Tekenbeet Hond Wat Te Doen?

Tekenbeet Hond Wat Te Doen
Zorg dat je handschoenen, een tekentang (of pincet) en ontsmettingsmiddel (zoals isopropyl alcohol) bij de hand hebt. Als je niet zeker weet of je de teek zelf kunt verwijderen, kun je ook langs de dierenarts gaan om hem daar te laten verwijderen.

Kan mijn hond ziek worden van een tekenbeet?

Andere tekenbeetziekten – Teken kunnen ook andere of meerdere ziekteverwekkers naar honden overdragen, zoals Ehrlichia canis, Bartonella spp. , Anaplasma phagocytophilum en Rickettsia rickettsi. Deze geven klachten die lijken op de ziekte van Lyme, zoals kreupelheid en artritis.

Ook kan het TBE-virus overgedragen worden via teken. Babesiose wordt hieronder nader toegelicht. Voor een overzicht van de ziektes bij honden die door teken worden overgedragen kan men terecht bij de richtlijn van de ESCCAP (European Scientific Councel Companion Animal Parasites).

Niet alle van deze ziekteverwekkers worden overgedragen door de Ixodes ricinus teek (schapenteek) die in Nederland veel voorkomt. Ehrlichia wordt in Europa waarschijnlijk alleen overgedragen door Rhipicephalus sanguineus teken, die in het algemeen liever in Zuid en Oost Europa vertoeven en maar af en toe in Nederland aangetroffen worden.

Waar op letten na tekenbeet hond?

Omdat teken zich vastbijten in de huid van je hond en verstopt zitten in zijn vacht, zul je ze eerder kunnen voelen dan zien. Laat voorzichtig je handen over het lichaam van je hond glijden om te tasten naar kleine bultjes op zijn huid die een teek kunnen zijn.

Teken zitten graag op kale plekken. Let daarom vooral bij je hond goed op de kop en nek, het kruis, de poten, oksels en  oren. Om beter in de oren van je hond te kunnen kijken, kan een zaklantaarn nuttig zijn.

Als je een teek in het oor ziet , kun je beter contact opnemen met de dierenarts in plaats van zelf proberen het beestje weg te halen. Controleer je hond regelmatig op teken , vooral na een wandeling door een omgeving waar veel teken voorkomen, zoals grasland en bosrijk gebied.

Wat moet je doen als je hond is gebeten door een teek?

De tekentang en de tekenlasso – Je kunt nog zó goed hebben opgelet, teken zijn venijnige beestjes en kunnen ongemerkt toeslaan. Zie je een teek zitten? Haal hem zo snel mogelijk weg, om de kans op infectie zo klein mogelijk te houden. Dit kun je het beste doen met een tekentang of tekenlasso, verkrijgbaar bij de betere dierenwinkel. >>>Lees altijd de gebruiksaanwijzing goed door!<<< Gebruik je een tekenlasso? Doe de lasso om de teek heen door op de pen te ‘klikken'. Trek de lasso strak met het schuifsysteem en verwijder de teek voorzichtig. >>> Lees altijd de gebruiksaanwijzing goed door!<<< Is de teek eruit? Ontsmet de wond dan even goed en schrijf in je agenda op welke datum je de teek hebt verwijderd. Dit kan later een nuttige aanwijzing voor de dierenarts zijn.

See also:  Wat Is Spondylose Hond?

Hoe ziet tekenbeet eruit bij hond?

Teek verwijderen bij de hond

Hoe ziet een teek eruit bij je hond of kat? – Hoewel er over de hele wereld meer dan 850 soorten teken bestaan, hebben deze parasieten enkele kenmerken gemeenschappelijk. Teken komen in Nederland veel voor, voornamelijk in natuurgebieden, bossen, duinen en stadsparken, maar ook in je eigen tuin.

 • Een tekenlarve is ongeveer zo groot als een zandkorrel en ziet eruit als een rode of zwarte stip.
 • Een tekennimf is iets groter dan een larve, ongeveer de omvang van een sesamzaadje.
 • Een volwassen teek die zich niet gevoed heeft, is ongeveer zo groot als een appelpitje, plat en heeft de vorm van een traan. Ze zijn meestal bruin, met een donkerdere kleuring rondom hun monddelen.
 • Verzadigde teken zijn opvallend groter dan teken die zich niet gevoed hebben – ze zijn ongeveer 1 cm lang en hebben een grijsbruine kleur.

Hoe herken je ziekte van Lyme bij honden?

Ziekte van Lyme bij de hond – In Nederland is gemiddeld 1 op de 5 teken (20%) besmet met Borrelia burgdorferi (bron: RIVM). Dit is de bacterie die de ziekte van Lyme bij honden en mensen kan veroorzaken. Een teek die de bacterie draagt, brengt dit over zodra hij een hond of mens bijt.

 1. Niet iedere teek is geïnfecteerd dus een hond raakt niet per definitie besmet door iedere tekenbeet;
 2. Na een beet van een geïnfecteerde teek lopen honden wel het risico de ziekte van Lyme te ontwikkelen;
 3. Het kan maanden of jaren duren voordat de symptomen van deze ziekte zichtbaar worden;

Niet zelden toont een besmette hond pas twee tot vijf maanden na een tekenbeet symptomen. Veel geïnfecteerde honden tonen helemaal geen symptomen. Honden die de ziekte van Lyme ontwikkelen, hebben in eerste instantie vaak koorts, kunnen wisselend kreupel zijn en vergrote lymfeknopen hebben.

See also:  Welke Antibiotica Blaasontsteking Hond?

Wat zijn de symptomen van Lyme bij een hond?

Hoe snel moet je een teek verwijderen bij een hond?

7 tips voor het verwijderen van teken –

 • Signaleer je een teek? Verwijder deze dan zo snel mogelijk.
 • Probeer de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop beet te pakken en niet in het lichaam van de teek te knijpen.
 • Trek met een puntige pincet, de tekentang of tekenkaart de teek voorzichtig recht uit de huid.
 • Irriteer de teek niet met olie, alcohol of vuur, dit verhoogt de kans dat de teek ziekteverwekkers overbrengt.
 • Desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of jodium en was je handen met zeep.
 • Heb je bij jezelf een teek verwijderd, markeer de plek en noteer de datum in je agenda.
 • Desinfecteer de tekentang/tekenpincet na gebruik in kokend water of op een door de fabrikant aangegeven manier.

Bekijk ook eens de animatie hier rechts. Uiteraard kan je dierenarts je hier ook mee helpen. > Je hond beschermen > Hulp van je dierenarts Tekenbeet Hond Wat Te Doen.

Wat gebeurd er als je een teek er niet helemaal uit gehaald hebt bij een hond?

De kop van de teek verwijderen is mislukt, wat nu? – Bij het aanhechten verankert de teek zijn snuit in de huid met tientallen weerhaken. Bovendien spuugt de teek rondom zijn snuit een klevend stofje uit wat ‘cement’ wordt genoemd, waardoor hij extra stevig vast komt te zitten.

Het komt weleens voor dat, bij het verwijderen van de teek uit de hond, het mislukt om de kop er goed uit te krijgen. Als de hele kop blijft zitten kan de teek mogelijk nog steeds bacteriën overdragen. Probeer daarom alsnog met een ontsmette pincet of naald de rest van de kop eruit te krijgen.

Raadpleeg een dierenarts wanneer dit niet lukt. Als alleen de steeksnuit of delen ervan achterblijven in de huid is het risico een stuk kleiner. Over het algemeen ontstaat er dan hooguit wat irritatie op de huid. Probeer de snuit alsnog met een ontsmette naald of pincet eruit te halen.

Hoe ziet een beet van een teek eruit?

RIVM   De zorg voor morgen  begint vandaag Wijzigingsdatum 21-11-2018 | 21:01 Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek u net heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op uw huid zit.

 • De eerste afbeelding hierboven, afkomstig uit de film Zie je een teek? Pak ‘m beet? laat een nog niet volgezogen teek zien in de elleboogplooi.
 • De tweede afbeelding hierboven laat een vastgebeten teek zien op de huid.
 • De afbeelding hieronder is een illustratie van een teek op de huid.
See also:  Waarom Ligt Er Op Het Graf Van Willem Van Oranje Een Hond?

.

Hoe ziet een teek eruit na 24 uur?

Hoe kan je een tekenbeet herkennen? – Je kunt een tekenbeet herkennen als de teek zelf nog in de huid zit. Als de teek zich nog niet heeft volgezogen, zie je een donker puntje dat vastzit in de huid. Als de teek zich al wel heeft volgezogen met bloed is deze plek groter en bolvormiger. Tekenbeet Hond Wat Te Doen Als de teek niet meer in de huid zit, is de beet van een teek lastig te onderscheiden van een muggenbeet. Meestal ontstaat er een klein rood plekje op de plaats van de tekenbeet. Dit is een normale huidirritatie.

Hoe hond checken op teken?

Doe de tekencheck! – Ben je met je hond de natuur in geweest? Doe dan de tekencheck! Controleer de vacht op vreemde hobbeltjes en ongelijkmatigheden. Kijk en voel goed rondom de oren, nek, en in de liezen. Een teek is in het begin heel klein maar kan al na een paar dagen uitgroeien tot een soort mini-druif die je op de huid voelt zitten.

Verwijder de teek met een speciale tekentang. Zo’n tang of pincet kun je bij de dierenwinkel kopen, of vaak goedkoper bij een gewone apotheek of drogist. De teek verwijder je door hem zo dicht mogelijk bij de huid vast te klemmen, en ‘m er dan niet uit te trekken, maar juist rustig te draaien net zolang totdat de teek vanzelf loslaat.

Op die manier blijven er in de huid geen pootjes achter die voor ontstekingen kunnen zorgen. Maak het plekje waar de teek heeft gezeten nog even schoon met een watje en wat alcohol. Met een tekentang kun je de teek óm zijn lijfje heen, bij de pootjes vastklemmen.