Mijn Hond Heeft Vlooien Wat Moet Ik Doen?

Mijn Hond Heeft Vlooien Wat Moet Ik Doen

Vlooientabletten – Als laatst kan je ook vlooientabletten gebruiken. Bijvoorbeeld de Vlo Kill tabletten van Beaphar hebben een razendsnelle werking. Binnen slechts 15 minuten start de bestrijding en binnen 6 uur zijn alle vlooien gedood. BESTEL VLOOIENTABLETTEN –> Wormen en vlooien zijn grote vrienden van elkaar! De vlo is een tussengastheer van de worm. Dit betekent dat wormenpoppen zich schuilhouden in de poppen van de vlo. Wanneer de vlo uitkomt, heeft de worm zich in hem genesteld. Vervolgens springt de vlo op jouw hond om zich te voeden. Je hond zal proberen zich te ontdoen van die irritante vlo door te krabben en te bijten.

Kunnen vlooien van honden op mensen?

Om te beginnen: kunnen katten- of hondenvlooien ook op mensen leven? Het eenvoudige antwoord is dat vlooien die op mensen zitten wel kunnen bijten, maar niet op je kunnen overleven. Vlooien gaan liever op je hond of kat zitten, om zich daar te goed te doen aan een zogeheten bloedmaaltijd.

Er zijn 2 specifieke soorten vlooien die vaak op katten en honden te vinden zijn:  Ctenocephalides felis , de wetenschappelijke naam voor kattenvlooien, en   Ctenocephalides canis , de wetenschappelijke naam voor   hondenvlooien.

Ondanks deze namen is de kattenvlo de meest voorkomende vlo bij katten én honden. Vlooien zijn namelijk niet aan 1 soort gastheer gebonden. Ze hebben wel een voorkeur voor honden of katten, maar vinden het prima om op beide diersoorten te gaan zitten – en soms zelfs op mensen! Het goede nieuws voor huisdiereigenaren is dat vlooien ons dus wel kunnen bijten, maar niet op mensen kunnen overleven.

 • Hoe komt dat? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vlooien zich op ons relatief onbehaarde lichaam niet goed kunnen verstoppen of vasthouden;
 • Daarnaast is ons lichaam niet warm genoeg voor vlooien om lang te overleven;

Ze komen op een mensenlichaam dus letterlijk van een koude kermis thuis! Maar een donkere, vochtige omgeving, zoals een dierenvacht… Dát vinden ze heerlijk. Daarom kunnen vlooien ook geen eitjes op jou leggen. Ze hebben een hond, kat of ander huisdier nodig, dus als jij de enige bron van voedsel bent, kunnen ze zich niet voortplanten.

Houd er wel rekening mee dat vlooien op je huid of in je kleding kunnen gaan zitten en zo als het ware met je meeliften. Ze wachten dan een tijdje totdat er een betere gastheer langskomt, zoals je hond of kat, waarop ze kunnen overspringen.

Ze kunnen ook een plaag in huis vormen. Zo kunnen ze op je huisdier eitjes leggen, die vervolgens op je meubels en het tapijt vallen. Na enige tijd ontwikkelen die eitjes zich tot larven, die uiteindelijk tot volwassen vlooien uitgroeien. Bestaat er ook zoiets als een mensenvlo? Jazeker, maar geen zorgen. Hoe weet je of je door een vlo bent gebeten? Wil je weten of dat jeukende plekje op je huid gewoon een bultje, een vlooienbeet of echt iets naars is? Hieronder lees je waaraan je een vlooienbeet kunt herkennen:

 • Je hebt een klein korstje op je huid gevonden met een lichtrode ring eromheen
 • Eén rode vlek met allerlei kleine rode vlekjes eromheen
 • Verschillende bijtplekken bij elkaar die zijn opgezwollen, zoals bij muggenbulten
 • Je bent vooral in je enkels en benen gebeten

Andere aanwijzingen dat er bij je thuis vlooien zijn:

 • Heb je ergens zwarte vlekjes gevonden die een beetje op gemalen peper lijken? Dit zijn vlooienpoepjes
 • Je huisdier krabt zich meer dan normaal en heeft wellicht vlooien

Waar zitten de meeste vlooien bij een hond?

Waar zitten vlooien? – Het antwoord is jammer genoeg: overal waar zoogdieren komen, dus praktisch overal. Denk daarbij aan struiken, in het gras en op andere plaatsen. Daar wachten ze op een kans om een gastheer te vinden, bijvoorbeeld jouw hond. Als ze eenmaal een hond bereikt hebben, voeden ze zich met zijn bloed.

Hoelang na behandeling van vlooien zijn ze weg?

Wat kunnen we eraan doen? – Voor een doeltreffende vlooienbestrijding dient een volledig vlooienbestrijdingsplan te worden uitgewerkt. Belangrijk is dat zowel het probleem op het dier als in de omgeving wordt aangepakt. Wanneer men uitsluitend het dier behandelt, blijven eitjes, larven en cocons in de omgeving doorgroeien.

 • Advantage: Eenmaal per maand wordt een pipetje vloeistof leeg gemaakt op de huid van hond en kat. De werkzame stof verspreidt zich in de huid en doodt de vlo nog voordat deze bloed gaat zuigen ( 98-100% van de vlooien gaan binnen 24 uur dood). Hiermee bereikt de vlo ook niet het stadium, waarin eitjes gelegd worden en wordt indirect een vlooienbesmetting in huis ook tegen gegaan.
 • Frontline spuitbus: Dit middel wordt door het goed bespuiten van de vacht van hond of kat aangebracht. Frontline doodt de vlooien binnen 24 uur. Frontline spray kan gebruikt worden vanaf de 2e levensdag van pup of kitten.
 • Advocate: Voor honden die lijden aan, of risico lopen op, gemengde parasitaire infecties: Voor de preventie en behandeling van vlooienbesmetting (Ctenocephalides felis), voor de behandeling van oormijtinfestatie (Otodectes cynotis), schurft veroorzaakt door Sarcoptes scabiei var. canis, demodicosis veroorzaakt door Demodex canis, voor de preventie van hartworm (L3 en L4 larven van Dirofilaria immitis) en voor de behandeling van infecties met gastro-intestinale nematoden (L4 larven, onvolgroeide en volwassen stadia van Toxocara canis, Ancylostoma caninum en Uncinaria stenocephala, volwassen Toxascaris leonina en Trichuris vulpis). Het product kan gebruikt worden als onderdeel van een behandelingsstrategie tegen door vlooien veroorzaakte allergische dermatitis
 • Stronghold De toedieningsvorm van stronghold is te vergelijken met advantage en frontline pipetten alleen de werking is veel breder het werkt namelijk ook tegen: •volwassen vlooien •vlooien eieren •oormijt •spoelwormen •haakwormen •hartworm Het mag al vanaf 6 weken leeftijd gebruikt worden.
See also:  Welke Vaccinatie Hond?

Voor bestrijding van de vlooien in het huis hebben wij Mand- en tapijtspray. Dit doodt zowel de volwassen vlooien, als de eitjes en larfjes. Dit laatste is het meest van belang bij het tegen gaan van een vlooienbesmetting. Voor bestrijding van de vlooien op het dier zijn er ook nog steeds vlooienbanden, vlooienpoeder en dergelijke.

Het probleem in de omgeving is vaak groter dan men vermoedt. Een vlooienprobleem is helaas niet in één uur op te lossen. Na behandeling kan het tot 2 weken duren voor alle vlooien op het dier en in de omgeving gedood zijn.

Deze hebben als nadeel ten opzichte van de genoemde moderne middelen dat ze veel trager werken en de vlo pas doden nadat deze bloed gezogen en eitjes gelegd heeft. Bij alle traagwerkende middelen tegen volwassen vlooien is combinatie met Program of met een bestrijdingsmiddel in het huis altijd noodzakelijk.

Bij een juist gebruik zijn alle genoemde middelen veilig, Frontline mag al in het nest gebruikt worden, Advantage vanaf 8 weken en Program vanaf 6 weken leeftijd. Welke keuze u maakt uit de beschikbare vlooienbestrijdingsmiddelen hangt af van de huiselijke situatie en van uw persoonlijke voorkeur.

Aarzelt u niet hierover ons advies te vragen. Zowel de dierenartsen als de assistentes kunnen u informeren.

.

Wat moet je doen als je vlooien hebt?

Waar gaan vlooien dood van?

Manden en dekens wassen – De vlooien zoeken naast de vacht van een hond of kat ook graag tapijten, manden en dekens op. In veel gevallen komen daar ook de eitjes in terecht. Verzamel alle tapijten, manden en dekens waar het huisdier graag op ligt. Stop dit in de wasmachine.

Kan 1 vlo kwaad?

10. Ik heb behandeld, maar ik zie nog vlooien… –

 • Zorg ervoor dat je een geregistreerd product gebruikt. Producten die je bij een dierenarts gekocht hebt of via voorschrift bij de apotheek hebt verkregen, zijn volledig betrouwbaar.
 • Zorg ervoor dat het product juist is toegediend. (Voor tips van toediening zie hier )
 • Zorg ervoor dat je alle contactdieren een aangepaste behandeling geeft
 • Volg een strikte behandeling op, rekening houdende met de juiste werkingsduur.
 • Bij een vlooienbesmetting kan het nodig zijn tot 4m te behandelen voor de omgevingsbesmetting onder controle is
 • Ben je zeker dat je vlooien ziet? Vraag raad aan de dierenarts.
 • Behandel je thuisomgeving! 95 procent van de besmetting zit in de omgeving.
  • Stofzuig alle oppervlakken waar je dier gelopen of geslapen heeft. Let op! Ledig de stofzuiger onmiddellijk in een gesloten vuilniszak.
  • Was alles wat gewassen kan worden. Bijvoorbeeld dekentjes, kussens,…
  • Reinig alle oppervlakken met nat, indien mogelijk.
  • Gooi weg wat je kan weggooien.
  • Dekens of kussens die niet gewassen kunnen worden, kunnen eventueel voor lange tijd in een gesloten verpakking in de vriezer gestoken worden.
  • Laat jouw behandelde hond of kat lopen waar hij voorheen ook al liep. Wachtende vlooien zullen op uw dier springen en sterven door het antiparasitair product.
  • Behandel de ruimte nog eens extra met een antiparasitair middel. Let op! Kies een betrouwbaar product, aangeraden door de dierenarts.

Hoe weet je of je vlooien in bed hebt?

Hoe kun je zien dat je vlooien in huis hebt?

Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.

Heeft een hond altijd vlooien?

Vlooien komen  zeer veel bij de hond. Honden hebben meestal kattenvlooien bij zich. Circa 85% van de vlooien bij hond en kat zijn kattenvlooien. Meestal hebben de baasjes niet door dat hun hond vlooien bij zich draagt. Zelfs een zware besmetting kan ongemerkt blijven! Sommige honden ontwikkelen een  vlooienallergie  en krijgen last van hele erge jeuk.

Wat is het beste middel tegen vlooien bij honden?

Frontline – Al jaren één van de meest gekozen vlooiendruppels in Nederland is Frontline. Hiermee dood je vlooien, teken en bijtende luizen. Je kan besmetting voorkomen van je hond door de druppels aan te brengen. Binnen 24 uur worden de vlooien gedood en binnen 48 uur is je hond beschermd tegen teken en luizen.

 • Tot wel 8 weken is je hond na behandeling beschermd tegen vlooien en 4 weken tegen teken;
 • Het wordt aangeraden om een behandelschema op te stellen;
 • Hierbij herhaal je elke 6 weken een behandeling met Frontline;
See also:  wanneer hond laten inslapen?

De Frontline druppels zijn verkrijgbaar in verschillende maten afhankelijk van het gewicht van je hond. .

Welke maanden zijn vlooien actief?

Moet ik mijn hond ‘s winters ook tegen vlooien behandelen? – Het is een algemene misvatting onder hondenbaasjes dat vlooien alleen ‘s zomers een probleem zijn. Volwassen vlooien verblijven graag in een warme omgeving. In de wintermaanden betekent dat dat ze binnenshuis overleven.

Je behandelt je hond dus het beste het hele jaar door tegen vlooien – niet alleen in de warmere maanden. Je kunt vlooieneitjes, larven en poppen zelfs het hele jaar door aantreffen in je huis. In het popstadium kunnen ze meerdere maanden inactief blijven.

Je beseft dus misschien niet dat je vlooien in huis hebt tot je de verwarming aanzet en ze beginnen uit te komen. Als ze dan op je hond springen omdat die niet beschermd is, kun je er plotseling achter komen dat je een vlooienplaag hebt..

Kunnen vlooien overleven in huis?

Hoe kan je vlooien bestrijden? – Het bestrijden van vlooien wordt gedaan in fases. Als eerste kun je het best de bron aanpakken; de vlooien bij jouw huisdier. Er bestaan verschillende soorten anti-vlooienmiddelen voor huisdieren. Je kunt kiezen voor een vlooienband, tabletten, vlooienspray of druppels. Het is echter belangrijk om ook jouw huis te behandelen. Vlooien, larven en poppen kunnen namelijk overal in huis aanwezig zijn. Daarom is het belangrijk om jouw huis goed schoon te maken als je te maken hebt met vlooien. Haal regelmatig de stofzuiger door het huis, maak de slaapplek van de kat of hond goed schoon en was hun dekens op 60 graden in de wasmachine.

 1. Deze verschillende middelen werken binnen enkele uren, zodat vlooien snel bestreden zullen worden;
 2. Druppels van Frontline Combo werken bestrijdend voor volwassen vlo en voor de larve;
 3. Zo worden niet alleen de volwassen vlooien gedood, maar ook de larven;

Daarnaast kun je een omgevingsspray tegen vlooien kopen, dit werkt heel goed, maar is flink giftig. Het middel mag dan ook nooit op jouw huisdier zelf gebruikt worden. Spray het middel in een bepaalde ruimte op de vloer of op plekken waar de vlooien zich bevinden.

Waar hebben vlooien een hekel aan?

Hoe kan je azijn tegen vlooien het beste gebruiken? – Zoals de meeste insecten, hebben vlooien een hekel aan de geur en smaak van azijn, dus zullen ze hun best doen om het te vermijden. Azijn is dan ook een goed middel om tegen volwassen vlooien te gebruiken.

Azijn is veilig in gebruik en milieuvriendelijk. Het is natuurlijk en vrij van chemicaliën, het is zowel huisdier- als kindveilig en het kalmeert de vlooienbeten van uw huisdier. Hieronder lees je hoe je azijn tegen vlooien kan gebruiken.

Om een eigen vlooienspray te maken, kan je zowel reguliere witte- als appelazijn gebruiken. In de werking zit geen verschil, al zal appelazijn wel een iets aangenamer zijn qua geur. Een zelfgemaakte vlooienspray maken is simpelweg het verdunnen van azijn met water.

Sommige mensen raden aan om gelijke delen azijn en water te mengen. Anderen raden aan om één deel azijn te mengen met twee of drie delen water. Zelf ben ik voorstander van gelijke delen water en azijn. Azijn is namelijk ongevaarlijk, dus waarom onnodig verdunnen?! Voordat je de zelfgemaakte vlooienspray aanbrengt op de huid van mens of dier, let wel even op dat er geen wondjes zijn.

Azijn kan immers bijten. Kijk daarbij ook uit dat je niet in de buurt van het Gebruik voor het aanbrengen van de azijnoplossing een spuitfles of breng deze aan met een doek die in de azijnoplossing is gedoopt. Voor katten zou ik sowieso kiezen voor het aanbrengen met een doek. Mijn Hond Heeft Vlooien Wat Moet Ik Doen Je hebt niet veel nodig om een eigen vlooienspray op basis van zijn tegen mieren te maken: water, azijn en een plantenspuit!.

Kan een hond ziek worden van vlooien?

Waarom beschermen tegen vlooien? – Wanneer een hond eenmaal vlooien heeft kan de verspreiding heel snel gaan. Vlooien kunnen tussen de 6 en 12 maanden oud worden, leggen ongeveer 40 eitjes per dag en springen gemakkelijk over op een voorbijganger. Hoewel niet alle honden last hebben van de vlooien is het wel belangrijk je hond te beschermen:

 • Vlooien dragen lintworm over.
 • Vlooien kunnen infecties overdragen tussen huisdieren.
 • Vlooien kunnen bloedarmoede veroorzaken bij heftige besmettingen.
 • Vlooien kunnen kattenkrabziekte overdragen tussen katten en naar de mens.
 • Vlooien kunnen allergieën opwekken bij hond en kat en ook mensen kunnen gevoelig reageren op vlooienbeten.

Kunnen vlooien in de bank zitten?

Oorzaak van een vlooienplaag – In veruit de meeste gevallen zijn uw huisdieren de oorzaak van een vlooienplaag. Katten en honden kunnen een enkel vlooitje van buiten mee naar binnen nemen. Dit zijn vaak vrouwtjes vlooien omdat zij het bloed van uw huisdier opzuigen.

Hoe herken je vlooien bij mensen?

Hoe ziet een vlooienbeet bij mensen eruit? –

 • Je ziet een rood bobbeltje met een wit of soms rood puntje erin.
 • De beten zitten vaak op voeten, onderbenen, liezen en/of in oksels.
 • Vlooien kunnen ook ‘proef-bijten’. Ze happen dan een paar keer toe om te testen of je bloed wel geschikt is. Van die ‘proefbeten’ zou je (ook) uitslag kunnen krijgen.
See also:  Waar Zitten Lymfeklieren Hond?

Vlooien houden van warmte. Daarom zul je bij mensen vlooienbeten kunnen aantreffen in of rondom liezen of oksels, want dat zijn nogal broeierige plekjes. Wat nog vaker voorkomt, zijn beten op de voeten en onderbenen. Vlooien houden zich namelijk vooral op in de vloerbedekking en kunnen maximaal zo’n 30 centimeter hoog springen.

Hoe weet je of je vlooien in bed hebt?

Kunnen vlooien van mens op mens?

Vlooien zijn ectoparasieten. Dit wil zeggen dat een vlo een gastheer nodig heeft om zich voort te planten en te overleven. Een volwassen vlo zuigt bloed om zich te kunnen voortplanten. Een vlo kan tot 50 eitjes per dag leggen. Na ongeveer 10 dagen komen deze eitjes uit.

 • Dan zit de vlo in het larvenstadium;
 • De larven voeden zich met huidschilfers, haren en ander organisch materiaal;
 • Na een aantal dagen verandert de larve in een pop en komt zo in het coconstadium terecht;
 • In dit stadium kan de vlo tot 1 jaar overleven in de omgeving;

Onder invloed van warmte en trillingen kan de pop zich terug gaan ontwikkelen en start de vlooiencyclus opnieuw. Hoe kan ik zien of mijn huisdier vlooien heeft? De meest voorkomende klacht is jeuk. Vaak zien we de uitwerpselen van vlooien liggen op de plaatsen waar de hond of kat vaak ligt.

Je herkent ze als kleine zwarte korrels en worden vaak verward met gewone aarde (echter, als je ze op een papiertje met water legt, worden ze bruin, dit is eigenlijk verteerd bloed). Volwassen vlooien zie je het vaakst kruipen ter hoogte van de staartbasis of in de liezen, maar dikwijls zie je ze ook niet, omdat ze zo snel zijn.

Kan ik als mens ook besmet worden met vlooien? Een vlo kan een mens bijten en dit laat soms vervelende jeukerige plekjes na. Toch kan een vlo niet overleven op mensen. Ze heeft altijd een kat of hond nodig om zich te kunnen voortplanten. Hoelang leeft een vlo en hoelang is zijn cyclus? Een vlo kan tot 130 dagen overleven op zijn gastheer, afhankelijk van hoe goed de omgevingsfactoren zijn.

De cyclus van de vlo is meestal tussen de 2 a 3 weken als alle omgevingsfactoren gunstig zijn (hoge luchtvochtigheid en hoge temperaturen). Maar zoals eerder gezegd kan het poppenstadium tot 1 jaar lang overleven! Moet ik de vlo het ganse jaar door bestrijden? Zoals hierboven al vermeld kunnen vlooienpoppen tot 1 jaar lang in de omgeving overleven en kunnen dus elk moment uitkomen, ook in de winter aangezien onze huizen aangenaam warm zijn het ganse jaar door.

Kan mijn kat die nooit buiten komt ook vlooien krijgen? Ja dit kan zeker. Je kan altijd een vlo, eitje of pop in huis brengen via schoenen of ander materiaal. Vaak zien we ook dat katten als kitten te weinig of niet ontvlooid geweest zijn, waardoor zich een echte vlooienplaag kan ontwikkelen die pas maanden later ontdekt wordt.

Er bestaan zoveel verschillende producten tegen vlooien, wat is het juiste? Eerst en vooral is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen het behandelen van een vlooienprobleem of het preventief behandelen van onze huisdieren.

Behandeling in de omgeving Voor de omgeving bestaan er een aantal producten die de vlooien, de eitjes en de larven kunnen aanpakken. Dit maakt al een heel verschil, maar jammer genoeg is er weinig dat de poppen kan vernietigen. De poppen kunnen enkel vernietigd worden door extreme hitte (branden/ stomen) of vriestemperaturen.

 • Als je dekentjes wilt wassen moet dit minimaal op 60 graden zijn;
 • Producten voor op het dier Er bestaan meerdere goede producten om vlooien te bestrijden;
 • Vraag hiervoor advies aan uw dierenarts of assistente;

Een snelle werking is belangrijk, omdat hoe sneller de vlooien doodgaan, hoe minder eitjes ze kunnen leggen. Daardoor komen er veel minder eitjes in de omgeving terecht. Ook een goede afwerende werking is belangrijk,deze producten zorgen ervoor dat de vlo niet kan bijten.

Kunnen vlooien in je haar zitten?

Vlooien komen vooral voor bij huisdieren – Een vlo wordt 2 à 3 millimeter groot en heeft een bruine of rode kleur. Anders dan luizen, kleven vlooien niet aan de haren of de huid. Ze kunnen dus op de grond of in de mand van je huisdier vallen. Als een mens gebeten wordt door een vlo, heeft hij het beestje hoogstwaarschijnlijk overgekregen van een  huisdier , zoals een hond of een kat.

Dat kan via een knuffel, maar ook vanop afstand, want vlooien kunnen, in tegenstelling tot luizen, wél springen. Toch zullen de beestjes niet overleven op de mensenhuid: ze nestelen zich namelijk graag in een dikke vacht.

Een vlooienbeet kan leiden tot jeuk en huidirritatie, maar is geen reden tot paniek. Naast de dierenvlo bestaat ook de  mensenvlo , maar die komt in Europa zelden voor.