Vanaf Welke Leeftijd Hond Castreren?

Castratie (sterilisatie) – Over het castreren van de reu en de teef zijn de meningen erg verdeeld. Wanneer u in de toekomst geen nestje wilt van uw teefje, of uw reu niet voor dekkingen wilt gebruiken, dan kunt u beslissen uw dier te castreren. In het kort sommen wij hier de voor- en nadelen op.

Sterilisatie teef: veelal spreken we over sterilisatie, maar we nemen bij de operatie de eierstokken van de teef weg, waardoor we eigenlijk moeten spreken over castratie. Bij een echte sterilisatie (het onderbinden van de eileiders) zou de teef nl.

niet meer vruchtbaar zijn, maar toch nog loops worden. De castratie wordt het beste uitgevoerd op 3 maanden na het begin van de (eerste) loopsheid. U kunt er ook voor kiezen om het teefje vóór de eerste loopsheid (op 6 a 7 maanden oud) te castreren. Hierdoor wordt de kans op melkkliertumoren nog kleiner, maar de kans op incontinentie iets groter. Voordelen castratie teef:

  • Geen loopsheid meer.
  • Geen schijndracht meer mogelijk.
  • Veel minder kans op melkkliertumoren op latere leeftijd.
  • Veel minder kans op suikerziekte.
  • Geen baarmoederontsteking meer mogelijk.
  • Gecastreerde teef gedraagt zich vaak wat zekerder.

Nadelen castratie teef:

  • Kans op (licht) urineverlies, meestal goed te ondervangen met medicatie. Dit komt vooral op oudere leeftijd voor bij poedels en grotere rassen.
  • Neiging om dikker te worden.
  • Kans dat de (langharige) vacht wat doffer en krullend wordt.
  • Elke operatie/narcose brengt een klein risico met zich mee.

Conclusie: Al deze factoren opgeteld, is ons advies om uw teef wél preventief te laten castreren. Kleine rassen kunnen vanaf 6 maanden oud geopereerd worden, dus voor de eerste loopsheid. Grote rassen (richtlijn >15 kg volwassen gewicht), poedels, teven met juveniele vagina-ontsteking en indien u erg bang bent voor incontinentie het beste 3 maanden na de eerste loopsheid.

Castratie reu : een reu is vanaf de leeftijd van 7 a 8 maanden geslachtsrijp. Castratie is mogelijk vanaf 6 maanden ouderdom. Bij de reu wordt castratie vaak overwogen bij ongewenst (dominant) gedrag. Hoe ouder de reu is op het tijdstip van castratie, hoe minder de invloed is op zijn gedrag.

Als een bepaald gedrag namelijk lang aanwezig is, wordt deze als het ware een gewoonte. Naast een operatieve (definitieve) castratie, bestaat er voor de reu ook een hormonale castratie d. een implantaat. Hiermee kunnen we de reu “chemisch” castreren. De werking begint na ongeveer 6 weken en duurt minimaal 6 maanden, maar vaak ook wel enkele maanden langer. Voordelen castratie reu:

  • Geen etterige voorhuidontsteking meer (bijna bij elke intacte reu aanwezig)
  • Minder dominant; minder agressie naar andere reuen, minder vlaggen (veelvuldig urineren om geur uit te zetten), minder achter loopse teefjes aanlopen, minder dekbewegingen,…
  • Voorkomt (goedaardige) prostaatvergroting, maar niet prostaatkanker
  • Geen teelbalkanker meer mogelijk

Nadelen castratie reu:

  • Neiging om dikker te worden
  • Onzekere reu wordt onzekerder, gecastreerde reu kan gedomineerd worden door een intacte reu
  • Kans dat de (langharige) vacht wat doffer en krullend wordt
  • Elke operatie/narcose brengt een risico met zich mee

Conclusie; het is moeilijk om een algemeen advies te geven of u uw reu preventief moet laten castreren. Ieder dier en iedere huissituatie is immers anders. U dient hierin uw eigen keuze te maken, maar uiteraard willen wij u graag een advies op maat geven. Indien er een medisch probleem of gedragsprobleem (vanuit dominantie) is, raden wij castratie wel aan..

Welke leeftijd mag een reu gecastreerd worden?

Vanaf welke leeftijd kunt u uw hond laten castreren? – De leeftijd waarop een reu gecastreerd kan worden, is afhankelijk van het ras van de hond. Bij bepaalde rassen kan een te vroege castratie incontinentie veroorzaken. Over het algemeen geldt dat reuen vanaf zes maanden veilig gecastreerd kunnen worden.

Hoe oud moet een hond zijn voor sterilisatie?

Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft! –

  • Minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren. Onderzoek heeft uitgewezen dat een sterilisatie vóór de eerste loopsheid de kans op melkkliertumoren tot nul reduceert. Na elke loopsheid wordt de kans groter dat uw teef last krijgt van melkklierkanker. De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.
  • Uiteindelijk krijgt zo’n 25% van de ongesteriliseerde teven vroeg of laat last van of melkklierkanker, baarmoederontsteking of in het ergste geval allebei! 
  • Sommige honden kunnen behoorlijk ziek zijn van schijnzwangerschap. Meestal nemen de verschijnselen van schijnzwangerschap per loopsheid toe. Na sterilisatie kan uw hond niet meer schijnzwanger worden. De gemiddelde levensverwachting van een jong gesteriliseerde hond neemt met ongeveer 2 jaar toe.

Waarom zou je een hond castreren?

Een hond castreren biedt veel voordelen – Een reu die niet gecastreerd is, kan territoriaal gedrag vertonen. Veel ongecastreerde reutjes plassen om die reden buiten, of zelfs in huis. Hyperseksualiteit is een ander veelvoorkomend probleem. Deze honden zullen elk dier bespringen dat ze buiten tegen komen.

  • En ook binnen kunnen ze tegen een been of een tafelpoot oprijden;
  • De honden zijn vaak onrustig;
  • Ze kunnen weglopen om op zoek te gaan naar teefjes;
  • Laat uw hond castreren als hij nog jong is;
  • Dan is de kans groot dat zijn hyperseksualiteit afneemt of zelfs verdwijnt;

Ander typisch gedrag van ongecastreerde honden, is dominantie. Uw dier wil dan hoger in de rangorde komen dan andere honden of mensen. In uitzonderlijke gevallen kan een hond zelfs agressief worden. Hij verdedigt dan zijn huis, of zijn huisgenoten. Dominante honden zijn niet sociaal.

Hun baasjes durven hen niet los te laten lopen, omdat ze achter andere honden aangaan. Laat uw hond castreren, dan  zal het minder dominant of agressief worden. De meeste mensen die hun dier laten castreren, doen dat zodat hij niet meer voor nageslacht kan zorgen.

Puppy’s zijn natuurlijk hartstikke schattig. Maar het valt niet mee om voor elk dier een goede plek te vinden. Naast gedragsveranderingen zijn er ook gezondheidsvoordelen te behalen. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust. Honden die gecastreerd zijn, hebben bijvoorbeeld minder kans op het ontstaan van testikeltumoren en prostaatproblemen.

Bovendien zien we dat gecastreerde reutjes minder vaak ontstekingen hebben aan hun voorhuid. U ziet het, met de castratie van uw dier zijn veel voordelen te behalen. Uw hond wordt rustiger en gezonder. U heeft geen last meer van ongewenst gedrag.

Bent u overtuigd? Wilt u uw hond laten castreren? Neem dan contact op voor het maken van een afspraak of het opvragen van de kosten voor de castratie. .

Is het beter om je hond te laten steriliseren?

Niet meer loops worden – De meeste teefjes worden twee keer per jaar loops. Dit gaat meestal samen met een bloederige uitvloeiing. De loopsheid duurt zo’n twee tot drie weken en in deze periode kan de hond gedekt worden. Het vloeien en het risico van een nestje wordt door de eigenaar gezien als een belangrijke reden om te steriliseren, na de operatie komt de loopsheid niet meer terug.

  • Dat scheelt ook weer opdringerige reuen;
  • Veel eigenaren denken dat hun teef niet vruchtbaar is als ze bloed vloeit, maar dit is een groot misverstand;
  • Ergens in deze periode is de teef vruchtbaar;
  • Wanneer dat precies is verschilt per loopsheid en verschilt ook van teef tot teef;
See also:  Wat Is Hd Hond?

De loopsheid kan tot op zeer gevorderde leeftijd tot een nest leiden. Teven kennen geen ‘overgang’ zoals bij de mens. In de praktijk zijn gezonde nesten gezien bij teven ouder dan tien jaar!.

Wat verandert er na sterilisatie hond?

De meeste teefjes zullen na de sterilisatie niet van karakter veranderen. Echter door hormoonveranderingen kunnen sommige teefjes na de sterilisatie rustiger en aanhankelijker worden, maar andere juist feller en soms agressiever.

Heeft een hond veel pijn na een sterilisatie?

Algemeen Bij mannelijke dieren wordt vaak gesproken over castratie en bij vrouwelijke dieren over sterilisatie maar castratie en sterilisatie is niet hetzelfde. Via sterilisatie wordt een dier onvruchtbaar gemaak, maar blijven de zaadballen ( testikels) of eileider ( ovaria) gewoon zitten.

Bij castratie worden de zaadballen of eileiders en / of baarmoeder verwijderd. Hierdoor wordt het dier onvruchtbaar maar wordt ook het gedrag beinvloed. In Nederland wordt sterilisatie eigenlijk niet toegepast.

Zowel reuen als teven worden dus gecastreerd. Redenen om te castreren kunnen zijn: het wegnemen van de vruchtbaarheid, beinvloeden van gedrag of gezondheidsredenen. De operatie Castreren gebeurt bij honden onder algehele narcose. We geven hiertoe een injectie in de ader van de voorpoot.

Ook heeft uw dier tijdens de operatie een adembuisje ( tracheotube) in de luchtpijp. Indien nodig kan er zuurstof worden toegediend of wordt uw dier via een warmtemat extra warm gehouden. Voor de operatie krijgt uw dier ook verschillende vormen van pijnstilling per injectie toegediend.

Bij de teefjes is het soms nodig om ook antibioticum in te zetten. Bij de reuen wordt na scheren en desinfecteren een snede in de huid gemaakt, tussen de achterpoten net voor de zak ( scrotum). Via deze snede worden beide zaadballen verwijderd waarna de snede in verschillende lagen weer wordt gehecht.

  • De zak zelf blijft dus aanwezig en zal in de loop der tijd kleiner worden;
  • Na de operatie is uw reu nog 6-8 weken vruchtbaar;
  • Een reu kan een loops teefje dan dus nog dekken! Ook veranderingen in gedrag worden na 6-8 weken zichtbaar;

Bij teven is er sprake van een buikoperatie. Via een snede ter hoogte van de navel worden de beide eierstokken (‘ovaria’) verwijderd. In sommige gevallen wordt ook de baarmoeder (‘uterus’) verwijderd. Daarna wordt de snede in 4 verschillende lagen gehecht. De hechtingen zijn meestal uitwendig niet zichtbaar, soms ziet u 1 of 2 kleine paarse knoopjes.

  1. Effect op het gedrag Met name bij de reu zien we gedragsveranderingen na castratie;
  2. Gecastreerde reuen tonen minder interesse in loopse teven en verdragen andere reuen vaak beter;
  3. Bij onzekere jonge reuen is het om die reden soms verstandiger om de castratie uit te stellen;

U kunt altijd met een van onze dierenartsen overleggen. Bij teven verdwijnt uiteraard de loopsheid en is er geen kans meer op schijnzwangerschap. Wanneer castreren Reuen (en teefjes) kunnen van 6 maanden leeftijd gecastreerd worden. Bij teven van de grote rassen ( Deense/Duitse Dog bijv)is het advies 1 loopsheid af te wachten ivm het risico op incontinentie bij te vroeg castreren.

  • Na de operatie Uw hond mag weer met u mee naar huis als hij of zij goed wakker is;
  • Ondanks dat hij of zij goed wakker is, kan hij nog wel wat traag zijn;
  • Het advies is dan ook om met de auto te komen; het is niet de bedoeling dat uw dier nog een eind naar huis moet lopen of naast de fiets mee naar huis gaat;

Het kan nodig zijn om uw dier te helpen om in de auto te komen of om trap te lopen ( indien nodig). Als vervoer een probleem is, laat het ons weten. Wij kunnen uw dier ook voor u thuisbrengen. We bieden uw dier, als hij of zij goed wakker is, water aan en meestal heeft uw dier bij ons ook al geplast.

  1. Eten bied u pas weer in de loop van de middag aan, in kleine porties;
  2. Soms is uw hond wat misselijk door de narcose;
  3. Daarom liever eerst een wat kleinere portie aanbieden;
  4. Uw dier mag thuis ” normaal” drinken;

Indien uw dier niet binnen 24 uur wat wil eten en/of drinken graag contact opnemen! Om het herstel te bevorderen raden we aan de eerste dag(en) Hill’s i/d te voeren. Pijnstilling U krijgt pijnstillers mee naar huis. De pijnstilling van de injectie werkt 24 uur.

De dag na operatie begint u met de pijnstillende ontstekingsremmer, samen met wat voer. Als uw dier zich erg vervelend voelt, mag er ook voor de nacht een dosis pijnstilling gegeven worden. In het algemeen is 2-3 dagen pijnstilling voldoende om uw hond zich prettig te laten voelen.

Let op! ook als het lijkt alsof uw dier helemaal NIET pijnlijk is, raden we toch aan de tabletten te geven. De wondgenezing en het herstel gaat aantoonbaar sneller met de medicijnen! Bij teefjes is het soms nodig om een antibioticum in te zetten, bijv. als er sprake was van een baarmoederontsteking.

Kraag/body Soms heeft de reu de neiging veel aan de operatiewond te likken. Eventueel kan door teveel likken een wondinfectie optreden. In zo’n geval raden we aan een body te dragen. Een kraag is ook mogelijk maar vaak wat oncomfortabel.

Herstelperiode Uw dier moet ook enige tijd rust krijgen. Voor de eerste dag is een rustige, comfortabele en behaaglijke ligplaats prettig. Daarnaast moet uw dier de mogelijkheid hebben om vaker even te plassen. In het algemeen is uw reu na 2-3 dagen weer fit.

  1. Uw teefje voelt zich na 2-3 dgn ook weer redelijk fit maar is meestal na 7-10 dgn echt weer lekker comfortabel en wil dan echt weer fijn wandelen;
  2. Na 10 dagen gaan de hechtingen eruit;
  3. 6-8 weken na operatie is het litteken nauwelijks nog zichtbaar en is uw dier onvruchtbaar;

Wij raden aan: 1. De eerste 3 dagen lijnrust en niet te lang uitlaten! 2. De eerste 5-7 dagen niet zwemmen (in verband met het herstel van de wond) en de wond netjes droog en schoon houden. De eerste 7-10 dagen wat rustiger aan doen, niet voluit fietsen/trainen/jagen etc.

Hechtingen Meestal ziet u na castratie geen hechtingen zitte, soms wel. Wij raden u in alle gevallen aan om op 10 dagen na operatie een afspraak te maken voor wondcontrole op de kliniek. Soms ziet u een enkel druppeltje bloed uit de wond komen kort na operatie.

Dit is normaal. Komt er meer dan een enkel druppeltje neem dan contact op met de kliniek. Na de herstelperiode Sommige honden hebben na de castratie een wat tragere stofwisseling. Ook kunnen ze wat rustiger worden, met name in het gedrag naar andere honden toe.

  • Hierdoor zou hij/zij wat dikker kunnen worden;
  • Weeg uw hond regelmatig, zodat u op de gewichtsverandering kunt reageren;
  • Het kan verstandig zijn over te gaan op een onderhoudsvoer wat daarop inspeelt;
  • Wij raden hierbij de ‘Neutered’-lijn van Royal Canin aan;
See also:  Wanneer Wordt Een Zwangere Hond Dikker?

Onze assistent(e) kan u meer over vertellen en adviseren. Complicaties Complicaties komen na deze operatie uiterst zelden voor. Heeft u vragen of twijfels over te verloop van het herstel neem dan contact op! Neem altijd contact op als Algemene info binnen 24 uur niet eet of drinkt, sloom blijft of als er vocht uit de operatiewond komt..

Welke leeftijd wordt een hond rustiger?

Conclusie – Een puppy of jonge hond vol met energie die heel erg druk doet kan soms iets teveel van het goede zijn. Zelfs voor de meest toegewijde hondenliefhebbers. Het belangrijkste om in gedachte te houden is dat een actieve hond een gezonde hond is.

Dat is in ieder geval een mooi gegeven. Routine, training, voldoende beweging en de hond mentaal uitdagen zijn allemaal dingen die je door de drukke periode van je jonge hond kunnen krijgen. Uiteindelijk zal jouw hond rustiger worden.

Wanneer dit moment is verschilt enorm per hond. Zo kan het zijn dat je hond al iets rustiger wordt bij een leeftijd tussen de 6 en 9 maanden. Wanneer je hond volwassen is, dit is tussen de 1 en 2 jaar, zie je vaak dat de grote hoeveelheid puppy energie is verdwenen..

Waarom hond niet steriliseren?

Wel of niet steriliseren/castreren? De teef: Over het wel of niet steriliseren van uw hond kan geen algemeen geldend advies worden gegeven. Iedere eigenaar moet voor zijn/haar situatie en voor zijn/haar hond bepalen of steriliseren zinvol is. Eigenlijk moeten we praten over castreren, aangezien bij de operatie de eierstokken weggenomen worden en niet, zoals bij mensen, de eileider afgebonden. De voordelen:

  • Geen loopsheid meer en geen kans op ongewenste dekkingen en (schijn-)zwangerschap
  • Geen tot veel kleinere kans op het krijgen van melkklierkanker. Wordt een teefje voor de eerste loopsheid gesteriliseerd dan is de kans op het krijgen van melkkliertumoren nihil. Met elke loopsheid neemt de kans op het krijgen van melkklierkanker toe tot een kans van 23% als een hond niet voor haar vijfde levensjaar wordt gesteriliseerd.
  • Geen risico op het krijgen van een baarmoederontsteking. Dit zien we nog zeer regelmatig. De ontsteking kan zeer snel optreden en honden doodziek maken. Spoedbehandeling met infusen en anti-shock middelen is dan nodig en een operatie voeren we uit zodra dit verantwoord is. De kosten kunnen hoog oplopen, zeker als de dieren in de avond/nacht of in het weekend ziek worden.

De nadelen/risico’s:

  • Hoewel zeer minimaal, er is altijd een operatierisico. We durven het narcoserisico in onze kliniek op nihil te stellen. Ook is er een kleine kans op wondcomplicaties. Een laparoscopische sterilisatie (een sterilisatie door middel van een cameraatje in de buik) heeft ten opzichte van de traditionele methode als voordeel dat de operatie minder pijnlijk is, korter duurt en een kleinere wond nodig heeft, waardoor er geen risico is op een wondbreuk (zie ook ‘ chirurgie-laparoscopie ‘).
  • Bij sommige teven ontstaat urine incontinentie. Grote rassen hebben hier vaker last van dan kleine rassen. Hoewel het slechts een klein percentage (1-3%) betreft is het over het algemeen een levenslange aandoening. Meestal is de incontinentie met medicijnen goed te behandelen.
  • Vooral bij teven met lang -of krulhaar is er een kans op het ontstaan van een zogenaamde ‘puppy coat’. Hierbij wordt de vacht wollig en pluizig.
  • Er is een kans dat uw dier na de operatie gemakkelijker overgewicht krijgt. Over het algemeen kan men beter direct na de sterilisatie minder voer verstrekken.
  • Heel af en toe wordt een teef iets feller na sterilisatie. Dit is een risico bij toch al erg felle honden.
  • Er lijkt een iets grotere kans te zijn op het krijgen van bepaalde vormen van kanker, vooral bij castreren op heel jonge leeftijd. Hier wordt nog veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
  • In verband met een groter risico op skeletproblemen adviseren wij bij honden van grote hondenrassen (>25 kg) om ze pas te steriliseren als ze helemaal uitgegroeid zijn.

De reu: Ook hier geldt dat voor het wel of niet castreren van uw hond geen algemeen geldend advies kan worden gegeven. Iedere eigenaar moet voor zijn/haar situatie en voor zijn/haar hond bepalen of castreren zinvol is. Bij een castratie van de reu worden de testikels operatief verwijderd. Bij twijfel hoe een reu zal reageren op castratie is het eventueel raadzaam om het effect ervan te testen middels een chemische castratie.

  1. Dat laatste zou bij honden grote problemen veroorzaken;
  2. We zullen kort en bondig de voor -en nadelen van steriliseren van de teef voor u op een rijtje zetten;
  3. Hierbij wordt een implantaat onder de huid ingebracht dat ruim een half jaar of een heel jaar werkt;

In deze tijd kan de eigenaar zien hoe de reu reageert op een castratie. Daarna kan een weloverwogen keuze gemaakt worden om wel of niet te castreren. De voordelen:

  • De reu wordt na castreren minder geprikkeld om weg te lopen op zoek naar een loops teefje. Meestal zijn reuen ook wat minder actief met het markeren (kleine plasjes doen) tijdens de wandeling en zijn ze minder snel geneigd om de confrontatie op te zoeken met andere honden. Ze worden vaak ‘zachter’ van karakter.
  • Het lekken van pussige vloeistof uit de voorhuid stopt in verreweg de meeste gevallen.
  • De kans op het verkrijgen van goedaardige prostaatvergrotingen op latere leeftijd is nihil. Zo’n prostaatvergroting geeft vaak klachten waarvoor een behandeling ingesteld moet worden.

De nadelen:

  • Net als bij een sterilisatie kan een reu na castratie gemakkelijker overgewicht ontwikkelen. Ons advies is om direct na de castratie 15% minder voer te geven.

Om een weloverwogen beslissing te maken willen wij u graag adviseren. Per ras en hond verschilt dat advies. Er zijn daarnaast andere mogelijkheden om uw hond (tijdelijk) onvruchtbaar te maken. Voor advies van een dierenarts kunt u ons altijd bellen op het telefonisch spreekuur, van maandag-vrijdag tussen 13. 30 en 14. 00u. U krijgt dan (gratis) een dierenarts aan de lijn.

Hoe voelt een hond zich na sterilisatie?

Nazorg – Je hond blijft na de ingreep meestal een middag op de dierenkliniek om even bij te komen van de narcose. De meeste teven herstellen snel van een sterilisatie. Ze voelen zich al snel weer fit. Toch is het goed je hond nog een paar dagen rust te geven zodat de wond goed kan herstellen.

Na een dag of tien volgt er een wondcontrole bij de dierenarts. Ziet de wond er rood of gezwollen uit? Komt er vocht of bloed uit? Of likt je hond overmatig aan de wond? Ga dan eerder langs bij de dierenarts en wacht niet af.

Ook wanneer je hond de dag na de operatie niet wil eten of drinken is een extra controle verstandig. Eventueel kan er pijnstilling voorgeschreven worden. Wil je je hond laten steriliseren? Of zoek je meer informatie over de sterilisatie? Raadpleeg dan je dierenarts! Je kunt hier een bij je in de buurt vinden..

See also:  Hond Is Gebeten Wat Nu?

Hoe lang na eerste loopsheid steriliseren?

Wat is het beste tijdstip van de sterilisatie? – Het beste moment om de teef te steriliseren is 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid. Plan de operatie niet tijdens of rond de loopsheid; dan bestaat er een verhoogde kans op bloedingen tijdens de operatie.

  • Sterilisatie kan op elke leeftijd, maar ons advies is om dit te doen tussen de eerste en tweede loopsheid;
  • Men zegt wel eens dat het beter is om de teef voor de operatie eerst een nestje te laten krijgen, maar dat is niet waar ! Tijdens de operatie beslist de dierenarts of de baarmoeder eveneens verwijderd moet worden;

Dit gebeurt alleen als er afwijkingen te zien zijn.

Wat kost een sterilisatie bij een teefje?

Kosten sterilisatie hond en poes – De kosten van de sterilisatie van een hond of is vaak duurder dan de castratie. De ingreep van sterilisatie is namelijk gecompliceerder dan castratie. Ook bij sterilisatie geldt dat de behandeling per hond of kat, maar ook per dierenarts verschilt.

Is een gesteriliseerde hond nog loops?

Voordelen van sterilisatie – De loopsheid voorkomen door middel van een sterilisatie geeft een aantal voordelen:

  • Na de operatie kan uw teef niet meer drachtig worden en ze zal ze niet meer loops worden.
  • Er is geen kans meer op baarmoederontstekingen (endometritis/ pyometra). Na iedere loopsheid is de baarmoeder tijdelijk extra kwetsbaar voor ontstekingen, wat kan leiden tot een pyometra (baarmoederontsteking). Baarmoederontstekingen kunnen zeer acuut optreden en leiden tot ernstig zieke honden, soms zelfs levensbedreigend. Vaak is een spoedoperatie noodzakelijk.
  • De kans op melkkliertumoren vermindert. Dit voordeel geldt met name als de sterilisatie voor de eerste loopsheid plaatsvindt. Als de sterilisatie na de eerste loopsheid wordt gedaan is het risico groter. En het risico blijft groot als de sterilisatie plaatsvindt na meerdere loopsheden.
  • Verder is er een veel kleinere kans op het ontstaan van suikerziekte veroorzaakt door vrouwelijke hormonen.

Waarom hond niet steriliseren?

Wel of niet steriliseren/castreren? De teef: Over het wel of niet steriliseren van uw hond kan geen algemeen geldend advies worden gegeven. Iedere eigenaar moet voor zijn/haar situatie en voor zijn/haar hond bepalen of steriliseren zinvol is. Eigenlijk moeten we praten over castreren, aangezien bij de operatie de eierstokken weggenomen worden en niet, zoals bij mensen, de eileider afgebonden. De voordelen:

  • Geen loopsheid meer en geen kans op ongewenste dekkingen en (schijn-)zwangerschap
  • Geen tot veel kleinere kans op het krijgen van melkklierkanker. Wordt een teefje voor de eerste loopsheid gesteriliseerd dan is de kans op het krijgen van melkkliertumoren nihil. Met elke loopsheid neemt de kans op het krijgen van melkklierkanker toe tot een kans van 23% als een hond niet voor haar vijfde levensjaar wordt gesteriliseerd.
  • Geen risico op het krijgen van een baarmoederontsteking. Dit zien we nog zeer regelmatig. De ontsteking kan zeer snel optreden en honden doodziek maken. Spoedbehandeling met infusen en anti-shock middelen is dan nodig en een operatie voeren we uit zodra dit verantwoord is. De kosten kunnen hoog oplopen, zeker als de dieren in de avond/nacht of in het weekend ziek worden.

De nadelen/risico’s:

  • Hoewel zeer minimaal, er is altijd een operatierisico. We durven het narcoserisico in onze kliniek op nihil te stellen. Ook is er een kleine kans op wondcomplicaties. Een laparoscopische sterilisatie (een sterilisatie door middel van een cameraatje in de buik) heeft ten opzichte van de traditionele methode als voordeel dat de operatie minder pijnlijk is, korter duurt en een kleinere wond nodig heeft, waardoor er geen risico is op een wondbreuk (zie ook ‘ chirurgie-laparoscopie ‘).
  • Bij sommige teven ontstaat urine incontinentie. Grote rassen hebben hier vaker last van dan kleine rassen. Hoewel het slechts een klein percentage (1-3%) betreft is het over het algemeen een levenslange aandoening. Meestal is de incontinentie met medicijnen goed te behandelen.
  • Vooral bij teven met lang -of krulhaar is er een kans op het ontstaan van een zogenaamde ‘puppy coat’. Hierbij wordt de vacht wollig en pluizig.
  • Er is een kans dat uw dier na de operatie gemakkelijker overgewicht krijgt. Over het algemeen kan men beter direct na de sterilisatie minder voer verstrekken.
  • Heel af en toe wordt een teef iets feller na sterilisatie. Dit is een risico bij toch al erg felle honden.
  • Er lijkt een iets grotere kans te zijn op het krijgen van bepaalde vormen van kanker, vooral bij castreren op heel jonge leeftijd. Hier wordt nog veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
  • In verband met een groter risico op skeletproblemen adviseren wij bij honden van grote hondenrassen (>25 kg) om ze pas te steriliseren als ze helemaal uitgegroeid zijn.

De reu: Ook hier geldt dat voor het wel of niet castreren van uw hond geen algemeen geldend advies kan worden gegeven. Iedere eigenaar moet voor zijn/haar situatie en voor zijn/haar hond bepalen of castreren zinvol is. Bij een castratie van de reu worden de testikels operatief verwijderd. Bij twijfel hoe een reu zal reageren op castratie is het eventueel raadzaam om het effect ervan te testen middels een chemische castratie.

Dat laatste zou bij honden grote problemen veroorzaken. We zullen kort en bondig de voor -en nadelen van steriliseren van de teef voor u op een rijtje zetten. Hierbij wordt een implantaat onder de huid ingebracht dat ruim een half jaar of een heel jaar werkt.

In deze tijd kan de eigenaar zien hoe de reu reageert op een castratie. Daarna kan een weloverwogen keuze gemaakt worden om wel of niet te castreren. De voordelen:

  • De reu wordt na castreren minder geprikkeld om weg te lopen op zoek naar een loops teefje. Meestal zijn reuen ook wat minder actief met het markeren (kleine plasjes doen) tijdens de wandeling en zijn ze minder snel geneigd om de confrontatie op te zoeken met andere honden. Ze worden vaak ‘zachter’ van karakter.
  • Het lekken van pussige vloeistof uit de voorhuid stopt in verreweg de meeste gevallen.
  • De kans op het verkrijgen van goedaardige prostaatvergrotingen op latere leeftijd is nihil. Zo’n prostaatvergroting geeft vaak klachten waarvoor een behandeling ingesteld moet worden.

De nadelen:

  • Net als bij een sterilisatie kan een reu na castratie gemakkelijker overgewicht ontwikkelen. Ons advies is om direct na de castratie 15% minder voer te geven.

Om een weloverwogen beslissing te maken willen wij u graag adviseren. Per ras en hond verschilt dat advies. Er zijn daarnaast andere mogelijkheden om uw hond (tijdelijk) onvruchtbaar te maken. Voor advies van een dierenarts kunt u ons altijd bellen op het telefonisch spreekuur, van maandag-vrijdag tussen 13. 30 en 14. 00u. U krijgt dan (gratis) een dierenarts aan de lijn.