Waar Zit De Knie Van Een Hond?

Waar Zit De Knie Van Een Hond
Losse knieschijf (patella luxatie) bij de hond – Honden kunnen last krijgen van een losse knieschijf, ook wel patella luxatie genoemd. De knieschijf ofwel patella ligt normaal gesproken in een kraakbeengroef (rolkam) van het onderste gedeelte van het bovenbeen.

 1. De knieschijf bevindt zich in de kniepees die recht oversteekt van het bovenbeen naar de rand van het onderbeen;
 2. Luxatie betekent ‘uit de kom zijn’;
 3. Bij patellaluxatie schiet de knieschijf van zijn plaats, naar de binnen- of buitenkant van het been;

De knieschijf heeft een belangrijke functie in het mechanisme van de kniestrekking, bijvoorbeeld bij springen. De onderkant van het bovenbeen met de groeve voor de knieschijf werkt als een soort katrol. Als de bovenbeenspieren aanspannen gaat het onderbeen naar voren, strekt het been en kan erop gesteund worden.

Bij een luxatie van de knieschijf valt deze functie weg doordat de knieschijf en kniepees niet meer in een lijn liggen met de kracht van de bovenbeenspieren. Daardoor kan de hond niet meer goed op dit been steunen.

Patellaluxatie kan aan één poot voorkomen maar heel vaak komt de aandoening aan beide zijden voor. Af en toe wordt de aandoening al bij pups van enkele maanden oud gezien. Vaker komen problemen pas op een wat latere leeftijd (1-3 jaar). Knie van de hond Patella luxatie bij hond.

Wat kost een knieoperatie bij een hond?

Kostprijs – De kostprijs van een patella luxatie operatie is afhankelijk van de dierenkliniek, de grootte van de hond en welke techniek toegepast wordt. Voor een kleine hond mag je tussen 600 en 1000 euro rekenen. Voor een grote hond tussen 1000 en 1500 euro voor de operatie.

Heeft een hond een knieschijf?

Wat is patellaluxatie of knieschijfluxatie? – De knieschijf ofwel patella ligt normaal gesproken in een kraakbeensleuf aan het onderste gedeelte van het bovenbeen. Bij patellaluxatie schiet deze van zijn plaats (naar binnen of naar buiten). De knieschijf heeft een belangrijke functie in het mechanisme van de kniebuiging. Normale knie. Klik op de afbeelding voor een vergroting Knie met patellaluxatie. Klik op de afbeelding voor een vergroting Knieschijfluxatie kan aan één poot voorkomen maar vaker zien we het beiderzijds. We zien het bij de jonge hond vanaf een week of 8 maar we zien ook vaak pas problemen op latere leeftijd. In principe kan patellaluxatie bij alle rassen voorkomen.

Hoe lang duurt herstel patella luxatie hond?

Revalidatie van patella luxatie – Het herstel na de operatie van patella luxatie valt vaak mee mits voldoende rust wordt gegeven tot 6 weken na de operatie. Vooral de eerste paar dagen is het gevoelig, maar door goede pijnstilling en rustig aan doen zal binnen een week de poot weer voorzichtig worden belast.

Een revalidatie schema en eventueel fysiotherapie zal worden verstrekt. Mocht de aandoening aan beide knieën voorkomen dan wordt in de regel niet aan beide knieën tegelijk geopereerd. Er zal zeker 8 weken tussentijd in acht moeten worden genomen.

Een uitzondering hierop zijn hele jonge dieren. Voor hen is uitstel van 8 weken niet gewenst in verband met het ontwikkelen van blijvende vergroeiingen. Controles na de ingreep vinden op de praktijk plaats na 2 en 6 weken, soms worden er röntgenfoto’s gemaakt om te kijken of de implantaten goed vergroeid zijn.

Wat te doen bij patella luxatie hond?

Opereren of niet te opereren – Het enige wat patella luxatie echt kan oplossen is een operatie door een kundige dierenarts/orthopeed. Dit wordt dan ook meestal geadviseerd. Alleen bij hele lichte gevallen is dit niet altijd nodig. Daar kan soms volstaan worden met het ondersteunen met fysiotherapie, maatregelen en middelen.

Waarover later meer! Als je twijfelt over een operatie, zou ik je in de meeste gevallen adviseren om er toch voor te gaan. Het is een pittige operatie met vooral een stevig revalidatie proces. Die wil je liever niet op latere leeftijd nog moeten doen en dat je hond dan al die jaren niet lekker pijnvrij heeft kunnen bewegen.

Wacht dus niet onnodig lang met opereren.

Hoe lang mag een hond mank lopen?

Help mijn hond is kreupel. Het komt regelmatig voor dat een hond kreupel loopt. Maar moet je dan meteen naar de dierenarts? En zo nee, wanneer dan wel? Om deze vragen te beantwoorden zijn een paar weetjes belangrijk. Ten eerste dat honden bikkels zijn. We kunnen er vanuit gaan dat een kreupel dier pijn heeft! Bij acute pijn wil een dier wel eens piepen, maar bij chronische pijn, hoe erg ook, hoor je ze zelden.

 1. Kreupele honden willen vaak graag lopen, ze kwispelen en springen en rennen en ze piepen zelden;
 2. Maar een hond die mankt moet aan de korte lijn en mag niet te lang lopen;
 3. Liever 4 keer per dag 10 minuten dan een keer een half uurtje;

Als uw hond kreupel loopt mag u best even wachten met het bezoek aan uw dierenarts. Wel moet er na het ontstaan van de kreupelheid verbetering te zien zijn en na 3 dagen hoort de kreupelheid over te zijn. Als een hond na een ongelukje langer dan een half uur zijn poot helemaal niet belast of laat bungelen dan is een snel bezoek wel te adviseren.

Vooral jonge puppy’s kunnen drama maken, zonder dat er veel aan de hand is. Dan zien we snel herstel. Een gezonde hond staat soepel op vanuit een liggende houding en is niet stijf of mank. Spierpijn kent een hond amper! Stijfheid duidt bijna altijd op gewrichtspijn.

Deze dieren zijn ook vaak eerder moe. Ze gaan bijvoorbeeld liggen zodra u tijdens een wandeling stopt. Voor dieren met bewegingsproblemen zijn er zeer veel behandelingen mogelijk. Vaak kan een eigenaar zelf al heel veel zelf doen door de beweging beter over de dag te verdelen en explosieve bewegingsvormen te vermijden.

Ook overgewicht bestrijden kan zeer effectief zijn in het oplossen van bewegingsproblemen. Er zijn zeer veel preparaten verkrijgbaar die wonderen beloven. Neem bij twijfel over zo’n product gerust contact met ons op dan kunnen we u vaak vertellen of het zin heeft of juist kwaad kan om een bepaald product aan uw dier te geven.

Daan Kranendonk, Dierenkliniek Putten.

Hoe herken je gescheurde kruisband hond?

Welke symptomen heeft een hond met een kruisbandscheur? – De symptomen zijn duidelijk bij een volledige ruptuur (scheur) van de kruisband. Honden lopen fors mank en tippen vaak nog maar net op hun tenen de grond aan. Indien de band niet volledig gescheurd is hoeft dit niet zo duidelijk zichtbaar te zijn.

De mankheid is vaak acuut en abrupt ontstaan. Er wordt vaak geconstateerd dat een hond na het spelen acuut mank terug komt of een gil geeft. Daarnaast is de knie dik en overvuld met gewrichtsvloeistof. Dit is zeker door een dierenarts duidelijk te voelen.

See also:  Strand Waar Hond Los Mag?

Tot slot is de knie instabiel. De dierenarts kan dit voelen door de zogenaamde schuifladetest. Hierbij is het scheenbeen naar voren te bewegen ten op zichte van het bovenbeen. Als de hond zich bijzonder aanspant of als de band niet volledig gescheurd is, is dit niet altijd even duidelijk te voelen.

Hoe herken je trauma bij een hond?

Wat te doen bij gescheurde kruisband hond?

Behandeling van een gescheurde voorste kruisband – In tegenstelling tot bij de mens heeft een hond met een gescheurde voorste kruisband altijd een deskundige chirurgische behandeling nodig. Zonder een tijdige en deskundige operatie ontstaat al heel snel gewrichtsslijtage, zeker als door het uitblijven van de behandeling ook nog de meniscus gescheurd is.

Gewrichtsslijtage ontwikkelt zich bij een hond vele malen sneller dan bij een mens. De behandeling van een gescheurde voorste kruisband kan in eerste instantie bestaan uit rust en pijnstillers/ ontstekingsremmers.

Hierna moet de knie altijd weer,bij voorkeur binnen enkele weken, gestabiliseerd worden met een operatie. Met deze operatie wordt ook het beschadigde deel van de binnenmeniscus verwijderd. Bij een deskundig uitgevoerde behandeling zijn de vooruitzichten op een blijvend pijnvrije en normale functie van de knie goed.

Hoe krijgt een hond patella luxatie?

Ontstaan patella luxatie – In de meeste gevallen is een patella luxatie bij de hond of kat aangeboren. Vaak is er dan sprake van een te ondiepe geul of soms zelfs een volledig ontbrekende geul. Een aangeboren verkeerde stand van boven- en onderbeen kan er ook voor zorgen dat de knieschijf steeds uit de geul wipt.

Sommige honden- en kattenrassen zijn hier gevoeliger voor dan andere rassen. Heel af en toe kan de knieschijf ook gaan ‘ontsporen’ doordat het gewrichtskapsel is gescheurd, bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk.

Patella luxatie komt vooral voor bij kleine honden. Ook rasloze honden en katten kunnen last hebben van deze aandoening. Rassen zoals de Chihuahua, Yorkshire Terriër, Pekingees en Cavalier King Charles Spaniël zijn gevoelig voor dit knieprobleem. Bij deze honden luxeert de knieschijf bijna altijd naar de binnenkant van de knie.

Welke leeftijd patella luxatie?

Losse knieschijf (patella luxatie) bij de hond – Honden kunnen last krijgen van een losse knieschijf, ook wel patella luxatie genoemd. De knieschijf ofwel patella ligt normaal gesproken in een kraakbeengroef (rolkam) van het onderste gedeelte van het bovenbeen.

 • De knieschijf bevindt zich in de kniepees die recht oversteekt van het bovenbeen naar de rand van het onderbeen;
 • Luxatie betekent ‘uit de kom zijn’;
 • Bij patellaluxatie schiet de knieschijf van zijn plaats, naar de binnen- of buitenkant van het been;

De knieschijf heeft een belangrijke functie in het mechanisme van de kniestrekking, bijvoorbeeld bij springen. De onderkant van het bovenbeen met de groeve voor de knieschijf werkt als een soort katrol. Als de bovenbeenspieren aanspannen gaat het onderbeen naar voren, strekt het been en kan erop gesteund worden.

Bij een luxatie van de knieschijf valt deze functie weg doordat de knieschijf en kniepees niet meer in een lijn liggen met de kracht van de bovenbeenspieren. Daardoor kan de hond niet meer goed op dit been steunen.

Patellaluxatie kan aan één poot voorkomen maar heel vaak komt de aandoening aan beide zijden voor. Af en toe wordt de aandoening al bij pups van enkele maanden oud gezien. Vaker komen problemen pas op een wat latere leeftijd (1-3 jaar). Knie van de hond Patella luxatie bij hond.

Hoe testen op patella?

Het onderzoek naar Patella luxatie – Elke hond wordt zonder verdoving (sedatie) op een onderzoektafel onderzocht. Wanneer de hond helemaal ontspannen zou zijn (zoals bij een verdoving) dan wordt de knieschijf niet meer goed in de groeve getrokken. Wanneer een hond te veel spierspanning heeft is de Patella luxatie gradatie ook niet goed te bepalen, de dierenarts moet er dus voor zorgen dat de hond enigszins ontspannen is.

Het onderzoek wordt daarna bij zowel het staande als het liggende dier uitgevoerd. Dit is van belang omdat de spierspanning anders is als de hond staat of ligt. De dierenarts voelt met zijn vingers en duimen of de knieschijf uit de groeve gedrukt kan worden.

Procedure gescheurde kruisband hond – Dierenkliniek Putten

Dit gebeurt heel precies en met lichte druk. Vervolgens wordt er, als de knieschijf uit de groeve gaat, gevoeld of de knieschijf uit zich zelf weer in de groeve teruggaat. De dierenarts beweegt de poot van gestrekte stand naar gebogen stand en voelt daarbij aan de knie en de knieschijf.

Soms laat de hond wel merken dat dit pijn doet, niet zozeer door druk op de knieschijf, maar al door het buigen het strekken van het kniegewricht. Al deze bevindingen dragen bij aan de gradatie voor Patella luxatie.

Daarnaast voelt en luistert de dierenarts naar het gewricht zo voelt de dierenarts of de rand van de groeve mooi glad is, of er aanwijzingen zijn voor gewrichtsslijtage, etc. Voor meer informatie kunt u het Meutstege protocol lezen, daarin staat precies geschreven hoe de dierenarts het onderzoek uitvoert. .

Wat kost een patella luxatie onderzoek?

Enkele tarieven

Progesteronbepaling 1e keer € 88. 90
2e en 3e keer € 61. 05
vanaf 4e keer en vaker € 48. 85

.

Wat kost een patella operatie?

Kosten van de behandeling – De kosten voor de eerste bijeenkomst zijn inclusief 2 röntgen foto’s € 150,- gemiddeld. Voor de operatie ben je ongeveer tussen de € 550 en € 850 kwijt. Hierin zitten de röntgen foto’s die na de operatie zijn gemaakt. Ook pijnstilling en antibioticum die tijdens de operatie worden toegediend zitten in deze prijs.

Hoe zie je of een hond HD heeft?

Een aandoening die helaas regelmatig bij honden voorkomt, is heupdysplasie (HD). ‘Dysplasie’ betekent ‘het abnormaal gevormd zijn’. In dit geval gaat het om het heupgewricht dat verkeerd gevormd is, zodat de onderdelen niet goed op elkaar passen. Dat geeft pijn en problemen bij het lopen. Het heupgewricht bestaat uit een ronde kop die in een kom draait.

 1. De kop en de kom van het gewricht zijn bekleed met elastisch kraakbeen en in de ruimte tussen de onderdelen zit gewrichtsvloeistof die ervoor zorgt dat de onderdelen soepel langs elkaar glijden;
 2. Het gewrichtskapsel is een stevig vlies dat om het hele gewricht heen zit en het gewricht bij elkaar houdt;

Een gewrichtsband en de bekkenspieren zorgen ervoor dat de kop goed stevig in de kom blijft zitten. Bij een pup zijn gewrichtsband en bekkenspieren nog niet voldoende ontwikkeld om alles op zijn plek te houden en zit de kop dus niet stevig vast in de kom.

 • Als er nu speling in het gewricht aanwezig is, kunnen er vervormingen ontstaan;
 • Het gewrichtskapsel wordt uitgerekt;
 • Het kraakbeen raakt beschadigd doordat de onderdelen van het gewricht op een verkeerde manier tegen elkaar aan stoten en langs elkaar draaien, en er ontstaan ontstekingen;
See also:  Hond In Hete Auto Wat Te Doen?

Hierdoor groeit de kom vaak niet diep genoeg uit. Vervolgens wordt de kop van het gewricht ook platter, waardoor alles nog minder goed op elkaar aansluit. Op de plek van de beschadigingen kunnen uitgroeisels van bot ontstaan. Op den duur wordt het gewrichtskapsel dikker en stijver zodat het gewricht minder beweeglijk wordt.

De aanleg om te veel speling in het heupgewricht te hebben is erfelijk bepaald, maar daarnaast spelen andere factoren een rol. Te veel en verkeerde beweging op jonge leeftijd, te snelle groei, overgewicht en verkeerde voeding zijn zaken die een negatieve invloed hebben op een goede ontwikkeling van de heup.

Bij jonge honden zijn de eerste klachten vaak te zien tussen vier en tien maanden oud. Ze kunnen kreupel lopen na inspanning, opvallend minder zin hebben in spelen dan andere honden, moeite hebben met opstaan en vaak gaan liggen of zitten. Soms zwaaien ze hun bekken heen en weer tijdens het lopen.

Ook kunnen ze bij het rennen afzetten met hun achterpoten tegelijk en naast elkaar alsof ze als een konijntje huppelen, in plaats van de benen één voor één en schuin achter elkaar te plaatsen. De achterpoten staan vaak dicht bij elkaar.

Bij oudere honden, ongeveer vanaf zes jaar oud, zijn moeilijk opstaan door stijfheid, niet ver willen wandelen en problemen met springen en traplopen de belangrijkste klachten. Vaak zijn de problemen het ergst als de hond net begint met bewegen, en nemen af als hij eenmaal op gang is.

Onderzoek naar heupdysplasie kan het beste gedaan worden door lichamelijk onderzoek door de dierenarts en door het beoordelen van röntgenfoto’s van de heupen. Dit kan vanaf een leeftijd van zestien weken.

Voor een goede analyse moet de hond onder narcose gebracht worden. Als u vermoedt dat uw hond heupdysplasie zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat hij klachten heeft of omdat het een ras is waarin HD relatief veel voorkomt, is het in elk geval raadzaam om foto’s te laten maken voor hij zes maanden oud is.

 1. Zo bent u er op tijd bij om een eventuele afwijking te laten behandelen;
 2. Er is een aantal behandelingen mogelijk bij heupdysplasie;
 3. Welke het beste is, ligt aan de ernst van de afwijkingen en de leeftijd en gezondheid van uw hond;

Er is een aantal operatieve ingrepen mogelijk bij heupdysplasie. Deze kunnen de pijn verminderen maar de heupdysplasie wordt er niet echt door genezen. Houd er rekening mee dat er bij elke operatie risico’s op complicaties zijn. Ook kan de nazorg meerdere weken in beslag nemen, de hond moet revalideren.

Wilt u de hond laten opereren, spreek dan goed met uw dierenarts de voor- en nadelen, de kosten en de prognose door. Bij ernstige heupdysplasie die in het eerste levensjaar wordt ontdekt, is het mogelijk om een heupoperatie te laten uitvoeren.

Daarbij wordt het bekken als het ware gekanteld, waardoor het heupgewricht beter aansluit. Dit kan alleen als er nog geen botveranderingen zijn. In ernstige gevallen kunnen de heupen worden vervangen door kunstheupen. Dit is een ingrijpende en kostbare operatie, maar kan goed helpen.

 1. Bij oude honden kan het weghalen van een spier in de lies ervoor zorgen dat de heup net iets anders belast wordt waardoor pijn verminderd wordt;
 2. Soms wordt de heupkop verwijderd;
 3. Het been wordt dan door spieren op zijn plaats gehouden;

Dit wordt alleen gedaan als het gewricht erg is aangetast en de hond veel pijn heeft, en een andere oplossing niet mogelijk is. Deze methode is ongeschikt voor grote, zware honden. Behandeling met medicijnen is er vooral op gericht om pijn en ontstekingen te laten afnemen.

 1. Niet-steroidale ontstekingsremmers (NSAID’s) stillen de pijn en onderdrukken de ontstekingsreacties;
 2. Doordat de pijn minder wordt, zal de hond wat meer gaan bewegen en blijft het gewricht beter in conditie;

Producten met omega-3 vetzuren (visolie) en glucosamine/chondroïtine worden vaak voorgeschreven om te helpen bij de aanmaak van kraakbeen en het remmen van ontstekingen. De effectiviteit van de laatst genoemde combinatie is een punt van discussie. Massage en oefeningen kunnen helpen om het gewricht soepeler te maken en op de juiste manier spieren op te bouwen.

Als de spieren het gewricht beter ondersteunen, worden de botten minder belast. Adressen kunt u vinden via de Nederlandse Vereniging voor DierFysiotherapeuten. De behandeling van heupdysplasie kan veel geld kosten.

Als uw hond verzekerd is, kunt u wellicht een deel van de kosten vergoed krijgen. Houd er echter rekening mee dat lang niet elke zorgverzekering vergoeding geeft voor behandelingen tegen heupdysplasie. Sommigen vergoeden niets, anderen alleen de diagnose of ze stellen bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld aan het volwassen gewicht dat uw hond zal bereiken.

 1. Lees de voorwaarden van de verschillende verzekeringen dus goed na;
 2. U kunt zelf ook veel doen om heupdysplasie en het verergeren ervan bij uw hond te voorkomen;
 3. Hiervoor is een aantal zaken van belang: Een juist gewicht Zorg ervoor dat uw hond geen overgewicht heeft;

Dit geldt overigens niet alleen bij HD maar voor vele andere afwijkingen (zoals bijvoorbeeld knie- of andere gewrichtsproblematiek). Iedere extra kilo weegt mee in de belasting van het gewricht en zorgt voor extra slijtage. Let hier dus goed op. Bij pups is dit heel belangrijk omdat de spieren dan nog gevormd moeten worden.

Maar ook bij oudere honden die wellicht al minder bewegen vanwege pijn aan hun heupen is het nodig om het gewicht goed in de gaten te houden. De juiste beweging Voor een hond met (aanleg tot) heupdysplasie is het extra belangrijk om de bekkenspieren goed te ontwikkelen.

Bewegen is dus heel goed, maar dit moet gedaan worden op een manier waarbij de spieren getraind maar de gewrichten ontzien worden. Rechtlijnige bewegingen zijn het beste, zoals lopen naast de fiets of zwemmen. Voorkom het lopen op zwaar terrein, zoals in zand.

Spelen met een bal kan de heupen snel overbelasten omdat de hond daarbij alle kanten op draait en vaak plotseling remt, wat het heupgewricht erg zwaar belast en voor draaiïngen in het gewricht zorgt. Dit kunt u beter niet doen.

Dit geldt ook voor het spelen met andere honden. Voor een pup is spelen met anderen natuurlijk goed voor de geestelijke ontwikkeling, maar houd dit kort en laat uw hond niet met te grote, zware en wilde honden spelen. Laat uw hond niet de trap op en af rennen, als het nodig is dat hij trappen loopt dan moet u dit rustig aanleren.

 1. Rennen of spelen op een gladde ondergrond, zoals laminaat, is slecht voor de gewrichten;
 2. Voer de hoeveelheid beweging langzaam op zodat de hond conditie en spieren kan opbouwen;
 3. Kijk goed naar uw hond en stop op tijd;
See also:  Wat Is Een Hypoallergene Hond?

Zorg er ook voor dat uw hond eerst rustig kan warmlopen voor u inspannende dingen gaat doen en laat hem na afloop niet ineens snel afkoelen. Voeding Let er op dat u een goede kwaliteit voeding gebruikt. Uw dierenarts kan u daar advies in geven. Het is essentieel dat alle voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden en verhoudingen aanwezig zijn.

 • De aanleg voor heupdysplasie is deels een erfelijke aandoening;
 • Het komt bij sommige rassen veel vaker voor dan bij andere en wordt vooral gezien bij grote en middelgrote rassen en kruisingen hiervan;
 • Daarom is het belangrijk dat u al bij de aanschaf van een hond rekening houdt met de mogelijkheid dat uw pup HD kan krijgen;

Goede, erkende fokkers zullen niet fokken met ouderhonden die HD hebben of waar HD in de voorouders nadrukkelijk aanwezig is. Vraag altijd om tests waaruit blijkt dat de ouders van uw pup vrij zijn van HD. U kunt dit niet zelf aan de hond zien, ook een hond die prima lijkt te lopen kan HD hebben maar er, wellicht onder invloed van medicijnen, niet veel last van hebben.

 • Helaas worden niet alle pups door verstandige fokkers gefokt;
 • Koopt u een hond via het internet of uit een tussenhandel of dierenwinkel, dan heeft u meestal geen enkele garantie over het wel of niet aanwezig zijn van HD-gevoeligheid;

Afgezien van de ellende voor de hond, kunt u zich daarmee ook een enorme kostenpost op de hals halen. Wilt u een pup van een HD-gevoelig ras aanschaffen, let hier dan extra op! Heeft u een bepaald ras op het oog, vraag dan bij de rasvereniging na of HD veel voorkomt en zoek via hen een goede fokker.

Hoe weet ik of mijn hond HD heeft?

Wat kost een kruisband operatie bij een hond?

Kosten indicatie – Vanwege de relatief kostbare implantaten valt deze techniek in de duurdere categorie. Doordat de operatietijd korter is, en er minder complicaties optreden, kunnen we deze operatie toch voordeliger aanbieden dan de traditionele TTA en TPLO.

 • De kosten voor het eerste consult inclusief de twee röntgen foto’s (nodig om de juiste kantel hoek te bepalen) zijn: € 200,-.
 • Het komt in het totaal op € 1450 tot € 1800 euro voor de TTA- Rapid behandeling. Deze kosten zijn zonder de pijnstillers, tranquilizers, antibioticum kuur, en andere aanvullende behandelingen.
 • De kosten voor het controle consult en de röntgenfoto 8 weken na de operatie is € 54. 02 euro.

Post operatief (na de operatie) Na een operatie zullen honden moeten revalideren. De eerste acht weken zal de patiënt minimaal mogen bewegen en aangelijnd moeten worden uitgelaten. De snelheid van revalidatie hangt af van een aantal factoren. De leeftijd van de hond; bij een oudere hond verloopt de revalidatie vaak trager. Ook de hoeveelheid artrose aanwezig op het moment van operatie is bepalend voor een snel of traag verlopend herstel.

Hoe langer er wordt gewacht met een operatie van een (gedeeltelijke) kruisbandscheuring des te meer artrose zal ontstaan en des te langer zal de revalidatie duren. Ook het gewicht van de hond is belangrijk; lichte honden revalideren beter dan (te) zware honden.

Ook na een geslaagde kruisbandoperatie ontstaat bij 20% van de honden alsnog een scheuring van de meniscus. Het zal voor zich spreken dat een tweede noodzakelijke operatie het herstel van deze honden vertraagt. Normaal gesproken heeft een kruisbandoperatie een grote kans van slagen.

De honden kunnen meestal na 8 tot 12 weken weer goed functioneren. Wel zal altijd een lichte start-stijfheid blijven bestaan. Dit als gevolg van de artrose (die altijd ontstaat ook na een operatie) en de littekenvorming in en rondom het gewricht.

De eventuele artroseklachten kunnen prima met middelen behandeld worden. Bij een hond met een gescheurde voorste kruisband raden we altijd de TTA-rapid aan. Marèse van Haneghem  (dierenarts, gecertificeerd chirurg voor TTA-rapid) Literatuur:  “Advances in the canine cranial cruciate ligament” van Peter Muir”.

Wat kost een operatie bij de dierenarts?

Indicatie kosten dierenarts hond –

Aandoening of ingreep hond Geschatte kosten  (bedragen inclusief btw)
Sterilisatie o. consult, medicatie, operatie, nazorg € 180,- tot € 650,-
Loszittende knieschijf  (Patella luxatie) o. consult, röntgenfoto’s, operatie, nazorg  € 700,- tot € 1. 200,-
Botbreuk o. consult, röntgenfoto’s, pijnstilling, infuus, operatie € 400,- tot € 1. 000,-
Vaccinatie o. consult, inenting € 80,- tot € 120,-
Darmoperatie o. consult, röntgenfoto’s, pijnstilling, infuus, operatie € 500,- tot € 1. 000,-
Gebitsprobleem   o. consult, narcose, eventueel bloedonderzoek, medicatie, gebitsbehandeling  € 175,- tot € 750,-
Chippen o. consult en chippen € 80,- tot € 150,-

De prijzen die wij tonen komen uit openbare bronnen. Dit zijn dus bedragen die in het algemeen gelden. De kosten zijn o. afhankelijk van de soort ingreep en het gewicht van je huisdier. Het kan zijn dat dierenklinieken een lagere of hogere prijs rekenen. Vraag altijd aan je dierenarts hoeveel het bij hem kost. Wil je weten wat je vergoed krijgt vanuit onze huisdierenverzekering? Bekijk dan ons  vergoedingenoverzicht ..

Wat kost een rontgenfoto van een hond?

Kosten röntgenfoto   – Tegenwoordig kan een dierenarts ook digitaal een röntgenfoto laten maken. Het voordeel hiervan is dat de dierenarts op een beeldscherm de gemaakte foto goed kan inzoomen en dan kan bij een traditionele röntgenfoto niet. De kosten voor een digitale röntgenfoto is rond de €100 en een traditionele röntgenfoto kost ongeveer €90.

Wat te doen bij gescheurde kruisband hond?

Behandeling van een gescheurde voorste kruisband – In tegenstelling tot bij de mens heeft een hond met een gescheurde voorste kruisband altijd een deskundige chirurgische behandeling nodig. Zonder een tijdige en deskundige operatie ontstaat al heel snel gewrichtsslijtage, zeker als door het uitblijven van de behandeling ook nog de meniscus gescheurd is.

Gewrichtsslijtage ontwikkelt zich bij een hond vele malen sneller dan bij een mens. De behandeling van een gescheurde voorste kruisband kan in eerste instantie bestaan uit rust en pijnstillers/ ontstekingsremmers.

Hierna moet de knie altijd weer,bij voorkeur binnen enkele weken, gestabiliseerd worden met een operatie. Met deze operatie wordt ook het beschadigde deel van de binnenmeniscus verwijderd. Bij een deskundig uitgevoerde behandeling zijn de vooruitzichten op een blijvend pijnvrije en normale functie van de knie goed.