Tot Hoe Oud Kan Een Hond Puppies Krijgen?
Mary Taylor
- 0
- 70
Regels Basisreglement Welzijn & Gezondheid. Een teef mag niet worden gedekt vóór de dag waarop zij de leeftijd van 16 maanden heeft bereikt. Een teef, waaruit niet eerder pups zijn geboren, mag niet worden gedekt na de dag waarop zij de leeftijd van 72 maanden heeft bereikt.
Hoe lang kan een hond zwanger worden?
De dracht of zwangerschap van de hond – Na een succesvolle dekking wordt de teef zwanger van 1 tot soms wel 15 pups. Vaak hebben grotere honden grotere nesten dan kleine hondenrassen. Een teef is gemiddeld 64 dagen drachtig , maar er bestaat een grote spreiding.
De dracht duurt normaliter tussen de 57-69 dagen. Vaak bevalt een hond wat eerder bij een groot nest. In het begin is de dracht uitwendig nog niet goed zichtbaar. Naarmate de dracht vordert neemt de buikomvang toe.
Natuurlijk hangt dit ook sterk af van het aantal pups dat de hond bij zich draagt. De melkklieren van de teef worden groter en vlak voor de bevalling kan er al melkproductie plaats vinden. De bevalling zelf is een sterke stimulus voor de melkklieren om melk te gaan produceren doordat het hormoon prolactine dan vrijkomt welke ervoor zorgt dat de melkklieren melk gaan produceren en de baarmoeder samentrekt.
Welke leeftijd geen pup meer?
Wanneer wordt een puppy een volwassen hond? – De leeftijd waarop uw puppy een volwassen hond wordt, hangt af van het ras en de grootte. Alle hondenrassen zijn onderverdeeld in vijf grootten: zeer kleine rassen, kleine rassen, middelgrote rassen, grote rassen en zeer grote rassen. Uw puppy wordt een volwassen hond op de volgende leeftijd:
- Zeer kleine rassen (4 kg): 8 maanden
- Kleine rassen (5 – 10 kg): 10 maanden
- Middelgrote rassen (11 – 25 kg): 12 maanden
- Grote rassen (26 – 44 kg): 15 maanden
- Zeer grote rassen (45 kg en meer): 18 tot 24 maanden
De verschillende classificaties om te bepalen wanneer uw puppy een volwassen hond is, hangen samen met de lengte van de groeifase voor rassen van verschillende groottes. Bij honden van grote rassen en zeer grote rassen duurt het veel langer voordat ze volledig volgroeid zijn dan bij kleinere honden, hoewel ze allemaal een intense groeispurt doormaken.
Hoe vaak kan een hond puppies krijgen?
Extra regels voor honden en katten – Fokt u met honden of katten? Houdt u er dan rekening met de volgende extra regels:
- Een hond krijgt in een aaneengesloten periode van 12 maanden maximaal 1 nest.
- Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten. Of maximaal 3 nesten in 24 maanden.
Blijf op de hoogte van ontwikkelingen bij de diersoort waarmee u fokt. Zo kunt u aan de regels blijven voldoen. Fokt u bedrijfsmatig met huisdieren? Dan gelden er voor u meer regels. U leest hierover meer op de pagina Bedrijfsmatig huisdieren houden.
Welke leeftijd hond vruchtbaar?
Met ‘loopsheid’ wordt de periode aangeduid waarin het lichaam van de teef zich voorbereidt om gedekt te kunnen worden. De hormoonspiegels veranderen, waardoor er lichamelijke veranderingen en ook gedragsveranderingen ontstaan. Een teef wordt meestal twee keer per jaar loops, hoewel er rassen zijn waarbij dit maar eens per jaar gebeurt (zoals de Basenji en wolfshonden). De periode van loopsheid duurt gemiddeld ongeveer drie weken.
- Tijdens die drie weken is de teef maar enkele dagen echt vruchtbaar; het is echter niet zo eenvoudig om zeker te weten welke dagen dat zijn;
- De eerste loopsheid treedt op als het teefje in de puberteit is gekomen;
Dit is voor kleinere rassen meestal op een leeftijd tussen zes en tien maanden, voor grotere rassen tussen tien en zestien maanden en voor sommige hele grote rassen soms nog ietsje later. Als een teefje op een leeftijd van twee jaar nog niet loops is geweest, is dat een reden om naar de dierenarts te gaan.
- Teefjes kennen geen menopauze zoals de mens;
- Ze blijven hun hele leven hun cyclus houden en worden dus ook nog op hoge leeftijd loops;
- Wel neemt de vruchtbaarheid af met de jaren;
- De cyclus die de teef doormaakt bestaat uit vier fasen;
Hoe lang elke fase precies duurt kan per ras, per teef en ook per cyclus verschillen. De eerste twee fasen, pro-oestrus en oestrus, worden samen vaak de ‘loopsheid’ genoemd. Pro-oestrus : Dit is een voorbereiding op de vruchtbare periode. Deze fase duurt een paar dagen tot twee weken lang.
De vulva (de uitwendige geslachtsdelen) begint op te zwellen, de teef krijgt bloederige afscheiding en gedraagt zich vaak onrustig. Ze is nog niet bereid om te paren. Oestrus : Dit is de eigenlijke ‘loopsheid’: de periode waarin de eisprong plaatsvindt en de teef dus vruchtbaar is.
Dit duurt zo’n vier tot vijftien dagen. De afscheiding neemt af en de teef is nu wel bereid om te paren. Ze gaat hiervoor staan met haar staart opzij. Behalve voor reuen kan de teef nu ook interessant ruiken voor andere teven. Metoestrus (of post-oestrus) : De teef staat nu geen dekking meer toe.
Dit is de periode dat de teef drachtig is als zij gedekt is. Als ze niet gedekt is, is de teef schijndrachtig (schijnzwanger). Het lichaam keert dan in deze periode langzaam weer terug naar de rusttoestand.
Dit duurt zo’n zes tot tien weken. Anoestrus : Dit is de periode van rust. Dit duurt gemiddeld ongeveer 100 tot 140 dagen. Bij grote rassen kan dit langer duren. Een uitzondering daarop is de Duitse Herder die juist een korte periode van anoestrus heeft. De loopsheid is te herkennen aan uiterlijke kenmerken en aan het gedrag van de teef.
Het is niet bij elke teef even duidelijk te zien wanneer de loopsheid begonnen is. De vulva zwelt op en de teef verliest bloederige afscheiding. Bij de ene teef is dit echter duidelijker merkbaar dan bij de andere.
Sommige teefjes zijn heel schoon en wassen het bloed steeds weg, waardoor u het misschien niet opmerkt, andere doen dit niet waardoor de loopsheid u sneller opvalt. De teef is vaak meer afgeleid, onrustig en soms humeurig. De teef ruikt nu erg aantrekkelijk voor reuen, die haar zullen proberen te benaderen.
Veel aandacht van andere honden kan voor u dus een teken zijn dat u op moet gaan letten! Eerst zal ze hen nog wegjagen, later wil ze paren. Ze zal ook wat vaker plassen om haar geur te verspreiden. Als uw teefje loops begint te worden, is er een aantal praktische zaken om rekening mee te houden.
Uw teefje kan afgeleid en onrustig zijn doordat ze last heeft van haar hormonen. Dit is dus niet de periode om een lastige training te beginnen of hoge eisen aan haar te stellen. Prestaties in sport en training zullen minder zijn en bovendien mag u vaak niet deelnemen aan wedstrijden.
Natuurlijk moet u ook in deze periode geen gedrag toestaan dat u anders ook niet wilt zien, maar overvraag haar in deze periode niet. Dat loopt alleen maar uit op frustratie. Houd uw teefje aan de lijn! Het is moeilijk om te bepalen wat precies de vruchtbare dagen zijn, en om te voorkomen dat ze gedekt wordt, kunt u haar nu niet los laten lopen.
Bovendien is er een risico dat zij wegloopt en veel minder goed luistert dan anders. Loop niet met uw loopse teef door een losloopgebied. Reuen ruiken al van heel ver dat zij loops is en zullen op haar afkomen. En ook al zijn zij normaal gesproken gehoorzaam en goed opgevoed, de werking van hormonen is zo sterk dat hun eigenaar ze vaak niet terug zal kunnen roepen.
- Voorkom dus situaties waarbij uw teefje belaagd wordt door aanbidders en u uw best moet doen om de reuen van haar lijf te houden;
- Om deze reden kan het ook handiger zijn om de uitlaattijd van uw hond wat aan te passen en op minder drukke tijden, in minder drukke gebieden te lopen;
Verschoon regelmatig de dekens uit de hondenmand. Als uw teefje veel last heeft van afscheiding kan het prettig zijn om een loopsheidbroekje te kopen. Dit kan worden aangetrokken als de teef binnenshuis is, waarmee u vlekken op vloer en bekleding voorkomt.
- Denk echter niet dat een broekje uw teef beschermt tegen een ongewenste dekking! Schijndracht is een natuurlijk verschijnsel;
- Dit kan in de natuur gunstig zijn, omdat de niet gedekte teven zo kunnen helpen bij het opvoeden en zogen van de jongen in hun groep;
Hormonaal gezien is elke teef na de loopsheid ‘schijndrachtig’, omdat de hormoonspiegels die tijdens de loopsheid omhoog zijn gegaan, langzaam weer moeten worden afgebouwd. Vaak merkt de eigenaar daar niets van. Bij sommige teven zijn de symptomen echter sterk en lijken op een echte dracht.
De teef kan dan ander gedrag gaan vertonen: speeltjes verzamelen en bezitterig zijn (soms zelfs agressief omdat ze haar ‘pups’ wil verdedigen), erg aanhankelijk of juist humeurig zijn, een nest willen maken, janken, weinig energie hebben, depressief gedrag, minder goed eten en soms minder drinken.
Soms gaat de teef melk produceren, en doordat zij de melkklieren likt, houdt zij dit zelf in stand. De buik is vaak wat opgezwollen. Meestal gaat een schijndracht vanzelf weer over en heeft de teef er niet al te veel last van, maar soms kan ze zich slecht voelen, duurt het erg lang en blijft ze melk geven.
Kan een hond nog dekken als hij gecastreerd is?
Castratie op 2 manieren mogelijk – Als er goede redenen bestaan voor castratie van uw hond, dan kan de reu vanaf een leeftijd van 6 maanden worden gecastreerd. Chirurgisch castreren Bij een chirurgische castratie worden, uiteraard onder narcose, beide testikels van de hond verwijderd.
Aangezien de zaadleiders niet in zijn geheel worden weggenomen, is een reu na de castratie nog gedurende korte tijd vruchtbaar. In deze periode van ongeveer 2 weken kan hij dus nog een teefje drachtig maken.
De testosteronspiegel in het bloed is niet meteen laag na afloop van de operatie, deze hormonen hebben enkele weken de tijd nodig om te dalen. Chemisch castreren Een reu kan niet alleen gecastreerd worden op bovenstaande, onomkeerbare, chirurgische methode, maar ook op een tijdelijke, chemische manier.
- Hierbij wordt er een hormoon-implantaat onderhuids tussen de schouderbladen ingebracht met behulp van een injectienaald, vergelijkbaar met het inbrengen van een identificatiechip;
- Het plaatsen van het implantaat kan gewoon in de spreekkamer gebeuren en aangezien het implantaat vanzelf oplost, is verwijdering na afloop van de werkzame periode niet nodig;
Van dit type implantaat bestaan 2 doseringen, waarbij het kleine en het grote implantaat een werkingsduur hebben van ongeveer 6 maanden respectievelijk ongeveer 12 maanden. Bij sommige reuen kan het effect echter aanzienlijk langer aanhouden! Zodra het implantaat uitgewerkt raakt kan het u opvallen dat de testikels (die klein en zacht waren tijdens de chemische castratie) weer groeien tot hun oude omvang.
In de eerste 2 weken (soms langer) na het plaatsen van het implantaat kan toename van testosteron gerelateerde klachten (bv. seksueel gedrag of dominant gedrag) worden gezien, daarna neemt de testosteronspiegel af.
Onvruchtbaarheid treedt op 6-9 weken na inbrengen van het kleine implantaat en 9-12 weken na inbrengen van het grote implantaat op. Het voordeel van chemisch castreren is dat u kunt kijken of castratie het gewenste effect heeft op uw hond (bijvoorbeeld verdwijnen van de voorhuidontsteking) en of er sprake is van nadelige effecten (verandering in gedrag en/of vachtveranderingen).
Afhankelijk hiervan kunt u besluiten uw hond niet meer te castreren / nogmaals chemisch te castreren / chirurgisch te castreren. Het biedt dus een soort proefperiode! Daarnaast kan chemisch castreren ook ideaal zijn voor honden die we om medische redenen (bijvoorbeeld een ernstige hartaandoening) liever niet onder narcose willen brengen, maar die wel castratie nodig hebben.
Uw dierenarts biedt een passend advies voor uw hond Uw dierenarts kan u, waar nodig in overleg met een hondengedragsdeskundige, in alle rust adviseren of het verstandig is om uw reu te laten castreren en of u daarbij het beste (eerst) kunt kiezen voor chemische castratie of direct voor chirurgische castratie.
Hoe vaak moet je een hond laten dekken?
De dekking – Een teef wordt gemiddeld tweemaal per jaar loops. Cupidog hanteert voor het laten dekken van teven onder de 25 kilo een minimumleeftijd van 18 maanden. Voor teven boven de 25 kilo stellen we een leeftijdsgrens van 24 maanden. Dit doen we omdat grote honden vaak later volgroeid zijn.
Je teef kan dus doorgaans gedekt worden vanaf haar derde of vierde loopsheid. Om je hond te laten dekken, moet je haar eerst aanmelden op de Cupidog-site. Daarna kun je op zoek gaan naar een geschikte reu.
Dier&Recht helpt je daarbij. Voor de dekking gaat de teef meestal naar het huis van de reu; dan is de kans dat ze hem toelaat het grootst. Een hond is vruchtbaar aan het einde van de loopsheid. Voor de grootste kans op een geslaagde dekking kun je haar het beste twee keer laten dekken: tussen de 9 e en de 11 e dag en tussen de 11 e en de 13 e dag van de loopsheid. .
Hoe kun je zien of je hond gelukkig is?
Een hond kan jou helaas niet vertellen dat hij gelukkig is. Toch kun je aan de lichaamstaal van een hond duidelijk zien wanneer hij gelukkig is, namelijk als hij oogcontact met je zoekt en blij kwispelt. Dit is echter een momentopname. Wij noemen dit dan ook eerder ‘blij’ dan ‘gelukkig. ‘ Gelukkig zijn is volgens ons een emotie over de lange termijn.
In deze blog proberen wij te beschrijven of je kunt merken wanneer een hond gelukkig is op de lange termijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat je jouw hond gelukkig maakt en houdt. Een gelukkige hond is volgens ons te herkennen aan gezond gedrag.
Gezond gedrag betekent volgens ons dat de emoties van de hond in balans zijn. De hond vertoond geen onverklaarbare momenten van extreme agressie, angst of onzekerheid. Ook vertoont de hond geen langdurige hyperactiviteit. Dit betekent overigens niet dat je hond zich niet een keer mag misdragen.
Welke leeftijd wordt een hond rustiger?
Conclusie – Een puppy of jonge hond vol met energie die heel erg druk doet kan soms iets teveel van het goede zijn. Zelfs voor de meest toegewijde hondenliefhebbers. Het belangrijkste om in gedachte te houden is dat een actieve hond een gezonde hond is.
- Dat is in ieder geval een mooi gegeven;
- Routine, training, voldoende beweging en de hond mentaal uitdagen zijn allemaal dingen die je door de drukke periode van je jonge hond kunnen krijgen;
- Uiteindelijk zal jouw hond rustiger worden;
Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen..
Hoe oud is een senior hond?
Uw hond begint wat grijs te worden om zijn snoet en is misschien wat minder actief dan vroeger. Hij wordt oud, maar wanneer is een hond oud ofwel senior? Vaak wordt gesteld dat een hondenjaar gelijk staat aan zeven mensenjaren, echter dit verschilt per ras of grootte.
- Gemiddeld ligt de leeftijd waarop uw hond senior wordt rond zijn 7e levensjaar;
- Het verouderingsproces kan niet worden voorkomen, wel kunt u in veel situaties het functioneren van uw senior huisdier verbeteren en/of ondersteunen;
Daarnaast kunt u gezondheidsproblemen voorkomen door preventieve maatregelen te nemen: vaccinatie, parasietenbestrijding, aangepaste voeding en gebitsverzorging. Voldoende beweging en spel zorgen er ook voor dat uw dier lichamelijk en geestelijk fit blijft.
Hoeveel pups mag je belastingvrij fokken?
Het Besluit houders van dieren Voor honden is dat 1 nestje per 12 maanden. Katten mogen per 12 maanden 2 nestjes werpen en maximaal 3 in een periode van 24 maanden.
Wat is een normale prijs voor een puppy?
Aankoopprijs puppy – Sommige mensen schrikken van de aanschafprijs van een pupje. Om enige referentie te hebben, vraag je best zoveel mogelijk rond aan mensen die je kent met hetzelfde ras hoeveel zij betaalden. Voor een puppy uit het asiel betaal je ongeveer 100 euro.
Een raspup van een erkende fokker kost al snel honderden euro’s. Voor een kleine rashond mag je vanaf 400 euro rekenen. De prijzen van grote rashonden kunnen oplopen tot 1000 euro of meer. Het is je goed recht om meerdere fokkers te bezoeken en prijzen te vergelijken.
Alles hangt natuurlijk af van de kosten die de fokker vooraf maakte voor de pup. Een puppy wordt door de dierenarts van de kweker klinisch onderzocht, gechipt, gevaccineerd en meestal nog ontwormd. Daarnaast mag je het dagelijks onderhoud en de voeding niet vergeten.
Deze kosten worden doorgerekend. Op het internet vind je hondjes terug die soms de helft goedkoper zijn dan de honden van een stamboekfokker. Laat je niet verleiden door die aanbiedingen. Ga zorgvuldig na of deze laaggeprijsde pups voldoen aan alle voorwaarden.
Zijn alle vaccinaties correct toegediend? Is de pup ontwormd en gechipt? Voldoen beide ouders aan de gezondheidseisen die vandaag door de wetgever gesteld worden? Zijn de pups gesocialiseerd? Groeiden ze op in een prikkelrijke omgeving? Kan je de moeder van de pups zien? De aankoopprijs is slechts een onderdeel van de kostprijs van een hond.
Hoe oud moet een Dekreu zijn?
De voorwaarden op een rijtje – Allereerst moet de reu in bezit zijn van een officiële FCI-stamboom en twee normaal ingedaalde testikels hebben. Voordat hij mag dekken moet aan álle voorwaarden van het VFR voldaan zijn en moet hij de minimale leeftijd van 15 maanden bereikt hebben.
Waar wordt een hond geil van?
Oorzaken van opwinding kunnen zijn: –
- Associaties (ontstaan door ons toedoen, de hond is bewust of onbewust zijn gemoedstoestand gaan koppelen aan een bepaalde handeling omdat hij toen een gewenst effect kreeg, een speeltje, een voertje, aandacht etc)
- Jouw energie (wat je uitstraalt, hoe je je voelt)
- Ras (er kunnen rassen zijn die sneller omhoog schieten in hun energie dan andere rassen)
- Te snel iets verwachten van je hond
- Gebrek aan slaap
- Stress
- Onduidelijkheid (hond begrijpt niet wat er verwacht wordt van de hond)
- Niet goed aangeleerde vaardigheden
- Belonen vanuit opwindin g (dus associatie)
- Hond heeft nooit geleerd om weer rustig te worden
- Hond wordt niet begeleid naar een rustige gemoedstoestand
- Hond wordt constant blootgesteld aan stress en krijgt niet de kans om die stress kwijt te raken
- Enzovoort
Kan een hond zwanger raken zonder vast te zitten?
teef kan zeker gedekt worden zonder vast zitten. Heb al van vele fokkers gehoord dat ze zonder vast zitte (koppeling) toch 10 pups hadden bijv. Echter heeft ze al 3 weken gebloed en toen 5 dagen niet of was ze precies op de dekrijpe dagen (dan vloeien ze ook minder volgens mij).
Hoe lang laat een teef zich dekken?
Het bepalen van het juiste dekmoment bij de teef. G emiddeld worden teven eens in de zes maanden loops. Bij kleine honden is het loopsheid interval vaak korter en bij reuzenrassen wat langer. T ijdens deze loopsheid is de teef maar enkele dagen bereid zich te laten dekken en ook maar enkele dagen vruchtbaar.
- Voor een fokker is het dus van essentieel belang om dit handjevol vruchtbare dagen van zijn teef te herkennen, immers een gemiste dekking betekend een vertraging in het fokprogramma van een half jaar;
- Nu zal de loopsheid zelf niet gauw gemist worden, de teef verliest bloed, de vulva is opgezwollen en ze is aantrekkelijk voor reuen;
Echter het juiste dektijdstip bepalen is veel moeilijker, zeker als er geen (ervaren) dekreu in de buurt is. Gelukkig is er een betrouwbare test op de hoeveelheid progesteron ( zwangerschapshormoon) in het bloed van de teef. Aan het begin van de loopsheid is er een lage progesteronwaarde.
Deze waarde stijgt snel vlak voor en tijdens de eisprong. Meestal is een teef dekrijp op de dertiende dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen. In de praktijk zien we teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering.
Hierbij noemen we de dag dat de teef bloed gaat verliezen de eerste dag van de loopsheid. Het juiste moment om te dekken is er als er een eisprong volgt. Het bloeden wordt dan minder, de zwelling van de vulva is maximaal en de teef is “dekrijp”. Ze zal zich aanbieden aan de reu, waarbij ze haar achterkant presenteert en de reu toestaat de vulva te besnuffelen en te likken.
Ook zal ze stil blijven staan als de reu haar bespringt. Bij sommige teven kan het dekmoment door diverse oorzaken erg lastig te bepalen zijn. Soms is er amper vulvazwelling en bloedverlies. Een heel angstige of dominante teef kan ontwijkend op de reu reageren, waardoor er geen dekking mogelijk lijkt.
Als het dekoptimum dan maar bekend is dan kan Kunstmatige Inseminatie ( KI) worden toegepast. De resultaten zijn over het algemeen iets minder goed ( ongeveer 80% drachtigheid) dan na een natuurlijke dekking ( ongeveer 90% drachtigheid) wanneer in beide situaties een progesteronbepaling wordt gedaan.
- Ook voor teven die naar een reu moeten worden gebracht die niet in de buurt woont is het verstandig om het dekmoment middels progesteronbepaling te bepalen;
- Hoewel het ook heel vaak goed gaat als de teef een paar dagen “op bezoek gaat” bij de reu;
Maar vaak is deze situatie niet gewenst door de reu of teef eigenaar. Normaliter laten wij op dag 7 of 8 de eerste keer progesteron bepalen. Het progesterongehalte is in het begin van de loopsheid ( de pro-oestrus) laag. Meestal onder de 2 ng/ml. Tijdens de ovulatie stijgt de waarde snel naar een waarde van 4-8 ng/ml.
Het is belangrijk om te weten dat eicellen 2-3 dagen nodig hebben om te rijpen na de eisprong voor een optimaal dekmoment. Sperma heeft ook een rijpingsfase nodig en is in staat om een teef tot 4-6 dagen na een dekking te bevruchten.
Te vaak en te snel dekken is dus niet verstandig! Wij geven bij de onderstaande waarden de volgende adviezen: Progesteronwaarde lager dan 2 ng/ml- na 2 dagen hertesten. ( soms zelfs na 3 dgn) Progesteronwaarde van 3-7 ng/ml- na 1 dg hertesten Progesteronwaarde 8-9- de volgende dag dekken Progesteronwaarde > 10 ng/ml dan dezelfde dag dekken.
- Andere methoden, zoals het maken van uitstrijkjes, of glucosebepalingen in vaginaal slijm geven wel een indruk of de teef loops is, maar zijn beslist niet betrouwbaar voor dektijdstipbepaling;
- Wij kunnen de progesteron waarde in de kliniek vaststellen;
Hierdoor hebben met ongeveer 1. 5 uur al een uitslag (dit kan in het weekend wat langer duren). Wilt u een afspraak maken om de progesteron waarde van uw teef vast te stellen, bel dan met 0341-353451. Daan Kranendonk , Dierenkliniek Putten.
Hoe weet je of de dekking gelukt is?
De meest betrouwbare methode om de dracht vast te stellen is met behulp van echografie. Vanaf dag 21 is het in theorie mogelijk met echo te zien of een teef zwanger is. Omdat het erg lastig is exact te bepalen wanneer de eisprong plaats heeft gevonden adviseren wij dit later te doen.
Hoe kun je merken dat je hond zwanger is?
Symptomen van een drachtige hond – De volgende symptomen kunnen erop wijzen dat je hond zwanger is:
- Tepels zwellen op en worden beter zichtbaar rond 25 tot 30 dagen na de bevruchting
- 1 maand na dekking is er soms vaginale uitscheiding
- Buik zwelt op en dus ook een toegenomen gewicht
- Gedrag van een drachtige hond kan veranderen; soms lijken ze depressief en eten ze niet
- Kort voor het werpen zal ze waarschijnlijk nestgedrag vertonen
Kan een puppy zwanger worden?
Honden kunnen zwanger worden tijdens hun vruchtbare dagen, die vallen in een periode die men de ‘loopsheid’ noemt. Die periode doet zich ongeveer om de acht maanden voor en kan tot drie weken duren. Tijdens de loopsheid kan de hond zich anders gaan gedragen.
Hoe kun je zien dat een hond zwanger is?
Als ze ongeveer 6 weken zwanger is, worden de tepels groter en donkerder. Het kan voorkomen dat er wat melkachtige druppels uit de tepels komt. De laatste twee weken van de zwangerschap kan je de groeiende pups vaak zien bewegen in de buik van de hond.