Voedselallergie Hond Welke Brokken?

Hoe weet u of uw hond voedselallergie heeft? – Door middel van een eliminatiedieet kunnen we erachter komen of uw hond voedselallergie heeft. Dit is ook meteen de enige manier om hier achter te komen. Bloedonderzoeken kunnen dit helaas nog niet aantonen. Binnen het eliminatiedieet hebben we 2 opties:

 • Kant-en-klare brokken van Royal Canin: Anallergenic, of van Hill’s: Z/D. Deze brokken zijn vergelijkbaar met een melkvervanger voor baby’s met een koemelk allergie. Alle voedingsstoffen die uw huisdier nodig heeft zitten erin en zijn van hoge kwaliteit. De eiwitten in deze voeding zijn gehydrolyseerd, wat betekent dat ze zo klein zijn gemaakt dat ze door het immuunsysteem niet op te sporen zijn en dus geen reactie kunnen veroorzaken.
 • Het Unique Protein dieet van Trovet. Dit bestaat uit kuipjes of worsten met een pure (dierlijke) eiwitbron welke niet in reguliere voedingen voorkomen. Of ingevroren vers paardenvlees van Raw veterinary diets. We kiezen hierbij een bron welke nieuw is voor uw dier en waar ze dus niet al een reactie op hebben kunnen ontwikkelen.

Welke brokken voor hond met allergie?

Welk hondenvoer helpt tegen jeuk? –

 • Smølke Sensitive : Dit hypoallergene hondenvoer is speciaal ontwikkeld voor honden met een gevoelige huid of vacht en verteringsproblemen. De basis van dit hondenvoer is lamsvlees. Dat staat bekend als minder allergeen dan rundvlees, varkensvlees of kip. Brits lam is dan ook de enige eiwitbron in dit complete hondenvoer. Het voer is geschikt voor zowel grote als kleinere hondenrassen.
 • Nutram hondenvoer Sensitive: Deze natuurlijke en hypoallergene complete voeding is passend voor honden met een gevoelige huid of een prikkelbaar maag-darmstelsel. Ook dit voer is gemaakt op basis van lam. Dit voer is zeer gezond en bevat alle voedingsstoffen, vitamines en mineralen die uw hond nodig heeft.
 • Casa Fera hondenvoer Sensitive : Dit hondenvoer is speciaal ontwikkeld voor honden die lijden aan een voedselallergie en last hebben van jeuk als gevolg daarvan. De ingrediënten in dit voer werken ondersteunend bij het voorkomen én het behandelen van voedselallergie bij uw hond. Ook dit voer is gemaakt op basis van lam van hoge kwaliteit. Een hoge dosis Omega 3-vetzuren ondersteunt het immuunsysteem van uw viervoeter en is goed voor huid en vacht.
 • Greenheart hondenvoer Anti Allergy : Deze hondenbrokken zijn hypoallergeen en zeer geschikt voor honden die lijden aan een voedselallergie. Is uw hond allergisch voor eiwit, granen of gluten? Dan kunt u dit graanvrije hondenvoer met een gerust hart voeren. Lamsvlees is de enige eiwitbron in dit product. Het voer is daarnaast licht verteerbaar voor uw hond.
 • Canagan Grain Free Grass Fed Lamb : Dit graanvrije en glutenvrije hondenvoer van Canagan is gemaakt op basis van grasgevoerd lam. Lamsvlees is minder allergeen dan bijvoorbeeld kip, varkensvlees of rundvlees. Ontstaan de jeukklachten bij uw hond door een voedselallergie? Dan kan dit gezonde hondenvoer een uitkomst bieden.
 • Carnis konijn geperst hondenvoer : Is uw hond ook gevoelig voor lamsvlees? Dan kan dit voer een uitkomst bieden. De enige eiwitbron in deze hondenbrokken is konijnenvlees. Het hondenvoer is hypoallergeen en werkt ondersteunend voor honden die al allergisch zijn of een hoger risico lopen om allergisch te worden. Het voer is gezond en bevat alle voedingsstoffen die uw hond nodig heeft.
 • Carocroc Super Premium Support : Dit voer draagt bij aan het voorkomen van voedselallergieën. De eiwitten in dit voer zijn afkomstig uit gevogelte en een klein percentage lamsvlees. Het hondenvoer bevat alle essentiële bouwstoffen om de vacht en huid van uw hond gezond te houden. Ook de spiermassa blijft goed op peil.

Welke brokken bij voedselallergie?

Hondenvoer tegen jeuk en andere ongemakken door voedselallergie of -gevoeligheid – Voor een gevoelige hond is een ellenlange ingrediëntenlijst op de zak van het hondenvoer geen goed idee. Hoewel de ingrediënten allemaal een positieve invloed op de gezondheid van je hond kunnen hebben, is elk ‘extra’ ingrediënt weer een ingrediënt waar je hond gevoelig of allergisch op kan reageren. Onze hypoallergene aanraders hondenvoer tegen jeuk en andere ongemakken door voedselallergie of -gevoeligheid:

 • WOOOF Zalm
 • WOOOF Lam&Aardappel
 • WOOOF Eend

Ontdek alle varianten Advies nodig? Bel 085 0653696.

Wat geef je een hond te eten met allergie?

Geschikt voer bij een glutenallergie – Wat kun je je hond dan wel geven? Je kunt je hond producten op basis van rijst geven, zoals Yarrah Sensitive biologisch hondenvoer. Deze brokken bevatten geen tarwe en zijn op basis van paddy rijst. Paddy rijst is vezelrijk en ondersteunt een goede darmwerking.

Als je hond of kat helemaal niet tegen granen kan, dan zijn er producten beschikbaar op basis van andere eiwitten en zetmelen, zoals Yarrah Graanvrij. De eiwitten in dit biologische, graanvrije droogvoer komen o.

van de biologische kip en MSC-vis en als zetmeelbron is aardappel gebruikt. Deze graanvrije soort is zowel beschikbaar voor honden als katten met een glutenallergie.

Wat is het beste hypoallergeen voer hond?

Wat is een goede hypoallergene hondenbrok? – Dit is een overzicht van geschikte hypoallergene brokken. De brokken meer bovenin het overzicht bevatten wat meer vlees dan de brokken onderin. Sommige honden reageren goed op een hoog vleesgehalte, maar andere honden hebben juist minder klachten op een lager eiwitgehalte. Dit is bijvoorbeeld

 • gist
 • ei
 • erwteneiwit

Dit is niet erg, maar als er toch een allergische reactie ontstaat, dan kan dat ook van deze toevoeging zijn. Vet bevat geen eiwit, mits het goed gezuiverd is, dus een allergische reactie op vet is niet mogelijk.

Naam Diersoort Zetmeelbron Bijzonderheden *Prijs-categorie
Ziwi Peak Hert Hert Geen Luchtgedroogd €€€€€
Orijen 6 Fish Vis Kikkerwten, linzen Hoog eiwit% €€€
HPM Veterinary hypoallergy A1 Insect Insecten Aardappelzetmeel 26% eiwit, 17% vet €€€€
Naturea Wetlands Eend Zoete aardappel> 28% eiwit, 18% vet €€€
Acana Grass Fed Lamb Lam Linzen en kikkererwten Bevat alleen zink als toevoeging €€€
Acana Singles Yorkshire Pork Varken Linzen en kikkererwten   €€€
Optima nova Adult Digestive Konijn Aardappel   €€
Purizon Single Meat Adult Eend met Appel Eend Aardappel, erwten Bevat ei €€
Wolfsblut Red Rock Kangoeroe Bataat   €€€
Wolfsblut Western Cape Struisvogel Bataat, aardappel, kikkererwt   €€
Wolfsblut Wide Plain Active Paard Bataat Bevat erwteneiwit €€€
Wolfsblut Wild Pacific Vis Aardappel   €€€
Taste of the Wild Pacific Stream Vis Bataat Bevat  gehydrolyseerd eiwit €€
Nature Dog Food Kalkoen Kalkoen Bataat, erwten, Aardappel  Bevat  gehydrolyseerd eiwit €€
Nature Dog Food Eend Eend Bataat, erwten, aardappel  Bevat  gehydrolyseerd eiwit €€
Nature Dog Food Zalm Vis Bataat, erwten, Aardappel  Bevat  gehydrolyseerd eiwit €€
James Wellbeloved Puppy – Kalkoen & Rijst Kalkoen Rijst, haver, erwt  Bevat  gehydrolyseerd eiwit
Renske Super Premium Verse Zalm Zalm Zoete aardappel, aardappel   €€
Granatapet Sensitive Adult Eend Eend Aardappel Gevogeltevet is vrij van eiwit (dus veilig) €€
Optilife Puppy Sensitive All Breeds Zalm Rijst Bevat ongespecificeerd dierlijk eiwit en gist €€
Simpsons Adult Duck&potato Eend Aardappel Bevat gist €€
Simpsons Puppy Sensitive Salmon&Potato Zalm Aardappel Bevat gist €€
Profine Salmon&potatoes Zalm Aardappel Bevat gist €€
Brit Care Sensitive Hert&Aardappel Hert Aardappel Bevat gist. 25% eiwit 14% vet €€
Prins Procare Dieet Huid & Darm Hypoallergeen Eend Aardappel en rijst Bevat  gehydrolyseerde gist €5€
Carnis Konijn Konijn Havermout en sorghum Bevat gist €€€

Prijscategorieën €€€€€ duurder dan €20/kg €€€€ duurder dan €10/kg €€€ duurder dan €7/kg €€ duurder dan €4/kg € goedkoper dan €4/kg.

Welke brokken voor honden met huidproblemen?

Wat is de meest voorkomende voedselallergie bij honden?

Oorzaken – Allergische reacties zijn meestal het gevolg van de aanwezigheid van een bepaald eiwit en in uitzonderlijke gevallen ook koolhydraten in de voeding. De meest voorkomende allergenen (stoffen waar een dier allergisch voor is) bij honden zijn rundvlees, kip, ei, mais, tarwe, soja en melk.

Waar zijn de meeste honden allergisch voor?

De meest voorkomende allergieën bij de hond – Allergieën kunnen veel op elkaar lijken en daarnaast kan uw hond ook meerdere allergieën tegelijk hebben. Door jeuk gaan honden zichzelf krabben, likken en bijten, wat de huidklachten verergert. De meest voorkomende allergieën bij de hond zijn vlooienallergie (49% van de gevallen), voedselallergie (15%) en atopie (30%).

Welk vlees voor hond met allergie?

Hoe maak je de overstap? – Je kan gewoon kant en klare vers vlees  voeding (ook wel kvv genoemd) kopen bij de supermarkt of dierenspeciaalzaak. Vermoed je een allergie dan vermijd je het liefst in eerste instantie kip, rund en granen/gluten. Je kan bijvoorbeeld gaan voor eend of konijn, maar ook lamsvlees is een optie. Als je per ongeluk een diersoort kiest waar je hond juist niet tegen kan dan merk je dit vaak snel genoeg.

 • In de supermarkt kan je bijvoorbeeld gaan voor Rodi Lam & Rijst;
 • Rodi heeft handige portieverpakkingen met schijven van 100 gram (dus geen vies geklieder);
 • In de dierenspeciaalzaak vind je bijvoorbeeld Raw4Dogs Game Mix;

Het voordeel als je voor de laatste variant kiest is dat je precies weet wat erin zit door de open samenstelling en dat er de gebruikte diersoorten ook echt hypoallergeen zijn (hypoallergeen = lage kans op een reactie). Belangrijk is wel om er geen snacks naast te geven, of je zou deze zelf moeten drogen: zelf je snacks te drogen.

 1. De eiwitstructuur veranderd echter bij verhitting, waardoor er op verhit wel een reactie zou kunnen ontstaan en andersom niet;
 2. Houd dit in je achterhoofden laat ook extraatjes weg wanneer je 100% zeker wilt zijn;

Uiteraard zijn er vele andere merken en varianten te krijgen die voldoen, vraag eventueel je dierenspeciaalzaak om advies. Ook kan je rauwe voeding tegenwoordig heel gemakkelijk online bestellen, bijvoorbeeld via TIM’s. Er zijn twee manieren om over te stappen: 1.

Elke dag een kleine beetje meer rauwe voeding door de brok mengen totdat je hond geheel over is. In één keer overstappen. Wanneer je kiest voor de laatste methode kan het aan te raden zijn om de voeding de eerste dagen even kort te koken of op te warmen in de magnetron (daarna uiteraard wel goed doorroeren en af laten koelen en LET OP: alleen mogelijk bij kvv’s zonder bot zoals bijvoorbeeld Rodi of Prins.

Prins hondenvoer: de verschillende soorten brokken uitgelegd

Verhit bot kan namelijk gevaarlijk zijn, bij kvv’s met bot dus absoluut niet koken of anderszins verhitten). Op die manier krijgen de maag en darmen de kans om te wennen aan de rauwe voeding. Daarna kan je het gewoon rauw geven. Verhitte voeding bevat namelijk niet meer de goede bacteriën en enzymen die rauwe voeding nog wel bevat, vandaar de voorkeur om de voeding uiteindelijk niet te blijven verhitten.

See also:  Wat Is Dominantie Bij Een Hond?

Hoe weet je waar je hond allergisch voor is?

Verschijnselen allergie bij de hond – Het belangrijkste verschijnsel van allergie bij de hond is jeuk. Het betreft vaak het gezicht, oren (soms alleen oren!), voeten, liezen en oksels. Doordat de huid aangetast wordt door de allergie en door het krabben ontstaan er ook vaak secundaire (als gevolg van) huidontstekingen met bacteriën en gisten.

Hierdoor worden de verschijnselen verergerd. Daarnaast krijgen de meeste patiënten een sterkere geur, krijgen ze verdikkingen van de huid, kale plekken en soms likplekken. Bij voedselallergie worden soms ook darmproblemen gezien zoals terugkerende diarree of winderigheid.

Dit is echter vaak niet zo! Zo kan een allergie eruit zien. Voedselallergie Hond Welke Brokken.

Kan een hond over voedselallergie heen groeien?

Ongeveer 1 op de 10 honden heeft atopie. Dit kan zich uiten als een huidprobleem, niezen of vocht uit de neus, jeuk aan de ogen of (zeer zelden) astma. Als uw hond blijft likken aan zijn pootjes of regelmatig huid- of oorinfecties heeft kan hij atopie hebben.

Wat is atopie? Atopie is een genetische aanleg voor het ontwikkelen van een overgevoeligheid voor allerlei stofjes uit de omgeving, we noemen die allergenen). De meest voorkomende allergenen zijn huisstofmijten, pollen (gras, kruiden en bomen) schimmels en huidschilfers.

Eiwitten uit het voer kunnen overigens hetzelfde beeld geven (komt minder vaak voor. Bij allergische dieren ontstaat een over-reactie bij contact met deze prikkels waarbij een ontsteking ontstaat in de huid die gepaard gaat met jeuk. Vaak raakt de weerstand van de huid hierbij verstoord waardoor bacteriën en gisten vrij spel krijgen.

Mijn hond had als pup nooit last van jeuk, waarom is het nu ineens begonnen? Een hond met atopie worden geboren met de aanleg om allergisch te reageren. Gedurende zijn leven komt hij in aanraking met steeds meer allergenen en neemt dus ook het risico op een allergische reactie toe.

De meeste honden met atopie krijgen last op een leeftijd van 1 tot 3 jaar. Honden jonger dan 6 maanden hebben zelden klachten. Wanneer deze honden jeuk hebben is er vaak wat anders aan de hand. Sommige rassen hebben meer aanleg voor het ontwikkelen van atopie, ook in bepaalde foklijnen komt het vaker voor.

Hoe weet ik of mijn hond atopie heeft? Uw hond kan atopie hebben wanneer hij last heeft van regelmatig terugkomende oor- of huid infecties, die wel reageren op behandeling maar terugkomen na het stoppen van de therapie.

Vooral de kop, de oren, het gebied tussen de teentjes, de oksels en de liezen worden aangetast. Wanneer uw hond vaak likt en bijt op deze plekken, ook al is er aan de huid (nog) niets te zien, dan is het verstandig een afspraak te maken bij uw dierenarts. Wanneer u de volgende vragen met “ja” kunt beantwoorden, dan is er een grote kans dat uw hond atopie heeft:

 • Was uw hond jonger dan 3 jaar toen de klachten begonnen?
 • Was er al sprake van jeuk voor u veranderingen van de huid zag?
 • Is de huid tussen de zoolkussentjes rood of is de binnenkant van de oorschelp aangetast?

Hoe weet de dierenarts of mijn hond atopie heeft? De verdenking van atopie begint vaak wanneer uw hond terugkomende huid- of oorproblemen heeft. Vooral wanneer deze seizoensgebonden zijn. Bij dieren met een lichte vacht zijn op een aantal plaatsen roodverkleurde haren te vinden als gevolg van likken. Bij vermoeden van allergie kan getest worden waarvoor het dier allergisch is. Vóór dit gebeurt moeten huidinfecties worden behandeld en een goede parasietenbestrijding worden uitgevoerd.

Wanneer de klachten niet seizoensgebonden zijn moet eerst gedurende 6 tot 8 weken een strikt dieet worden gegeven met een echt hypo allergeen voer (dus geen lam en rijst!) om voedsel allergie uit te sluiten als oorzaak van de klachten.

Heeft uw hond nog steeds jeuk na behandeling en dieet dan is een allergietest de volgende stap. Hierbij wordt een stukje huid op de ribwand geschoren, hier worden zeer kleine hoeveelheden ingespoten van de stofjes waar het dier allergisch voor kan zijn.

 • Na 20 minuten wordt de test afgelezen, hieruit kan worden geconcludeerd of er een allergie bestaat tegen de geteste stofjes;
 • Een allergietest kan ook worden gedaan middels bloedonderzoek, dit is echter minder betrouwbaar en minder breed dan de huidtest;

Is er een behandeling voor atopie? Er is een behandeling. De belangrijkste stap is zoveel mogelijk verminderen van alle factoren die de allergie veroorzaken. Dit zal lang niet in alle gevallen mogelijk zijn. Daarnaast is er een aantal andere maatregelen mogelijk; het is vaak de combinatie hiervan die een behandeling succesvol maakt.

 • Preventie van parasitaire infecties: vlooienbeten activeren of verergeren de allergische reactie. Ook zijn honden met atopie gevoeliger voor schurft infecties.
 • Specifieke diëten met onder andere hogere gehaltes aan essentiële vetzuren verminderen de gevoeligheid van de huid voor allergene prikkels.
 • Bij regelmatig reinigen van de vacht met speciale shampoo’s worden allergenen en ontstekings-stofjes verwijderd en wordt het natuurlijke proces van afstoten van de huidcellen en herstel van de huidbarriere bevorderd.
 • Huidinfecties moeten onder controle worden gehouden, vaak met medicinale shampo, soms met orale medicatie.
 • Ontstekingsremmende preparaten(spray, gel, shampoo) kunnen indien nodig worden gebruikt naast de andere behandelingen.
 • Behandeling met een serum dat allergenen bevat waarvoor de hond overgevoelig is geeft in 65% van de gevallen een verbetering van de symptomen. Deze verbetering treedt vaak pas 9 maanden na het begin van de therapie op! Bij het stoppen van deze therapie komen de klachten vaak terug. Daarom zal het dier waarschijnlijk levenslang maandelijks een injectie met serum nodig blijven hebben.
 • Andere medicijnen kunnen nodig zijn. Prednison is goedkoop maar kan erg veel bijwerkingen hebben. Ciclosporines (Atopica) heeft veel minder risico’s voor de gezondheid maar is relatief duur. Antihistaminica zijn goedkoop, hebben weinig bijwerkingen maar hebben over het algemeen weinig effect.
 • Relatief nieuwe middelen zijn Apoquel en Cytopoint. Deze middelen hebben weinig bijwerkingen in tegenstelling tot de bovenstaande middelen. Bij veel honden met atopie werken ze uitstekend om de jeuk te onderdrukken.

Zal mijn hond genezen? Het is maar zelden dat honden met atopie genezen of “er over heen groeien”. Zonder behandeling is het zelfs vaak zo dat de klachten ieder jaar erger worden. Bij de meeste honden kunnen de klachten door zorgvuldige behandeling wel onder controle worden gehouden. Wat kan ik verder nog doen om mijn hond te helpen? Wanneer de specifieke allergenen waar uw hond last van heeft kunnen worden vastgesteld, dan kunt u proberen contact daarmee te verminderen. Heeft u een vraag en/of opmerking over uw huisdier? Bel dan met onze praktijk, wij staan u graag te woord! 0548 – 52 12 22.

Kan een hond allergisch zijn voor kip?

Vragen? – Neem gerust contact met ons op:  [email protected] Drs. Robin Holle Dierenartsenpraktijk Horst Thuisbezorgservice:  www. dierapotheker. nl.

Welk voer voor hond met jeuk?

Wat is het verschil tussen hypoallergeen en Anallergenic?

Royal Canin Anallergenic is een dieetvoeding, speciaal voor honden met een voedselovergevoeligheid, zoals voedselallergie of voedselintolerantie. Bij deze honden heeft een ander hypoallergeen dieet niet het gewenste effect. De Anallergenic lijn van Royal Canin biedt voor deze viervoeters een uitkomst!.

Hoe lang hypoallergene voeding hond?

Achtergrondinformatie Voedselallergie – Voedselallergie, wat is dat? Bij een allergie reageert het lichaam overdreven gevoelig op alledaagse stoffen. In het geval van voedselallergie reageert het lichaam dus overgevoelig op bestanddelen uit de voeding.

Meestal gaat het hierbij om de eiwitten die in de voeding voorkomen (kip, rund en/of varken) en soms ook op gluten. Een dier met voedselallergie hoeft maar weinig van deze voedingsstoffen binnen te krijgen om een allergische reactie te krijgen.

De allergische reactie uit zich meestal in jeuk, een rode huid, krabben en bijten aan de huid. Ook wordt vaak een oorontsteking gezien. Een voedselallergie kan niet behandeld worden met medicijnen, er zal een speciaal hypoallergeen dieet gegeven moeten worden.

Om zeker te weten of uw huisdier last heeft van voedselallergie moet uw dier minimaal 8 weken lang uitsluitend hypoallergeen voer te eten krijgen. “Mijn hond/kat krijgt een goed merk voer, dus hij kan niet allergisch zijn” Dit is niet waar.

Het gaat niet om het merk voer van de voeding of de kwaliteit, maar om de ingrediënten. Bijvoorbeeld kip en rund komen veel voor in voeding en als uw huisdier hier allergisch voor is zal hij op elk merk voer een reactie krijgen. In de dierenwinkel hebben voedingen wel eens de naam ‘hypoallergeen’, maar let altijd goed op de ingrediënten, want vaak zitten hier alsnog bestanddelen in waar uw huisdier niet tegen kan.

Het voer wat u bij de dierenarts koopt is wel 100% hypoallergeen. De fabriek wordt eerst helemaal schoongemaakt voordat dit voer geproduceerd wordt, zodat er geen resten in terecht kunnen komen waar uw dier allergisch voor is.

See also:  Honingzalf Hond Waar Te Koop?

“Mijn hond/kat heeft zijn hele leven hetzelfde voer, dus daar kan hij niet allergisch voor zijn” Een allergie ontwikkel je in de loop der tijd. Mensen kunnen bijvoorbeeld ook pas rond hun 20e last krijgen van hooikoorts. Het is juist andersom: als een dier bepaalde ingrediënten nog nooit gehad heeft, kan hij hier niet allergisch voor zijn.

 1. Een allergische reactie wordt namelijk opgebouwd en wordt steeds sterker naarmate er vaker contact is;
 2. “Mijn hond/kat krijgt echt alleen maar hypoallergeen voer, en zijn medicijnen in een klein stukje worst” Een stukje worst, hoe klein het ook is, kan genoeg zijn om een allergie in stand te houden;

Hetzelfde geldt voor een kaakje als uw dier allergisch is voor gluten, een stukje eierkoek als hij allergisch is voor kip enzovoort… Onthoudt dat de reactie (de jeuk) niet in verhouding staat met de grootte van dat stukje worst, kaakje, eierkoek etc… De allergie is een overdreven reactie van het lichaam.

“Als ik geen tussendoortjes meer geef is dat zo zielig” Dieren hebben vaste gewoontes. Als uw hond/kat altijd een snoepje kreeg, dan verwacht hij die nu ook te krijgen. Geef absoluut niets anders dan het hypoallergene voer! Geef een paar brokjes van dit voer als tussendoortje, uw huisdier vindt dit net zo lekker.

Hypoallergeen voer bevat alle vitaminen en mineralen die uw huisdier nodig heeft. “Bij voedselallergie krijg je toch ook last van braken en diarree?” Dit is maar zelden het geval. Het ‘foute’ voedselbestanddeel zet de allergische cellen van het lichaam in werking die zich vooral in de huid bevinden, met als gevolg jeuk, krabwonden, ontstekingen enz… “Waarom moet ik minimaal 8 weken hypoallergeen voer geven?” Bij een allergie is het lichaam overgevoelig.

Het heeft veel tijd nodig om te kalmeren. Let wel: kalmeren is niet genezen. De allergische reactie staat als het ware ‘startklaar’ om bij het minste of geringste foute voerbestanddeel uit te breken en jeuk en ongemak te geven en ‘suddert’ altijd nog een poos na.

Mocht uw huisdier binnen deze 8 weken toch wat anders te eten krijgen dan moet u weer van voren af aan beginnen. Hypoallergeen voer is alleen bij de dierenarts te krijgen, en is een dure voeding. Hypoallergeen voer van de dierenwinkel is goedkoper en lijkt net zo goed maar met de ingrediënten wordt niet zo nauwkeurig omgesprongen als met die in het voer van uw dierenarts, waardoor de klachten kunnen blijven bestaan. Ga dus zorgvuldig om met het geven van hypoallergene voeding en neem bij twijfel of vragen altijd contact op met uw dierenarts! De dames zijn super aardig en lief onze BARBET komt er graag Kom hier al jaren met mijn katten, en sinds vrijdag heeft mijn kitten ook kennis gemaakt. Onwijs vriendelijk en profesioneel personeel, ze doen alles voor jou huisdier, en denken ook altijd met jou mee. Het zijn Toppers!! Heel erg bedankt voor de goede zorg voor onze Lizzie , we missen haar verschrikkelijk, maar zij heeft rust! ❤️3-9-2002 😔12-9-2019. Dit zijn mensen met het hart op de goede plaats 👍 Hartelijk bedankt voor de goede zorgen en service. Fijn dat ik tijdens de castratie bij Brutusje mocht blijven. Jullie zijn toppers. Geweldig team met hart voor dieren en mensen. Toppers👍 vriendelijke kundige mensen met een hart voor dieren Hele fijne dierenarts met hart voor de dieren❤️ Behulpzaam, zorgzaam, kundig! Lief, meelevend , kundig. toppers! Wij zijn al bijna 40 jaar bij deze dierenartspraktijk (voorheen Staring) Door gezinsuitbreiding van onze pup Charlie moesten we ook opzoek naar een dierenarts. We kwamen via internet bij deze praktijk uit. Wat ons aansprak was de persoonlijke voorstelling van het team, dan weet je gelijk met wie te te maken hebt. Kortom, vriendelijk, behulpzaam, goed advies. Charlie blij, wij blij! Betrokken, professioneel, kundig en betaalbaar. Kortom; fijne dierenartsen, welke onze warme aanbeveling verdienen! Het betreft het begeleiden door dierenarts Nicole wat betreft het inslapen van onze hond Shadow. Wij willen grote waardering uitspreken over de wijze waarop Nicole onze hond Shadow begeleidt heeft met het inslapen. Zo correct, rustig, vriendelijk, tijd voor een gesprek en zo vol respect voor het zieke dier. Het was een sereen gebeuren en wij hebben er troost uit geput.

 1. Het gevaar hiervan is dat men denkt dat er geen sprake is van voedselallergie terwijl dit juist wel het geval is en het dier onnodig klachten blijft houden;
 2. Ook het snelle afhandelen van het vervoer met de dierenambulance waar zij voor heeft gezorgd is in alle tevredenheid gebeurd, wij zijn zeer content over de manier zoals Nicole alles heeft gedaan en geregeld;

Pieter en Ria Hoozemans. Mijn dieren worden altijd liefdevol verzorgd. En alles gaat in overleg 🙂 Gisteren in de spoeddienst is Tisha, mijn maltezer , liefdevol en zeer bekwaam geholpen. Het zal nog lang duren het genezingsproces, maar dankzij dit prima team heb ik goede hoop op herstel. Ook de emotionele opvang, door de arts was zeer waardevol. Zij gaf meteen morfine aan Tisha, zodat ze meteen van de pijn af kon komen en zij en de assistente haar konden behandelen. Bedankt voor jullie goede zorgen ! Al meer dan 25j zijn we daar maar allemaal schatten zeker voor de dieren en kundig Ik kan niet anders schrijven, dat niemand, uitgezonderd zo lief, goed, en kundig is voor onze dieren Al jaren met al onze huisdieren hier geweest en de laatste 10 jaar met ons hondje. Altijd goed geholpen en fijne ervaringen. Het is altijd een vakkundige gerustelling die er gegeven wordt. Een uitstekend team mensen. Super aardige mensen, helpen je huisdier met liefde. Ben afgelopen vrijdag super geholpen! Wij komen al 25 jaar bij deze dierenarts. Eerst dierenarts staring en nu bij Sandra. Ze zijn erg lief voor de dieren en staan altijd voor je klaar! Onze oude labrador gaat altijd met plezier naar binnen omdat ze weet dat de koektrommel open gaat Afgelopen woensdag onze lieve Joepie moeten laten inslapen. Dit werd in alle rust en met liefde gedaan bij van Zwol. Onze dank daarvoor. Wij missen hem wel hoor De mensen hier zijn super aardig en doen hun uiterste best voor je. Als er wat is kan de patiënt vrijwel direct even langs komen. Ze nemen echt de tijd voor je. blijf vooral zo doorgaan jullie zijn stuk voor stuk toppers!!! dieren Super geholpen met m’n zwangere hondje fleurtje snel en duidelijk handelen want elke minuut telt dan ook de na services is heel fijn geweest Altijd hele goede zorg gehad. De hond kwam er graag ( voor het snoepje ) Ze staan altijd klaar voor je met veel liefde voor het huisdier en geven advies waar je iets aan heb Onze luna een stafford trek me naar ze toe wil wel wat zeggen he Superpraktijk. 9 sterren. Ik raad iedereen de praktijk van D’r v Zwol aan zij zijn super ik ben al meer als 30 jaar geleden met mijn eerste hond bij D’r Staring en nu bij dit team ik heb weer een jonge hond aangeschaft een York die is weer in goede handen bij dit team. meer dan lof. zijn toppertjes al 25 jr lang!! Altijd fijn om door deze kanjers geholpen te worden! Hele lieve mensen. goede zorg een echte aanrader. Wij zijn altijd dik tevreden elk jaar goede controlle onze Mickey en Minnie en als er wat is kan je altijd bellen je wordt altijd fijn te woord gestaan en ze nemen altijd alle tijd voor je poezen heel fijn wij zijn blij met onze dieren arts ik kan ze iedereen aanraden Gweldig super lief en bekwaam De liefste en beste dierenartsenpraktijk Met alle honden altijd goed behandeld. toegewijde mensen uitstekende dierenarts kom er al 7jaar Graag wil ik deze dierenarts praktijk aanraden. Dit team is ongelofelijk toegewijd en kundige (vinden Gizmo en Minoes ook die jullie daadwerkelijk uit de dood hebben terug gehaald nogmaals onze niet te beschrijven dank hier voor!!!) .

Waar kan een hond allergisch voor zijn?

Voedselallergie – Voedselallergie is een overmatige reactie op bestanddelen uit de voeding. Van alle allergische patiënten is zo’n 10-15% allergisch voor voedsel. Deze vorm van allergie kan op iedere leeftijd ontstaan, dus ook bij dieren die al jaren op hetzelfde voer staan! De meeste honden zijn allergisch voor eiwitten (vleesbestanddelen).

Vroeger betrof dit meestal runder- of kippeneiwit. Tegenwoordig worden er echter steeds meer verschillende soorten eiwit verwerkt in voer (denk aan lam, vis, gevogelte), waardoor we tegen steeds meer soorten eiwit allergieën zien.

Meer informatie over voedsallergie vindt u in het artikel: Voedselallergie.

Hoe herken je allergie bij honden?

Voedselallergie is een overmatige reactie van het immuunsysteem op bepaalde componenten in het voer: de allergenen. Dieren die overgevoelig zijn voor deze allergenen krijgen daardoor huidklachten (jeuk en ontsteking) of maag/darmklachten (braken, diarree, winderigheid).

 • Honden met huidklachten door voedselallergie krijgen jeuk;
 • De hoeveelheid jeuk varieert van matig tot heftig;
 • Door krabben, bijten en likken kunnen de huidklachten verergeren;
 • Vaak worden de problemen ook nog gecompliceerd door een ontsteking met bacteriën en gisten: een microbiële huidontsteking;

Met behulp van een eliminatiedieet kunnen we vaststellen of een hond voedselallergie heeft. Als het zeker is dat een hond voedselallergie heeft, moet hij de rest van zijn leven een passend onderhoudsvoer krijgen.

Is kip hypoallergeen?

Achtergrondinformatie Voedselallergie – Voedselallergie, wat is dat? Bij een allergie reageert het lichaam overdreven gevoelig op alledaagse stoffen. In het geval van voedselallergie reageert het lichaam dus overgevoelig op bestanddelen uit de voeding.

Meestal gaat het hierbij om de eiwitten die in de voeding voorkomen (kip, rund en/of varken) en soms ook op gluten. Een dier met voedselallergie hoeft maar weinig van deze voedingsstoffen binnen te krijgen om een allergische reactie te krijgen.

See also:  hoe drinkt een hond?

De allergische reactie uit zich meestal in jeuk, een rode huid, krabben en bijten aan de huid. Ook wordt vaak een oorontsteking gezien. Een voedselallergie kan niet behandeld worden met medicijnen, er zal een speciaal hypoallergeen dieet gegeven moeten worden.

 • Om zeker te weten of uw huisdier last heeft van voedselallergie moet uw dier minimaal 8 weken lang uitsluitend hypoallergeen voer te eten krijgen;
 • “Mijn hond/kat krijgt een goed merk voer, dus hij kan niet allergisch zijn” Dit is niet waar;

Het gaat niet om het merk voer van de voeding of de kwaliteit, maar om de ingrediënten. Bijvoorbeeld kip en rund komen veel voor in voeding en als uw huisdier hier allergisch voor is zal hij op elk merk voer een reactie krijgen. In de dierenwinkel hebben voedingen wel eens de naam ‘hypoallergeen’, maar let altijd goed op de ingrediënten, want vaak zitten hier alsnog bestanddelen in waar uw huisdier niet tegen kan.

 1. Het voer wat u bij de dierenarts koopt is wel 100% hypoallergeen;
 2. De fabriek wordt eerst helemaal schoongemaakt voordat dit voer geproduceerd wordt, zodat er geen resten in terecht kunnen komen waar uw dier allergisch voor is;

“Mijn hond/kat heeft zijn hele leven hetzelfde voer, dus daar kan hij niet allergisch voor zijn” Een allergie ontwikkel je in de loop der tijd. Mensen kunnen bijvoorbeeld ook pas rond hun 20e last krijgen van hooikoorts. Het is juist andersom: als een dier bepaalde ingrediënten nog nooit gehad heeft, kan hij hier niet allergisch voor zijn.

 1. Een allergische reactie wordt namelijk opgebouwd en wordt steeds sterker naarmate er vaker contact is;
 2. “Mijn hond/kat krijgt echt alleen maar hypoallergeen voer, en zijn medicijnen in een klein stukje worst” Een stukje worst, hoe klein het ook is, kan genoeg zijn om een allergie in stand te houden;

Hetzelfde geldt voor een kaakje als uw dier allergisch is voor gluten, een stukje eierkoek als hij allergisch is voor kip enzovoort… Onthoudt dat de reactie (de jeuk) niet in verhouding staat met de grootte van dat stukje worst, kaakje, eierkoek etc… De allergie is een overdreven reactie van het lichaam.

“Als ik geen tussendoortjes meer geef is dat zo zielig” Dieren hebben vaste gewoontes. Als uw hond/kat altijd een snoepje kreeg, dan verwacht hij die nu ook te krijgen. Geef absoluut niets anders dan het hypoallergene voer! Geef een paar brokjes van dit voer als tussendoortje, uw huisdier vindt dit net zo lekker.

Hypoallergeen voer bevat alle vitaminen en mineralen die uw huisdier nodig heeft. “Bij voedselallergie krijg je toch ook last van braken en diarree?” Dit is maar zelden het geval. Het ‘foute’ voedselbestanddeel zet de allergische cellen van het lichaam in werking die zich vooral in de huid bevinden, met als gevolg jeuk, krabwonden, ontstekingen enz… “Waarom moet ik minimaal 8 weken hypoallergeen voer geven?” Bij een allergie is het lichaam overgevoelig.

 • Het heeft veel tijd nodig om te kalmeren;
 • Let wel: kalmeren is niet genezen;
 • De allergische reactie staat als het ware ‘startklaar’ om bij het minste of geringste foute voerbestanddeel uit te breken en jeuk en ongemak te geven en ‘suddert’ altijd nog een poos na;

Mocht uw huisdier binnen deze 8 weken toch wat anders te eten krijgen dan moet u weer van voren af aan beginnen. Hypoallergeen voer is alleen bij de dierenarts te krijgen, en is een dure voeding. Hypoallergeen voer van de dierenwinkel is goedkoper en lijkt net zo goed maar met de ingrediënten wordt niet zo nauwkeurig omgesprongen als met die in het voer van uw dierenarts, waardoor de klachten kunnen blijven bestaan. Ga dus zorgvuldig om met het geven van hypoallergene voeding en neem bij twijfel of vragen altijd contact op met uw dierenarts! De dames zijn super aardig en lief onze BARBET komt er graag Kom hier al jaren met mijn katten, en sinds vrijdag heeft mijn kitten ook kennis gemaakt. Onwijs vriendelijk en profesioneel personeel, ze doen alles voor jou huisdier, en denken ook altijd met jou mee. Het zijn Toppers!! Heel erg bedankt voor de goede zorg voor onze Lizzie , we missen haar verschrikkelijk, maar zij heeft rust! ❤️3-9-2002 😔12-9-2019. Dit zijn mensen met het hart op de goede plaats 👍 Hartelijk bedankt voor de goede zorgen en service. Fijn dat ik tijdens de castratie bij Brutusje mocht blijven. Jullie zijn toppers. Geweldig team met hart voor dieren en mensen. Toppers👍 vriendelijke kundige mensen met een hart voor dieren Hele fijne dierenarts met hart voor de dieren❤️ Behulpzaam, zorgzaam, kundig! Lief, meelevend , kundig. toppers! Wij zijn al bijna 40 jaar bij deze dierenartspraktijk (voorheen Staring) Door gezinsuitbreiding van onze pup Charlie moesten we ook opzoek naar een dierenarts. We kwamen via internet bij deze praktijk uit. Wat ons aansprak was de persoonlijke voorstelling van het team, dan weet je gelijk met wie te te maken hebt. Kortom, vriendelijk, behulpzaam, goed advies. Charlie blij, wij blij! Betrokken, professioneel, kundig en betaalbaar. Kortom; fijne dierenartsen, welke onze warme aanbeveling verdienen! Het betreft het begeleiden door dierenarts Nicole wat betreft het inslapen van onze hond Shadow. Wij willen grote waardering uitspreken over de wijze waarop Nicole onze hond Shadow begeleidt heeft met het inslapen. Zo correct, rustig, vriendelijk, tijd voor een gesprek en zo vol respect voor het zieke dier. Het was een sereen gebeuren en wij hebben er troost uit geput.

 • Het gevaar hiervan is dat men denkt dat er geen sprake is van voedselallergie terwijl dit juist wel het geval is en het dier onnodig klachten blijft houden;
 • Ook het snelle afhandelen van het vervoer met de dierenambulance waar zij voor heeft gezorgd is in alle tevredenheid gebeurd, wij zijn zeer content over de manier zoals Nicole alles heeft gedaan en geregeld;

Pieter en Ria Hoozemans. Mijn dieren worden altijd liefdevol verzorgd. En alles gaat in overleg 🙂 Gisteren in de spoeddienst is Tisha, mijn maltezer , liefdevol en zeer bekwaam geholpen. Het zal nog lang duren het genezingsproces, maar dankzij dit prima team heb ik goede hoop op herstel. Ook de emotionele opvang, door de arts was zeer waardevol. Zij gaf meteen morfine aan Tisha, zodat ze meteen van de pijn af kon komen en zij en de assistente haar konden behandelen. Bedankt voor jullie goede zorgen ! Al meer dan 25j zijn we daar maar allemaal schatten zeker voor de dieren en kundig Ik kan niet anders schrijven, dat niemand, uitgezonderd zo lief, goed, en kundig is voor onze dieren Al jaren met al onze huisdieren hier geweest en de laatste 10 jaar met ons hondje. Altijd goed geholpen en fijne ervaringen. Het is altijd een vakkundige gerustelling die er gegeven wordt. Een uitstekend team mensen. Super aardige mensen, helpen je huisdier met liefde. Ben afgelopen vrijdag super geholpen! Wij komen al 25 jaar bij deze dierenarts. Eerst dierenarts staring en nu bij Sandra. Ze zijn erg lief voor de dieren en staan altijd voor je klaar! Onze oude labrador gaat altijd met plezier naar binnen omdat ze weet dat de koektrommel open gaat Afgelopen woensdag onze lieve Joepie moeten laten inslapen. Dit werd in alle rust en met liefde gedaan bij van Zwol. Onze dank daarvoor. Wij missen hem wel hoor De mensen hier zijn super aardig en doen hun uiterste best voor je. Als er wat is kan de patiënt vrijwel direct even langs komen. Ze nemen echt de tijd voor je. blijf vooral zo doorgaan jullie zijn stuk voor stuk toppers!!! dieren Super geholpen met m’n zwangere hondje fleurtje snel en duidelijk handelen want elke minuut telt dan ook de na services is heel fijn geweest Altijd hele goede zorg gehad. De hond kwam er graag ( voor het snoepje ) Ze staan altijd klaar voor je met veel liefde voor het huisdier en geven advies waar je iets aan heb Onze luna een stafford trek me naar ze toe wil wel wat zeggen he Superpraktijk. 9 sterren. Ik raad iedereen de praktijk van D’r v Zwol aan zij zijn super ik ben al meer als 30 jaar geleden met mijn eerste hond bij D’r Staring en nu bij dit team ik heb weer een jonge hond aangeschaft een York die is weer in goede handen bij dit team. meer dan lof. zijn toppertjes al 25 jr lang!! Altijd fijn om door deze kanjers geholpen te worden! Hele lieve mensen. goede zorg een echte aanrader. Wij zijn altijd dik tevreden elk jaar goede controlle onze Mickey en Minnie en als er wat is kan je altijd bellen je wordt altijd fijn te woord gestaan en ze nemen altijd alle tijd voor je poezen heel fijn wij zijn blij met onze dieren arts ik kan ze iedereen aanraden Gweldig super lief en bekwaam De liefste en beste dierenartsenpraktijk Met alle honden altijd goed behandeld. toegewijde mensen uitstekende dierenarts kom er al 7jaar Graag wil ik deze dierenarts praktijk aanraden. Dit team is ongelofelijk toegewijd en kundige (vinden Gizmo en Minoes ook die jullie daadwerkelijk uit de dood hebben terug gehaald nogmaals onze niet te beschrijven dank hier voor!!!) .

Wat zijn de bijwerkingen van Apoquel?

De meest voorkomende bijwerkingen van Apoquel (die bij maximaal 1 op de 10 dieren kunnen optreden) waren diarree, braken, verlies van eetlust en knobbeltjes op of onder de huid. Zie de bijsluiter voor het volledige overzicht van alle bijwerkingen van en beperkende voorwaarden voor Apoquel.