Waar Kan Je Een Hond Kopen?

Waar Kan Je Een Hond Kopen

Dierenwinkels – Dierenwinkels bieden vaak de meeste keuze maar je weet zelden waar je hond precies vandaan komt. Sommigen komen uit grote kwekerijen, waar honden in kooien gekweekt worden. Deze zogenaamde broodkwekerijen zijn enkel op geld uit en interesseren zich niet in het welzijn van de hond.

Waar kan ik een hond kopen in Nederland?

Koop je hond in een asiel – Asielen in Nederland http://ikzoekbaas. dierenbescherming. nl/ http://www. dierenasiels. com/ Asielen België https://www. adopteereendier. be/ Lijst Asielen Nederland Lijst Asielen België Wanneer je niet meteen op zoek bent naar een rashond, is deze oplossing ideaal voor jou.

 • Er zijn veel uiteenlopende rassen aanwezig en ze zoeken allemaal hopeloos naar een nieuwe thuis;
 • De mensen die in het asiel werken zullen samen met jou op zoek gaan naar de hond die het best bij jou past;

Daarenboven verricht je een heel goede daad door een in de steek gelaten hond op te nemen in je gezin. Ga er sowieso eens langs want vind je toch geen gepaste hond, is het ook zeker geen probleem om terug buiten te lopen. Je kan meerdere keren terugkomen, tot je jouw ideale vriend hebt gevonden!.

Waar kan je honden halen?

Je bent er helemaal zeker van dat het tijd is om een hond in je leven te verwelkomen. Je hebt je verdiept in een ras of kruising en bent voorbereid op een levensstijlverandering. Voordat je je zoektocht doorzet, is het goed om te begrijpen bij wat voor aanbieders je een hond kunt kopen of adopteren.

Met dit artikel willen we je helpen om een keuze te maken die het beste bij jou past. Asiels & Reddingsorganisaties Als je op zoek bent naar een hond, zijn er veel lokale, nationale en internationale organisaties en diensten beschikbaar om je te helpen je nieuwe beste vriend te vinden.

Je kunt deze diensten onderverdelen in asiels en reddingsorganisaties. Over het algemeen zijn asiels plekken waar dieren worden binnengebracht wanneer de eigenaar er niet meer voor kan zorgen. Asiels nemen ook vaak dieren op die in de steek zijn gelaten. Deze organisaties hebben meestal een locatie waar je de honden persoonlijk kunt ontmoeten en eventueel een rondje mee kunt lopen.

Het kan gaan om een particuliere stichting die wordt gerund door een groep vrijwilligers of door de lokale overheid. Je vindt een mix van rassen, maten en persoonlijkheden in asielen, dus zorg ervoor dat je je door het personeel laat voorlichten over welke honden voor jou geschikt kunnen zijn.

Reddingsorganisaties of ‘rescues’ zijn meestal particuliere organisaties die honden redden van misbruik of dakloosheid in binnen en buitenland. Reddingsorganisaties hebben meestal geen fysieke locatie, maar werken met een netwerk van gastgezinnen die de honden huisvesten en verzorgen totdat ze zijn geadopteerd.

Ze worden meestal gesteund door donaties, worden gerund door vrijwilligers, maar krijgen zelden financiering of steun van de overheid. De meeste honden zitten buiten hun schuld om in asielen. Het vooroordeel dat asielhonden beschadigd zijn of lijden aan gedrags- en/of gezondheidsproblemen is lang niet altijd waar.

Hoewel er zeker honden zijn met uitdagende problemen, worden er ook veel honden ter adoptie aangeboden met redenen als: niet in staat zijn om de zorg te betalen, verhuizing naar een kleiner appartement waar huisdieren niet zijn toegestaan of het hebben van een nieuw kind met een ernstige allergie.

Net als wanneer je een pup adopteert van een fokker is het altijd goed om met een herplaatsingsorganisatie of een asiel duidelijke afspraken te maken over wat je van elkaar verwacht. Hier lees je daar meer over.

Je neemt een hond over van iemand anders. Wanneer mensen niet meer voor hun hond kunnen zorgen brengen ze de hond tegenwoordig vaak niet meteen meer naar het asiel, maar kijken eerst zelf of ze (via internet) een nieuw huisje voor de hond kunnen vinden.

 1. Soms biedt ook de fokker van de hond aan om te helpen de hond te herplaatsen;
 2. Vraag altijd aan de oude eigenaar waarom de hond wordt herplaatst, of het dier met iedereen kan samenwonen (kan wel/niet met kinderen/katten/andere honden etc;

) en of je misschien het medisch dossier van de hond kan inzien. Een pup aanschaffen bij een fokker. In principe is iedereen die bewust twee honden met elkaar laat paren en de pups vervolgens voor geld verkoopt voor de Nederlandse wet een fokker. Bij het fokken van honden komen bepaalde verplichtingen kijken waar de fokker, groot of klein, aan moet voldoen.

 • Wanneer je op zoek gaat naar een pup kom je ongetwijfeld verschillende soorten fokkers tegen;
 • Helaas zijn er ook veel fokkers actief die zich niet netjes aan de regels houden;
 • Dit worden vaak ‘broodfokkers’ genoemd;

Een broodfokker is een fokker die veel geld verdienen belangrijker vindt dan de gezondheid en het welzijn van de pups en moederhond. Ze brengen de honden dan niet of te weinig naar de dierenarts, hebben geen oog voor erfelijke ziektes, zorgen niet voor een fijn en schoon onderkomen, brengen de pups onvoldoende in aanraking met mensen en zijn naar jou toe niet transparant over hun werkwijze.

Op Bazoeki staan fokkers die voldoen aan de Bazoeki Standaard. Op ons platform maken we onderscheid tussen drie verschillende soorten fokkers; gelegenheidsfokkers, semi-bedrijfsmatige fokkers en bedrijfsmatige fokkers.

In het fokker-profiel is aangegeven waar de fokker onder valt. Gelegenheidsfokkers zijn fokkers die niet meer dan eens in de twee jaar een nestje pups hebben. Vaak hebben ze niet meer dan 2 ouderdieren en fokken puur, omdat ze het gewoon heel erg leuk vinden.

De honden leven vaak in huis en de pups dus ook. Semi-bedrijfsmatige fokkers zijn fokkers die elk jaar 1 of twee nestjes hebben, daar graag wat geld aan overhouden, maar er niet van kunnen leven. Ze werken vaak in een boerenbedrijf (of zorgboerderij), hebben een hondenpension of een trimsalon ernaast.

Doordat ze thuis werken kunnen ze alle aandacht geven wanneer er pups worden geboren. Ze hebben vaak 4 of 5 honden en die leven bij hun in huis, in een kennel en op het erf. Pups worden in huiselijke omgeving grootgebracht, maar lopen ook lekker buiten of zijn bij mama in de kennel.

Elk jaar helpen ze weer aan aantal baasjes bij de aanschaf van hun hond en zodoende zullen ze je goed kunnen adviseren. Bedrijfsmatige fokker ben je wanneer je meer dan 20 pups per jaar fokt. Vaak verdienen deze fokkers met het fokken van honden hun inkomen of een groot deel van het inkomen.

Ze fokken op een professionele manier en zorgen goed voor hun ouderdieren en de pups. Wanneer het grote honden betreft dan leven deze vaak in een kennel, op het erf of in een gastgezin. Kleinere honden kunnen ook bij de fokker in huis leven. De nestjes kunnen in huis worden gehouden, maar soms ook in de kennel.

 • Fokkers die bedrijfsmatig fokken moeten in het bezit zijn van een Vakbekwaamheidsbewijs Honden en Katten;
 • Alle fokkers mogen onder voorwaarden een profiel aanmaken op Bazoeki;
 • Wat deze voorwaarden zijn dat lees je in onze standaard;

Wat voor soort fokker goed bij jou past, ligt helemaal aan jouw eigen prioriteiten..

Waar kan ik betrouwbaar een puppy kopen?

Signalen om een betrouwbare puppy fokker te herkennen De fokker geeft duidelijke informatie en stelt ook vragen aan jou. De fokker wil namelijk ook een zo veilig en prettig mogelijk thuis voor zijn pups. Je kunt rustig de pups bekijken en vragen stellen aan de fokker.

Waar kan ik een hond kopen in Belgie?

Je kan een hond adopteren uit een asiel of kopen bij een erkende fokker of een particulier. Een erkende fokker herken je aan zijn erkenningsnummer (het HK-nummer).

Waar kan je puppies halen?

Ach we weten het allemaal: Als we een klein pupje uit een nestje ophalen is de ene pup nog leuker dan de andere, maar waar moet je nu allemaal op letten als je besluit een puppy te kopen? Je kan puppy’s op veel verschillende plaatsen kopen. Soms zie je ze in dierenwinkels, je vindt advertenties in een krant of op internet, je krijgt een tip via een rasvereniging of je gaat naar een fokker.

Zorg dat je altijd naar een asiel gaat of een erkende fokker. Koop niet via handelaars die een nestje of enkele pups op internet aanbieden. Dit zijn vaak broodfokkers. Zij geven niet om fokken met zorg voor moeder en pups.

Ze doen het alleen voor het geld. Natuurlijk kan je het internet wel gebruiken om informatie op te zoeken. Maar als je een aanbieder ziet die een interessant nestje of pup aanbiedt, controleer dan eerst of ze erkend zijn en maak een afspraak om naar de puppy’s te komen kijken. Een aantal tips om te kijken waar u op kunt letten tijdens de aanschaf van een pup:

 • Wordt de pup in huis opgevoed of in een schuurtje?
 • Zijn er meerdere honden? (vader/moeder hond eventueel nog andere huisdieren katten) ?
 • Zijn er kinderen in uw gezin (let dan op of de pups ook gesocialiseerd zijn met kinderen) ?
 • Uiterlijk ; oogjes moeten helder zijn geen troebele afscheiding, oortjes moeten schoon, geen rare geur of afscheiding? , vacht/ huid moet er gezond en verzorgt uit zien, geen vieze geur,(geen parfum lucht om akelige geurtjes te vertroebelen), pup moet goed gevormd zijn (geen opgezwollen buikje) ?, rustige ademhalen , geen proest, hoest geluiden ?, vraag aan de eigenaar of het pupje ingeent, ontwormt en eventueel gechipt is?
See also:  Waarom Snuffelt Mijn Hond Zoveel?

Nog enkele gouden tips

 • Vraag altijd een vaccinatieboekje, zodat u weet welke inentingen uw puppy reeds gehad heeft. De belangrijkste vaccinaties zijn : hondenziekte, parvovirose, hepatitis en rattenziekte. Laat uw hond ook inenten tegen rabies indien u hem mee wil nemen naar de Ardennen of naar het buitenland (rabies -hondsdolheid- wordt door vossen overgedragen).
 • Koop een hond met een ingeplante chip of een tatouagenummer !
 • Zorg ervoor dat u een verkoopsovereenkomst opstelt, met garantie in geval van besmettelijke en ernstige ziekten.

Wat is de goedkoopste pup?

Aankoopprijs puppy – Sommige mensen schrikken van de aanschafprijs van een pupje. Om enige referentie te hebben, vraag je best zoveel mogelijk rond aan mensen die je kent met hetzelfde ras hoeveel zij betaalden. Voor een puppy uit het asiel betaal je ongeveer 100 euro.

Een raspup van een erkende fokker kost al snel honderden euro’s. Voor een kleine rashond mag je vanaf 400 euro rekenen. De prijzen van grote rashonden kunnen oplopen tot 1000 euro of meer. Het is je goed recht om meerdere fokkers te bezoeken en prijzen te vergelijken.

Alles hangt natuurlijk af van de kosten die de fokker vooraf maakte voor de pup. Een puppy wordt door de dierenarts van de kweker klinisch onderzocht, gechipt, gevaccineerd en meestal nog ontwormd. Daarnaast mag je het dagelijks onderhoud en de voeding niet vergeten.

Deze kosten worden doorgerekend. Op het internet vind je hondjes terug die soms de helft goedkoper zijn dan de honden van een stamboekfokker. Laat je niet verleiden door die aanbiedingen. Ga zorgvuldig na of deze laaggeprijsde pups voldoen aan alle voorwaarden.

Zijn alle vaccinaties correct toegediend? Is de pup ontwormd en gechipt? Voldoen beide ouders aan de gezondheidseisen die vandaag door de wetgever gesteld worden? Zijn de pups gesocialiseerd? Groeiden ze op in een prikkelrijke omgeving? Kan je de moeder van de pups zien? De aankoopprijs is slechts een onderdeel van de kostprijs van een hond.

Waar koop je een volwassen hond?

Waar koop je een hond? In een asiel hebben ze vooral volwassen honden, en soms ook pups. Je vindt er rashonden, kruisingen en bastaarden. Vaak denken mensen dat er iets mis is met een hond in een asiel.

Wat kost een hond uit het asiel?

Jaarlijks vangen onze dierenasielen meer dan 50. 000 dieren op. Er is dus keuze genoeg om een toffe hond te vinden in het asiel. Zeker als het voor jou niet zo belangrijk is hoe zuiver het ras van de hond is, kan dit een mooi alternatief zijn. Hoeveel kost het om een hond uit een asiel te halen en waarom is dit een goed idee? Enkele redenen om een hond uit het asiel te adopteren zijn dat je zo een achtergelaten hond een nieuwe thuis bezorgt en dat er hierdoor weer plaats komt voor andere honden die opvang nodig hebben.

Asielhonden zijn normaalgezien ook al voorzien van de nodige vaccins en ze zijn tot op een zekere hoogte al afgericht. Nog een belangrijke reden is dat adoptie van een asielhond minder kost dan een fokker.

Uiteraard moet je eerst zeer goed nagedacht hebben of jij klaar bent voor een hond in je leven. De coronacrisis is een uitzonderlijke situatie, dus beeld je ook een leven met je hond in tijdens ‘normale tijden’. Hoeveel het kost om een hond te adopteren hangt van hond tot hond af.

 • De prijs voor adoptie uit een asiel bedraagt gemiddeld tussen de €125 en €300;
 • De prijs voor een teefje is meestal iets hoger omdat de sterilisatie duurder is;
 • Voor een puppy kan dit bedrag oplopen tot €400, terwijl je een oudere hond soms al aan €25 meekrijgt;

In deze bedragen zitten de sterilisatie- of castratiekosten, de vaccinatiekosten en het chippen van de hond al inbegrepen. Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat als je een hond uit het asiel haalt het de bedoeling is dat je hem zelf houdt. Je mag hem dus niet doorverkopen aan andere mensen.

 1. De meeste asielen vragen ook dat je minstens 18 jaar oud bent en in België verblijft;
 2. Je mag de hond ook niet gebruiken voor fokprogramma’s en uiteraard moet je hem voorzien in zijn basisbehoeftes;
 3. Als je een asielhond wilt adopteren, moet je een afspraak maken bij een asiel naar keuze;

Er bestaan veel asielen dus er zal zeker één bij jou in de buurt zijn. Een asielmedewerker zal je dan enkele vragen stellen om je thuissituatie en levensstijl te kunnen beoordelen zodat hij je de hond kan aanraden die bij jou het gelukkigst zal zijn. Ben jij actiever of zoek je net een rustig hondenras? Woon je in een huis met een grote tuin of woon je in een appartement? Dit zal allemaal bepalen welk karakter bij je past.

 • In sommige gevallen komen de medewerkers van het asiel zelfs bij je thuis langs om de situatie goed in te schatten;
 • We geven je ook als tip mee om altijd nog een nachtje over je keuze te slapen;
 • Iedere asielhond heeft al veel meegemaakt en ze zijn niet allemaal even gemakkelijk om mee om te gaan;

Als je kinderen of een partner hebt, is het een goed idee om hen ook mee te nemen zodat je weet dat het hele gezin een klik heeft met de hond. Heb je thuis al huisdieren? Vraag dan een proefperiode aan zodat je nieuwe hond en je huidige huisdieren aan elkaar kunnen wennen.

 • Vraag ook naar het verleden, de medische geschiedenis en de tekortkoming van de hond zodat je niet voor verrassingen komt te staan;
 • Bij Corona Direct bieden we niet enkel verzekeringen aan voor mensen, maar ook voor dieren;

Je hond maakt tenslotte toch ook deel uit van je gezin? Onverwachte dierenartskosten kunnen zwaar zijn om te dragen. Met een hondenverzekering zijn jij en je viervoeter gerust.

Welke honden zitten in het asiel?

Waar kun je een gezonde hond kopen?

Kan je je ouders overhalen om een hond te krijgen?! | DierenpraatTV

Fokker – Als je een puppy bij een fokker wilt kopen, kan je kijken op Raadvanbeheer. nl , de site van Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland. Hier kan je rashondenverenigingen vinden die je weer kunnen doorverwijzen naar bij hen aangesloten fokkers.

Waar bastaard hond kopen?

Rasloos, kruising of bastaard puppy Wellicht kan uw dierenarts of het plaatselijke dierenasiel u helpen aan een vertrouwd adres.

Hoe vind ik een puppy nestje?

Het juist nest kiezen – Als je besloten hebt dat je een pup wilt ga je dus op zoek naar mensen met nesten van het type hond dat je wilt. Ga je voor een rashond? Dan kun je via de rasverenigingen meestal een lijst met geplande en net geboren nesten vinden. Bij de meeste rassen zijn er bepaalde ziektes voor die veel binnen dat ras voorkomen. Denk aan oogziekten als Cataract, heupdysplasie of Epilepsie.

Sommige rasverenigingen nemen alleen nesten in hun lijst op waarvan beide ouders op bepaalde ziektes getest zijn. Als de ouders de ziekte nog niet hebben is de kans dat de pups ook gezond zijn groter. Daarnaast is het slim om na te gaan of de twee honden waar mee gefokt wordt familie zijn.

De kans dat erfelijke ziekten tot uiting komen is dan namelijk groter. Op rashondenwijzer. nl kun je kijken welke hondenrassen een grote kans hebben op een erfelijke ziekte. TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over. Als je een vuilnisbakje of mixje zoekt ben je aangewezen op websites als marktplaats. Het is in beide gevallen goed om te letten met wat voor fokker je te maken hebt. Probeer er achter te komen hoe vaak de persoon die het nestje fokt pups heeft.

See also:  Wat Kost Cremeren Hond?

Wat is de prijs van een hond?

Vraag: Wat kost een hond? Antwoord: TIP: Ik heb een uitgebreide online video puppycursus. Een volledige vervanging van de fysieke lessen. Lees er hier alles over. Als je twijfelt om een hond in huis te halen kan een van de vragen die je jezelf stelt zijn of je zo’n beestje wel kunt betalen. Na de aanschaf ben je er niet, je moet je hond ook onderhouden.

Wij hebben geprobeerd de globale kosten van de aanschaf en het onderhoud op een rijtje te zetten. Dit blijven wel richtlijnen, als je wilt kun je vele malen meer uit geven dan de bedragen die wij noemen en er zijn ook mensen die het met minder redden.

De aanschaf De aanschaf kosten zijn afhankelijk van het soort hond dat je wilt en de plaats waar je hem vandaan haalt. Let goed op dat zeker bij honden goedkoop vaak duurkoop blijkt te zijn en naast hoge kosten ook veel verdriet kan veroorzaken. Lees ook het artikel over waar je op moet letten als je een hondje gaat kopen.

 • Een rashond die je via een door de rasvereniging goedgekeurde fokker koopt kost je ongeveer tussen de 500 en 2000 euro, afhankelijk van het ras;
 • Voor een huishond van de meeste populaire rassen zul je rond de 800 euro kwijt zijn;

Een zogenaamd vuilnisbakje, een hondje dat een mix is van verschillende rassen, wordt meestal voor tussen de 200 en 500 euro aangeboden. Als je een hondje uit het asiel wilt adopteren betaal je plaatsingskosten om de kosten die het asiel voor dat hondje gehad heeft te dekken.

De hoogte van deze bijdrage verschilt per asiel maar ligt meestal rond de 150 euro. De uitzet De totale kosten van de spullen die je echt nodig hebt voor je hond vallen mee. De grootste kostenpost is de bench of mand.

De prijs hangt af voor hoe groot je hondje is en wat voor uitvoering je wilt. Een bench voor een middelgrote hond kun je vanaf ongeveer 50 euro krijgen ( zie hier meer prijzen ). Een mand of kussen voor een middelgrote hond kun je voor 15 euro krijgen, maar je kunt er ook meer dan 100 euro aan uitgeven ( zie hier meer prijzen ).

De overige kosten zijn nog meer afhankelijk van wat je er voor uit wilt geven. Een hondenriem met lijn van nylon kun je al voor 5 euro krijgen maar je kunt ook meer dan 50 euro uitgeven voor een leren lijn ( zie hier meer prijzen ).

Speeltjes kun je zelf maken , maar je kunt er ook heel veel geld voor uitgeven ( zie hier hoe je blut kunt raken ). Gewone simpele voer en drink bakken kun je al voor 2 euro krijgen, maar je kunt ook voor een design bak van meer dan 50 euro kiezen. ( Zie hier verschillende opties ).

Tenslotte heb je nog kammen of borstels nodig, afhankelijk van de vacht van je hond. Deze kunnen van enkele euro’s tot 30 euro kosten ( zie hier voor prijsvoorbeelden ). In totaal ben je dus vanaf 25 tot honderden euro’s kwijt afhankelijk van wilt hebben.

Het onderhoud De voorgaande kosten waren eenmalig en daar kun je voor sparen, maar het hebben van een of meer honden brengt ook maandelijkse kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken. Hondentraining, de meeste mensen beginnen met een puppycursus en gaan verder met een gehoorzaamheidscursus.

Maar daar hoeft het niet te stoppen, er zijn genoeg mensen die zo enthousiast zijn dat ze vervolgens een hondensport kiezen om samen met hun hond te beoefenen. Als je tot deze groep behoort kun je afhankelijk van de hondenschool die je kiest vanaf 25 euro per maand rekenen.

Vaccinaties en ongediertebestrijding zijn ook jaarlijks terugkerende kosten, reken rond de 50 euro per jaar aan vaccinaties, rond de 50 euro per jaar om je hond vlo en teekvrij te houden ( zie hier prijzen vlooien en teken bescherming ) en rond de 20 euro per jaar aan ontworming ( zie hier prijzen ontwormingsmiddelen ).

Reken daarnaast op overige medische kosten of kosten van een hondenverzekering , je kunt er van uit gaan dat je voor een basisverzekering van een middelgrote hond rond de 20 euro per maand kwijt bent. Of en hoeveel je kwijt bent aan vachtverzorging hangt van het type hond dat je kiest af.

Zolang je geen shows wilt lopen zul je met een kortharige hond zoals een labrador waarschijnlijk nooit een trimsalon van binnen zien. Neem je daarentegen een hond met een moeilijkere vacht, dan zal hij af en toe geknipt moeten worden. Een bezoek aan een trimsalon kost je rond de 40 euro per keer.

Iedere hond moet eten, de meeste mensen geven naast het standaard voer regelmatig een snack. Hoeveel je hond eet hangt onder andere af van zijn volwassen streefgewicht. Je kunt uit heel veel soorten voer kiezen.

Voor een goede kwaliteit voer voor een middelgrote hond kun je rond de 40 euro per maand rekenen. Een klein hondje zal iets minder kosten en een grote hond kan je arm eten. Denk tenslotte goed na of je nog dingen als uitlaatservice en vakantie opvang nodig denkt te hebben.

 • Kun je ‘s ochtends ‘s middags en ‘s avonds je hond zelf uit laten of heb je familie of vrienden die dat voor je willen doen dan heb je geen hondenuitlaatservice nodig;
 • Denk er wel aan dat je hond hopelijk oud wordt, dus dat de opvang van nu er over 10 jaar misschien geen zin meer in heeft;

Als jij je hond niet zelf iedere middag uit kunt laten en niemand kent die dat wil doen kan het door gebruik te maken van een hondenuitlaat service toch haalbaar zijn om een hond te hebben. Reken op ongeveer 40 euro per maand voor iedere dag dat je de grote wandeling uitbesteedt.

 1. Als je hond altijd mee kan op vakantie, of als je mensen kent die je hond in de vakantie op willen vangen hoef je ook niet op kosten voor vakantieopvang te rekenen;
 2. In ander gevallen kost een hondenpension rond de 12 euro per dag;

Tenslotte moet je in de meeste gemeentes hondenbelasting betalen. De hoogte hiervan is afhankelijk van de gemeente waar je in woont maar is over het algemeen ongeveer 75 euro per jaar. Vond je het artikel interessant? Dan wil ik je erop wijzen dat ik naast deze artikelen ook online video cursussen heb gemaakt. Ik heb jarenlang training ‘op het veld’ gegeven, maar ben er van overtuigd dat een online cursus minstens net zo goed is, waarschijnlijk zelfs beter! Neem eens een kijkje bij het online cursus aanbod! Al met al ben je dus behoorlijk wat kwijt aan je trouwe viervoeter, maar als je het geld kunt missen en genoeg tijd in je hond wilt en kunt stoppen krijg je er ook veel liefde voor terug. TIP: Op mijn Facebook pagina en Youtube kanaal plaats ik wekelijks meerdere filmpjes met tips voor alle (toekomstige) hondenbezitters. Vergeet ze dus niet beide te volgen!.

See also:  Hoe Zie Je Dat Een Hond Stervende Is?

Heeft een hond besef van tijd?

Weet jouw hond hoe laat het is?   – Hondeneigenaren weten het zeker, een hond weet precies wanneer het etenstijd is of wanneer het tijd is om op te staan of om te gaan wandelen, noem maar op. Honden geven ons duidelijk aan dat het ‘de hoogste tijd’ is, maar weet een hond ook echt hoe laat het is en heeft een hond ook echt besef van het verstijken van tijd? Wanneer hondeneigenaren hun hond alleen thuis laten verandert die eensgezinde mening ineens in een discussie.

“Een hond heeft echt niet door hoe lang je weg bent hoor”, wordt er regelmatig gezegd. Weet jouw hond het verschil tussen 5 minuten en 2 uur? Een aantal theorieën zijn getoetst en onderzocht. Biologische klok, levensritme Net als mensen en vele andere dieren, hebben ook honden een circadiaan ritme.

Dit is een intern biologisch ritme waarvan de cyclus ongeveer 1 dag duurt. Het betreft functies die binnen het lichaam uitgevoerd worden en die zich volgens een bepaald patroon herhalen, aangestuurd door de zogenaamde biologische klok. Dit functioneert onafhankelijk van omgevingsfactoren als licht en temperatuur.

Denk bijvoorbeeld aan lichaamstemperatuur. Deze verandert gedurende de dag en is het laagst  tijdens diepe slaap. Denk ook aan bijvoorbeeld de   afscheiding van bepaalde hormonen,  het volume van de blaas,  of de behoefte aan eten of drinken.

Het hongergevoel is hier dus ook onderdeel van en heeft ook invloed op het gedrag. Een hond kan dus prima het verloop van tijd waarnemen via het gevoel in z’n buik of blaas. Wanneer je dit weet is het  niet verrassend dat honden ons aangeven wanneer het etenstijd is of wanneer ze naar buiten moeten.

Tijdsduur In 2011 is er aan een Universiteit in Zweden onderzoek gedaan naar het effect van de tijdsduur dat honden alleen gelaten werden door hun eigenaren op het gedrag van de hond. Zij onderzochten het gedrag van meerdere honden zonder gedragsproblemen als ‘verlatingsangst’ of ‘niet alleen kunnen zijn’.

Deze honden werden elk een half uur, 2 uur en 4 uur alleen thuis gelaten door hun eigenaren. De honden werden gefilmd en het filmen werd 10 minuten voordat de eigenaar weg ging ingestart, en liep nog 10 minuten door nadat de eigenaar weer thuis was gekomen.

 • Met name tussen het verstrijken van een half uur en 2 uur, was er een opvallend groot verschil waar te nemen in het gedrag van de hond;
 • Wanneer eigenaren na 2 uur terugkeerden, reageerden de honden aanzienlijk enthousiaster, er werd intenser en langer contact gezocht;

Ook werden er meer stress-signalen (met name tongelen en afschudden) waargenomen wanneer de honden langer dan een half uur alleen werden gelaten. Hoewel dit niet concreet bewijst dat honden besef hebben van het verstrijken van tijd, toont het wel aan dat de tijdsduur dat honden alleen gelaten worden, wel degelijk effect heeft op de hond.

 1. Omgevingsfactoren, ‘Hoe laat ruikt het?’ Naarmate tijd verstrijkt, verandert de omgeving;
 2. We kunnen hierbij denken aan bijvoorbeeld licht, luchtvochtigheid of temperatuur, maar wanneer we het over honden hebben, moeten we zeker niet vergeten dat ook geuren veranderen gedurende de dag;

Professor Alexandra Horowitz, een gerennomeerde gedragsdeskundige, onderzoekster en schrijfster van het boek ‘Inside of a Dog’, benadrukt dat honden een buitengewoon hoog ontwikkeld reukvermogen hebben en dat zij de wereld als eerste waarnemen via hun neus.

 1. Honden ruiken misschien wel 100;
 2. 000 keer beter dan mensen;
 3. Zij denkt dat het goed mogelijk is dat honden het verstrijken van tijd waarnemen via veranderingen in de concentratie van bepaalde geuren;
 4. Het verleden wordt aangegeven door zwakkere, vagere geuren en sterkere, verse geuren laten honden weten dat er weinig tijd voorbij is gegaan;

Om deze theorie te testen werd er een experiment gedaan door het BBC programma ‘Inside the Animal Mind’. Zij toetsten deze theorie op een hond die elke dag op hetzelfde tijdstip op de bank sprong, anticiperend op de terugkomst van zijn eigenaar. De hond sprong elke dag op hetzelfde tijdstip op de bank en een paar minuten later kwam de eigenaar thuis.

Volgens de theorie van Horowitz zou de hond weten dat het tijd was, doordat de geur van zijn eigenaar tot een bepaalde concentratie was afgezwakt. Om deze theorie te toetsen legden ze rond het eind van de dag ‘vers’ gedragen kleding van de eigenaar door het huis.

Hiermee zouden ze de klok van de hond ‘resetten’ via verversing van geur. Dit experiment bleek de theorie te bevestigen, want de hond sprong voor het eerst niet op de bank op het bekende tijdstip. De hond was zelfs uiterst verrast met de plotse terugkeer van zijn eigenaar.

 • Zie hieronder het betreffende filmpje;
 • De documentaire makers zijn zich er van bewust dat één experiment niet meteen de theorie bewijst, maar het is wel intrigerend! Geschreven door Liselot Boersma, gedrag & welzijn deskundige (PgDip CABW) en eigenaar van HondenLot , maart 2015;

Copy paste/directe overname van teksten of afbeeldingen is zonder schriftelijke toestemming niet toegestaan. Het delen van de URL van deze website pagina is wel toegestaan en wordt op prijs gesteld.

Wat kost een hond gemiddeld per maand?

Verzorgingskosten van een hond – Voor de verzorging, voeding en dierenartskosten voor inentingen van je hond moet je rekenen op zo’n €1000,- per jaar, wat neerkomt op zo’n €85,- aan kosten per maand. Daar kunnen ook nog andere kosten bijkomen, bijvoorbeeld kosten voor chippen of extra kosten bij ziekte.

Waar kun je een gezonde hond kopen?

Fokker – Als je een puppy bij een fokker wilt kopen, kan je kijken op Raadvanbeheer. nl , de site van Raad van Beheer op kynologisch gebied in Nederland. Hier kan je rashondenverenigingen vinden die je weer kunnen doorverwijzen naar bij hen aangesloten fokkers.

Waar koop je een volwassen hond?

Waar koop je een hond? In een asiel hebben ze vooral volwassen honden, en soms ook pups. Je vindt er rashonden, kruisingen en bastaarden. Vaak denken mensen dat er iets mis is met een hond in een asiel.

Waar bastaard hond kopen?

Rasloos, kruising of bastaard puppy Wellicht kan uw dierenarts of het plaatselijke dierenasiel u helpen aan een vertrouwd adres.

Kan je een hond kopen op Marktplaats?

Waarom Marktplaats voor een puppy, of niet? – Veel mensen gebruiken marktplaats voor hun zoektocht naar een puppy omdat het aanbod groot en divers is. Daarnaast kan je met een beetje geluk je puppy al heel snel ophalen. Zonder wachtlijsten en met vaak gunstige prijzen, is marktplaats een aantrekkelijke plek om een puppy te zoeken.

 • Daarnaast kan je direct in contact komen met de verkoper natuurlijk;
 • Maar is het ook een goede plek om een puppy te zoeken, of zitten er ook haken en ogen aan? Helaas is marktplaats ook hét platform voor broodfokkers en andere mensen die het principe hondenwelzijn niet zo nauw nemen;

Of je hier een gezonde pup vandaan kan halen hangt af van je eigen onderzoeksvaardigheden en honden en mensenkennis. Uiteindelijk zal het je aardig wat tijd kosten om een betrouwbare advertentie te vinden. Als je nog nooit een hond gehad hebt, en er over het algemeen nog niet zoveel over weet, kan het bijna ondoenbaar zijn om niet in de val van een malafide hondenhandelaar te lopen.

 1. Marktplaats heeft recent de regels voor het verkopen van dieren aangepast, waardoor het voor malafide hondenhandelaren moeilijker en minder aantrekkelijk is geworden om er te adverteren;
 2. Wanneer je puppy’s wil verkopen op marktplaats moet je daar nu bijvoorbeeld voor betalen;

Dit maakt een verkoper minder anoniem, zeker wanneer de fokker of handelaar dingen doet die illegaal zijn. Desondanks zijn er nog genoeg advertenties te vinden van mensen die niet altijd het beste voor hebben met puppy’s en met jou als puppy koper. Ik zou je daarom niet snel aanraden een puppy via marktplaats te kopen, maar voor de echte speurneuzen die het er toch op willen wagen zijn hier een aantal tips.