Puppy Hoe Teken Je Een Hond?

Puppy Hoe Teken Je Een Hond
Hoe teken je een hond

 1. Teken heel licht een circkel en een ovaal een eindje uit elkaar en verbindt deze met twee lijnen van links naar rechts.
 2. Teken benen aan de onderkant van de cirkels.
 3. Teken een nek en ovaal hoofd voor je hond.
 4. Voeg een staart, oren, ogen, neus en mond toe aan de hond.

Hoe kan je beter leren tekenen?

Wat kan ik tekenen?

Hoe maak je een 3D tekening?

Hoe Teken ik in Perspectief? – Perspectief is de techniek waarmee je een object in de ruimte in drie dimensies kunt tekenen. De tekenaar houdt rekening met de diepte van de scène en reproduceert het object zoals het wordt waargenomen vanuit zijn/haar eigen gezichtspunt.

Cavalier perspectief bestaat uit het geven van een objectvolume door een structuur van parallelle lijnen toe te voegen. Dit is een type tekening dat we voornamelijk in de geometrie vinden om bijvoorbeeld een kubus weer te geven.

hoe teken ik een hond met vlinder

Lineair perspectief wordt vaak gebruikt bij het tekenen. Om een ​​goed lineair perspectief te creëren, concentreren we ons over het algemeen op deze twee elementen:

 • Een horizonlijn;
 • Een of meer verdwijnpunten.

Van deze elementen kunnen we door lijnen te tekenen een raster maken dat zal werken als een visuele gids voor het tekenen van de verschillende delen van onze scène. Er zijn veel verschillende soorten lineaire perspectieven, waardoor de tekenaar diepte en volume in zijn/haar werk kan creëren:

 • Frontaal perspectief: het oog kijkt recht vooruit naar de scène. De tekening is gebaseerd op de horizonlijn op ooghoogte en alle lijnen komen samen op één enkel verdwijnpunt;
 • Twee punts perspectief: we zien dit in twee richtingen. De compositie heeft twee verdwijnpunten. Dit type perspectief gebruikt twee verdwijnpunten, zodat je kubussen en andere geometrische vormen kunt tekenen door rekening te houden met hun werkelijke vorm en diepte;
 • Luchtperspectief: hier houden we rekening met alle dimensies van het object door te werken aan de weergave ervan met drie verdwijnpunten. Dit is het meest realistische perspectief, dat vooral in de architectuur wordt gebruikt om bijvoorbeeld meubels weer te geven.

Tekenen in perspectief beheersen is noodzakelijk om een ​​realistische tekening te maken en deze volume te geven, zoals bijvoorbeeld een hand tekenen. Tekenen in 3D gaat niet over improvisatie. Je moet echt je ogen gebruiken en de verhoudingen van je object zo getrouw mogelijk opnemen. Het representeren van karakters of objecten door het goed observeren van de effecten van diepte is cruciaal voor geweldige 3D-tekeningen.

Sommige kunstenaars gebruiken ook een ander type perspectief: atmosferisch perspectief. Het kan worden vergeleken met een camera en de focus ervan. Dit perspectief is gebaseerd op indrukken. Dit betekent dat alles wat op de voorgrond staat op een duidelijke en precieze manier wordt getekend, maar hoe meer je in de diepte kijkt, hoe meer de details onduidelijk worden.

Sommige artiesten spelen ook met kleuren en verlopen om dit diepte-effect te creëren: hoe koeler de kleuren, hoe minder nauwkeurig de details van de scène. Dit is een techniek ontwikkeld en gebruikt door Vlaamse schilders uit de 15e eeuw, maar het wordt ook gezien in het werk van Leonardo da Vinci, met name in de Mona Lisa. De beste leraren Tekenen beschikbaar 5 (9 reviews) 1 e les gratis! 5 (3 reviews) 1 e les gratis! 5 (6 reviews) 1 e les gratis! 5 (5 reviews) 1 e les gratis! 4,9 (4 reviews) 1 e les gratis! 5 (6 reviews) 1 e les gratis! 5 (4 reviews) 1 e les gratis! 5 (3 reviews) 1 e les gratis! 5 (9 reviews) 1 e les gratis! 5 (3 reviews) 1 e les gratis! 5 (6 reviews) 1 e les gratis! 5 (5 reviews) 1 e les gratis! 4,9 (4 reviews) 1 e les gratis! 5 (6 reviews) 1 e les gratis! 5 (4 reviews) 1 e les gratis! 5 (3 reviews) 1 e les gratis! Let’s go.

Hoe moet je beginnen met tekenen?

Tip 5: Teken iets eenvoudigs na – Maak het jezelf niet te moeilijk, dan raak je gefrustreerd als het niet lukt. Zoek voor je begint met tekenen een eenvoudig voorbeeld uit om na te tekenen. Kijk eens in tijdschriften, daar staan vaak simpele tekeningen in ter illustratie van artikelen.

Is leren tekenen moeilijk?

Doorzettingsvermogen – Je kunt dan wel voordelige genen of een voordelige persoonlijkheid hebben, maar toch is tekenen iets wat je moet oefenen ! Hier is een goede dosis doorzettingsvermogen voor nodig. Ook als je op hoog niveau wil tennissen, potten bakken of bijvoorbeeld 10 talen wil spreken zal je toch moeten oefenen.

Dit is voor tekenen niet anders. Meestal is een hoog niveau resultaat van jaren aan oefening, bloed, zweet en tranen. Wanneer iemand tegen mij zegt dat ik een gave heb en vooral heel blij moet zijn dat ik deze gave bezit krijg ik toch wel kromme tenen.

Diegene zal zich vast niet beseffen dat ik mij 4 jaar lang heb afgesloten van de buitenwereld en dag in-dag uit niks anders deed dan oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Wat ik heb gedaan is misschien een beetje extreem en ik zou het jullie niet aanraden, haha, maar daardoor heb ik wel vrij snel een professioneel niveau bereikt.

Hoe kan je een hond tekenen?

Wat is het makkelijkste om te tekenen?

13. Tekenen zonder pijn in de hand – Van schrijfinstrumenten (vulpennen, balpennen) is men gewend de vingers van de pen zo ver mogelijk naar beneden te houden, dicht bij het papier. De druk die op de pen, en dus op het papier, wordt uitgeoefend is veel groter dan wanneer je de pen hoger houdt.

Logisch, hierdoor gaat je hand sneller pijn doen. Een ander nadeel van het vasthouden van de pen aan de onderkant van de loop is dat je je eigen zicht op het papier ontneemt. Idealiter zou de pen losjes in de hand moeten liggen en zou de hand de gehele lengte van de pen moeten beslaan.

Duim en wijsvinger mogen niet op dezelfde hoogte op het potlood zitten, maar de duim moet er iets boven zitten. Voor iets meer precisie bij het tekenen kunnen duim en wijsvinger iets dichter bij elkaar worden geplaatst. Om te voorkomen dat je jouw tekening met je hand bevuilt, kan je er een stuk papier onder leggen of speciale tekenhandschoen dragen.

Kan je jezelf leren tekenen?

Tekenen + veelgestelde vragen Veel van mijn kennissen en vrienden denken dat ze het  niet kunnen. Tekenen! Het is echter te leren. Eigenlijk is tekenen een kunstje, wat je met een beetje doorzettingsvermogen en geduld,  tot een fijne hobby kunt maken. Tekenen is ontzettend leuk en een heerlijk tijdverdrijf.

Tot op hoge leeftijd kan worden getekend en geschilderd. Er is maar één ding belangrijk en dat is kijken, kijken en nog is kijken. Het bestuderen van een afbeelding, geven je de nodige handvatten om een mooie tekening te realiseren.

Begin er gewoon aan en bekijk de onderstaande illustraties. Stap voor stap leren tekenen, geeft jou de juiste inspiratie om een leuke hobby te laten uitgroeien tot een dagelijkse bezigheid. Ben je eenmaal besmet met het tekenvirus, dan laat het je niet meer los Iedereen kan leren tekenen Het is echt waar! Iedereen kan leren tekenen. Je begint met simpele ronde vormen. En met een beetje goed kijken creëer je een olifantje Maak van de twee een zwaan Op een simpele manier een auto tekenen Bovenstaande afbeeldingen zijn gemakkelijk te doen. Misschien een keer leuk om samen met je kind te proberen? Nog meer voorbeelden kun je vinden op mijn pinterestpagina  “Simpele tekenvoorbeelden” De basis Basistekenen is het eerste waar je mee begint. Van een cirkel of vierkant een dier of ander voorwerp tekenen.

In elk onderwerp wat je op een afbeelding waarneemt, zijn herkenbare vormen te zien. Cirkels, piramides of een vierkante vorm, zijn de basis van het tekenen. Om écht te leren tekenen is het meest praktische, het volgen van een tekencursus.

Online en in je omgeving zijn vele cursussen te vinden die jou de kneepjes van het vak kunnen leren. Ikzelf volg elk jaar een groot aantal lessen waar ik na jaren nog steeds van alles opsteek. Ga eens kijken in je omgeving of op internet en ga jezelf ontwikkelen op tekengebied.

 • Je zult er heel veel plezier aan beleven! Wanneer je al wat verder bent met afbeeldingen op papier te zetten of je wilt meer, dan kun je  beginnen om op de juiste manier wat moeilijkere onderwerpen te schetsen;

Handen, ogen en kledingstukken zijn geliefde onderwerpen. Hand met beker Spiderman Tips om te helpen

 1. Probeer elke dag te tekenen. Het is een kwestie van oefenen. Verbeter je tekeningen en langzamerhand zullen ze een hoger niveau bereiken.
 2. Zorg dat je altijd een schetsboekje bij je hebt. Een landschap, mensen, dieren en gebouwen, kunnen op deze manier door jou worden bestudeerd en geoefend. Door steeds iets anders te tekenen zul je er  achter komen, wat jou het beste ligt. Mensen en/of portretten tekenen is anders dan een gebouw schetsen.
 3. Potloden zijn er in een aantal hardheden. Een H potlood is een hard potlood waar dunne fijne lijntjes mee worden gemaakt. Het B potlood is zacht. Een 10 B potlood is de zachtste variant. Koop een mooie set tekenpotloden in verschillende gradaties. Ga experimenteren!. Verkreukel een stuk papier en probeer deze zo goed mogelijk na te tekenen. Zo’n prop zit vol met schaduwen en lijntjes.
 4. Bij een zacht B potlood kun je ook je vingers gebruiken om schaduwen uit te wrijven. Gum, teken en gum weer, wanneer je niet tevreden bent.
 5. Natekenen van plaatjes is prima maar ga deze nóóit overtrekken. Dan leer je nooit om echt te tekenen! Oefen door bekende schilders als Rembrandt na te tekenen.

5. Bestudeer je onderwerpen. Wil je bijvoorbeeld een paard tekenen, ga dan op onderzoek uit hoe een paard er daadwerkelijk uitziet. Anatomie is heel belangrijk in     deze. Denk je dat je meer van het modellen tekenen gaat worden in de toekomst? Koop dan een houten ledenpopje.

 1. Studie is belangrijk;
 2. Volg een cursus tekenen Een cursus tekenen is nog het beste wat je kunt doen;
 3. Wil intuïtief gaan tekenen, dan zijn er online vele mogelijkheden;
 4. Realistisch tekenen (tekenen, precies zoals het is) kan op een cursus prima worden aangeleerd;

Het is leuk om verschillende hulpmiddelen te leren kennen zoals, kleurpotlood, pastelkrijt of houtskool. Tot slot hieronder nog een lief filmpje van Lineke Lijn. Voor alle duidelijkheid hier nog wat veelgestelde vragen. Wat zijn onderwerpen die je kunt gebruiken om te tekenen? Veel mensen die net zijn gaan tekenen moeten zich nog helemaal ontwikkelen.

Het is een kwestie van veel oefenen. Tekenen kan eigenlijk iedereen wel leren. Maar wat zijn nu eigenlijk jou interesses en wat wil je graag gaan tekenen. Zo heb je verschillende soorten disciplines binnen de tekenwereld.

Voorbeelden zijn o. Cartoon tekenen Dit is het tekenen van leuke plaatjes die een beetje worden overdreven. Vaak stripfiguren. Cartoon Landschap tekenen Misschien houdt je van landschappen? Ga naar buiten en zoek een mooi vergezicht. Vaak kom je tot verrassende resultaten. Potlood, eigen werk Portrettekenen Misschien houdt je van portrettekenen. Mensen zijn allemaal anders en geven altijd weer inspiratie. Kijk naar mijn blog “e en gezicht tekenen” en probeer eens een gezicht op papier te zetten. In de toekomst is het misschien mogelijk om met een levend model te werken. Eigen werk Karikatuur tekenen Een karikatuur tekenen is wat anders dan een portret tekening maken. Een karikatuur is een getekend gezicht wat uit zijn verband is getrokken. Een grote neus bijvoorbeeld wordt een hele grote neus. Ali B. Technisch tekenen Dit is weer een geheel andere tak van tekenen. Gebouwen, huizen en bijvoorbeeld een grote brug vinden mensen die technisch tekenen  helemaal geweldig. Meten en nog is meten. Het plaatje laat een getekend schip zien wat in perspectief is getekend. Striptekenen Houdt jij van striptekeningen? Maak voor de grap eens een getekend verhaal. Veel jongeren vinden dit bijzonder leuk om te doen. Een stripverhaal hoeft niet moeilijk getekend te zijn zoals Donald Duck, maar kan ook worden verteld met eenvoudige tekeningetjes. Welk materiaal heb je nodig wanneer je begint met tekenen. Potloden Een HB tekenpotlood zit precies tussen hard en zacht in. Later kun je potloden gaan uitbreiden in zachte en hardere soorten. De B soorten zijn de zachte potloodsoorten en gaan van  B tot en met 8 B. De hardere soorten van H tot en met 9H. De zachte B potloden de zachte potloden uitstekend geschikt om met textuur, toon, schaduw of gewoon een simpele lijn diepte aan te brengen. De hele zachte potloden kun je voor grotere vlakken gebruiken. Een 9B potlood is het zachtste potlood en wanneer je schaduwen aanbrengt kun je zelfs met een tissue of je vingers het potlood zachtjes uitwrijven.

 • Kijk ook eens op mijn blog    “Simpele uitleg perspectief tekenen”;
 • De hardere H potloden Voor ontwerpers, architecten en technisch tekenaars zijn deze potloden heel geschikt, bijvoorbeeld om perspectieflijnen te tekenen of precieze constructietekeningen te maken;

Toch kun je ook met harde potloden expressief tekenen. Dat doe je door kruislings te arceren, waarmee donkere en lichtere vlakken ontstaan. Het is leuk om je potloden uit te proberen door te gaan arceren. Kijk naar onderstaande probeerseltjes Potloodverlenger Wanneer je potloodje te klein wordt om vast te houden zijn er fijne potloodverlengers in de handel. Langer doorwerken met je kleine potloodje… Gum Een gewone witte gum is de meest gebruikte soort. Het nadeel van deze gum is echter dat er korreltjes achterblijven tijdens het gummen. Ga je nu vegen over het papier om deze korrels te verwijderen dan kan je tekening, vooral met zacht potlood getekend, vlekken gaan vertonen. Tip! Is je gum een beetje viezig geworden, reinig deze dan met wasbenzine! Een kneedgum is een prettig artikel om te gummen. Laat geen gumsel achter. Na verloop van tijd is je gum “vol”en moet je deze weggooien. De elektrische gum wint aan populariteit. Een gumstaafje in de punt van het apparaatje zorgt voor snel weggummen Het is prettig te werken met deze gum. Zelfs kleurpotlood krijg je er mee weg. Alleen oppassen dat je niet te lang achtereen op een plekje gumt. Er zit zo een gat in je papier. Papier Ga je voor het eerst een beetje tekenen dan is printpapier prima te doen. Printpapier is erg dun, maar een eenvoudig schetsje kan prima worden afgebeeld. Wanneer je echter tekeningen gaat opbouwen met schaduwen en laagjes dan is printpapier niet meer acceptabel. Papier waar je op kunt tekenen wordt aangeduid met grammen. 80 grams papier is erg dun.

 • Ga je met kleurpotlood of tekenpotlood aan de gang dan is 160 – 200 grams papier prima en alles wat daar boven zit;
 • Papier heeft ook veel structuren;
 • Glad of een grof textuur en alles wat daar tussenin zit;
See also:  Wat Te Doen Als Een Hond Misselijk Is?

Zuurvrij papier Wanneer er op je papiertekenblok staat Acid Free, dan is het papier zuurvrij. Dit heeft als voordeel dat het papier in de toekomst niet geel zal verkleuren. Verschillende papiersoorten Er zijn nog allerlei verschillende papiersoorten die je later misschien gaat gebruiken wanneer je je tekentalenten nog meer gaat ontwikkelen.

Aquarelpapier wat een speciaal dik papier is (minimaal 220 grams) om te aquareleren Pastelmat is een dik kartonachtig papier voor soft-pastelkrijt (ongeveer 350 gram). Velours- of fluweelpapier is een prachtig, dik papier met een fluweelachtig oppervlak.

Geschikt voor soft-pastelkrijt, houtskool en oliekrijt. Japans rijstpapier is voor het werken met inkt,  Chinees aquarel en kalligrafie. Puntenslijper  Om je potloden in goede conditie te houden is een puntenslijper onontbeerlijk. Wanneer je buiten de deur gaat tekenen (cursus tekenen) is een kleine Mobius & Rupert puntenslijper voldoende. Deze zijn al vanaf 1,50 euro te koop. Alle puntenslijpers van M+R zijn tot een euro of 5  te koop en van prima kwaliteit. Ga je thuis tekenen dan is een elektrische tafelpuntenslijper misschien een optie.

 1. Kijk voor meer informatie over puntenslijpers op mijn blog: “Wat is een goede puntenslijper”;
 2. Hoe werkt het ondersteboven tekenen van een object? Wanneer je een object of model tekent of schildert, dan weet je in je hoofd al zo’n beetje  wat je moet tekenen;

Een neus of een arm heb je visueel in je hersenen zitten. Bij een realistische tekening van een portret, wat je gaat namaken vanaf een foto, is het slim om af en toe de foto om te draaien. Je hersenen kunnen de afbeelding niet plaatsen en op deze manier tekenen zal je het onderwerp anders zien. Ben je bezig met het tekenen van een portret en loop je een beetje vast? Draai de foto die je aan het natekenen bent eens om, net zoals je tekening. Je zult zien dat je een heel ander beeld van je werk krijgt en gaat tekenen wat je echt ziet. Vaak denken je hersenen dat ze weten wat er komt. Van een omgedraaide afbeelding raken je hersenen in de war. Schaduwen en streepjes zie je op een andere manier en geeft weer een geheel ander inzicht.

 1. Compositie kloppende maken Een afbeelding op zijn kop zetten geeft jou als kunstenaar een andere kijk op de compositie;
 2. Het haalt je in ieder geval uit je “comfort zone”;
 3. Het ondersteboven tekenen van een afbeelding kan helpen wanneer je het niet meer goed weet hoe je verder moet;

Probeer het en ondervindt de voordelen hiervan. Hoe krijg ik een kleine afbeelding, foto of tekening op een groot doek Nou heb je een superleuk plaatje en zou dit op een groot doek willen schilderen. Je kunt proberen uit de losse pols na te tekenen. Daar is wel een beetje ervaring voor nodig.

Je zou een beamer kunnen gebruiken, maar niet iedereen is in het bezit van zo’n ding. Het gemakkelijkste is om te werken met een raster. Hoe ga je te werk? Teken een raster op je kleine afbeelding. De hokjes moeten precies even groot zijn.

Op je doek teken je evenveel vierkantjes (hokjes) als op de kleine tekening. Deze zijn natuurlijk verhoudingsgewijs veel groter. Nu is het simpel om per rastertje de tekening na te tekenen. Hieronder een filmpje van 20 minuten waarbij op simpele wijze het uitvergroten van een plaatje wordt uitgelegd.

Een rastertekening is  het vergroten van een afbeelding. Het is eigenlijk beter om met veel oefening zelf een foto met de losse pols na te tekenen. Dit zal zeker gaan lukken. Wanneer je eenmaal gewend bent om altijd met een raster te werken stap je daar niet zo snel vanaf.

Een aantal hulplijnen mag natuurlijk altijd. Zo kun je zien of de verhoudingen kloppen. Wat is schets en nu eigenlijk Wanneer je  een schilderij of tekening gaat maken, begin je als eerste met een ruwe opzet. Hiervoor gebruik je potlood of houtskool. Schetsen is niets anders dan uit de vrije hand een tekening maken.

Een goede schets kan al het halve werk zijn van een tekening. Ik gebruik altijd als opzet voor een nieuw te maken schilderij, houtskool. Staat de schets er eenmaal op dan ga ik met een beetje water en kwast aan de gang.

Veel mensen vinden dit een vreemde manier van een schilderij maken. Voor mij werkt het echter uitstekend. Schetsen met houtskool Staat de schets goed op het doek, dan begin ik te schilderen. Schetsen met potlood Ga je schetsen met potlood, houdt deze dan losjes in de hand. Paardenschetsje Materiaal Zorg voor het juiste materiaal. Potloden die een hardheid hebben van 2H en 6H zijn prima. Je kunt hier hele mooie lijntjes mee schetsen. H-potloden worden veel gebruikt voor technische tekeningen. B-potloden zijn zacht en kunnen gebruikt worden om vagere lijnen en schaduwen aan te brengen.

 1. Ga aan de slag met een H potlood en teken lichtjes op je papier, niet te hard duwen;
 2. Je moet het een beetje aanvoelen;
 3. Gebruik rustig je gum wanneer het fout gaat;
 4. Schetsen is een heerlijke manier om een tekening te maken;

Een goede oefening is tekenen zonder naar het papier te kijken. Het klinkt moeilijk maar je leert wel de grondvorm van je onderwerp kennen. Later kun je, door te kijken naar je tekening, deze bijschaven en corrigeren. Tips schetsen

 • Probeer korte lichte streken te maken. Zo krijg je de juiste verhoudingen
 • Gebruik rustig een gummetje. Kneedgum is het beste bij schetswerk
 • Probeer op de juiste manier op een stoel te zitten. Niet languit op de bank gaan schetsen maar ga op een rechte stoel zitten achter de tafel.
 • Gebruik potloden met een scherpe punt. Details kunnen beter worden aangebracht.
 • Dikkere lijnen en schaduwen maak je wanneer je de schets er goed op hebt staan.
 • Neem regelmatig afstand van je werk. Zet de tekening op een klein ezeltje of tegen een muur en loop er regelmatig langs.
 • Kijk naar onderstaand filmpje van Lineke Lijn en doe er je voordeel mee.

Lees ook mijn andere blog’s over tekenen; https://zelfkunstmaken. nl/tekenen-uit-de-losse-pols/ https://zelfkunstmaken. nl/inspiratie-tips-tekenen-en-schilderen/ https://zelfkunstmaken. nl/leren-tekenen/ https://zelfkunstmaken. nl/tekenen-is-gezond/ https://zelfkunstmaken. nl/mensen-tekenen-modeltekenen/ https://zelfkunstmaken. nl/leuke-dingen-om-te-tekenen/ Leuk dat je geïnteresseerd bent in kunst en creatief bezig zijn. Ik ben Greet Bogaard, geboren in 1954 en getrouwd met Jan. Ik werk als auteur voor een tekstbureau en mede daardoor is het idee ontstaan om een website/blog te starten. De combinatie schrijven en kunst maken is helemaal mijn ding! Kunst maken en creatief bezig zijn doe ik bijna elke dag.

Hoe teken je schaduw letters?

Ben jij ook zo verliefd op al die mooie #handlettering kunstwerken op Instagram? Wij wel. Eerder gaven we daarom al  een stoomcursus handlettering  en gaven we  inspiratietips voor de mooiste letters in onze how-to video’s. Nu gaan we weer een stapje verder.

 • In dit artikel leggen we onze favoriete handlettering techniek uit: letters met schaduw;
 • Schaduwzijde Heb je al ervaring met handlettering? Dan heb je vast gemerkt dat de mooiste letters als het ware ‘van het papier afkomen’;

Dit effect krijg je als je een extra laag aan de letters toevoegt, een schaduw. Maar waar komt die schaduw precies? En hoe dik mag hij zijn? We leggen het uit aan de hand van een paar handige voorbeelden. Pak je grafietpotlood en  STABILO SENSOR erbij en  let’s get started! Een goed begin Goede schaduw begint met een lichtbron. Puppy Hoe Teken Je Een Hond Volg de strepen en bogen Bekijk daarna je letters goed en probeer ze te zien als een reeks strepen en bogen. Trek vervolgens rechts van elke boog of streep een grijze lijn. Dit wordt de schaduw. Deze schaduw mag strak tegen de letter aanstaan of er nét een klein beetje vanaf. Puppy Hoe Teken Je Een Hond Tip: oefen eerst voorzichtig met een grafietpotlood voordat je de schaduw ‘definitief’ op papier zet. Voor het mooiste effect is de schaduw nooit dikker dan dat deel van de letter. Kijk dus ook goed op welke plek jouw letters uit dikkere en dunnere lijnen bestaan. De schaduw die hierbij komt, moet hier nauw op aansluiten. Wees zuinig Let ook goed op letters met horizontale strepen.

Als je basistekst op papier staat, bedenk dan voor jezelf waar de lichtbron vandaan komt. Zo bepaal je waar de schaduw komt, want bij elke letter moet dit aan dezelfde kant zijn. Komt je lichtbron bijvoorbeeld van links, dan komt je schaduw rechts van de letter.

Een voorbeeld hiervan is de letter ‘T’. In feite hebben horizontale strepen geen “rechterkant”. Je mag er dan voor kiezen om in zo’n geval aan de onderkant ook schaduw toe te voegen, maar don’t overdo it. Als je op te veel plekken schaduw toevoegt, krijg je een onnatuurlijk effect. Houd je dus goed aan je eigen lichtbron! Puppy Hoe Teken Je Een Hond Schaduw en kleuren Behalve grijze schaduw kun je ook oefenen met kleuren. Gebruik hiervoor een tint die goed afsteekt tegen de letter voor een opvallend effect. Je kunt er ook voor kiezen om grijze schaduw en gekleurde schaduw met elkaar te combineren. Zet in dat geval eerst een dunne gekleurde lijn aan de schaduwkant van je letter en volg die daarna met een dikkere grijze lijn. Puppy Hoe Teken Je Een Hond Hoe vaker je oefent met het aanbrengen van schaduw, hoe mooier het wordt. Veel succes! Heb jij nog handige handlettering tips? Laat het ons hieronder weten! view more.

Hoe teken je diepte?

Perspectief tekenen is een regel bij het tekenen waarbij diepte wordt weergegeven door alle lijnen in één of meerdere punten te laten verdwijnen. De punten waarin de lijnen van het perspectief verdwijnen heet men dan ook “verdwijnpunten” of “vluchtpunten”.

In dit artikel leren we je de basis van het perspectief tekenen waarin we de drie vormen van perspectief zullen bespreken, namelijk de basistheorie van het perspectieftekenen in éénpuntsperspectief, tweepuntsperspectief en driepuntsperspectief.

Indien je de basis van deze drie vormen perspectief tekenen onder de knie hebt, valt er nog heel wat te leren over het tekenen van bijvoorbeeld cirkels in perspectief of hoe men perspectief kan tekenen op de juiste schaal. Deze “specialisaties” in perspectief tekenen worden in verdere tutorials behandeld. PERSPECTIEF TEKENEN – INHOUD

 • Introductie tot het perspectief tekenen
 • Perspectief tekenen met 1 punt – één punt perspectief
 • Perspectief tekenen met 2 punten – twee punt perspectief
 • Perspectief tekenen met 3 punten – drie punt perspectief
 • Perspectief tekenen: meerdere punten combineren in één tekening

Hoe moet je een hart tekenen?

Houd de shifttoets ingedrukt om een perfecte boog te tekenen. Laat eerst de muis en dan de shifttoets los. Als je boog de verkeerde kant op buigt toets dan de letter F (van ‘flip)’ en de boog buigt de andere kant op. Ga op het bovenste ankerpunt staan en sleep met de shifttoets ingedrukt naar beneden.

Hoe teken je een ster met 5 punten?

Kan je jezelf leren tekenen?

Tekenen + veelgestelde vragen Veel van mijn kennissen en vrienden denken dat ze het  niet kunnen. Tekenen! Het is echter te leren. Eigenlijk is tekenen een kunstje, wat je met een beetje doorzettingsvermogen en geduld,  tot een fijne hobby kunt maken. Tekenen is ontzettend leuk en een heerlijk tijdverdrijf.

 1. Tot op hoge leeftijd kan worden getekend en geschilderd;
 2. Er is maar één ding belangrijk en dat is kijken, kijken en nog is kijken;
 3. Het bestuderen van een afbeelding, geven je de nodige handvatten om een mooie tekening te realiseren;

Begin er gewoon aan en bekijk de onderstaande illustraties. Stap voor stap leren tekenen, geeft jou de juiste inspiratie om een leuke hobby te laten uitgroeien tot een dagelijkse bezigheid. Ben je eenmaal besmet met het tekenvirus, dan laat het je niet meer los Iedereen kan leren tekenen Het is echt waar! Iedereen kan leren tekenen. Je begint met simpele ronde vormen. En met een beetje goed kijken creëer je een olifantje Maak van de twee een zwaan Op een simpele manier een auto tekenen Bovenstaande afbeeldingen zijn gemakkelijk te doen. Misschien een keer leuk om samen met je kind te proberen? Nog meer voorbeelden kun je vinden op mijn pinterestpagina  “Simpele tekenvoorbeelden” De basis Basistekenen is het eerste waar je mee begint. Van een cirkel of vierkant een dier of ander voorwerp tekenen.

 1. In elk onderwerp wat je op een afbeelding waarneemt, zijn herkenbare vormen te zien;
 2. Cirkels, piramides of een vierkante vorm, zijn de basis van het tekenen;
 3. Om écht te leren tekenen is het meest praktische, het volgen van een tekencursus;

Online en in je omgeving zijn vele cursussen te vinden die jou de kneepjes van het vak kunnen leren. Ikzelf volg elk jaar een groot aantal lessen waar ik na jaren nog steeds van alles opsteek. Ga eens kijken in je omgeving of op internet en ga jezelf ontwikkelen op tekengebied.

 • Je zult er heel veel plezier aan beleven! Wanneer je al wat verder bent met afbeeldingen op papier te zetten of je wilt meer, dan kun je  beginnen om op de juiste manier wat moeilijkere onderwerpen te schetsen;

Handen, ogen en kledingstukken zijn geliefde onderwerpen. Hand met beker Spiderman Tips om te helpen

 1. Probeer elke dag te tekenen. Het is een kwestie van oefenen. Verbeter je tekeningen en langzamerhand zullen ze een hoger niveau bereiken.
 2. Zorg dat je altijd een schetsboekje bij je hebt. Een landschap, mensen, dieren en gebouwen, kunnen op deze manier door jou worden bestudeerd en geoefend. Door steeds iets anders te tekenen zul je er  achter komen, wat jou het beste ligt. Mensen en/of portretten tekenen is anders dan een gebouw schetsen.
 3. Potloden zijn er in een aantal hardheden. Een H potlood is een hard potlood waar dunne fijne lijntjes mee worden gemaakt. Het B potlood is zacht. Een 10 B potlood is de zachtste variant. Koop een mooie set tekenpotloden in verschillende gradaties. Ga experimenteren!. Verkreukel een stuk papier en probeer deze zo goed mogelijk na te tekenen. Zo’n prop zit vol met schaduwen en lijntjes.
 4. Bij een zacht B potlood kun je ook je vingers gebruiken om schaduwen uit te wrijven. Gum, teken en gum weer, wanneer je niet tevreden bent.
 5. Natekenen van plaatjes is prima maar ga deze nóóit overtrekken. Dan leer je nooit om echt te tekenen! Oefen door bekende schilders als Rembrandt na te tekenen.
See also:  Hond Griep Symptomen Wat Te Doen?

5. Bestudeer je onderwerpen. Wil je bijvoorbeeld een paard tekenen, ga dan op onderzoek uit hoe een paard er daadwerkelijk uitziet. Anatomie is heel belangrijk in     deze. Denk je dat je meer van het modellen tekenen gaat worden in de toekomst? Koop dan een houten ledenpopje.

Studie is belangrijk. Volg een cursus tekenen Een cursus tekenen is nog het beste wat je kunt doen. Wil intuïtief gaan tekenen, dan zijn er online vele mogelijkheden. Realistisch tekenen (tekenen, precies zoals het is) kan op een cursus prima worden aangeleerd.

Het is leuk om verschillende hulpmiddelen te leren kennen zoals, kleurpotlood, pastelkrijt of houtskool. Tot slot hieronder nog een lief filmpje van Lineke Lijn. Voor alle duidelijkheid hier nog wat veelgestelde vragen. Wat zijn onderwerpen die je kunt gebruiken om te tekenen? Veel mensen die net zijn gaan tekenen moeten zich nog helemaal ontwikkelen.

Het is een kwestie van veel oefenen. Tekenen kan eigenlijk iedereen wel leren. Maar wat zijn nu eigenlijk jou interesses en wat wil je graag gaan tekenen. Zo heb je verschillende soorten disciplines binnen de tekenwereld.

Voorbeelden zijn o. Cartoon tekenen Dit is het tekenen van leuke plaatjes die een beetje worden overdreven. Vaak stripfiguren. Cartoon Landschap tekenen Misschien houdt je van landschappen? Ga naar buiten en zoek een mooi vergezicht. Vaak kom je tot verrassende resultaten. Potlood, eigen werk Portrettekenen Misschien houdt je van portrettekenen. Mensen zijn allemaal anders en geven altijd weer inspiratie. Kijk naar mijn blog “e en gezicht tekenen” en probeer eens een gezicht op papier te zetten. In de toekomst is het misschien mogelijk om met een levend model te werken. Eigen werk Karikatuur tekenen Een karikatuur tekenen is wat anders dan een portret tekening maken. Een karikatuur is een getekend gezicht wat uit zijn verband is getrokken. Een grote neus bijvoorbeeld wordt een hele grote neus. Ali B. Technisch tekenen Dit is weer een geheel andere tak van tekenen. Gebouwen, huizen en bijvoorbeeld een grote brug vinden mensen die technisch tekenen  helemaal geweldig. Meten en nog is meten. Het plaatje laat een getekend schip zien wat in perspectief is getekend. Striptekenen Houdt jij van striptekeningen? Maak voor de grap eens een getekend verhaal. Veel jongeren vinden dit bijzonder leuk om te doen. Een stripverhaal hoeft niet moeilijk getekend te zijn zoals Donald Duck, maar kan ook worden verteld met eenvoudige tekeningetjes. Welk materiaal heb je nodig wanneer je begint met tekenen. Potloden Een HB tekenpotlood zit precies tussen hard en zacht in. Later kun je potloden gaan uitbreiden in zachte en hardere soorten. De B soorten zijn de zachte potloodsoorten en gaan van  B tot en met 8 B. De hardere soorten van H tot en met 9H. De zachte B potloden de zachte potloden uitstekend geschikt om met textuur, toon, schaduw of gewoon een simpele lijn diepte aan te brengen. De hele zachte potloden kun je voor grotere vlakken gebruiken. Een 9B potlood is het zachtste potlood en wanneer je schaduwen aanbrengt kun je zelfs met een tissue of je vingers het potlood zachtjes uitwrijven.

Kijk ook eens op mijn blog    “Simpele uitleg perspectief tekenen”. De hardere H potloden Voor ontwerpers, architecten en technisch tekenaars zijn deze potloden heel geschikt, bijvoorbeeld om perspectieflijnen te tekenen of precieze constructietekeningen te maken.

Toch kun je ook met harde potloden expressief tekenen. Dat doe je door kruislings te arceren, waarmee donkere en lichtere vlakken ontstaan. Het is leuk om je potloden uit te proberen door te gaan arceren. Kijk naar onderstaande probeerseltjes Potloodverlenger Wanneer je potloodje te klein wordt om vast te houden zijn er fijne potloodverlengers in de handel. Langer doorwerken met je kleine potloodje… Gum Een gewone witte gum is de meest gebruikte soort. Het nadeel van deze gum is echter dat er korreltjes achterblijven tijdens het gummen. Ga je nu vegen over het papier om deze korrels te verwijderen dan kan je tekening, vooral met zacht potlood getekend, vlekken gaan vertonen. Tip! Is je gum een beetje viezig geworden, reinig deze dan met wasbenzine! Een kneedgum is een prettig artikel om te gummen. Laat geen gumsel achter. Na verloop van tijd is je gum “vol”en moet je deze weggooien. De elektrische gum wint aan populariteit. Een gumstaafje in de punt van het apparaatje zorgt voor snel weggummen Het is prettig te werken met deze gum. Zelfs kleurpotlood krijg je er mee weg. Alleen oppassen dat je niet te lang achtereen op een plekje gumt. Er zit zo een gat in je papier. Papier Ga je voor het eerst een beetje tekenen dan is printpapier prima te doen. Printpapier is erg dun, maar een eenvoudig schetsje kan prima worden afgebeeld. Wanneer je echter tekeningen gaat opbouwen met schaduwen en laagjes dan is printpapier niet meer acceptabel. Papier waar je op kunt tekenen wordt aangeduid met grammen. 80 grams papier is erg dun.

 1. Ga je met kleurpotlood of tekenpotlood aan de gang dan is 160 – 200 grams papier prima en alles wat daar boven zit;
 2. Papier heeft ook veel structuren;
 3. Glad of een grof textuur en alles wat daar tussenin zit;

Zuurvrij papier Wanneer er op je papiertekenblok staat Acid Free, dan is het papier zuurvrij. Dit heeft als voordeel dat het papier in de toekomst niet geel zal verkleuren. Verschillende papiersoorten Er zijn nog allerlei verschillende papiersoorten die je later misschien gaat gebruiken wanneer je je tekentalenten nog meer gaat ontwikkelen.

Aquarelpapier wat een speciaal dik papier is (minimaal 220 grams) om te aquareleren Pastelmat is een dik kartonachtig papier voor soft-pastelkrijt (ongeveer 350 gram). Velours- of fluweelpapier is een prachtig, dik papier met een fluweelachtig oppervlak.

Geschikt voor soft-pastelkrijt, houtskool en oliekrijt. Japans rijstpapier is voor het werken met inkt,  Chinees aquarel en kalligrafie. Puntenslijper  Om je potloden in goede conditie te houden is een puntenslijper onontbeerlijk. Wanneer je buiten de deur gaat tekenen (cursus tekenen) is een kleine Mobius & Rupert puntenslijper voldoende. Deze zijn al vanaf 1,50 euro te koop. Alle puntenslijpers van M+R zijn tot een euro of 5  te koop en van prima kwaliteit. Ga je thuis tekenen dan is een elektrische tafelpuntenslijper misschien een optie.

Kijk voor meer informatie over puntenslijpers op mijn blog: “Wat is een goede puntenslijper”. Hoe werkt het ondersteboven tekenen van een object? Wanneer je een object of model tekent of schildert, dan weet je in je hoofd al zo’n beetje  wat je moet tekenen.

Een neus of een arm heb je visueel in je hersenen zitten. Bij een realistische tekening van een portret, wat je gaat namaken vanaf een foto, is het slim om af en toe de foto om te draaien. Je hersenen kunnen de afbeelding niet plaatsen en op deze manier tekenen zal je het onderwerp anders zien. Ben je bezig met het tekenen van een portret en loop je een beetje vast? Draai de foto die je aan het natekenen bent eens om, net zoals je tekening. Je zult zien dat je een heel ander beeld van je werk krijgt en gaat tekenen wat je echt ziet. Vaak denken je hersenen dat ze weten wat er komt. Van een omgedraaide afbeelding raken je hersenen in de war. Schaduwen en streepjes zie je op een andere manier en geeft weer een geheel ander inzicht.

Compositie kloppende maken Een afbeelding op zijn kop zetten geeft jou als kunstenaar een andere kijk op de compositie. Het haalt je in ieder geval uit je “comfort zone”. Het ondersteboven tekenen van een afbeelding kan helpen wanneer je het niet meer goed weet hoe je verder moet.

Probeer het en ondervindt de voordelen hiervan. Hoe krijg ik een kleine afbeelding, foto of tekening op een groot doek Nou heb je een superleuk plaatje en zou dit op een groot doek willen schilderen. Je kunt proberen uit de losse pols na te tekenen. Daar is wel een beetje ervaring voor nodig.

Je zou een beamer kunnen gebruiken, maar niet iedereen is in het bezit van zo’n ding. Het gemakkelijkste is om te werken met een raster. Hoe ga je te werk? Teken een raster op je kleine afbeelding. De hokjes moeten precies even groot zijn.

Op je doek teken je evenveel vierkantjes (hokjes) als op de kleine tekening. Deze zijn natuurlijk verhoudingsgewijs veel groter. Nu is het simpel om per rastertje de tekening na te tekenen. Hieronder een filmpje van 20 minuten waarbij op simpele wijze het uitvergroten van een plaatje wordt uitgelegd.

 • Een rastertekening is  het vergroten van een afbeelding;
 • Het is eigenlijk beter om met veel oefening zelf een foto met de losse pols na te tekenen;
 • Dit zal zeker gaan lukken;
 • Wanneer je eenmaal gewend bent om altijd met een raster te werken stap je daar niet zo snel vanaf;

Een aantal hulplijnen mag natuurlijk altijd. Zo kun je zien of de verhoudingen kloppen. Wat is schets en nu eigenlijk Wanneer je  een schilderij of tekening gaat maken, begin je als eerste met een ruwe opzet. Hiervoor gebruik je potlood of houtskool. Schetsen is niets anders dan uit de vrije hand een tekening maken.

Een goede schets kan al het halve werk zijn van een tekening. Ik gebruik altijd als opzet voor een nieuw te maken schilderij, houtskool. Staat de schets er eenmaal op dan ga ik met een beetje water en kwast aan de gang.

Veel mensen vinden dit een vreemde manier van een schilderij maken. Voor mij werkt het echter uitstekend. Schetsen met houtskool Staat de schets goed op het doek, dan begin ik te schilderen. Schetsen met potlood Ga je schetsen met potlood, houdt deze dan losjes in de hand. Paardenschetsje Materiaal Zorg voor het juiste materiaal. Potloden die een hardheid hebben van 2H en 6H zijn prima. Je kunt hier hele mooie lijntjes mee schetsen. H-potloden worden veel gebruikt voor technische tekeningen. B-potloden zijn zacht en kunnen gebruikt worden om vagere lijnen en schaduwen aan te brengen.

 1. Ga aan de slag met een H potlood en teken lichtjes op je papier, niet te hard duwen;
 2. Je moet het een beetje aanvoelen;
 3. Gebruik rustig je gum wanneer het fout gaat;
 4. Schetsen is een heerlijke manier om een tekening te maken;

Een goede oefening is tekenen zonder naar het papier te kijken. Het klinkt moeilijk maar je leert wel de grondvorm van je onderwerp kennen. Later kun je, door te kijken naar je tekening, deze bijschaven en corrigeren. Tips schetsen

 • Probeer korte lichte streken te maken. Zo krijg je de juiste verhoudingen
 • Gebruik rustig een gummetje. Kneedgum is het beste bij schetswerk
 • Probeer op de juiste manier op een stoel te zitten. Niet languit op de bank gaan schetsen maar ga op een rechte stoel zitten achter de tafel.
 • Gebruik potloden met een scherpe punt. Details kunnen beter worden aangebracht.
 • Dikkere lijnen en schaduwen maak je wanneer je de schets er goed op hebt staan.
 • Neem regelmatig afstand van je werk. Zet de tekening op een klein ezeltje of tegen een muur en loop er regelmatig langs.
 • Kijk naar onderstaand filmpje van Lineke Lijn en doe er je voordeel mee.

Lees ook mijn andere blog’s over tekenen; https://zelfkunstmaken. nl/tekenen-uit-de-losse-pols/ https://zelfkunstmaken. nl/inspiratie-tips-tekenen-en-schilderen/ https://zelfkunstmaken. nl/leren-tekenen/ https://zelfkunstmaken. nl/tekenen-is-gezond/ https://zelfkunstmaken. nl/mensen-tekenen-modeltekenen/ https://zelfkunstmaken. nl/leuke-dingen-om-te-tekenen/ Leuk dat je geïnteresseerd bent in kunst en creatief bezig zijn. Ik ben Greet Bogaard, geboren in 1954 en getrouwd met Jan. Ik werk als auteur voor een tekstbureau en mede daardoor is het idee ontstaan om een website/blog te starten. De combinatie schrijven en kunst maken is helemaal mijn ding! Kunst maken en creatief bezig zijn doe ik bijna elke dag.

Hoe leer je realistisch tekenen?

Op Instagram zien we de mooiste portretten en #fanart voorbijkomen. Wil je zelf nu ook een tof portret tekenen maar weet je niet waar je moet beginnen? Met deze zes stappen wordt het een stuk makkelijker! Stap 1  Om een levensechte portrettekening te kunnen maken is het belangrijk om te beginnen met de contouren van het gezicht.

Probeer de lijnen echt te schetsen en nog niet te hard en donker aan te zetten. Teken een ovaal om de vorm van het gezicht te bepalen. Geef jezelf even de tijd want het kan goed zijn dat je dit eerst een paar keer moet proberen.

Voor een realistisch portret heb je namelijk een flinke portie geduld nodig. Goed om te weten, voor de verhoudingen: we hebben dit getekend op een A4 vel. Als je een kleiner vel gebruiikt, hou dan rekening met de afstanden. Puppy Hoe Teken Je Een Hond Stap 2 Teken daarna een horizontale lijn precies in het midden van het ovaal om het ‘gezicht’ in tweeën te verdelen. Trek zo’n 3,5 cm daaronder nog een lijn. Vanaf het midden van de onderste lijn teken je een verticale lijn, van de kin tot aan de bovenste lijn. Daarna schets je de basis van de neus. Puppy Hoe Teken Je Een Hond Stap 3 Nu is het tijd voor de belangrijkste stap: de ogen! De ogen zorgen ervoor dat een portret echt tot leven komt. Slijp je potlood goed en teken de omlijning van de ogen waarbij de bovenste lijn precies door het midden van de ogen loopt. Teken vervolgens de pupillen en de lijn waar je de mond gaat tekenen. Schets tot slot ook alvast een deel van de haarlijn met licht gebogen lijnen. Puppy Hoe Teken Je Een Hond Stap 4 De volgende stap is best lastig, maar als je deze hebt afgerond dan ben je er al bijna! We raden aan om eerst de makkelijkere onderdelen globaal te schetsen, zoals de wenkbrauwen en de rest van de haarlijn. Deze werk je bij de volgende stap verder uit. Schets daarna de vorm van de lippen. Doe dit precies op de lijnen die je eerder getekend hebt. Let erop dat je de mond niet te groot maakt of de lippen te vol, want dan kloppen de verhoudingen van het gezicht niet meer. Puppy Hoe Teken Je Een Hond Stap 5 Als je al snel tot deze vijfde stap bent gekomen, dan ben je waarschijnlijk een echt natuurtalent. Dus je verdient nu eventjes rust en hoeft geen complexe delen van het gezicht te tekenen. Het enige dat je nu nog moet doen, is de wenkbrauwen en oogleden uitwerken. Om de wenkbrauwen te tekenen, kun je het beste een dunne verticale lijn trekken vanaf de zijkant van de neusvleugels.

See also:  Hoe Snel Symptomen Vergiftiging Hond?

Schets nu de lijnen van de neus, waarbij de onderkant van de neus leunt op de tweede lijn van onder. Hier begint de wenkbrauw. Eerst teken je de vorm van wenkbrauw door een dunne lijn te trekken, daarna kun je een voor een de haartjes schetsen.

Je kunt ook alvast de hulplijnen uitgummen en de belangrijkste lijnen zoals hieronder dikker overtrekken. Puppy Hoe Teken Je Een Hond Stap 6 Je hebt nu een uitgebreide schets van een gezicht gemaakt. De laatste stap is om er een echt portret van te maken door het gezicht vorm te geven. Dit kun je doen door  schaduw  en contrast toe te voegen. Neem hier de tijd voor want dit vergt zeker wat geduld. Tip: voorkom vlekken door een papiertje onder de hand waarmee je tekent te leggen. Puppy Hoe Teken Je Een Hond En omdat realistische portretten heerlijk zijn om naar te kijken delen we er nog paar van @tessatekent en @rosaliekrijl. En onthoud: bij tekenen is  motivatie belangrijker dan talent ! Succes! view more.

Hoe kun je makkelijk een mens tekenen?

Het tekenen van mensen is hetzelfde als een model tekenen. Echter, een model zit meestal in één houding en wanneer je mensen gaat tekenen laat je verschillende poses zien. De simpelste manier om mensen te leren tekenen is door complexe vormen (rond, vierkant,driehoek) te herleiden naar de vormen van een mens. Oefenen is belangrijk! Iedereen kan leren tekenen! A. Simpel beginnen. Let op de ronde vorm van de borst. De enig sinds vierkante vorm van de heupen en let op de lengte van de armen. B. Armen en benen volume geven. Plaatje C. Ietsje verder. Spieren en handen worden belangrijk. Een echt mens met kleding aan. Het uiteindelijke resultaat Probeer het ook is op onderstaande wijze Het hoofd Begin met het hoofd. Dit is eigenlijk een omgekeerd ei. Het hoofd van een mens is 1/8e deel van hel lichaam. Wanneer je dus een hoofd tekent en je wilt je mensje in normale proporties, dan gebruik je 7 x het hoofd. Pak de centimeter er maar bij! Het is niet verkeerd om elke dag een tekeningetje te maken.

 1. Houdt het vooral, wanneer je net gaat tekenen, simpel;
 2. De ene keer teken je een man en dan weer een vrouw;
 3. Kinderen tekenen is weer anders;
 4. Verdiep je eerst maar eens in simpel een mens tekenen;
 5. Later kun je dit gaan uitbreiden;

Teken het lichaam in vereenvoudigde vormen totdat je het mensje hebt,wat hier onder staat afgebeeld. Ga nu wat schetsend te werk en leer vooral hoe een mens er uit ziet wanneer hij in één houding staat. Dit schetspoppetje kun je gebruiken om verschillende houdingen of poses te gaan beoefenen. Een ledenpopje is erg gemakkelijk om bij de hand te hebben. Deze kan in allerlei verschillende houdingen worden gezet. Wil je wat meer geld uitgeven aan een ledenpopje dan is wellicht onderstaande vrouwelijke ledenpop een prima aankoop! Lees ook mijn andere blog’s over tekenen; https://zelfkunstmaken. nl/tekenen-uit-de-losse-pols/ https://zelfkunstmaken. nl/inspiratie-tips-tekenen-en-schilderen/ https://zelfkunstmaken. nl/leren-tekenen/ https://zelfkunstmaken. nl/tekenen-is-gezond/ https://zelfkunstmaken. nl/leuke-dingen-om-te-tekenen/ https://zelfkunstmaken. Is bedoeld voor kinderen maar voor volwassenen ook uitstekend! Leuk dat je geïnteresseerd bent in kunst en creatief bezig zijn. Ik ben Greet Bogaard, geboren in 1954 en getrouwd met Jan. Ik werk als auteur voor een tekstbureau en mede daardoor is het idee ontstaan om een website/blog te starten. De combinatie schrijven en kunst maken is helemaal mijn ding! Kunst maken en creatief bezig zijn doe ik bijna elke dag.

nl/tekenen-in-stappen/ Filmpje!!! Hieronder een filmpje van Lineke Lijn. Ik vind echt àlles leuk om te doen! Van beeldhouwen tot  schilderen en tekenen. Maar ook  het werken met inkt en pastelkrijt doe ik zeer regelmatig.

Lees meer.

Is tekenen leuk?

Krassen, koppoters en perspectief tekenen De ontwikkeling van de tekenvaardigheid Drs. Tamar de Vos – van der Hoeven – september 2014 Tekenen is leuk. Er zijn maar weinig kinderen die echt helemaal niet van tekenen houden. En ook bij kinderen die er niet van lijken te houden, komt bijna altijd wel een leeftijdsfase dat ze toch plezier in het tekenen krijgen.

Zeker wanneer de ouders en opvoeders met interesse en enthousiasme reageren op de creaties die hun kind maakt. Vooral kinderen die zich onzeker voelen wanneer ze tekenen of ontevreden zijn met hun eigen tekentalent, hebben deze extra aandacht voor wat ze gemaakt hebben, soms echt even nodig om te blijven tekenen.

Deze stimulans is belangrijk, want tekenen is niet alleen leuk, het is ook heel goed voor de ontwikkeling. In de eerste plaats helpt tekenen natuurlijk enorm bij de ontwikkeling van de fijne motoriek. Naarmate het kind ouder wordt en de motorische beheersing zich verder ontwikkelt, gaat hij/zij steeds herkenbaarder en gedetailleerder tekenen.

Tekenen helpt de fijne motoriek ontwikkelen en door die voortschrijdende ontwikkeling lukt het tekenen steeds beter. Zo stimuleert het tekenen zelf het kind om er mee door te blijven gaan. Uiteraard is tekenen ook heel goed voor de ontwikkeling van de oog-hand- coördinatie.

Door te tekenen krijgt een kind bovendien alle ruimte om zijn/ haar creativiteit te uiten en te spelen met fantasie. Veel kinderen kunnen hun gevoelens kwijt in tekeningen. Wanneer ze lekker in hun vel zitten en vrolijk zijn, maken ze hele andere tekeningen dan op momenten dat ze het moeilijk hebben en verdrietig of boos zijn. Want hoe kan je een bloem tekenen als je niet eerst goed gekeken hebt hoe een bloem er uitziet? Beginnen met tekenen Dreumesen maken niet een bewuste keuze om te gaan tekenen. Ze ontdekken het meer bij toeval. Ze kliederen met hun eten, smeren jam of pindakaas over de tafel of vinden een krijtje om mee te rommelen. Of ze krijgen door de ouders/ opvoeders het materiaal om te tekenen aangereikt en gaan daar mee uitproberen. Het kind ontdekt dat hij/zij iets kan creëren, dat hij/zij vlekken kan maken met vla op een slabbetje, strepen kan maken met spinazie en krassen kan zetten op papier.

 • Tekenen helpt kinderen ook om grip te krijgen op de wereld om hen heen en op alles wat ze zien en beleven;
 • Hun waarnemingsvermogen wordt er enorm door gestimuleerd, wanneer ze tekenen;
 • Een geweldige ontdekking voor een dreumes die steeds meer ontdekt invloed te kunnen uitoefenen op zijn of haar omgeving;

Dreumesen ontdekken het tekenen dan vaak ook per toeval, maar gaan er al snel heel bewust mee aan de gang. Het doel van het tekenen is in eerste instantie niet het creëren van iets, dreumesen tekenen echt om de handeling van het tekenen zelf. Jonge dreumesen geven dan ook nog geen betekenis aan hun tekeningen, het stelt niets voor het is ‘gewoon een tekening’ Wanneer kinderen anderhalf/ twee jaar oud zijn, is hun motoriek meestal dusdanig ontwikkeld dat ze bewuster krabbels op het papier kunnen zetten.

 • Daarvoor is het meer toeval hoe de tekening uitpakt;
 • Op deze leeftijd beginnen veel kinderen ook te vertellen wat ze getekend hebben;
 • Wel wordt deze uitleg pas achteraf gegeven, een tweejarige verzint niet wat hij gaat tekenen, maar tekent en bedenkt daarna wat het is;

Dit zorgt ervoor dat een tekening best het ene moment nog een hond kan voorstellen en later, wanneer iemand ernaar vraagt, gerust een kind met een ballon kan zijn. De krabbels worden meestal lukraak op het papier gezet en de ene keer kan het dat het hele vel gebruikt wordt, terwijl een volgende keer misschien alleen een hoekje van het blad gebruikt wordt.

Kinderen van twee jaar hanteren de vuistgreep, het kind neemt het krijtje of potlood in de hele vuist, waarbij de duim een beperkte rol speelt. De tekenbeweging wordt gemaakt vanuit de schouder, waarbij de hele arm dus beweegt bij het tekenen.

Het handje steunt niet op de tafel, wat de controle over het tekenen natuurlijk maar beperkt maakt. Dreumesen blijven dan vaak ook niet op het vel, wanneer ze aan het tekenen zijn. Tekenen in de peutertijd In de peuterfase (vanaf ± 2 jaar) beginnen kinderen steeds meer herkenbare vormen te tekenen. In deze overgangsfase zien we dat kinderen vormen gaan ontdekken in hun eigen krabbels en deze vormen dan steeds gaan herhalen. Waar een dreumes echt nog krabbelt, kan een kind van twee en half/ drie bewust strepen en rondjes gaan tekenen. Het doel van het tekenen wordt nu steeds meer echt het creëren van iets.

Kinderen beginnen hun krijtje of potlood nu anders vast te houden, waardoor ze meer controle krijgen over de tekenbewegingen. Een peuter van rond de drie jaar gebruikt meestal de penseelgreep, hij/ zij houdt het potlood tussen de duim en gestrekte vingers geklemd.

Peuters beginnen bij het tekenen nu ook meer te bewegen vanuit de elleboog en de pols, waardoor het kind meer controle krijgt over wat hij/zij tekent. Vanaf drie jaar beginnen kinderen steeds meer echt herkenbare figuren te tekenen. In eerste instantie is niet altijd duidelijk wat het kind heeft getekend, maar dezelfde figuren keren steeds terug.

Het kind ontdekt dat een rondje met een paar stippen erin lijkt op een gezicht en deze manier van een hoofd tekenen wordt daarna steeds herhaald. Zo tekent het kind een poppetje of een bloem steeds op dezelfde manier, waardoor je als ouder kunt gaan zien wat je kind tekent.

Deze oudere peuters verzinnen ook echt van te voren wat ze willen tekenen en zetten dat dan, op hun eigen manier, op papier. Rondjes tekenen lukt steeds beter en in deze periode zien we veel kinderen kop-poters tekenen. Deze poppetjes bestaan uit een hoofd (met min of meer een gezicht) met daaraan armen en benen. Tekenen als kleuter In de kleuterfase beginnen kinderen steeds meer herkenbare figuren te tekenen en breidt het aantal onderwerpen waarvan het kind tekeningen maakt zich steeds meer uit. De tekeningen worden steeds meer uitgewerkt, poppetjes krijgen nu ook een lijf, bloemen krijgen een steel en blaadjes en huizen bestaan uit meer dan alleen een scheef vierkant. We zien in de kleuterfase nog heel erg dat kinderen tekenen wat ze weten en niet hoe de werkelijkheid is of wat je werkelijk kan zien.

Overigens tekenen niet alle peuters kop-poters. Wanneer een kleuter een huis tekent, kan je meestal gewoon door de muur heen zien wat er binnen staat, een baby in de buik van een mama is ook gewoon te zien en een poppetje is gerust groter dan een huis of een boom.

Kinderen tekenen veel na wat ze bij anderen zien. Ouders merken dan ook vaak dat hun kind anders gaat tekenen, wanneer ze een ander plekje in de klas krijgen. Een nieuwe tafelgenoot geeft weer nieuwe ideeën hoe en wat je kunt tekenen. Jonge kleuters beginnen soms ook al interesse te krijgen voor letters.

Van schrijven is dan nog geen sprake, het is echt het natekenen van letters. De eerste letters die kinderen over het algemeen willen natekenen zijn de letters van de eigen naam. Kleuters krijgen steeds meer een voorkeurshand en hun penseelgreep wordt steeds meer de pincetgreep.

Bij de pincetgreep wordt het potlood vast gehouden tussen de duim en de wijsvinger. Het is goed wanneer kinderen veel oefenen met deze pincetgreep omdat deze nodig is om goed te kunnen leren schrijven. Tekenen als je kind ouder wordt We zien meestal zo rond de vijf jaar dat de verdeling van de tekening op het vel verandert. Jonge kleuters tekenen vaak nog midden op het vel en de figuren zweven als het ware in de ruimte. Oudere kleuters beginnen vaak een ondergrond en een bovenkant te maken aan hun tekening. De onderkant van het blad wordt vaak ook als onderkant van de tekening genomen en hier wordt gras of iets dergelijks getekend.

Aan de bovenkant van het vel wordt vaak een lucht getekend. Naarmate de kleuter ouder wordt, worden zijn/haar tekeningen steeds herkenbaarder, gedetailleerder en anatomisch correcter. In de eerste plaats komt dit doordat de fijne motoriek steeds beter wordt en het dus steeds beter lukt om echt dat te tekenen wat het kind in zijn/haar hoofd heeft.

In de tweede plaats heeft hij/zij ook steeds meer kennis, waardoor hij/zij ook gewoon beter weet hoe iets ‘juist’ te tekenen. Al zijn tekeningen van kinderen van vijf/ zes jaar natuurlijk ook nog vol fantasie en magie. Vanaf ongeveer zeven jaar zien we dat kinderen steeds meer echt de realiteit willen gaan tekenen.

Kinderen gaan steeds meer kijken wat ze echt moeten afbeelden en dat wat niet te zien is weglaten. Er wordt veel nagetekend van plaatjes en foto’s en veel kinderen proberen zo ‘natuurgetrouw’ mogelijk te tekenen.

Langzaam aan wordt ook steeds meer perspectief in de tekening gebracht, al is perspectief tekenen wel iets dat kinderen echt moeten leren. Tekeningen worden nog steeds gedetailleerder en kinderen van deze leeftijd zijn vaak ook veel langer met een tekening bezig.

Waar vroeger in de tekenles een of soms zelf meerdere tekeningen gemaakt werden, kan een kind van zeven/acht best meerdere tekenlessen aan dezelfde tekening werken. De leeftijden die in dit artikel genoemd worden zijn gemiddelden.

Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo. Soms gaat de ontwikkeling wat langzamer, om daarna plotseling heel snel te gaan. Sommige kinderen slaan sommige fasen ook over. En het ene kind houdt nu eenmaal meer van tekenen dan het andere.

 1. Soms vinden kinderen het leuk om ideeën op te doen uit een boek of tips te krijgen hoe te tekenen;
 2. Hier een kleine greep uit het diverse aanbod;
 3. Voor meer informatie en de mogelijkheid om het boek te kopen bij bol;

com klik je op de titel: – I k leer tekenen , H. Turk (4 tot 10 jaar) – Cartoons tekenen , Christopher Hart (6 tot 12 jaar) – Tekencursus dieren , Lee J. Ames (6 jaar en ouder) – Het stap voor stap tekenboek , teken in enkele lijnen de hele wereld, E. Lutz ( – Tekenboek voor veelbelovende kunstenaars, Quentin Blake (7+) Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of wilt u een persoonlijk advies, dan kunt u hier terecht: Stel uw vraag of advies aan huis Informatie voor dit artikel komt van: – ww. html .