Waar Zitten De Nieren Bij Een Hond?

Waar Zitten De Nieren Bij Een Hond

Een hond heeft net als de mens 2 nieren. Dit zijn 2 boonvormige organen die in de buik tegen de rug aan liggen. Ze hebben een belangrijke functie in het lichaam. De nieren bestaan uit een verzameling van filtertjes (de zogenaamde nefronen) die het bloed zuiveren van afvalstoffen en die afvalstoffen, samen met water en zouten, uitscheiden in de urine.

Ze zijn dus betrokken bij de water- en zouthuishouding en de uitscheiding van afvalstoffen, maar daarnaast ook bij het regelen van de bloeddruk en de aanmaak van rode bloedcellen. Als de nieren niet goed hun werk meer kunnen doen is er sprake van nierfalen.

Nierproblemen komen veel voor bij de hond. Hoe ouder de hond wordt, hoe groter de kans dat een hond nierfalen ontwikkelt. Bij oudere honden heeft 1 op de 10 honden last van een nierprobleem. Het is daarom altijd verstandig om een hond met verschijnselen van een nierprobleem te laten controleren.

Hoe herken je nierproblemen hond?

The store will not work correctly in the case when cookies are disabled. Blog menu 19 april 2021 Waar Zitten De Nieren Bij Een Hond Een hond met een te losse knieschijf loopt risico dat de knieschijf vroeg of laat uit zijn groeve schiet. Dit noemen we een patella luxatie. De voornaamste klacht is manken of af en toe door de knieën gaan. Bij luxatie aan 1 knie zie je vaak een typisch soort ‘hinken’ met 1 achterpootje in de lucht. Over het algemeen is de aandoening zeer goed te behandelen. Welke behandeling men kiest, hangt af van de oorzaak en gradatie van de luxatie.

Wat zijn de symptomen van nierfalen?

Kan een hond doodgaan aan nierfalen?

Een belangrijke functie van de nieren is het filteren van het bloed om zo afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Wanneer de nieren niet meer goed werken is dit levensbedreigend. Nierfalen kan acuut of chronisch zijn. Bij een chronische nierziekte ontstaat littekenweefsel in de nieren, waardoor een kleine knobbelige nier ontstaat.

Wat mag een hond met nierproblemen niet eten?

Eiwitarm dieet = fosfaatarm dieet   – Bij dieren met nierfalen meten we vaak een verhoogd fosfaatgehalte in het bloed. Door een eiwit- en fosfaatarme voeding te geven kan deze stof minder schade aanrichten in het lichaam.

 • In het nierdieet zit een goede kwaliteit eiwit.
 • Daarom kan de hoeveelheid eiwit zo laag mogelijk gehouden worden.
 • Eiwitarme voeding bevat weinig fosfaat.

Wat moet je doen als je hond trilt?

Hoe lang mag een hond mank lopen?

Help mijn hond is kreupel. Het komt regelmatig voor dat een hond kreupel loopt. Maar moet je dan meteen naar de dierenarts? En zo nee, wanneer dan wel? Om deze vragen te beantwoorden zijn een paar weetjes belangrijk. Ten eerste dat honden bikkels zijn. We kunnen er vanuit gaan dat een kreupel dier pijn heeft! Bij acute pijn wil een dier wel eens piepen, maar bij chronische pijn, hoe erg ook, hoor je ze zelden.

Kreupele honden willen vaak graag lopen, ze kwispelen en springen en rennen en ze piepen zelden. Maar een hond die mankt moet aan de korte lijn en mag niet te lang lopen. Liever 4 keer per dag 10 minuten dan een keer een half uurtje.

Als uw hond kreupel loopt mag u best even wachten met het bezoek aan uw dierenarts. Wel moet er na het ontstaan van de kreupelheid verbetering te zien zijn en na 3 dagen hoort de kreupelheid over te zijn. Als een hond na een ongelukje langer dan een half uur zijn poot helemaal niet belast of laat bungelen dan is een snel bezoek wel te adviseren.

Vooral jonge puppy’s kunnen drama maken, zonder dat er veel aan de hand is. Dan zien we snel herstel. Een gezonde hond staat soepel op vanuit een liggende houding en is niet stijf of mank. Spierpijn kent een hond amper! Stijfheid duidt bijna altijd op gewrichtspijn.

Deze dieren zijn ook vaak eerder moe. Ze gaan bijvoorbeeld liggen zodra u tijdens een wandeling stopt. Voor dieren met bewegingsproblemen zijn er zeer veel behandelingen mogelijk. Vaak kan een eigenaar zelf al heel veel zelf doen door de beweging beter over de dag te verdelen en explosieve bewegingsvormen te vermijden.

Ook overgewicht bestrijden kan zeer effectief zijn in het oplossen van bewegingsproblemen. Er zijn zeer veel preparaten verkrijgbaar die wonderen beloven. Neem bij twijfel over zo’n product gerust contact met ons op dan kunnen we u vaak vertellen of het zin heeft of juist kwaad kan om een bepaald product aan uw dier te geven.

Daan Kranendonk, Dierenkliniek Putten.

Hoe merk je dat het niet goed gaat met je nieren?

Werking van de nieren De nieren hebben drie belangrijke functies:

 1. Het schoonmaken van het bloed. Via onze voeding komen ook afvalstoffen in het bloed. De nieren filteren deze afvalstoffen weer uit het bloed. Met een bloed- en urineonderzoek kan de arts zien of de nieren hun werk nog goed doen. Er wordt dan gekeken hoeveel van de afvalstof creatinine (afbraak product van de spieren) in het bloed en in de urine zit.
 2. De nieren regelen ook de vochthuishouding in het lichaam. Is er te veel vocht in het lichaam, dan zorgen de nieren ervoor dat er meer urine wordt gemaakt en uitgeplast. Is er te weinig vocht in het lichaam, dan zorgen de nieren ervoor dat er minder urine wordt aangemaakt.
 3. De nieren maken hormonen aan die belangrijk zijn voor uw gezondheid, zoals vitamine D (nodig voor de calciumhuishouding) en erythropoeitine (EPO, nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen). De nieren maken daarnaast ook hormonen aan die de bloeddruk regelen.
See also:  Wat Mag Een Hond Allemaal Eten?

Waaraan merkt u dat de nieren niet goed werken? Als de nieren niet goed werken, merkt u daar in het begin meestal niets van. Vaak merken mensen pas in een laat stadium dat er iets aan de hand is met hun nieren. Hieronder staan de meest voorkomende verschijnselen:

 • Als de nieren het bloed niet meer goed kunnen zuiveren, stapelen afvalstoffen zich op in het lichaam. U kunt dan last krijgen van bijvoorbeeld misselijkheid, jeuk en een algeheel ziek gevoel. Uit onderzoek blijkt dat meestal het creatininegehalte in het bloed te hoog is en dat er minder creatine in de urine zit.
 • Als de nieren de vochthuishouding niet meer goed kunnen regelen, houdt het lichaam vocht vast. U merkt dat doordat bijvoorbeeld uw enkels dikker worden of dat u kortademig wordt, doordat er vocht bij de longen wordt vastgehouden.
 • Als de nieren minder vitamine D aan maken, kunnen de botten zwakker worden en sneller breken. Bij een tekort aan erythropoeitine krijgt u bloedarmoede. Hierdoor kunt u last krijgen van vermoeidheid, kortademigheid en kouwelijkheid. Bij een verminderde nierfunctie gaat de bloeddruk omhoog.

Wat zijn de mogelijke oorzaken? Een verminderde nierfunctie kan het gevolg zijn van een ziekte van de nieren zelf of van een andere aandoening waarbij de nieren betrokken zijn. Een voorbeeld van een nierziekte is een filterontsteking (glomerulonefritis), een zeldzame oorzaak van een gestoorde nierfunctie. Veel vaker is de oorzaak een andere aandoening zoals aderverkalking, suikerziekte, hartfalen of hoge bloeddruk. Ook bij ouder worden gaat de nierfunctie achteruit.

Is er veel creatinine in het bloed aanwezig en weinig in de urine, dan kan dat een aanwijzing zijn dat de nieren niet goed werken. Hoe wordt de diagnose gesteld? Als de arts vermoedt dat uw nieren niet goed werken, wordt er eerst een algemeen onderzoek van de nieren gedaan.

Er wordt een echo van de nieren gemaakt en uw bloed en urine wordt onderzocht. Bij een ziekte in de nier (zeldzaam) is een nierpunctie (biopt) bijna altijd noodzakelijk. Bij de veel vaker voorkomende aandoeningen waarbij de nierfunctie achteruitgaat, zoals aderverkalking, suikerziekte, hartfalen of hoge bloeddruk is een nierbiopt in het algemeen niet nodig.

 • Behandeling Om de nieren weer beter te laten werken, is meestal een dieet nodig, waarbij u bijvoorbeeld minder zout of minder eiwitten inneemt;
 • Soms is het nodig dat u medicijnen gebruikt om de bloeddruk te verlagen of om tekorten aan te vullen zoals vitamine D;

Ook zijn soms medicijnen nodig die de nieren helpen om het bloed te zuiveren van afvalstoffen. Als de nierfunctie zo slecht wordt dat medicijnen niet meer helpen of als de klachten te erg worden, is een nierfunctie vervangende behandeling soms noodzakelijk.

Is nierfalen ernstig?

Ernstig nierfalen is een levensbedreigende ziekte, waarbij u moeilijke keuzes moeten maken over de behandeling. Wij helpen u bij het maken van deze keuze zodat u de zorg krijgt die het beste bij u past en zo goed mogelijk kunt leven en functioneren met de verminderde nierfunctie.

Hoe snel kunnen nieren achteruit gaan?

Wat veroorzaakt achteruitgang van de nieren – Tijdens het ouder worden neemt de nierfunctie geleidelijk af. Dit is een natuurlijk proces, vergelijkbaar met andere lichaamsfuncties. De vermindering van de nierfunctie start rond het 40e levensjaar en is ongeveer 0,4 procent per jaar.

Van de 70-plussers heeft 40 procent een nierfunctie lager dan 60 procent, ofwel chronische nierschade. Klachten ontstaan vaak pas als de nieren sterk achteruit zijn gegaan en de werking nog maar 30 procent of minder is.

De natuurlijke achteruitgang van de nierfunctie wordt veroorzaakt door slijtage, en uiteindelijk beschadiging, van de nierfilters. Nierfilters die eenmaal zijn beschadigd herstellen meestal niet meer. Zo blijven er steeds minder gezonde nierfilters over en kunnen de nieren steeds minder afvalstoffen verwijderen. Er is een aantal risicofactoren dat kan zorgen voor een versnelde achteruitgang van de nieren tijdens veroudering:

 • Niet aanpassen van medicatie: de nieren verwijderen veel medicijnen uit het lichaam. Maar bij een verminderde nierfunctie blijven deze medicijnen langer en in hogere concentraties in het bloed. Ook bij dreigende uitdroging door bijvoorbeeld koorts, diarree, overgeven of een hittegolf is extra aandacht voor veilig medicijngebruik nodig. Als de medicatie in dit soort situaties niet wordt aangepast, bijvoorbeeld met een andere dosis of een ander medicijn, dan ontstaat een verhoogd risico op versnelde nierschade.
 • Diabetes
 • Hoge bloeddruk

Heeft een hond met nierfalen pijn?

Acuut nierfalen bij de hond – Acuut nierfalen betekent dat in een zeer kort tijdsbestek een groot deel van de nierfunctie verloren is gegaan in combinatie met een gestegen creatinine gehalte. Deze acute beschadiging kan (gedeeltelijk) herstellen indien:

 • De oorzaak weggenomen kan worden.
 • De hond de periode tussen de nierschade en het herstel overleeft.
 • Het raamwerk van bindweefsel rondom de nefronen (Een nefron is één functionele eenheid van een nier. Deze nefronen filteren het bloed en vormen uiteindelijk urine. In één nier zitten vele duizenden nefronen) behouden blijft. Indien dit raamwerk intact blijft kan een nefron via dit raamwerk hersteld worden.

Waardoor ontstaat acuut nierfalen? Er zijn drie groepen van oorzaken:

 • Pre-renaal nierfalen. Hierbij krijgen de nieren te weinig bloed (met zuurstof). Dit treedt op bij bijvoorbeeld uitdroging of hartfalen. Door zuurstofgebrek sterven de cellen in de nieren af.
 • Renaal nierfalen. Door bijvoorbeeld giftige stoffen, infecties, immuungemedieerde ontstekingen raken de nefronen acuut beschadigd. Op onze oorzaken van nierfalen pagina vindt u alle mogelijke oorzaken.
 • Postrenaal nierfalen. Hierbij is de urineafvoer verstopt geraakt. Vaak ontstaat dit door blaasgruis of blaasstenen.
See also:  Hoe Lang Kan Een Hond Zonder Eten?

Wat zijn de symptomen van acuut nierfalen? Honden met acuut nierfalen zijn meestal acuut ernstig ziek. De nieren zijn vaak pijnlijk en gezwollen en kunnen verminder bewust zijn (richting comateus) en kunnen de volgende afwijkingen hebben in bloed/urine:

 • Gestegen creatinine ofwel azotemie.
 • Gestegen ureum ofwel uremie.
 • Gestegen fosfor.
 • In de urine zien we vaak wat we noemen cylinders. Dit zijn gestorven niercellen. Soms kan men hele delen van nefronen in de urine aantreffen.
 • Gestegen eiwitgehalte in de urine.
 • Soms is er bloed in de urine.

Hoe behandelen we acuut nierfalen? Bij acuut nierfalen is het belangrijk de oorzaak zo snel mogelijk weg te nemen. We stoppen dus met alle medicatie die mogelijk schadelijk is. We geven intraveneus infuus en proberen de urineproductie weer op te starten indien deze gestopt is. De behandeling is ondersteunend, waarmee we bedoelen dat we de dieren zo goed mogelijk ondersteunen totdat de nieren hersteld zijn.

Kunnen de nieren zich herstellen?

Van een griep herstel je vaak vanzelf. Ook een wondje geneest meestal. Maar je nieren kunnen zichzelf niet herstellen. Helpt een handje hulp van buitenaf? Het UMC Utrecht doet onderzoek. “Alleen voor onze geboorte worden in ons lichaam nieuwe nefronen, dus nieuw nierweefsel, gevormd.

Daarna niet meer,” legt  prof. dr. Marianne Verhaar  uit. “Dat is jammer, want daardoor kan een beschadigde nier zichzelf maar beperkt herstellen. ” Haar onderzoeksgroep gaat na of er tóch een manier is om zo’n nier een handje te helpen.

Eerst is veel meer kennis nodig. Bijvoorbeeld over nierstamcellen: voorlopercellen die tot niercellen kunnen uitgroeien. In het laboratorium probeert ze die in nierweefsel te vinden. “Stamcellen zijn belangrijk voor het herstel. En dus ook voor nieuwe behandelvormen.

Hoe lang kun je leven met slechte nieren?

Meer kwaliteit van leven – Met een niertransplantatie hebben patiënten een hogere levensverwachting dan met dialyse. Mensen met een donornier van een overleden donor leven gemiddeld 10 jaar zonder dat ze weer dialyse of weer een transplantatie nodig hebben.

 1. Als de donornier afkomstig is van een levende donor en getransplanteerd wordt na het starten van de dialyse, blijft de donornier gemiddeld 20 jaar functioneren;
 2. Gemiddeld werkt de donornier 25 jaar als de transplantatie plaatsvindt vóórdat dialyse is gestart, met een nier van een levende donor (preëmptieve transplantatie);

Na 5 jaar functioneert nog 69% van de postmortale donornieren. Voor donornieren van een levende donor is dat gemiddeld 85%. De resterende levensverwachting van een 20-jarige patiënt met nierfalen die preëmptief een niertransplantatie heeft gehad, is vergelijkbaar met die van een gezonde 40-jarige (nog ruim 40 jaar). .

Welke snacks mag een hond met nierproblemen?

Een aantal voorbeelden van verantwoorde snacks vind je o. in het assortiment van Trovet: voor honden zijn er TROVET Multi Purpose Treats MRT (Rabbit), TROVET Multi Purpose Treats MLT (Lamb), TROVET Multi Purpose Treats MHT (Hydrolysed Protein) en TROVET Low Calorie Treats LCT (Lamb).

Wat als een hond veel drinkt en plast?

Bij een heel aantal serieuze aandoeningen kan je hond veel gaan drinken en veel gaan plassen. Nu is lastig te bepalen wat ‘veel’ drinken precies is, daarom houden we vaak de stelregel aan dat je hond opvallend meer is gaan drinken dan voorheen. Of opvallend grotere plassen doet dan normaal.

Je moet de waterbak bijvoorbeeld veel vaker bijvullen, je hond wil tijdens het uitlaten uit iedere plas drinken en soms proberen ze zelfs uit het toilet te drinken. Wat kan hier de oorzaak van zijn en hoe los je het op? Wat kan de oorzaak zijn? Veel drinken en veel plassen kan veroorzaakt worden door een tal van (ernstige) aandoeningen.

Dit kan een nierprobleem, leverprobleem of een hormonale stoornis (ziekte van Cushing) zijn. Maar ook suikerziekte, een blaasontsteking, een baarmoederontsteking en bepaalde tumoren kunnen leiden tot veel drinken en veel plassen. Hoewel het maar zelden voorkomt blijkt soms na uitgebreid onderzoek dat er geen medische oorzaak is voor het overmatig drinken en plassen.

De oorzaak is dan gedragsmatig. Wanneer naar de dierenarts? Als het jou als baasje opvalt dat je hond opeens (veel) meer drinkt en plast dan voorheen is het belangrijk om je hond door een dierenarts te laten onderzoeken.

Overmatig drinken en plassen heeft bijna altijd een serieuze onderliggende oorzaak. Als deze oorzaak onbehandeld blijft kan je hond steeds zieker worden, de behandeling wordt dan steeds moeilijker en de prognose steeds slechter. Bij een groot deel van de oorzaken van veel drinken en veel plassen kun je meer symptomen opmerken bij je hond.

 1. Denk hierbij aan : – Afvallen (ook bij oudere honden: mager worden hoort niet bij ouderdom!) – Een opgezette buik – Minder eetlust dan normaal – Juist een bijzonder toegenomen eetlust – Slomer dan normaal of andere gedragsveranderingen Eén of meerdere van deze symptomen in combinatie met veel drinken en plassen is een serieuze aanwijzing dat je hond iets onder de leden heeft;

Wat kan er aan gedaan worden? De behandeling hangt uiteraard helemaal af van de oorzaak van het vele drinken en plassen. De dierenarts zal altijd beginnen met een algemeen onderzoek van je hond, waarbij hij/zij van top tot teen wordt nagekeken. Aan de hand van wat de dierenarts opmerkt bij jouw huisdier kan het nodig zijn om verder onderzoek te doen.

Dit kan onder andere een bloedonderzoek of een buikecho zijn. Als de dierenarts onderzocht heeft wat de oorzaak is van het vele drinken en plassen zal hij/zij op basis daarvan met je doornemen welke behandeling voor jouw huisdier het beste is.

Beperk je hond in ieder geval nooit zonder verder onderzoek in het drinken van water! Bij de meeste aandoeningen heeft je hond dit vocht ook echt nodig en zal het wegnemen van de waterbak leiden tot uitdroging en alle gevolgen van dien..

See also:  wat mag een hond niet eten lijst?

Kan een hond zichzelf vergiftigen?

Wanneer spreken we over nierproblemen? Wanneer de werking van de nieren over langere periode geleidelijk afneemt noemt men dit chronische nierinsuffiëntie. Taken zoals filteren van afvalstoffen uit het bloed, het concentreren van de urine en de aanmaak van het hormoon erytropoïetine worden niet meer volledig uitgevoerd.

 • De afname van de nierfunctie voltrekt zich vaak langzaam en meestal onopgemerkt;
 • Wat zijn de oorzaken van chronische nierinsufficiëntie? Nieren kunnen heel lang een verminderde nierfunctie compenseren;
 • Pas wanneer meer dan 75% van de nierfunctie verloren is gegaan, tonen honden de kenmerkende verschijnselen van deze aandoening;

Meestal kan dan niet meer worden vastgesteld wat de ziekte uiteindelijk heeft veroorzaakt. Enkele oorzaken van chronische nierinsufficientie zijn leeftijdsgebonden veranderingsprocessen (de ‘normale’ ouderdom), bacteriële of virale infecties, hoge bloeddruk, immunologische oorzaken, tumoren, gifstoffen (bv eten van giftige planten) en aangeboren erfelijke nierafwijkingen. Wat zijn de kenmerken die kunnen duiden op nierproblemen?

 • De hond kan meer gaan drinken en plassen ten gevolge van vochtverlies via de nieren.
 • De hond kan vermageren doordat er minder eetlust aanwezig is.
 • De hond kan uit de bek gaan stinken doordat afvalstoffen via het speeksel uitgescheiden kunnen worden.
 • De hond kan gaan overgeven en/of diarree krijgen doordat het zichzelf aan het vergiftigen is. Normaal worden deze giftige stoffen door de nieren uitgescheiden.
 • De hond kan uitgedroogd raken, ondanks dat hij of zij veel drinkt.
 • De hond kan door uitdroging en vergiftiging van het bloed lusteloos en zwak worden.

Hoe stellen we diagnose? We kunnen aan de hand van het soortelijk gewicht van de urine zien of een hond veel of weinig drinkt. Normaal is het soortelijk gewicht van een kat 1. 030 tot 1. 050. Bij een hond met (beginnende) nierproblemen zie je dat het soortelijk gewicht van de urine lager is dan 1. 020 en kan er eiwit in de urine aanwezig zijn. U kunt bij ons in de praktijk een urineopvang-kit (katkor©) komen halen.

Nierinsufficiëntie treft met name oudere honden. Er zijn echter ook erfelijke vormen die zich bij jonge honden al voordoen. Het risico neemt met de leeftijd toe. In het eindstadium is de nier verhard en klein geworden; deze nieren noemen we ook wel ‘schrompelnieren’.

Met deze opvangkit kunt u de urine van uw kat thuis opvangen en deze bij ons langs brengen voor onderzoek. refractometer om het soortelijk gewicht te bepalen Door middel van bloedonderzoek kun je aantonen of er een nierprobleem aanwezig is. In onze praktijk hebben we de mogelijkheid zelf bloed te analyseren waardoor u kunt wachten op de uitslag. Hoe behandelen we een nierprobleem? Indien er een nierprobleem aanwezig is dan kunnen we door middel van medicijnen (ACE-remmers die de doorbloeding van de nieren verbeteren en de bloeddruk laten dalen) en een speciaal nierdieet de nieren zoveel mogelijk ondersteunen.

Hoe krijgt een hond nierbekkenontsteking?

Oorzaak nierbekkenontsteking   – In veel gevallen wordt een nierbekkenontsteking veroorzaakt door een E. Coli bacterie. Meestal komt de bacterie uit de blaas en kruipt hij via de urineleiders naar de nieren toe. In sommige gevallen is de bacterie via het bloed in de nieren terecht gekomen.

Hoe komt een hond aan een blaasontsteking?

Oorzaak blaasontsteking hond   – Een blaasontsteking bij de hond wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een of meerdere soorten bacteri ë n. Deze bacteriën zijn normale bewoners van de vagina of voorhuid. Bij een blaasontsteking zijn deze bacteriën via de plasbuis naar de blaas gekropen.

 • Oestrogenen en progestagenen (vrouwelijke hormonen) geven een verbetering van de glycosaminoglycaan laag in de blaas en een betere functie van de sluitspier. De glycosaminoglycaan laag is een beschermend slijmlaagje aan de binnenkant van de blaas, waarmee de binnenbekleding van de blaas beschermd is tegen het invreten van de geconcentreerde en zure urine.
 • Testosteron (een mannelijk hormoon) zorgt voor een goede prostaatfunctie. Afweerstoffen in de prostaatvloeistof beschermen tegen een blaasontsteking.

Bij oudere dieren kunnen geslachtshormonen  ziekten veroorzaken zoals een baarmoederontsteking of een prostaatontsteking. Deze ontstekingen kunnen weer een blaasontsteking veroorzaken. Een afwijkingen in de nieren, blaas, plasbuis of urine kan de kans op een blaasontsteking vergroten. Ook dieren met een verminderde weerstand hebben een grotere kans op een blaasontsteking. We noemen dit een gecompliceerde blaasontsteking. Voorbeelden zijn:

 • Nierbekkenontsteking
 • Nierfalen
 • Hormonale ziekte ( suikerziekte , ziekte van Cushing )
 • Incontinentie door een sluitspierprobleem
 • Prostaat problemen
 • Blaassteen
 • Blaastumor

Ook blaasgruis kan een blaasontsteking veroorzaken. Bij de meeste honden is het blaasgruis struviet echter het gevolg van de blaasontsteking en niet de oorzaak. Na een behandeling van de bacterie, verdwijnt het gruis.