Inenting Rode Hond Sinds Wanneer?

Inenting Rode Hond Sinds Wanneer

Inenting tegen rodehond – In 1974 werd voor het eerst een inenting voor 11-jarige meisjes ingevoerd. Sinds 1987 krijgen jongens en meisjes 2 inentingen aangeboden, met 14 maanden en op 9-jarige leeftijd. Het rodehond vaccin zit samen met het mazelen en bof vaccin verwerkt in het BMR Bof, mazelen, rodehond vaccin.

Het vaccin bestaat uit zwak gemaakte rodehond virussen. Van de vaccinatie kan je geen rodehond krijgen. Het zorgt er juist voor dat je na vaccinatie geen rodehond meer kunt krijgen. De eerste vaccinatie werkt bij 95% van de kinderen.

Na twee vaccinaties is meer dan 98% van de kinderen beschermd. De eerste BMR-vaccinatie wordt gegeven op het consultatiebureau , de tweede bij de GGD Gemeentelijke/gewestelijke gezondheidsdienst of het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG).

Welke vaccinaties heb ik als kind gehad?

Het komt vaak voor dat mensen hun vaccinatieboekje kwijt raken. Logisch ook want hoe vaak gebruik je het Gele Boekje nu eigenlijk? Wanneer je op reis gaat is het belangrijk om vooraf te controleren of het nodig is om je in-te-enten. Zelfs voor sommige landen in Europa is het nodig dat je vooraf bent ge-vaccineerd.

Maar wat moet je doen als je je vaccinatieboekje kwijt bent? Probeer terug in de tijd te gaan en te bedenken welke vaccinaties je allemaal hebt gehad. Hieronder enkele tips om je hierbij te helpen. Om te beginnen heeft Nederland het zogenaamde Rijksvaccinatieprogramma.

Dit programma beschermt kinderen tegen 12   ernstige infectieziekten. Omdat bijna alle kinderen in Nederland worden gevaccineerd komen deze infectieziekten nauwelijks meer voor. Bekijk op de website www. rijksvaccinatieprogramma. nl welke vaccinaties je allemaal hebt gehad.

 1. Vervolgens kun je bedenken naar welke landen je de afgelopen jaren op vakantie bent geweest;
 2. Voor lang niet elk land zijn vaccinaties vooraf nodig;
 3. Vaak worden vaccinaties voor het afreizen naar bijvoorbeeld tropische landen geadviseerd;

In de app  Vaccinatieboekje zit een handige zoekfunctie waarop je per land kan zoeken welke infectieziekten en vaccinaties je nodig hebt. Zo krijg je per land een overzicht met infectieziekten. Deze kun je met een druk op de knop naar je e-mailen. Misschien dat je je nu kunt herinneren welke reisvaccinaties je allemaal al hebt gehad. Dit heeft de volgende voordelen:

 • Je bespaart tijd omdat je nooit meer je vaccinatieboekje kwijtraakt
 • Je bespaart geld omdat je nu dubbele vaccinaties voorkomt
 • Je hoeft niet steeds een nieuw vaccinatieboekje te kopen om je vaccinaties te registreren.

De app Vaccinatieboekje gratis te downloaden in de App Store en Play Store ..

Hoe weet ik of ik BMR prik heb gehad?

Alsnog inenten – Via de website van het RIVM kun je je persoonlijke vaccinatiebewijs van het Rijksvaccinatieprogramma opvragen. Ben je niet ingeënt, dan kun je naar de huisarts om alsnog een prik te halen. Altijd weten wat er speelt? Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte. .

See also:  Hoe lang is hond loops?

Hoe oud BMR prik?

De BMR -vaccinatie beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond. Kinderen krijgen de BMR -vaccinatie aangeboden met 14 maanden en 9 jaar. De BMR Bof, mazelen, rodehond-vaccinatie beschermt tegen de bof, mazelen en rodehond. De eerste vaccinatie werkt bij 95% van de kinderen.

Wat is rode hond vaccinatie?

Besmetting en preventie – Het rodehondvirus wordt overgedragen door besmette druppeltjes vocht die patiënten met rodehond uitademen, niezen of hoesten. Een patiënt met rodehond is al één week voordat de symptomen beginnen besmettelijk. Rodehond kan voorkómen worden door vaccinatie.

 1. Van 1974 tot 1987 werd rodehondvaccinatie via het Rijksvaccinatieprogramma aangeboden aan meisjes om aangeboren afwijkingen bij baby’s veroorzaakt door het rodehondvirus te voorkomen;
 2. Sinds 1987 wordt rodehondvaccinatie aangeboden aan alle kinderen in Nederland;

In Nederland wordt de vaccinatie tegen rodehond aangeboden aan kinderen van 14 maanden en 9 jaar. Het rodehondvaccin zit in een combinatievaccin (de BMR bof, mazelen,rodehond ). Dit vaccin beschermt ook tegen bof en mazelen.

Hoe kun je laten zien dat je gevaccineerd bent?

Via de app en website van CoronaCheck kunt u een officieel vaccinatiebewijs regelen. Het kaartje of papier met de bevestiging van uw vaccinatie dat u meekrijgt is geen officieel vaccinatiebewijs. Het gele boekje is in Nederland ook geen officieel bewijs.

Kun je polio krijgen als je gevaccineerd bent?

Wie krijgt polio? – Als je bent gevaccineerd, ben je beschermd tegen alle 3 typen poliovirussen. Iemand die poliomyelitis heeft gehad is daarna alleen beschermd tegen infectie met dat type. Maar niet tegen toekomstige infecties met één van de overige 2 typen.

Polio komt nu alleen nog maar voor in Pakistan enAfghanistan. Hopelijk komt polio in de toekomst nergens meer voor. Ongevaccineerde reizigers, immigranten en vluchtelingen vanuit die gebieden kunnen het virus naar andere landen verspreiden.

Het is daarom belangrijk dat alle kinderen in de wereld tegen polio worden gevaccineerd om nieuwe verspreiding te voorkomen.

Welke vaccinaties heb ik gehad als kind 1970?

Ben je geboren na 1970, heb je geen mazelen doorgemaakt en werd je niet of slechts één keer gevaccineerd, dan krijg je in Vlaanderen gratis het mazelen-bof-rubella- vaccinatie (MBR) aangeboden via de huisarts.

Hoe gevaarlijk is rode hond?

Ongeveer de helft van de patienten krijgt rode huiduitslag – vaak achter de oren, in het gezicht en in de nek. Rodehond is vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Het kan een miskraam of ernstige afwijkingen bij de ongeboren baby veroorzaken. Er zijn helaas geen medicijnen tegen rodehond.

Kun je twee keer mazelen krijgen?

Iemand die al mazelen heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen. Mensen die nooit mazelen hebben gehad, kunnen de ziekte nog wel krijgen. Zeker mensen die niet zijn ingeënt tegen mazelen. Soms krijgt iemand die ingeënt is, toch mazelen.

Wat is BMR ziekte?

Bof, mazelen en rodehond – De ziekten waar de BMR-prik je kind tegen beschermt zijn  bof , mazelen  en  rodehond. Het zijn drie infectieziekten die zeer besmettelijk zijn en vooral voor jongere kinderen en/of zwangere vrouwen gevaarlijk kunnen zijn.

 1. Bof:  de bof is een virusziekte die een ontsteking van de speekselklieren kan veroorzaken. Deze klieren zitten in de wang, vlakbij het oor. Door de ontsteking zwelt de wang op. Lees hier  meer over bof.
 2. Mazelen:  de mazelen is een vervelende en zeer besmettelijke virusziekte waarbij een kind hoge  koorts en huiduitslag krijgt. Het virus kan ook gevaarlijk zijn waarbij je kind in het ergste geval kan overlijden. Als een kind de mazelen heeft gehad, heeft hij daarna nog een tijd lang  een verminderde weerstand. Tot twee jaar na de ziekte kan een kind dan extra vatbaar zijn voor andere ziektes.
 3. Rodehond:  rodehond is een zeer besmettelijke ziekte, die gepaard gaat met verkoudheidsklachten, lichte koorts en een  rode, vlekkerige uitslag. Voor kinderen is rodehond meestal onschuldig, maar de ziekte is wel gevaarlijk voor zwangere vrouwen en vooral voor het ongeboren kind. Kinderen worden dus vooral tegen rodehond gevaccineerd om zwangere vrouwen en preventief ook hun eigen moeder te beschermen.
See also:  Hond Met Artrose Wanneer Is Het Genoeg?

Meer lezen: Ook deze kinderziektes zijn gevaarlijk voor zwangere vrouwen Bof, mazelen en rodehond waren vroeger  veelvoorkomende kinderziektes. Doordat er bij alle drie de ziektes een risico bestaat op ernstige gevolgen, is de BMR-vaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen. Sindsdien komen de ziekten bijna niet meer voor in ons land. Wel breken er soms plaatselijke epidemieën uit onder bevolkingsgroepen die hun kinderen niet laten vaccineren.

Wat is de rode hond?

Rodehond is een ziekte die rode vlekjes op de huid geeft. De oorzaak is een virus. Het is besmettelijk: het virus verspreidt zich door hoesten en praten, maar ook via bijvoorbeeld handen, bestek, speelgoed en deurknoppen. Kinderen in Nederland worden ingeënt tegen rodehond.

Kan je nog mazelen krijgen na inenting?

Wat is mazelen? – Mazelen wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus is zeer besmettelijk en wordt via de lucht, door hoesten en niezen, van mens op mens overgedragen. Een kind kan bijvoorbeeld besmet raken door een klasgenoot met mazelen. Of je raakt besmet door langs iemand te lopen in de supermarkt die besmet is.

Kan een volwassene rode hond krijgen?

Bij oudere kinderen en volwassenen is er vaak een prodromaal symptomencomplex dat enkele dagen voor de huiduitslag begint: algemene malaise, lichte verhoging, gevoelige opgezette lymfklieren achter het oor, mediaan achter in de nek en ter hoogte van de aanhechting van de nekspieren aan het achterhoofdsbeen.

Waarom heet het rode hond?

Taalkundige Nicoline van der Sijs laat wekelijks de oorsprong zien van een bekende medische term. De ziekten roodvonk en rodehond worden beide gekenmerkt door rode vlekken; vandaar het rood als eerste deel van de benamingen. De naam roodvonk is voor het eerst in 1672 genoteerd.

Het lijkt een samenstelling van rood en vonk: de naam zou dan iets betekenen als ‘ziekte die wordt gekenmerkt door rode, vurige vlekjes’. Maar deze herkomst is schijn: in werkelijkheid is roodvonk een verbastering van ‘roodhond’, de oorspronkelijke vorm van rodehond.

See also:  Wat Kost Allergietest Hond?

‘Roodhond’ is al in 1567 aangetroffen, en ‘roodvont’, een tussenvorm tussen ‘roodhond’ en roodvonk, werd in 1694 opgeschreven. In dialecten duiden roodvonk en rodehond nog steeds dezelfde ziekten aan. Maar waar komt nu de benaming ‘roodhond’/rodehond vandaan? Wat heeft de ziekte met een hond te maken? Helemaal niets: het tweede deel van de naam is een verbastering van Middelnederlands ‘hune’ en zestiende-eeuws Nederlands ‘huin’, ‘onzuiverheid, drek’, verwant met Oudengels hún ‘onzuiverheid’ en Middelnederfrankisch hunen ‘puist’.

Omdat ‘hune’/’huin’ in de zeventiende eeuw een verouderd woord was dat niet meer werd begrepen, verving men het door allerlei gelijkluidende woorden die wél bekend waren. De twee varianten roodvonk en rodehond hebben de tand des tijds overleefd.

Andere varianten zijn verdwenen, namelijk ‘roodgrond’ (met verwijzing naar het roodgekleurde oppervlak [grond] van de huid), ‘roodhout’, ‘roodjonk’, ‘rookjook’ (van ‘jeuken’) en ‘rodekoorts’..

Hoe weet ik of ik ben ingeent tegen hepatitis B?

Moet ik eerst laten controleren of ik hepatitis B heb of heb gehad voordat ik me laat vaccineren? – Sommige mensen hebben al antistoffen in het bloed tegen hepatitis B. Als dat zo is, dan heeft vaccinatie geen zin meer. Je kunt hiervoor bij de huisarts een bloedtest af laten nemen.

Waar vind ik mijn hepatitis B verklaring?

Vaccinatiegegevens opvragen – Je kunt vaccinatiegegevens aanvragen via Aanvraag vaccinatiebewijs. Je ontvangt het vaccinatiebewijs na 2-3 weken per post. Je kunt ook telefonisch of per mail vragen stellen over je eigen vaccinatiegegevens of die van je kind bij de Dienst Vaccinvoorziening en Preventieprogramma’s (DVP).

 • Neem voor vaccinatiegegevens van je kind contact op met het kantoor van de regio waar je kind woont en staat ingeschreven.
 • Neem voor vaccinatiegegevens van jezelf contact op met het kantoor in de regio waar je woonde toen je 12 jaar oud was.

Hoe lang is de hepatitis B geldig?

Bescherm jezelf ook tegen hepatitis A – Mannen die seks hebben met mannen lopen ook risico op hepatitis A. Dit is een andere vorm van hepatitis die je kunt krijgen via oro-anaal contact (kontlikken). Bijna iedereen geneest van hepatitis A, maar je kunt er een aantal maanden flink ziek van zijn.

Twee prikken zorgen er voor dat je levenslang beschermd bent, maar de eerste prik zorgt al direct voor bescherming van minimaal 1 jaar. De tweede prik haal je 6-12 maanden na de eerste prik. De vaccinatie kost in totaal €90 of €45 per prik.

Zie ook deze video:.

Wat is MenACWY vaccinatie?

De MenACWY – vaccinatie beschermt een kind tegen meningokokkenbacteriën. De inenting wordt aangeboden als je kind 14 maanden oud is. Ook jongeren van 14 jaar ontvangen een uitnodiging. Van de meningokokbacterie bestaan meerdere types.