Waar Mag Je Hond Loslopen?

Waar Mag Je Hond Loslopen
Waar mag mijn hond loslopen en moet ik de hondenpoep opruimen? De regels hiervoor zijn in de basis eenvoudig:

 • Binnen de bebouwde kom moet uw hond aangelijnd zijn en is er een opruimplicht
 • Buiten de bebouwde kom mag uw hond los en is er geen opruimplicht

Over het algemeen geld dat als de regels lokaal anders zijn dit aangegeven is. Zo zul je in de meeste natuurgebieden je hond wel moeten aanlijnen tenzij er nadrukkelijk staat dat dit niet hoeft. Verder is het belangrijk dat je je hond onder controle hebt als je deze zonder lijn laat lopen. Je kunt met je hond mensen tegenkomen die bang zijn voor honden, kinderen, andere honden en bijvoorbeeld wild, en als eigenaar ben je verantwoordelijk voor het gedrag van je hond..

Waar mogen honden vrij rondlopen?

Wat is een losloopgebied eigenlijk? Honden moeten in de meeste gemeentes in Nederland aangelijnd zijn tijdens het wandelen. Maar er zijn speciale plekken waar je hond los mag lopen zonder dat de hond daarbij verkeer of wild belemmerd. Zo’n plek heet een losloopgebied. Waar Mag Je Hond Loslopen.

Wat is de boete voor loslopende hond?

26 januari 2022 | Chantal van Burg De afgelopen weken verschenen er weer diverse berichten in de media over incidenten met loslopende honden. Het aantal doodgebeten reeën liep in de eerste weken van het nieuwe jaar behoorlijk op in de natuurgebieden. Soms zijn ze zo toegetakeld dat ze wel uit hun lijden verlost moeten worden. Het aantal honden is sinds corona ook enorm toegenomen. Thuiswerken bood ook mogelijkheden. Ook wij gingen ruim een jaar geleden de uitdaging aan door een klein hondenbroertje toe te voegen aan ons gezin. Het was gelukkig geen zware bevalling, maar van de naweeën heb ik nog steeds last. Het zit hem ook niet in de hond.

 • Iets waar wij ons als natuurbeschermers heel onprettig bij voelen;
 • Die kan er niets aan doen;
 • Het zit hem in de opvoeding die je hem geeft;
 • Hoewel de kinderen soms ook Oost-Indisch doof zijn, heeft mijn puberende reu echt lak aan mijn commando’s;

Hij geeft toch echt de voorkeur aan een lekker ruikend teefje dan aan een groot stuk leverworst. Bizar, want ik heb een collega die juist voor het omgekeerde gaat. Nee, zonder gekheid, het vraagt echt discipline wanneer ik met de hond ga wandelen. Vooral in de natuur.

 • Hij blijft aan de lijn waar dat moet, regels zijn er niet voor niets;
 • En waar hij wel los mag, daar schat ik zelf in of het mogelijk is;
 • Hij staat namelijk nog niet onder appèl en dat is in de vrije natuur wel noodzakelijk;

Je hebt het zelf ook vast wel eens meegemaakt. Lekker aan de wandel, komt er ineens uit het niets een hond op je afgerend. Niet met kwade bedoelingen maar springt wel meteen tegen je op. En zijn baasje komt naar je toegesneld met de opmerking ‘hij bedoelt het goed hoor’.

Tuurlijk maar ik zit hier als bezoeker helemaal niet op te wachten. Laat staan dat de hond achter wild aangaat of schade aanricht aan rust- of verblijfplaatsen van dieren, zoals nesten en holen. Nog even en de natuur maakt zich ook klaar voor haar kraamkamer en daar is rust bij gebaat.

Zorg er dus voor dat je het voor iedereen plezierig houdt. Vooral voor de natuur, andere bezoekers én voor je eigen portemonnee. Het kost je 100 euro voor een loslopende hond waar dat niet mag en 500 als gezien wordt dat de hond een dier opjaagt. Dit kun je beter aan de lokale horeca besteden! .

See also:  Hoe Ziet Een Hond Eruit?

Wat zegt de wet over loslopende honden?

Artikel 1 – (ter uitvoering van art. 17 en 2. 18 APV)Vastgesteld door het college op 28 april 2008 Algemeen: Uw hond uitlaten: uw hond vindt het vast heerlijk en u misschien ook. Maar voor veel mensen is het ook een bron van ergernis: hondenpoep op het trottoir, op de speelplaats of onder de schoenen.

Over het “hoe” van het uitlaten weet u zelf het beste. Over het “waar” heeft de gemeente wat te vertellen. Voor de leesbaarheid van deze voorschriften verstaan we onder: • Uitlaatplaats: gebied waar honden aangelijnd hun behoefte mogen doen en waar de verontreiniging niet opgeruimd hoeft te worden.

WAT MAG WEL EN WAT MAG NIET Verboden gebieden U mag bijna overal in de gemeente met uw hond komen. Op enkele plaatsen geldt echter een verbod voor honden. Dat zijn: kinderspeelplaatsen, zandbakken en speelweiden. Loslopen Binnen de bebouwde kommen van de 7 dorpen in de gemeente mogen honden niet loslopen.

 • De grens van de bebouwde kom is met borden aangegeven;
 • In de gebieden binnen de komborden geldt dus een aanlijnplicht (ook op de begraafplaatsen met omliggend groen);
 • Buiten de bebouwde kommen mag u uw hond lekker los laten lopen, maar niet op de daar gelegen begraafplaatsen met omliggend groen;

Op die plek dient uw hond wel aangelijnd te zijn. Uiteraard mag uw hond geen overlast geven aan anderen (mens en dier) en u dient voldoende toezicht op uw hond te houden. Dus: Loslopen? Alleen buiten de bebouwde kom. Uitlaten De hoofdregel luidt, dat hondeneigenaren verplicht zijn de uitwerpselen van hun dieren op te ruimen.

Deze opruimplicht is van toepassing op openbaar gebied binnen de bebouwde kommen. Op enkele terreintjes mag u uw hond uitlaten, weliswaar aangelijnd, maar hoeft u zich geen zorgen te maken over de verontreiniging.

Deze hondenuitlaatplaatsen bevinden zich op de volgende plaatsen::• Anjelierstraat, naast perceelnummer 28 te Wijk en Aalburg• Kerkverreweide, tegenover de speelplaats, te Wijk en Aalburg• Groeneweg/Bagijnhof te Veen ( uitlaatplaats is gemarkeerd met bordjes, alleen op deze plaats hoeft aanlijnen niet) De opruimplicht buiten de bebouwde kommen is wat anders geregeld.

De uitwerpselen in de onverharde bermen hoeft u niet op te ruimen. Dat betekent, dat er een opruimplicht geldt voor alle andere gedeelten van de weg en ook voor de daaraan gelegen begraafplaatsen met omliggend groen.

Voorzieningen Op diverse plaatsen zijn hondenpoepbakken geplaatst. U kunt gratis een hondenpoepzakje meenemen en het zakje met de uitwerpselen in de bakken deponeren. Deze voorzieningen staan aan de:• Katalijnestraat/Herrebeugel te Wijk en Aalburg• Violierstraat/Seringstraat te Wijk en Aalburg• Akkerstraat/Van der Beekstraat te Genderen• Van der Beekstraat tegenover de school te Genderen• Hoofdstraat/Weidestraat te Genderen.

 • Herkenbaarheid Elke hond die op straat komt moet een halsband dragen of een ander kenmerk hebben, waardoor de hondenbezitter direct te achterhalen is (bijv;
 • naamplaatje, penning, opdruk in halsband) Toezicht en handhaving Hondenbezitters kunnen door buurtbewoners worden aangesproken wanneer zij zich niet aan de regels houden;

Overtredingen van het aanlijngebod en het verontreinigingsverbod zijn delicten die in aanmerking komen voor een bekeuring door politie of een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA). Informatie Heeft u suggesties of wilt u meer weten? Neemt u dan gerust contact op met de afdeling Openbare Werken.

Is hond aanlijnen verplicht?

Artikel 6. Citeertitel; inwerkingtreding – 1. Deze regeling kan worden aangehaald als: hondenbeleid 2. Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na die van de bekendmaking. Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 11 september 2012. van den Nieuwendijk Mevrouw drs.

Waar mag de hond los huizen?

Het Gooidijkpark is een heerlijk stukje natuur langs het Gooimeer in Huizen. Honden mogen hier het hele jaar door lekker los om te rennen, zwemmen en ravotten. Hoewel het “het Gooidijkpark” heet, is het meer een route bestaande uit een verhard (fiets)pad met brede bermen langs het water.

 • De route waar de honden los mogen loopt vanaf het Muiderzand pad langs de volkstuintjes, over het Gooierdijkpark tot de vuurtoren op de hoek en dan de bocht om op de Westkade tot het einde van het groen;
See also:  Voedselallergie Hond Welke Brokken?

Deze route is 2 km lang dus als je heen en terug loopt ben je wel een uurtje zoet. Onderweg kom je meerdere steigers tegen waar de stoere honden vanaf kunnen springen. De minder stoere honden kunnen naast de steigers het water in waar het heel geleidelijk afloopt.

Bij de vuurtoren op de hoek bij het zeilcollege loopt de kant heel geleidelijk af en kunnen honden makkelijk het water in en uit. Als je een langere wandeling wilt maken kan je bij de vuurtoren de brug oversteken naar de Zomerkade.

Hier is het strand van Huizen maar dit is tussen 1 april en 1 oktober verboden voor honden. In het laagseizoen is het een heerlijke plek om te honden te laten zwemmen. Ben je hier echter in het hoogseizoen, dan kan je via de zomerkade met aangelijnde hond hierlangs lopen (1 km) en doorlopen naar losloopgebied Zuiderzee/Labradorstroom.

Als je deze route heen en terug loopt is dat 7 km, dus ruim anderhalf uur wandelen als je onderweg nergens stopt. Iets eten of drinken kan bij een van de restaurantjes op de Zomerkade bij het strand. Het hele gebied is voorzien van verharde paden wat dit losloopgebied ideaal maakt voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten.

Let op, het Gooimeer is vrij ondiep. Hierdoor is het bij langdurig warm weer gevoelig voor blauwalg. Parkeren kan (gratis) op de Hoornsehop ter hoogte van nummer 25. Hier bevindt zich een bruggetje naar een pad (honden mogen hier los) dat parallel langs de volkstuinen loopt, aan het eind sla je links af het Gooipark op.

Waar mag je wandelen met hond?

Wie bellen bij loslopende hond?

Loslopende hond melden via Centraal Meldpunt Nederland:   Meld. nl. U kunt de volgende situaties melden: De hond zit niet aan de riem op plaatsen waar dit vereist is. De hond is op plaatsen waar het niet toegestaan is, ook niet aan de riem, zoals speelplaatsen of natuurgebieden.

De hond heeft gepoept bij het uitlaten maar de eigenaar ruimt dit niet meteen zelf op, tenzij het op een plek is gebeurt waar dit is toegestaan. De eigenaar heeft geen hondenpoepzakje bij zich om dit op te ruimen.

De hond is niet aangelijnd binnen de bebouwd kom. De hond loopt los in het buitengebied/losloopgebied maar wordt niet tijdig terug geroepen en aangelijnd als die mensen tegen komt, ongeacht of deze mensen een hond bij zich hebben of niet. Niet iedereen is een hondenvriend en er zijn volwassenen en kinderen die bang zijn voor (vreemde of hen onbekende) honden.

Waar mag je met je hond naar binnen?

– Geplaatst: 06-06-19 23:07 Onze hond gaat naar heel veel dingen mee, hij kan niet zo goed alleen blijven en vind het leuk om mee te gaan. Hij gaat onder andere mee naar – familie/vrienden waar het kan – mee naar stal – naar de markt – mee op vakantie – winkels waar hij binnen mag, bijv. Intratuin/hornbach/welkoop enz. – bij winkels waar hij niet binnen mag wacht hij in de auto als de temperatuur daar geschikt voor is.

 1. (Rij vaak langs de supermarkt op de terug weg van het bos oid anders laat ik hem thuis maar ga niet heen en weer rijden tenzij het erg warm is) – hij gaat regelmatig mee naar het werk, het kan niet altijd, dan gaat hij naar mijn ouders en gaat met hun ook overal mee naartoe waar het kan;
See also:  Hoe Leer Je Een Hond Rollen?

Mijn hond is dus lekker vaak mee op pad en vind dit veel fijner dan alleen thuis blijven. Soms vind hij sommige dingen wel saai maarja hij moet zich soms ook maar aanpassen. Onze hond is wel groot maar heel sociaal.

Is een leiband verplicht?

Spelregels – In bossen en natuurgebieden moeten honden altijd aan de leiband. Dat is misschien niet zo prettig, maar wel noodzakelijk om de rust in de natuur te bewaren. Gelukkig hebben we ook hondenlosloopzones , waar honden naar hartenlust vrijuit kunnen lopen en ravotten zonder leiband.

Waar mag een hond loslopen in Belgie?

Waarom mogen honden in andere landen, en in Wallonië, wél loslopen en in Vlaanderen niet? – In sommige landen mogen honden loslopen op wegen in de natuur of buiten de bebouwde kom. In Wallonië mag dat in een bepaalde periode tot 100 meter ver als ze onder controle zijn.

In Frankrijk mogen honden ook vaak vrij rondlopen. Daartegenover staan locaties als Schotland, waar de schapenhouder het recht heeft om loslopende honden neer te schieten als hij ze aantreft. In Vlaanderen mag je hond slechts vrij lopen op specifieke plaatsen zoals hondenlosloopzones.

In bossen en natuurreservaten, op het platteland en in de stad moet je hond altijd aan de leiband. Dat verplichten respectievelijk de Vlaamse regelgeving rond natuur- en bosbehoud en de aansprakelijkheid van de eigenaar vanuit het burgerlijk wetboek. De meeste gemeenten in Vlaanderen hebben bovendien een politiereglement dat die verplichting nog eens bevestigt voor hun grondgebied.

In sommige omstandigheden zijn honden, zelfs aan de leiband, helemaal níet toegelaten in de natuur. Dat is onder meer het geval in begrazingszones. Wie zijn hond toch eens wil laten rennen, kan een overzicht van hondenzones van Natuur en Bos vinden op www.

natuurenbos. be/hondenzones. Het strikte beleid in Vlaanderen rond honden aan de leiband vindt zijn oorzaak in de hoge bevolkingsdichtheid en de schaarsheid van natuur. De vele honden hebben een te grote negatieve invloed op het weinige groen in Vlaanderen én op het welbevinden van de Vlaming.

Waar mag je met je hond naar binnen?

– Geplaatst: 06-06-19 23:07 Onze hond gaat naar heel veel dingen mee, hij kan niet zo goed alleen blijven en vind het leuk om mee te gaan. Hij gaat onder andere mee naar – familie/vrienden waar het kan – mee naar stal – naar de markt – mee op vakantie – winkels waar hij binnen mag, bijv. Intratuin/hornbach/welkoop enz. – bij winkels waar hij niet binnen mag wacht hij in de auto als de temperatuur daar geschikt voor is.

(Rij vaak langs de supermarkt op de terug weg van het bos oid anders laat ik hem thuis maar ga niet heen en weer rijden tenzij het erg warm is) – hij gaat regelmatig mee naar het werk, het kan niet altijd, dan gaat hij naar mijn ouders en gaat met hun ook overal mee naartoe waar het kan.

Mijn hond is dus lekker vaak mee op pad en vind dit veel fijner dan alleen thuis blijven. Soms vind hij sommige dingen wel saai maarja hij moet zich soms ook maar aanpassen. Onze hond is wel groot maar heel sociaal.