Uitjes Waar De Hond Mee Mag?

Uitjes Waar De Hond Mee Mag
Varen met je hond – Is jouw hond een echte waterrat? Ga dan eens samen gezellig een dagje varen! Op veel plekken in Nederland kan je een bootje of een kano huren waarbij je de hond mag kan nemen. Ga bijvoorbeeld eens een dagje toeristisch op stap naar Giethoorn of de Biesbosch. .

Waar kan de hond mee naar toe?

Nederlandse dagattracties waar huisdieren zijn toegestaan

Pretpark Huisdier toegestaan Verplicht aangelijnd
Avonturenpark Hellendoorn Ja Ja
De Valkenier Ja Ja
De Waarbeek Ja Ja
Drievliet Ja Ja

.

Wat doe je de hele dag met een hond?

Verveling bij onze huisdieren Wellicht staat u er niet bij stil dat onze huisdieren, dan spreek ik hoofdzakelijk over onze kat en hond, zich stierlijk kunnen vervelen bij ons thuis. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat onze huishond gemiddeld 17 uur per dag slaapt en onze huiskat doet daar niet voor onder! Verveling kan een gevolg zijn van een prikkelarme omgeving of van prikkels die als saai, eentonig of repetitief ervaren worden. 2x per dag een bak eten voor je neus Als voorbeeld noem ik de hond die 2x per dag een bak met eten voor zijn neus gezet krijgt en er niets voor hoeft te doen, alleen zijn kop erin te steken en op te eten. En dat terwijl je net uren achter elkaar hebt liggen slapen omdat je baasje uit werken is geweest. 3x per dag hetzelfde rondje mag lopen, dezelfde honden tegenkomt en dezelfde luchtjes keer op keer weer ruikt. Op deze manier wordt je als hond niet echt gestimuleerd om zelf acties te ondernemen. Nu zult u denken: ” zo erg zal het toch wel niet zijn?” Nu, ik kan u verzekeren dat ik deze honden niet graag de kost zou willen geven! Het is logisch dat verveling bij onze hond en/of kat veel sneller optreedt dan bij mensen. Wij werken, lezen een krant, gaan uit, kijken TV of besteden een aantal uren per week aan sport, achter de laptop etc. Onze huisdieren daartegenover zijn voor een groot deel afhankelijk (gemaakt) van ons. Wij hebben een volle agenda, onze huisdieren een lege.

 1. Verveling kan ook optreden als de leuke, interessante dingen om te doen niet kunnen of mogen worden uitgevoerd;
 2. En zeker als je dan ook nog eens afgeleerd wordt om na te denken, dan wordt het wel erg saai en kan ons huisdier in een depressie belanden waarbij ze lusteloos worden en zelfs ziek kunnen worden;

Onze hond/kat als toegevoegde waarde Heel vroeger, toen onze hond nog in het wild leefde, moesten ze voor zichzelf zorgen om te kunnen overleven, waarbij het leven in een roedel van essentieel belang was. Wilde honden gingen samen op jacht en beschermden elkaar tegen grotere roofdieren.

Maar er kwam een tijd dat de mens ontdekte dat zo’n hond getraind kon worden om o. vee te drijven en te beschermen. Ondertussen is onze huishond een toegevoegde waarde geworden en bied ons bescherming en gezelschap.

Voor de tegenwoordige hond is het mensengezin de roedel geworden en moeten ze ons volgens mij als de meest fantastische jagers zien want een paar maal per week komen we thuis met tassen vol eten! Dat neemt niet weg dat hun instinct nog steeds aanwezig is dus als ze de kans krijgen om te jagen in uw huis, zullen ze het zeker niet laten en menig biefstuk is zo al van het aanrecht verdwenen! Bij thuiskomst ligt de hele inhoud van de vuilnisbak door uw keuken? Uw hond is lekker op jacht geweest. Dit geldt natuurlijk ook voor uw kat! Het najagen van een propje, een cadeautje in de vorm van een dode muis voor uw deur of minutenlang staren naar uw aquarium met alle gevolgen van dien! Honden zijn roofdieren, aaseters en opportunisten. Bedelen aan tafel, graven enorme gaten in uw tuin, slopen uw meubilair en jagen indringers weg, de postbode weet er alles van! Vaak wordt dit alles als probleemgedrag gezien maar in de ogen van uw hond is het de normaalste zaak van de wereld en heeft dat gedrag maar 1 doel: overleven.

Het (prooi)schudden met speeltjes of voorwerpen? Ze volgen gewoon hun instincten om hun prooi tot zwijgen te krijgen zodat ze deze lekker kunnen oppeuzelen. Wanneer u dus speelt met uw hond moet u zich bedenken dat dit alles niet zomaar een spel is, het is in feite zijn natuurlijke gedrag wat u ziet, lekker jagen! Maar wat als uw hond daar geen ruimte toe krijgt? Omdat u te druk bent? Een van de vele gehoorde excuses van ons is: we zijn zo druk, we hebben zo weinig tijd.

Wist u dat de drukste man van de wereld, Barak Obama, elke dag gemiddeld 1,5 uur besteed aan sporten? En dat terwijl hij ook hij maar 24 uur in een dag heeft. Als hij hier tijd voor kan vrijmaken, dan kunnen wij, met ons in onze ogen drukke bestaan, toch wel wat extra tijd besteden aan onze huisdieren lijkt me zo! Tijd heb je nooit, tijd moet je maken. Spelen met je huisdier is een prima manier om overtollige energie kwijt te raken en dat is heel belangrijk voor aangepast gedrag. Onze huisdieren moeten de kans krijgen te spelen om lekker in hun vel te zitten. En om niet te dik te worden natuurlijk! En hoe zit het dan met mijn hond/kat? Hoe weet je nu of je hond of kat zich verveeld? Honden die zich vervelen uiten dit meestal door overal op te gaan kauwen, uw eigendommen zijn niet meer veilig, schoenen, meubels, voorwerpen en zelfs het behang moet eraan geloven. Ik ben ooit bij mensen geweest waarbij de hond de hele gang gestript had, de vloer, het behang, de verf op de deuren tot de vloerbedekking van de trap toe! Maar er kan ook ongewenst gedrag optreden zoals veel aandacht vragen, onzindelijkheid, ongehoorzaamheid, blaffen of niet alleen kunnen zijn. Dit kan zelfs nog een graatje erger: probleemgedrag zoals overmatig likken aan de (voor)poten, staartjagen, zelfverminking etc. Bij katten kan dit zich uiten in sloopgedrag, sproeien, agressie of juist lusteloosheid, onzindelijkheid met andere woorden: probleemgedrag wat voor het dier welzijn verlagend kan werken met alle nare gevolgen van dien.

 • Onze hond/kat raakt gefrustreerd als je voortdurend hun natuurlijke behoefte om te jagen, snuffelen, spelen en rusten onderdrukt;
 • In de natuur is van alles te doen! Dieren in de natuur vervelen zich eigenlijk nooit, er is altijd wel iets te doen, te ruiken, te zien, te horen, te voelen en/of te proeven;
See also:  Wat Doen Als Je Hond Stikt?

De hele dag zijn ze druk met voedsel vergaren, spelen, jaagspelletjes en natuurlijk ook wel rustgedrag. Maar onze hond of kat die als huisdier bij ons leeft hoeft niet zo veel meer te doen, de rollen zijn tegenwoordig omgedraaid. Wij werken nu! Twee soorten verveling Als we het hebben over verveling, dan kun je je op 2 manieren vervelen, fysiek of mentaal (hopelijk niet allebei tegelijk!) Sommige rashonden/katten hebben meer fysieke uitdaging nodig, terwijl er ook dieren zijn die juist blij worden van mentale stimulatie. Belangrijk bij de aanschaf van uw huisdier is het dus zaak te weten waar uw beider voorkeuren liggen en of u aan de behoefte van uw huisdier kan voldoen. Als u bijvoorbeeld een jachthond leuk vindt, maar niet voldoende tijd ervoor kunt vrijmaken om er jachttraining mee te gaan doen, of een hond aanschaft maar 5 dagen per week 8 uur werkt, kunt u er vergif op innemen dat uw hond zich stierlijk gaat vervelen, zijn energie niet kwijt kan in fysieke arbeid met als gevolg dat uw huiskamer omgetoverd gaat worden in een oorlogsgebied! En dan is het nog erger als u dan besluit de hond maar in een bench te doen, wat veel mensen adviseren, want dan kan hij niet meer slopen toch? Helaas heb ik ook hierbij voorbeelden gezien van honden die zich door de bench heen hadden gevreten, tot bloedens toe.  De enige manier om verveling tegen te gaan is om deze fysiek en/of mentaal bezig te houden. Bezigheids “therapie” voor de kat Eigenlijk maakt het niet zoveel uit wat u met elkaar gaat doen, als het maar leuk is voor beiden! Het hoeft ook geen handenvol geld te kosten, een eenvoudig toiletrolletje kan voor uw kat een prachtig middel zijn om het jachtinstinct op te roepen en uren hiermee bezig te zijn. Of wat te denken van een zelfgemaakt papieren propje waar ze uren achteraan kunnen jagen door er met hun pootje tegenaan te blijven slaan. Hengeltjes met speelgoed zijn te verkrijgen in een dierenspeciaalzaak en kosten de kop ook niet. Kijk wel uit dat u dit soort dingen niet onbewaakt laat hangen, want sommige speeltjes bevatten een elastiekje en uw kat kan hierin makkelijk verstrikt raken! Of wat dacht u van een eierdoosje? U kunt, in plaats van de brokjes in een bakje onbeperkt aan te bieden, deze in de holletjes van het eierdoosje doen en dan genieten van het schouwspel van het gehengel naar de brokjes! Eten verstoppen is altijd een leuke bezigheid voor de kat! Of hang eens een paar plankjes aan de muur.

 • Een van de oorzaken kan zijn dat u het niet goed heeft aangeleerd maar de andere kan wel degelijk zijn dat uw huisdier zijn energie niet kwijt kan en zich verveeld;
 • Ook bij katten werkt het zo helaas;
 • Verveling leidt tot fysieke en mentale onderstimulatie;

Een kat zit graag hoog! En mocht u er iets meer voor over hebben: er zijn heel veel leuke spelletjes op de markt, kijk maar eens bij: www. catcetera. nl Bezigheids “therapie” voor de hond Ook hierbij maakt het niet zoveel uit wat u samen gaat doen, als u er samen maar plezier in heeft! Er zijn heel veel leuke dingen te leren aan honden: de krant ophalen, een deur openmaken, uw sloffen brengen etc. Ook kunt u snoepjes in huis verstoppen en de hond deze laten zoeken (maak het in het begin niet te moeilijk) Uit onderzoek is bewezen dat geestelijk moe maken net zoveel energie kost als lichamelijke arbeid. Dus verstop het eten in een Activity Toy (speeltje waar je voer in kunt doen) zoals een Kong, een puzzel, een activity ball of Buster Cube, afijn, er zijn heel veel speeltjes in de handel! Ook apporteer- en trekspelletjes zijn favoriet. Ga een behendigheidscursus doen, Flyball, ga samen speuren of op een gehoorzaamheidscursus.

Op deze manier maakt u van uw maatje een hulphond! Er zijn heel veel boeken op de markt met leuke hondenspelletjes er in. Of kijk eens op internet. Door samen iets aan hondensport te doen is niet alleen gezond voor u beiden, maar het versterkt ook nog eens de band samen! En u zult merken dat het ongewenste gedrag zal verdwijnen want uw huisdier heeft wel wat andere dingen aan zijn kop! Spelen met elkaar is belangrijk, want een hond die zich verveelt en geen kauwspeeltjes heeft vindt anders wel iets anders om zijn lusten op bot te vieren.

En wissel af met de wandelingen, laat uw hond ook eens uitvoerig overal aan snuffelen, zijn neus is heel gevoelig en hoe leuk is het als je op ieder hoekje een ander geurtje mag ruiken. Of neem koekjes mee naar het bos en verstop deze onder een plant! Hieronder volgt een voorbeeld van een therapie bij een hond met verlatingsangst: En als uw hond dan toch blijft slopen? Dan is er iets heel anders aan de hand! Wellicht heeft uw hond nooit goed geleerd alleen te zijn. Dit komt helaas vaak voor bij honden, verlatingsangst. Belangrijk bij het weggaan is in eerste instantie het afscheid niet belangrijk te maken. Honden in het wild staan ook niet eerst een half uur de rest van de roedel uit te zwaaien als ze weggaan op jacht. Maar zomaar weglopen is ook niet de bedoeling. Maak het niet te zwaar, geef iets heel lekkers en ga, zeker in het begin bij het goed aanleren, niet meteen de deur uit.

Blijf in huis en laat uw hond u niet overal achterna lopen, maar vraag hem naar zijn bench (of kleed) te gaan, geef hem het lekkers en loop even weg, sluit de deur achter u. Kom vrij snel weer terug en ga dit oefenen waarbij u steeds iets langer wegblijft.

Pas als het in huis lukt, mag u even naar buiten gaan en bouw de tijd weer op. Ga ook oefenen met de vertreksignalen, met andere woorden: schrijf eens op wat u allemaal doet voordat u de deur uit gaat. Schoenen aan, jas aan, sleutels pakken, radio aan, tas pakken etc.

Als u deze signalen gewoon gaat oefenen (dus alsof u weggaat maar gewoon thuis blijft, evt. met uw jas aan weer in de bank gaat zitten en even de krant gaat lezen) zal uw hond deze signalen niet meer als voorbode gaan zien en rustiger worden.

Ook bij thuiskomst: maak er geen poppenkast van! Gewoon binnenkomen, overenthousiaste begroetingen negeren, niet kijken, niet praten, niet aanraken. Vervolgens wachten tot uw hond gekalmeerd is, deze dan bij u roepen (niet zelf ernaar toe gaan) en even kort een aai, beloning. Stress en verveling Stress is een gevolg van verveling, dieren raken gestrest als ze geen invloed kunnen uitoefenen op situaties in hun omgeving. Vaak zit er ook nog angst bij dus als u de tips wilt uitvoeren om verveling tegen te gaan, laat uw huisdier dan op een langzame, rustige en gecontroleerde manier kennismaken met nieuwe dingen en beloon uitbundig als deze initiatief toont. Zeker bij honden die al lang niet uitgedaagd zijn om te spelen of zelf dingen te moeten ontdekken, zult u merken dat het wel even kan duren voordat hun interesse gewekt is.

 • Op die manier wordt het heel gewoon dat u weggaat en weer terugkomt;
 • Heel vaak zie ik dieren ook echt oogcontact maken met hun baas zo van: ” ja maar, wat moet ik hier nou weer mee?” Of : ” baas help me eens even!” Doe dat dan alstublieft! Help uw huisdier de goede richting in te slaan, hoe fijn is het om een bevestiging te krijgen van hetgeen je doet, hoe onprettig is het als iemand je gewoon laat vallen terwijl je je best doet om iets nieuws te leren;
See also:  Hoe Krijgt Een Hond Blaasontsteking?

Neem ook ruim de tijd om je huisdier de nieuwe speeltjes te laten verkennen en wissel af zodat ze niet een hele week met hetzelfde opgezadeld zitten. Hou het boeiend voor ze. Gebruik verschillende manieren om je hond te voeren, die bak met eten is zo saai.

Een aantal stress signalen zijn: overmatig likken, hijgen, piepen, uitschudden, pootje heffen, bek aflikken, tongelen (puntje van de tong uitsteken). Om overmatige stress (of ongezonde stress, want stress kan ook goed zijn: een mate van stress is noodzakelijk om te overleven namelijk) te voorkomen of te reduceren is spel heel noodzakelijk! Mensen en huisdieren zijn uniek in de zin dat we ons hele leven blijven spelen en het feit dat we dat samen blijven doen, vormt een heel belangrijk onderdeel in onze bijzondere relatie samen.

Net als wij moet een huisdier zich voldoende kunnen ontspannen en plezier maken om zo het welzijn te waarborgen. Wel is het van groot belang dat u zelf aangeeft wanneer het tijd is om te spelen en wanneer er gestopt gaat worden, anders krijgt u een heel opdringerig dier die constant met speeltjes aan komt dragen. Een opgewonden hond kan namelijk de controle verliezen en te weinig controle kan ook nog eens leiden tot agressie. Rest me nog u een heel lang, gezond, zowel fysiek als mentaal, gelukkig leven te wensen en natuurlijk heel veel plezier samen! Toinny Lukken Praktijkmanager en Gedragstherapeut voor dierentuindieren en honden.

Welke musea mag hond mee?

Wat te doen in Belgie met hond?

Waar mogen honden niet naar binnen?

U mag huisdieren, zoals een hond of kat niet toelaten in ruimten van uw restaurant, café of supermarkt waar levensmiddelen worden bewerkt of opgeslagen. U mag assistentiehonden toelaten in het gedeelte vóór de toonbank van uw slagerij, bakkerij of ijssalon als er een goede afscherming is tussen bereidingsruimte en verkoopgedeelte.

Waarom ligt een hond bij je voeten op bed?

Mag een hond op de bank of op bed slapen? – ” Een hond mag niet op de bank of op het bed! ” (dit is natuurlijk grote onzin !) Ja, een hond mag gerust op de bank of op je bed laten slapen. Sommige mensen zijn bang dat een hond dominant wordt, maar honden zijn helemaal niet bezig met dominantie.

 1. Google maar eens op ‘dominantie theorie achterhaald’;
 2. In het boekje: ‘” Je hond liefdevol opvoeden en begeleiden ” kun je daar veel meer over lezen;
 3. Een hond komt graag bij liggen omdat een hond van gezelschap houdt;

Op bed slaapt een hond graag bij je, zo slapen veel honden bij het voeteneind of de hond komt tegen je aan liggen. Sommige mensen vragen zich af: “waarom gaat een hond op mijn voeten liggen?” Dit komt omdat een hond fysiek contact zoekt. Een hond is van nature een sociaal wezen is, is het vaak stressvol om de hond alleen beneden te laten slapen, zonder de aanwezigheid zijn baasje.

 • Het is natuurlijk geen ramp als je écht niet wil jouw hond op de bank of op jouw bed ligt;
 • Wat kun je doen? Je kunt zorgen voor een comfortabele slaapplaats die bij je in de buurt staat , zodat jouw hond wel het gevoel heeft dat hij veilig kan slapen in de buurt van jou;

Hierdoor zal een hond beter en dieper slapen. Dit zorgt er ook voor dat honden minder gestrest zijn omdat in de slaap prikkels beter verwerkt worden door de betere kwaliteit slaap.

Wat betekent het als je hond je gezicht likt?

Waarom likken honden? Honden likken hun soortgenoten als teken van onderdanigheid en zo krijgt het baasje, als hoofd van de roedel, vaak een gepaste tongzoen. De helft van de Nederlandse hondenbezitters kan zo’n kus wel waarderen en laat zich door hun hond in het gezicht likken.

Wat betekent het als je hond je aanstaart?

Wederzijds staren – Staren heeft bij dieren meestal als betekenis om gezag en dominantie te tonen. Bij een hond heeft het staren een vriendelijke bedoeling. Wanneer een hond en mens naar elkaar staren geeft het een gelukkig gevoel voor beide. Honden stammen af van wolven, maar deze dieren zien staren als bedreiging. Fotocredits:  Headerfoto:  exies   Uitjes Waar De Hond Mee Mag Elke week nieuwe inspiratie en tips!.

Waar wandelen met hond zonder leiband?

Waar mogen honden mee naar toe Belgie?

TABEL: Een handig overzicht van de pretparken waar je huisdieren welkom zijn – In deze tabel vind je een overzicht van welke attractieparken huisdieren toegelaten en of er een kennel aanwezig is. Eventuele extra kosten worden erbij vermeld.

Park Huisdier toegestaan in het park Aan de leiband Extra kost huisdier Kennel aanwezig Extra kost kennel
Bobbejaanland Ja Ja €3 Nee /
Bellewaerde Nee / / Ja Gratis
Walibi Belgium Nee / / Ja Gratis
Plopsaland De Panne Nee / / Nee /
Plopsa Coo Ja Ja Gratis Nee /
Plopsa Indoor Hasselt Nee / / Nee /
Boudewijn Seapark Brugge Nee / / Nee /
Mini-Europe Nee / / Nee /
Comics Station Antwerp Nee / / Nee /

.

Waar kan je mooi wandelen met de hond?

Hoe kun je zien of je hond gelukkig is?

Uitjes Waar De Hond Mee Mag Een hond kan jou helaas niet vertellen dat hij gelukkig is. Toch kun je aan de lichaamstaal van een hond duidelijk zien wanneer hij gelukkig is, namelijk als hij oogcontact met je zoekt en blij kwispelt. Dit is echter een momentopname. Wij noemen dit dan ook eerder ‘blij’ dan ‘gelukkig. ‘ Gelukkig zijn is volgens ons een emotie over de lange termijn.

 1. In deze blog proberen wij te beschrijven of je kunt merken wanneer een hond gelukkig is op de lange termijn en hoe je ervoor kunt zorgen dat je jouw hond gelukkig maakt en houdt;
 2. Een gelukkige hond is volgens ons te herkennen aan gezond gedrag;
See also:  Hoe Leer Je Blaffen Af Bij Een Hond?

Gezond gedrag betekent volgens ons dat de emoties van de hond in balans zijn. De hond vertoond geen onverklaarbare momenten van extreme agressie, angst of onzekerheid. Ook vertoont de hond geen langdurige hyperactiviteit. Dit betekent overigens niet dat je hond zich niet een keer mag misdragen.

Wat kan je doen met je hond thuis?

Hersenwerk – Ook wel brainbreakers genoemd. In en om je huis met je legio mogelijkheden om je hond aan het denken te zetten. Dat vraagt veel meer energie dan een stuk mee rennen met jou. Bijvoorbeeld een brokje verstoppen in een prop krantenpapier, of dicht gevouwen closetrolletje en geef daarna het commando zoek geef. Lees meer over hersenwerk in het artikel Daag je hond uit met een puzzel! Uitjes Waar De Hond Mee Mag Uitjes Waar De Hond Mee Mag .

Wat vinden honden wel en niet leuk?

Wat vinden honden het leukst?

Of je nu wel of niet van goede voornemens houdt, het is altijd een goed plan om leuke, nieuwe dingen te ondernemen met je hond. Pawshake heeft 12 activiteiten op een rij gezet, één voor elke maand, die je samen met je hond kunt doen. Honden zijn hele intelligente dieren, en het is goed voor hun gezondheid en welzijn om ze aan het werk te zetten en nieuwe prikkels aan te bieden.

Omdat je deze activiteiten samen kunt doen, is het ook nog eens heel goed voor jullie onderlinge band. Januari: naar het strand Als je bent uitgebuikt van de oliebollen is dit een fijne tijd om naar het strand te gaan.

Lekker uitwaaien, ruige golven maar vooral: volop toegang voor honden! Op de meeste stranden mogen honden in de winter lekker los. Neem een balletje mee, en voor na afloop een fles water, een drinkbak en een handdoek om je hond droog en warm te maken. Uitjes Waar De Hond Mee Mag Februari: puzzelen Honden worden niet alleen moe van lichaamsbeweging, maar ook van hersenwerk! Zet ze aan het denken en ze worden écht uitgedaagd. Je kunt bij de dierenspeciaalzaak speciale puzzels kopen, maar je kunt ook zelf aan de slag. Verstop snoepjes in een zelfgemaakte deken van fleece-repen of knutsel deze hondenspeeltjes. Maart: hondenspeeltuin Als alternatief op je reguliere wandeling. In een hondenspeeltuin kan je hond volop ravotten, er zijn vaka speeltoestellen, water, zand en natuurlijk veel andere honden.

 • Er zijn o;
 • hondenspeeltuinen in Rotterdam, Ede, Amsterdam, Deventer en Nijmegen;
 • April: hondensport Heeft jouw hond veel interesse in apporteren, houdt hij van spelletjes, commando’s opvolgen, vindt hij het leuk om op boomstammetjes te springen en lekker te rennen? Dan is hondensport misschien wel iets voor jullie;

Hondensporten zoals flyball, agility (behendigheid) en apporteren zijn hartstikke leuk voor hond en baas. Je leert je hond iets nieuws waardoor hij echt wordt uitgedaagd, en hij zal het geweldig vinden om samen met jou dit te doen! Zoek naar een leuke hondenschool bij jou in de buurt, en misschien heb je er een leuke nieuwe hobby bij? Uitjes Waar De Hond Mee Mag Mei: apporteren Vind je een hondenschool een stap te ver? Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag met sport en spel. Ga lekker naar het strand of bos en leer je hond apporteren. Gebruik geen tak, dat is gevaarlijk, maar een veilige hondenbal. Oefen steeds een paar minuten (geen uren achter elkaar, het moet wel leuk blijven!) en beloon de hond uitbundig met je stem of een kleine traktatie als hij de bal terugbrengt.

Ook leuk om te gebruiken: hondenfrisbees. Sommige honden worden helemaal wild van zo’n vliegende schijf. Hoe hoog kan jouw hond springen? Juni: fietsen Voor fitte honden met een spitse snuit kan fietsen echt heerlijk zijn.

Als je veilig leert fietsen met je hond kun je er veel plezier aan hebben. Het geeft je hond de kans om snel zijn energie kwijt te kunnen, en veilig naar jullie favoriete park te fietsen. Hier lees je hoe je veilig kunt leren fietsen met je hond. Juli: skeeleren Is je hond gewend aan fietsen? Dan kun je ook eens skeeleren proberen.

Een heerlijke zomersport voor jullie allebei! Augustus: zwemmen Niet alle honden zijn er dol op, maar sowieso de retrievers vinden het ge-wel-dig. Zeker als de mussen van het dak vallen is zwemmen errug fijn voor je hond.

Zoek het strand op, of losloopgebieden met zwemwater. Durft je hond niet te zwemmen? Ga samen met hem pootjebaden, dat geeft toch verkoeling. Prijs hem natuurlijk uitbundig voor zijn dappere poging 🙂 Uitjes Waar De Hond Mee Mag September: snuffelen Snuffeltijd is belangrijk voor elke hond. Wij mensen zijn geneigd lekker door te stappen tijdens een wandeling, maar je hond ‘kijkt’ naar de wereld door zijn neus. Hij wil dus graag de omgeving uitvoerig besnuffelen. Laat hem dat ook doen. Z’n hersenen worden erdoor gestimuleerd en hij wordt er lekker moe van.

In september beginnen de blaadjes weer te vallen en is het extra leuk om in die hopen met bladeren te wroeten en lekker te snuffelen. Oktober: boswandeling Oktober is de mooiste maand voor een prachtige boswandeling.

Kijk voor mooie losloopgebieden bijvoorbeeld hier. Ons favoriete hondenbos is het Panbos in Zeist. Uitjes Waar De Hond Mee Mag November: speuren De meeste honden zijn echte speurneuzen, en vooral de jachthonden zijn er dol op. Je doet je hond dan ook een groot plezier om dat instinct van hem aan het werk te zetten! Speuren kun je doen door je hond een menselijk geurspoor te laten zoeken. Iemand verstopt zich in het bos, en vervolgens laat je de hond aan een kledingstuk van die persoon ruiken.

Hij zal er direct pijlsnel vandoor gaan en het geurspoor volgen. Hoe je precies moet speuren, lees je in dit boek. December: massage December is de maand om lekker veel te knuffelen en te kroelen op de bank, maar ook voor: massage! Ja, ook voor honden is massage stressverlichtend, het werkt preventief tegen allerlei kwaaltjes en het is goed voor jullie onderlinge band.

Dus verwen je hond af en toe met een lekkere kroelbeurt. Wil je meer weten over hondenmassage? Lees hier meer. Uitjes Waar De Hond Mee Mag En wat voor leuke dingen ga jij in 2017 doen met je hond? Gelukkig nieuwjaar :-).