Waar Slaapt Hond ‘S Nachts?

Waar Slaapt Hond
Contactliggen: waarom wil een hond bij je slapen? – Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd.

 1. Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt;
 2. Honden willen het liefst altijd bij je zijn;
 3. Alleen slapen betekent namelijk dat je gevaar kunt lopen en dit instinct zit nog steeds in onze huishond;

Als je meerdere honden hebt, dan slapen ze graag als roedel bij elkaar. Veel honden willen niet alleen slapen. Het is niet gek dat jouw hond graag bij je wil zijn en tegen je aan wil slapen of in je knieholte gaat liggen. Het is tegenwoordig steeds normaler dat een hond in de slaapkamer mag slapen (en vaak slaapt de hond op bed in de slaapkamer).

Kan een hond s nachts alleen zijn?

Geplaatst: 03/02/2022 De meeste honden voelen zich het prettigst als ze in gezelschap zijn; alleen achterblijven valt ze soms best zwaar. Sommige honden wennen er nooit aan. Toch kun je door een gerichte aanpak voorkomen dat je pup straks hoort bij de categorie viervoeters die het huis afbreken zodra ze alleen worden gelaten.

DE EERST NACHTEN MET JE PUPPY Als je een pup krijgt, is het niet de bedoeling dat je het hondje meteen al (lang) alleen laat. De pup moet zijn broers en zusjes al missen, en de warmte en verzorging van zijn moeder.

Hij moet eerst wennen aan zijn nieuwe omgeving. Pas als hij zich daarin vertrouwd voelt, kun je hem af en toe even alleen laten. De nachten zijn lang en eenzaam voor een jong hondje in zijn eentje. Toch is dat wat veel pups moeten ondergaan als ze bij hun nieuwe baasje zijn aangekomen.

 • Men legt de pup ‘s nachts vaak meteen op het plekje dat hem is toebedacht; meestal een plek waar de hond weinig kwaad kan;
 • Maar voor de meeste pups is zo’n nacht alleen vreselijk;
 • Ze voelen zich totaal in de steek gelaten en ze zijn in paniek, omdat hun gekerm om aandacht en verzorging niet wordt gehonoreerd;

Normaal gesproken zou hun moeder direct afkomen op hun gejammer, maar nu luistert er blijkbaar niemand meer naar ze. Neem die rol de eerste paar dagen over, zodat de pup merkt dat jij zijn nieuwe moeder bent. Mopper of snauw niet naar de pup, maar wees zorgzaam zodat de pup op zijn gemak wordt gesteld.

De nachten zijn lang en eenzaam voor een pup in zijn eentje.   WAT DOE JE ALS JE PUP ‘S NACHTS PIEPT? Veel beter is het om de pup in het begin bij je op de slaapkamer te nemen, in een bench naast je bed. Je kunt hem dan, door wat sussende woordjes te spreken of even een hand uit te steken, geruststellen als hij wakker wordt en vol schrik merkt dat hij moederziel alleen is. Zo kun je je puppy laten merken dat je er voor hem bent. Dat weliswaar zijn moeder er niet meer is, maar dat jij voor hem zult zorgen als hij zich naar voelt.

HOE LANG MOET JE EEN PUP BIJ JE LATEN SLAPEN? Hoe lang je een pup bij je laat slapen is afhankelijk van de pup en zijn gedrag, maar meestal is een paar nachten voldoende. Belangrijk is dat je pup rustiger is en doorslaapt. Dit zal per nacht steeds beter gaan. Als ze er langzaam aan gewend zijn dat er niet altijd iemand in hun buurt is, is het moment daar om ze een andere vaste plek te geven als je dat wilt. REAGEER METEEN ALS JE PUP ‘S NACHTS PIEPT Pups moeten ‘s nachts hun behoefte doen.

Pups raken niet verpest als ze ‘s nachts bij je slapen. En het zindelijk worden verloopt voorspoediger, want je merkt het wanneer hij iets moet doen. Stel je er daarom op in dat je in het begin een paar keer je bed uit zult moeten om de pup uit te laten.

See also:  Hoe Vaak Hond Plukken?

Reageer meteen als je merkt dat je pup onrustig wordt, omdat hij uit moet. Laat hem niet jammeren; hij zal zijn frustratie, omdat hij niet weg kan om buiten zijn nest een behoefte te doen, associëren met zijn bench en het feit dat hij alleen is. Je pup moet het vertrouwen kunnen opbouwen dat er voldaan wordt aan zijn noden.

Dat lukt je niet als je hem in zijn sop gaar laat koken. Vroeger was het heel normaal om pups meteen hele nachten alleen te laten. Buren werden dan gewaarschuwd dat er de eerste tijd slecht geslapen zou worden, omdat het kermende hondje de hele buurt wakker zou houden.

Maar gelukkig zijn er tegenwoordige andere inzichten die pups en ook hun eigenaren en buren voor al die ellende behoeden. Eerst is er nog de vertrouwde nestgeur en warmte van je broertjes en je zusjes. en dan moet je het opeens in je eentje zien te redden. IN DE BENCH Als de pup ‘s nachts in een bench slaapt, zal het verblijf in de bench op zich geen probleem meer voor hem zijn. Daarom is het handig je pup ook een bench te geven in de huiskamer, of daar waar je straks zijn vaste ligplaats wilt maken.

Pups hebben ongelukjes en weten nog niet wat wel of geen speelgoed voor ze is. Dan is een bench heel prettig als je even niet goed op je pup kunt letten. Als je kinderen hebt is een bench helemaal ideaal, omdat het voor hen een duidelijk teken is dat de puppy moet rusten.

Zorg voor prettige ervaringen in de bench. Geef je pup daar zijn eten of een speeltje, al dan niet met lekkers erin verstopt. Geef hem aandacht als hij rustig is in de bench, niet als hij piept of aan het hekje krabt! Haal de pup uit de bench zodra hij wakker wordt; zo voorkom je dat hij gaat jammeren.

Zeg altijd ‘ik ga even weg, ik ben zo terug’ maak het leven van je hond zo duidelijk mogelijk Als je pup op zijn gemak is in zijn nieuwe omgeving en aan de bench is gewend – dat kost misschien een dag of twee, drie – is het moment gekomen om hem te wennen dat je er af en toe niet bent. Zeg ‘ik ga even weg, ik ben zo terug’ en geef de pup iets lekkers als bezighouder. Ga de kamer uit, maar kom binnen een minuutje weer terug, voordat de pup de tijd heeft gekregen om zich te realiseren dat je weg bent en gaat piepen. Herhaal dit regelmatig, een paar keer per dag.

Zeg iedere keer als je even weggaat iets als ‘ik ga even weg, ik ben zo terug’, maak daar een vast ritueel van. Doe vrolijk, praat niet op bezorgde toon, maak er geen punt van. Grote kans dat je pup dit dan ook niet doet.

Bouw de tijd dat je de kamer uit bent langzaam op. Het is zaak te voorkomen dat je pup onrustig wordt, omdat je weg bent. Mocht dit toch een keer gebeuren, ga dan niet meteen naar binnen, maar wacht totdat je pup weer stil is. Als je wel zou reageren op gepiep of gekrabbel of andere vormen van onrust door naar binnen te gaan, leert je pup namelijk dat zijn gejammer werkt.

RITUELEN GEVEN ZEKERHEID Lang is gezegd dat het voor honden die niet alleen kunnen zijn, goed zou zijn om het ritueel van weg gaan steeds te veranderen. De honden zouden namelijk al alert en bang worden bij het zien van de eerste tekenen die gewoonlijk je vertrek aankondigen, zoals het aandoen van je jas, het pakken van je sleutels of het sluiten van ramen. Deze vaste gewoontes zouden ervoor zorgen dat honden al lang voordat je de deur achter je dichttrekt, in een miserabele stemming zijn.

Hij zal daar dan dankbaar gebruik van maken. Het veranderen van de vaste rituelen zou het opbouwen van deze angst voorkomen. Maar het tegendeel blijkt waar. Als je het huis op volstrekt onvoorspelbare manieren gaat verlaten, kunnen honden zich helemaal nergens meer op instellen.

In plaats van zich te kunnen ontspannen zolang er geen ritueel te zien is worden ze extra onrustig, omdat er geen duidelijk teken meer is. Honden kunnen dan zo ver komen dat ze zich helemaal niet meer kunnen ontspannen: ze zijn dan voortdurend alert om te checken of je weggaat.

Hun onrust neemt juist toe in plaats van af. Daarom is het heel belangrijk om een hond te vertellen dat je weggaat, met een vast zinnetje zodat hij weet waar hij aan toe is. Maak het leven voor je hond zo duidelijk mogelijk.

PUPPY WACHT! Een andere manier om een pup te wennen aan alleen-zijn, is hem te leren dat hij je niet zomaar overal achterna kan lopen. Leer je pup te wachten als je een deur uitgaat. Met de oefening ‘zit’ gaat dat heel gemakkelijk. Eerst doe je de oefening maar heel eventjes, zodat je zeker weet dat de pup blijft zitten.

De duur dat je aan de andere kant van de deur bent voer je langzaam op. Natuurlijk moet je de pup eerst leren wat ‘zit’ is, en dat hij moet blijven zitten totdat jij zegt dat hij klaar is. Dit leer je u hem in de kamer.

Gaat dat goed, dan ga je rondlopen terwijl de pup moet blijven zitten totdat je zegt dat hij vrij is. Dit lijkt misschien een moeilijke opgave voor zo’n jong hondje, maar pups leren razendsnel. Als je je uw pup op deze manier opvoedt en begeleidt in het proces van leren alleen te zijn, heb je de meeste kans dat hij opgroeit tot een volwassen hond met zelfvertrouwen.

 1. Als je een hond van het ene moment op het andere klakkeloos alleen laat en hem wellicht ook nog eens straft als hij de boel bij elkaar gilt, ontneem je hem de kans te leren zich te ontspannen als hij alleen is;

Alleen zijn en frustratie en stress horen dan onlosmakelijk bij elkaar, een vicieuze cirkel die vrijwel niet meer te doorbreken is. Maak van je pup een relaxte thuisblijver en vergelijk ook eens de verschillende huisdierenverzekeringen. Met de juiste dierenverzekering voor je pup kun je hoge dierenartskosten voorkomen.

Kan een hond het s nachts koud hebben?

Wanneer de temperatuur ‘s nachts daalt hebben honden niet het voordeel dat ze iets uit de kast trekken om te dragen. Hoewel we soms mogen genieten van milde winters zullen honden het toch vaak koud hebben. Verschillende hondenrassen reageren op verschillende manier op koud weer.

Duitse herders  houden van regen en sneeuw en maken van alles een speeltuin. Maar kortharige pups zoals  Chihuahua’s  zijn meestal hittezoekende raketten die graag in stapels donzige dekens willen graven.

Een tocht stuurt hen op zoek naar onderdak. Koud weer kan je pup in het huis onprettig voelen, omdat ze hun buik niet warm krijgen. Hier kun je lezen hoe je je hond kan helpen om zich aan te passen aan de kou en zich te beschermen tegen mogelijke gevaren voor de winter.

Wat doen honden snachts?

Goed slapen is niet alleen voor mensen essentieel, maar ook voor honden. Wanneer een hond niet goed of niet genoeg slaapt kan dit tot gezondheids- en gedragsproblemen leiden. Maar hoeveel slaap heeft een hond eigenlijk nodig en hoe kun je ervoor zorgen dat je hond goed slaapt? Waarom is slaap zo belangrijk? Slaap is ten eerste noodzakelijk om te herstellen van stress.

Gedurende de dag wordt het zogenaamde “stressemmertje” langzaam steeds voller en tijdens de slaap worden de verschillende stresshormonen weer afgebouwd waardoor het lichaam weer uitgerust en met een “leeg emmertje” aan de volgende dag kan beginnen.

Wanneer een hond onvoldoende slaapt, nemen de stresshormonen echter niet af, maar toe. Het emmertje loopt dus over. De hond wordt prikkelbaarder en reactiever. Dit kan ertoe leiden dat een hond (meer) gaat uitvallen, veel blaft en slecht met prikkels om kan gaan.

Tijdens de slaap worden nieuwe ervaringen verwerkt en herinneringen worden aangemaakt. Wanneer je met een hond traint en hem nieuwe dingen leert, verwerken de hersenen deze ervaringen en nieuw geleerde vaardigheden tijdens de slaap.

Heb je dus met je hond getraind, laat hem dan daarna lekker slapen om alles te verwerken en op te slaan. Wist u dat honden sociale slapers zijn? Dat wil zeggen dat ze behoefte hebben aan gezelschap om hen heen. Alleen slapen zorgt voor een onvoldoende kwalitatief goede slaap en is stressvol.

Laat uw hond dus de keuze hebben om in uw buurt te slapen of in aanwezigheid van andere dieren wanneer u die heeft. Honden slapen meerdere keren in een etmaal en niet zoals wij mensen (gemiddeld) 8 uur per nacht achter elkaar.

Na een aantal uren slaap zullen ze wakker worden, even op willen staan, misschien een stukje lopen en op een andere plek verder slapen. Honden willen graag 50 cm boven de grond slapen. Ze doen dit uit veiligheid en sociale overwegingen en liggen daarom graag (bij u) op de bank of op bed.

 • Zorg dus voor voldoende keus in slaapplekken voor uw hond;
 • Zeker als u niet wilt dat ze op de bank of bed slapen;
 • Pups en jonge honden zullen zich lichamelijk niet goed kunnen ontwikkelen wanneer men ze alleen maar in een bench doet;

Honden moeten namelijk hun nek ergens op kunnen steunen om in hun REM slaap te komen. Het liefst languit en op hun zij, dan is de kwaliteit van de slaap optimaal. Hoeveel slaap heeft een hond nodig? Het slaappatroon van een hond is iets anders dan dat van mensen.

 • Wij slapen alleen ‘s nachts en in een aaneengesloten periode van circa 8 uur;
 • Honden slapen daarentegen ook veel overdag en verspreiden de benodigde slaap over meerdere kortere momenten;
 • In totaal heeft een hond ongeveer 14-16 uur slaap nodig;

Bij puppen, jonge honden en oudere honden kan dit zelfs oplopen tot 18-20 uur per dag. Honden hebben dus véél meer slaap nodig dan mensen! Honden moeten na een wandeling minimaal 3 uur rusten. En dan is het verstandig om ze totaal met rust te laten. Samenvatting kenmerken zijn van slaaptekort

 • Slopen
 • Overmatig blaffen
 • Bijten
 • Overgevoeligheid voor geluiden
 • Overgevoeligheid voor aanraking
 • Overdreven op pijn reageren/ongemak
 • Slechte concentratie/minder goed kunnen leren
 • Slecht functionerend immuunsysteem

Zorg voor fijne slaapplaatsen voor de hond en neem dan eens de tijd om te kijken naar het dagritme en geef je hond wat hersenwerk om tot rust te komen en daarna…… ZZZZzzzzzzz, lekker laten slapen!.

Kan een hond het koud hebben in huis?

Een hond kan van nature goed tegen de kou. Echter doordat wij ons huis op aangename temperatuur warm stoken beperken wij de aanmaak van de hondenvacht. Ook door het fokken kunnen sommige hondenrassen zich van nature moeilijker weerbaar maken tegen koude temperaturen.

Waar slaapt een hond het liefst?

Contactliggen: waarom wil een hond bij je slapen? – Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd.

Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt. Honden willen het liefst altijd bij je zijn. Alleen slapen betekent namelijk dat je gevaar kunt lopen en dit instinct zit nog steeds in onze huishond.

Als je meerdere honden hebt, dan slapen ze graag als roedel bij elkaar. Veel honden willen niet alleen slapen. Het is niet gek dat jouw hond graag bij je wil zijn en tegen je aan wil slapen of in je knieholte gaat liggen. Het is tegenwoordig steeds normaler dat een hond in de slaapkamer mag slapen (en vaak slaapt de hond op bed in de slaapkamer).