Slipketting Hond Welke Maat?

Slipketting Hond Welke Maat

Waarom een slipketting? Een slipketting heeft voors en tegens net als voorstanders en tegenstanders. Een slipketting is een middel om een correctie te geven en op de juiste manier gegeven kan dit in korte tijd tot een positief resultaat leiden. Maar dan moet alles wel kloppen; de juiste maat ketting, de ketting moet op de juiste manier zitten zodat hij terug valt en correctie op het juiste moment en op de juiste manier.

Een slipketting wordt niet alleen gebruikt bij honden om een correctie te geven maar ook om de hond te kunnen ‘houden’. Zeker zware en grote honden hebben veel kracht en hierdoor wordt deze beperkt. Ook honden die graag vluchten kunnen niet ‘uit’ de ketting omdat deze juist strak trekt.

Dit is dus een stukje veiligheid om de slipketting te gebruiken. Maar ook hier geld dat de juiste maat wel moet zijn aangemeten. En er wordt geshowd met een slipketting, maar dan niet op de slip of met een ‘stop’ ertussen. Ook wordt de slipketting veelvuldig gebruikt in de africhting bij verschillende rassen en zelfs een slipketting aangeraden ipv een halsband omdat dit niet makkelijk is met wisselen en het vasthouden/pakken van de hond.

Zelf mee aan de slag zonder kennis? Wij raden een slipketting niet zomaar aan om mee te trainen als je er geen verstand van hebt. Ga voor de juiste manier van trainen op zoek naar iemand die daar advies en begeleiding in kan geven zodat dit middel echt op de juiste manier wordt toegepast en geen martelmiddel wordt.

Of waar de hond in gaat hangen waardoor er nog geen effect is en dus ook als waardeloos wordt aangemerkt. Het gebruik van een slipketting is niet zo eenvoudig als die lijkt. Welke ketting moet ik hebben? In de slipketting zijn er verschillende soorten en merken.

 • Wij hebben over het algemeen HS Sprenger kettigen welke een goede kwaliteit hebben en netjes afgewerkt zijn om vooral ook haarbreuk te voorkomen door de lasnaden;
 • Messing kettingen: dat zijn de ‘goudkleurige’, chromen kettingen: dat zijn de ‘zilverkleurige’, antiallergeen kettingen van Curogan en dan de grootte van de schakels;

Ook hier is er een enorm verschil. Vaak worden de kleine schakels gebruikt voor de kortharige honden en de grote schakels voor de stok en langhaarvachten zodat deze de vacht niet kapot maken. Ook zit er weer verschil in dikte van de schakels voor de grote honden vanzelfsprekend grotere schakels en hiermee ook verschil in geluid.

Voor een slipketting voor een africhtingsexamen worden grote schakels geadviseerd. Volg de maten hieronder om de juiste maat te bepalen: Om de maat van de ketting van uw hond te bepalen u moet de nek omvang van uw hond meten.

Dit doet u op het punt waar normaal de halsband zou rusten. Hiervoor neemt u gewoon een centimeter en houd deze zo strak mogelijk tegen de huid en meet ook zo strak mogelijk rondom op. Ook meet u de hond zijn hoofd op, op het breedste gedeelte. Dit doet u door een cm onder de kin over de oren naar boven te halen (zoals vroeger een doek om iemands hoofd werd geknoopt bij kiespijn).

Dit is het breedste punt waar de slipketting ook overheen moet en net overheen moet kunnen. Een slipketting heeft de beste werking dat als hij strak op de hals staat dat er dan nog een 5-7 cm ‘over’ is. Dit is de max om een goede correctie te kunnen geven.

Hieronder ziet u een richttabel. Maar LET OP! Meet ook echt het hoofd voordat hij hier niet overheen kan!

 • 46 cm –> voor honden met de nek maat van 39-41 cm
 • 50 cm –> voor honden met de nek maat van 43-45 cm
 • 54 cm –> voor honden met de nek maat van 47-49 cm
 • 55 cm –> voor honden met de nek maat van 48-50 cm
 • 58 cm –> voor honden met de nek maat van 51-53 cm
 • 60 cm –> voor honden met de nek maat van 53-55 cm
 • etc

Welke Slipketting hond?

Hoe moet Slipketting om?

Je kunt de slipketting namelijk zowel links- als rechtsom omdoen. Loopt de hond aan de linkerkant van de geleider dan maak je een P van de slipketting en zo hang je hem bij de hond om. Loopt de hond aan de rechterkant dan moet hij in een q om. Heb je hem verkeerd om dan slaat hij vast na 1 keer corrigeren.

Waarom geen Slipketting?

Naast de fysieke nadelen zoals pijn wanneer er haar tussen de schakels vast komt te zitten (waarbij de haren er dus letterlijk uitgetrokken worden) en de mogelijke schade aan de nekwervels en de luchtpijp is er nog één heel groot nadeel aan de slipketting en dat is de associatie met ‘iets’ in de omgeving op het moment.

Is een Slipketting verboden in Nederland?

Regels voor op het veld – 1. Zorg ervoor dat je hond tenminste 2 uur van tevoren geen eten meer krijgt. Dit niet alleen om maagproblemen te voorkomen, maar ook in verband met het aantal trainingsbrokjes dat hij tijdens de les nog krijgt. Wacht na de training nog minimaal 1 uur met voeren.

 • Neem de juiste lijn mee;
 • Een soepele nylon of leren lijn van maximaal 2 meter;
 • Als geleiding aan hals of kop gebruik je de riem die de trainer jou adviseert;
 • Flexilijnen, slipkettingen en prikbanden zijn verboden;

Als je hond toch een flexilijn, slipketting of prikband om heeft, vragen we je het trainingsveld te verlaten. Neem het juiste speeltje mee. Dat wil zeggen, iets wat jij samen met jouw hond kunt vasthouden maar wat niet piept. Dat laatste kan andere honden storen. Slipketting Hond Welke Maat 6. Kom niet naar de training als je, je zorgen maakt over de gezondheid van je hond. Als we denken dat de gezondheid van je hond gevaar loopt door mee te trainen of als het een gevaar vormt voor andere honden, kunnen wij je verzoeken (tijdelijk) niet mee te trainen.

See also:  Wat Te Doen Als Hond Ontlasting Eet?

Laat je hond goed uit voordat je het veld op komt. Gebeurt er een ongelukje, dan vragen wij je dit zelf op te ruimen. Neem daarom altijd poepzakjes mee! 5. Loopse teven kunnen niet meetrainen. Wij controleren regelmatig de geldigheidsduur van de enting van je hond.

Niet ingeënt, betekent niet meetrainen. Aai andermans honden niet en voer ze ook niet. Als je hond uitvalt tijdens het loslopen, gaan we er vanuit dat je je hond tot de orde roept. De mate waarop leggen wij graag aan je uit. Ook als je hond niet uitvalt maar wel uitdaagt, moet je jouw hond corrigeren. Slipketting Hond Welke Maat 11. Kun je een les niet volgen? Laat dit ons tijdig weten via een sms-je of via e-mail. Telefonisch kan ook tot uiterlijk zaterdagmorgen 08:00 uur op de mobiele nummers: 06-11768581/06-11768580. Gelieve niet tijdens de lesuren bellen. Voor de continuïteit van de lessen wordt jouw aanwezigheid op prijs gesteld.

10. Als je, je niet aan regel 8 en 9 houdt, kunnen we je verbieden de hond voor en na de les los te laten lopen. 12. Roken tijdens de lessen is niet toegestaan. 13. Als je drie keer zonder afmelding niet op cursus bent verschenen, gaan wij ervan uit dat je geen verdere interesse hebt in de cursus en zullen wij je als cursist uitschrijven.

Als je toch de cursus nog wilt vervolgen, ben je opnieuw het dan geldende inschrijfgeld verschuldigd. 14. Als je de cursus eerder wilt beëindigen, zal er geen restitutie van het cursusgeld plaatsvinden. 15. Houd tijdens de lessen de honden bij elkaar uit de buurt. Wil je daar rekening mee houden en gepaste kleding en schoeisel dragen? Slipketting Hond Welke Maat 16. De lessen gaan altijd door, ook bij regen en sneeuw. Als de weersomstandigheden echt erbarmelijk zijn, vermelden we op de website dat de les niet doorgaat. Kijk daarom altijd even op deze pagina of de les doorgaat of niet. 17. De uitvoering van de aangegeven oefeningen door jou en je hond zijn volledig op eigen risico.

 1. Het kan gebeuren dat het veld drassig is;
 2. Betreding van het trainingsveld geschiedt op eigen risico;
 3. De Gehoorzame Huishond Breda is op geen enkele wijze aansprakelijk voor eventuele schade die door jouw hond, jouzelf of jouw gezinsleden wordt aangericht op of rond het trainingsveld;

Dit is ook van toepassing voor schade aan derden en materialen. Cursisten beschikken verplicht over een WA-verzekering. Slipketting Hond Welke Maat.

Wat is de beste Slipketting?

Beste honden slipkettingen overzicht

Award Actuele Prijs
Beste slipketting voor een grote hond Check Prijs
Beste nylon sliphalsband Check Prijs
Beste halve slipketting Check Prijs
Beste slipketting met grote schakels Check Prijs

.

Waarom Sliplijn hond?

Wat is een sliplijn? – Een sliplijn is een hondenriem en een halsband in één. De lijn kan dicht slippen om de nek van uw hond wanneer hier druk op komt te staan dus wanneer de hond trekt aan de lijn. Sliplijnen worden vooral gebruikt bij het trainen met honden. Slipketting Hond Welke Maat.

Waarom een Sliphalsband?

Jouw hond trekt heel veel – Het doel van een sliphalsband is om jouw hond te corrigeren. Doordat zo’n halsband strakker om de nek gaat zitten, wanneer jouw hond aan het trekken is, kan je hem dus corrigeren. Je wilt hiermee het trekken van jouw hond tegengaan en dat jouw hond zich beter en rustiger gaat gedragen.

Wat is een Slipkoord?

Slipketting Hond Welke Maat Stropkoordje Contact Collar 5mm Correctiehalsband in nylon. Het perfecte alternatief voor de slipketting, de ingebouwde stop laat toe het stropkoordje hoog in de nek te plaatsen voor het beste effect. €5,95 Slipketting Hond Welke Maat Stropkoord met korthouder Correctiehalsband met rubber-grip handvat. Max 65cm halsomtrek. Opgepast: dit is geen halsband voor dagdagelijkse wandelingen. €10,95 Slipketting Hond Welke Maat Slipketting Hond Welke Maat Slipketting ronde schakels Voordelige slipketting met ronde schakels, de hond kan hierdoor tijdig worden gecorrigeerd indien nodig. €2,25.

Hoe werkt een Sliplijn met stop?

Een sliplijn voor honden – Een sliplijn wordt vaak gebruikt bij trainingen. Als je kiest voor een sliplijn moet je weten hoe je ermee om moet gaan. Met een sliplijn heb je geen honden halsband of hondentuig nodig. Aan het uiteinde zit namelijk een lus die je om de nek van de hond doet. Slipketting Hond Welke Maat.

Welke riem gebruikt Cesar Millan?

Deze Sliplijn hondenriem is een stevige, 6 mm dikke universele riem uitstekend geschikt voor werk in het veld. De lijn is gemaakt van duurzaam materiaal. Door de metalen veiligheidsstop kan de hond zich nooit verstrikken in het koord. De lijn is afgewerkt met leer voor optimale stevigheid.

 1. Deze Sliplijn hondenriem wordt ook gebruikt door wereld bekende dog whisperer Cesar Millan;
 2. -Antislip, optimaal om uw hond altijd onder controle te houden -Compleet met verstelbaar bandje voor eenvoudig gebruik -Gemaakt van hoogwaardig sterk nylon -130 cm lang, ideaal voor hondentraining -Ook ideaal voor honden met lange haren, waar men normaal moeite heeft met de haren die steeds tussen de gesp van de halsband zitten heb je met deze riem geen problemen;

– Verkrijgbaar in 3 kleuren: Zwart, Rood, Blauw.

Welke halsband tegen trekken?

Hulpmiddelen om je hond minder aan de riem te laten trekken – Er zijn een aantal hulpmiddelen ontwikkeld om trekken aan de riem tegen te gaan. De Gentle Leader is daar een voorbeeld van. De band loopt over de snuit van de hond, waardoor het hoofd van de hond bij trekken opzij getrokken wordt.

Hierdoor zal de hond minder geneigd zijn om te trekken. Deze band kan door sommige honden als vervelend worden ervaren. Het is dan ook verstandig om het dragen van de band langzaam te introduceren en aan te leren.

See also:  Waarom Gaat Hond Op Mijn Plek Liggen?

Daarnaast is er ook het Halti Harnas of Ruffwear Front Range Harness. Hiermee kan de hond beter gestuurd worden omdat de riem op de borst van de hond bevestigd kan worden. De hond wordt hierdoor uit balans getrokken waardoor trekken moeilijker wordt. Bovenstaande middelen kunnen effectief zijn in het verminderen van trekken.

De hond leert echter niet om te wandelen zonder te trekken. Daarnaast zullen sommige honden gewend raken aan deze hulpmiddelen en alsnog gaan trekken. Het trainen van wandelen zonder spanning op de riem is veel effectiever.

De slipketting en prikband wordt sterk afgeraden, deze zijn niet geschikt om het trekken aan de riem af te leren. Ook welzijn technisch zijn ze niet aan te raden: ze geven de hond voornamelijk ongemak en pijnprikkels. Hierdoor zullen ze wellicht wat minder geneigd zijn om te trekken.

Echter, ook bij toepassen van deze middelen zal de hond niet leren om te wandelen zonder te trekken. Het kan moeilijk zijn om het trekken aan de riem helemaal af te leren. Lukt het je zelf niet? Zoek dan hulp bij een hondengedragsdeskundige of een hondenschool.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op via [email protected] nl.

Wat is een Retrieverlijn?

Hunter Retriever Lijn – De Hunter Retrieverlijn is een universele moxonlijn van 170 cm lang met aan het uiteinde een hengsel. Honden kunnen met behulp van deze Retriever Lijnen snel aangelijnd worden, waardoor dit de ideale lijnen zijn voor honden die graag loslopen.

 1. De hondenriem van Hunter is niet alleen functioneel, maar ziet er ook mooi uit;
 2. Een ideale trainingslijn;
 3. Zo zijn de lijnen beschikbaar in verschillende kleuren;
 4. Bovendien zijn deze Retriever lijnen van Hunter aan te bevelen voor jachthonden of voor honden die graag zwemmen;

Dit is omdat uw hond na het aflijnen geen halsband om heeft, waardoor er geen gevaar heerst dat uw hond achter takken blijft hangen.

Wat is een Prikband?

Een prikband (foto: Samen Sterk in Brabant). Tijdens een controle in Helmond stuitte de dierenpolitie maandag drie keer op een bij wet verboden en pijnlijk tafereel: baasjes die hun honden aan het uitlaten waren terwijl de dieren een prikband droegen. Dit is een halsband met scherpe pinnen, die in de nek van de hond steken wanneer het dier aan zijn riem trekt.

De prikbanden zijn bij wet verboden. De agent van de dierenpolitie voerde een surveillance uit, samen met een handhaver van Samen Sterk in Brabant. In twee gevallen zagen ze iemand lopen met een hond die een prikband droeg.

In een derde geval was de halsband van een hond bedekt met een hoes. Ook daar bleek een prikband onder te zitten. Een woordvoerder van de politie laat weten dat drie prikbanden tijdens een controle een flinke vangst is. “Daar stonden ze zelf ook even van te kijken”, schrijft ze over de agent van de dierenpolitie en de handhaver.

‘Hoe anders?’ Rondom de prikband bestaat een opmerkelijke situatie: het is sinds 2018 bij wet verboden de dingen te gebruiken, maar ze mogen wel verkocht worden. Dat heeft volgens de politie te maken met Europese wetgeving.

De politiewoordvoerder stelt: “Er zijn diervriendelijke manieren om te laten zorgen dat ze niet trekken. Bij de verkoop wordt vaak niet verteld dat het niet mag worden gebruikt door de hondeneigenaar. ” En ook: “Op de vraag waarom ze een prikband gebruiken bij de hond krijgt de collega vaak te horen: hoe moet ik anders de hond uitlaten.

Hoe gebruik je een Gentle Leader?

De druk over de snuit imiteert het (zachtjes) over de neusrug heen vastpakken van de ene hond door de andere hond; dit over de snuit vastpakken is een dominant gebaar. Dit gebaar bevestigt de ranghogere positie van de hond (in dit geval u) die vastpakt.

Welke halsbanden zijn verboden?

17-12-2021 Vanaf 1 januari 2022 is het gebruik van stroomhalsbanden bij honden verboden. Stroomhalsbanden zijn halsbanden die een stroomstoot af kunnen geven aan de hond die deze band draagt. Volgens minister Schouten is gebleken dat een stroomhalsband “behoorlijk leed veroorzaakt” bij de hond.

Ze had eigenlijk alleen met strengere regels willen komen, maar schrijft dat ze door nieuw wetenschappelijk onderzoek toch met een totaalverbod komt. Nederland volgt hiermee 9 andere Europese landen waar een dergelijk verbod al van kracht is, waaronder Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen en Zweden.

Stroombanden worden gebruikt bij de training van (politie)honden of als antiblafband, maar bijvoorbeeld ook bij onzichtbare erfafscheidingen. Wanneer de hond in dat laatste geval een bepaalde grens passeert, ontvangt hij via de halsband een stroomstoot.

Dit is straks allemaal niet meer toegestaan. Het verbod geldt niet alleen voor werkende apparatuur, maar voor alle halsbanden die in theorie geschikt zijn om stroomstoten af te geven. Het is dus ook verboden om de hond een dergelijke halsband te laten dragen als de band uit staat of als bijvoorbeeld de batterijen niet meer werken.

Ook apparatuur die geschikt is om stroomstoten af te geve n en hiernaast andere signalen als geluid en trillingen kan produceren valt onder het verbod. Voor de inzet van politie- en defensiehonden geldt dat in bepaalde uitzonderingsgevallen het gebruik van deze banden voorlopig mogelijk blijft.

 1. Alleen politie en defensiemedewerkers zelf mogen in die uitzonderlijke gevallen de stroomhalsband gebruiken;
 2. Toeleveranciers van dergelijke honden, dus mensen die politiehonden opleiden, mogen dat dus niet;

(bron: Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden ).

Welke halsbanden zijn verboden?

17-12-2021 Vanaf 1 januari 2022 is het gebruik van stroomhalsbanden bij honden verboden. Stroomhalsbanden zijn halsbanden die een stroomstoot af kunnen geven aan de hond die deze band draagt. Volgens minister Schouten is gebleken dat een stroomhalsband “behoorlijk leed veroorzaakt” bij de hond.

 • Ze had eigenlijk alleen met strengere regels willen komen, maar schrijft dat ze door nieuw wetenschappelijk onderzoek toch met een totaalverbod komt;
 • Nederland volgt hiermee 9 andere Europese landen waar een dergelijk verbod al van kracht is, waaronder Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken, Noorwegen en Zweden;
See also:  Waarom Blaft Een Hond Als Hij Alleen Is?

Stroombanden worden gebruikt bij de training van (politie)honden of als antiblafband, maar bijvoorbeeld ook bij onzichtbare erfafscheidingen. Wanneer de hond in dat laatste geval een bepaalde grens passeert, ontvangt hij via de halsband een stroomstoot.

 • Dit is straks allemaal niet meer toegestaan;
 • Het verbod geldt niet alleen voor werkende apparatuur, maar voor alle halsbanden die in theorie geschikt zijn om stroomstoten af te geven;
 • Het is dus ook verboden om de hond een dergelijke halsband te laten dragen als de band uit staat of als bijvoorbeeld de batterijen niet meer werken;

Ook apparatuur die geschikt is om stroomstoten af te geve n en hiernaast andere signalen als geluid en trillingen kan produceren valt onder het verbod. Voor de inzet van politie- en defensiehonden geldt dat in bepaalde uitzonderingsgevallen het gebruik van deze banden voorlopig mogelijk blijft.

 1. Alleen politie en defensiemedewerkers zelf mogen in die uitzonderlijke gevallen de stroomhalsband gebruiken;
 2. Toeleveranciers van dergelijke honden, dus mensen die politiehonden opleiden, mogen dat dus niet;

(bron: Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden ).

Welke riem gebruikt Cesar Millan?

Deze Sliplijn hondenriem is een stevige, 6 mm dikke universele riem uitstekend geschikt voor werk in het veld. De lijn is gemaakt van duurzaam materiaal. Door de metalen veiligheidsstop kan de hond zich nooit verstrikken in het koord. De lijn is afgewerkt met leer voor optimale stevigheid.

 • Deze Sliplijn hondenriem wordt ook gebruikt door wereld bekende dog whisperer Cesar Millan;
 • -Antislip, optimaal om uw hond altijd onder controle te houden -Compleet met verstelbaar bandje voor eenvoudig gebruik -Gemaakt van hoogwaardig sterk nylon -130 cm lang, ideaal voor hondentraining -Ook ideaal voor honden met lange haren, waar men normaal moeite heeft met de haren die steeds tussen de gesp van de halsband zitten heb je met deze riem geen problemen;

– Verkrijgbaar in 3 kleuren: Zwart, Rood, Blauw.

Wat is een Retrieverlijn?

Hunter Retriever Lijn – De Hunter Retrieverlijn is een universele moxonlijn van 170 cm lang met aan het uiteinde een hengsel. Honden kunnen met behulp van deze Retriever Lijnen snel aangelijnd worden, waardoor dit de ideale lijnen zijn voor honden die graag loslopen.

De hondenriem van Hunter is niet alleen functioneel, maar ziet er ook mooi uit. Een ideale trainingslijn. Zo zijn de lijnen beschikbaar in verschillende kleuren. Bovendien zijn deze Retriever lijnen van Hunter aan te bevelen voor jachthonden of voor honden die graag zwemmen.

Dit is omdat uw hond na het aflijnen geen halsband om heeft, waardoor er geen gevaar heerst dat uw hond achter takken blijft hangen.

Hoe moet een Trainingslijn om bij de hond?

Sliplijn hond wel of niet? – Twijfel jij of je een sliplijn wel of niet moet gebruiken bij jouw hond en heb je van andere mensen gehoord dat het zo goed werkt bij hun hond? Veel mensen raden een sliplijn of trainingslijn aan zonder hier écht verstand van te hebben. Maar hoe komt het dat het werkt en is het wel zo hondvriendelijk?

 • Een trainingslijn of sliplijn plaats je zo hoog mogelijk in de nek en zet je vast met een stopper, zodat de riem niet naar beneden kan zakken. Het zit daardoor op een plek waar de riem heel veel pijn kan doen. Een korte ruk en je beschadigt veel essentiële organen in de nek, ook heeft dit invloed op de bloedtoevoer naar de hersenen. Honden kunnen op den duur zelfs hersenschade krijgen.
 • Vaak wordt geadviseerd om de hond korte ferme rukjes te geven met de sliplijn of trainingslijn als de hond trekt of uitvalt (agressief reageert) naar andere honden. Hierbij wordt niet gekeken naar de oorzaak van het trekken of uitvallen. De hond help je niet door te corrigeren, je zorgt er alleen maar voor dat de hond ‘aangeleerde hulpeloosheid’ vertoont. Dit is onnatuurlijk gedrag waarbij de hond niets meer durft uit angst voor pijn/correctie.

  Er zijn helaas nog veel hondentrainers die werken met een sliplijn hoog in de nek, terwijl we al jaren weten wat voor gevolgen dit heeft voor de hond. De meeste mensen gebruiken een trainingslijn, jachtlijn of sliplijn tegen trekken, omdat het in veel gevallen voor zorgt dat een hond niet meer trekt.

  Uiteindelijk kan dit zo ver gaan dat de hond geen eigen persoonlijkheid meer durft te tonen.

 • Een hond krijgt met een trainingslijn geen mogelijkheid meer om te kiezen. Wist je dat honden van nature bochtjes lopen en niet recht op andere honden afgaan? Met een lijntje hoog in de nek wordt de hond gedwongen om strak naast de eigenaar te lopen en correcties te ondergaan.
 • Wanneer jij als eigenaar pijn en correcties nodig hebt om jouw hond iets te leren, dan ligt dit niet aan de hond, maar aan vaardigheden die ontbreken bij de eigenaar. Mensen kunnen álle dieren positief trainen, zelfs wilde dieren, en toch gebruiken veel mensen correcties bij hun hond. Afgelopen jaren is gebleken dat je véél meer bereikt met positief trainen en hondengedrag echt begrijpen. Je kunt beginnen door lichaamstaal van je hond te leren lezen, bijvoorbeeld met het boekje ‘Kalmerende Signalen’ van de beroemde Noorse Hondentrainster Turid Rugaas.
 • Positief trainen of beloningsgericht trainen wil niet zeggen dat alles mag, dat je ongewenst gedrag alleen maar mag negeren en dat je de hele dag met een zak snoepjes rondloopt. Ook zonder correcties kun je een hond begrenzen en gewenst gedrag aanleren. Een lijntje hoog in de nek is niet de manier, stop hier alsjeblieft mee. Lees hieronder verder.