelen. Melkzuur is een afvalstof die ontstaat bij het maken van energie uit glucose en wordt afgebroken in de lever.

Wanneer er teveel melkzuur wordt geproduceerd dan dat de lever kan afbreken, hoopt het melkzuur teveel op in de spieren. Er treedt vervolgens verzuring op waardoor je hond last van kramp in de spieren krijgt. Het is ook mogelijk dat je hond last van stijve spieren heeft terwijl de inspanning al even geleden heeft plaatsgevonden.

 1. Deze spierpijn wordt veroorzaakt doordat er kleine scheurtjes in de spiervezels zijn ontstaan;
 2. De spieren zullen dan pijn doen en minder belastbaar zijn;
 3. Om deze scheurtjes te doen herstellen is een goede dagelijkse voeding essentieel;

Door je hond extra in deze behoefte te voorzien stimuleer je de groei van spiervezels en zorg je ervoor dat er meer energie vrij zal komen in de spiercellen. Dit is noodzakelijk voor het optimaal functioneren van de spieren van een hond. Door daarnaast op de juiste manier in de juiste hoeveelheid met je hond te bewegen zorg je ervoor dat de spieren goed getraind en ontwikkeld zullen zijn.

 1. Dit hebben ze nodig om het skelet van je hond te ondersteunen tijdens de dagelijkse bewegingen;
 2. Een goede balans tussen voeding, beweging en rust zal de spieren van je hond zoveel mogelijk in optimale conditie weten te houden;

De Total Bite special ‘ fish & rice ‘, de Total Bite Fresh ‘ salmon ‘, maar ook de Total Bite Light/Senior zijn uitermate geschikt om jouw hond in deze dagelijkse voedingsbehoefte te voorzien en de spieren van je hond gezond te houden. Deze Total Bite producten sluiten perfect aan bij de bijzonderheid van jouw huisdier.

4a3e0a93-68a5-485f-84b1-b2aeda0d398f,ee7a4b92-34a5-4210-b412-147cdb39045e,36aa60ef-819d-469d-86be-aaf24dd07374 Een optimale conditie is de basis voor een goede algehele gezondheid. Wanneer jouw huisdier gezondheidsproblemen ondervindt kunnen er specifieke voedingsbehoeften ontstaan om deze optimale conditie te kunnen behouden.

Wat maakt jouw huisdier zo bijzonder? Maak een keuze en vind de Total Bite producten die speciaal zijn afgestemd op de specifieke behoefte jouw hond, kat, konijn of cavia. externalId=totalbite-problem-detail-4. 5&filter[tags]=hond&filter[type]=Probleem externalId=total-bite-core-3. 2&filter[tags]=search-uitgelicht&filter[active]=1 .

Kan hond spier verrekken?

Een hond kan tevens mank gaan lopen omdat hij zich verstapt en een spiertje verrekt. Ook als je hond zijn poot verzwikt kan dit een tijdje zeer doen. Wel is het verstandig om even goed het pootje en zooltje te inspecteren om te kijken of je hond niet in glas is gestapt.

Hoe merk je dat je hond pijn heeft?

Eventuele signalen van pijn bij honden: –

 • Een vocale reactie zoals janken, blaffen of grommen, bijvoorbeeld bij aanraking of bij het omdoen van halsband of tuig.
 • Hijgen.
 • Trillen of bibberen.
 • Verhoogde hartslag en ademhaling.
 • (verandering in) Beweging.
 • (verandering in) Houding.
 • (verandering in) Gedrag.
 • (verandering in) Uiterlijk.
 • (verandering in) Geur.

Kan je een hond een paracetamol geven?

Paracetamol maximaal 5 dagen geven aan honden. De gebruikelijke dosering bij honden is 15-20mg per kg lichaamsgewicht 3-4x per dag. Het is belangrijk bij gebruik bij de hond dat de voorgeschreven dosering strikt wordt gevolgd. Geef niet meer en niet langer dan voorgeschreven.

Welke pijnstiller tegen spierpijn?

Heeft u veel last van de pijn, dan kunt u een eenvoudige pijnstiller nemen. Bij spier- en gewrichtspijn raadt de apotheek u paracetamol aan. Paracetamol wordt meestal goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Ook kan het prima worden gebruikt in combinatie met andere medicijnen.

Wat kun je doen tegen gewrichtspijn bij honden?

Wat moet je doen als je hond mank loopt?

Mijn hond loopt mank – Als je hond mank loopt betekent dit dat hij of zij pijn heeft aan één van de poten. Door mank te gaan lopen ontziet je hond de zere poot en kan hij/zij zich toch voortbewegen zonder al te veel pijn. Het is belangrijk om de oorzaak van het manken te achterhalen en te behandelen.

 1. Zo kan je maatje zich zo snel mogelijk weer goed en zonder pijn voortbewegen;
 2. Wat is de oorzaak? Misschien heb je zelf al een idee wat de oorzaak van de kreupelheid is;
 3. Je hond is bijvoorbeeld tijdens het spelen met zijn poot in een kuil blijven haken, tussen de deur gekomen of gestoken door een insect;

Als je dit als eigenaar gezien hebt, heb je al een belangrijk inzicht in de mogelijke oorzaak van de pijn bij je hond. Soms loopt je hond mank zonder dat je enig idee van de oorzaak hebt. Plots of juist heel geleidelijk aan ontziet hij of zij één van de poten terwijl je hiervoor nooit iets aan je huisdier gemerkt hebt.

 1. De uiteindelijke oorzaak van het mank lopen kan variëren van een doorn in een zoolkussen tot een kneuzing of verrekking tot een botbreuk tot een heup of elleboog uit de kom;
 2. Ook artrose, een gescheurde kruisband of patella luxatie kan de oorzaak voor het mank lopen zijn;

Wanneer naar de dierenarts? Zoals aangegeven is mank lopen een uiting van pijn. Als je hond direct na een verstapping een aantal passen mank loopt, maar zich daarna hersteld dan is er geen reden om naar de dierenarts te gaan. Als de kreupelheid echter aanhoudt is het wel verstandig je hond te laten onderzoeken.

 • Dit kan namelijk betekenen dat er iets mis is met één van de poten van je hond;
 • Wat kan er aan gedaan worden? De dierenarts zal je altijd vragen of je zelf een idee hebt van de oorzaak van de kreupelheid;

Heeft je hond hard gerend of gek gespeeld? Als jij als eigenaar iets kunt vertellen over de mogelijke oorzaak kan dit de dierenarts helpen om te bepalen wat er aan de hand kan zijn. Vervolgens zal de dierenarts je hond uitgebreid onderzoeken. Tijdens het orthopedisch onderzoek worden de gewrichten van je hond bewogen en goed nagevoeld.

 • Soms is aanvullend onderzoek nodig, in de meeste gevallen zal dit het maken van een röntgenfoto zijn;
 • Op een röntgenfoto kan de dierenarts de botstructuren in beeld brengen en een mogelijke breuk zien;
 • In een heel enkel geval is een CT-scan nodig om te bepalen waar je hond last van heeft;

Als de dierenarts onderzocht heeft waarom je hond mank loopt zal hij/zij op basis daarvan met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is. Soms is het probleem met rust en pijnstilling te verhelpen, soms zijn ingrijpendere behandelingen zoals een operatie nodig om je hond weer goed en pijnloos te laten lopen.

 1. Onze Service Wij zijn makkelijk bereikbaar;
 2. Bij onze praktijk bevindt zich een parkeerterrein met voldoende gratis parkeergelegenheid;
 3. Ook als je graag een tweede mening wilt kun je bij ons terecht;
 4. Niet alleen baasjes, maar ook andere dierenartsen sturen regelmatig patiënten naar ons door voor een second opinion op het gebied van cardiologie, tandheelkunde en interne geneeskunde;

Maandag: 9. 00 – 19. 00 uur Dinsdag: 9. 00 – 19. 00 uur Woensdag: 9. 00 – 19. 00 uur Donderdag: 9. 00 – 19. 00 uur Vrijdag: 9. 00 – 19. 00 uur.

Kunnen dieren ook spierpijn hebben?

Gepubliceerd door: Melody Eveleens Als je bedenkt dat, afhankelijk van de diersoort en conditie, zo’n 45% van het lichaam uit spieren bestaat, dan is het niet zo gek dat ook je hond, kat of paard weleens spierpijn heeft. Als je zelf spierpijn hebt, kun je besluiten om extra goed voor jezelf te zorgen, bijvoorbeeld met wat rustig bewegen, een warm bad en extra gezonde maaltijden. Voor dieren ligt dit uiteraard anders, ze kunnen niet zelf een warm kruikje maken en daarom is het goed om de signalen van spierpijn bij je dier te leren herkennen. .

Wat kost een rontgenfoto van een hond?

Kosten röntgenfoto   – Tegenwoordig kan een dierenarts ook digitaal een röntgenfoto laten maken. Het voordeel hiervan is dat de dierenarts op een beeldscherm de gemaakte foto goed kan inzoomen en dan kan bij een traditionele röntgenfoto niet. De kosten voor een digitale röntgenfoto is rond de €100 en een traditionele röntgenfoto kost ongeveer €90.

Hoe lang loopt hond mank?

Help mijn hond is kreupel. Het komt regelmatig voor dat een hond kreupel loopt. Maar moet je dan meteen naar de dierenarts? En zo nee, wanneer dan wel? Om deze vragen te beantwoorden zijn een paar weetjes belangrijk. Ten eerste dat honden bikkels zijn. We kunnen er vanuit gaan dat een kreupel dier pijn heeft! Bij acute pijn wil een dier wel eens piepen, maar bij chronische pijn, hoe erg ook, hoor je ze zelden.

See also:  Wat Doen Als Hond Chocolade Heeft Gegeten?

Kreupele honden willen vaak graag lopen, ze kwispelen en springen en rennen en ze piepen zelden. Maar een hond die mankt moet aan de korte lijn en mag niet te lang lopen. Liever 4 keer per dag 10 minuten dan een keer een half uurtje.

Als uw hond kreupel loopt mag u best even wachten met het bezoek aan uw dierenarts. Wel moet er na het ontstaan van de kreupelheid verbetering te zien zijn en na 3 dagen hoort de kreupelheid over te zijn. Als een hond na een ongelukje langer dan een half uur zijn poot helemaal niet belast of laat bungelen dan is een snel bezoek wel te adviseren.

Vooral jonge puppy’s kunnen drama maken, zonder dat er veel aan de hand is. Dan zien we snel herstel. Een gezonde hond staat soepel op vanuit een liggende houding en is niet stijf of mank. Spierpijn kent een hond amper! Stijfheid duidt bijna altijd op gewrichtspijn.

Deze dieren zijn ook vaak eerder moe. Ze gaan bijvoorbeeld liggen zodra u tijdens een wandeling stopt. Voor dieren met bewegingsproblemen zijn er zeer veel behandelingen mogelijk. Vaak kan een eigenaar zelf al heel veel zelf doen door de beweging beter over de dag te verdelen en explosieve bewegingsvormen te vermijden.

 1. Ook overgewicht bestrijden kan zeer effectief zijn in het oplossen van bewegingsproblemen;
 2. Er zijn zeer veel preparaten verkrijgbaar die wonderen beloven;
 3. Neem bij twijfel over zo’n product gerust contact met ons op dan kunnen we u vaak vertellen of het zin heeft of juist kwaad kan om een bepaald product aan uw dier te geven;

Daan Kranendonk, Dierenkliniek Putten.

Hoeveel magnesium heeft een hond nodig?

Puur Magnesium kan worden ingezet bij onrust en stijve en stramme spieren. Toediening.

Dosering
Kat en hond ½ maatschep
Hond 10-25 kg 1 maatschep
Hond > 25 kg 1½ maatschep
1 maatschep = circa 1 g.

.

Kan een hond trillen van de pijn?

Waarom trilt mijn hond? – Zoals we al zeiden hoeft een trillende hond niet direct te betekenen dat er iets mis is. Sommige honden trillen nu eenmaal meer dan anderen. Kou kan hiervoor een onschuldige reden zijn. Enkele redenen waarom je hond mogelijk trilt zijn: Kou : honden hebben over het algemeen minder snel koud, maar met name de kleinere honden zoals een chihuahua kan het in de sneeuw toch snel fris krijgen.

 1. Trillen is in dit geval heel normaal en geen reden tot paniek;
 2. Een hondenjas kan in dit geval een goede uitkomst zijn;
 3. Het staat niet alleen leuk, maar is ook nog functioneel;
 4. Een croci hondenjas of  trixie winterjas zijn hiervoor zeer geschikt;

Hondenziekte: hondenziekte (distemper) kan veroorzaakt worden door een virus en zorgt voor geïrriteerde neus en luchtwegen. Ook problemen met de darmen en maag komen hierdoor veel voor. Een van de ‘bijwerkingen’ kan ook het trillen bij je hond veroorzaken.

 1. Vaak hoef je hier niet direct iets aan te doen;
 2. Het afweersysteem van je hond heeft even tijd nodig om het virus tegen te gaan;
 3. Zorg dat je in deze periode goed voor je hond zorg en dat het genoeg drinkt en gezond eet;

Misselijkheid : bij misselijkheid kan het lichaam van een mens soms beginnen te trillen en dit geldt ook voor honden. Problemen met nieren of lever kunnen deze misselijkheid veroorzaken, maar ook te veel en te snel eten zijn veelvoorkomende oorzaken van misselijkheid bij je hond.

 1. Vaak gaat de misselijkheid vanzelf over;
 2. Vermoed je echter dat je hond iets heeft gegeten dat niet zou moeten, bijvoorbeeld iets wat buiten gelegen heeft? Dan kan het verstandig zijn om de dierenarts te raadplegen;

In het ergste geval kan je hond iets gegeten hebben dat giftig is, bestrijdingsmiddelen bijvoorbeeld. Ouderdom: ook de ouderdom is een veelvoorkomende oorzaak van een trillende hond. Spieren gaan het hierdoor soms minder goed doen en kunnen in rust beginnen te trillen.

 • Wél kunnen deze trillingen ook pijn veroorzaken en bij aanhoudende trillingen in een oude hond is het verstandig toch een dierenarts te raadplegen;
 • Epilepsie: wellicht een van de vervelendste dingen om te zien bij je hond is een epilepsieaanval;

Dit ziet er vervelend uit, maar is natuurlijk het ergst voor je hond zelf. Je hond begint enorm te trillen en heeft geen controle meer over het lichaam. Proberen op te staan leidt vaak direct tot het vallen. Ook komt kwijlen hier altijd veel bij voor. Op het moment zelf kun je hier niet zoveel aan doen.

Raadpleeg als het vaker voorkomt wel direct de dierenarts. Stel je hond gerust zonder hem aan te raken tijdens een aanval. Gezelschap is op dit moment het belangrijkste. Ook het verplaatsen van de meubels is verstandig zodat je hond zich nergens aan stoot.

Vergif : honden stoppen het liefst alles in hun bek. Vaak kan dit geen kwaad als we het hebben over een stok of een speeltje. Problemen zoals trillen kunnen alleen voorkomen als je hond iets verkeerds eet. Chocola bijvoorbeeld of sigaretten kunnen voor nare situaties zorgen.

Ook kauwgom of slakkenkorrels kunnen voor flinke trillingen zorgen bij je hond. De genoemde zaken zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken van een trillende hond. Natuurlijk zijn er ook een hoop minder veelvoorkomende oorzaken zoals ziektes aan bijvoorbeeld de hersenen of andere infecties.

Het beste wat je kunt doen als je twijfelt aan de trillingen van je hond is dan ook het raadplegen van de dierenarts. Het juiste voer is een goede manier om gezondheidsproblemen bij je hond te voorkomen. Weet jij precies welk voer je hond nodig heeft? Vind het snel uit via dit nieuwe concept.

Kunnen honden ibuprofen krijgen?

In het kort – Ibuprofen mag nooit aan honden en katten worden gegeven. De kans op vergiftiging is groot. Er zijn veel betere alternatieven voor de hond of kat. Heeft uw dier pijn en wilt u hem een pijnstiller geven, overleg dan met uw dierenarts welke voor uw dier meer geschikt is.

Kan je een aspirine aan een hond geven?

Aspirine bij de hond – Aspirine kan nauwelijks veilig worden gebruikt als pijnstillers voor honden. Het is een NSAID en vermindert zwelling, pijn, de ontsteking en vermindert de koorts. De toxische ofwel giftige dosis ligt heel dicht bij de werkzame dosis.

 1. Daarom is het belangrijk om heel voorzichtig te doseren;
 2. Het wordt soms gebruikt als pijnstiller van niet al te heftige soort (kleine pijntjes);
 3. Een volwassen aspirine bevat 320 mg acetylsalicylzuur en is dodelijk voor een hond van 5 kilogram;

Puppy’s kunnen geen aspirine verdragen, ze missen het mechanisme om deze stof uit het lichaam te verwijderen en voor een pup is aspirine bijna altijd dodelijk.

Is ibuprofen gevaarlijk voor honden?

Als een huisdier iets eet of drinkt wat niet voor hem bestemd is, is het mogelijk dat het dier daardoor een vergiftiging oploopt. Veel stoffen die wij in huis hebben, zijn ongezond voor dieren. Huishoudproducten, planten, medicijnen en andere stoffen zijn al gauw verdacht, maar ook etenswaren die voor de mens geen enkel kwaad kunnen, zijn voor dieren soms gevaarlijk. In dit document wordt een aantal van deze giftige stoffen besproken.

Heeft uw dier iets verkeerds gegeten, neem dan onmiddellijk  contact op met uw dierenarts. Deze kan u vertellen of dit al dan niet een probleem veroorzaakt en of u direct naar de praktijk moet komen. Houd indien van toepassing de verpakking van de stof waaraan hun dier is blootgesteld of het kaartje van de desbetreffende plant bij de hand zodat u de dierenarts precies kunt vertellen om welke stoffen het gaat.

Gebruik nooit zout om uw dier te laten braken! Hij kan daardoor een zoutvergiftiging krijgen en daar zelfs aan overlijden. Uw dierenarts kan uw dier, indien nodig, een injectie geven waardoor hij gaat braken. Een aantal voedingsmiddelen die mensen zonder problemen kunnen nuttigen, is voor onze huisdieren giftig.

Chocolade vormt een gevaar voor uw huisdier. In chocolade zit namelijk theobromine. Deze stof is voor de mens niet giftig maar wel voor dieren als honden, katten, paarden, papegaaien en fretten. Theobromine vergiftiging komt het vaakst voor bij honden doordat zij het gemakkelijkst bij voedsel op tafel kunnen.

De gevoeligheid voor theobromine verschilt per hond. Hoeveelheden die bij de ene hond tot ernstige ziekteverschijnselen leiden, geven bij de andere hond nauwelijks symptomen. Verder verschilt de hoeveelheid theobromine per type chocolade: pure chocolade bevat meer dan melkchocolade, terwijl in witte chocolade nauwelijks theobromine aanwezig is.

 • Overigens is er naast chocolade nog een andere bron van een mogelijke cacaovergiftiging: cacaodoppen die in tuinen gebruikt worden bevatten ook theobromine en kunnen vooral voor honden aantrekkelijk zijn om op te eten! Als een dier een gevaarlijke hoeveelheid theobromine heeft binnengekregen treden de eerste symptomen na ongeveer 1 tot 4 uur, soms na 6 tot 24 uur op;

Na het opeten van verpakte chocolade kan het optreden van symptomen een aantal dagen vertraagd zijn. In eerste instantie bestaan de symptomen uit braken, pijnlijke buik, diarree, mogelijk samen met onrust, hyperactiviteit, versnelde ademhaling en hartslag, veel drinken en veel plassen.

In ernstige gevallen kunnen spiertrillingen en -stijfheid, dronkemansgang, koorts, epileptische aanvallen, hartritmestoornissen en coma optreden. Het dier kan overlijden als gevolg van hartritmestoornissen of ademhalingsproblemen.

Tegen theobromine bestaat geen tegengif. De behandeling bestaat uit het bestrijden van de symptomen. Verschijnselen kunnen zonder behandeling zo’n drie tot vier dagen aanhouden omdat het lang duurt voor de giftige stoffen zijn afgebroken. Raadpleeg altijd een dierenarts als u denkt dat uw huisdier chocolade heeft gegeten! Vergiftiging door druiven of rozijnen worden vooral waargenomen bij honden, maar ook katten en fretten lijken gevoelig.

See also:  Wat Kost Een Hond Per Jaar?

Waarom druiven en rozijnen giftig zijn voor dieren is onbekend. Let op, ook voedingsmiddelen waarin druiven of rozijnen verwerkt zijn, zoals krentenbrood en rozijnencakes, kunnen problemen veroorzaken! Braken en diarree zijn de eerste tekenen van vergiftiging met druiven of rozijnen en dit treedt meestal op in de eerste 6 tot 24 uur na inname.

Andere verschijnselen zijn sloomheid, niet eten, buikpijn, zwakte, uitdroging, veel drinken en rillen. Binnen 24 tot 72 uur na inname kan acuut nierfalen ontstaan, met een daling van de urineproductie tot gevolg. Wanneer er geen urine meer wordt geproduceerd, zijn de vooruitzichten slecht en wordt meestal gekozen voor euthanasie.

Omdat de gevoeligheid voor druiven en rozijnen sterk tussen honden lijkt te variëren, is het advies om altijd direct uw dierenarts te raadplegen als u vermoedt dat uw hond druiven of rozijnen heeft gegeten.

Bij honden en katten worden na het eten van avocado voornamelijk maagdarmklachten gezien, zoals braken en buikpijn. Daarnaast kan het opeten van de grote pit verstopping van het maagdarmkanaal veroorzaken. Het hoge vetgehalte in het vruchtvlees kan aanleiding geven tot ontsteking van de alvleesklier.

Voor veel andere dieren is avocado veel giftiger. Vissen, konijnen en knaagdieren zoals muizen, cavia’s en ratten zijn gevoelig voor avocado. Vogels zijn zelfs erg gevoelig voor avocado. Blootstelling aan avocado kan bij vogels binnen 24 tot 48 uur overlijden tot gevolg hebben.

De eerste symptomen zijn sloomheid, niet op de stok kunnen blijven zitten, een slordig verenkleed, stoppen met eten en benauwdheid (ademen met open snavel). Raadpleeg uw dierenarts als u vermoedt dat uw dier avocado heeft gegeten. Allium soorten (ui-achtigen) kunnen bij dieren zowel vers, maar ook gedroogd, puur of verwerkt in gerechten of voedingsproducten vergiftigingsverschijnselen veroorzaken.

Met name honden en katten zijn erg gevoelig, maar ook bijvoorbeeld paarden en koeien. Allium soorten bevatten stoffen die omgezet worden in zogenaamde ‘oxidanten’. Deze oxidanten kunnen de rode bloedcellen beschadigen.

Als de rode bloedcellen eenmaal beschadigd zijn, ontwikkelt het dier bloedarmoede en neemt het zuurstoftransporterend vermogen van het bloed af. Vergiftigingsverschijnselen kunnen ontstaan na een eenmalige portie uien, maar ook na herhaald eten van kleinere beetjes.

Symptomen van een Allium vergiftiging kunnen al binnen 24 uur na eten optreden, maar zijn meestal pas zichtbaar na enkele dagen. Dieren beginnen vaak met braken, krijgen diarree en een verminderde eetlust.

De gevolgen van beschadigde rode bloedcellen ontstaan meestal pas na enkele dagen en bestaan uit sloomheid, minder uithoudingsvermogen, bleke tot bleekgele slijmvliezen, rode tot roodbruine urine, een hoge hartfrequentie en een hoge ademhalingsfrequentie zowel in rust als bij inspanning.

 • De uitademingslucht kan naar ui ruiken;
 • Voor Allium vergiftigingen bestaat geen specifieke behandeling: in sommige gevallen is een bloedtransfusie nodig;
 • Raadpleeg altijd uw dierenarts;
 • Macadamianoten worden gegeten als snack en zitten soms in koekjes en snoep;

Er bestaan ook in chocolade gedoopte macadamianoten, waardoor er ook een chocolade vergiftiging kan optreden. Bij honden worden na het eten van madacamianoten (zowel vers als gebrand) meestal binnen 12 uur symptomen gezien. De symptomen zijn zwakte van vooral de achterpoten, sloomheid, braken, een dronkemansgang en een hoge lichaamstemperatuur.

De precieze oorzaak van het ontstaan van deze vergiftigingsverschijnselen is onbekend. In de meeste gevallen verdwijnen de verschijnselen vanzelf binnen 24 tot 48 uur en is er sprake van een volledig herstel.

Bij (het vermoeden van) een vergiftiging is het verstandig direct uw dierenarts te bellen. Xylitol wordt onder andere gebruikt als kunstmatige zoetstof in snoep, kauwgom, tandpasta en sommige producten voor diabetici. Bij honden heeft xylitol een andere werking dan bij de mens.

 1. Het zorgt ervoor dat er veel insuline in de bloedbaan wordt vrijgegeven, waardoor de hoeveelheid suiker in het bloed flink daalt;
 2. Al vanaf een half uur na inname kan dit symptomen veroorzaken als braken, zwakte en slapheid, toevallen, leverfalen en coma, waarna de hond kan overlijden;

Als u de inname direct opmerkt, kunt u de hond alvast kleine hoeveelheden laten eten om zo te proberen symptomen te voorkomen. Bel altijd de dierenarts als u denkt dat uw hond xylitol binnen heeft gekregen. Voor mensen bedoelde medicijnen kunnen voor dieren erg gevaarlijk zijn.

 • Het is daarom van groot belang om nooit zomaar uw eigen medicijnen of pijnstillers aan uw dier te geven! Zorg ervoor dat medicijnen veilig opgeborgen zijn zodat uw huisdier er niet bij kan;
 • Pas op bv;
 • met medicijnen in uw handtas;

Paracetamol is voor de hond, maar vooral voor katten erg giftig. Voor katten geldt dat eigenlijk bij elke hoeveelheid vergiftigingsverschijnselen optreden. Bij katten zwellen de kop en poten op, de slijmvliezen worden donker en de kat raakt benauwd. Deze symptomen treedt al snel na inname op.

 • Bij honden ziet men braken, diarree en sufheid en kan leverfalen optreden, meestal na een dag of twee;
 • Bel onmiddellijk uw dierenarts als uw hond of kat paracetamol heeft binnen gekregen;
 • Het is hierbij belangrijk te weten hoeveel het dier heeft opgegeten en wat het gewicht van het dier is;

Alleen bij snelle behandeling is er kans op herstel. Er bestaat een tegengif dat gebruikt kan worden bij paracetamolvergiftiging, namelijk acetylcysteïne. Niet-steroïde onstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s) zijn pijnstillers met een ontstekingsremmende werking die vrij te koop zijn.

Veel van deze NSAID’s zijn geschikt voor de mens, maar zijn gevaarlijk voor hond en kat. Voorbeelden zijn: ibuprofen, diclofenac, flurbiprofen, aspirine en naproxen. Er zijn om deze reden speciale NSAID’s voor de hond en de kat ontwikkeld die door de dierenarts voorgeschreven worden.

Ibuprofen en andere NSAID’s kunnen onder andere schade aan het maag-darmkanaal veroorzaken en nier- en leverproblemen geven. Bel onmiddellijk uw dierenarts als uw hond of kat ibuprofen of een andere NSAID heeft opgegeten. Het is hierbij belangrijk om aan te geven hoeveel het dier heeft opgegeten en hoe zwaar het dier weegt.

Door snel te handelen kan geprobeerd worden de opname van de werkzame stoffen door het lichaam te verminderen. Als er al vergiftigingssymptomen zijn, zal daar ook voor behandeld moeten worden. De mate van herstel is onder andere afhankelijk van de ernst van de verschijnselen.

De DOGWATCHER: Kan mijn hond spierpijn hebben?

Volledig herstel is niet altijd mogelijk. Ivermectine wordt onder andere gebruikt als ontwormingsmiddel bij landbouwhuisdieren en paarden. Bij katten wordt dit middel soms ingezet voor de bestrijding van oorschurft. Een aantal hondenrassen zoals de Schotse Collie, Bearded Collie, Border Collie, Shelty, Bobtail, Australian Shepherd, Australian Cattledog, langharige windhondenrassen, de Witte Herder en de Duitse Herder zijn erg gevoelig voor ivermectine.

Zij missen een enzym waardoor deze stof in de hersenen kan ophopen. Ook zijn jonge dieren extra gevoelig. Ivermectine is niet geregistreerd als geneesmiddel voor honden, maar een hond kan deze stof binnenkrijgen door het eten van mest van paarden die net behandeld zijn met ivermectine, of door bijvoorbeeld het oplikken van gemorst ontwormingsmiddel of het aflikken van een tube.

De symptomen bestaan onder andere uit speekselen, braken, desoriëntatie, zwakte, schrikkerigheid, blindheid, grote pupillen en coma. Dit kan al binnen zes uur optreden. Behandeling door de dierenarts is noodzakelijk. Permethrin wordt gebruikt als bestrijdingsmiddel tegen insecten zoals vliegen en vlooien.

Het zit in verschillende anti-vlooienmiddelen. De gevoeligheid voor deze stof verschilt sterk tussen diersoorten. Katten bijvoorbeeld zijn heel erg gevoelig voor deze stof. Gebruik daarom NOOIT permethrin bevattende middelen bij een kat! Vergiftigingsverschijnselen zijn onrust, speekselen, braken, trillen, toevallen en uw dier kan hieraan overlijden.

Neem zo snel mogelijk contact op met uw dierenarts als u vermoedt, dat u per ongeluk een te hoge dosering heeft gebruikt of als u een spot-on voor de hond bij uw kat hebt gebruikt. Was het dier bovendien zo snel mogelijk met lauwwarm water en zeep, bijvoorbeeld afwasmiddel, om verdere opname te voorkomen.

 • Overigens is permethrin ook voor vissen sterk giftig;
 • In bepaalde soorten gif tegen muizen en ratten zijn zogenaamde coumarinederivaten verwerkt;
 • Deze zijn erg giftig doordat ze de stolling van bloed tegengaan en daardoor inwendige bloedingen veroorzaken;

Bovendien werken ze lang. Vergiftigingen worden vooral bij honden gezien. Uiteraard is deze stof ook voor andere knaagdieren dodelijk. De dosering waarbij symptomen optreden, verschilt per gebruikt middel. Neem daarom altijd contact op met uw dierenarts, houd daarbij de verpakking bij de hand, en/of neem het mee naar de praktijk.

Indien nodig kan het tegengif vitamine K1 worden gegeven. Deze behandeling kan gedurende een langere tijd nodig zijn (soms meerdere dagen/weken). Sinds 2014 is er ook muizen- en rattengif op de markt met als werkzame stof alfa-chloralose.

Dit is een verdovingsmiddel. Het zorgt ervoor dat het knaagdier lange tijd zwaar verdoofd wordt waardoor het vaak overlijdt aan onderkoeling. Honden kunnen het gif opeten, katten en soms ook honden kunnen versufte of dode muizen opeten en zo het gif binnenkrijgen.

 • Verschijnselen zijn duizeligheid en coördinatiestoornissen, trillingen en epileptische aanvallen die uitgelokt of versterkt kunnen worden door aanraking of geluid, bewusteloosheid met daarbij krampen of epileptische aanvallen, onderkoeling en bij hogere dosering coma en ademhalingsproblemen;

Verschijnselen treden meestal op tussen 30 tot 60 minuten na inname, soms wat sneller of langzamer. Katten zijn extra gevoelig omdat ze alfa-chloralose minder snel afbreken. Vergiftigingsverschijnselen kunnen al optreden bij lage doseringen; bij een hond van 5 kilo al vanaf zo’n 2 gram lokaas en bij katten nog eerder.

Er is geen tegengif; de behandeling bestaat kort na inname uit het remmen van de opname in het lichaam en verder uit het bestrijden van de symptomen. Alfa-chloralose is uiteraard ook giftig voor andere huisdieren zoals konijnen en knaagdieren, maar ook vogels zijn erg gevoelig.

Vermoedt u dat uw dier dit muizengif heeft binnengekregen, neem dan direct contact op met de dierenarts want er is snel actie nodig! Neem altijd de verpakking mee als u die heeft. Soms zijn andere stoffen verwerkt in rattengif, zoals strychnine. Ook deze stoffen zijn vaak giftig voor uw huisdier.

See also:  Vanaf Welke Leeftijd Kan Een Hond Alleen Zijn?

Strychnine is in Nederland niet meer geregistreerd als rattengif en mag dus officieel niet meer gebruikt worden. Strychnine veroorzaakt nervositeit, stijfheid, toevallen met kramp, extreme stijfheid van de poten, een stijging van de lichaamstemperatuur en kan uiteindelijk tot de dood leiden.

In slakkengif zit meestal metaldehyde. Dit is erg giftig voor huisdieren zoals honden en katten. Verschijnselen bestaan uit speekselen, onrust, braken, ongecoördineerd bewegen, trillen, toevallen en een sterk verhoogde temperatuur. Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts als u denkt dat uw dier slakkengif binnen heeft gekregen.

Alleen bij snel behandelen kan het dier weer herstellen. Behalve bovengenoemde stoffen is er nog een groot aantal andere stoffen die giftig kunnen zijn voor huisdieren. Hieronder worden enkele voorbeelden genoemd.

Koekenpannen, gourmetstellen, toastapparaten en tafelgrills zijn meestal voorzien van een anti-aanbaklaag (teflon). Deze teflonlaag bevat echter polytetrafluorethyleen, een stof die bij vogels ernstige acute benauwdheid kan veroorzaken als de anti-aanbaklaag oververhit raakt.

 • De vogel kan zelfs acuut sterven;
 • Gebruik deze apparaten dus niet in het bijzijn van uw vogel: zet de vogel even in een andere ruimte als u apparatuur met een anti-aanbaklaag gebruikt en laat de ruimte daarna doorluchten;

Als uw vogel onverhoopt toch teflondampen inademt en benauwd wordt, ga dan onmiddellijk naar de dierenarts: de vogels moet zo snel mogelijk extra zuurstof toegediend krijgen. Alle dieren zijn gevoelig voor ethyleenglycol vergiftiging, maar honden (en soms katten) zijn het vaakst slachtoffer.

Antivries heeft een voor honden onweerstaanbare zoete geur en smaak. Katten kunnen antivries binnenkrijgen wanneer ze door gemorst antivries heenlopen en vervolgens de poten gaan schoonlikken. Symptomen na inname van ethyleenglycol lijken in eerste instantie op een alcoholvergiftiging (dronkenmanschap).

Verschijnselen, zoals braken, veel drinken, veel plassen, sloom en een dronkemansgang, treden snel na inname op. Na deze snelle ‘dronken’ fase volgt een fase waarin de nieren ernstig worden aangetast. Dit kan leiden tot levensbedreigend nierfalen. Omdat er bij een ethyleenglycolvergiftiging geen tijd te verliezen is, moet u direct contact opnemen met uw dierenarts.

Het drinken van veel zout water kan tot een zoutvergiftiging leiden. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij honden die veel zeewater drinken. Symptomen ontstaan vaak snel na inname (30-60 minuten) en bestaan uit braken, diarree, een ‘dronken’ gang, koorts, gevolgd door toevallen en coma.

Deze vergiftiging is lastig te behandelen, neem daarom direct contact op met uw dierenarts. Voorkom dat uw hond veel zeewater drinkt door zelf drinkwater mee te nemen en hem daarvan te laten drinken als u naar het strand gaat. NB: soms wordt bij vergiftigingen aangeraden een hond te laten braken door hem zout te geven.

Doet dit nooit, ook dan kan een zoutvergiftiging ontstaan waaraan het dier kan komen te overlijden! Schapen zijn veel gevoeliger voor koper dan de meeste andere dieren. Zij hebben daarom voeding nodig met weinig koper.

Als voeding die bestemd is voor andere diersoorten aan schapen wordt gevoerd, kunnen zij een kopervergiftiging oplopen doordat ze koper in hun lichaam ophopen. Dit kan leiden tot nierfalen en overlijden. Behalve bij schapen kan ook bij de Bedlington Terriër koperstapeling voorkomen.

 • In de zomer wordt in zowel zoet als zout water soms blauwalgen gezien;
 • De meeste blauwalgen vormen een dikke blauw-groene laag op en in het water;
 • Er zijn echter ook blauwalgen die roodbruin van kleur zijn;

Blauwalgen produceren giftige stoffen die het zenuwstelsel of de lever kunnen aantasten. Allerlei dieren kunnen hierdoor vergiftigd worden; honden en katten maar ook vogels, vissen en vee. Door te drinken van dit water of erin te zwemmen kunnen gifstoffen die de lever aantasten verschijnselen veroorzaken als braken, diarree, zwakte, shock, geelzucht en overlijden.

 1. Gifstoffen die het zenuwstelsel aantasten veroorzaken spiertrillingen, sloomheid, toevallen, moeilijk ademen, blauw kleurende slijmvliezen en overlijden;
 2. Laat uw huisdier niet zwemmen in, of drinken uit, water dat verontreinigd is met blauwalgen;

Op www. zwemwater. nl  kunt u de kwaliteit van het water controleren. Onder zowel buitenplanten als kamerplanten zijn soorten die giftig kunnen zijn voor uw huisdier. Een aantal voorbeelden van planten die giftig zijn, of de naam hebben giftig te zijn, wordt hier genoemd.

Houd planten zoveel mogelijk buiten het bereik van uw huisdieren. Heeft uw dier van een plant gegeten en weet u niet of deze giftig is, neem dan altijd contact op met uw dierenarts. Indien het lastig blijkt een plantensoort te achterhalen, kan ook het lokale tuincentrum informatie geven over de soort plant (maar niet over de giftigheid voor uw dier).

Let op: onderstaande opsommingen zijn niet uitputtend; er zijn nog meer giftige planten! Raadpleeg bij twijfel een dierenarts. De kerstster ( Euphorbia pulcherrima ) werd in het verleden bestempeld als erg giftig, maar in praktijk valt dat mee. Dieren krijgen meestal enkel maagdarmklachten (braken, niet willen eten, sloom) die vanzelf over gaan.

Heeft uw dier van de kerstster gegeten dan kan het wel verstandig zijn de dierenarts te raadplegen: soms kan medicatie verlichting bieden. Hulst ( Ilex aquifolium ) bevat stoffen die maagdarmklachten kunnen geven.

Dieren moeten voor de ontwikkeling van serieuze verschijnselen een grote hoeveelheid van de plant opeten. Vergiftigingsverschijnselen zijn speekselen, braken, niet eten en diarree. Daarnaast kan het dier met de kop schudden en smakken. Om irritatie van de slijmvliezen in de bek te beperken, kunt u de bek spoelen met water.

Over het algemeen gaan de verschijnselen binnen een dag vanzelf over. Bij klachten en/of inname van grote hoeveelheden is het verstandig om de dierenarts te raadplegen. Maretak (mistletoe, Viscum album ) kan bij kleine hoeveelheden braken en diarree veroorzaken.

Grotere innames kunnen gepaard gaan met ernstigere symptomen als: grote pupillen, snel zwaar ademen, shock. In sommige gevallen kan dit leiden tot het overlijden van het dier. Houd dit kerstplantje dus liever buiten de deur als u huisdieren heeft. De kerstroos ( Helleborus niger ) bevat natuurlijke hartglycosiden die het hart krachtiger laten kloppen.

 • Inname kan in eerste instantie darmklachten geven zoals braken en diarree, maar bij inname van grote hoeveelheden kunnen ook hersenverschijnselen zoals sufheid, verlamming en hartritmestoornissen optreden;

Lelies zijn voor katten erg giftig en kunnen leiden tot ernstig nierfalen. Een bekend voorbeeld is de tijgerlelie ( Lilium tigrinum ). De hele lelie is giftig: stengel, blad en stuifmeel. Als stuifmeel op de pootjes of snuit van een kat terecht komt, kan hij het gemakkelijk binnenkrijgen wanneer hij zich gaat wassen.

Ook het knabbelen aan een blaadje kan al voor ernstige problemen zorgen. Symptomen van vergiftiging zijn braken, speekselen, niet eten, sloomheid, veel plassen en uiteindelijk het uitvallen van de nierfunctie.

Denkt u dat uw kat van een lelie heeft gegeten, neem dan altijd contact op met uw dierenarts. Giftige bolbloemen die vaak in huis worden gehaald zijn narcis, krokus, Amaryllis en tulp. Van deze bolgewassen zijn zowel de plant als vooral ook de bol giftig.

Zorg er voor dat honden en katten de bollen niet kunnen opgraven en houd de dieren uit de buurt als u gaat planten. Ook de hyacint en het sneeuwklokje zijn giftig, maar in wat mindere mate. Diverse kamerplanten zijn in mindere of meerdere mate giftig.

Bekende, giftige kamerplanten zijn onder andere Aloe vera Azalea Calla ( Zantedeschia ) Cyclamen (cyclame) Dieffenbachia Dracaena soorten, zoals Dracaena marginata Ficus Monstera (gatenplant) Philodendron Sansevieria (o. vrouwentong) Schefflera (vingersboom) Solanum pseudocapsicum (Oranjeboompje, Appeltje der liefde) Er zijn veel giftige planten die zich in tuinen of elders buiten bevinden.

 1. Veel voorkomende vergiftigingen bij dieren door buitenplanten ontstaan door het eten van de volgende planten: Euphorbia (wolfsmelkachtigen) Hydrangea (hortensia-soorten) Quercus (eiksoorten) Prunus , waaronder prunus laurocerasus (laurierkers) Solanum (nachtschade-soorten)(o;

zwarte nachtschade, bitterzoet, aardappelplant) Taxus Andere giftige buitenplanten zijn onder andere:  Aconitum (monnikskap) Arum maculatum (gevlekte aronskelk) Atropa belladonna (wolfskers) Bryonia alba (witte heggerank) Buxus Chamaecyparis (geslacht met cypres-achtige soorten) Cicuta virosa (waterscheerling) Colchicum autumnale (herfsttijlloos) Conium maculatum (gevlekte scheerling) Convallaria majalis (lelietje-van-dalen) Daphne mezereum (peperboompje) Datura suaveolens / Brugmansia suaveolens (doornappel / engelentrompet) Delphinium (ridderspoor) Digitalis (vingerhoedskruid) Equisetum palustre (paardestaart) Fagus sylvatica (beuk)(voor paarden giftig) Hemerocallis (daglelie) (voor katten giftig) Hyoscyamus niger (bilzekruid) Juniperus (jeneverbes) Laburnum anagyroides (gouden regen) Lathyrus (pronkerwt) Linum usitatissimum (lijnzaad) Lupinus (lupine) Nerium oleander (oleander) Nicotiana tabacum (tabaksplant) Rhodondendron Robinia (valse acacia) Ricinus communis (wonderboom) Scopolia carniolica (klokbilzenkruid) Senecio jacobea (jacobskruiskruid) en andere Senecio soorten Thuja (levensboom) Viburnum Wisteria (blauwe regen) Giftige paddenstoelen zijn onder andere: Amanita muscaria (vliegenzwam) Amanita pantherina (panteramaniet) Amanita phalloides (groene knolamaniet) Amanita virosa (witte knolamaniet) Boletus satanas (satansboleet) Cortinarius orellanus (giftige gordijnzwam) Entoloma sinuatum (giftige satijnzwam) Galerina marginata (bundelmosklokje) Gyromitra esculenta (voorjaarskluifzwam) Inocybe erubescens (giftige vezelkop) Het kan voorkomen dat een hond wordt gebeten door een adder tijdens het wandelen in heidegebied en op zandgronden.

Een adderbeet is giftig en moet behandeld worden. Een zwelling bij de snuit kan zorgen voor problemen met ademhalen en het gif kan trillingen veroorzaken, de hartslag beïnvloeden en tot shock en coma lijden.

Ook andere symptomen zoals kwijlen, braken en diarree komen voor. Let goed op hoe de slang er uit ziet zodat u hem kunt beschrijven, maar blijf van het dier af. Een adder is te herkennen aan een donkere zigzag streep op zijn rug. Zoek de plek op het lichaam waar uw hond gebeten is.

Probeer niet de wond uit te zuigen of open te snijden en bindt een poot niet af. Neem direct contact op met een dierenarts zodat deze weet dat u komt, breng uw hond er snel heen en zorg er voor dat de hond zo min mogelijk beweegt.

Bij ernstige vergiftigingsverschijnselen kan de hond met antiserum behandeld worden. Uiteraard bestaan er nog veel meer gevaarlijke stoffen voor huisdieren. Denk aan zaken als schoonmaakmiddelen, autoproducten zoals olie en diverse vloeistoffen, doe-het-zelf producten zoals verf en terpentine, cosmetische producten en dergelijke.

Welke ontstekingsremmers zijn er voor honden?