Rabiës Vaccinatie Hond Hoe Lang Geldig?

Rabiës Vaccinatie Hond Hoe Lang Geldig
Waar moet u aan denken als u binnen de EU reist? –

 • Uw huisdier heeft een EU-paspoort nodig. De Nederlandse versie wordt uitgegeven door de dierenarts.
 • Honden, katten en fretten moeten ter identificatie een chip hebben. Honden moet u ook registreren als het dier langer dan 3 maanden in Nederland blijft.
 • Alle honden, katten en fretten moeten minstens 21 dagen voor vertrek ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid). De dierenarts moet dit aantekenen in het paspoort. Een rabiësvaccinatie is geldig voor 1 tot 3 jaar, afhankelijk van het gebruikte vaccin. Informatie hierover kunt u krijgen via uw dierenarts.
 • Rabiësvaccinatie van dieren jonger dan 12 weken is niet zinvol en niet geldig. Om naar Nederland te komen, moet de hond of kat minimaal 15 weken oud zijn. Voor sommige lidstaten gelden andere eisen. Informatie hierover kunt u inwinnen via de ambassade van het betreffende land.
 • Voor een aantal landen zoals, Ierland, Malta, Noorwegen en Finland (en het Verenigd Koninkrijk) is een behandeling tegen lintwormen door de dierenarts verplicht voor honden. Voor meer informatie over de wormbehandeling van deze 5 landen kunt u contact opnemen met uw eigen dierenarts.
 • Reist u niet met uw eigen dier? Of krijgt het dier een andere eigenaar? Dan heeft u ook een TRACES-certificaat nodig. Zie voor meer informatie op onze pagina met regels voor stichtingen en particulieren die honden of katten uit het buitenland invoeren.

Hoe vaak rabiës inenten hond?

Voorbeeld van een vaccinatieschema  – Zoals u hierboven leest zijn er verschillende soorten vaccinaties welke op verschillende leeftijden worden aangeraden. Hieronder ziet u een voorbeeld van een mogelijk vaccinatieschema. Vraag altijd uw dierenarts voor een advies op maat voor uw hond.

Leeftijd Basis vaccinatie(s) Aanvullende vaccinatie(s)
6 weken Hondenziekte en parvovirus 
8 à 9 weken Parvovirus en kleine cocktail Kennelhoest
12 à 13 weken Grote cocktail Kennelhoest, rabiës
16 à 20 weken – optioneel Parvovirus
1 jaar Grote cocktail Kennelhoest
2 jaar en ouder   Grote cocktail, kleine cocktail  Kennelhoest

De grote cocktail bestaat uit vaccinatie tegen: 

 • hondenziekte
 • besmettelijke leverziekte
 • parvovirus

De kleine cocktail is een vaccinatie tegen de ziekte van weil. Bij volwassen honden wordt de grote cocktail elke drie jaar herhaald, de kleine cocktail wordt jaarlijks herhaald. Ook het rabiës vaccin hoeft maar eens elke drie jaar te worden herhaald.

Hoe lang zijn inentingen hond geldig?

Niet onnodig vaccineren – Jarenlang was het onduidelijk hoe lang een vaccin bescherming bood tegen ziekte. Recente onderzoeken wijzen uit dat de bescherming tegen een aantal ziektes langer aanhoudt dan een jaar. Een uitzondering hierop vormen de ziekte van Weil en Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest).

Deze dienen dan ook jaarlijks gegeven te worden. De bescherming tegen parvo, hondenziekte en besmettelijke leverontsteking is (na een goede basisvaccinatie!) bij veel honden langer. Uit onderzoek blijkt dat een vaccinatie tegen de ziektes parvo, HCC en hondenziekte uw hond minstens drie jaar beschermt tegen deze gevaarlijke ziektes, mits uw hond in het verleden een goede basisvaccinatie heeft gehad.

Deze tijdsperiode is echter per individu en per ziekteverwekker verschillend en is zonder verder individuele screening, zoals met titeren gedaan kan worden, onbekend.

Wat kost een rabiës enting voor hond?

Rabiës – Hondsdolheid – GGDReisvaccinaties

Kosten inenting hondsdolheid / rabiës – De kosten voor het vaccin tegen rabiës kunnen per dierenarts verschillen en liggen tussen de €25,- en €45,-. De geldigheid van de inenting is in de meeste gevallen vastgesteld op 3 jaar.

Hoeveel tijd tussen rabiës?

Voor een goede bescherming heeft u twee injecties nodig. De tweede rabiës -vaccinatie volgt minimaal een week na de eerste. Het hangt van uw reisbestemming, uw gezondheidssituatie en de duur van uw reis af of u een rabiësvaccinatie nodig heeft.

Hoe lang werkt een rabiës vaccinatie?

Belangrijk om te weten over rabiësvaccin Is het meer dan 5 jaar geleden dat u ingeënt bent met rabiësvaccin? Dan kunt u een nieuwe vaccinatie nodig hebben. Bijvoorbeeld als u door uw beroep veel werkt met dieren die besmet kunnen zijn. Een herhalingsinjectie beschermt 5 jaar lang.

Is rabiës inenting verplicht in Nederland?

Hondsdolheid is een dodelijke virusziekte. Als je een hond, kat of fret meeneemt naar het buitenland of vanuit het buitenland meeneemt naar Nederland, dan is vaccinatie tegen rabiës verplicht. Hondsdolheid komt in Nederland alleen voor bij  vleermuizen. Ben je gebeten, gekrabt of gelikt door een vleermuis of een ander van hondsdolheid verdacht dier, neem dan direct contact op met een arts. Hondsdolheid in Europa bij huis- en wilde dieren (2010 en 2015).

See also:  Wanneer Mag Je Fietsen Met Een Hond?

Welke vaccinaties zijn verplicht bij honden?

Het vaccinatieschema: welke vaccinaties wanneer?  – In zijn eerste levensjaar wordt een pup gevaccineerd tegen de meest voorkomende besmettelijke hondenziekten, met name: parvovirose, rattenziekte, hondenziekte, kennelhoest en hepatitis. Dat gebeurt meestal als volgt: 

 • Een eerste vaccinatie rond de leeftijd van 6 weken beschermt je pup tegen hondenziekte, hepatitis en parvovirose. Komt je pup van bij een fokker, dan heeft hij die eerste injectie vaak daar al gekregen.
 • Drie weken later, op 9 weken , krijgt de pup een herhalingsinenting (hondenziekte, hepatitis en parvovirose). De vaccincocktail beschermt bovendien ook tegen rattenziekte (Ziekte van Weil).
 • Een maand later, op 12 weken dus, volgt nog een herhalingsvaccinatie. Je hond is dan effectief beschermd tegen de standaardziektes hondenziekte, parvovirose, rattenziekte en hepatitis.

Het herhalen van de vaccinaties is belangrijk omdat het immuunsysteem van jonge dieren nog niet volledig ontwikkeld is. De eerste vaccinatie beschermt wel, maar niet voor lang. Na de drie inentingen heeft je pup voldoende immuniteit voor zijn eerste levensjaar. Daarna moet de vaccinatiestatus van je hond, ondertussen volwassen, elk jaar opnieuw worden gecontroleerd en indien nodig moet hij opnieuw worden gevaccineerd om de opgebouwde immuniteit te handhaven. ​ Afhankelijk van het risico op besmetting, kun je je hond laten vaccineren tegen meer ziekten.

 • Vaccinatie tegen kennelhoest wordt aangeraden als de hond naar de hondenschool gaat of in een dierenpension verblijft. Deze vaccinatie gebeurt voor het eerst op de leeftijd van 6 of 9 weken.
 • Vaccinatie tegen Hondsdolheid (rabiës) is verplicht voor honden die naar het buitenland reizen. Deze vaccinatie moet gebeuren ten minste 21 dagen voor de reis en is 3 jaar geldig.
 • Ben je van plan om te fokken met je hond, dan wordt in het geval van een teef ook gevaccineerd tegen Herpesvirose , een besmettelijke infectieziekte die vooral bij pasgeboren pups tot de leeftijd van 1 tot 3 weken een zeer hoog sterftecijfer kent.

Vaccinaties zijn niet allemaal even lang geldig. De meeste vaccinaties beschermen een volwassen hond niet langer dan een jaar , sommige bieden bescherming voor 3 jaar. Daarom wordt de vaccinatiestatus bijgehouden in een vaccinatieschema. Met een goed vaccinatieschema is een hond effectief beschermd. Het is belangrijk dat dit schema nauwkeurig wordt opgesteld en jaarlijks wordt geëvalueerd zodat een hond niet te weinig maar ook niet te veel vaccins te verwerken krijgt.

 • Een goed vaccinatieschema is maatwerk;
 • Niet alle vaccinaties moeten even frequent worden toegediend;
 • Vaccinatie tegen kennelhoest en Leptospirose moet doorgaans jaarlijks worden hernieuwd;
 • Vaccinaties tegen kattenziekte, hondenziekte en hepatitis daarentegen zijn drie jaar geldig;

Theoretisch althans, want uit recent onderzoek blijkt dat veel honden na drie jaar nog steeds voldoende antistoffen hebben. Vaccinatie om de vier of vijf jaar zou kunnen voldoende zijn. Bovendien kan het zijn dat een vaccinatie niet goed aanslaat en eerder dan normaal moet worden herhaald.

Hoeveel vaccinaties rabiës?

Wat moet ik doen na een dierenbeet of -krab in het buitenland? – Als je gekrabd of gebeten bent door een dier was dan onmiddellijk de wond goed schoon met water en zeep. Doe dit ten minste 15 minuten. Ontsmet de wond daarna met jodium of alcohol. Ga zo snel mogelijk – in elk geval binnen 24 uur – naar een arts.

Deze beoordeelt of er kans bestaat op rabiës. In dat geval is behandeling nodig, Als je nog niet volledig ingeënt bent tegen rabiës, bestaat de behandeling uit een serie van 4 inentingen volgens een vast schema op dag 0, 3, 7, en tussen dag 14 en 28).

Mensen die een afweerstoornis hebben, krijgen over het algemeen vijf ipv  geinactiveerd polio vaccin  vier vaccinaties (op dag 0, 3, 7, 14 en 28). Soms is ook een injectie met antistoffen (immunoglobulinen) nodig (afhankelijk van het soort verwonding). Als u volledig bent ingeënt tegen rabiës is nog steeds een herhaling van de inenting nodig (2 prikken).

See also:  Wat Moet Je Doen Als Je Hond Bijt?

Met deze prikken moet zo snel mogelijk na de beet gestart worden. Dat verkleint de kans om ziek te worden. In veel landen zijn vaccinaties wel, maar de antistoffen niet of moeilijk verkrijgbaar. Als er problemen zijn met het ontvangen van de juiste behandeling, bel dan het alarmnummer van de reisverzekering.

In sommige gevallen moet u met spoed gerepatrieerd worden naar Nederland.

Hoe lang moet vaccin inwerken voor vakantie?

Nieuwsbericht | 06-07-2021 | 18:46 Dit is een nieuwsbericht van 6 juli 2021. Lees actuele informatie over het coronabewijs en het vaccinatiebewijs voor reizigers naar Nederland. Wie 2 vaccinaties met AstraZeneca, Pfizer of Moderna heeft gehad, of 1 Janssen-vaccinatie, moet vanaf zaterdag 10 juli 2 weken wachten voordat hij of zij een vaccinatiebewijs krijgt waarmee toegang tot een evenement of horecagelegenheid wordt verschaft.

 1. Ook mensen die naar Nederland reizen vanuit een land waar een Digitaal Corona Certificaat (DCC) nodig is, zullen vanaf dan minstens 14 dagen volledig gevaccineerd moeten zijn;
 2. Dat heeft minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag besloten;

Eerder was besloten om mensen meteen na volledige vaccinatie een vaccinatiebewijs aan te bieden. Gezien het lage besmettingsniveau van toen werd dat verantwoord geacht. De snelle uitgifte van het vaccinatiebewijs maakte het bovendien aantrekkelijker voor mensen om zich snel te laten vaccineren.

 • Nu de besmettingen stijgen, neemt het kabinet het zekere voor het onzekere;
 • Daarom moet iedereen die volledig is gevaccineerd eerst een wachttijd van 14 dagen in acht nemen voordat hij of zij een vaccinatiebewijs krijgt;

Volgens onderzoek zijn mensen immers 14 dagen na de laatste prik voldoende beschermd. Dit betekent dat mensen 14 dagen moeten wachten na hun laatste prik voordat zij met een vaccinatiebewijs naar een evenement of horecagelegenheid kunnen gaan. Ook mensen die Nederland willen inreizen vanuit een land waarbij Nederland vraagt om een DCC zullen straks minstens 2 weken volledig gevaccineerd moeten zijn om op basis van een vaccinatiebewijs het land binnen te reizen.

Een negatief testbewijs of een herstelbewijs blijft gelden als alternatief voor een vaccinatiebewijs. Voor het reizen naar het buitenland gelden lokale regels wat wel en niet mag met vaccinatie. Check daarom altijd Nederlandwereldwijd.

nl. Deze wijziging gaat op 10 juli in. Vaccinatiebewijzen die vóór 10 juli zijn uitgegeven, blijven geldig. Mensen die korter dan 14 dagen geleden volledig zijn gevaccineerd, worden opgeroepen om de komende dagen voorzichtig te zijn. Als zij naar een evenement willen gaan waar toegangstesten worden gehanteerd, worden zij aangeraden om zich te laten testen zodat zij op een negatief testbewijs toegang kunnen krijgen..

Welke landen rabiës?

Risicogebieden – Rabiës komt wereldwijd voor. Alleen Nieuw-Zeeland, Antarctica, grote delen van Oceanië, Japan, een aantal Europese landen en sommige eilanden zijn vrij van rabiës. In Noord-Amerika en een deel van Oost-Europa komt rabiës alleen bij wilde zoogdieren voor.

In andere regio´s, zoals West-Europa, komt het alleen bij vleermuizen voor. Op het Indiase subcontinent, Zuidoost-Azië, Afrika en delen van Latijns Amerika komt rabiës ook bij huisdieren, zoals honden, voor (zie kaart ).

In deze landen is het risico voor reizigers het hoogste.

Hoe groot is de kans op hondsdolheid?

Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, is een dodelijke ziekte veroorzaakt door een virus. De kans dat je hondsdolheid in Nederland en West-Europa op loopt is klein. Daar dragen alleen sommige vleermuizen het virus bij zich.

Hoeveel vaccinaties rabiës?

Wat moet ik doen na een dierenbeet of -krab in het buitenland? – Als je gekrabd of gebeten bent door een dier was dan onmiddellijk de wond goed schoon met water en zeep. Doe dit ten minste 15 minuten. Ontsmet de wond daarna met jodium of alcohol. Ga zo snel mogelijk – in elk geval binnen 24 uur – naar een arts.

Deze beoordeelt of er kans bestaat op rabiës. In dat geval is behandeling nodig, Als je nog niet volledig ingeënt bent tegen rabiës, bestaat de behandeling uit een serie van 4 inentingen volgens een vast schema op dag 0, 3, 7, en tussen dag 14 en 28).

Mensen die een afweerstoornis hebben, krijgen over het algemeen vijf ipv  geinactiveerd polio vaccin  vier vaccinaties (op dag 0, 3, 7, 14 en 28). Soms is ook een injectie met antistoffen (immunoglobulinen) nodig (afhankelijk van het soort verwonding). Als u volledig bent ingeënt tegen rabiës is nog steeds een herhaling van de inenting nodig (2 prikken).

 • Met deze prikken moet zo snel mogelijk na de beet gestart worden;
 • Dat verkleint de kans om ziek te worden;
 • In veel landen zijn vaccinaties wel, maar de antistoffen niet of moeilijk verkrijgbaar;
 • Als er problemen zijn met het ontvangen van de juiste behandeling, bel dan het alarmnummer van de reisverzekering;
See also:  Wat Is Een Teefje Hond?

In sommige gevallen moet u met spoed gerepatrieerd worden naar Nederland.

Welke inentingen zijn verplicht voor honden?

Ziekten in het buitenland – Als u met uw hond op vakantie gaat, gaat u meestal op vakantie naar een lekker warm land in Zuid Europa. In dit warme klimaat komen helaas vaker en  andere ziekten voor dan in Nederland  voorkomen. Wanneer u uw hond mee neemt naar het buitenland dan moet u er rekening mee houden dat uw hond hiermee een groter risico loopt om ziek te worden.

 1. Uw hond hoeft niet direct ziek te worden, maar kan ook  pas jaren na het bezoek aan het buitenland  ziek worden;
 2. Gaat u met uw hond naar het buitenland, dan is het erg belangrijk uw hond  goed te beschermen tegen deze ziektes;

Hieronder vindt u een lijst van meest voorkomende ziekten in het buitenland en de manier waarop u uw hond kan beschermen tegen deze ziekten.

 • Parvo bij de hond, Hondenziekte (Distemper virus), Hepatitis contagiosa canis, Ziekte van Weil (Leptospirose bij de hond), Kennelhoest Als u met uw hond op vakantie gaat, zorg dan dat uw hond goed is gevaccineerd tegen het  Parvo virus , Hondenziekte (Distemper virus), Hepatitis contagiosa canis,  Ziekte van Weil (Leptospirose bij de hond)  en  Kennelhoest. Tegen deze ziekten wordt jaarlijks gevaccineerd in Nederland.
 • Rabiës Als u met uw hond naar het buitenland gaat, zorg dan dat uw hond goed is gevaccineerd tegen  Rabies.
 • Hartworm Als u met uw hond op vakantie gaat naar warme landen (de subtropen), zorg dan dat uw hond goed beschermd is tegen  Hartworm. Dit kan door middel van muggen bestrijding en maandelijkse (tot een maand na thuiskomst) behandelingen met Milbemax of Stronghold.
 • Leishmania Als u met uw hond op vakantie gaat, zorg dan dat uw hond goed beschermd is tegen  Leishmania. Dit kan door middel van vaccinatie en zandvlieg bestrijding. Ook Leishmania komt met name in warme landen voor.
 • Ehrlichia Als u met uw hond op vakantie gaat, zorg dan dat uw hond goed beschermd is tegen  Ehrlichia. Dit kan door middel van teken bestrijding.
 • Babesia Als u met uw hond op vakantie gaat, zorg dan dat uw hond goed beschermd is tegen Babesia. Dit kan door middel van teken bestrijding.
 • Longworm Als u met uw hond op vakantie gaat, zorg dan dat uw hond goed beschermd is tegen  Longworm. Dit kan door middel van voorkomen dat uw hond slakken eet.

Als u met uw hond op vakantie gaat, dan moet u vaak een lange afstand afleggen met de auto of het vliegtuig. Net als de mens kan ook uw hond last hebben van  reisziekte. Dit kan zich uiten in  onrustig gedrag ,  hijgen ,  kwijlen  en  braken. Als uw hond een van deze gedragingen vertoond kunt u na overleg met de dierenarts medicatie geven tegen reisziekte. Dit zijn geen verdovende (slaap) middelen, maar  middelen tegen misselijkheid (reisziekte). Wij delen o. interessante feitjes en weetjes over jouw huisdier. Volg ons op Facebook en Instagram.

Wat kost een inenting tegen rabiës?

Kosten vaccinaties

Kosten vaccinaties per stuk Aantal Prijs 2022 per stuk
Hepatitis A en B combivaccinatie kinderen 2 €71,00
Japanse Encefalitis vaccinatie 2 €159,00
Meningitis vaccinatie (Nimenrix, MenACW135Y) 1 €77,00
Rabies vaccinatie 2 €87,00

.