Waarom Blaft Een Hond In De Nacht?
Mary Taylor
- 0
- 25
Waarom blaft je hond ‘s nachts? – Eerst en vooral: hoe heeft je hond deze frustrerende, slaapverslindende gewoonte opgepikt? Honden blaffen en janken om verschillende redenen. Meestal om de familie te waarschuwen, uit angst of vrees of om aandacht te vragen.
Verlatingsangst – angst om alleen achtergelaten te worden – en/of angst om in een bench te zitten – kunnen een belangrijke rol spelen bij het ‘s nachts blaffen. Maar voor veel honden is het probleem gewoon een van de volgende: 1.
Ooit mocht je hond in je bed slapen, maar nu niet meer. Je hebt je pup onlangs geadopteerd en ze heeft nog niet geleerd om de nacht door te slapen. Je hebt geprobeerd het geblaf van je hond te doen stoppen door naar hem toe te gaan en hem te aaien of hem uit een afgesloten ruimte te bevrijden.
Wat moet je doen als je hond blaft s nachts?
Hoe zorg ik ervoor dat mijn hond stopt met blaffen?
Stil krijgen Eén manier om uw hond een ‘wees stil’-commando te leren is om hem, elke keer wanneer hij blaft, het zwijgen op te leggen of af te leiden. Gebruik iets dat een hard geluid maakt, zoals een blik vol met munten, om zo zijn aandacht te krijgen, om hem vervolgens een stevig ‘wees stil’-commando te geven.
Waarom blaft een oude hond s nachts?
Verschijnselen – De verschijnselen van CDS variëren, maar ze lijken vaak veel op de symptomen die bij mensen met dementie gezien worden. Ze vallen vooral op bij honden, minder bij katten. Dit komt waarschijnlijk doordat katten uit zichzelf al meer slapen en veel buiten het oog van de eigenaar leven.
- Honden hebben vaak een hechtere band met hun eigenaar, bovendien hebben ze in de loop van hun leven veel gedragingen en commando’s aangeleerd gekregen;
- Hierdoor valt het erg op als de hond dingen begint te vergeten die normaal als vanzelf gingen;
Honden en katten kunnen verschijnselen van desoriëntatie gaan vertonen. Ze weten niet meer waar ze zich bevinden of lopen door het huis te dralen. Ook komt het voor dat honden vergeten waar ze wonen en na een uitlaatbeurt hun huis straal voorbij lopen. Ook is een typische klacht dat de hond vergeet aan welke kant een deur open gaat en dat hij aan de scharnierkant gaat zitten wachten.
Net als bij mensen, treedt er ook bij dieren met dementie geheugenverlies op en hebben ze een verminderd leervermogen. Commando’s die altijd goed uitgevoerd werden, zijn ineens vergeten. Uw hond iets nieuws aanleren gaat moeilijker en langzamer, soms lukt het zelfs helemaal niet.
Het dag- en nachtritme is vaak verstoord. Waar de hond of kat voorheen overdag actief was en ‘s nachts sliep, is dit bij dementie vaak omgedraaid. Zo kunnen honden en katten ineens ‘s nachts door het huis gaan spoken en hierbij gaan janken of klaaglijk miauwen.
- Dieren met dementie kunnen zich anders gaan gedragen naar hun eigenaar of andere dieren toe;
- Soms neemt de interesse in sociaal contact toe, maar het kan ook afnemen;
- Ook gebeurt het dat u of uw huisgenoten plots minder enthousiast begroet worden;
Honden met dementie kunnen onzindelijk raken, ze vergeten als het ware hun zindelijkheidstraining. Katten kunnen moeite hebben met het vinden van de kattenbak. Zowel honden als katten kunnen bewust in huis gaan plassen en poepen, zelfs vlak na een uitlaatbeurt.
Waarom blaft mijn hond ineens?
Waarom blaffen honden? – Honden blaffen niet zomaar. Ze doen het om zich uit te drukken. Ze vinden het bijvoorbeeld leuk je eindelijk weer te zien. Als honden echter buiten proportie veel blaffen of in situaties waarin het ongewenst is, drukken ze negatieve gevoelens uit.
Een typisch voorbeeld van blaffen in ongewenste situaties is als je iemand op straat passeert of wanneer je hond blaft naar mensen die voorbij zijn territorium lopen. Onzekerheid, angst, frustratie of verveling behoren tot de meest voorkomende oorzaken voor overmatig blaffen.
Alles wat je hond kan opwinden, kan ook het blaffen versterken. Een paar voorbeelden:
- Stemmingsoverdracht: als jij nerveus wordt, wordt jouw hond ook nerveus.
- Verhoogde verwachtingen: je houdt een bal vast. Wanneer ga je gooien?
- Je vloekt, maar je hond denkt dat je ook blaft.
- Je hond moet onvrijwillig op het “gevaar” af en wordt steeds banger.
Kan je uitslapen als je een hond hebt?
De hele week was het al raak. Voordat de zon opkomt gaat je alarm af en moet je er vroeg uit. Het is nu weekend en eindelijk kan je eens lekker uitslapen. Maar is dat wel zo handig? En wat doet het met je hond? Een hond is een gewoonte dier. Als hij gewend is om normaal om 6 uur naar buiten te gaan voor een wandeling, dan zal hij ook in het weekend rond die tijd deze gewoonte doorzetten.
- Maar dit is nog niet het ergste;
- Veel volwassen honden kunnen lang genoeg de behoefte ophouden (hoewel je moet afvragen of je dit bij je hond aan wil doen);
- Uitslapen zorgt er ook voor dat de hond op een later tijdstip zijn eten krijgt;
Een hond die altijd rond hetzelfde tijd eten voorgeschoteld krijgt, maakt maagsappen aan voordat het eten zelfs is gegeven. Als deze maagsappen niet gebruikt kunnen worden voor het verteren van het eten, gaan deze de maagwand irriteren. Met als gevolg dat de hond geel slijm gaat spuwen.
- Je kan je voorstellen dat deze irritatie niet echt bevorderlijk is voor de maag van de hond;
- Wil je uitslapen, denk dan ook aan je hond;
- Ga er desnoods even uit voor een klein ommetje en om je je hond eten te geven;
Kruip daarna weer lekker in bed, als je daar nog zin in hebt..
Waarom wil een hond bij je slapen?
Wat je kunt doen als je hond ‘s nachts blaft
Contactliggen: waarom wil een hond bij je slapen? – Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd.
Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt. Honden willen het liefst altijd bij je zijn. Alleen slapen betekent namelijk dat je gevaar kunt lopen en dit instinct zit nog steeds in onze huishond.
Als je meerdere honden hebt, dan slapen ze graag als roedel bij elkaar. Veel honden willen niet alleen slapen. Het is niet gek dat jouw hond graag bij je wil zijn en tegen je aan wil slapen of in je knieholte gaat liggen. Het is tegenwoordig steeds normaler dat een hond in de slaapkamer mag slapen (en vaak slaapt de hond op bed in de slaapkamer).
Kun je blaffen afleren?
Wanneer jouw hond blaft kan je hem afleiden door hem te laten zitten, liggen, een pootje te geven etc. Hierbij leidt je de focus weg van de prikkel en zal jouw hond zich meer op jou richten, waardoor je meer controle krijgt over de situatie.
Hoe vaak en lang mag een hond blaffen?
Mag een hond altijd blaffen? – Als honden vaak en veel blaffen zou dit onrechtmatig kunnen zijn. Dat wil zeggen dat er een regel of wet moet worden overtreden. Wanneer dat zo is, verschilt echter per situatie. Of de hinder onrechtmatig is hangt af van de aard, ernst, duur en de omvang van de overlast.
Hoe leer ik mijn hond af te blaffen als de bel gaat?
Oefen het commando ‘plaats’ eerst zonder het geluid van de deurbel. Maak zijn plek magisch, beloon hem als hij op jouw commando naar zijn plek toe gaat. Tip: zorg ervoor dat de plaats van de hond niet dicht bij de voordeur is. Het is verstandig om als eigenaar tussen je hond en het bezoek te blijven.
Is een hond van 10 jaar oud?
Hoe oud wordt een hond? Verschillen per ras – Elk ras heeft zo zijn eigen gemiddelde levensverwachting. Generaliserend geldt dat hoe kleiner het ras is, des te langer deze honden mogen verwachten te leven. Voor kleine honden geldt een gemiddelde leeftijd van 12 à 13 jaar, hoewel uitschieters naar 15+ jaar mogelijk zijn. We zetten de gemiddelde levensverwachtingen voor een aantal populaire rassen op een rijtje:
- Jack russell terriër: 14 jaar
- Chihuahua: 12 tot 14 jaar
- Golden retriever: 12,5 jaar
- Labrador retriever: 12,5 jaar
- Duitse herder: 11 jaar
- Staffordshire bull terriër: 10,5 jaar
- Boxer: 10 jaar
- Franse buldog: 10 jaar
- Spaniël: 10 jaar
- Berner sennenhond: 6 tot 8 jaar
Geen verschil in levensverwachting tussen reuen en teven Bij mensen is het bekend dat er verschil in levensverwachting zit tussen mannen en vrouwen. Het gemiddelde aantal jaar voor mannen ligt lager dan bij vrouwen. Wetenschappers hebben onderzocht of dit bij honden ook het geval is. Daarbij werd geconstateerd dat het geslacht van een hond geen noemenswaardige invloed heeft op de gemiddelde levensverwachting.
Hoe merk je dat je hond ouder wordt?
Dat deed hij anders nooit! – Oudere honden gaan zich soms anders gedragen. Ze gaan dingen vergeten of volgen commando’s slechter op. Ze krijgen soms moeite met alleen zijn of vertonen aanhankelijk gedrag. Lichamelijke problemen (zoals artrose) en achteruitgang van zintuigen (doofheid en slecht zien) kunnen hierbij een rol spelen.
Ook de hersenfunctie gaat achteruit en dementie kan optreden. U kunt dit proces vertragen door uw hond lichamelijk actief te houden (zover in de mogelijkheden van de hond ligt). Kleine zoekspelletjes met lekkers houdt de hond fit.
In tegenstelling tot het zicht en gehoor, blijft het reukvermogen bij de hond nog tot late leeftijd prima.
Waarom blaffen oude honden?
Ouderdomsaandoeningen bij de hond – Er zijn verschillende klachten die vooral bij de ouder wordende hond kunnen opspelen:
- Artrose Artrose is een pijnlijke gewrichtsaandoening die we vaak zien bij oudere honden. Met aangepaste voeding ter ondersteuning van de gewrichten , het juiste gewicht, de juiste beweging, medicijnen en eventueel een operatie, kan artrose redelijk behandeld en afgeremd worden. Een uitgebreid artikel over artrose vindt u hier.
- Dementie Net als mensen kunnen oudere honden een vorm van dementie ontwikkelen. Symptomen zijn veel blaffen, incontinentie, verstoord slaappatroon, verward en gedesoriënteerd. Er bestaat geen goede behandeling tegen dementie. Wel kan een aangepast dieet wat verbetering geven. U als eigenaar kunt zorgen voor een rustige omgeving. Vermijd stress, verander weinig in de hond zijn dagelijkse gewoontes en omgeving, houd de hond aan de lijn met wandelen en speel breinspelletjes.
- Incontinentie Door de leeftijd kan de sluitspier van de blaas wat slapper worden, waardoor de hond zijn plas minder goed kan ophouden. Met medicijnen die de spieren van de blaas en de urinebuis versterken is deze vorm van incontinentie goed aan te pakken. Ook kan bij een oudere hond dementie een rol spelen. In dat geval zal hij ook af en toe ongelukjes met zijn ontlasting hebben. Helaas is aan deze vorm van incontinentie weinig te doen.
- Gebitsproblemen Gebitsproblemen kunnen ondervoeding veroorzaken. Laat het gebit van uw hond regelmatig controleren en de tandplak verwijderen door uw dierenarts. Gele of bruine plekken op de tanden wijzen op tandplak en rode randen aan het tandvlees wijzen op een tandvleesontsteking. Dit alles zorgt behalve voor pijn en slechter kauwen, ook voor een slechte adem.
Het is raadzaam uw hond vaak en kort uit te laten. Ook kan een onderliggende medische oorzaak incontinentie veroorzaken. Neem daarom in geval van incontinentie altijd contact op met uw dierenarts. Een uitgebreid artikel over incontinentie bij de hond vindt u hier.
Bedenk dat een gezonde hond geen slechte adem heeft, ook niet de oudere hond.
- Zicht en gehoor gaan achteruit Bijna alle honden op leeftijd krijgen een bepaalde vorm van staar. De lens van het oog wordt troebel en verkleurt naar blauwgrijs tot wit. Deze aangetaste lens kan eventueel operatief verwijderd worden. Maar de meeste baasjes zullen hier niet voor kiezen in het geval van een hond op leeftijd. Verander zo min mogelijk in huis, zodat uw hond toch zijn weg kan vinden.
En loop bij het uitlaten zijn vertrouwde routes. En net als bij mensen gaat ook het gehoor van de hond achteruit. Ook hiervoor bestaat niet echt een behandeling. Het is raadzaam om de slechthorende hond bij het wandelen aan de riem te houden, omdat hij niet echt zal reageren op uw geroep.
Gelukkig heeft uw hond een goede neus. En daarmee kan hij een groot deel van de bijkomende problemen van een achteruitgang van zicht en gehoor, ondervangen.
- Hartklachten Hartklachten bij kleine tot middelgrote oudere honden worden in de meeste gevallen veroorzaakt door lekkende hartkleppen. Bij middelgrote tot grote rassen zien we vaker een aantasting van de hartspier. Met medicijnen kan de hartfunctie worden ondersteund. Onbehandeld kunnen deze aandoeningen leiden tot hartfalen.
- Nierproblemen Naarmate de leeftijd vordert gaan de nieren minder werken en worden afvalstoffen minder goed verwijderd. In het ergste geval kan dit leiden tot nierfalen. Mits op tijd vastgesteld kan uw hond hier oud mee worden. De diagnose wordt gesteld door bloed en urineonderzoek. De behandeling bestaat uit speciaal dieetvoer voor de nieren en in sommige gevallen medicijnen.
- Suikerziekte Suikerziekte treedt vaak op bij een wat oudere hond. Overgewicht speelt hierin een belangrijke rol. Symptomen van suikerziekte zijn veel drinken en plassen, gewichtsverlies en braken. Suikerziekte is goed te behandelen met dagelijkse insuline-injecties.
- Evenwichtsklachten (Geriatrisch Vestibulair Syndroom) GVS is een neurologische aandoening en kan zeer acuut optreden bij oudere honden. Symptomen zijn een scheve stand van de kop, zwalkend lopen, omvallen en soms ook braken. De oorzaak van GVS is onbekend, maar gelukkig verdwijnen de symptomen over het algemeen na enkele dagen. Neem wel altijd contact op met uw dierenarts om andere aandoeningen uit te sluiten.
- Baarmoederontsteking Niet gesteriliseerde teefjes zijn gevoelig voor het ontwikkelen van een baarmoederontsteking. Symptomen zijn slecht eten, koorts, veel drinken, braken en een stinkende uitscheiding uit de vagina. Behandeling is het verwijderen van de ontstoken baarmoeder.
- Prostaatklachten Oudere reuen kunnen last krijgen van hun prostaat. Symptomen zijn pus uit de penis, problemen met plassen of bloedplassen. Tumoren in de prostaat komen bij honden niet vaak voor. In de meeste gevallen gaat het om een goedaardige vergroting van de prostaat die goed is te behandelen met hormoonpreparaten of een castratie.
- Tumoren Bij honden op leeftijd kunnen zich gemakkelijker tumoren ontwikkelen. Om vast te stellen of het om een goed- of kwaadaardig gezwel gaat is altijd een biopt nodig. Feit is dat hoe eerder ontdekt en behandelt, des te beter is de prognose. Behandeling bestaat in de meeste gevallen uit een operatie. Eventueel zijn aanvullende behandelingen zoals chemotherapie en bestraling mogelijk.
Wat betekend het als een hond blaft?
Normaal gesproken houden honden namelijk op met blaffen zodra hun doel bereikt is, bijvoorbeeld als ze een waarschuwing willen geven aan hun familie. Een hond kan hoog of laag blaffen. Een hoog geblaf wordt meestal in verband gebracht met een bange hond, terwijl een laag geblaf eerder dreigend is bedoeld.
Hoeveel mag een hond blaffen?
Dus houdt een hond ‘s avonds en ‘s nachts binnen en zorg ervoor dat ‘ie dan zo min mogelijk blaft. Blaftijd bij geluid in huis (aanpandige situatie) De grenswaarden voor binnen liggen 15 dB(A) lager dan die voor buiten. Dus overdag is dat een waarde van 35 dB(A), ‘s avonds 30 dB(A) en ‘s nachts 25 dB(A).
Welke honden blaffen het meest?
Hoe laat ik mijn hond doorslapen?
Hoe leer je een hond slapen?
Hoe zou je dit kunnen aanpakken? – Alleen blijven heeft dus alles te maken met ‘zich veilig voelen’ en er zeker van zijn dat er steeds iemand terug komt. Dit start je best overdag. Kijk na waar Rostje overdag gaat slapen. Indien mogelijk wordt dit zijn slaapplaatsje.
- Indien je toch voor de bench kiest, zorg er dan voor dat hij daar niet in opgesloten wordt en dat die ook op een plaats staat waar hij zich veilig voelt en hij meestal toegang tot heeft;
- Indien Rostje reeds overdag alleen kan zijn, zou het mogelijks een oplossing zijn om hem ‘s nachts gewoon op deze plaats te laten slapen en hem niet in de bench te plaatsen;
Indien Rostje overdag nog niet alleen kan zijn, ga je eerst hieraan werken. Neem hem tijdelijk ‘s nachts mee naar je kamer of blijf bij hem. Kortom, je zorgt voor veiligheid voor hem. Ondertussen ga je hem overdag helpen met het ‘alleen blijven’. Doe dit stap per stap op zijn tempo zodat hij zich ten allen tijde veilig voelt.
- Eenmaal dit oké is, kun je hem ‘s nachts ook alleen laten;
- Waarschijnlijk heb je de bench hier niet voor nodig;
- In tegendeel: mogelijks heeft hij de bench momenteel voor ‘s nachts al gelinkt aan ‘ik voel me hier niet veilig’;
Dit maakt het extra moeilijk. Wil je echt niet dat hij overal rond kan lopen? Dan kunnen een puppy-ren of kinderhekjes uitkomst bieden. Tip : Het is steeds belangrijk om ook na te gaan of je pup zich medisch helemaal in orde is en of er geen andere onderliggende oorzaken aan de basis van jullie problemen liggen.
Hoe leer je een hond janken af?
Leg de nieuwe ligplaats van de hond naast je stoel, ga zitten met een krant of boek in de buurt en zeg de hond te gaan liggen. Geef hem aandacht als hij rustig blijft liggen, een knuffel of iets lekkers. Voer de duur dat de hond moet blijven liggen langzaam op en wissel de aandacht af met momenten waarop hij zichzelf even moet bezig houden.
- Pak je boek en geef hem voor die momenten zijn speeltje of kluif maar alleen als hij ontspannen lag! Let op dat je onrust niet beloont;
- Geef ook af en toe aandacht als je hond rustig speelt of kluift;
- Blijft de hond zo’n kwartier rustig naast je op zijn plaats liggen, dan kun je wat gaan bewegen door kort op te staan en weer te gaan zitten;
De hond moet rustig blijven liggen. Hou het kort en ontspannen! Voer de momenten waarop je van je stoel af bent en de meters afstand tot de ligplaats met de hond erop langzaam op. Varieer de tijd en de afstand tot de hond.
- Tijdens de training zorg je voor iets waar de hond op kan kluiven, een leuk speeltje, kauwbot of een Kong (dat is speciaal speelgoed dat gevuld kan worden met lekkers). Al dat kluifspul krijgt de hond alleen tijdens de training.
- De hond moet drie minuten rustig kunnen blijven liggen met het baasje rondlopend in de kamer.
- De hond moet vijf minuten rustig blijven liggen terwijl het baasje tussen de openstaande heen en weer loopt (begin met rustig in de geopende deur te staan en ga pas heen en weer lopen als dat goed gaat).
- De hond moet vijf minuten rustig blijven liggen terwijl het baasje door het huis loopt na de deur achter zich gesloten te hebben (ook dit bouw je rustig op door eerst een halve minuut te oefenen, dan een minuut enz. enz. )
- De hond moet tien minuten blijven liggen met de dichte deur en het baasje lopend door het huis.
- De hond moet tien minuten blijven liggen terwijl het baasje het huis uit is, de deur is dicht.
- De hond moet tien minuten blijven liggen terwijl het baasje het huis uit is, de deur blijft open (Deze optie is alleen van belang als je graag hebt dat je hond door het hele huis kan lopen als je weg bent omdat dat je een gevoel van veiligheid geeft. En er zijn honden die zich gewoon prettiger voelen met de deuren open).
Pas als de hond relaxed blijft liggen kan de tijd dat je weg bent opgevoerd worden naar 15 minuten, dan naar 20 minuten, dan naar dertig minuten, dan drie kwartier, dan een uur. Het maakt niet uit dat de deur dan open of dicht is, het ligt een beetje aan het karakter van je hond en je eigen gevoel daarover. Maak ook nu nog de tijd dat je weg bent onvoorspelbaar. De hond moet zich niet op een bepaalde tijd kunnen instellen om te voorkomen dat hij als die tijd voorbij is onrustig wordt..
Wat moet je doen als je hond huilt?
Toch zou er ook meer aan de hand kunnen zijn. Het gehuil kan namelijk betekenen dat je hond pijn heeft. Over het algemeen klinkt het gehuil van pijn anders dan het gehuil om bijvoorbeeld aandacht, maar bij twijfel kan het geen kwaad om even een bezoekje te brengen aan de dierenarts.