Waarom Bijt Een Hond In Zijn Staart?

Mijn hond bijt steeds bij zijn staart en schuurt met z’n kont over de grond, waarom doet hij dit? Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld een besmetting van vlooien en/of wormen. Het kan ook zijn dat uw hond last heeft van zijn anaalzakjes. Dit zijn twee zakjes met uitmondingen in de anus waarmee hij aan zijn ontlasting een paar druppels meegeeft en zo zijn handtekening zet.

Als de hond aan de diarree is geweest of niet netjes de tijd neemt om te poepen, kan het zijn dat de inhoud indikt en/of gaat ontsteken. Dit jeukt enorm! Als de hond veel last heeft, is het verstandig om een afspraak te maken.

We gaan dan de hond onderzoeken en kijken of het inderdaad de anaalzakjes zijn, zoja, kunnen we ze leegdrukken om de klachten te verlichten. Heel soms zien we zelfs vorming van een abces in die regio, dit kan erg pijnlijk zijn. Afhankelijk van de ernst van de klachten/de inhoud van de anaalzakjes kan er besloten worden om de anaalzakken te gaan spoelen en/of een antibioticakuurtje of pijnstillers te gaan starten, in combinatie met regelmatige controles bij de dierenarts.

Waarom staart een hond je aan?

Gebrek aan beweging – Beweging kan maken dat een hond zich gaat vervelen wat kan omslaan tot frustratie of ander gedrag. Wandel minimaal 1,5 uur per dag met je hond. Voor honden met een hoog energielevel kan fietsen, met een bal gooien of een hondensport beoefenen een ideale uit laatklep zijn.

Waarom bijt een hond zichzelf?

Waarom Bijt Een Hond In Zijn Staart Iedere hond krabt. Omdat zijn halsband niet lekker zit, omdat er een beestje kriebelt of gewoon omdat hij even jeuk heeft. Wanneer je hond opeens veel meer krabt dan hij gewoonlijk doet, kan er een achterliggende oorzaak zijn. Om te weten welke behandeling helpt, is het belangrijk om te herkennen waar je hond jeuk heeft en wat oorzaak daarvan is.

We geven je de vijf meest voorkomende oorzaken van jeuk bij honden en wat je er tegen kunt doen. Vlooien Één van de meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is vlooien. Wanneer je ziet dat je hond veel krabt en zichzelf bijt, dan is het mogelijk dat hij geplaagd wordt door vlooien.

Plaatsen waar de vlooien zich graag manifesteren zijn bij de oren, op de rug waar de staart begint, de liezen en de buik. Met name honden die allergisch zijn voor vlooien kunnen onaangenaam veel jeuk krijgen. Controleer je hond regelmatig op vlooien. Vlooien zijn het makkelijkst te herkennen aan de kleine zwarte puntjes, dat zijn namelijk de uitwerpselen van de vlooien.

 • Indien jouw hond last heeft van een vlooienplaag dan is het noodzaak dat je de hond hiervoor behandelt;
 • Neem hiervoor contact op met je dierenarts;
 • Vlooien bevinden zich ook in de omgeving van de hond, dus zorg ervoor dat je de mand en alle andere stoffen waarmee de hond in aanraking komt goed reinigt;

Voedselallergie Honden kunnen een allergie hebben voor bijvoorbeeld vlees, zuivel of bepaalde granen. Waar de ene hond last krijg van braken en geen goede ontlasting bij een voedselallergie, krijgt de andere hond huidproblemen in de vorm van veel krabben en uitslag.

Om erachter te komen waar je hond allergisch voor is, kun je een ‘eliminatie dieet’ toepassen. Zet je hond tijdens dit dieet alleen op één bepaald soort voer (dus geef hem tijdens die periode ook niet extra snoepjes) om uit te kunnen sluiten waar zijn lichaam op reageert.

De juiste voeding vinden voor een gevoelige hond kan een tijdrovende en vervelende klus zijn. Bovendien wil je je hond af en toe wat   lekkers   kunnen geven. Gelukkig bestaat er veel hypoallergene voeding (én snacks!) zoals bijvoorbeeld de   Renske Super Premium Zalm   die ook nog eens goed is voor de huid en vacht.

Omgevingsallergie Wanneer je hond jeuk heeft aan zijn kop of onder zijn poten dan kan dit wijzen op een omgevingsallergie: een overgevoeligheid voor bijvoorbeeld pollen van bomen en planten of huisstofmijt.

Om de jeuk te verlichten wrijft hij met zijn kop over de vloer of langs de muur of bijt en likt hij veel aan zijn poten. Net zoals met hooikoorts bij mensen is het niet te doen om de stoffen die de allergie veroorzaken te ontlopen. Via hypo-sensibilisatie worden de stoffen waar je hond allergisch voor is in kleine hoeveelheden toegediend zodat je hond er langzaam aan gewend kan raken. Symptomen die de jeuk veroorzaken zijn:

 • Ontstoken huid
 • Rode bultjes
 • Etter
 • Korsten
 • Een slechte vacht

Wanneer je vermoedt dat je hond hier last van heeft is het goed om een bezoek aan de dierenarts te brengen. De dierenarts kan precies vaststellen met welke vorm van huidinfectie je hond te maken heeft en wat de juiste behandeling is. Er zijn daarnaast speciale voedingssupplementen die de huid van jouw hond beschermen. Golddust Heal 1 – Huid & Vacht   is te gebruiken bij o.

 • Natuurlijke voeding en voedingssupplementen kan eraan bijdragen dat de symptomen verlicht worden;
 • Infecties Veel krabben bij je hond kan ook wijzen op een (huid)infectie;
 • Er kunnen bacteriële infecties (bijvoorbeeld na een beet van een ander dier of een insect) of niet-bacteriële huidinfecties (bijvoorbeeld ringworm) ontstaan;

een rode en gevoelige huiden het geeft weer glans aan de vacht van je hond. Verharen Honden die in de rui zijn, dragen vaak veel losse haren met zich me. Naast dat die rondzwervende plukken haar in huis vervelend voor jou zijn, kan de loszittende vacht jeuk veroorzaken bij je hond.

 • Zorg ervoor dat je, afhankelijk van de vacht van je hond, op tijd je hond laat trimmen of plukken of hem regelmatig voorziet van een uitgebreide borstelbeurt;
 • Zorg voor een gezonde huid en vacht Krabt jouw hond veel? De juiste voeding speelt een belangrijke rol in het gezond houden van de huid en vacht van je hond;

De natuurlijke diervoeding van Renske kan zeer werkzaam zijn bij honden met een overgevoeligheid of allergie. Alle producten van Renske zijn glutenvrij en bevatten alleen natuurlijke ingrediënten. Het zijn dan ook vaak de toegevoegde chemicaliën zoals geur-, kleur- en smaakstoffen die allergische reacties veroorzaken. Waarom Bijt Een Hond In Zijn Staart.

Waarom bijt mijn hond aan zijn poten?

Verveling en stress tegengaan – Klacht verholpen: wisseling in levenswijze – enkele weken tot meer dan 1 jaar Een andere reden voor het bijten aan de pootjes is verveling. Wanneer honden niet slapen zijn honden van nature graag bezig. Ze willen op jacht, of interactie met soortgenoten of jou.

 • Wanneer ze een tijdje geen aandacht krijgen beginnen ze graag ergens aan te knauwen;
 • Indien er niks voor handen is moet jouw hond zijn aandacht ergens anders op kwijt kunnen;
 • In dit geval zal hij aan zijn pootjes gaan bijten;

Hetzelfde geldt voor stress. Het overmatig aan de poten bijten is te vergelijken met nagelbijten bij mensen. Bij stress zal jouw hond zijn aandacht ergens anders op willen focussen. Hierbij zal hij aan zijn poten gaan knagen als zelf-belonend gedrag. Hierbij komt endorfine (het gelukshormoon) vrij, wat zorgt voor een prettig en veilig gevoelig.

Wat zegt de staart van een hond?

Stijve, rechtopstaande staart – Honden met een stijve, rechtopstaande staart zijn gespannen of boos. Een staart die omhoog staat is als een rode vlag voor andere honden en betekent gevaar. Wanneer de staart helemaal omhoog staat en het haar van de hond staat ook rechtop juist voor de staart en soms ook over de hele rug, dan is het oppassen geblazen.

Wat denkt een hond als hij je aankijkt?

De hond is de beste vriend van de mens. Hij is trouw, houdt onvoorwaardelijk van je en luistert bij een goede relatie graag. Maar soms wil een hond wel eens dat zijn mens naar hém luistert. Maar zijn mens begrijpt hem niet altijd. Hieronder twaalf dingen die je hond doet, als hij je iets wil vertellen. Waarom Bijt Een Hond In Zijn Staart Foto: ArTeTeTrA / Foter. com / CC BY-NC-ND

 1. Constant oogcontact
See also:  Hoe Vaak Wormenkuur Hond?

Het ligt er heel erg aan hoe je hond naar je kijkt, maar als zijn uitdrukking normaal is en hij staart je in de ogen, is dit een manier om zijn affectie te tonen. Een goep Japanse wetenschappers vond een link tussen dit soort oogcontact en een verhoogd niveau oxytocine, een hormoon dat invloed heeft op hoe we verbondenheid en verzorgende kwaliteiten tonen. Maar wees altijd voorzichtig met kinderen en leer hen een hond nooit recht in de ogen te kijken. Waarom Bijt Een Hond In Zijn Staart Foto: gfred / Foter. com / CC BY-NC-ND

 1. Dingen naar je toe brengen

Je denk misschien dat je hond een spelletje speelt, zeker als hij je een speeltje brengt. Maar wat je hond eigenlijk doet is je een cadeautje brengen. Het blijkt een van de overgebleven jachtinstincten te zijn, alleen brengt hij je wat hij zelf leuk vindt of waarvan hij denkt dat jij het leuk vindt of nodig hebt, in plaats van een dode prooi.

 1. Een poot opsteken

Als je hond een pootje in de lucht steekt en hij kijkt ergens naar met zijn hoofd naar beneden, dan kan je maar beter uitkijken. Dit betekent namelijk dat hij ergens naar op jacht is en klaar is om op zijn prooi af te springen. In de opvoeding is het echter beter om dit gedrag te herkennen en te stoppen. Zowel voor de veiligheid van de hond als het onnodig verstoren van wilde dieren.

 1. Voorover bukken en zichzelf klein maken

Dit betekent dat je hond bang is. Als je een hond ziet die dit gedrag vertoont, zonder dat er direct gevaar is, betekent dit dat je hond een angststoornis heeft. Dit kan zijn omdat hij in het verleden is mishandeld, maar de kans is groter dat het een dier is met geen of slechte socialisatie, het zogenaamde kennelsyndroom.

 1. Op meubels knagen

Knagen is normaal gedrag voor puppies. Van oorsprong ontdekken zij de wereld met hun mond. Maar als dit gedrag niet op tijd wordt afgeleerd, kan het erg vervelend worden wanneer je hond groter wordt. Wanneer volwassen honden knagen aan meubels, duidt dit vaak op verveling. Zorg voor voldoende speeltjes en breng genoeg tijd door met je hond.

 1. Op je voeten zitten

Er zijn verschillende redenen waarom je hond dit zou kunnen doen. Als je hond veel dominante trekjes heeft, kan hij dit doen om zich te doen gelden. Als hij last heeft van verlatingsangst , is dit een door honden veel gebruikte manier om troost te zoeken, door dicht bij je te zijn. Als je hond jaloers is, kan dit een manier zijn om andere mensen en dieren te laten zien dat je van hem bent.

Deze honden vertonen hetzelfde gedrag als een wild dier wat gevangen is. De kans op herstel is minimaal tot niet aanwezig. En leer je hond van jongs af aan dat het huis een veilige plek is en dat wachten onderdeel van het leven is.

Als geen van de bovenstaande situaties betrekking hebben op jouw hond, wil hij waarschijnlijk gewoon graag bij je zijn. Tijdens trainingsmomenten kan de hond dit ook gebruiken om contact te houden. Tast is een manier om alert te blijven op de ander, terwijl de andere zintuigen, geur, zicht en gehoor gebruikt worden voor de omgeving. Waarom Bijt Een Hond In Zijn Staart Foto: NiteLynx / Foter. com / CC BY-NC-SA

 1. Gapen

Honden gapen niet alleen wanneer ze moe zijn. Gapen kan ook een teken van angst of stress zijn. Als je hond veel gaapt in het bijzijn van iemand die hij niet goed kent, is dat een teken dat hij er nog niet klaar voor is om die persoon te ontmoeten. Indien daar tijd voor is geef de hond dan de ruimte om zelf het contact te maken.

 1. Relaxt gapen

Om het even lekker ingewikkeld te maken, gapen honden ook wanneer ze zich prettig bij je voelen. In dit geval gaapt je hond vaak wanneer jij dat ook doet, uit solidariteit. Dus als jij gaapt en je hond doet dat ook, is dat dus helemaal zo slecht nog niet. Als je gaapt en een hond die je niet kent gaapt ook, dan heb je misschien een probleem…

 1. Tegen je aanleunen

Dit betekent dat je hond met je aan het knuffelen is. Honden willen je affectie en aandacht als ze tegen je aan leunen. Het helpt ze ook om zich veiliger te voelen. Het ontstaat uit de behoefte tot veiligheid en bescherming. Bijvoorbeeld bescherming tegen weersomstandigheden/temperatuur.

 1. Tong uitsteken en weer intrekken

Wanneer een hond zijn tong uitsteekt en weer naar binnen trekt, betekent dit meestal dat hij zich ongemakkelijk voelt. Dit kan komen doordat hij wordt geconfronteert met een persoon die hij niet kent of een ongewild contact, wat hem nerveus maakt. Als je hond merkbaar onderdanig is, kan dit ook een manier zijn om een meer dominante houding aan te nemen. Het is een duidelijke uiting van stress, die afhankelijk van de situatie kan resulteren in een bijtincident.

 • Een dierenarts bijvoorbeeld heeft die luxe niet altijd;
 • Dominantie is niet juist in deze stelling;
 • De stress kan bij een dier wel agressie oproepen;
 • Afhankelijk van karakter is dit dan defensieve agressie om bijvoorbeeld te kunnen vluchten (oppervlakkige verwonding);

Maar bij een dier met een meer confrontatiegericht karakter kan de beet langduriger en ernstiger zijn. Waarom Bijt Een Hond In Zijn Staart Foto: jvc / Foter. com / CC BY

 1. In je bed willen slapen

Dit heeft er meer mee te maken dat hij graag bij jou wil zijn, dan met hoe lekker je bed ligt. Er zijn weleens wat discussies gaande over of dit nu wel een goed idee is, maar tenzij je allergisch bent of astma hebt, zien de meeste dierenartsen er geen probleem in. Van belang hierbij is wel dat de hond ervaart dat hij hiervoor ruimte krijgt. Het is dus niet de bedoeling dat hij ruimte neemt en het baasje krampachtig op het kleinste stukje van het bed ligt.

 1. Rustig naar je staren terwijl je vertrekt

Sommige hondeneigenaren voelen zich schuldig, als ze weg moeten en hun hond zit ze zo aan te staren. Honden vinden het over het algemeen niet leuk om alleen gelaten te worden en sommige honden hebben zo’n last van verlatingsangst, dat ze beginnen te blaffen, te huilen, op meubels te knagen of te poepen of plassen. Als je hond alleen maar naar je kijkt en er zijn verder geen tekenen van onrust, dan zit het wel goed met je trouwe viervoeter.

Waarom mag je een hond niet aanstaren?

Er wordt wel eens gezegd dat baasjes erg op hun honden lijken, en vaak zijn er ook opmerkelijke overeenkomsten te zien. Maar andersom lijken honden veel minder op mensen dan we soms denken of zouden willen. Ons gedrag kan de trouwe viervoeters flink in verwarring brengen. Waarom Bijt Een Hond In Zijn Staart © Tim Dawson via Wikimedia Commons (Lichaams)taal Afstammend van de wolf is de hond van nature gericht op de lichaamstaal van soortgenoten, maar ook op die van de mens. Misschien dat ze door conditionering wel de betekenis van een aantal woorden kennen, zoals ‘uit’, of ‘eten’, of zelfs een paar honderd woorden zoals bij sommige bordercollies, maar het heeft geen enkele zin om ze ter verantwoording te roepen als ze eens een keer ondeugend zijn, want mensentaal begrijpen ze niet.

See also:  Waarom hijgt een hond?

Helemaal verward raken ze wanneer we met ons lichaam iets anders uitdrukken dan we met woorden willen bereiken. Een veelgemaakte fout tijdens de opvoeding van honden is bijvoorbeeld het commando ‘blijf’, terwijl we tegelijk voorovergebogen met onze opgestoken hand een stopsignaal geven.

De hond interpreteert die lichaamshouding juist met een uitnodiging om te komen, en wanneer het baasje vervolgens afwijzend reageert is dat voor een hond niet te begrijpen. Een goede oefening voor mensen is om een dag zo weinig mogelijk te praten tegen de hond en te proberen alles met het lichaam te ‘zeggen’.

 1. Het zal je verbazen hoeveel invloed ons lichaam heeft op de communicatie met honden;
 2. Knuffelen Als mensen zijn we geneigd een arm om iemands schouder te slaan, te zoenen en te knuffelen;
 3. Het is daarom niet zo gek dat we hetzelfde doen bij onze honden;

Maar de meesten hebben helemaal niets met knuffelen. Honden drukken genegenheid niet uit door elkaar te ‘ompoten’, want zo zijn ze nou eenmaal niet geëvolueerd. Wanneer we onze arm on de schouder van de hond slaan zal hij dat ervaren als het opdringen van je dominantie.

 • De meeste honden zijn zo lief dat ze het morrend toelaten, maar het is niet voor niets dat de meeste bijtincidenten bij kinderen voorkomen omdat ze de hond liefkozend om de nek hangen;
 • Ook is het mogelijk dat de hond knuffels van het ene gezinslid wel toestaat, terwijl het bij de ander tot grommen leidt;

Wanneer je het knuffelen toch niet kunt laten, let dan vooral op de reactie van je hond. Zie je een terugtrekkende beweging, een gesloten mond of likt hij zijn lippen, heeft hij de oren naar achteren en vermijdt hij oogcontact? Allemaal tekenen dat de knuffel niet wordt gewaardeerd.

 1. Schouder- of hoofdklopjes Zeg nou zelf, als iemand plotseling zijn of haar hand uitsteekt en je opeens bemoedigende klapjes op je hoofd geeft, dan voelt dat niet als iets aangenaams;
 2. Waarschijnlijk heb je meteen de neiging om je hoofd weg te trekken;

Bij honden werkt het precies zo. Veel mensen denken dat honden een hoofdklopje zien als een beloning, maar ze ervaren het als een onaangename indringing van hun persoonlijke ruimte. Wellicht laten ze het uit beleefdheid toe omdat je nu eenmaal de baas bent, maar wanneer ze hun hoofd wegtrekken is dat duidelijk een teken dat ze het niet waarderen.

 • Wil je een hond echt laten weten dat je ze met een klopje beloont, doe dat dan zacht op hun onderrug, vlakbij de staartinplant;
 • Je zult meteen merken hoe fijn ze dat vinden! Oogcontact Misschien wel de meest indringende vorm van non-verbaal contact is elkaar recht in de ogen kijken;

Bij geliefden misschien een heerlijk gevoel, maar wanneer een vreemde je op straat recht aankijkend tegemoet komt voelen we ons meteen bedreigd. Gelukkig kunnen mensen de rest van het gezicht beoordelen, bijvoorbeeld de stand van de mond, want als die lacht is de situatie meteen heel anders.

Maar honden herkennen die menselijke gelaatstrekken niet. Een hond, en zeker een vreemde hond, ervaart het als onaangenaam wanneer we op hem afkomen en zonder te knipperen recht in de ogen kijken. Dit komt over als dominant gedrag en aan hun reactie is dat meteen te zien.

Sommigen zullen je blik ontwijken, even kwispelen in de hoop op een vriendelijke tegenreactie, of zelfs onderdanig op de rug gaan liggen. Andere honden kunnen juist gaan blaffen, om aan te geven dat zij de baas zijn. Wil je een vreemde hond aanhalen, doe dat dan met je lichaam onder een schuine hoek, een iets afwijkende blik en vriendelijke woorden.

 • Geef een hond ook even de kans om aan je te snuffelen;
 • De kans bestaat dat hij daarna nog steeds niets met je te maken wil hebben, maar je hebt hem in ieder geval niet op een beangstigende manier benaderd;

Onduidelijke regels Honden floreren wanneer ze binnen de ‘gezinsroedel’ onderhevig zijn aan strikte regels. Wat dat betreft zijn het net kinderen. Vaak zijn het de schreeuwende kinderen met driftbuien die thuis niet aan banden worden gelegd, alles mogen en geen verboden kennen.

Duidelijke grenzen stellen zorgt voor uitgebalanceerd gedrag en daarmee voor gelukkige kinderen, net zoals bij honden. Zij zijn namelijk ingesteld op de leider, en wanneer die duidelijk aangeeft wat wel en niet mag zal de hond je daarom juist meer respecteren.

Het is echter belangrijk om geen uitzonderingen te maken. Regels zijn regels, en daarvan afwijken wordt niet begrepen. Zo snappen honden niet dat je het wel toestaat als ze tegen je opspringen wanneer je vrijetijdskleding draagt, maar niet als je strak in het pak naar een vergadering moet.

 • Of dat het wel is toegestaan om op de bank te liggen na een bad, maar niet als ze bemodderd thuiskomen na een boswandeling;
 • Beloon goed gedrag en keur afwijkingen daarvan standvastig af, en je hond zal je respecteren en gelukkig zijn;

Opgedrongen sociale contacten Vrienden en vijanden. Honden hebben ze, net zoals mensen, en wie wil er nu graag in dezelfde ruimte verkeren als iemand aan wie je een hartgrondige hekel hebt? Toch komt het maar al te vaak voor dat baasjes hun honden dwingen om met ongeacht welke soortgenoot opgescheept te zitten.

 • Dat kan zijn bij familie of vrienden, of bijvoorbeeld bij een uitlaatplek;
 • Enthousiast wordt het dier overgeleverd aan de wens van de baas om zijn maatje te laten spelen, terwijl de hond eigenlijk liever terug naar huis wil;

Of vreemden mogen de hond aanhalen terwijl die er eigenlijk niet van gediend is. Toch is het wel zaak dat honden sociaal gedrag aanleren. Het is daarbij goed om verlegen of ietwat teruggetrokken honden te belonen wanneer zij zich positief gedragen in situaties met onbekende honden of personen.

Dwing ze het contact niet op, maar laat ze rustig wennen. Moedig ze aan en let doorlopend op hun lichaamstaal. Wil je te snel resultaat bereiken dan kan de hond een permanente negatieve associatie krijgen met de plek of bij de persoon, en het brokkelt je positie als leider af.

Te korte wandelingen We leven in een gehaaste wereld waarin alles snel moet gebeuren. Even een blokje om zodat de hond zijn behoefte kan doen en dan snel weer achter de computer. Daarbij willen we ook nog dat het dier zich weet te gedragen wanneer het is aangelijnd, en dat is natuurlijk ook erg belangrijk.

Maar even noodzakelijk is het om de hond de tijd te geven om aan struikjes en afzetpaaltjes te snuffelen. Honden ‘kijken’ met hun neus, en zo weten ze precies dat de bouvier van de hoek net is langsgekomen, of de teckel van de buurvrouw.

Dit gedrag zit in hun genen en we moeten ze de ruimte geven om daaraan toe te geven. Een goede manier daarvoor zijn ‘geurwandelingen’. Wijk af van de normale uitlaatroute en geef ze de kans om alle geuren in zich op te nemen. Het kan daarbij goed werken om verschillende routines te hebben voor het blokje om en een langere wandeling voor de neus, bijvoorbeeld door in het laatste geval een rugzakje mee te nemen, zodat de hond meteen weet dat het tijd is om op ontdekking uit te gaan. Waarom Bijt Een Hond In Zijn Staart @ epSos via Flickr Te strak aangelijnd Via de lijn voelt een hond of we gespannen zijn of juist niet. En het gedrag van een aangelijnde hond kan mensen juist weer iets zeggen over zijn gemoedstoestand. Veel baasjes hebben de neiging om de hond dicht bij zich te houden, om te voorkomen dat ze plotseling tegen iemand opspringen of te dicht bij andere honden komen.

 • Geurwandelingen zijn belangrijk en houden het leven van je hond afwisselend en interessant;
 • Maar een hond ervaart een strakke lijn letterlijk als spanning;
 • Dit uit zich weer in sneller blaffen en trekken, soms amechtig hijgend omdat de halsband strak om hun keel wordt getrokken;
See also:  Wat Kost Een Hond Per Jaar?

Een hond aanleren om met een slappe lijn uitgelaten te worden is niet altijd even eenvoudig. Soms zullen mensen te maken hebben met een hond die ze half over straat trekt. Daartegen bestaan verschillende gedragscorrecties, waarover de meningen echter uiteen lopen.

Feit blijft dat, eenmaal aangeleerd, een hond aan een slappe lijn meer ontspannen is en zich prettiger voelt tijdens een wandeling. Psychische spanning Stress heeft een enorme uitwerking op ons handelen.

We worden kortaf, zijn gespannen, en dat vertaalt zich weer in onze lichaamstaal. Honden pikken dat direct op en zullen die spanning ook gaan vertonen in hun gedrag. Eigenlijk kun je zeggen dat ze de perfecte spiegel zijn van de gemoedstoestand van de baas.

 1. Veel mensen zien die link niet en verbazen zich erover wanneer hun hond plotseling zelf gespannen is, nerveus overkomt of zomaar gaat blaffen terwijl hij dat normaal nooit doet;
 2. In die situaties is het goed om bij onszelf te rade te gaan;

Heb je de afgelopen tijd vergelijkbaar gedrag vertoond of spanning gevoeld? Is je hond al een tijdje van slag en gaat dat gelijk op met je eigen negatieve gevoelens? Een goede manier om jezelf te helpen is om je hond te kalmeren. Want dat lukt alleen als je zelf de innerlijke rust terugvindt en in balans bent.

Verveling Niets is zo saai om in de buurt te zijn van mensen die voor jou oninteressante dingen doen. Niet voor niets is ‘ik verveel me’ een uiting van kinderen die vaak voorkomt wanneer de ouders een volwassen gesprek voeren waaraan het kind niet kan deelnemen.

Ze willen actie, er moet iets gebeuren en hebben het gevoel uit hun vel te knappen van het nietsdoen. Vergelijkbaar hiermee is het gevoel van een hond wanneer het baasje na een lange dag werken thuiskomt. Er moet gekookt worden, daarna uitbuiken op de bank en televisie kijken.

Terwijl de hond juist energie heeft opgespaard en zin heeft om te spelen en te ravotten. Die verveling zal hij uiten, bijvoorbeeld door op schoenen te gaan kauwen of zijn tanden in de tafelpoten te zetten.

Hoe moe we ook zijn, onze hond verdient het om zich niet te vervelen. Neem dus de tijd om met ze te spelen, verstop hun speeltje en laat ze ernaar zoeken of ga toch maar even lekker met ze wandelen. Dit is tenslotte gezond voor de hond, en even goed voor de baas.

Plagen Het spreekt bijna voor zich, dus het laatste ‘mensending’ waar honden een hekel aan hebben behoeft weinig aandacht. Niemand, van groot tot klein, van hond tot konijn, houdt van plagerijen. Toch zijn er mensen die denken dat het leuk is om te doen.

Zoals ‘terugblaffen’ naar een aangeslagen hond, zwaaien naar blaffende honden achter een raam of deur, of zelfs aan hun staart trekken. Zo kunnen we nog wel even doorgaan, maar het komt uiteindelijk op een ding neer: plaag honden en andere dieren nooit.

Waarom bijt hond in vacht?

Parasieten – De belangrijkste parasieten waar je hond hinder van kan ondervinden zijn vlooien, mijten en teken. Vlooien Vlooien veroorzaken een hinderlijke jeuk wanneer ze in de huid van je hond bijten. Je huisdier bijt hierdoor in zijn vacht of krabt veel.

 • Het kan ook voorkomen dat je hond een allergische reactie heeft voor het speeksel van de vlo;
 • Dit resulteert in extreem hevige jeuk waardoor ze zichzelf zelfs tot bloedens toe kunnen open krabben en bijten en hierdoor ook korsten kunnen krijgen;

Mijten Er diverse soorten mijten die huidproblemen kunnen veroorzaken bij honden. Denk hierbij aan oormijt, demodex, schurftmijt, vachtmijt en herfstmijt. Oormijt:  Wanneer honden met de kop schudden, veelvuldig aan de oren krabben en er zwart oorsmeer in de oren zit dan kan er sprake zijn van oormijt.

Demodex / jonge hondenschurft: Dit is een mijt die voorkomt in de huid van je hond. Bij jonge honden en honden met een slechte weerstand kan deze mijt flinke huidirritatie veroorzaken. Schurftmijt : Deze mijt veroorzaakt veel jeuk doordat het gangetjes in de huid graaft, voornamelijk bij de hakken, oksels, ellebogen, ooglidranden en heupen.

Vachtmijt:  Deze mijt veroorzaakt een schilferige huid en veel jeuk bij je hond. Herfstmijt:  De herfstmijt is een mijt die in de nazomer en herfst problemen kan opleveren. De huid en neus kunnen ontstoken raken en zijn herkenbaar aan gele / oranje stippen, wat de mijten zijn.

 • Teken Een teek is een parasiet die in struiken en grassen voorkomt;
 • Wanneer je hond voorbij loopt, grijpen ze zich vast aan de vacht of laten ze zich op de vacht vallen en nestelen zich in de huid om bloed te zuigen;

Naast het feit dat de beet een irritatie van de huid kan veroorzaken, is daarnaast de kans op ziektes aanwezig.

Wat betekent het als je hond je likt?

De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent.

Waarom likt een hond zijn baas?

Waarom likken honden? Honden likken hun soortgenoten als teken van onderdanigheid en zo krijgt het baasje, als hoofd van de roedel, vaak een gepaste tongzoen. De helft van de Nederlandse hondenbezitters kan zo’n kus wel waarderen en laat zich door hun hond in het gezicht likken.

Hoe knuffel je een hond?

Leer deze signalen herkennen. – Grommen Lippen aflikken In elkaar duiken Wegdraaien van hun kop Gapen Wegdraaiende ogen zodat het oogwit is te zien Honden drukken hun genegenheid niet uit door elkaar te omarmen, zo zal een hond je arm om zijn schouder ervaren als het opdringen van je dominantie.

Veel honden laten je begaan omdat ze lief zijn, toch met inwendige tegenstand en stressgevoel. Dat is ook meestal de reden dat kinderen dikwijls te maken hebben met bijtincidenten omdat ze de hond liefkozend om de nek hangen.

Honden komen wel zelf om een knuffel vragen. Als de hond graag geaaid of een knuffel wil, zal hij zelf initiatief nemen om genegenheid te zoeken. Hij komt uit eigen beweging met zijn kop tegen je aandrukken. Hij legt zijn poot of kop op je hand of geeft je een likje.

Waarom zit een hond met zijn rug naar je toe?

Het toekeren van de rug – Ondanks dat het toekeren van de rug lijkt op onwenselijk gedrag, is het dat juist niet! Door zijn rug naar jou toe te keren laat de hond via zijn lichaamstaal zien dat hij jou vertrouwt. Het is dus een teken van vertrouwen en daarmee een erg belangrijk signaal wat jou hond afgeeft.