Progesteron Hond Wanneer Dekken?

Progesteron Hond Wanneer Dekken

Advies dektijdstip

Progesteron < 1 ng/ml na 2 à 3 dagen nieuwe controle
Progesteron 4 – 8 ng/ml na 1 dag controle of dekking na 2 en 3 dagen
Progesteron 8 – 10,5 ng/ml dekking na 1 en 2 dagen
Progesteron 10,6 – 18,5 ng/ml vandaag dekken + eventueel dag later
Progesteron > 18,5 ng/ml zo snel mogelijk dekken

Nog 1 rij.

Hoe hoog moet progesteron zijn voor dekking?

Juiste dektijdstip: progesteron testen – We testen progesteron om het juiste moment van dekking te vinden. Teven ovuleren bij een progesteron waarde van +/- 5-6ng/ml. Vervolgens moeten de eicellen nog ongeveer 2 dagen matureren (rijpen) voor ze bevrucht kunnen worden.

Na de maturatie blijven de eicellen nog 2 dagen in leven. Spermacellen leven ongeveer 1-2 dagen in de eileider en hebben 6-12 uur nodig om de eicel te bereiken. Meerdere progesteron metingen zijn verstandig, om op deze manier het patroon van de stijgingen te kunnen volgen.

Het komt vaker voor dat in het begin van de oestrus een stijging voorkomt tot 2-3 ng/ml, waarna het progesteron weer eventjes zakt naar 2ng/ml, totdat er een echte stijging begint. Vanaf een waarde van 6 ng/ml wordt een voorspelling betrouwbaarder, maar is het nog steeds te adviseren meerdere metingen te doen, om bijvoorbeeld een split heat op te vangen, maar ook om het juiste moment van fertiliteit te gebruiken.

Voor fokkers die geregeld langskomen voor een progesteronbepaling bieden wij de mogelijkheid tot aanschaf van een strippenkaart. Er zijn strippenkaarten  met  10, 15, 20 en 25 progesteronbepalingen. Hoe meer strippen op de kaart hoe hoger de korting.

Voor meer informatie over de mogelijkheden kunt u telefonisch of aan de balie onze assistentes vragen.

Progesteronwaarde Status van de loopsheid Advies
< 1,0 ng/ml (nog) niet loops Over 4 dagen opnieuw prikken
1,1-2,0 ng/ml Prille loopsheid Over 3 dagen opnieuw prikken
2,1-4,9 ng/ml Ovulatie wordt benaderd. Stijging monitoren Over 2 dagen opnieuw prikken
5,0-8,0 ng/ml Ovulatie is geweest, maturatie (rijpen) Over 1 dag opnieuw prikken Rekenen op dekken over 2-4 dagen
8,1-9,9 ng/ml Maturatie (rijpen) Over 1 dag (én na 3 dagen dekken)
10,0 ng/ml en hoger Fertiele periode Vandaag dekken (én na 2 dagen)
>18 ng/ml Fertiele periode (diepvries sperma) KI geadviseerd
25 ng/ml Einde van de fertiele periode Geen bevruchting meer mogelijk

.

Welke dag progesteron prikken hond?

Progesteron onderzoek – Met behulp van progesteron metingen in het bloed is het juiste dektijdstip van de teef vrij nauwkeurig te bepalen. De kans op een vruchtbare dekking en meer pups nemen hierdoor toe. Met de bepaling volgen we heel nauwkeurig de stijging in de progesteronspiegel en nemen dat mee in ons advies. Wij adviseren om op de 7e dag van de loopsheid te starten met het eerste bloedonderzoek.

 • Vaak is dit bij het eerste verlies van bloederig vocht uit de vulva;
 • Gemiddeld ontstaat de eisprong rondom dag 12 van de loopsheid, maar niet iedere teef houdt zich hier aan … Uit onderzoek is gebleken dat de eisprong kan wisselen;

De eisprong kan plaats vinden tussen dag 7 tot en met dag 22 van de loopsheid. Houdt er rekening mee dat het begin van de loopsheid niet altijd nauwkeurig wordt waargenomen. Sommige teven vertonen weinig of helemaal geen verschijnselen. Dit wordt een “stille loopsheid” genoemd.

Wat is de beste dag om je hond te laten dekken?

Kijk je er al lang naar uit om een nestje pups te fokken maar vraag je je af hoe het in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken? In dit artikel nemen we alle stappen uitgebreid met je door. We bespreken wat er bij komt kijken om een nest pups te fokken, waar moet je op letten en welke maatregelen moet je nemen.

 1. We vertellen alles tot in detail en in chronologische volgorde, van de loopsheid tot het moment dat de pups het nest kunnen verlaten;
 2. In dit artikel laten we de keuringen voor stamboek-fokken, controles op erfelijke afwijkingen en de voeding achterwege;

Tenslotte geven we nog een korte indicatie over de tijd en kosten die je kwijt zult zijn om een nest pups te fokken. Kortom, we gaan ons helemaal richten op alle praktische aspecten die je zelf nodig zult hebben wanneer je overweegt een nestje te fokken.

– Leeftijd Een teef wordt 1 à 2 keer per jaar loops, de eerste keer zal plaatsvinden tussen de 8-12 maanden (kan afhankelijk van het ras verder uiteenlopen). Vanaf de derde keer is het verantwoord om te gaan voor een nestje, de hond dient op zijn minst volwassen te zijn, ofwel 1,5 jaar (het liefst >2 jaar).

Het is lastig plannen wanneer je het nestje wilt, je bent namelijk afhankelijk van wanneer de hond loops wordt. Er is ook medicatie beschikbaar om dit proces te vervroegen maar dit willen we niet aanraden, laat liever de natuur zijn gang gaan. In de periode voordat de hond loops wordt (ongeveer 4 maanden na de vorige loopsheid) ga je op zoek naar een reu.

Je kunt natuurlijk pas een afspraak maken wanneer de hond loops wordt, maar het is fijn om vooraf kennis te maken om door te nemen hoe alles in zijn werk zal gaan. Wanneer dekken? Loops worden bij een teef is niet hetzelfde als menstrueren bij een vrouw.

Vrouwen worden namelijk ongesteld ná de eisprong en honden worden loops vóór de eisprong, wat een voordeel is om exact te kunnen bepalen wanneer de teef gedekt zal moeten worden. De eisprong zal plaatsvinden op dag 10-13 van de loopsheid. Dag één is de eerste dag dat de hond bloed verliest, houdt dit goed in de gaten.

 1. De eerste 7 dagen is de hond niet vruchtbaar en zal ze een reu ook niet accepteren, reuen zullen wel interesse tonen wanneer je met de teef gaat wandelen maar dit kan geen kwaad;
 2. Na 7 dagen wordt het oppassen, de hond komt in de buurt van de eisprong en zal één dezer dagen reuen gaan accepteren;

Bij voorkeur vindt de dekking plaats op dag 9-11 en eventueel voor de zekerheid nog een extra keer op dag 11-13. In theorie is dit de juiste tijd, net als bij de mens zit er veel variatie in, wil je zeker geen loopsheid overslaan, ga dan langs de dierenarts om via onderzoek het juiste dek-tijdstip beter te bepalen.

 • Sperma blijft ongeveer 4-6 dagen leven in het lichaam van de teef, het zit dus klaar voor het moment dat de eisprong komt;
 • Het enige probleem dat we kennen bij het dekken op dag 9 is dat sommige teven dit toch nog te vroeg vinden om een reu te accepteren;

De dekking is bij het eerste nestje meestal niet zo gepiept. De teef zal gaan uitdagen, maar een dekking vaak niet direct toelaten. Nu vraag je je vast af; hoe kun je dan zien of de teef de reu accepteert? Wanneer de teef hem niet accepteert zal de teef haar staart voor de vulva houden en licht door de achterpoten zakken tot gaan zitten om een dekking te voorkomen.

Bij acceptatie zal de teef de staart opheffen en haar achterwerk aan de reu tonen, dit noemen we dus accepteren ondanks dat de teef af en toe hevig kan piepen en weer weg kan rennen. Wanneer het een grote afstand rijden is naar de reu is het begrijpelijk dat je niet het risico wilt lopen dat de teef de reu weigert, in dat geval kun je ervoor kiezen de dekking op dag 10 of 11 te laten plaatsvinden.

Meestal gaat dit goed maar de eisprong voltrekt zich slechts één dag dus je loopt het risico dat je te laat bent. De dekking De teef en de reu gaan een spel opvoeren, hierbij zal de teef gaan uitdagen en het kan zelfs even op spelen gaan lijken maar indien de teef in de acceptatie-fase is zal de dekking uiteindelijk plaatsvinden.

De reu heeft aan het eind van zijn penis een zwellichaam, tijdens de dekking zal deze opzwellen en de teef zal de spieren in haar vagina licht samentrekken waardoor ze ‘vast’ komen te zitten aan elkaar.

Op dat moment stapt de reu van de teef af en staan ze rustig rond te kijken. Haal de honden in dit stadium nooit uit elkaar, ook niet wanneer de dekking ongewenst is. Waarschijnlijk ben je toch al te laat en kun je de hond blesseren. Dit stadium kan vrij lang duren, gemiddeld 20 minuten. Het stadium waarin de reu (rechts) van de teef ‘afstapt’ en er naast gaat staan. Je kan amper zien dat ze aan elkaar vast zitten, zo zullen ze +/- 20 minuten blijven staan. De dracht Na de dekking is het natuurlijk te hopen dat de hond drachtig is, in de meeste gevallen zal dit gelukt zijn. Spreek duidelijk met de mensen waar je de hond laat dekken af of je de hond ‘gratis’ opnieuw mag laten dekken indien het de eerste keer niet lukt, dit geldt dan uiteraard voor de volgende loopsheid. Je wilt uiteraard zo snel mogelijk weten of de teef echt drachtig is, hieronder sommen we een aantal mogelijkheden op om hier achter te komen:

 • De eerste 3 weken is er niets te zien of te voelen. Na deze 3 weken zijn de vruchten op echo te zien, je zou hier dus een afspraak voor drachtcontrole kunnen maken bij de dierenarts.
 • Op 4 weken zijn de beginnende vruchten te voelen. Dit is lastig wanneer je er nog weinig ervaring mee hebt, ook hiervoor zou je een afspraak bij de dierenarts kunnen maken, dit is vanzelfsprekend goedkoper dan het laten maken van een echo. Let op: op 4 weken voelt de dierenarts naar de vruchtkamers, deze zijn daarna een tijdje niet meer voelbaar.

  Laat ze hierbij met rust. De dracht duurt gemiddeld 63 dagen , dit kan iets afwijken naar gelang het ras. Daarnaast kan de geboorte natuurlijk een paar dagen te vroeg of te laat plaatsvinden, tot normaal beschouwen we 58 tot 69 dagen.

  Daarna voel je de pups pas weer na 6,5 week, verderop meer hierover. Rond de 4 weken zul je de omvang van de buik ook zien toenemen indien je een slanke hond hebt.

 • Na 6,5 week begint de verkalking van de botten waardoor je (RX) foto’s kunt laten maken. Het tellen van de pups kan het beste pas vanaf 7 weken plaatsvinden via RX, voor die tijd is het tellen middels voelen of een echo heel onnauwkeurig. Het is uiteraard afwegen of je het nodig acht te investeren in een echo of RX, aangezien het tellen nooit heel nauwkeurig is en het is nog maar een paar weken wachten tot de pups komen.
 • Vanaf 7 weken zal het vullen van de melkklieren plaatsvinden.
 • Vanaf 7-8 weken zul je de jongen ook voelen/zien schoppen.

Het is belangrijk de teef haar rust te gunnen aan het einde van de dracht, ga met haar wandelen maar let goed op wat ze aan kan. Geef haar ten laatste op 6 weken na de dekking toegang tot de werpkist en vul deze direct met dekens die erin blijven liggen zodat haar eigen geur erin zit. Haal er net voor de bevalling een aantal dekens uit zodat ze na de bevalling schone dekens met haar eigen geur heeft.

Ook de warmtelamp die je ophangt is iets waar de hond aan zal moeten wennen, zet deze vooraf al een keer aan. Zo voorkom je dat de teef schrikt wanneer je deze plots aanzet tijdens de bevalling. Het is niet nodig het proces van de dracht sterk gecontroleerd op te volgen, het is eerder leuk voor je zelf.

Er dient enkel opgelet te worden of de pups niet veel te vroeg of te laat komen. Raadpleeg de dierenarts wanneer de bevalling lijkt te beginnen voor dag 58 of wanneer er nog steeds geen tekenen van een naderende bevalling zijn op dag 69. De volgende fase ‘tekenen van een naderende bevalling’ zul je wel goed op moeten volgen om te voorkomen dat je de bevalling mist. Hoog drachtig, een week voor de bevalling. Tekenen van een naderende bevalling De hond op de foto hierboven stelde het zeer op prijs dat haar baasjes bij de bevalling aanwezig waren, maar de meeste honden doen de bevalling liever alleen. Vaak gebeurt het dan ook ‘s nachts. Om te voorkomen dat je 2 weken lang slapeloze nachten hebt is het belangrijk dat je de bevalling de dag ervoor ziet aankomen. We sommen hieronder een aantal duidelijke punten op die de naderende bevalling aankondigen in volgorde van zekerheid:

 • +/- 24 uur voor de bevalling daalt de lichaamstemperatuur. Zorg dat je gaat controleren vanaf dag 55 van de dracht. Je controleert de temperatuur met een thermometer ingesmeerd met vaseline. Je controleert de temperatuur ‘s ochtends en ‘s avonds en bepaalt na 3 dagen de gemiddelde temperatuur voor de ochtend en de avond (normale temperatuur bij een hond is 38-39°C).

  Over de hele dag genomen zit er een lichte schommeling in de temperatuur. Hierdoor heb je een referentiewaarde die je tijdens de komende controles kunt gebruiken. Na deze 3 dagen zit je op dag 58, ofwel de bevalling zal niet lang meer op zicht laten wachten.

  Je gaat door met de controle van de temperatuur in de ochtend en avond en vergelijkt dit met je referentiewaarde. Wanneer de temperatuur 0,5-1°C daalt weet je dat de bevalling binnen 24 uur zal plaatsvinden. Deze methode is vrij nauwkeurig. Kort voor de bevalling zal de temperatuur sterk gaan stijgen door de opwinding.

 • Het vullen en gaan druppelen van de melkklieren gebeurt in de meeste gevallen ook net voor de bevalling. We zien kegelen , ofwel druppels melk die aan de tepels hangen. Dit is geen nauwkeurige indicatie, vaak gebeurt het zo’n 24 uur voor de bevalling maar het kan ook voorkomen dat het 3 dagen voor de bevalling plaatsvindt of zelfs pas na de bevalling. Wanneer je het opmerkt kun je het extra in de gaten houden maar het is geen perfecte maatstaf.
 • Nestelgedrag. Dit zal vlak voor de bevalling gaan plaatsvinden, de teef gaat liggen en weer staan, onrustig rondlopen, enzovoort. Ofwel de teef vertoont onrustig en afwijkend gedrag. Dit is een goede indicatie maar begint te laat om rustig te kunnen gaan slapen als ze dat gedrag ‘s avonds nog niet vertoont.

Kortom, enkel de temperatuur is een goede maatstaf om op te kunnen vertrouwen. Probeer vanaf dag 58 toch 1 of 2 keer per nacht te gaan kijken hoe de hond zich gedraagt ook al is er geen voorbode geweest van een naderende bevalling. Eventueel kun je ook een camera ophangen in het hok om niet steeds uit je bed te hoeven komen. Als de nacht dan echt is aangebroken dat wanneer de temperatuur is gedaald en je de bevalling verwacht is het belangrijk dat je naast de hond slaapt of op zijn minst ieder half uur gaat kijken.

Dit is vooral belangrijk wanneer het voor de teef de eerste bevalling is, de teef weet nog niet goed wat haar te wachten staat. Het kan zijn dat ze de vruchtvliezen niet goed open bijt. Als eenmaal de navelstreng is losgekomen van de teef kan de pup nog zo’n 20 minuten in de vliezen blijven zonder te stikken, het is dus belangrijk dat je blijft controleren.

Zorg dat je vooraf het telefoonnummer van de dierenarts hebt klaarliggen voor het geval er iets misgaat tijdens de bevalling. .

Hoe snel kan progesteron stijgen bij hond?

Bij de teef begint de progesteron te stijgen gemiddeld 2-3 dagen voor dat de eisprong plaatsvindt.

Hoe hoog moet progesteron zijn voor hond?

Wanneer na ovulatie testen? – Statistisch is bekend dat een teef ovuleert tussen dag 5 en dag 30 dag van de loopsheid. Bij die lage ondergrens rijst natuurlijk de vraag of de eerste dag van de loopsheid wel juist is vastgesteld. Bij een redelijke zekerheid met betrekking tot de juistheid van de dagtelling komt het in de praktijk erop neer dat de eerste test het beste op dag 8-9 van de loopsheid uitgevoerd kan worden. Wanneer dekken?

ng/mL nmol/L
Nog geen ovulatie <4. 7 <15. 0
Ovulatie: snelle stijging van progesteron waarde in dit traject! 4. 7–7. 8 15. 0–25. 0
Natuurlijke dekking: 48 uur na eisprong / ovulatie* >7. 8 >25. 0

* Ovulatie duurt 24 uur, rijping eicel duurt 24-72 uur Voor de natuurlijke dekking (teef moet ‘staan’) is de theoretische dekperiode: 10. 0–12. 0 ng/ml (32. 0–38. 4 nmol/L), de praktische dekperiode is meestal vanaf circa 9. 0 ng/mL (28. 8 nmol/L). Gaan we uit van de theoretische dekperiode, dan is de kans iets groter dat we te laat zijn; gaan we uit van de praktische dekperiode, dan is de kans iets groter dat we te vroeg zijn.

Welke dag is een hond vruchtbaar?

Dektijdstipbepaling – De variatie in het ovulatie tijdstip is zeer groot: van de 5e dag van de loopsheid tot en met de 30e dag van de loopsheid is mogelijk. De meeste teven ovuleren tussen de 9e en de 14e dag van de loopsheid. Bij 44% van de teven verschilt het tijdstip van ovuleren aanzienlijk per loopsheid! De dag van de loopsheid zegt ons dus niets.

De periode van maximale vruchtbaarheid na de ovulatie is 4 – 5 dagen. Een ovulatie duurt 24 uur. En na de ovulatie heeft een eicel nog circa 48 uur nodig om rijp genoeg te zijn om door een spermacel gepenetreerd te kunnen worden.

Sperma blijft circa 48 uur na de dekking actief (diepvriessperma korter). Uit de beschrijving van de cyclus van de teef blijkt, dat de progesteronspiegel in het bloed alleen zal kunnen stijgen, als er een eicelsprong heeft plaats gevonden! Maar een eerste lichte stijging van de progesteronspiegel vindt al plaats vóór de ovulatie.

Hoeveel dagen wil een teef gedekt worden?

Het bepalen van het juiste dekmoment bij de teef. G emiddeld worden teven eens in de zes maanden loops. Bij kleine honden is het loopsheid interval vaak korter en bij reuzenrassen wat langer. T ijdens deze loopsheid is de teef maar enkele dagen bereid zich te laten dekken en ook maar enkele dagen vruchtbaar.

 1. Voor een fokker is het dus van essentieel belang om dit handjevol vruchtbare dagen van zijn teef te herkennen, immers een gemiste dekking betekend een vertraging in het fokprogramma van een half jaar;
 2. Nu zal de loopsheid zelf niet gauw gemist worden, de teef verliest bloed, de vulva is opgezwollen en ze is aantrekkelijk voor reuen;

Echter het juiste dektijdstip bepalen is veel moeilijker, zeker als er geen (ervaren) dekreu in de buurt is. Gelukkig is er een betrouwbare test op de hoeveelheid progesteron ( zwangerschapshormoon) in het bloed van de teef. Aan het begin van de loopsheid is er een lage progesteronwaarde.

Deze waarde stijgt snel vlak voor en tijdens de eisprong. Meestal is een teef dekrijp op de dertiende dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen. In de praktijk zien we teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering.

Hierbij noemen we de dag dat de teef bloed gaat verliezen de eerste dag van de loopsheid. Het juiste moment om te dekken is er als er een eisprong volgt. Het bloeden wordt dan minder, de zwelling van de vulva is maximaal en de teef is “dekrijp”. Ze zal zich aanbieden aan de reu, waarbij ze haar achterkant presenteert en de reu toestaat de vulva te besnuffelen en te likken.

Ook zal ze stil blijven staan als de reu haar bespringt. Bij sommige teven kan het dekmoment door diverse oorzaken erg lastig te bepalen zijn. Soms is er amper vulvazwelling en bloedverlies. Een heel angstige of dominante teef kan ontwijkend op de reu reageren, waardoor er geen dekking mogelijk lijkt.

Als het dekoptimum dan maar bekend is dan kan Kunstmatige Inseminatie ( KI) worden toegepast. De resultaten zijn over het algemeen iets minder goed ( ongeveer 80% drachtigheid) dan na een natuurlijke dekking ( ongeveer 90% drachtigheid) wanneer in beide situaties een progesteronbepaling wordt gedaan.

Ook voor teven die naar een reu moeten worden gebracht die niet in de buurt woont is het verstandig om het dekmoment middels progesteronbepaling te bepalen. Hoewel het ook heel vaak goed gaat als de teef een paar dagen “op bezoek gaat” bij de reu.

Maar vaak is deze situatie niet gewenst door de reu of teef eigenaar. Normaliter laten wij op dag 7 of 8 de eerste keer progesteron bepalen. Het progesterongehalte is in het begin van de loopsheid ( de pro-oestrus) laag. Meestal onder de 2 ng/ml. Tijdens de ovulatie stijgt de waarde snel naar een waarde van 4-8 ng/ml.

Het is belangrijk om te weten dat eicellen 2-3 dagen nodig hebben om te rijpen na de eisprong voor een optimaal dekmoment. Sperma heeft ook een rijpingsfase nodig en is in staat om een teef tot 4-6 dagen na een dekking te bevruchten.

Te vaak en te snel dekken is dus niet verstandig! Wij geven bij de onderstaande waarden de volgende adviezen: Progesteronwaarde lager dan 2 ng/ml- na 2 dagen hertesten. ( soms zelfs na 3 dgn) Progesteronwaarde van 3-7 ng/ml- na 1 dg hertesten Progesteronwaarde 8-9- de volgende dag dekken Progesteronwaarde > 10 ng/ml dan dezelfde dag dekken.

 • Andere methoden, zoals het maken van uitstrijkjes, of glucosebepalingen in vaginaal slijm geven wel een indruk of de teef loops is, maar zijn beslist niet betrouwbaar voor dektijdstipbepaling;
 • Wij kunnen de progesteron waarde in de kliniek vaststellen;

Hierdoor hebben met ongeveer 1. 5 uur al een uitslag (dit kan in het weekend wat langer duren). Wilt u een afspraak maken om de progesteron waarde van uw teef vast te stellen, bel dan met 0341-353451. Daan Kranendonk , Dierenkliniek Putten.

Hoe snel stijgt progesteron na eisprong?

Afname materiaal :  Li-Heparine (groen met gel) Minimum hoeveelheid staal :  Geaccrediteerde test :  ISO 15189 339-MED (enkel campus SJ) Wetenschappelijke betekenis :  ​Progesteron is een vrouwelijk geslachtshormoon. Samen met de oestrogenen is het verantwoordelijk voor de werking van de geslachtsorganen tijdens de menstruele cyclus.

Progesteron is zeer belangrijk in de voorbereiding van de uterus voor de implantatie van de blastocyst en in het behoud van de zwangerschap. Progesteron wordt vooral bij niet-zwangere vrouwen geproduceerd door het corpus luteum, bij zwangeren wordt de productie overgenomen door de placenta.

Ook de bijnierschors produceert kleine hoeveelheden progesteron. Bij de man wordt progesteron geproduceerd door de testis en de bijnierschors. Progesteron is een C21-steroid hormoon : de dione kern heeft een keto-groep op C3 en een dubbele binding tussen C4 en C5.

 1. Beide kenmerken zijn essentieel voor de hormonale activiteit;
 2. De progesteron-concentratie is laag gedurende de folliculaire fase van de menstruele cyclus (ND-1;
 3. 5 ng/mL);
 4. Na de ovulatie neemt de progesteron productie door het corpus luteum snel toe;

De maximale concentratie wordt 4 tot 7 dagen na de ovulatie bereikt, (tot 25 ng/mL) om gedurende 4 tot 6 dagen constant te blijven. Nadien is er een daling tot basale waarden die de menstruatie induceren. Tijdens de zwangerschap is er een gestage stijging van de progesteron-concentraties tot de hoogste concentraties bereikt worden in de 3° trimester (tot >200 ng/mL) Orale contraceptiva onderdrukken de progesteron-concentraties (ND-0.

 1. 4 ng/mL);
 2. De belangrijkste indicatie voor het bepalen van de progesteron-concentratie is de detectie van ovulatie;
 3. Midluteale progesteron-concentraties bij niet zwangere vrouwen, groter dan 10 ng/mL, wijzen op normale ovulatie en een normale luteale functie;

Insufficiëntie van de luteale fase of een zeer korte luteale fase kunnen geassocieerd zijn met infertiliteit. In geval van “luteal phase deficiency” (LPD) is de progesteron-concentratie verlaagd gedurende de volledige cyclus. Dit syndroom is geassocieerd met onvruchtbaarheid en vroege miskramen.

Hoe weet ik of mijn hond vruchtbaar is?

Inleiding Onderstaand verhaal gaat voornamelijk over vruchtbaarheidsproblemen bij de teef. Maar daarvoor is het zinvol eerst wat dieper op de loopsheid zelf in te gaan. De loopsheid is de vruchtbare periode van de teef. Deze periode kenmerkt zich doordat de vulva meer is opgezwollen als normaal en de teef hieruit druppeltjes bloed verliest.

 1. Tijdens deze periode kan ze gedekt worden;
 2. De eerste loopsheid treedt wanneer de teef tussen de 6 en18 maanden oud is;
 3. Verschijnselen van loopsheid • de vulva zwelt op;
 4. • de reuen raken erg geïnteresseerd in de teef;

Omgekeerd stelt de teef daar nog weinig prijs op. • na enkele dagen begint de teef bloeddruppeltjes te verliezen: dat is de eerste dag van de loopsheid, de pro-oestrus. Deze duurt zo’n 9 dagen. • tussen de 9e-12de dag van de loopsheid is de hond vruchtbaar: dit noemen we de oestrus.

Dit is dus de periode waarin ze kan na dekken of inseminatie drachtig kan worden. In deze periode, die zo’n 9 dagen duurt, worden reuen niet meer door de teef weggejaagd. De teef probeert zelfs te ontsnappen om op zoek te gaan naar de reu! In deze oestrus vindt ook de eisprong plaats.

• na de vruchtbare periode gaat de uitvloeiing stoppen, wordt vaak wat bruiner, de vulva gaat weer slinken en de teef snauwt weer de reuen af: de metoestrus is begonnen. Deze periode duurt pakweg 2 maanden. De teef is nu niet meer vruchtbaar. • De anoestrus -fase is hiermee aangebroken.

Deze duurt zo’n 3 maanden, waarna weer een nieuwe cyclus begint. Vruchtbaarheidsproblemen Onderzoek en behandeling van vruchtbaarheidsproblemen is vaak nodig wanneer een teef na verschillende dekkingen niet drachtig is geworden.

Ook kan om hulp worden gevraagd bij het bepalen van het juiste tijdstip van dekking als de dekreu op grote afstand woont. Vruchtbaarheidsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Deze kunnen veroorzaakt worden door infecties van de baarmoeder ( baarmoederontsteking, pyometra ), maar ook op afwijkingen die gelegen zijn buiten het geslachtsapparaat, zoals bij hypothyreoidie (te trage schildklierwerking) en soms ook bij de Ziekte van Cushing.

 1. Ook zijn er afwijkingen aan het vrouwelijk geslachtsapparaat welke geen algemene ziekteverschijnselen geven of zijn er anatomische afwijkingen;
 2. Oorzaken onvruchtbaarheid Hieronder wordt een aantal oorzaken besproken welke tot gevolg kunnen hebben dat een teef na dekking of inseminatie niet drachtig wordt (‘leeg blijft’ zoals de fokker dat noemt);

Dekking op het verkeerde tijdstip Het optimale tijdstip van dekken of insemineren kan het meest betrouwbaar worden bepaald door het meten van het progesterongehalte in het bloed. Dit kan kwantitatief worden bepaald (dan meet je dus exact de waarde van de hoeveelheid progesteron) of kwalitatief.

Bij dat laatste is een verandering van kleur te zien in de test. Ook kan het moment van dekken redelijk goed worden geschat m. vaginoscopie door de dierenarts. Hierbij wordt een speculum in de schede van de teef gebracht en wordt het slijmvlies beoordeeld.

Is de hond niet loops, dan is dit slijmvlies roze en niet gezwollen. Aan het begin van de loopsheid is het dat gezwollen, bleek en glad. Tussen de plooien zie je bloederig vocht. Rond het optimale tijdstip van dekken in de loopsheid is de zwelling van het slimvlies nog minder en komt het slijmvlies er wat gekreukter uit te zien, als crepepapier met lage fijne plooitjes.

 1. Je kunt niet vaststellen wanneer de eisprong gaat plaatsvinden;
 2. Tenslotte kan ook met een uitstrijkje van de vagina het juiste moment van dekken worden bepaald;
 3. Afwijkend verloop van de dekking Soms geschiedt de dekking bij een teef met vruchtbaarheidsproblemen niet normaal;

Zo kan de dekking in het geheel niet lukken, of het gebeurt juist met veel dwang of er is helemaal geen koppeling geweest. De oorzaken hoeven niet altijd bij de teef te liggen. De reu kan onervaren zijn, maar ook andere factoren (gedragsproblemen, afwijkende bouw) kunnen een rol spelen.

 1. Bij de teef kan ook onervarenheid een rol spelen, maar tevens vaginale afwijkingen;
 2. En ook kan onervarenheid de eigenaar parten spelen en kan hij/zij de teef op een fout tijdstip aanbieden aan de reu;
 3. Sommige rassen hebben relatief veel dekproblemen, zoals de Franse en de Engelse Buldog en de NewFoundlander;

Soms kan het wel eens helpen wanneer een ervaren hulp bij de dekking aanwezig is. Eventueel kan kunstmatige inseminatie worden toegepast. Leeftijd van de teef Gemiddeld na het 8e levensjaar van de teef neemt de vruchtbaarheid af. Tegelijkertijd nemen daarmee ook problemen tijdens de dracht, rond de geboorte en de periode er na toe.

Hoeveel dagen na loopsheid dekken?

Gemiddeld worden teven eens in de 6 maanden loops. Vreemd genoeg zijn er uitzonderingen, o. de Saarloos wolfshond en sledehonden kennen maar 1 loopsheid per jaar. Tijdens de loopsheid is de teef maar enkele dagen bereid zich te laten dekken en ook maar enkele dagen vruchtbaar.

Het is aan de buitenkant (het gedrag van de hond) niet altijd eenvoudig om te zien wanneer een teef dekrijp is. Voor een fokker is het van belang om de vruchtbare dagen van de teef te herkennen. De loopsheid zelf zal niet snel gemist worden; de teef verliest bloed, is van achteren opgezet en aantrekkelijk voor reuen.

Echter het juiste dektijdstip bepalen is veel moeilijker, zeker als er geen (ervaren) dekreu in de buurt is en bij bepaalde teven zit er een grote variatie in het tijdstip waarop ze gedekt kunnen worden. Er zijn verschillende onderzoekmethodes om te bepalen wanneer een teef staat:

 • Vaginaal uitstrijkjes (celonderzoek)
 • Progesteronbepaling (bloedonderzoek)

De progesteronbepaling wordt als meest betrouwbare test beschouwd. Progesteronbepaling Met deze test wordt het gehalte aan progesteron (zwangerschapshormoon) in het bloed bepaald. Op het moment dat de eisprong plaatsvindt, vindt er een snelle stijging van het progesterongehalte plaats in het bloed en kan een betrouwbaar dekadvies gegeven worden.

De resultaten van deze methode zijn goed, het drachtigheidspercentage schommelt rond de 90% (drachtig en nest). Om het exacte dektijdstip te bepalen moet vaak op meerdere opeenvolgende dagen bloed afgenomen worden.

Uitvoering De praktische uitvoering is simpel. Meestal is een teef dekrijp tussen de 12e en 16e dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen. We zien echter teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering.

Op de 7e-8e dag van de loopsheid wordt het eerste bloedmonster genomen. Is het progesteron nog laag dan moet de test 1-2 dagen later weer worden herhaald totdat een stijging is vastgesteld. Gemiddeld moet er per teef 2-3 maal bloed afgenomen worden.

Patiëntenkeuze In principe komen alle teven in aanmerking voor een dergelijke begeleiding, maar zeker als de teef al eens gemist heeft, de reu ver weg woont of er een kunstmatige inseminatie gedaan moet worden loont het de moeite om uw dierenarts te vragen u en uw teef op deze manier te begeleiden..

Hoe lang duurt een dekking?

BEVRUCHTING – Normaal gesproken zal een teefje een reu niet laten dekken, totdat ze in haar vruchtbare periode zit. Dan is ze “dekbereid”, wat ze zal uiten door stil te blijven staan als het mannetje op haar springt en haar staart naar de zijkant te houden.

 1. De dekking zelf duurt vaak slechts enkele minuten;
 2. Een succesvolle bevruchting kunt u merken doordat de honden nadat het mannetje eraf springt nog een tijd aan elkaar vast blijven zitten;
 3. Dit noemen we “gekoppeld zijn” en komt doordat na een zaadlozing geslachtsorganen opzwellen en aan elkaar vast blijven zitten om te voorkomen dat er sperma verloren gaat;

Deze “koppeling” kan soms wel 5-45 minuten duren. De zwelling neemt vanzelf af en dan komen ze weer los van elkaar. Haal een reu en teef nooit uit elkaar tijdens de koppeling; dit kan schade aan de geslachtsorganen geven! NB. Indien een teefje ongewenst gedekt is, kan een dracht voorkomen worden door het zo snel mogelijk laten toedienen van een onderhuidse injectie met een bepaald hormoon (Alizin).

Hoe lang is een loopse teef vruchtbaar?

Met ‘loopsheid’ wordt de periode aangeduid waarin het lichaam van de teef zich voorbereidt om gedekt te kunnen worden. De hormoonspiegels veranderen, waardoor er lichamelijke veranderingen en ook gedragsveranderingen ontstaan. Een teef wordt meestal twee keer per jaar loops, hoewel er rassen zijn waarbij dit maar eens per jaar gebeurt (zoals de Basenji en wolfshonden). De periode van loopsheid duurt gemiddeld ongeveer drie weken.

Tijdens die drie weken is de teef maar enkele dagen echt vruchtbaar; het is echter niet zo eenvoudig om zeker te weten welke dagen dat zijn. De eerste loopsheid treedt op als het teefje in de puberteit is gekomen.

Dit is voor kleinere rassen meestal op een leeftijd tussen zes en tien maanden, voor grotere rassen tussen tien en zestien maanden en voor sommige hele grote rassen soms nog ietsje later. Als een teefje op een leeftijd van twee jaar nog niet loops is geweest, is dat een reden om naar de dierenarts te gaan.

Teefjes kennen geen menopauze zoals de mens. Ze blijven hun hele leven hun cyclus houden en worden dus ook nog op hoge leeftijd loops. Wel neemt de vruchtbaarheid af met de jaren. De cyclus die de teef doormaakt bestaat uit vier fasen.

Hoe lang elke fase precies duurt kan per ras, per teef en ook per cyclus verschillen. De eerste twee fasen, pro-oestrus en oestrus, worden samen vaak de ‘loopsheid’ genoemd. Pro-oestrus : Dit is een voorbereiding op de vruchtbare periode. Deze fase duurt een paar dagen tot twee weken lang.

 1. De vulva (de uitwendige geslachtsdelen) begint op te zwellen, de teef krijgt bloederige afscheiding en gedraagt zich vaak onrustig;
 2. Ze is nog niet bereid om te paren;
 3. Oestrus : Dit is de eigenlijke ‘loopsheid’: de periode waarin de eisprong plaatsvindt en de teef dus vruchtbaar is;

Dit duurt zo’n vier tot vijftien dagen. De afscheiding neemt af en de teef is nu wel bereid om te paren. Ze gaat hiervoor staan met haar staart opzij. Behalve voor reuen kan de teef nu ook interessant ruiken voor andere teven. Metoestrus (of post-oestrus) : De teef staat nu geen dekking meer toe.

 • Dit is de periode dat de teef drachtig is als zij gedekt is;
 • Als ze niet gedekt is, is de teef schijndrachtig (schijnzwanger);
 • Het lichaam keert dan in deze periode langzaam weer terug naar de rusttoestand;

Dit duurt zo’n zes tot tien weken. Anoestrus : Dit is de periode van rust. Dit duurt gemiddeld ongeveer 100 tot 140 dagen. Bij grote rassen kan dit langer duren. Een uitzondering daarop is de Duitse Herder die juist een korte periode van anoestrus heeft. De loopsheid is te herkennen aan uiterlijke kenmerken en aan het gedrag van de teef.

 • Het is niet bij elke teef even duidelijk te zien wanneer de loopsheid begonnen is;
 • De vulva zwelt op en de teef verliest bloederige afscheiding;
 • Bij de ene teef is dit echter duidelijker merkbaar dan bij de andere;

Sommige teefjes zijn heel schoon en wassen het bloed steeds weg, waardoor u het misschien niet opmerkt, andere doen dit niet waardoor de loopsheid u sneller opvalt. De teef is vaak meer afgeleid, onrustig en soms humeurig. De teef ruikt nu erg aantrekkelijk voor reuen, die haar zullen proberen te benaderen.

Veel aandacht van andere honden kan voor u dus een teken zijn dat u op moet gaan letten! Eerst zal ze hen nog wegjagen, later wil ze paren. Ze zal ook wat vaker plassen om haar geur te verspreiden. Als uw teefje loops begint te worden, is er een aantal praktische zaken om rekening mee te houden.

Uw teefje kan afgeleid en onrustig zijn doordat ze last heeft van haar hormonen. Dit is dus niet de periode om een lastige training te beginnen of hoge eisen aan haar te stellen. Prestaties in sport en training zullen minder zijn en bovendien mag u vaak niet deelnemen aan wedstrijden.

Natuurlijk moet u ook in deze periode geen gedrag toestaan dat u anders ook niet wilt zien, maar overvraag haar in deze periode niet. Dat loopt alleen maar uit op frustratie. Houd uw teefje aan de lijn! Het is moeilijk om te bepalen wat precies de vruchtbare dagen zijn, en om te voorkomen dat ze gedekt wordt, kunt u haar nu niet los laten lopen.

Bovendien is er een risico dat zij wegloopt en veel minder goed luistert dan anders. Loop niet met uw loopse teef door een losloopgebied. Reuen ruiken al van heel ver dat zij loops is en zullen op haar afkomen. En ook al zijn zij normaal gesproken gehoorzaam en goed opgevoed, de werking van hormonen is zo sterk dat hun eigenaar ze vaak niet terug zal kunnen roepen.

Voorkom dus situaties waarbij uw teefje belaagd wordt door aanbidders en u uw best moet doen om de reuen van haar lijf te houden. Om deze reden kan het ook handiger zijn om de uitlaattijd van uw hond wat aan te passen en op minder drukke tijden, in minder drukke gebieden te lopen.

Verschoon regelmatig de dekens uit de hondenmand. Als uw teefje veel last heeft van afscheiding kan het prettig zijn om een loopsheidbroekje te kopen. Dit kan worden aangetrokken als de teef binnenshuis is, waarmee u vlekken op vloer en bekleding voorkomt.

Denk echter niet dat een broekje uw teef beschermt tegen een ongewenste dekking! Schijndracht is een natuurlijk verschijnsel. Dit kan in de natuur gunstig zijn, omdat de niet gedekte teven zo kunnen helpen bij het opvoeden en zogen van de jongen in hun groep.

Hormonaal gezien is elke teef na de loopsheid ‘schijndrachtig’, omdat de hormoonspiegels die tijdens de loopsheid omhoog zijn gegaan, langzaam weer moeten worden afgebouwd. Vaak merkt de eigenaar daar niets van. Bij sommige teven zijn de symptomen echter sterk en lijken op een echte dracht.

De teef kan dan ander gedrag gaan vertonen: speeltjes verzamelen en bezitterig zijn (soms zelfs agressief omdat ze haar ‘pups’ wil verdedigen), erg aanhankelijk of juist humeurig zijn, een nest willen maken, janken, weinig energie hebben, depressief gedrag, minder goed eten en soms minder drinken.

Soms gaat de teef melk produceren, en doordat zij de melkklieren likt, houdt zij dit zelf in stand. De buik is vaak wat opgezwollen. Meestal gaat een schijndracht vanzelf weer over en heeft de teef er niet al te veel last van, maar soms kan ze zich slecht voelen, duurt het erg lang en blijft ze melk geven.

Welke methode is het betrouwbaarst om het Dektijdstip van een teef vast te stellen?

Progesteronbepaling –

Tijdens de loopsheid  van de teef is er na de eisprong een stijging van de progesteronspiegel in het bloed. Een lichte stijging vindt al plaats voor de ovulatie. Als de progesteronspiegel is doorgestegen naar 4-6 ng/ml dan heeft de eisprong plaatsgevonden (zie tabel). Na de eisprong hebben de eicellen nog 48-72 uur rijping nodig voor bevruchting plaats kan vinden.

Daarnaast is sperma 48 uur actief en van daaruit wordt het beste dektijdstip bepaald. Om het progesterongehalte in het bloed van de teef te bepalen wordt er 2 ml bloed afgenomen. Men start 5-7 dagen na begin van de loopsheid met het eerste bloedonderzoek.

Dit kan op afspraak op alle dagen van de week, dus ook op zaterdag en zondag. Er zijn verschillende methodes om het progesterongehalte te bepalen. Deze zijn niet allemaal even betrouwbaar. Ons veterinair laboratorium VetLab Horst beschikt als een  van de weinige praktijken in Nederland over geavanceerde apparatuur: de Immulite®.

De Immulite® geldt als de gouden standaard en is de meest betrouwbare en hoogst haalbare methode om de progesteronspiegel nauwkeurig te kunnen meten. Het juiste dekmoment voor uw teef is zo exact vast te stellen, in tegenstelling tot bij andere meetmethodes.

De uitslag en het advies worden binnen 1 à 2 uur aan u doorgegeven per telefoon of e-mail. U weet dus snel of het nodig is een afspraak te maken met de eigenaar  van de reu. Het kan zijn dat meerdere bepalingen nodig zijn om het juiste dektijdstip vast te stellen.

Tabel. Globale weergave progesteronwaardes voor bepaling van het dektijdstip. Het juiste moment hangt onder meer af van de wijze van dekking of inseminatie. Wij zullen u hierin begeleiden.

Progesteronconcentratie (met Immulite®) Fase cyclus Wanneer dekken?
2 ng/ml LH piek Dekking na 4-6 dagen
4-6 ng/ml Eisprong Dekking na 2-4 dagen
6-12 ng/ml Rijping eicellen Dekking na 1-2 dagen
12 ng/ml Rijpe eicellen Dekking direct
 • .

  Hoeveel progesteron bij beginnende zwangerschap?

  Wanneer wordt deze test gedaan? – De test wordt gebruikt om vast te stellen of er een eisprong heeft plaatsgevonden. Dit gebeurt door de hoeveelheid progesteron in het bloed te volgen. Wanneer gedurende enig moment in de tweede helft van de cyclus de hoeveelheid progesteron in het bloed boven een bepaalde concentratie uitkomt, is daarmee aangetoond dat er een eisprong heeft plaatsgevonden.

  1. Deze grens ligt meestal in de buurt van 40 tot 50 nmol/L;
  2. De test wordt ook gebruikt om het verloop van de zwangerschap te volgen;
  3. Gedurende de zwangerschap stijgt progesteron tot waarden hoger dan 500 nmol/L;

  Wanneer er een zwangerschap is vastgesteld, stijgen in het begin progesteron en het zwangerschapshormoon hCG volgens een vast patroon. Een afwijking van dat patroon (te lage waarden) kan een teken zijn voor een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een spontane beëindiging van de zwangerschap.

  Hoe lang moet de Luteale fase zijn?

  Wanneer is de Luteale fase? – De luteale fase is de periode dat, als er een bevruchting heeft plaatsgevonden, je net zwanger bent, de eicel verplaatst zich in deze periode vanuit de eileider naar je baarmoeder en gaat zich innestelen. De reis van de eileider naar de baarmoeder duurt zo’n 3 tot 4 dagen.

  • Als er geen bevruchting plaatsvindt sterft het gele lichaam langzaam af en stopt de productie van het hormoon progesteron;
  • Hierdoor krijgt je lichaam een signaal dat de opbouw van de baarmoederwand kan stoppen en het overtollige slijm afgestoten kan worden; je wordt opnieuw ongesteld en je menstruatiecyclus start opnieuw;

  De luteale fase is bijna altijd 14 dagen. Met andere woorden, 14 dagen vóór je volgende menstruatie was je eisprong..

  Wat is een progesteron test?

  Progesteron-bepaling  – Progesteron is een hormoon dat betrokken is bij loopsheid en ovulatie (eisprong). Met een progesteron-bepaling meten we de hoeveelheid progesteron in het bloed van een teef. Zo kunnen we bepalen of ze aan het ovuleren is. Dit wordt gedaan om de kans op een vruchtbare dekking zo groot mogelijk te maken.

  Wat doet progesteron tijdens zwangerschap?

  Progesteron en je menstruatiecyclus – Progesteron is een belangrijke speler in het regelen van je menstruatiecyclus. Wanneer de hypofyse, een kleine klier in de hersenen, follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH) aanmaakt, stimuleren deze hormonen het gele lichaam (corpus luteum) in de eierstokken om progesteron te produceren.

  • Progesteron werkt samen met een ander belangrijk vrouwelijk geslachtshormoon, oestrogeen;
  • Je menstruatie is op te delen in twee fases: de fase vóór je ovulatie (folliculaire fase) en de fase na je ovulatie (luteale fase);

  In de eerste helft van je cyclus, de folliculaire fase, heeft oestrogeen een dominante rol en houdt progesteron zich op de achtergrond. In de tweede helft van je menstruatie, dus na de eisprong, is progesteron de baas. De hoeveelheid oestrogeen neemt dan af en het progesterongehalte neemt toe.

  Progesteron zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies van de baarmoederwand zich voorbereidt op een goede innesteling van een bevruchte eicel. Ook remt progesteron LH en FSH, om te voorkomen dat er nieuwe eicellen gaan rijpen.

  Het hormoon maakt daarnaast de baarmoedermond ontoegankelijk voor zaadcelletjes. Alles met als doel om een bevruchte eicel de beste kansen te geven. Vindt er geen bevruchting plaats, dan gaat het gele lichaam ten gronde, neemt de progesteronaanmaak af en wordt het opgebouwde baarmoederslijmvlies weer afgebroken.