Hond Waar Je Niet Allergisch Voor Bent?

De kleine hypoallergene hond – Vooral de kleine hondenrassen die als hypoallergeen worden gezien zijn erg populair. Het is op zich logisch, want stel je kind is allergisch maar je wil toch een trouwe viervoeter, dan denk je al snel aan een klein hondje waar je kind goede vriendjes mee kan worden.

Een goed voorbeeld van een kleine hypoallergene hond is de Basenji, maar ook de Shih Tzu is een heel lief beestje. Toch is het belangrijk om te onthouden dat, hoe klein de hond ook is, de allergische reacties erg vervelend kunnen zijn.

Dit is niet alleen lastig voor de persoon die de klachten ervaart, maar ook voor het hondje dat opnieuw naar een ander gezin moet verhuizen.

Welke hond past bij mij allergie?

01. Poodle – Of je nu op zoek bent naar een kleine hond of een groter gezelschap, de poedel is een goede keuze voor iemand met een allergie. Ze komen in zowel grote en kleine formaten en beide varianten verliezen een minimale hoeveelheid haar wat ze ideaal maakt voor mensen met allergieën. Hond Waar Je Niet Allergisch Voor Bent.

Welk huisdier als je allergisch bent?

Meer non-allergische rassen – Wij kunnen het ons misschien niet voorstellen, maar het kan natuurlijk zo zijn dat je de bovenstaande 8 honden en katten niet leuk (genoeg) vindt om in huis te halen. Gelukkig zijn er nog meer rassen die geschikt zijn voor mensen die allergisch zijn voor honden en katten.

 1. Zo zijn de Bedlington Terrier, Bichon Frisé, Coton de Tulear, Havanezer, Ierse Water Spaniel, Kerry Blue Terriër, Malteser, Poedel, Portugese Waterhond, Schnauzer en Soft Coated Wheaten Terrier geschikte hondenrassen;

En de Rex, Noorse Boskat en Sphynx zijn katten die niet veel schilfers achterlaten. Genoeg keuze! Wil je weten welke huisdieren geschikt zijn voor je kinderen? Zo kies jij het geschikte huisdier voor je kind!  HLN Reageer op artikel: Allergisch, maar gek op viervoeters? Deze hypoallergene huisdieren zijn ideaal!.

Welke honden hoeven niet getrimd te worden?

Welke hond als je astma hebt?

Het is een veelgestelde vraag: kan ik een hond houden als ik allergisch ben? Of als mijn kinderen allergisch zijn? Helpt het als ik een ‘hypoallergene’ hond in huis haal, ofwel een hond die geen allergische reactie veroorzaakt? Het antwoord op bovenstaande vragen is helaas complexer dan je denkt.

 • Een 100% hypoallergene hond bestaat immers niet;
 • Eerst en vooral: je bent niet allergisch aan de haren van honden;
 • Sorry, Chinese Naakthond! In werkelijkheid zijn de meeste mensen allergisch aan bepaalde eiwitten die hun viervoeter uitscheidt via speeksel of urine;

Deze eiwitten hechten zich vast aan de huidschilfers, die loskomen tijdens het ruien. Deze haren kunnen ook andere allergieverwekkers (zoals pollen) verzamelen en verspreiden. Daarom: een hond die 100% allergieproof is bestaat niet. Maar er zijn wel een aantal zaken waarmee je rekening kan houden.

 • Tip 1: Kies een hondenras dat zo weinig mogelijk ruit en géén ondervacht heeft;
 • Hoe minder de hond ruit, hoe minder schilfers en dus allergenen er in de omgeving terechtkomen;
 • Tip 2: Kies een kleine hond! Hoe kleiner de hond, hoe minder haar en dus schilfers hij verliest, en hoe minder erg de opgewekte allergie;

Tip 3: Laat je hond niet op je slaapkamer, en houd hem uit de zetel. Zo kunnen zich op die plekken niet te veel allergenen opstapelen. Kies indien mogelijk voor een hondenbed met een plastic overtrek, die je regelmatig buiten kan uitschudden. Was anders het hondenkussen regelmatig om een opstapeling van allergenen te voorkomen. Hond Waar Je Niet Allergisch Voor Bent Tip 5: Was en kam je hond regelmatig. Door de allergenen weg te wassen verminder je hun aanwezigheid in huis. Daarnaast zorgt het regelmatig verwijderen van loszittende haren ervoor dat er minder haar rondzweeft in huis. Gebruik wel niet te vaak shampoo! Een hond is een geurdier, en voor hem is het heel raar om iedere keer zijn eigen geur kwijt te spelen.

 • Tip 4: Let op met honden die binnen en buiten gaan;
 • Als je ook allergisch bent aan andere zaken, zoals pollen, dan kan je hond deze na een wandeling mee naar binnen brengen;
 • Het is dan geen slecht idee om hem te wassen of met een natte handdoek af te vegen voor hij naar binnen komt;

Tip 6: Poets je vloer regelmatig. Niet alleen stofzuigen, maar ook dweilen. Zo haal je zoveel mogelijk allergenen uit de omgeving. Tip 7: Filter de lucht in je huis met een goede luchtfilter. Idealiter een filter die echt gemaakt is om dierenallergenen uit de lucht te houden.

Tip 8: Doe eerst een test voor je een hond in huis haalt. Er belanden helaas nog te veel honden in het asiel vanwege allergische baasjes. Ben je allergisch en denk je eraan om een hond in huis te halen? Hoor dan eens rond bij vrienden en familie of ze een van de geschiktere rassen in huis hebben.

See also:  Overgeven Hond Wat Te Doen?

Kijk eens wat het effect is als je er enkele uren of zelfs dagen spendeert. Opgelet! Overleg altijd eerst met je huisarts of specialist. In sommige milde gevallen van allergie en astma kan je met deze tips, en eventueel aangepaste medicatie, toch een hond in huis halen.

Kan je een hond hebben als je allergisch bent?

Tips om met een allergie voor honden om te gaan – Indien je allergisch bent voor honden maar je hebt al wel een hond in huis, dan kan je je voorstellen dat het uit huis plaatsen van een hond de meest effectieve aanpak is om van je klachten af te komen.

Helaas is dit vaak niet de meest ideale situatie. Zeker als er kinderen in het spel zijn, is dit een grote beslissing. De emotionele band die met een hond ontstaat is immers niet zomaar iets om op te geven.

Het uit huis plaatsen van een hond is vaak dan ook geen geschikte oplossing. Hierbij geven we je graag wat handige tips die je wel alvast zouden kunnen helpen:

 • Zorg voor gladde vloerbedekking in woon- en slaapkamer (parket, plavuizen, laminaat)
 • Zorg voor zo min mogelijk gestoffeerde meubels, zeker in de slaapkamer
 • Gebruik een stofzuiger met HEPA-filter
 • Neem gladde oppervlakken regelmatig af met een vochtig doek
 • Probeer de luchtvochtigheid in huis in het najaar en de winter zo laag mogelijk te houden
 • Zorg iedere dag voor goede ventilatie van je huis
 • Indien mogelijk, laat je hond zoveel mogelijk buiten
 • Laat de hond niet in de slaapkamer
 • Borstel de hond regelmatig, het liefst buiten
 • Was je handen na het aanraken van een hond

Welke honden blaffen niet veel?

Basenji – Hond Waar Je Niet Allergisch Voor Bent yurikr Met stip op nummer één in onze top 5 van honden die niet of nauwelijks blaffen. De Basenji komt van origine uit Afrika en is het enige ras dat helemaal niet kan blaffen. Om te kunnen communiceren, laat de Basenji een soort “lachend” geluid horen. Deze honden maken dus wel geluid, maar dat komt niet overeen met wat mensen interpreteren als een blafgeluid.

Kan je van een allergie afkomen?

Allergie immunotherapie – Allergie immunotherapie zorgt ervoor dat je lichaam in mindere mate reageert op de momenten wanneer je in contact bent met de allergenen waarvoor je allergisch bent. Deze behandeling richt zich op de oorzaak van je allergie. Het werkt door het regelmatig toedienen van de stof (het allergeen) waarvoor je allergisch bent tijdens een langere periode van 3 tot 5 jaar.

 • Zo bouwt je lichaam tolerantie op voor de stof die de allergie veroorzaakt;
 • Lees meer over allergie immunotherapie;
 • Heb je last van een allergie? Wellicht dat een gespecialiseerd ziekenhuis of kliniek je hiermee kan helpen;

Let op: je hebt altijd een doorverwijzing van je (huis)arts nodig. Laatst bewerkt 04/10/2021.

Kan een allergie weg gaan?

Allergieën – Oorzaak Het immuunsysteem beschermt ons tegen lichaamsvreemde stoffen. Ons lichaam bestrijdt ziektekiemen en schadelijke stoffen met verschillende eiwitten die we aanmaken. Het is een complex systeem en wanneer het verstoord is, kan dat leiden tot uiteenlopende gezondheidsproblemen.

 1. Hoe een verstoord immuunsysteem zich uit, hangt af van persoon tot persoon;
 2. Wanneer je immuunsysteem overactief of verstoord is, kan dat leiden tot een te sterke reactie op stoffen die eigenlijk onschadelijk zijn;

Je lichaam maakt één keer te veel antistoffen bij aanraking met een stof en vanaf de volgende keer krijg je een allergische reactie. Eénmaal je een allergie hebt, kan je die niet zomaar genezen. Enkel na hormonale veranderingen of bij ouder worden kan je reactie op bepaalde stoffen verminderen of verdwijnen.

Waarom dit gebeurt is nog niet 100% zeker, maar uit onderzoek blijkt dat de gezondheid van het darmslijmvlies een grote rol speelt in het immuunsysteem. Een verstoring van de darmflora kan ontsteking van het darmslijmvlies veroorzaken en zo het immuunsysteem verstoren.

Dit is vooral te wijten aan onze typisch Westerse levensstijl: te weinig slaap en beweging in combinatie met te veel stress, alcohol en slechte voedingsgewoonten. Allergie vaststellen Om vast te stellen of je een allergie hebt, ga je naar de huisarts of eventueel een specialist.

Hij of zij zal je klachten overwegen en op basis hiervan een huidpriktest, een bloedonderzoek of een provocatietest uitvoeren. Het is belangrijk om te weten welke allergieën je precies hebt. Sommige klachten zijn gewoon vervelend, andere kunnen gevaarlijk zijn.

Een hevige allergische reactie kan snel opkomen en soms leiden tot een anafylactische reactie, wat levensbedreigend kan zijn. Heb je astma in combinatie met allergieën? Dan moet je altijd waakzaam zijn en je allergie triggers goed kunnen herkennen. Voor jou kunnen milde prikkels genoeg zijn om een astma-aanval uitlokken. Hond Waar Je Niet Allergisch Voor Bent Enkel een arts kan met precisie vaststellen waar je allergisch aan bent Soorten allergieën Allergenen zijn de stoffen die een allergische reactie kunnen uitlokken. Meteen of kort nadat je in aanraking bent gekomen met allergenen kan je verschillende symptomen vertonen. Kortademigheid, last van jeuk, tranende ogen, hoofdpijn, duizeligheid, zwellingen in of rond de mond zijn enkele voorbeelden van veel voorkomende klachten.

 • Dit zijn de verschillende soorten allergieën en waar je op moet letten: Allergie voor dieren Bij een allergie voor dieren vertoon je een reactie op de huidschilfers of veren;
 • Ook in het speeksel of de urine van huisdieren zitten er allergenen;
See also:  Waarom Bijt Mijn Hond In Zijn Staart?

Wanneer je in aanraking komt met een dier waar je allergisch voor bent, zal je onmiddellijk klachten ervaren. Jeukende huid, een droge keel of hoest, last aan je ogen en neus en vermoeidheid zijn enkele van de meest voorkomende uitingen van een allergie voor huisdieren.

Tips Was meteen je handen en gezicht en verwijder je uit de ruimte waar het dier leeft om je terug beter te voelen. Je neus spoelen met een milde neusspray of oogdruppels zullen snelle verlichting geven.

Physiomer neusspray spoelt de allergenen en overtollig slijm uit je neus en A. Vogel oogdruppels verzachten jeukende en rode ogen. Is er een huisdier op bezoek geweest of heb je soms last van je eigen huisdieren? Dan kan het zijn dat je last blijft hebben van haartjes of huidschilfers die in je woning achterblijven.

Met een ontsmettende reiniger of anti-allergenen spray voel je je gauw weer comfortabeler. De anti-allergenen spray van Q-viva werkt op basis van actieve probiotica. Dit zijn goede bacteriën die op een natuurlijke manier de allergenen afbreken die huisdieren en huisstofmijten achterlaten.

Grondig afstoffen en poetsen is sowieso een goed idee om allergische reacties te vermijden of verminderen. Allergische rhinitis Allergische rhinitis is een overkoepelende term voor pollen- en huisstofmijtallergie. Beide allergieën bezorgen last wanneer de allergenen de slijmvliezen van de ogen, neus en luchtwegen aanraken.

 1. De meest voorkomende klachten zijn een lopende neus, niesbuien, jeukende en tranende ogen en benauwdheid of hoesten;
 2. Bij een huisstofmijtallergie kan er ook eczeem optreden;
 3. Deze allergieën kenmerken zich doordat je moeilijk kan ontsnappen aan de omstandigheden waardoor je klachten krijgt;

Hoe kan je hier dan wel mee omgaan? Pollenallergie tips Een hooikoortskalender bij de hand houden kan je helpen om voorzorgsmaatregelen te nemen. In de periodes dat jij last kan krijgen, kan je een (zonne-)bril bij de hand houden, ramen en deuren sluiten bij droog weer en je was niet buiten laten drogen.

 1. Haal alvast neusspray en verzachtende oogdruppels in huis of vraag aan je apotheker welke medicatie er voor jou beschikbaar is;
 2. Huisstofmijtallergie tips Helaas zijn de huisstofmijten het hele jaar door actieve wezentjes;

Ze zijn zo klein dat ze voor ons niet zichtbaar zijn en leven van menselijke en dierlijke huidschilfers. Hun naam geeft het al weg: ze vertoeven vooral in stof dat we in huis vinden zoals in tapijten, in ons bed en in de bedjes van huisdieren. Mensen zijn niet allergisch aan de minuscule diertjes, maar wel aan hun uitwerpselen.

Vermijd zo veel mogelijk gestoffeerde meubels en tapijten en hang eventueel synthetische gordijnen op. Ventileer je woning goed en was lakens en dekens regelmatig. Neem zo vaak mogelijk stof weg en doe dat met een vochtige doek zodat stofdeeltjes niet opwaaien en ergens anders neerdalen.

Overweeg een stofzuiger zonder zak. Er bestaan anti-allergene reinigingsmiddelen die zeer effectief allergenen uit de leefomgeving verwijderen. Met een ontsmettende allesreiniger zoals DettolPharma poets je bacteriën en stof grondig weg en een anti-allergenen spray helpt de allergenen die huisstofmijten achterlaten in textiel af te breken. Hond Waar Je Niet Allergisch Voor Bent Symptomen van allergie kunnen je dag behoorlijk verstoren. Vraag aan je apotheker wat je opties zijn om je comfort te verhogen. Allergie voor insecten Een allergie voor insecten doet je reageren op het gif dat bijen, wespen of hommels inspuiten wanneer ze steken. Vaak leidt dit tot jeukende uitslag, ademhalingsproblemen en eventueel bloeddrukdaling, braken en diarree en bewustzijnsverlies.

 1. Dit is een gevaarlijke allergische reactie die in uitzonderlijke gevallen levensbedreigend kan zijn;
 2. Tips Denk je dat je een allergie voor insectenbeten hebt? Ga zeker naar een arts om dit te laten vaststellen;

Er bestaat een hyposensibilisatiekuur of immunotherapie die de allergie een stuk minder gevaarlijk maakt. Contactallergie Een contactallergie een reactie van de huid bij het aanraken van bepaalde materialen. Gekende allergenen die dit soort ontstekingsreactie veroorzaken zijn nikkel, chroom, rubber en bewaarmiddelen en parfums in cosmetica.

Vaak komt de allergische reactie wat later tot uiting, meestal in de vorm van eczeem. Tips Je levenskwaliteit gaat er sterk op vooruit wanneer je precies weet aan welke stoffen je allergisch bent, zodat je ze kan vermijden en alternatieven kan vinden.

Tegenwoordig bestaan er genoeg zepen en andere hygiënische producten voor de allergische huid. Geneesmiddelenallergie Geneesmiddelenallergie kan onmiddellijke reactie veroorzaken, of klachten kunnen pas trager opkomen. Alle geneesmiddelen kunnen in principe een reactie veroorzaken, maar enkele soorten medicatie zorgen voor het grootste aandeel in allergische reacties.

See also:  Waarom Ligt Mijn Hond Op Mijn Voeten?

Antibiotica of bepaalde medicatie voor narcose leiden het vaakst tot klachten. De symptomen komen trager op bij bepaalde antibiotica, anti-epileptica of contactallergie wegens ontsmettingsmiddel of andere op de huid aangebrachte geneesmiddelen.

Tips Ook hier is het weer een kwestie van juiste diagnose laten stellen en de allergenen vermijden. Voedselallergie Bij een voedselallergie krijg je binnen een paar minuten tot twee uur nadat je een bepaald soort voeding gegeten hebt, last van klachten. Hond Waar Je Niet Allergisch Voor Bent Klachten die ontstaan na het eten van bepaalde voeding kunnen verschillende oorzaken hebben. Praat met je apotheker of huisarts. De symptomen van een voedselallergie zijn:

 • jeuk, zwelling en roodheid in en rond de mond en lippen;
 • misselijkheid en overgeven, diarree en buikpijn;
 • bloeddrukdaling en eventueel verliezen van bewustzijn.

Als je vooral last hebt van darm- en maagklachten, zal de arts eerst op zoek gaan naar andere aandoeningen. Dat soort symptomen kunnen ook veroorzaakt worden door darmziekten of een voedselintolerantie. Wat is het verschil tussen intolerantie en een allergie? Het verschil tussen een intolerantie en een allergie ligt in hoe het lichaam reageert op bepaalde stoffen.

Er is geen specifieke reden waarom, maar het zijn vaak dezelfde bekende allergenen die een voedselallergie teweeg brengen: pinda, soja, eieren, koemelk, noten, bepaalde soorten fruit, tarwe, vis, garnalen, schelpdieren en tomaten.

De symptomen van een voedselallergie zijn over het algemeen wel anders dan wanneer je last hebt van een voedselintolerantie. Er kan wel twijfel ontstaan bij het verschil tussen een voedselallergie en een voedselintolerantie.

Kunnen dieren allergisch zijn voor mensen?

Huidschilfers – Er zijn ook honden en katten die allergisch zijn voor menselijke of dierlijke huidschilfers! Sommige honden zijn zelfs allergisch voor huidschilfers van andere honden. Veel dieren zijn allergisch voor het speeksel van vlooien. Ze krijgen dan na verloop van tijd al na één enkele vlooienbeet over het hele lichaam uitslag en jeuk.

Wat zijn de makkelijkste honden?

Welke hond stinkt het minst?

Welke honden verharen niet of nauwelijks?

Basenji. De Basenji is een van de kleinste honden uit de familie van jachthonden, en dankzij zijn kortharige vacht ook een van de rassen met de minste kans op verharen. Basenji’s staan bekend als slimme, onafhankelijke honden.

Is een Maltezer hypoallergeen?

Maltezer – Wanneer je een klein hypoallergeen hondje wilt, is de Maltezer een goede keuze. Dit vrolijke schoothondje is namelijk perfect wanneer je een milde of matige allergie voor honden hebt. Maltezers  houden van gezelschap, ze zijn aanhankelijk en zitten graag bij je op schoot.

 1. Het karakter van dit hondje is speels en zachtaardig;
 2. Het is een ideale hond voor in een gezin;
 3. Maltezers hebben een witte vacht die weinig verhaart;
 4. Wel moet je hun vacht regelmatig borstelen en verzorgen, vooral als je de haren lang laat groeien;

De levensverwachting van een Maltezer ligt tussen de 12 en 15 jaar.

Kun je werken met astma?

Ja, je kunt altijd naar de bedrijfsarts (zie ook vraag 6). De bedrijfsarts speelt niet alleen een rol na een diagnose van astma of COPD, maar juist ook bij de preventie. Werknemers kunnen ook zonder klachten bij de bedrijfsarts terecht. De bedrijfsarts kan individuele werknemers adviseren over preventieve maatregelen.

Wat is allergisch astma?

Symptomen allergisch astma – Bij allergisch astma lijken de symptomen op normale astma. U heeft last van benauwdheid, kortademigheid en een piepende ademhaling. Deze symptomen komen door een blijvende ontsteking in de luchtwegen, die ze extra prikkelbaar maakt. Mensen met allergisch astma hebben soms ook last van deze complicaties:

 • chronische verkoudheid of neusverstopping Hierbij heeft u dan onder andere last van hoezen, niezen, een verstopte neus en/of een loopneus.
 • allergische rhinitis Dit is een ontsteking aan het neusslijmvlies. Hierdoor wordt u gevoeliger voor bepaalde stoffen.
 • hooikoorts Veel mensen die allergisch astma hebben, hebben ook last van hooikoorts. Ook kunnen mensen met hooikoorts last krijgen van allergisch astma. In beide gevallen heeft u een allergische reactie op pollen, stuifmeel, gras of bomen. Lees hier alles over hooikoorts.

Heeft u last van deze complicaties? Neem dan contact op met uw arts om te kijken naar een oplossing.

Welke honden moeten geknipt worden?

Knippen of scheren – Sommige honden hebben er baat bij als hun vacht regelmatig wordt geknipt of geschoren. Poedels hebben bijvoorbeeld een vacht die door blijft groeien. Deze honden moeten dus regelmatig geschoren of geknipt worden omdat anders de haren teveel gaan klitten.

Wat vinden honden vervelend?

Hoe zie je dat een hond stress heeft?

Wat zijn de tekenen van stress bij honden? Honden horen af en toe te blaffen, maar overmatig blaffen kan een reden hebben, denk aan eenzaamheid, angst of als ze zich bedreigd voelen. Dit is vaker het geval in bijvoorbeeld kennels, maar het kan ook thuis voorkomen.

Wat vind een hond vies?