Tekenseizoen Hond Wanneer?

Tekenseizoen Hond Wanneer
Het is voorjaar en dat betekent dat het tekenseizoen weer is begonnen! Van maart tot november moet je weer extra scherp zijn op het voorkomen van tekenbeten bij je huisdier en jezelf. In deze blog leggen we je uit waar je op moet letten.

Welke maanden zijn teken actief?

Wanneer komen teken voor? – Teken zijn er het hele jaar door. Zodra de temperatuur boven de 7°C komt, kunnen ze actief worden. De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart t/m oktober.

Welk seizoen zijn er teken?

Tekenseizoen Hond Wanneer 24 april 2020 Van maart t/m oktober zijn teken het actiefst. Ze zitten in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, parken en tuinen. In de buurt van bomen of struiken, in hoog gras of tussen dode bladeren. Ga je de natuur in of werk je in de natuur? Bereid jezelf dan goed voor. Met de juiste voorlichting en beschermende maatregelen verklein je het risico op tekenbeten en de ziekte van Lyme.

 • Door de coronamaatregelen blijven we met zijn allen zoveel mogelijk thuis;
 • Maar ook in de tuin kun je last hebben van teken;
 • Het is verstandig jezelf en je gezinsleden te controleren op tekenbeten;
 • Doe daarom de tekencheck;

Ga je de natuur in? Kijk dan op www. tekenradar. nl. Bereid je daarnaast goed voor, zodat je de kans op een tekenbeet verkleint. Hoe je dat kunt doen, vertellen we je hier. 22.

Waar gaan teken zitten bij honden?

Omdat teken zich vastbijten in de huid van je hond en verstopt zitten in zijn vacht, zul je ze eerder kunnen voelen dan zien. Laat voorzichtig je handen over het lichaam van je hond glijden om te tasten naar kleine bultjes op zijn huid die een teek kunnen zijn.

Teken zitten graag op kale plekken. Let daarom vooral bij je hond goed op de kop en nek, het kruis, de poten, oksels en  oren. Om beter in de oren van je hond te kunnen kijken, kan een zaklantaarn nuttig zijn.

Als je een teek in het oor ziet , kun je beter contact opnemen met de dierenarts in plaats van zelf proberen het beestje weg te halen. Controleer je hond regelmatig op teken , vooral na een wandeling door een omgeving waar veel teken voorkomen, zoals grasland en bosrijk gebied.

Wat is het beste middel tegen teken bij honden?

Teken voorkomen – Je kan je hond tegen teken beschermen door hem een teekwerend middel toe te dienen zoals een tekenband of druppels in de nek. Raadpleeg je dierenarts voor een middel tegen teken dat bij jouw hond past. Het is bijna onmogelijk om zonder preventief middel een tekenbeet bij je hond te voorkomen. Wel kan je je hond na elke wandeling volledig borstelen en controleren op de aanwezigheid van teken. Controleer ook goed rond de kop, de (hang)oren en de tenen van je hond. Vind je een teek, verwijder deze dan zo snel mogelijk. De teek zal pas 24 uur na de beet eventuele ziekten gaan overdragen. .

Waar kan een teek niet tegen?

Controleer je kleding op teken – Controleer je kleding en let daarbij speciaal op ‘verstopplekken’ zoals zoomrandjes, kragen, riemen, vouwen, naden, schoenen, omgeslagen of opgerolde broekspijpen en mouwen. Teken verstoppen zich graag een paar dagen in kleding of schoenen. Hoewel teken de wasmachine (< 60 graden) vaak overleven, gaan ze meestal wel dood als je de kleding een half uur in de wasdroger doet, teken kunnen niet tegen droge lucht. Eventueel kan je tot aan de wasbeurt de gedragen kleding in een gesloten zak bewaren. .

See also:  Welke Hond Mag Mee In Vliegtuig?

Hoe lang duurt het tekenseizoen?

Vrijdag 10 april 2020 Het tekenseizoen is gestart. Werk je in het groen of in de natuur, dan loop je een verhoogd risico op een tekenbeet. Met de juiste voorlichting en beschermende maatregelen verklein je het risico op tekenbeten en de ziekte van Lyme flink. Wij frissen jouw kennis op aan de hand van 8 meestgestelde vragen:

 1. Wat is het risico van een teek? Ongeveer één op de vijf teken is besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ruim 1 miljoen mensen krijgen jaarlijks een tekenbeet.
 2. Waar komen teken voor? Teken leven in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen.
 3. Wanneer worden mensen het meest gebeten? Teken worden actief bij een temperatuur boven de 7 graden Celsius. Van maart tot en met oktober worden mensen het meest gebeten. Met een piek in juni en juli.
 4. Hoe herken ik een teek? Een teek is erg klein, 1 tot 3 millimeter. Een teek die net heeft gebeten lijkt op een zwart puntje. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.
 5. Hoe bescherm ik mij tijdens het werk? Draag gesloten en huidbedekkende kleding. Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een insectenwerend middel. Smeer eventueel de onbedekte huid in met anti-insectenmiddel dat DEET bevat. Dit geeft geen 100% bescherming. Blijf dus controleren!
 6. Hoe controleer ik op tekenbeten? Kijk vooral op warme plekken, zoals de oksels, liezen, bilnaad, knieholten, achter de haargrens en de oren. Bekijk de korte film ‘Systematische tekencontrole’ op weekvandeteek. nl.
 7. Ik ben gebeten. Wat nu? Haal de teek snel weg! Pak de teek met een puntig pincet of een andere tekenverwijderaar zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er uit. Ontsmet hierna het beetwondje. Noteer de datum en de plek van de beet. Ga naar de huisarts bij één van de volgende klachten:
  • Een verkleuring van je huid op de plek van de tekenbeet en als deze plek (ring) groter wordt. Dit kan tot drie maanden na de beet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een beet.
  • Bij gewrichts-, huid-, zenuw- of hartklachten.
 8. Waar vind ik meer informatie en tips?
  • rivm. nl : voorlichtingsmaterialen
  • tekenradar. nl : dagelijkse tekenactiviteitsvoorspelling.

Is een teek bij een hond gevaarlijk?

Babesiose – Een parasiet nestelt zich in de rode bloedcellen van uw hond, en vernietigt deze. Uw hond kan gaan leiden aan bloedarmoede, bloedplassen, geelzucht, lusteloosheid en hoge koorts. Zonder tijdige behandeling kan uw hond overlijden.

See also:  Waarom Eet Een Hond Aarde?

Waar zijn de meeste besmette teken?

Waar in Nederland komt het TBE-virus voor? – Het RIVM houdt bij hoeveel patiënten ernstig ziek worden door een in Nederland opgelopen infectie door het TBE-virus. Daarnaast onderzoeken we de verspreiding van TBE-virus in wilde dieren en teken, in samenwerking met DWHC , WUR en Artemis.

Van zeven patiënten weten we dat ze tussen 2016 en 2019 tekenencefalitis hebben opgelopen. De meest waarschijnlijke plaatsen van besmetting zijn: de Sallandse Heuvelrug, de Utrechtse Heuvelrug, Twente en de Achterhoek (zie bijgevoegde kaart).

Aan de grens met Duitsland in de Achterhoek en ten oosten van Nijmegen is het TBE-virus in kleine knaagdieren gevonden. Onderzoek naar antistoffen laat zien dat reeën in Noord-Brabant, Limburg, Overijssel en de Achterhoek gebeten zijn door teken met het TBE-virus. .

Waar kunnen teken zitten op je lichaam?

Controleren op teken Teken kunnen overal op het lichaam bijten. Vergeet niet de liezen, bilspleet, oksels, onder de randen van ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in je nek goed te controleren. Sommige van deze plekken kan je zelf moeilijk zien, gebruik hierbij een spiegel of laat iemand anders controleren.

Hoe controleer je een hond op teken?

Werk via de nek langzaam naar achteren. Controleer vanaf de rug naar de flanken van je hond, helemaal naar beneden tot aan de buik. Vergeet zijn poten, voetkussentjes, de oksels en de liezen niet. Controleer ook de staartaanzet en kijk tevens of je op de staart van de hond een teek ziet zitten.

Doet een teek pijn bij een hond?

Verschijnselen van de ziekte van Lyme – Bij honden beperkt de ziekte van Lyme zich meestal tot de gewrichten en veroorzaakt lusteloosheid. Ernstiger en zeldzamer zijn klachten aan het hart, de nieren en de hersenen. Symptomen van de ziekte van Lyme bij honden De ziekte van Lyme uit zich bij honden voornamelijk als acute of subacute artritis. De acute vorm kan voorbijgaand van aard zijn, maar kan in sommige gevallen ook terugkeren. Het dier vertoont plotselinge kreupelheid en soms tekenen van ernstige pijn; vaak zijn de gewrichten gezwollen, warm en pijnlijk bij passief bewegen. De kreupelheid ontstaat gemiddeld 2-5 maanden na een tekenbeet. Een EM komt bij een hond maar zelden voor.

Wat gebeurt er als je een teek laat zitten?

Wat is een teek? – Een teek is een klein beestje, één tot drie millimeter groot, dat lijkt op een plat spinnetje. Ze komen in het hele land voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen. Teken kruipen en kunnen niet vliegen of springen.

 • Ze houden van een vochtige omgeving en zijn vooral actief van maart tot oktober;
 • Ze kruipen of klimmen op passerende mensen en dieren en bijten zich vast in de huid;
 • Teken leven van het bloed van dieren of mensen;

Door het opzuigen van bloed zwelt de teek langzaam op tot een bruin-zwart of grijzig bolletje en wordt dan ongeveer een centimeter groot. Na enige tijd (dagen) laat de teek vanzelf los. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk om niet te wachten tot de teek vanzelf loslaat maar een teek zo snel mogelijk te verwijderen.

See also:  Welke Maat Bench Hond?

Welke maanden Tekenband?

Teken   – Optimale tekenpreventie en -bestrijding bij de hond Van februari tot en met september behandeling met de Scalibor tekenband of maandelijks een pipetje Vectra 3D (alleen via de dierenarts) of Prac-tic in de nek. Wanneer u een teek op uw hond vindt, dan kunt u deze het beste zo snel mogelijk verwijderen.

Wat is beter Tekenband of druppels?

Seresto Vlooien en tekenband – Ben je op zoek naar een alternatief voor vlooiendruppels? De Seresto Vlooien en tekenband verlaagt direct het risico op vlooien en teken. Eén van de grootste pluspunten aan de vlooienband is de prijs. De vlooienband werkt namelijk 7 tot 8 maanden tegen vlooien en teken.

 1. Dit is veel langer dan de druppels die je op de huid van je hond aanbrengt;
 2. Daarbij werkt het doeltreffend tegen besmette teken, vlooien, luizen en larven van vlooien;
 3. Breng wel op tijd een nieuwe vlooienband aan;

De vlooienband werkt namelijk pas na twee dagen. .

Hoe houd ik teken weg?

Waar is de teek in de winter?

Gaan teken dood in de winter? – Nee. Teken overleven de winter op verschillende manieren, maar gaan niet weg alleen maar omdat het koud is. Afhankelijk van de soort en het stadium in hun levenscyclus overleven teken de wintermaanden door te slapen of zich vast te hechten aan een gastheer.

Teken verbergen zich in het bladafval dat aanwezig is, in de beboste of ruige gebieden waar ze de neiging hebben om deze te bevolken. Wanneer er sneeuw valt, dient dit alleen om de slapende teken te isoleren, die worden dan beschermd door de zachte isolerende laag.

Of, in het geval van een ander soort teken, overleven ze door ondergronds in holen of gaten te blijven.

Hoe weet je of je een teek hebt?

Hoe kan je een tekenbeet herkennen? – Je kunt een tekenbeet herkennen als de teek zelf nog in de huid zit. Als de teek zich nog niet heeft volgezogen, zie je een donker puntje dat vastzit in de huid. Als de teek zich al wel heeft volgezogen met bloed is deze plek groter en bolvormiger. Tekenseizoen Hond Wanneer Als de teek niet meer in de huid zit, is de beet van een teek lastig te onderscheiden van een muggenbeet. Meestal ontstaat er een klein rood plekje op de plaats van de tekenbeet. Dit is een normale huidirritatie.

Wat gebeurt er als je de ziekte van Lyme hebt?

Medicijnen bij de ziekte van Lyme – Bij de ziekte van Lyme schrijft de huisarts medicijnen tegen bacteriën voor (antibiotica). Bij een rode of roodblauwe vlek of ring op de huid die langzaam groter wordt (erythema migrans) is een antibioticakuur met tabletten voldoende.

 1. Maak de kuur helemaal af;
 2. Bij andere mogelijke klachten van Lyme kan de huisarts met de specialist overleggen;
 3. Zo nodig verwijst de huisarts u naar de specialist voor de behandeling met antibiotica;
 4. Sommige mensen houden ook na behandeling last van moeheid;

Er is voor mensen geen vaccin om de ziekte van Lyme te voorkomen. Hoe gaat het verder.